Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-08-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε δημόσια διαβουλευση ο Αναπτυξιακός
  • [02] Πτωτικά κινήθηκε το ταμειακό έλλειμμα
  • [03] Ανησυχεί η διακοπή εξαγωγών σιτηρών
  • [04] Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
  • [05] Διπλασιάστηκε το ποσοστό θνησιμότητας στη Μόσχα
  • [06] "Δεν χωρούν προκλήσεις"
  • [07] Καμιά ανοχή
  • [08] Μικρή μείωση των ανέργων

  • [01] Σε δημόσια διαβουλευση ο Αναπτυξιακός

    Σε Δημόσια Διαβούλευση έθεσε σήμερα το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας το σχέδιο νόμου «Χορήγηση ενισχύσεων σε ιδιωτικές επενδύσεις για την προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης και την περιφερειακή σύγκλιση και άλλες διατάξεις» στην ιστοσελίδα: http://www.opengov.gr/ypoian/?p=1180

    Η Δημόσια Διαβούλευση θα διαρκέσει έως τις 23 Αυγούστου 2010.

    Το υπουργείο σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος έρχεται σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την ελληνική οικονομία, στο βαθμό που η ανάγκη για δράσεις με κατεύθυνση την αναδιάρθρωση του παραγωγικού ιστού της χώρας, την προσέλκυση επενδύσεων και τη βελτίωση της ανταγωνιστικής θέσης της χώρας στο διεθνές περιβάλλον, είναι επιτακτική. Ο νόμος αποτελεί βασικό εργαλείο προώθησης των ιδιωτικών επενδύσεων και επικεντρώνεται στη στήριξη της ποιοτικής και αποτελεσματικής παραγωγής στη χώρα μας.

    Για την επίτευξη του στόχου αυτού, ο νέος νόμος δίνει έμφαση στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των επενδύσεων, προωθώντας ένα νέο επιχειρηματικό πρότυπο, το οποίο βασίζεται:

    βΆ στην ανταγωνιστικότητα,

    βΆ στην ποιότητα,

    βΆ στην εξωστρέφεια,

    βΆ στην καινοτομία,

    βΆ στην παραγωγική αναδιάρθρωση,

    βΆ στην πράσινη επιχειρηματικότητα και

    βΆ στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο για την προώθηση της ισόρροπης ανάπτυξης στη χώρα.

    Επιπλέον, ο νέος νόμος εισάγει πρωτοποριακές για τα ελληνικά δεδομένα διαδικασίες ελέγχου, οι οποίες υπηρετούν τη διαφάνεια σε όλα τα στάδια και διασφαλίζουν την αξιοπιστία στην αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων.

    Η σημαντικότερη τομή ως προς τις μορφές ενίσχυσης, που προβλέπει ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, αφορά στο φορολογικό κίνητρο, όπου τροποποιείται τόσο ο τρόπος ενίσχυσης όσο και η επιλεξιμότητα των σχεδίων, που μπορούν να υπαχθούν στο καθεστώς αυτό.

    Οι προτάσεις υποβάλλονται καθβ όλη τη διάρκεια του έτους. Δυνατότητα υποβολής προτάσεων έχουν όλοι σχεδόν οι κλάδοι, καθώς και εκείνοι που υπάγονται σε ειδικά καθεστώτα.

    Εξαιρούνται κλάδοι με δραστηριότητες που απαγορεύονται από την κοινοτική νομοθεσία, και άλλοι που αφορούν στην παροχή δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών. Η διαδικασία προσκλήσεων θα διενεργείται δύο φορές ετησίως, εντός δύο εξαμηνιαίων περιόδων με τις αιτήσεις υπαγωγής να υποβάλλονται τον Ιανουάριο και τον Ιούλιο κάθε έτους.

    Μια σημαντική καινοτομία του νέου Αναπτυξιακού Νόμου είναι ότι η καταβολή των ενισχύσεων γίνεται σε τέσσερις φάσεις με αποτέλεσμα να παρακολουθείται η λειτουργία της ενισχυόμενης επιχείρησης ακόμη και μετά την ολοκλήρωση, γεγονός που καθιστά το νέο νόμο ενεργητικό και όχι παθητικό, όπως ήταν ο προηγούμενος.

    Για όλα τα επενδυτικά σχέδια τηρούνται τα όρια του εγκεκριμένου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων 2007-2013 αλλά ταυτόχρονα ενισχύεται και η περιφερειακή σύγκλιση, ανάλογα με το κατά κεφαλή ΑΕΠ κάθε νομού.

    Ο νέος νόμος προβλέπει, πέρα από τη δημιουργία του μητρώου αξιολογητών, ενέργειες που διασφαλίζουν την προαγωγή της διαφάνειας : Σύσταση Σώματος Εσωτερικών Ελεγκτών και Συμβουλίου Παρακολούθησης & Αξιολόγησης της Εφαρμογής του Νόμου, αλλά και ανάρτηση και παρακολούθηση των επενδυτικών σχεδίων στο διαδίκτυο.

    Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι στο νέο νόμο αυξήθηκε το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό του επενδυτικού σχεδίου στα 200.000 ευρώ, δεδομένου ότι επενδύσεις χαμηλότερες δύναται να καλυφθούν από άλλα αναπτυξιακά εργαλεία.

    Σύμφωνα με το σχεδιασμό του ΥΠΟΙΑΝ και όπως ανακοίνωσε πρόσφατα η Υπουργός, κ. Λούκα Τ. Κατσέλη, η ετήσια εκταμίευση για το 2011 προβλέπεται ότι θα ανέλθει στο ποσό των 1,3-1,7 δισ ευρώ, για το 2012 στο ποσό των 1,5-2 δισ ευρώ και για το 2013 στο ποσό των 1,5-2 δισ ευρώ. Για την περίοδο 2011-2013 προβλέπεται, δηλαδή, η συνολική εκταμίευση του ποσού των 4,3 - 5,7 δισ ευρώ.

    [02] Πτωτικά κινήθηκε το ταμειακό έλλειμμα

    Σε πτωτική τροχιά κινήθηκε το ταμειακό έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης στο επτάμηνο του 2010. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος, την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2010 το ταμειακό έλλειμμα της Κεντρικής Κυβέρνησης (καθαρό αποτέλεσμα κρατικού προϋπολογισμού με λογαριασμούς διαχείρισης χρέους) μειώθηκε σε 14.474 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 21.470 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

    Κατά την περίοδο αυτή, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν σε 27.890 εκατ. ευρώ από 26.779 εκατ. ευρώ πέρυσι. Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, το πρώτο επτάμηνο του έτους μειώθηκαν σε 37.891 εκατ. ευρώ από 42.714 εκατ. ευρώ πέρυσι.

    [03] Ανησυχεί η διακοπή εξαγωγών σιτηρών

    Η Ρωσία αναθεώρησε και πάλι προς τα κάτω την πρόβλεψη για τη συγκομιδή των σιτηρών της και προβλέπει τώρα ότι η σοδειά των δημητριακών θα είναι μειωμένη ως και κατά 35% σε σχέση με πέρυσι εξαιτίας της συνεχιζόμενης ξηρασίας και των μεγάλων πυρκαγιών, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Ιντερφάξ. Το υπουργείο Γεωργίας είχε ανακοινώσει προηγουμένως ότι η σοδειά θα είναι μικρότερη κατά 20% ως 25%.

    Η ρωσική κυβέρνηση απαγόρευσε τις εξαγωγές σιτηρών από τις 15 Αυγούστου ως τις 31 Δεκεμβρίου εξαιτίας της μειωμένης σοδειάς και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, προειδοποιεί ότι η απόφαση αυτή δημιούργησε μια "σοβαρή" κατάσταση στην αγορά σταριού και αν συνεχιστεί η εκτίναξη των τιμών προς τα πάνω, μπορεί να προκληθούν προβλήματα διατροφικής ασφάλειας στις φτωχές χώρες.

    Η απόφαση αυτή προκαλεί "ένα στοιχείο αστάθειας στην αγορά" σιτηρών και "μια κατάσταση που δεν ήταν σοβαρή, έχει γίνει τώρα σοβαρή", δήλωσε ο Αμπντολρεζά Αμπασιάν, γραμματέας της Διακυβερνητικής Ομάδας του FAO για τα Σιτηρά.

    Η "μη αναμενόμενη και πολύ απότομη" αυτή ανακοίνωση από τη Ρωσία δημιουργεί τον κίνδυνο "να διακοπεί προσωρινά το (διεθνές) εμπόριο σιτηρών", καθώς οι κάτοχοι αποθεμάτων θα υπολογίζουν σε μια συνέχιση της ανόδου των τιμών, προσέθεσε.

    "Βεβαίως", υπογράμμισε ο ειδικός, "αν οι τιμές αυξηθούν στις φτωχές χώρες και σε αυτές με χαμηλά εισοδήματα, αυτό θα προκαλέσει σίγουρα προβλήματα, όπως είχε συμβεί το 2007-2008", όταν η εκτίναξη των τιμών των προϊόντων διατροφής (περισσότερο από 53% στη διάρκεια των τεσσάρων πρώτων μηνών του 2008 σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2007) είχε πλήξει βαριά τις πιο φτωχές χώρες, προκαλώντας ξέσπασμα λιμού σε χώρες στην Αφρική, στην Καραϊβική και στην Ασία.

    "Το πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρουμε πόσο καιρό θα διαρκέσει η άνοδος των τιμών. Προς το παρόν, είναι πολύ νωρίς για να πούμε κάτι τέτοιο, θα πρέπει να περιμένουμε δυο με τρεις μήνες", κατέληξε.

    Η Ρωσία ήταν ως τώρα μεταξύ των μεγαλύτερων εξαγωγέων δημητριακών στον κόσμο. Πέρυσι η συγκομιδή των δημητριακών ήταν 97 εκατομμύρια τόνοι. Τώρα υπολογίζεται ότι θα συγκεντρωθούν μόνον 67 εκατομμύρια τόνοι, δήλωσε ο επικεφαλής της κρατικής μετεωρολογικής υπηρεσίας Αλεξάντρ Φρολόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ.

    Επίσης θα πληγούν ιδιαίτερα οι καλλιέργειες πατάτας και ζαχαρότευτλων, πρόσθεσε.

    Οι ειδικοί λένε πως το μέγεθος των ζημιών δεν θα καταστεί δυνατό να μετρηθεί ως το Σεπτέμβριο, όμως ο Φρολόφ μίλησε για πρώτη φορά για ένα κύμα καύσωνα που δεν έχει όμοιό του εδώ και τουλάχιστον 1.000 χρόνια.

    "Από τη δημιουργία της χώρας μας, εδώ και 1.000 χρόνια, δεν υπήρξε τίποτε που να μπορεί να συγκριθεί μ' αυτό -- τέτοιο καύσωνα δεν είχαμε καταγράψει ούτε εμείς ούτε οι πρόγονοί μας", δήλωσε. "Πρόκειται για ένα μοναδικό φαινόμενο".

    [04] Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

  • Ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γ.Μαγκριώτης θα επισκεφθεί την Ποτίδαια και τα Μουδανιά χΑΛΚΙΔΙΚΉς. Θα ακολουθήσει σύσκεψη με εκπροσώπους φορέων στο Ξενοδοχείο "Ιστίον" (4χλμ. Μουδανιών-Ποτίδαιας) και συνέντευξη Τύπου. Ποτίδαια/Χαλκιδική. 14:00:00

  • Εκδήλωση ΕΔΥΕΘ- 65 χρόνια από Χιροσίμα/Ναγκασάκι. Θεσσαλονίκη/¶γαλμα Βενιζέλου. 20:00:00 Ελλάδα

    ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

  • Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα υγρού στίβου (6η ημέρα). Βουδαπέστη/Ουγγαρία

    ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

    10:30 (Προκριματικοί): 400μ. ελεύθερο ανδρών, 50μ. πεταλούδα γυναικών, 100μ. ύπτιο ανδρών, 400μ. μικτή ατομική γυναικών, 100μ. πρόσθιο ανδρών, 200μ. ύπτιο γυναικών, 50μ. πεταλούδα ανδρών, 4Χ100μ. ελεύθερο γυναικών, 4Χ100μ. ελεύθερο ανδρών

    18:00 400μ. ελεύθερο ανδρών (ΤΕΛΙΚΟΣ), 50μ. πεταλούδα γυναικών (ημιτελικός), 100μ. ύπτιο ανδρών (ημιτελικός), 400μ. μικτή ατομική γυναικών (ΤΕΛΙΚΟΣ), 100μ. πρόσθιο ανδρών (ημιτελικός), 200μ. ύπτιο γυναικών (ημιτελικός), 50μ. πεταλούδα ανδρών (ημιτελικός), 4Χ100μ. ελεύθερο γυναικών (ΤΕΛΙΚΟΣ), 4Χ100μ. ελεύθερο ανδρών (ΤΕΛΙΚΟΣ)

  • Υδατοσφαίριση-Διεθνές τουρνουά γυναικών (2η ημέρα). Σίδνεϊ/Αυστραλία

    03.00 Κίνα-ΕΛΛΑΔΑ

    09.30 Καναδάς-ΕΛΛΑΔΑ

  • Υδατοσφαίριση-Ευρωπαϊκό εφήβων (Α΄ όμιλος, 2η ημέρα). Στουτγκάρδη/Γερμανία

    18:30 Ελλάδα-Ρωσία

    [05] Διπλασιάστηκε το ποσοστό θνησιμότητας στη Μόσχα

    Εφιαλτική παραμένει η κατάσταση στη ρωσική πρωτεύουσα, που δεν μπορεί να απαλλαγεί από το γκριζοκίτρινο τοξικό πέπλο της.

    Πιο δυσοίωνες από χθες είναι οι προβλέψεις των μετεωρολόγων, που εκτιμούν ότι το νέφος του καπνού από τις πυρκαγιές θα διατηρηθεί πάνω από τη Μόσχα τουλάχιστον ως το τέλος της εβδομάδας, έστω κι αν λίγο δροσίσει.

    Αυτό δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι ο αναπληρωτής διευθυντής του ρωσικού Μετεωρολογικού Κέντρου Ντμίτρι Κίκτιεφ, αμφισβητώντας τις προβλέψεις συναδέλφων του ότι Τρίτη με Τετάρτη το νέφος θα παρασυρθεί προς άλλη κατεύθυνση.

    «Νομίζω πως δεν θα έχουμε προς το παρόν εξαιρετικές αλλαγές, αύριο ο άνεμος θα είναι νοτιοανατολικός, κατεύθυνση ενοχλητική, στις 11 του μήνα θα είναι νότιος, γι' αυτό πολύ αμφιβάλλω ότι κάτι θα αλλάξει αύριο. Στο δεύτερο μισό της εβδομάδας ο άνεμος θα είναι αδύναμος, μεταβαλλόμενος, που σημαίνει ότι είναι απίθανο να διαλύσει το νέφος, το οποίο κατά τα φαινόμενα θα παραμείνει πάνω από τη Μόσχα, γιατί δεν έχει πουθενά να στραφεί προς το παρόν», είπε ο κ. Κίκτιεφ, εξηγώντας ότι οι προηγούμενες προβλέψεις του Κέντρου «Φόβος» βασίστηκαν σε στοιχεία της μετεωρολογικής υπηρεσίας των ΗΠΑ και οι διαφορές στις προγνώσεις αποδεικνύουν το αβέβαιο της κατάστασης.

    Σύμφωνα με άλλες προβλέψεις στα μέσα της εβδομάδας και ειδικά την Τετάρτη θα πέσουν δυνατές βροχές, που θα βοηθήσουν καθοριστικά στη βελτίωση της κατάστασης.

    Υψηλές παραμένουν και οι συγκεντρώσεις δηλητηριωδών αερίων στην ατμόσφαιρα της Μόσχας, όπου το μονοξείδιο του άνθρακα και τα αιωρούμενα σωματίδια ξεπερνούσαν το μεσημέρι κατά 2,2 φορές τις ανώτατες επιτρεπτές τιμές και οι ειδικοί υδρογονάνθρακες κατά 3,5 φορές, ενώ οι μέσες ημερήσιες τιμές ήταν πολύ χειρότερες καθώς η υπέρβαση το τελευταίο 24ωρο ήταν 9 (!) φορές για τα αιωρούμενα σωματίδια, 3,3 φορές για το μονοξείδιο του άνθρακα, 0,7-4,5 για το διοξείδιο του αζώτου και ως 1,4 φορές για το οξείδιο του αζώτου.

    Η ζέστη διατηρεί και τις τιμές του όζοντος κατά 5,4 φορές πάνω από το φυσιολογικό.

    Δυσάρεστα είναι και τα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα ο επικεφαλής του Τμήματος Υγείας της πόλης της Μόσχας Αντρέι Σελτσόφσκι, διαπιστώνοντας αύξηση της θνησιμότητας τουλάχιστον κατά 2 φορές. «Εάν στο παρελθόν είχαμε καθημερινά στη Μόσχα 360-380 θανάτους, τώρα είναι περίπου 700», είπε ο κ. Σελτσόφσκι στο πρακτορείο Ιντερφάξ, αν και ανεπίσημες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μεγαλύτερες αυξήσεις στους θανάτους.

    Τα σχετικά ρεπορτάζ, που βασίστηκαν στα στοιχεία των γραφείων κηδειών και δημοσιεύτηκαν στην οικονομική ημερήσια «Κομερσάντ» εκτιμούν ότι οι θάνατοι είναι αυξημένοι κατά 2,5-3 φορές, ωστόσο δεν έλειψαν και οι εκτιμήσεις για αύξηση έως 8-10 φορές.

    Απαντώντας ο κ. Σελτσόφσκι είχε διαψεύσει τα στοιχεία αυτά και είχε ζητήσει «να μην σκορπίζεται ο πανικός».

    Εξάλλου, οι ρωσικές αρχές εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να εκδηλωθούν επιδημίες, και ιδιαίτερα επιδημία χολέρας, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών Γκενάντι Ονιστσένκο.

    Σύμφωνα με τον Ονιστσένκο, οι υγειονομικές υπηρεσίες "ενίσχυσαν τους ελέγχους για λοιμώδεις νόσους" εξαιτίας ενδείξεων όπως ο πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων οξείας γαστρεντερίτιδας και η επιδείνωση της ποιότητας του νερού σε 52 από τις 83 ρωσικές περιφέρειες.

    "Φοβούμαστε μήπως έρθει χολέρα από τη νοτιοανατολική Ασία, το Πακιστάν, όπου η κατάσταση δεν είναι καλή", δήλωσε ο Ονιστσένκο, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Ιντερφάξ.

    "Παίρνουμε μέτρα για να οργανώσουμε τον έλεγχο των τροφίμων και ζητούμε την παράδοση πόσιμου νερού εκεί όπου οι πηγές υδροδότησης έχουν στερέψει", διευκρίνισε.

    Δηλητηριώδες νέφος καπνού κάλυψε το Σαββατοκύριακο και την Αγία Πετρούπολη και το Γεκατερινμπούργκ, την πρωτεύουσα των Ουραλίων, ωστόσο ως το πρωί της Δευτέρας είχε διαλυθεί λόγω των ευνοϊκών ανέμων, που δεν βοηθούν καθόλου στην περίπτωση της Μόσχας.

    Οι αρχές της Μόσχας δεν προτίθενται να κηρύξουν κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο της πόλης Βλαντίμιρ Ρέσιν.

    «Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, την αντιμετωπίζουμε και νομίζω θα τα καταφέρουμε» είπε ο κ. Ρέσιν, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι ο Δήμαρχος Μόσχας Γιούρι Λουσκόφ, που επέστρεψε χθες εσπευσμένως στη ρωσική πρωτεύουσα από θεραπεία στο εξωτερικό, «βοηθούσε στην αντιμετώπιση της κρίσης και από μακριά».

    Οι Μοσχοβίτες αντιμετωπίζουν την κρίση όπως μπορούν και εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα με όποια μέσα διαθέτουν.

    Χθες ήταν υπερπλήρη όλα τα δρομολόγια λεωφορείων, τρένων και αεροπλάνων, ενώ τεράστιες ήταν και οι ουρές των εξερχόμενων από την πόλη αυτοκινήτων. Επίσης χθες αναχώρησαν αεροπορικώς από τη Μόσχα 104.440 επιβάτες, αριθμός ρεκόρ για τη φετινή χρονιά.

    Οι θερμοκρασίες στην πόλη κινούνται σταθερά γύρω στους 35 βαθμούς και στα περίχωρα, που καίγονται, φθάνουν ακόμη και τους 38. Εκτός από λίγες καθυστερήσεις σε μικρό αριθμό πτήσεων τα αεροδρόμια προσαρμόστηκαν και εργάζονται με ορατότητα 750-900 μέτρων.

    Σύμφωνα με μαρτυρίες πολιτών και τουριστικών πρακτόρων, ξεπουλήθηκαν όλα τα ελεύθερα πακέτα προς χώρες, που δεν έχουν βίζα για τους Ρώσους πολίτες, όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος και το Μαυροβούνιο.

    Αρκετοί υποψήφιοι τουρίστες και παράγοντες του τουριστικού χώρου θέτουν μάλιστα το ερώτημα «γιατί δεν θα μπορούσε να αρθεί έστω και προσωρινά η ισχύς της Συνθήκης Σένγκεν για ανθρωπιστικούς λόγους, ώστε να διευκολυνθούν να πετάξουν ακόμη κι όσοι θα ήθελαν να πληρώσουν μια εκδρομή για να ταξιδέψουν σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ελλάδα».

    Όσοι κάτοικοι της Μόσχας δεν κατάφεραν να φύγουν, καταφεύγουν σε ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα και χώρους με κλιματισμό, ακόμη και στα αυτοκίνητά τους, καθώς κυρίαρχη είναι η αίσθηση ότι μετά από τόσες μέρες ο καπνός και η οσμή του έχουν πλέον μπει μέσα στο εσωτερικό των κτιρίων και τα διαμερίσματα, που υποχρεωτικά δεν αερίζονται.

    Πολλά παράπονα εκφράζονται και για τα 120 «κέντρα αναπνοής», που άνοιξε ο Δήμος της Μόσχας, πολλά από τα οποία δεν διαθέτουν κλιματισμό, παρά μόνο παρηγοριά και τσάι για τους ηλικιωμένους.

    Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων 557 εστίες φωτιάς είναι ενεργές σε όλη τη Ρωσία και σε μια έκταση 174.000 στρεμμάτα. Το τελευταίο 24ωρο ξέσπασαν 247 νέες εστίες και κατασβέστηκαν 239. Από το συνολικό αριθμό των πυρκαγιών οι 25 αφορούν αργή καύση επιφανειακών κοιτασμάτων τύρφης, η ατελής καύση της οποίας και παράγει το μεγαλύτερο όγκο του μονοξειδίου του άνθρακα.

    Ελεγχόμενη χαρακτηρίζεται η κατάσταση και γύρω από το πυρηνικό κέντρο του Σνιέζινσκ στα Ουράλια, όπου η φωτιά απομακρύνθηκε από τα κτίρια με συντονισμένη νυχτερινή επιχείρηση, αλλά δεν έσβησε εντελώς.

    Ο επικεφαλής των αεροπορικών δυνάμεων του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων Ραφαήλ Ζακίροφ είπε ότι αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούνται 34 ιπτάμενα μέσα στην κατάσβεση των πυρκαγιών, εκ των οποίων 9 ξένα. Αύριο ο αριθμός θα ενισχυθεί με 2 αμφίβια Μπέριεφ Β-200 που παραλαμβάνονται κατευθείαν από το εργοστάσιο κατασκευής τους, 2 ελικόπτερα Κ-32, που φθάνουν από την Τουρκία, δύο αεροσκάφη από την Ιταλία κι ένα ακόμη από τη Γαλλία.

    Κατά τη χθεσινοβραδυνή σύσκεψη στην οποία προήδρευσε ο αρμόδιος υπουργός Εκτάκτων Καταστάσεων Σεργκέι Σαϊγκού ζήτησε αναδιάταξη των δυνάμεων και συγκέντρωσή τους στα πιο επικίνδυνα μέτωπα, μεταξύ των οποίων και εκείνο της Μόσχας, που μοιάζει ανυποχώρητο και ταλαιπωρεί ήδη για δεύτερη εβδομάδα τους κατοίκους της πρωτεύουσας.

    Ο κ. Σαϊγκού προανήγγειλε «γενικευμένη επίθεση στα μέτωπα των περιχώρων της Μόσχας», που θα απαλλάξει τη ρωσική πρωτεύουσα από τις φωτιές σε 5-7 ημέρες.

    Kατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Μαγιάκ

    Οι ρωσικές αρχές κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης γύρω από το κέντρο επεξεργασίας και αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων του Μαγιάκ εξαιτίας της επέκτασης των πυρκαγιών στη ζώνη αυτή, ανακοίνωσε σήμερα η τοπική αυτοδιοίκηση.

    "Ο επικεφαλής της διοίκησης κήρυξε στις 6 Αυγούστου κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα δάση και τα πάρκα της πόλης Οζέρσκ (όπου βρίσκεται το πυρηνικό συγκρότημα) εξαιτίας της επέκτασης των πυρκαγιών", σύμφωνα με την ανακοίνωση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

    Ο επικεφαλής της διοίκησης Βίκτορ Τροφίμτσουκ "θα προεδρεύσει στις 10 Αυγούστου μιας έκτακτης συνόδου για τον συντονισμό των προσπαθειών των υπηρεσιών", προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Το κέντρο επεξεργασίας πυρηνικών αποβλήτων βρίσκεται στην περιοχή του Τσελιαμπίνσκ, στα Ουράλια, 2.000 χλμ. ανατολικά της Μόσχας.

    Απειλή για την υγεία ο καπνός

    Ο γεμάτος μικροσωματίδια πυκνός καπνός αποτελεί σοβαρή απειλή για την υγεία, προειδοποιούν οι γιατροί, που θεωρούν ότι το μόνο αξιόπιστο μέτρο προστασίας είναι η απομάκρυνση από τη μολυσμένη περιοχή.

    Η μόλυνση του αέρα της Μόσχας ξεπερνά, ανάλογα με την ώρα της ημέρας, κατά τρεις έως έξι φορές το επίπεδο συναγερμού στη ρωσική πρωτεύουσα.

    Το παρατηρητήριο της ποιότητας του αέρα στη Μόσχα, το Mosecomonitoring, ανακοίνωσε στην ηλεκτρονική του σελίδα ότι ο καπνός αποτελείται από επιβλαβή μικροσωματίδια, μεγέθους τουλάχιστον 10 μικρών, κυρίως μονοξειδίου του άνθρακα και συγκεκριμένων υδρογονανθράκων.

    Ο μολυσμένος αέρας περιέχει επίσης σημαντικές συγκεντρώσεις οξειδίου του αζώτου και θειώδους αμμωνίου, ενώ το ποσοστό του οξυγόνου είναι μειωμένο.

    Σύμφωνα με τον γιατρό Πάβελ Λογκίνοφ του Ευρωπαϊκού Ιατρικού Κέντρου της Μόσχας, ο κατάλογος των προβλημάτων υγείας που είναι πιθανόν να προκαλέσει ο καπνός είναι μακρύς: βρογχίτιδα, άσθμα, αλλεργίες πνευμονικές και οφθαλμικές λοιμώξεις. Επιπλέον, η έλλειψη οξυγόνου στον αέρα μπορεί επίσης να προκαλέσει καρδιαγγειακά προβλήματα.

    Δεν υπάρχουν μέσα για αποτελεσματική προστασία. "Το μόνο πράγμα που βοηθά πραγματικά είναι να φύγει κανείς από τη Μόσχα", ιδιαίτερα οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι χρόνια πάσχοντες, οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά, τα βρέφη και οι έγκυοι", εξηγεί ο γιατρός Λογκίνοφ.

    "Για την αναπνοή, οι χειρουργικές και άλλες μάσκες βοηθούν κάπως κατά των ερεθισμών που προκαλούνται από τον καπνό, αλλά αυτό δεν διευθετεί το πρόβλημα της έλλειψης οξυγόνου στην ατμόσφαιρα. Δεν αναπνέουμε ευκολότερα", τονίζει ο γιατρός.

    Ο χειρότερος καύσωνας τα τελευταία 1.000 χρόνια

    Ο καύσωνας που πλήττει τη Ρωσία από τις αρχές Ιουλίου και προκάλεσε τις τεράστιες πυρκαγιές στην περιοχή της Μόσχας, είναι ο χειρότερος τα τελευταία 1.000 χρόνια, από την ίδρυση του κράτους, δήλωσε σήμερα ο διευθυντής της ρωσικής μετεωρολογικής υπηρεσίας.

    "Ούτε εμείς, αλλά ούτε και οι πρόγονοί μας δε βίωσαν μια τέτοια κατάσταση τα τελευταία 1.000 χρόνια, από την ίδρυση του κράτους μας", δήλωσε ο Αλεξάντρ Φρολόφ. "Είναι ένα μοναδικό φαινόμενο που δε γνωρίζει προηγούμενο στ΄αρχεία μας", πρόσθεσε.

    Η μετεωρολογική υπηρεσία έχει ανακοινώσει ότι ο καύσωνας έχει καταρρίψει κάθε ρεκόρ, τόσο σε βαθμούς όσο και σε διάρκεια, από τότε που άρχισαν να καταγράφονται οι μετεωρολογικές παρατηρήσεις εδώ και 130 χρόνια.

    Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία, η υψηλότερη θερμοκρασία, 38,2 βαθμοί Κελσίου, καταγράφηκε στη Μόσχα στις 29 Ιουλίου ενώ η αμέσως μικρότερη θερμοκρασία καταγράφηκε στην Αγία Πετρούπολη (37,1 βαθμοί) το Σάββατο.

    [06] "Δεν χωρούν προκλήσεις"

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, από τη νήσο Ρω, την οποία επισκέφθηκε νωρίτερα σήμερα, στο πλαίσιο της παραμονής του στο Καστελόριζο, σχολίασε την πρόσφατη τουρκική δραστηριότητα στο Αιγαίο, τονίζοντας πως "τέτοιου είδους πρακτικές, σε καμιά περίπτωση, δεν μπορούν να θίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, τα οποία είναι απολύτως κατοχυρωμένα".

    Ειδικότερα ο κ. Δ. Δρούτσας σημείωσε ότι:

    «Μόλις προχθές ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ζήτησε να τον δεχθούμε στη χώρα μας σαν γείτονα και φίλο και αυτό ακριβώς κάναμε. Διότι εμείς εννοούμε απολύτως όσα λέμε. Την ίδια συνέπεια λόγων και έργων απαιτούμε λοιπόν να δείξει και η άλλη πλευρά. "Κουτοπονηριές" και προκλήσεις δεν χωρούν. Τέτοιου είδους πρακτικές σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να θίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, τα οποία είναι απολύτως κατοχυρωμένα. Ζωντανή απόδειξη είστε εσείς, οι περήφανοι ακρίτες και σε σας η πατρίδα οφείλει πολλά. Από τέτοιες πρακτικές, ωστόσο, οι οποίες αποκαλύπτουν προθέσεις διαφορετικές από αυτές που διατυπώνουν οι συνομιλητές μας, τίθεται εν αμφιβόλω η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη, στοιχεία απαραίτητα προκειμένου να έχει αυτή η πολιτική θετικό αποτέλεσμα. Ας γνωρίζουν όλοι ότι η πολιτική της ελληνοτουρκικής προσέγγισης που εφαρμόζουμε είναι επιλογή μας και δεν αποτελεί για την Ελλάδα μονόδρομο. Προϋπόθεση για να έχει η προσέγγιση και η συνεργασία που επιχειρούμε μέλλον και θετικό αποτέλεσμα, είναι να είναι αμοιβαία επωφελής και να βασίζεται στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Στην πορεία όλα συνεκτιμώνται και αναθεωρούνται».

    Κατά την διάρκεια της παραμονής του στο Καστελόριζο, ο Δημήτρης Δρούτσας συναντήθηκε με τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο, ενημερώθηκε από την Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα, ενώ είχε εκτενείς συζητήσεις με τους κατοίκους του ακριτικού νησιού, οι οποίοι του περιέγραψαν την κατάσταση και τις ανάγκες τους.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε ακόμη την στρατιωτική μονάδα που εδρεύει στο νησί και τα φυλάκια στις νήσους Ρω και Στρογγυλή.

    Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στο Καστελόριζο, ο κ. Δρούτσας σημείωσε ότι «η κυβέρνηση θεωρεί σημαντική προτεραιότητα την άσκηση συνολικής πολιτικής για τα ακριτικά νησιά της χώρας και ιδίως εκείνα με εξαιρετική εθνική και στρατηγική σημασία, όπως το Καστελόριζο».

    [07] Καμιά ανοχή

    Το ΙΚΑ χάνει 250-300 εκατομμύρια ευρώ κάθε μήνα, όπως εκτιμά ο νέος διοικητής του Οργανισμού Ροβέρτος Σπυρόπουλος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", προσθέτοντας ότι το συσσωρευμένο χρέος από ιδιώτες και δημόσιες επιχειρήσεις φτάνει στα 8 δισ. ευρώ.

    «Το 30% των εσόδων ``χάνεται``, με αποτέλεσμα το ΙΚΑ να δυσπραγεί οικονομικά και οι δικαιούχοι να νιώθουν ότι ο ασφαλιστικός οργανισμός θα αδυνατεί σε βάθος χρόνου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Δεν έχουμε άλλα περιθώρια», τονίζει ο κ. Σπυρόπουλος,

    Στέλνει επίσης το μήνυμα ότι από 1ης Νοεμβρίου δεν θα υπάρξει καμία ανοχή στο θέμα της εισφοροδιαφυγής.

    "Εως τον Οκτώβριο, θα είμαστε ελαστικοί. Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Από την 1η Νοεμβρίου και μετά, καμία κατανόηση", τονίζει, προσθέτοντας ότι στόχος του είναι η εισφοροδιαφυγή το 2011 να πάει από το 30%. στο 25% ή 20%.

    Ο κ. Σπυρόπουλος, σημειώνει ακόμα ότι εκτός από την εισφοροδιαφυγή, υπάρχουν και άλλες πηγές απωλειών για το Ίδρυμα, όπως οι υπεραιωνόβιοι συνταξιούχοι.

    «Υπάρχουν 10.000 υπεραιωνόβιοι συνταξιούχοι σε όλα τα Ταμεία, η μεγάλη πλειονότητα των οποίων είναι στο ΙΚΑ. Μακάρι να ζουν αυτοί οι άνθρωποι, ωστόσο έχουμε σοβαρές υπόνοιες ότι συνεχίζουν να συνταξιοδοτούνται με πλαστά στοιχεία, χωρίς να είναι εν ζωή. Θα αναζητούν ευθύνες, διότι οι συντάξεις αυτές ταχυδρομούνται και λαμβάνονται από υπαρκτά πρόσωπα. Τις περιπτώσεις εξετάζει το υπουργείο σημείο προς σημείο», τονίζει.

    Οπως λέει ο διοικητής του ΙΚΑ, θα ενισχυθούν οι μηχανισμοί ελέγχου "κοινοπρακτώντας με τα υπόλοιπα Ταμεία και με το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, το οποίο μετεξελίσσεται".

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Σπυρόπουλου, οι δικαιούχοι παροχών του ΙΚΑ είναι γύρω στα πέντε εκατομμύρια, μηνιαία σύνταξη λαμβάνουν περίπου 1,1 εκατ. άτομα, ενώ οι εργαζόμενοι εντός ΙΚΑ είναι 12.000.

    [08] Μικρή μείωση των ανέργων

    Στα 566.804 άτομα ανήλθαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ κατά το μήνα Ιούνιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Οργανισμός, ο αριθμός αυτός παρουσιάζει μείωση 1,03% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

    Οι επιδοτούμενοι άνεργοι ανέρχονται σε 177.443 άτομα και εμφανίζονται μειωμένοι κατά 14,69% (30.549 άτομα) σε σχέση με τον Μάιο του 2010. Οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν σε 117.576, αυξημένες κατά +3,5% σχετικά με τον Ιούνιο του 2009, οι απολύσεις (καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου) έφθασαν τις 31.296, οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου τις 53.256 και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις τις 28.592.

    Οι καθαρές ροές (προσλήψεις μείον απολύσεις και αποχωρήσεις) στην αγορά εργασίας είναι θετικές κατά 4.432 επιπλέον θέσεις εργασίας. Το ίδιο μέγεθος τον Ιούνιο του 2009 είχε αρνητική τιμή -1.910.

    Ακολουθεί το αναλυτικό στατιστικό δελτίο του ΟΑΕΔ για την κίνηση της αγοράς εργασίας τον μήνα Ιούνιο του 2010

    Α. ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΤΟΥ ΟΑΕΔ

    Α.1 ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ

    Το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων (αφορά τον αριθμό των δικαιούχων που πληρώθηκαν εντός του αντίστοιχου μήνα) κατά τον μήνα Ιούνιο ανέρχεται σε 177.443 άτομα από τα οποία οι 171.596 (ποσοστό 96,70%) είναι κοινοί επιδοτούμενοι και οι 5.847 (ποσοστό 3,30%) είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων. Το σύνολο του αριθμού των δικαιούχων που πληρώθηκαν και στο τέλος του μήνα συνεχίζουν να έχουν δικαίωμα επιδότησης ανέρχεται σε 142.678 άτομα.

    Στο σύνολο της χώρας καταγράφηκε:

    - Μείωση του συνόλου των επιδοτούμενων ανέργων (κοινοί επιδοτούμενοι και εποχικοί επιδοτούμενοι τουριστικών επαγγελμάτων) από τον προηγούμενο μήνα κατά 30.549 άτομα, με ποσοστιαία μείωση -14,69%.

    - Μείωση των κοινών επιδοτούμενων ανέργων από τον προηγούμενο μήνα κατά 13.342 άτομα, με ποσοστιαία μείωση -7,21%.

    - Μείωση των εποχικών επιδοτούμενων ανέργων τουριστικών επαγγελμάτων από τον προηγούμενο μήνα κατά 17.207 άτομα, με ποσοστιαία μείωση -74,64%, και

    - Μείωση του αριθμού των δικαιούχων που πληρώθηκαν και στο τέλος του μήνα συνεχίζουν να έχουν δικαίωμα επιδότησης από τον προηγούμενο μήνα κατά 11.231 άτομα, με ποσοστιαία μείωση 7,3%.

    Το σύνολο των νέων εγγραφών ανέργων που έχουν δικαίωμα επιδότησης αλλά δεν έχουν πληρωθεί εντός του μήνα Ιουνίου ανέρχεται σε 18.399 άτομα, έναντι 7.898 ατόμων του προηγούμενου μήνα. Σημειώνεται ότι περίπου το 50% των νέων εγγραφών με δικαίωμα επιδότησης τον μήνα Ιούνιο, αφορά σε λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου, κυρίως εκπαιδευτικών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Υπό το πρίσμα αυτό, εκτιμάται ότι οι εγγραφές νέων «κοινών» ανέργων (δηλαδή, από καταγγελία σύμβασης αορίστου χρόνου) με δικαίωμα επιδότησης κατά τον Ιούνιο δεν εμφανίζουν σοβαρές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται ότι το μέγεθος αυτό ανερχόταν σε 30.829 άτομα τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.

    Α.2 ΣΥΝΟΛΟ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ

    Το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων για τον μήνα Ιούνιο 2010 ανήλθε σε 566.804 άτομα. Από αυτά 190.087 (33,54%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών και 376.717 (66,46%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών. Στην Περιφέρεια Αττικής αναλογεί το 34,09% των ανέργων που αναζητούν εργασία από το σύνολο της χώρας και στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας αναλογεί το 20,99%

    Στο σύνολο της χώρας καταγράφηκε:

    - Μείωση των εγγεγραμμένων ανέργων από τον προηγούμενο μήνα κατά 5.916 άτομα, με ποσοστιαία μεταβολή -1,03%. Η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση μεταξύ των Περιφερειών καταγράφηκε στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (-22,17%) και στην Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων (-15,49%) ενώ ποσοστιαία αύξηση καταγράφηκε στην Περιφέρεια Αττικής (+2,49%).

    - Αύξηση των μακροχρόνια ανέργων σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα κατά 1.507 άτομα, με ποσοστιαία μεταβολή 0,80%. Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση εμφανίζεται στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (+2,35%), στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (+2,21%) και στη Περιφέρεια Κρήτης (+2,15%).

    Το σύνολο των εγγεγραμμένων ατόμων που δήλωσαν ότι δεν αναζητούν εργασία για τον μήνα Ιούνιο 2010 ανήλθε σε 92.315 άτομα, από τα οποία 24.165 είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών, και 68.150 εγγεγραμμένα για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών.

    Β. ΡΟΕΣ ΜΙΣΘΩΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

    Β.1 ΑΝΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ

    Οι αναγγελίες πρόσληψης στο σύνολο της χώρας για τον μήνα Ιούνιο ανέρχονται σε 117.576, αυξημένες κατά +3,5% σχετικά με τον Ιούνιο του 2009 (113.571). Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο του παρελθόντος έτους ο αριθμός των αναγγελιών πρόσληψης κατέγραψε τη χαμηλότερη τιμή για τον μήνα αυτό από το 2003 ως σήμερα.

    Οι αναγγελίες πρόσληψης καταγράφουν μια μείωση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα του τρέχοντος έτους, κατά 6.246 άτομα, με ποσοστιαία μείωση -5,04%. Το ίδιο φαινόμενο καταγράφηκε και στα προηγούμενα έτη, όπου το 2009 η μείωση προσλήψεων μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου ήταν -10,1%, το 2008 ήταν -11%, το 2007 ήταν -17% και το 2006 ήταν -7%.

    Β.2 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

    Οι καταγγελίες σύμβασης αορίστου χρόνου στο σύνολο της χώρας για τον μήνα Ιούνιο ανέρχονται σε 31.296, καταγράφοντας μια αύξηση από τον προηγούμενο μήνα κατά 5.839 άτομα, με ποσοστιαία αύξηση 22,9%.

    Β.3 ΛΗΞΕΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

    Οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου στο σύνολο της χώρας για τον μήνα Ιούνιο ανέρχονται σε 53.256, καταγράφοντας μια αύξηση από τον προηγούμενο μήνα κατά 29.682 άτομα, με ποσοστιαία αύξηση 125,9%. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται και στα προηγούμενα έτη, και εκτιμάται ότι σε ένα σημαντικό βαθμό οφείλεται σε λήξεις συμβάσεων εκπαιδευτικών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, και συνάδει με τα δεδομένα των νέων εγγραφών με δικαίωμα επιδότησης ανεργίας τον μήνα Ιούνιο.

    Το σύνολο των καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου και των λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου κατά τον Ιούνιο, ανέρχεται σε 84.552, το 63% του οποίου οφείλεται σε αποχωρήσεις από την αγορά εργασίας λόγω λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Το μέγεθος αυτό είναι αυξημένο κατά 1,1% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2009 (83.596) και κατά 72,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα του τρέχοντος έτους (49.031). Η αύξηση μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου καταγράφεται και στα προηγούμενα έτη: το 2009 ήταν 87,7%, το 2008 ήταν 80,4%, το 2007 ήταν 72,5%.

    Β.4 ΟΙΚΕΙΟΘΕΛΕΙΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ

    Οι οικειοθελείς αποχωρήσεις στο σύνολο της χώρας για τον μήνα Ιούνιο ανέρχονται σε 28.592, μειωμένες κατά -10,3% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2009 (31.885) και αυξημένες κατά 13,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα του τρέχοντος έτους (25.183).

    Β.5 ΚΑΘΑΡΕΣ ΡΟΕΣ

    Οι καθαρές ροές της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα - δηλαδή, οι προσλήψεις μείον τις καταγγελίες και τις λήξεις συμβάσεων μείον τις οικειοθελείς αποχωρήσεις - είναι θετικές για τέταρτο συνεχόμενο μήνα και ανέρχονται σε +4.432. Το ίδιο μέγεθος τον Ιούνιο του 2009 είχε αρνητική τιμή -1.910.

    Μείωση 4,5% του γενικού δείκτη βιομηχανικής παραγωγής

    Μείωση 4,5% παρουσίασε ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής τον Ιούνιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι ενώ το 6μηνο Ιανουάριος-Ιούνιος 2010 έναντι του αντίστοιχου 6μηνου του 2009 η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής ανήλθε σε 5,8%. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της ελληνικής στατιστικής αρχής που δόθηκαν σήμερα στην δημοσιότητα.

    Παράλληλα όπως προκύπτει από τα στοιχεία για τις εμπορευματικές συναλλαγές της χώρας που ανακοίνωσε η ελληνική στατιστική αρχή τον Ιούνιο σημειώθηκε αύξηση των εξαγωγών εμπορευμάτων κατά 10,6% ενώ οι εισαγωγές παρουσίασαν μείωση 25%. Το 12μηνο Ιούνιος 2009 - Ιούνιος 2010 οι εξαγωγές παρουσίασαν μείωση 8,8% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό 12μηνο και οι εισαγωγές παρουσίασαν μείωση κατά 19,4%.

    Πτώση της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας

    Μείωση κατά 19,9 % σημείωσε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο σύνολο της χώρας τον μήνα Μάιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, ενώ το 12μηνο Μάιος 2009 -Μάιος 2010 η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα μειώθηκε κατά 25,2% σε σχέση με το αντίστοιχο 12μηνο πέρυσι.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της ελληνικής στατιστικής αρχής, το σύνολο της ιδιωτικής και δημόσιας οικοδομικής δραστηριότητας παρουσίασε μείωση κατά 22% τον Μάιο ενώ το 12μηνο Μάιος 2009 -Μάιος 2010 σε σχέση με το αντίστοιχο 12μηνο πέρυσι η μείωση ανήλθε στο 25,2%.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 9 August 2010 - 14:30:44 UTC