Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-08-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πιθανά κρούσματα εγκεφαλίτιδας
  • [02] H Κρήτη ... χορεύει πεντοζάλη
  • [03] "Ημέρες Ομήρου" στην Κω
  • [04] ΤτΕ: Πρόστιμα σε 20 τράπεζες
  • [05] Αδειάζουν τα αστικά κέντρα
  • [06] Αποσπάστηκε παγονησίδα

  • [01] Πιθανά κρούσματα εγκεφαλίτιδας

    Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ) ενημερώθηκε από το Αβ Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για την εργαστηριακή διάγνωση 11 περιστατικών εγκεφαλίτιδας που πιθανώς οφείλεται στον "ιό του Δυτικού Νείλου" (ή άλλον παρόμοιο ιό) σε άτομα από ορισμένες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας.

    Από αυτά, 2 έχουν επιβεβαιωθεί και 9 είναι πιθανά.

    Παρ' ό,τι η τελική τεκμηρίωση της διάγνωσης με τεχνικές μοριακής βιολογίας ακόμη εκκρεμεί, σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Αντώνης Δημόπουλος με τους εμπειρογνώμονες του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ αποφασίστηκε να ληφθούν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα.

    Ο διοικητής του Λοιμωδών Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης, Πέτρος Σερίδης, τόνισε ότι "από τις αρχές Ιουλίου εισήχθησαν 24 ασθενείς με λοιμώξεις του κεντρικού νευρικού συστήματος (εγκεφαλίτιδα και ιογενή μηνιγγίτιδα), ενώ πέρσι την αντίστοιχη περίοδο παρουσιάστηκαν 7 περιστατικά.

    Δύο γυναίκες άνω των 75 ετών κατέληξαν, ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται ότι ο θάνατος τους οφείλεται σε εγκεφαλίτιδα". Οι ασθενείς είναι από Γιαννιτσά, Κιλκίς, Βέροια και Κατερίνη.

    Για το θέμα, σε νεότερη ανακοίνωσή του το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ αναφέρει σχετικά: "Από τις ενδελεχείς έρευνες του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., της αναπληρώτριας καθηγήτριας του ΑΠΘ κ. Άννας Παππά αλλά και του Νοσοκομείου Λοιμωδών Θεσσαλονίκης δεν προκύπτει ότι οι θάνατοι δύο ασθενών στο εν λόγω νοσοκομείο προήλθαν από εγκεφαλίτιδα του ιού του Δυτικού Νείλου ή από άλλο παρόμοιο ιό".

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ, επιδημίες "πυρετού του Δυτικού Νείλου" σε ανθρώπους έχουν εκδηλωθεί από το 1996 σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (όπως Γαλλία, Ισπανία, Ρουμανία, Ουγγαρία) και πρόσφατα στην Ιταλία και Πορτογαλία. Επίσης, από το 1999 έως και σήμερα έχει εμφανιστεί μεγάλος αριθμός κρουσμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

    Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών, ενώ οι προσβεβλημένοι ασθενείς δεν μεταδίδουν τη νόσο.

    Στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων, οι ασθενείς εμφανίζουν ήπια νόσο με πυρετό και ενδεχομένως μυϊκούς πόνους ή δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα. Σε μικρό μόνο ποσοστό (Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες Υγειονομικές Περιφέρειες, έχει λάβει μέτρα για την έγκαιρη διάγνωση και δήλωση των περιστατικών από τους φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας.

    Επιπλέον, συνιστά τη διενέργεια συμπληρωματικών προγραμμάτων κωνοποκτονίας σε ειδικές περιπτώσεις - πέρα από αυτές που γίνονται ετησίως βάσει των σχετικών οδηγιών του υπουργείου προς τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις.

    Τέλος, συνιστά τη λήψη ατομικών μέτρων προστασίας από το τσίμπημα κουνουπιών, όπως η χρήση εντομοαπωθητικών, αντικουνουπικών πλεγμάτων (σίτες), ενδυμάτων που καλύπτουν μεγάλη επιφάνεια του σώματος (μακριά μανίκια και παντελόνια) κλπ.

    [02] H Κρήτη ... χορεύει πεντοζάλη

    H Κρήτη ... χορεύει στους μοναδικούς ρυθμούς του πεντοζάλη.

    Σήμερα, στις 7:30 το απόγευμα, από τα Χανιά μέχρι και το Λασίθι, θα δημιουργηθεί μια ανθρώπινη αλυσίδα που θα ενώσει όλους όσοι δώσουν το "παρών" στην εκδήλωση.

    Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο βασικό οδικό άξονα της Κρήτης (ΒΟΑΚ), Χανιά- Άγιος Νικόλαος μήκους 200.000 μέτρων. Ξεκινάει με αργό πεντοζάλη που γράφτηκε ειδικά για την αυριανή ημέρα και φιλοδοξία των διοργανωτών είναι όσοι λάβουν μέρος, αγκαλιασμένοι, να ενώσουν το νησί.

    Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η Κρήτη, ο "Πλανήτης Κρήτη", θα στείλει μηνύματα αγάπης και συναδέλφωσης σε όλους τους λαούς της γης, καλώντας τους να χορέψουν και να γίνουν ένα μαζί του. Η εκδήλωση θα συνεχιστεί και θα κλείσει στις πρωτεύουσες των τεσσάρων νομών της Κρήτης, όπου Κρητικοί καλλιτέχνες θα δώσουν τον "τόνο" της γιορτής.

    Μετά το τέλος της εκδήλωσης θα προταθεί ο βασικός οδικός άξονας της Κρήτης να ονομαστεί "Οδός των λαών της γης", με παράλληλη πρόταση αναβάθμισής του, δεδομένου ότι κάθε χρόνο θα γίνονται όλο και περισσότερες εκδηλώσεις. Ακόμα, ο βασικός άξονας θα χωριστεί νοητά σε ίσα τμήματα, όσες και οι χώρες που αναγνωρίζει ο ΟΗΕ, και σε κάθε τμήμα θα δοθεί με αλφαβητική σειρά και το αντίστοιχο όνομα της χώρας και αντί για σύνορα θα υπάρχει ένα γλυπτό, το οποίο θα απεικονίζει δύο ανθρώπους, αγκαλιασμένους, να χορεύουν αργό πεντοζάλη, με τα χαρακτηριστικά των χωρών που αντιπροσωπεύουν.

    Στόχος των διοργανωτών είναι η εκδήλωση να περάσει στο βιβλίο Γκίνες, παίρνοντας το βραβείο "Πλανήτη Κρήτη". Σε περίπτωση που αυτό συμβει, όσοι συμμετάσχουν στην κύρια εκδήλωση θα λάβουν αντίγραφο του "Βραβείου Γκίνες" στο όνομά τους.

    Επιπλέον, δοθεί επιπλέον και το Βραβείο "Πλανήτης Κρήτη" στους συμμετέχοντες άμεσα ή έμμεσα, στην εκδήλωση από οποιανδήποτε σημείο του πλανήτη και αν βρίσκονται.

    Η προβολή της Κρήτης και της Ελλάδας σε όλο το πλανήτη, η αύξηση, κάθε χρόνο, της τουριστικής κίνησης σε Κρήτη και Ελλάδα η συμβολή της Κρήτης στη συναδέλφωση των λαών της γης, αποτελούν τους βασικούς στόχους της προσπάθειας.

    Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στα Χανιά, παρουσιάσθηκαν οι τελικές οδηγίες για αυτούς που θα συμμετάσχουν:

    Η συμμετοχή όλων που θα χορέψουν είναι δωρεάν και χωρίς προϋποθέσεις. Δεν απαιτείται εγγραφή για τη συμμετοχή στον χορό. Συμμετέχουν, πλην των Ελλήνων, όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως εθνικότητας. Τόπος προσέλευσης, ο πλησιέστερος από το χώρο διαμονής εκείνης της ώρας. Οι χορευτές δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζουν σιγανό πεντοζάλι. Η ενδυμασία των χορευτών είναι ελεύθερη χωρίς να προκαλεί. Απαγορεύεται η χρήση αλκοόλ προ και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Απαγορεύεται η συμμετοχή ανηλίκων κάτω των 16 ετών εκτός και αν συνοδεύονται από τους γονείς τους. Η τελευταία ώρα προσέλευσης στο ΒΟΑΚ είναι στις 19.00. Η ώρα έναρξης του χορού στο ΒΟΑΚ είναι στις 19:30 - και όχι στις 20.00 όπως αρχικά είχε ορισθεί. Η διάρκεια του χορού ορίστηκε σε 15 λεπτά. Απαγορεύεται η οπλοκατοχή και οι πυροβολισμοί. Όσοι βρίσκονται στο χορό θα πρέπει να ακολουθήσουν πιστά τις εντολές της Τροχαίας, των εθελοντών, της Πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ, όπου και όταν χρειαστεί.

    [03] "Ημέρες Ομήρου" στην Κω

    Με την ολονύκτια ανάγνωση-τραγούδισμα της Οδύσσειας του Ομήρου, στο Μεσαιωνικό Κάστρο της Κω, ολοκληρώνονται σήμερα στο νησί της Δωδεκανήσου οι εκδηλώσεις "Ημέρες Ομήρου".

    Συνολικά 200 αναγνώστες όλων των ηλικιών και εθνικοτήτων, επίσημοι καλεσμένοι, μαθητές, ξένοι επισκέπτες και πολίτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας θα συμμετάσχουν σε έναν εντυπωσιακό μαραθώνιο ανάγνωσης διάρκειας 12 ωρών, διαβάζοντας ή τραγουδώντας προκαθορισμένους στίχους της Οδύσσειας στα Ομηρικά, Νέα Ελληνικά, Αγγλικά ή σε οποιαδήποτε γλώσσα της προτίμησής τους. Συγχρόνως, και για πρώτη φορά παγκοσμίως θα προβληθεί ολόκληρη η εξαίρετη νεοελληνική μετάφραση του Δ.Μαρωνίτη σε γιγαντοοθόνη, εμπλουτισμένη με σχετικές εικόνες.

    Η ολονύκτια ανάγνωση της Οδύσσειας θα αρχίσει στις 8 μ.μ. με μια ώρα μουσικής, ένα λιτό δείπνο και προετοιμασία για μια βραδιά που τιμά τις παραδόσεις και τα καλλιτεχνικά επιτεύγματα του Ομήρου. Την εκδήλωση θα "ντύσει" μουσικά ένα μοναδικό Σύνολο Αρχαιοελληνικής Μουσικής, ο Λύραυλος - Κέντρο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς ( www.lyravlos.gr ), με μελωδίες που ταξιδεύουν το κοινό στην εποχή του Οδυσσέα.

    Οι "Ημέρες Ομήρου" επέστρεψαν στην Ελλάδα, ύστερα από τεράστιες επιτυχίες ανά τον κόσμο και πρόσφατα στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης.

    Στο πλαίσιο του φεστιβάλ "Ιπποκράτεια 2010" της Κω, το Ομηρικό αφιέρωμα έχει ξεκινήσει από τον Ιούλιο, με τη θεατρική παράσταση "Το Παραμύθι των Παραμυθιών: Ομήρου Οδύσσεια" της Κάρμεν Ρουγγέρη και συνεχίστηκε τις πρώτες μέρες του Αυγούστου με σειρά πολιτιστικών και μορφωτικών εκδηλώσεων αφιερωμένων στον Όμηρο και τη διαχρονική αξία των επών του, με τη συμμετοχή της γνωστής διεθνούς λογοτεχνικής οργάνωσης "Οι Αναγνώστες του Ομήρου" (The Readers of Homer).

    "Η επιτυχία των Ομηρικών Αναγνώσεων απέδειξε ότι ο πολιτισμός και οι αξίες του μπορούν να αντιπαρατεθούν σε κάθε είδος αρνητισμού που υποσκάπτει την κοινωνία μας", έγραψε η εφημερίδα "Ελ Παΐς" του Mοντεβίδεο στις 25/05/2010.

    Ο κατάλογος των συμμετεχόντων στον μαραθώνιο ανάγνωσης ενημερώνεται καθημερινώς. Μεταξύ των αναγνωστών θα είναι οι εξής:

    -Μητροπολίτης Κώου-Νισύρου κ. Ναθαναήλ

    -Γιώργος Νικητιάδης, υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού

    -Κώστας Σκανδαλίδης, πρώην υπουργός Εσωτερικών

    -Μαρία Κυπραίου, έπαρχος Κω-Νισύρου

    -Γιώργος Κυρίτσης, δήμαρχος Κω

    -William Mullen, καθηγητής - Dept. of Classics Bard College, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

    -Kathryn Hohlwein, επίτιμος καθηγήτρια Ανθρωπιστικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Σακραμέντο της Καλιφόρνιας

    -Michael S. Genung, καθηγητής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, Nihon University, Τόκιο, Ιαπωνία

    -Larriera Margarita, διευθύντρια του Ιδρύματος Μαρία Τσάκος της Ουρουγουάης

    - Γιάννης Σιμωνίδης, διευθυντής του Ελληνικού Θεάτρου Νέας Υόρκης.

    Οι 'Ημέρες Ομήρου' πραγματοποιούνται με την οργανωτική και οικονομική στήριξη της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού του Δήμου Κω υπό την αιγίδα και συμμετοχή του δημάρχου της Κω, Γιώργου Κυρίτση, σε συνεργασία με το διεθνή μη κερδοσκοπικό οργανισμό "Οι Αναγνώστες του Ομήρου" (www.thereadersofhomer.org) υπό τη διεύθυνση της καθηγήτριας Κάθριν Χόλγουιν (του Πανεπιστήμιο Σακραμέντο της Καλιφόρνιας) και του Γιάννη Σιμωνίδη (πρεσβευτή Ελληνισμού για το 2009), την πολιτιστική δράση ΕΜΣΕ (www.emse.gr) και το Ίδρυμα "Maria Tsakos" της Ουρουγουάης (www.fundacionmariatsakos.org) υπό τη διεύθυνση της Μαργαρίτας Λαριέρα (πρέσβειρας του Ελληνισμού για το 2010).

    [04] ΤτΕ: Πρόστιμα σε 20 τράπεζες

    Πρόστιμα 902.000 ευρώ επέβαλε η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) σε 20 τράπεζες για παραβάσεις και παραλείψεις που αφορούν στους όρους των συναλλαγών (ενημέρωση οφειλέτη, μονομερής τροποποίηση συμβάσεων, ελλιπής ενημέρωση των όρων δανεισμού) αλλά και για ελλείψεις στα συστήματα εσωτερικού ελέγχου.

    Η βαρύτητα και κυρίως το είδος της παραβάσεως προσδιόρισε και το ύψος του προστίμου που επέβαλε η Εποπτεύουσα Αρχή (Επιτροπή Τραπεζικών και Πιστωτικών Θεμάτων της ΤτΕ).

    Το υψηλότερο πρόστιμο, ύψους 220.000 ευρώ επεβλήθη στην Attica Bank, όπου διαπιστώθηκαν σημαντικές ελλείψεις στα συστήματα εσωτερικού ελέγχου της συγκεκριμένης Τράπεζας. Εξαιτίας αυτών η Τράπεζα δημοσιοποίησε διογκωμένα στοιχεία καταθέσεων και χορηγήσεων.

    Πιο αναλυτικά παραβάσεις που αφορούσαν στην εκπρόθεσμη απάντηση καταγγέλοντων διαπιστώθηκαν στις Τράπεζες Εθνική, Alpha, EFG Eurobank, Πειραιώς, Κύπρου, Citibank, Millenium, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Εμπορική-Credicom. Εκπρόθεσμη ή και ελλιπής χορήγηση στοιχείων σε συναλλασσομένους στις τράπεζες Πειραιώς, Attica Bank Εθνική, Εμπορική, Aγροτική, Eurobank, Κύπρου και Citibank. Στην Εθνική πρόστιμο επεβλήθη και για την μονομερή τροποποίηση των όρων συμβάσεων. Μη έγκαιρη ενημέρωση οφειλέτη και εγγυητή εντός 30 ημερών για την περιέλευση οφειλών σε υπερημερία διαπιστώθηκε στην Attica Bank και την Alpha. Πρόστιμο για τον μη σαφή προσδιορισμό επιβαρύνσεων δανειοληπτών όπως, το περιθώριο του δανείου (spread), τα έξοδα δανείου, επεβλήθη στις Alpha, Γενική, και Marfin.

    Στο κομμάτι που αφορά τις καταθέσεις - επενδύσεις διαπιστώθηκε ελλιππής ενημέρωση πριν την υπογραφή της σύμβασης σε περιπτώσεις που αφορούσαν αγορά τίτλων, και για τους όρους πρόωρης απόδοσης προθεσμιακής κατάθεσης. Επίσης πρόστιμα επεβλήθησαν για ελλιπή περιοδική ενημέρωση ή και χρέωση εξόδων για την έκδοση και αποστολή μηνιαίων λογαριασμών πιστωτικής κάρτας.

    Τέλος παραβάσεις διαπιστώθηκαν σε διατάξεις της Πράξης του Διοικητή (2577/2006) που αφορά στο πλαίσιο αρχών λειτουργίας και κριτηρίων αξιολόγησης της οργάνωσης και των συστημάτων εσωτερικού ελέγχου των πιστωτικών ιδρυμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, πρόστιμα επιβλήθηκαν μεταξύ άλλων και την ελλιπή ή εκπρόθεσμη παροχή στοιχείων και πληροφοριών που ζητήθηκαν από την Ττε με αφορμή καταγγελίες που είχαν γίνει εις βάρος εννέα τραπεζών.

    [05] Αδειάζουν τα αστικά κέντρα

    Το δεύτερο κύμα των αδειούχων του Αυγούστου «ξεχύνεται» από χθες εκτός των τειχών της πόλης. Η έξοδος αναμένεται να κορυφωθεί τον Δεκαπενταύγουστο. Οι καιρικές συνθήκες, μάλιστα, έτσι όπως προβλέπονται από την ΕΜΥ για τις επόμενες ημέρες, αναμένεται να είναι η ευχάριστη έκπληξη για τους εκδρομείς.

    Οι άνδρες της Τροχαίας είναι σε ετοιμότητα στις εθνικές οδούς, για τη διευκόλυνση και ασφαλή μετακίνηση των εκδρομέων, στα αεροδρόμια οι αναχωρήσεις των πτήσεων εκτελούνται με ακριβή προγραμματισμό και στα λιμάνια οι ακτοπλοϊκές εταιρίες ενισχύουν τα δρομολόγια των πλοίων τους.

    Από τα έως τώρα στοιχεία, η κίνηση στα λιμάνια, άλλα και στις εθνικές οδούς, σε σχέση με πέρυσι, παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα.

    Σύμφωνα με τον Διοικητή του Α' Λιμενικού Τμήματος Πειραιά, Σταμάτη Φωτεινό, μέχρι χθες το μεσημέρι αναχώρησαν 14 πλοία με 13.300 επιβάτες και 2.376 επιβατηγά αυτοκίνητα, ενώ άλλα 20 που αναχώρησαν μετά το μεσημέρι έφυγαν γεμάτα.

    Η κορύφωση της μεγάλης εξόδου του Αυγούστου, από το λιμάνι, σύμφωνα με τον κ. Φωτεινό, αναμένεται σήμερα, καθώς, ενδεικτικά, το συμβατικό πλοίο Superfast, για Κυκλάδες και το Blue Horizon, για Κρήτη, θα φύγουν με 90 % και 100% πληρότητα, αντίστοιχα.

    Συγκριτικά με την ίδια μέρα πέρσι, παρατηρείται μεγάλη μείωση στον αριθμό των αυτοκινήτων, αλλά και στη ζήτηση εισιτηρίων για ταχύπλοα, με προορισμό τις Κυκλάδες.

    Σημαντικό στοιχείο είναι ότι τα δρομολόγια των πλοίων για Κυκλάδες, είναι μειωμένα φέτος κατά δύο, σε σχέση με πέρσι.

    Σύμφωνα με τον Λιμενάρχη κ. Γ Τσιάβη, το Ηigh Speed, για δημοφιλείς προορισμούς, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη αναχωρεί από Πειραιά με αρκετές κενές θέσεις, κάτι που δεν είχε παρατηρηθεί στα περσινά αντίστοιχα δρομολόγια.

    "Ο κόσμος πλέον προτιμά τα συμβατικά πλοία, καθώς είναι οικονομικότερα από τα ταχύπλοα, και αφήνει το αυτοκίνητό του σπίτι", είπε ο κ.Τσιάβης.

    Ο διοικητής του Λιμενικού Τμήματος Πειραιά, έκανε έκκληση προς τους ταξιδιώτες να φθάνουν στο λιμάνι μία ώρα πριν την αναχώρηση του πλοίου τους, για να αποφευχθεί ο μεγάλος συνωστισμός αυτοκινήτων στην περιοχή του λιμανιού και να διευκολύνεται η μετάβαση των ταξιδιωτών στον προορισμό τους.

    Στο εθνικό οδικό δίκτυο, σύμφωνα με στοιχεία της Τροχαίας, από τις 30 Ιουλίου έως χθες το πρωί πέρασαν από τα διόδια Αθηνών-Κορίνθου 318.000 οχήματα, ενώ από τα διόδια Αθηνών-Θεσσαλονίκης διήλθαν 254.000 οχήματα.

    Η Τροχαία θα βρίσκεται σε επιφυλακή μέχρι και τον Δεκαπενταύγουστο.

    Μειωμένη σε σχέση με πέρσι είναι και η κίνηση από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας.

    Σύμφωνα με στοιχεία, που δόθηκαν από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», από χθες, Παρασκευή, έως και τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθούν 2.177 πτήσεις, από τις οποίες 1.005 εσωτερικού και οι υπόλοιπες εξωτερικού.

    Δημοφιλέστεροι προορισμοί εσωτερικού είναι το Ηράκλειο της Κρήτης, με μεγάλη διαφορά, η Θεσσαλονίκη, η Σαντορίνη, η Ρόδος και η Χίος. Δημοφιλέστεροι προορισμοί εξωτερικού είναι το Παρίσι, η Λάρνακα, το Λονδίνο, η Ρώμη και η Κωνσταντινούπολη.

    Υποχωρεί από την Κυριακή η υγρασία και η άπνοια

    Η ασυνήθιστη υγρασία και η άπνοια ήταν τα χαρακτηριστικά των τελευταίων ημερών του Ιουλίου και των πρώτων του Αυγούστου, απ΄άκρου σ΄άκρο της χώρας. Οι θερμοκρασίες, που καταγράφονται, δεν είναι ιδιαίτερα υψηλές για την εποχή -έως 37 βαθμοί- αλλά η πνιγηρή ατμόσφαιρα προκαλεί δυσφορία.

    Σύμφωνα με την προϊστάμενη στο τμήμα επιχειρησιακής υποστήριξης του Εθνικού Μετεωρολογικού κέντρου της ΕΜΥ, μαθηματικό μετεωρολόγο, Χρυσούλα Πέτρου, η πνιγηρή ατμόσφαιτα αυτό είναι αποτέλεσμα των παραγόντων «ανεβασμένη θερμοκρασία», «υψηλή υγρασία» και «περιορισμένος άνεμος».

    «Για την ώρα, δεν υπάρχει πεδίο ανέμων, ουσιαστικά έχουμε γενικά άπνοια ή πολύ εξασθενημένους ανέμους από νότιες διευθύνσεις και το αποτέλεσμα είναι να εξατμίζεται νερό από τη θάλασσα και η υγρή μάζα να σταθεροποιείται στην ατμόσφαιρα και να δημιουργεί τις πνιγηρές συνθήκες στη στεριά», εξηγεί η κ. Πέτρου και συνεχίζει:

    «Επιπλέον, υπάρχει ένα καλά εδραιωμένο χαμηλό βαρομετρικό στη βορειοδυτική Ευρώπη, όπου δημιουργεί έντονες βροχοπτώσεις, οι οποίες φτάνουν έως και την περιοχή της Ιταλίας, ενώ αντίθετα, ολόκληρη η νοτιοανατολική Ευρώπη "πνίγεται" σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Στη Ρωσία επικρατούν ακραία υψηλές θερμοκρασίες, όπως επίσης στην Τουρκία και την Κύπρο, καθώς και σε όλες τις παραπόντιες χώρες. Η "εμμονή" του συγκεκριμένου καιρικού συστήματος, προκαλεί ακραία φαινόμενα. Η Ελλάδα, βρίσκεται στις παρυφές αυτού του κλίματος, γι' αυτό και κατά περιόδους παρατηρούνται στις κεντρικές δυτικές και βόρειες περιοχές της χώρας καταιγίδες, όπως είχαμε χθες και προχθές».

    Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ, από αύριο υποχωρούν η υγρασία και η άπνοια. Όσο για τους ανέμους, από σήμερα Σάββατο, το απόγευμα, θα ανακουφιστεί πρώτη η Δυτική Ελλάδα. Στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά, θα φυσήξει από τα βορειοδυτικά ένας ευεργετικός μαΐστρος, που θα δροσίσει τις περιοχές αυτές και θα καταλαγιάσει την πνιγηρή αίσθηση από την υγρασία. Το «σκηνικό» θα μεταφερθεί και στην ανατολική Ελλάδα από αύριο το απόγευμα και θα γίνει ιδιαίτερα αισθητό τη Δευτέρα και την Τρίτη, οπότε θα εμφανισθεί και μελτέμι στην περιοχή του Αιγαίου για τουλάχιστον δύο με τρεις ημέρες.

    [06] Αποσπάστηκε παγονησίδα

    Μία παγονησίδα τέσσερις φορές το μέγεθος του Μανχάταν αποκολλήθηκε από έναν από τους δύο κύριους παγετώνες της Γροιλανδίας, δήλωσαν επιστήμονες την Παρασκευή, το μεγαλύτερο γεγονός στην Αρκτική εδώ και σχεδόν 50 χρόνια.

    Η νέα παγονησίδα, που αποκολλήθηκε την Πέμπτη, θα εισέλθει σε μία απομακρυσμένη θέση που αποκαλείται Στενό Νάρες, περίπου 1.000 χιλιόμετρα νότια του Βόρειου Πόλου, ανάμεσα στη Γροιλανδία και τον Καναδά.

    Η παγονησίδα έχει έκταση 260 τετραγωνικών χιλιομέτρων και πάχος όσο το μισό ύψος του Εμπάιαρ Στέιτ Μπίλντινγκ, δήλωσε ο Αντρέας Μιούντσοου, καθηγητής Επιστήμης και Μηχανικής των Ωκεανών στο Πανεπιστήμιο Ντέλαγουερ.

    Ο Μιούντσοου είπε πως ανέμενε την αποκόλληση ενός χοντρού τεμαχίου πάγου από τον Παγετώνα Πέτερμαν, έναν από τους δύο μεγαλύτερους που απέμειναν στη Γροιλανδία, επειδή μεγάλωνε σε μέγεθος για επτά ή οκτώ χρόνια. Αλλά δεν περίμενε να είναι τόσο μεγάλο.

    "Τα γλυκά νερά που αποθηκεύονται σε αυτή την παγονησίδα θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν τη ροή των ποταμών Ντέλαγουερ ή Χάντσον για περισσότερα από δύο χρόνια", είπε ο Μιούντσοου, η έρευνα του οποίου στην περιοχή υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Φυσικής Επιστήμης.

    "Θα μπορούσαν επίσης να εξασφαλίσουν τη ροή σε ολόκληρο το δημόσιο δίκτυο ύδρευσης των ΗΠΑ για 120 μέρες."

    Είπε πως είναι δύσκολο να εκτιμηθεί κατά πόσον αυτό συνέβη εξαιτίας της υπερθέρμανσης της Γης, επειδή αρχεία για το νερό της θάλασσας γύρω από τους παγετώνες κρατούνται μόνο από το 2003. Η ροή θαλάσσιου νερού κάτω από τους παγετώνες είναι μία από τις κύριες αιτίες που αποσπώνται κομμάτια πάγου από τη Γροιλανδία.

    "Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως προκλήθηκε από την παγκόσμια υπερθέρμανση. Από την άλλη, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν έγινε κάτι τέτοιο", είπε ο Μιούντσοου.

    Επιστήμονες έχουν πει ότι οι πρώτοι έξι μήνες του 2010 ήταν οι πιο θερμοί παγκοσμίως από τότε που κρατούνται αρχεία. Το μετεωρολογικό πρότυπο Ελ Νίνιο έχει συμβάλει σε αυξημένες θερμοκρασίες, όμως πολλοί επιστήμονες λένε πως τα αυξημένα επίπεδα αερίων του θερμοκηπίου, που προκαλούνται από τον άνθρωπο, ωθούν υψηλότερα τις θερμοκρασίες.

    Η αρχική ανακάλυψη του αποχωρισμού του πάγου έγινε από την Τρούντι Γούλεμπεν της Καναδικής Υπηρεσίας Πάγων.

    Η παγονησίδα μπορεί να λιώσει στο έδαφος, να σπάσει σε μικρότερα κομμάτια ή να μετακινηθεί αργά προς το νότο όπου θα μπορούσε να εμποδίσει τη ναυσιπλοΐα, είπε ο Μιούντσοου.

    Η τελευταία φορά που σχηματίστηκε μία τόσο μεγάλη παγονησίδα ήταν το 1962, όταν η Κρηπίδα Πάγου Γουόρντ Χαντ αποχωρίστηκε ένα νησί. Μικρότερα κομμάτια αυτού του μπλοκ παρέμειναν ανάμεσα σε πραγματικά νησιά μέσα στο Στενό του Νάρες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 7 August 2010 - 6:30:26 UTC