Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-08-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σταδιακή αποκλιμάκωση επιτοκίων καταθέσεων
  • [02] Μέθοδος πρόβλεψης Αλτσχάιμερ
  • [03] Ταυτοποιήθηκε ο ιός
  • [04] Μηχανισμός των Αντικυθήρων

  • [01] Σταδιακή αποκλιμάκωση επιτοκίων καταθέσεων

    Σε υψηλά επίπεδα εξακολουθούν να κινούνται τα επιτόκια καταθέσεων στη χώρα μας, σε σχέση με τις χώρες ευρωζώνης, παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε ήδη η σταδιακή τους αποκλιμάκωση.

    Δίνοντας τις τάσεις της αγοράς ο Γεράσιμος Ζαχαράτος, Διευθυντής Liability Products Retail - Personal Banking, Deposits & Investments της τράπεζας Marfin Egnatia Bank αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι "το τέλος του πρώτου εξαμήνου βρήκε το τραπεζικό σύστημα να δίνει επιτόκια ακόμα και πάνω από 5,50%, διαμορφώνοντας έτσι για τον Ιούνιο ένα μέσο επιτόκιο νέων καταθέσεων διάρκειας έως ενός έτους, ύψους 3,61%.

    Το συγκεκριμένο επιτόκιο είναι μακράν μεγαλύτερο από αυτό της ευρωζώνης, το οποίο άγγιξε σε ποσοστό το 2,02%. Ακόμα και σήμερα, όμως, τα προσφερόμενα επιτόκια παραμένουν σε υψηλά επίπεδα από ένα μεγάλο αριθμό πιστωτικών ιδρυμάτων, δίνοντας αποδόσεις που ξεπερνούν το 5%. Παρ' όλα αυτά, οι μεγάλες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης και της Marfin Egnatia Bank, από τις αρχές Ιουλίου, καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες συγκράτησης των επιτοκίων τους σε επίπεδα κοντά στο 3,5%".

    Στο ίδιο μήκος κύματος η Έλενα Καρβούνη - Διευθύντρια Ανάπτυξης Προϊόντων της Millennium Bank αναφέρει ότι "είναι αναμενόμενο σε περιόδους κρίσης, οι τράπεζες να προσπαθούν να θωρακιστούν αυξάνοντας τους δείκτες ρευστότητάς τους. Ο κύριος τρόπος επίτευξης αυτού του σκοπού, που αποδίδει άμεσα αποτελέσματα, είναι η άντληση νέων κεφαλαίων μέσω προθεσμιακών καταθέσεων. Εύλογο είναι, επομένως, να παρατηρείται έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, τους τελευταίους μήνες, στον τομέα αυτό".

    "Ενδεικτικό είναι ότι είδαμε και επιτόκια προθεσμιακών καταθέσεων που έφτασαν τα επίπεδα του 6% και 6.5% ιδιαίτερα κατά την περίοδο όπου η παραφιλολογία σχετικά με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ «έσπρωξε» αρκετές καταθέσεις εκτός των συνόρων της χώρας. Πα' ρόλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες βδομάδες παρατηρούνται εναρμονισμένες προσπάθειες από τις περισσότερες τράπεζες της χώρας για να μειωθούν τα επιτόκια καταθέσεων ακολουθώντας έτσι τις παραινέσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος", τονίζει η κ. Καρβούνη.

    Δεν είναι μόνο το επιτόκιο κριτήριο επιλογής

    Είναι όμως το επιτόκιο και η συνολική απόδοση το μοναδικό κριτήριο επιλογής ενός καταθετικού προϊόντος; Όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός καταναλωτών δεν επιλέγει πλέον ένα καταθετικό προϊόν με αποκλειστικό κριτήριο το προσφερόμενο επιτόκιο, που εξακολουθεί πάντως να αποτελεί το βασικό κριτήριο. Οπως ενδεικτικά μας αναφέρει ο κ. Ζαχαράτος αξιολογούν και άλλες πτυχές του προϊόντος:

    - Τη διάρκεια της κατάθεσης και τη συχνότητα εκτοκισμού

    - Την ευελιξία που παρέχει σε περίπτωση ανάγκης για πρόωρη λήξη

    - Τα έξοδα και τις ποινές που ενδεχομένως χρεώνονται

    - Τις έξτρα παροχές που πιθανώς προσφέρει πέραν του επιτοκίου

    - Το όνομα και την ασφάλεια που εμπνέει το τραπεζικό ίδρυμα που προσφέρει το προϊόν.

    "Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι μέσα σε αυτό το χρηματοοικονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί, οι καταναλωτές θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς για τις καταθέσεις που διατηρούν στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα. Πέραν του Ταμείου Εγγύησης καταθέσεων που διασφαλίζει 100.000 ευρώ ανά πελάτη ανά τράπεζα, οι καταθέτες δεν θα πρέπει να ξεχνούν ότι το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα είναι υγιές και έχει πρόσφατα περάσει όλες τις δοκιμασίες που το αποδεικνύουν", αναφέρει ο κ. Ζαχαράτος.

    Επίσης, σύμφωνα με την κ. Καρβούνη, αρκετά σημαντικό στοιχείο για τους πελάτες, στη διαδικασία επιλογής του καταθετικών προϊόντων και λογαριασμών, αποτελεί η ύπαρξη εναλλακτικών δικτύων της τράπεζας που θα επιλέξουν. Η προσβασιμότητα στους λογαριασμούς από όπου και αν βρίσκονται αποτελεί πλέον καθημερινότητα για τον χρήστη του Διαδικτύου και κάθε τράπεζα πρέπει να «συμμορφωθεί» με τις νέες αυτές απαιτήσεις.

    Μισθοδοτικοί λογαριασμοί και νέα "σύνθετα" τραπεζικά προϊόντα

    Όπως επίσης επισημαίνουν τραπεζίτες σε αναφορές τους για τις αποδόσεις στον τομέα των καταθέσεων, ικανοποιητικές αποδόσεις αλλά και ελκυστικά προνόμια προσφέρουν και οι μισθοδοτικοί καταθετικοί λογαριασμοί που διατηρούν χιλιάδες συναλλασσόμενοι. Στην περίπτωση αυτή, όπως επισημαίνουν, δεν είναι μόνον τα υψηλότερα επιτόκια από απλούς καταθετικούς λογαριασμούς που απολαμβάνουν οι δικαιούχοι, αλλά και μια σειρά άλλων προνομίων, όπως έκδοση πιστωτικής κάρτας χωρίς ετήσια συνδρομή (το κόστος της συνδρομής δεν είναι διόλου αμελητέο καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά και τα 50 ευρώ), χαμηλότερα από τα ισχύοντα επιτόκια στην καταναλωτική και στεγαστική πίστη, δωρεάν τραπεζική θυρίδα, δικαίωμα υπερανάληψης κ.λπ.

    Με τη σταδιακή όμως αποκλιμάκωση των επιτοκίων καταθέσεων για προκαθορισμένη χρονική περίοδο, οι τράπεζες σχεδιάζουν νέα προϊόντα και εκτιμάται ότι θα δώσουν έμφαση μεταξύ άλλων και στην περαιτέρω προώθηση πιο "σύνθετων" προϊόντων που εξασφαλίζουν για τους καταθέτες υψηλή απόδοση, αλλά υπό προϋποθέσεις.

    Πρόκειται για τα σύνθετα καταθετικά-επενδυτικά προϊόντα, οι αποδόσεις των οποίων για ένα ποσοστό της συνολικής επένδυσης είναι ελκυστικές, ως και τετραπλάσιες σε σύγκριση με τα μέσα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων, αλλά ταυτοχρόνως ενέχουν το ρίσκο της απώλειας μέρους του αρχικού κεφαλαίου. Και αυτό διότι τα χρήματα του καταθέτη κατανέμονται μεταξύ μιας προθεσμιακής κατάθεσης μικρής διάρκειας με υψηλό επιτόκιο και αμοιβαίων κεφαλαίων. Ο καταθέτης έχει μηδενικό κίνδυνο και εξασφαλισμένη απόδοση για ένα μέρος του κεφαλαίου του, συνήθως για το μισό, αλλά το υπόλοιπο εκτίθεται στους κινδύνους των αγορών μέσω των μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων που υποχρεωτικά αγοράζει.

    Στα προϊόντα αυτά υπάρχει δυνατότητα επιλογής του είδους του αμοιβαίου κεφαλαίου - ομολογιακό, μικτό, μετοχικό- στο οποίο θα επενδυθεί ένα μέρος του κεφαλαίου, ώστε η επένδυση των χρημάτων του να ταιριάζει όσο το δυνατόν περισσότερο στο προφίλ του καταθέτη. Όσο μεγαλύτερο είναι το ρίσκο που αναλαμβάνεται μέσω των αμοιβαίων κεφαλαίων και όσο πιο υψηλό είναι το ποσοστό του αρχικού κεφαλαίου που επενδύεται σε αυτά τόσο καλύτερη θα είναι η απόδοση της προθεσμιακής κατάθεσης.

    Τι να προσέχουν οι καταθέτες-επενδυτές

    Για τις επενδύσεις σε μεικτά προϊόντα, ο Μεσολαβητής Τραπεζικών και Επενδυτικών Υπηρεσιών Αντώνιος Φώσκολος, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τις ακόλουθες συστάσεις προς τους καταθέτες-επενδυτές:

    - Να μελετούν προσεκτικά τους όρους των αιτήσεων-συμβάσεων πριν τις υπογράψουν.

    - Να συμβουλεύονται τον τιμοκατάλογο (πίνακα εξόδων και προμηθειών) με τις επιβαρύνσεις κατά συναλλαγή, που είναι αναρτημένος σε κάθε κατάστημα τράπεζας.

    - Να ζητούν από τους υπαλλήλους διευκρινίσεις για τα σημεία που δεν κατανοούν.

    - Να ερωτούν αναλυτικά για το είδος του επενδυτικού προϊόντος, το επιτόκιο του οποίου είναι υψηλότερο -υπό προϋποθέσεις- από το μέσο επιτόκιο καταθετικού λογαριασμού (ταμιευτηρίου ή προθεσμίας) και ως εκ τούτου ιδιαίτερα δελεαστικό. Συνήθως, τα τραπεζικά αυτά προϊόντα είναι μικτά καταθετικά προϊόντα τα οποία συνδυάζουν τοποθέτηση ενός ποσοστού του κεφαλαίου σε προθεσμιακή κατάθεση και του υπολοίπου σε αμοιβαία κεφάλαια, η απόδοση των οποίων δεν είναι εγγυημένη.

    - Η τυχόν αναφερόμενη απόδοση, μόνον ενδεικτική αξία έχει και δεν δεσμεύει την τράπεζα για τη μελλοντική απόδοση.

    Πάντως, αυτό που επισημαίνουν σε κάθε περίπτωση τα τραπεζικά στελέχη, όπως και η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος, με αφορμή τις πρόσφατες διαρροές κεφαλαίων προς το εξωτερικό, είναι ότι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως υγιές και θωρακισμένο και δεν τίθεται απολύτως κανένα πρόβλημα με τις καταθέσεις των πολιτών.

    [02] Μέθοδος πρόβλεψης Αλτσχάιμερ

    Η εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια σχεδόν 100% αρκετά χρόνια πριν τα πρώτα σημάδια της, με την ανάλυση υγρών του νωτιαίου μυελού, σύμφωνα με μια νέα βελγική επιστημονική τεχνική, η οποία προσφέρει ελπίδες για την έγκαιρη διάγνωση της πάθησης που πλήττει τουλάχιστον 26 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

    Το επίτευγμα, υπό τον Γκέερτ Ντε Μέγιερ του πανεπιστημίου της Γάνδης στο Βέλγιο, παρουσιάστηκε στο περιοδικό νευρολογίας "Archives of Neurology" του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου, σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό.

    Η βελγική μέθοδος μετρά το επίπεδο ορισμένων πρωτεϊνών στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό που περιβάλλει το νωτιαίο μυελό της σπονδυλικής στήλης. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη για πρώτη φορά ενός αξιόπιστου τεστ διάγνωσης της πάθησης.

    Οι ερευνητές συνέκριναν δεδομένα τριών ομάδων ατόμων, που ήσαν υγιείς, είχαν μέτρα συμπτώματα νοητικής φθοράς (προβλήματα μνήμης κ.α.) ή είχαν Αλτσχάιμερ. Με τον τρόπο αυτό, εντόπισαν μια συγκεκριμένη "υπογραφή" βιοχημικού δείκτη που είναι παρούσα σε άνω του 90% των περιπτώσεων Αλτσχάιμερ, καθώς επίσης στο 72% όσων έχουν μέτρια νοητική υποβάθμιση και στο 36% όσων είναι υγιείς (οι τελευταίοι πιθανώς βρίσκονταν στα πρώτα στάδια εξέλιξης της νόσου). Οι επιστήμονες κατάφεραν να διαγνώσουν έγκαιρα το 100% όσων ατόμων της δεύτερης ομάδας (με ορισμένα συμπτώματα) μέσα σε μια πενταετία θα εμφάνιζαν Αλτσχάιμερ.

    Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι η νόσος Αλτσχάιμερ εξελίσσεται αθόρυβα και ότι μπορεί να περάσουν ακόμα και δέκα χρόνια πριν διαγνωστούν τα πρώτα συμπτώματά της. Όμως η νέα έρευνα προσφέρει ελπίδες ότι ίσως καταστεί δυνατή η έγκαιρη διάγνωσή της στο μέλλον. Οι επιστήμονες αναζητούν αξιόπιστους διαγνωστικούς βιοχημικούς δείκτες από το τέλος της δεκαετίας του ΄90.

    Ένα τεστ με βάση την βελγική μέθοδο φαίνεται ότι μπορεί να πληροί βασικά διαγνωστικά κριτήρια, όπως να είναι ακριβές σε ποσοστό άνω του 80%, να είναι απλό, σχετικά μη επεμβατικό και φθηνό. Σήμερα, μόνο η εκ των υστέρων νεκροψία μπορεί να επιβεβαιώσει πέρα από κάθε αμφιβολία την ύπαρξη Αλτσχάιμερ. Οι γιατροί, προς το παρόν, κάνουν διάγνωση της νόσου αποκλείοντας άλλες παθήσεις, όπως τα εγκεφαλικά ή οι όγκοι στο κεφάλι.

    Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 37 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από άνοια, με το Αλτσχάιμερ να αποτελεί την αιτία για τα περισσότερα από αυτά τα περιστατικά.

    Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση: http://archneur.ama-assn.org/cgi/content/short/67/8/949

    [03] Ταυτοποιήθηκε ο ιός

    Δεκαέξι ασθενείς εκ των οποίων οι δύο εξέπνευσαν, νοσούσαν από τον ιό του «Δυτικού Νείλου», όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα των εξετάσεων του Α΄ εργαστηρίου μικροβιολογίας της ιατρικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

    Όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΑΠΘ Άννα Παππά, «μέχρι στιγμής, για τα 16 περιστατικά που είναι στην πλειονότητά τους υπερήλικες, έχει τεκμηριωθεί και εργαστηριακά και κλινικά, ότι πρόκειται για τον ιό του δυτικού Νείλου».

    Αυτός ο ιός, σύμφωνα με την καθηγήτρια, είναι γνωστός από πάρα πολλά χρόνια, ενδημεί στην Μεσόγειο και έχει κάνει επιδημίες σε πολλά κράτη, στην Ισπανία, την Ιταλία, την Γαλλία, ειδικότερα σε περιοχές που είναι κοντά σε εκβολές ποταμών και εκεί που υπάρχουν αποδημητικά πουλιά.

    Αναμενόμενα ήταν, λοιπόν, τα περιστατικά που είχαμε και μεις και ευτυχώς το κατάλαβαν πάρα πολύ γρήγορα οι γιατροί στο νοσοκομείο Ειδικών παθήσεων, εκτίμησε η κ.Παππά.

    Σημειώνεται ότι ο ιός μεταδίδεται στον άνθρωπο από κουνούπια, το γένος Culex που συναντώνται ευρέως στην χώρα μας γιαυτό και η καθηγήτρια έκανε έκκληση στον κόσμο να προσέχει τα κουνούπια με τους γνωστούς τρόπους, όπως τη χρήση εντομοαπωθητικών και τις σίτες στα παράθυρα.

    «Δεν υπάρχει λόγος τρομοκρατίας, ο ιός κάνει ήπια λοίμωξη και πολλές φορές μπορεί να νοσήσει ο άνθρωπος αλλά να μην καταλάβει τίποτα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι τα πιο πολλά περιστατικά είναι ασυμπτωματικά, απλώς, τα ηλικιωμένα άτομα, κάνουν μια λοίμωξη του κεντρικού νευρικού συστήματος που την ξεπερνούν, όμως, σε μεγάλο ποσοστό.

    «Και τα περασμένα χρόνια κάναμε συνεχείς ελέγχους αλλά φέτος είχαμε μια αύξηση σε σχέση με τα περσινά περιστατικά. Τώρα είναι πλέον θέμα επαγρύπνησης και από δω και πέρα ευελπιστούμε ότι θα πάνε όλα καλά», κατέληξε η κ.Παππά.

    «Σε πλήρη ετοιμότητα», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, είναι και το νοσοκομείο Ειδικών παθήσεων, διαβεβαιώνοντας, δια του διοικητή του Πέτρου Σερίδη, ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας.

    «Στο νοσοκομείο νοσηλεύονται 12 ασθενείς με εγκεφαλίτιδα που οφείλεται, σύμφωνα με τις εργαστηριακές εξετάσεις, στον ιό του «Δυτικού Νείλου». Επιπρόσθετα, ένας ασθενής είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, ένας πήρε ήδη εξιτήριο και 2 απεβίωσαν», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

    Οι ασθενείς είναι ηλικίας 23 έως 80 ετών και στην πλειονότητά τους άνω των 70.

    [04] Μηχανισμός των Αντικυθήρων

    Στα Κύθηρα μεταφέρεται η Έκθεση για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, από 11 Αυγούστου έως 19 Σεπτεμβρίου, μετά από πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας, σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το Ιωνικό Κέντρο Σπουδών και την Ομάδα Μελέτης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων.

    Το κόστος της μεταφοράς και η τοπική οργανωτική υποστήριξη θα καλυφθεί από το Επαρχείο, το Δήμο Κυθήρων και από τοπικούς φορείς.

    Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στις 11 Αυγούστου στον Ποταμό Κυθήρων.

    Στις 19 Αυγούστου η έκθεση θα μεταφερθεί στην Χώρα, όπου θα παραμείνει μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα και στους μαθητές των σχολείων του νησιού να την επισκεφθούν με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

    Πρόσφατα έγινε δυνατή η μελέτη του Μηχανισμού με την χρήση σύγχρονων μηχανημάτων που σχεδιάστηκαν ειδικά για την μελέτη των θραυσμάτων του και η οποία οδήγησε σε εντυπωσιακά ευρήματα.

    "Χάρη σε αυτήν την έρευνα γνωρίζουμε τώρα με βεβαιότητα ότι ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων αποτελεί μια μηχανική μικρογραφία του Αρχαίου Σύμπαντος", δήλωσε ο κ. Ιωάννης Μπιτσάκης, μέλος της Ομάδας Μελέτης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, και του Προγράμματος Ιστορίας, Φιλοσοφίας και Διδακτικής των Επιστημών και της Τεχνολογίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

    Χώρος και ώρες λειτουργίας της έκθεσης:

    oΠνευματικό Κέντρο Ποταμού (11 - 16 Αυγούστου)

    oΑίθουσα Κυθηραϊκού Συνδέσμου, Χώρα (19 Αυγούστου - 19 Σεπτεμβρίου)

    Δευτέρα - Παρασκευή 10.00 - 14.00 & 18.00 - 20.30

    Σάββατο και Κυριακή 10.00 - 15.00


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 10 August 2010 - 8:30:26 UTC