Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-08-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επικίνδυνα διατροφικά συμπληρώματα
  • [02] Θεαματική βροχή από "πεφταστέρια" στις 12 και 13 Αυγούστου
  • [03] Βελτιώνεται η κατάσταση στη Μόσχα
  • [04] Νέα περιστατικά
  • [05] Ανακοινώνει υποψηφιότητες

  • [01] Επικίνδυνα διατροφικά συμπληρώματα

    Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου προς τους καταναλωτές ώστε να μην χρησιμοποιήσουν συγκεκριμένα διατροφικά συμπληρώματα που αφορούν την ενίσχυση της ανδρικής σεξουαλικής δραστηριότητας και την απώλεια βάρους.

    Πρόκειται για τα προϊόντα MAGIC SLIM (αδυνάτισμα) και UP ULTIMATE PERFORMANCE DAILY FORMULA τα οποία δεν είναι γνωστοποιημένο στον ΕΟΦ και ενδέχεται να είναι επικίνδυνα για την υγεία

    Συγκεκριμένα το «άγνωστης προέλευσης» MAGIC SLIM, όπως επισημαίνει ο ΕΟΦ, περιέχει τη δραστική ουσία σιβουτραμίνη σε περιεκτικότητα 8 mg ανά κάψουλα, χωρίς αυτό να αναφέρεται στην επισήμανση του προϊόντος, όπως προκύπτει από ενημέρωση των αρχών της Δανίας. Η σιβουτραμίνη έχει αποσυρθεί από τις ευρωπαϊκές χώρες λόγω αρνητικού προφίλ ασφάλειας.

    Το άλλο προιόν, για την σεξουαλική δραστηριότητα, είναι νοθευμένο με τη φαρμακολογικά δραστική ουσία sildenafil, χωρίς σχετική αναφορά στην επισήμανσή τους. Η δραστική ουσία sildenafil περιέχεται σε συνταγογραφούμενα φάρμακα που προορίζονται για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες εάν ληφθεί ανεξέλεγκτα, χωρίς να έχει συνταγογραφηθεί από γιατρό.

    [02] Θεαματική βροχή από "πεφταστέρια" στις 12 και 13 Αυγούστου

    Για μια ακόμη χρονιά, οι Περσείδες, οι πολυπληθείς διάττοντες αστέρες, θα δώσουν ραντεβού με τους ουρανούς του πλανήτη μας. Το αποκορύφωμα αναμένεται τη νύχτα της Πέμπτης 12 Αυγούστου και της Παρασκευής 13 Αυγούστου με μια θεαματική βροχή από "πεφταστέρια" που θα είναι ορατή ανά τη Γη - και στην Ελλάδα, ιδίως αν κοιτάξει κανείς στον ουρανό σε κατεύθυνση βορειοανατολική.

    Όσο πιο καθαρός είναι ο νυχτερινός ουρανός, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για ένα πιο εντυπωσιακό θέαμα, αν και μερικές φορές διαψεύδονται οι προσδοκίες των θεατών που ξενυχτούν για αυτό το λόγο, κάτι που δεν μπορεί να προβλεφθεί εκ των προτέρων.

    Ειδικά φέτος το φαινόμενο συνδυάζεται με μια σύγκλιση πλανητών, που θα είναι ορατή μετά την δύση του ηλίου και μέχρι τις 10 μ.μ., όταν η Αφροδίτη, ο Κρόνος, ο Άρης και η Σελήνη (ένα μέρος της) θα βρίσκονται πολύ κοντά σε ένα κύκλο διαμέτρου περίπου 10 μοιρών.

    Οι ειδικοί πάντως της NASA, σύμφωνα με τη βρετανική "Ντέιλι Μέιλ", εκτιμούν ότι πρέπει να αναμένεται πτώση μετεώρων με μέσο ρυθμό 50 - 80 την ώρα και θεωρούν ότι μετά το 2007 υπάρχουν καλύτερες συνθήκες από ποτέ για την παρακολούθηση του φαινομένου, κυρίως από σκοτεινές περιοχές στην εξοχή, ώστε να μην παρεμβάλλεται η φωταύγεια των πόλεων. Ειδικά για φέτος, σε σχέση με άλλες παρόμοιες "βροχές" μετεώρων σε άλλες εποχές του χρόνου, οι Περσείδες υπόσχονται το μεγαλύτερο θέαμα.

    Οι Περσείδες ονομάστηκαν έτσι επειδή φαίνονται να προέρχονται από τον αστερισμό του Περσέα, αλλά αυτό είναι μια οπτική αυταπάτη. Στην πραγματικότητα προκαλούνται από τα σωματίδια σκόνης και λοιπά υπολείμματα που αφήνει πίσω της η τεράστια ουρά (μήκους δεκάδων εκατομμυρίων χιλιομέτρων) του κομήτη 109Ρ/Σουίφτ-Τατλ, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1862 από τους αμερικανούς Λιούις Σουίφτ και Όρας Tατλ από τους οποίους και πήρε το όνομά του.

    Ο κομήτης αρχίζει να συναντιέται με την τροχιά της Γης από τις αρχές του Αυγούστου και χρειάζεται περίπου 130 χρόνια για να πραγματοποιήσει μια πλήρη περιφορά γύρω από τον ήλιο. Το πρώτο μετέωρο των Περσειδών της φετινής χρονιάς, μήκους περίπου 2,5 εκατοστών, εντοπίστηκε από τη NASΑ την προηγούμενη εβδομάδα πάνω από τον ουρανό της Αλαμπάμα στις ΗΠΑ.

    Τα μετέωρα ("πεφταστέρια") είναι μικροί διαστημικοί βράχοι που εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα υπό χαμηλή γωνία πρόσπτωσης και φαίνονται να καίγονται αργά. Καθώς πλησιάζουν προς το έδαφος με ταχύτητα γύρω στα 60 χλμ. το δευτερόλεπτο και διαλύονται από την τριβή και την υπερθέρμανση, αφήνουν φωτεινά ίχνη. Τα μετέωρα -που σπάνια φτάνουν στη Γη, καθώς καίγονται κατά την πτώση τους τελείως- μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο νυχτερινό ουρανό, ιδίως στα πιο σκοτεινά τμήματά του, όταν δεν υπάρχει φεγγάρι στον ουρανό.

    [03] Βελτιώνεται η κατάσταση στη Μόσχα

    Σχεδόν αόρατο είναι πλέον το τοξικό νέφος στο κέντρο της Μόσχας, στα βόρεια και δυτικά της οποίας έπεσαν οι πρώτες σύντομες βροχές και φύσηξε δυνατός αέρας έστω και για λίγα λεπτά συμβάλλοντας στην αραίωση και την απομάκρυνση του καπνού.

    Ωστόσο οι αρμόδιοι της υπηρεσίας "ΜοσΕκοΜόνιτορινγκ", που καταγράφει τις τιμές στην ατμόσφαιρα της πόλης, προειδοποιούν ότι ακόμη κι αν οι συγκεντρώσεις σε μονοξείδιο και σωματίδια είναι αυτή τη στιγμή εντός ορίων, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι το βράδυ μπορεί να αυξηθούν αισθητά, οπότε οι κάτοικοι δεν πρέπει να χαλαρώσουν εντελώς την επαγρύπνησή τους.

    Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της υπηρεσίας οι τιμές παραμένουν, κυρίως λόγω της ζέστης, υψηλές σχετικά με το όζον και οι υπόλοιποι δείκτες σταδιακά αποκλιμακώνονται, όμως η βελτίωση που αναμένεται να σημειωθεί το επόμενο διήμερο, δεν σημαίνει ότι αποκλείεται ο σχηματισμός νέου τοξικού νέφους περί τα τέλη της εβδομάδας και στις αρχές της επόμενης, καθώς δεν αναμένονται ριζικές αλλαγές στις μικροκλιματικές συνθήκες, που συνετέλεσαν στη δημιουργία του.

    Ο ελαφρύς αέρας στην ρωσική πρωτεύουσα μείωσε την θερμοκρασία που νωρίς το πρωί έφτασε τους 20 βαθμούς Κελσίου και όπως δήλωσε ο Ρομάν Βιλφάντ, διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, οι θερμοκρασίες μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα είναι 3 ως 5 βαθμούς χαμηλότερες σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες.

    "Όμως, αν λάβουμε υπόψη μας πως η θερμοκρασία στην περιοχή της Μόσχας είναι μέχρι τώρα 36-37 βαθμοί, ο καύσωνας θα συνεχιστεί. Ακόμα και αν οι θερμοκρασίες πέσουν 3 ως 5 βαθμούς, αυτό αντιστοιχεί στην Σαχάρα ή στην κεντρική Ασία", είπε χαρακτηριστικά.

    "Οι δασικές πυρκαγιές δεν έχουν σβήσει. Οι υψηλές ατμοσφαιρικές πιέσεις και ο αντικυκλώνας θα ξαναφέρουν το τοξικό νέφος στην Μόσχα", επισήμανε ο Βιλφάντ και πρόσθεσε πως "οι λίγες βροχοπτώσεις που προβλέπονται μέσα στις επόμενες ημέρες δεν θα προσφέρουν καμιά βοήθεια".

    Το ρωσικό υπουργείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών ανακοίνωσε την εκτροπή των υδάτων του ποταμού Οκα για 20 χιλιόμετρα ώστε να σβήσουν οι φωτιές που καίνε στα έλη τύρφης στην περιοχή της Μόσχας.

    "Άρχισε η διαδικασία εκτροπής των υδάτων προς τα έλη τύρφης στις περιοχής Εγκορέφ και Κολόμνα (περίπου 80 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μόσχας). Ένας αγωγός 20 χιλιομέτρων ενώνει τον ποταμό με την περιοχή Εγκορέφ και ένας άλλος, μήκους 15 χιλιομέτρων με την Κολόμνα", διευκρίνισε η Ιρίνα Αντριάνοβα, εκπρόσωπος του υπουργείου.

    Οι τεράστιες φωτιές στις εκτάσεις τύρφης στην περιοχή της ρωσικής πρωτεύουσας είναι πολύ δύσκολο να τεθούν υπό έλεγχο.

    Σύμφωνα με άλλη ανακοίνωση του υπουργείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, οι δασικές εκτάσεις που καίγονται εδώ και δύο εβδομάδες σε όλη τη χώρα μειώθηκαν στο μισό. Σύμφωνα με την ανακοίνωση υπάρχουν 612 εστίες σε μια επιφάνεια 92.700 εκταρίων", ενώ μια ημέρα πριν οι εκτάσεις που καίγονταν έφταναν τα 174.000 εκτάρια.

    Περίπου 165.000 άνθρωποι, με την συνδρομή 550 ξένων ειδικών που διαθέτουν έξι αεροπλάνα και επτά ελικόπτερα, μάχονται τις φωτιές, που πλήττουν τη δυτική Ρωσία από τις αρχές Ιουλίου, και από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 54 άνθρωποι.

    Αρχίζει η απόδοση ευθυνών

    Αρχίζοντας το "ξήλωμα" των υπευθύνων για την καταστροφή, αλλά και για την πολυήμερη ταλαιπωρία των κατοίκων της Μόσχας, που φαίνεται πως βαίνει προς το τέλος της, η υπουργός Γεωργίας Γιλένα Σκρίνικ απέλυσε τον επικεφαλής της διεύθυνσης Δασών Μόσχας και περιφέρειας, ο οποίος δεν διέκοψε την τριών εβδομάδων άδειά του ακόμη κι όταν είχαν φουντώσει όλα μαζί τα δάση στα περίχωρα της Μόσχας.

    Πρόκειται για την πρώτη έμπρακτη υλοποίηση της χθεσινής σύστασης του προέδρου Μεντβιέντεφ ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι στη δασική οικονομία, οι οποίοι δεν επέστρεψαν στις εργασίες τους, πρέπει να απολυθούν.

    Σε μια πρωτοφανή δήλωση για τα ρωσικά δεδομένα, ενδεικτική του κλίματος και των αναμενόμενων εξελίξεων, πηγές του Κρεμλίνου εξέφρασαν στο κρατικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι ο Δήμαρχος της Μόσχας Γιούρι Λουσκόφ επέστρεψε μόλις την Κυριακή από το εξωτερικό στη θέση του. Ο Δήμαρχος Μόσχας είναι ουσιαστικά κυβερνήτης της μητροπολιτικής Μόσχας, δηλαδή απόλυτος άρχοντας της εκτελεστικής εξουσίας στη ρωσική πρωτεύουσα και το γραφείο του θέλησε να μειώσει τις διαφαινόμενες αντιδράσεις λέγοντας ότι "βοηθούσε στο συντονισμό τηλεφωνικώς", αλλά και ότι "ήταν σε προγραμματισμένη θεραπεία για αθλητικό τραύμα". Δημοσιεύματα του Τύπου ειρωνεύονται τις τοποθετήσεις αυτές, καθώς και το γεγονός ότι φρόντισε να εκδώσει εγκύκλιο για να μειωθούν οι ώρες εργασίας και οι συνεδριάσεις της κυβέρνησης της Μόσχας, αλλά και να προστατεύσει από τον καύσωνα τα αγαπημένα του μελίσσια, απομακρύνοντάς τα από τις πιο θερμές σε πιο δροσερές περιοχές των περιχώρων της πόλης.

    Την ίδια στιγμή ο Δήμαρχος δέχεται επικρίσεις για την παραμονή χιλιάδων παιδιών σε κατασκηνώσεις στα περίχωρα και η αντιπολίτευση ζήτησε την παραίτησή του. Ο κ. Λουσκόφ κλήθηκε και από τον πρωθυπουργό Β.Πούτιν, ο οποίος τον επαίνεσε "γιατί γύρισε έγκαιρα από τις διακοπές του", μια φράση, που ερμηνεύεται από πολλούς ως ειρωνική κατά το στυλ Πούτιν, χωρίς τίποτε άλλο να προδίδει οποιοδήποτε πρόβλημα προς το παρόν.

    Οι δασικές πυρκαγιές στη δυτική Ρωσία έχουν πλήξει από τον Ιούλιο ζώνες μολυσμένες από ραδιενέργεια στη δυτική περιοχή της χώρας σε έκταση 40.000 στρεμμάτων, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας επιτήρησης των δασών (Roslesozachtchita, www.rcfh.ru).

    Η υπηρεσία επιμένει ιδιαίτερα στις "12 εστίες πυρκαγιάς στη νοτιο-δυτική αυτή περιοχή, σε μία έκταση 90 στρεμμάτων", χωρίς να διευκρινίζει εάν αυτή η ζώνη είναι ιδιαιτέρως μολυσμένη.

    Ο υπουργός Εκτάκτων Καταστάσεων Σεργκέι Σόιγκου είχε εκφράσει την περασμένη εβδομάδα τον φόβο μήπως οι πυρκαγιές φθάσουν σε αυτήν την περιοχή, τονίζοντας ότι στην περίπτωση αυτή η πυρκαγιά θα μεταδιδόταν στα ραδιενεργά στοιχεία που βρίσκονται στο έδαφος και τη βλάστηση.

    "Ολες οι υπηρεσίες στις μολυσμένες με ραδιενεργά υλικά πρέπει να λάβουν επείγοντα μέτρα", αναφέρει η υπηρεσία προστασίας των δασών, επιμένοντας κυρίως στην "προστασία του πληθυσμού στα εδάφη που πλήττονται από τους καπνούς" και "τον εντοπισμό των ζωνών μεταφοράς ραδιενεργών υλικών".

    Ωστόσο, ο αναπληρωτής διευθυντής της υπηρεσίας δασοπροστασίας Αλεξέι Μπομπρίνσκι δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι δεν υπάρχει "λόγος πανικού".

    "Δεν πιστεύω ότι η κατάσταση θα λάβει καταστροφική εξέλιξη. Με τον καπνό, ένα μέρος της ρύπανσης μεταφέρεται αλλού, αλλά δεν πρόκειται για καταστροφή, διότι ό,τι καίγεται βρίσκεται στην επιφάνεια και τα μολυσμένα στοιχεία βρίσκονται σε βάθος", είπε.

    Ο κατάλογος των ιδιαίτερα μολυσμένων από ραδιενεργά στοιχεία ζωνών περιλαμβάνει κοντινές στη Μόσχα περιοχές, όπως είναι οι περιοχές της Καλούγκα και της Τούλα (200 χιλιόμετρα νοτιο-δυτικά και νότια της ρωσικής πρωτεύουσας), όπου κάηκαν μολυσμένες περιοχές έκτασης 1.730 και 440 στρεμμάτων αντίστοιχα.

    Περιλαμβάνει την περιοχή του Μπριάνσκ, νοτιο-ανατολικά της Μόσχας και τις συνοριακές περιοχές με τη Λευκορωσία και την Ουκρανία, όπου 28 δασικές πυρκαγιές κατέκαυσαν 2.690 στρέμματα. Αυτή η ζώνη έχει μολυνθεί από την πυρηνική καταστροφή του Τσερνόμπιλ, το 1986.

    Στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας αναφέρεται επίσης ότι στην περιοχή του Τσελιαμπίνσκ, στα Ουράλια (2.000 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας) κάηκαν 14.310 στρέμματα μολυσμένης από ραδιενεργά στοιχεία ζώνης.

    Η περιοχή φιλοξενεί μεγάλες πυρηνικές εγκαταστάσεις, ανάμεσά τους το συγκρότημα Maiak επεξεργασίας και αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων, θέατρο μεγάλης πυρηνικής καταστροφής κατά τη σοβιετική εποχή, το 1957.

    Οι πυρκαγιές προσέγγισαν το κέντρο, αλλά οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ελέγχουν την κατάσταση.

    Τηλεγράφημα Παπανδρέου σε Πούτιν

    Την λύπη του και τα ειλικρινή συλλυπητήρια της ελληνικής κυβέρνησης για την απώλεια των ανθρώπινων ζωών που προκάλεσαν οι καταστροφικές πυρκαγιές στη Ρωσία, εκφράζει ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, σε τηλεγράφημά του προς τον Ρώσο ομόλογό του Βλάντιμιρ Πούτιν.

    Το τηλεγράφημα του Έλληνα πρωθυπουργού έχει αναλυτικά ως εξής:

    "Είναι μεγάλη η λύπη μου από την τραγική απώλεια ανθρώπινων ζωών και τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές που μαίνονται στη Ρωσία αυτές τις ημέρες.

    Εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και τη συμπαράστασή μας σε όλους όσοι επλήγησαν από αυτή την τραγωδία.

    Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές οι σκέψεις μας είναι μαζί τους".

    Οδύνη για την απώλεια ανθρώπινων ζωών και αισθήματα συμπαράστασης για τις τεράστιες υλικές ζημιές, που είχαν καταγραφεί, εκφράζει και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και Υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του κόμματος Δημ. Αβραμόπουλος σε μήνυμα που έχει αποστείλει από τις 2 Αυγούστου, προς τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, αναφέρει ανακοίνωση της ΝΔ.

    "Η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών σε τέτοιες περιστάσεις αποτελεί τον κανόνα της διεθνούς συνύπαρξης και αλληλοκατανόησης. Και θα ήταν καλό η Ελλάδα να συνδράμει και με πράξεις στην άνιση μάχη του ρωσικού λαού και της κυβέρνησής του απέναντι στον πύρινο εφιάλτη, όπως άλλωστε είχε κάνει και η Ρωσία στην ανείπωτη τραγωδία που έζησε η Ελλάδα με τις πυρκαγιές του 2007, στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας", ανέφερε στο μήνυμά του ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

    Ελληνική βοήθεια

    Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Ι. Ζέππος, ενημέρωσε τη ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα ότι οι ελληνικές αρχές είναι σε θέση να αποστείλουν κλιμάκιο της Ειδικής Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών - ΕΜΑΚ για να συνδράμει στην προσπάθεια αντιμετώπισης των τεραστίων πυρκαγιών που μαίνονται στη Ρωσική Ομοσπονδία.

    Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι οι Ρώσοι πολίτες που βρίσκονται στην Ελλάδα μπορούν να παρατείνουν την παραμονή τους μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου, ανεξαρτήτως ημερομηνίας λήξης της θεώρησης εισόδου στα διαβατήριά τους.

    Από το υπουργείο Εξωτερικών ανακοινώθηκε επίσης ότι εξακολουθούν να λειτουργούν κανονικά η ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα και οι ελληνικές προξενικές αρχές στη Ρωσική Ομοσπονδία.

    [04] Νέα περιστατικά

    Δύο ακόμη ασθενείς, με συμπτώματα εγκεφαλίτιδας νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Βέροιας.

    Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής του νοσοκομείου, Ν. Χατζηδημητρίου, ο ένας εκ των δύο είχε προσέλθει στο νοσοκομείο Βέροιας τον Ιούνιο, απ' όπου είχε μεταφερθεί στο Λοιμωδών, όπου παρέμεινε κάποιο διάστημα για νοσηλεία. Καθώς, όμως, υποτροπίασε, προσήλθε εκ νέου, προχθές, στο νοσοκομείο της Βέροιας, όπου και νοσηλεύεται.

    Το δεύτερο περιστατικό αφορά έναν ηλικιωμένο άνδρα, 86 ετών, ο οποίος εισήλθε στο νοσοκομείο, με άλλη πηγή προβλήματος και στη συνέχεια διαπιστώθηκε πως πάσχει από εγκεφαλίτιδα.

    Συνολικά στο νοσοκομείο Βέροιας νοσηλεύονται εννέα ασθενείς με συμπτώματα εγκεφαλίτιδας. Δείγματα έχουν σταλεί στο Α' Μικροβιολογικό Εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, προκειμένου να διαπιστωθεί, εάν πρόκειται για τον "ιό του Δυτικού Νείλου".

    Εν αναμονή των αποτελεσμάτων, ο κ. Χατζηδημητρίου δήλωσε ότι η κλινική κατάσταση των ασθενών είναι καλή και πως οι αρχές του νοσοκομείου ακολουθούν τη σύσταση του Νοσοκομείου Λοιμωδών της Θεσσαλονίκης για παραμονή των ασθενών για νοσηλεία τουλάχιστον δέκα ημερών, προτού λάβουν εξιτήριο.

    Ήδη, δύο εξ αυτών έχουν συμπληρώσει το προτεινόμενο διάστημα νοσηλείας και δεν αποκλείεται να λάβουν εξιτήριο.

    Σύμφωνα με τα, μέχρι τώρα, αποτελέσματα των εξετάσεων του Α΄ εργαστηρίου μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, δεκαέξι ασθενείς από την Κεντρική Μακεδονία, εκ των οποίων οι δύο εξέπνευσαν, νοσούσαν από τον "ιό του δυτικού Νείλου».

    Συνολικά από τις αρχές Ιουλίου εισήχθησαν 24 ασθενείς με λοιμώξεις του κεντρικού νευρικού συστήματος (εγκεφαλίτιδα και ιογενή μηνιγγίτιδα), ενώ πέρσι την αντίστοιχη περίοδο παρουσιάστηκαν 7 περιστατικά, όπως ανέφερε ο διοικητής του Λοιμωδών Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης, Πέτρος Σερίδης.

    Ιογενής εγκεφαλίτιδα έχει διαγνωσθεί, επίσης, σε έναν 60χρονο, από την περιοχή Ομολίου Λάρισας, που νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Δείγμα προς εξέταση έχει αποσταλεί στο Α' Μικροβιολογικό Εργαστήριο Ιατρικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), προκειμένου να διαπιστωθεί, εάν πρόκειται ή όχι για τον ιό του Δυτικού Νείλου.

    Στο μεταξύ, σήμερα, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη, στο γραφείο της Αντινομάρχη Υγείας, προκειμένου να διερευνηθεί αν υπάρχει ανάγκη να γίνουν νέοι ψεκασμοί, ενώ τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη, υπό τον νομάρχη, με τη συμμετοχή των δημάρχων της Δυτικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

    Σύσκεψη για το θέμα της καταπολέμησης των κουνουπιών πραγματοποιήθηκε στη νομαρχία Ημαθίας με τη συμμετοχή των 12 δημάρχων του νομού, εκπροσώπου του Κέντρου Καταπολέμησης Κουνουπιών των Σερρών και εκπροσώπου της εταιρείας που πραγματοποιεί τους ψεκασμούς.

    Όπως επισήμανε ο νομάρχης Κώστας Καραπαναγιωτίδης, αποφασίστηκε η ενημέρωση του κόσμου από τα μέσα ενημέρωσης και από αφίσες και φυλλάδια, η επέκταση του προγράμματος ψεκασμών σε όλο τον νομό (ενώ μέχρι τώρα οι ψεκασμοί γίνονταν στις περιοχές που έχουν διαπιστωμένο πρόβλημα) και η πραγματοποίηση απεντομώσεων σε εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών, όπως τα στάσιμα νερά, οι βόρθοι και άλλες περιοχές με μεγάλες συγκεντρώσεις υδάτων.

    Τι πρέπει να προσέχουμε για τον "ιό του δυτικού Νείλου"

    Καθησυχαστικοί είναι οι επιστήμονες όσον αφορά τον "ιό του δυτικού Νείλου", μετά τα περιστατικά εγκεφαλίτιδας που παρουσιάστηκαν στη χώρα μας, συνιστώντας τη λήψη ατομικών μέτρων προστασίας από το τσίμπημα κουνουπιών, όπως η χρήση εντομοαπωθητικών, αντικουνουπικών πλεγμάτων (σίτες), ενδυμάτων που καλύπτουν μεγάλη επιφάνεια του σώματος (μακριά μανίκια και παντελόνια) κ.λπ.

    Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών, ενώ οι προσβεβλημένοι ασθενείς δεν μεταδίδουν τη νόσο. Στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων, οι ασθενείς εμφανίζουν ήπια νόσο με πυρετό και ενδεχομένως μυικούς πόνους ή δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα. Σε μικρό μόνο ποσοστό, μικρότερο από το 1%, των ασθενών -και κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα- εμφανίζονται επιπλοκές από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, όπως μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα, που στην πλειονότητα των περιπτώσεων έχουν καλή πορεία.

    «Δεν υπάρχει λόγος τρομοκρατίας, ο ιός κάνει ήπια λοίμωξη και πολλές φορές μπορεί να νοσήσει ο άνθρωπος αλλά να μην καταλάβει τίποτα», ανέφερε η αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΑΠΘ Άννα Παππά, προσθέτοντας ότι τα πιο πολλά περιστατικά είναι ασυμπτωματικά, απλώς, τα ηλικιωμένα άτομα, κάνουν μια λοίμωξη του κεντρικού νευρικού συστήματος που την ξεπερνούν, όμως, σε μεγάλο ποσοστό.

    «Και τα περασμένα χρόνια κάναμε συνεχείς ελέγχους αλλά φέτος είχαμε μια αύξηση σε σχέση με τα περσινά περιστατικά. Τώρα είναι πλέον θέμα επαγρύπνησης και από δω και πέρα ευελπιστούμε ότι θα πάνε όλα καλά», κατέληξε η κ. Παππά.

    Ο ιός αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1937 στην επαρχία του Δυτικού Νείλου στην Ουγκάντα. Κρούσματα και επιδημίες λοίμωξης σε ανθρώπους και ζώα έχουν εκδηλωθεί στην Αφρική, την Ασία, τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη (συμπεριλαμβανομενης της Μεσογείου) και την Αυστραλία. Το 1999 αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ, όπου σήμερα καταγράφεται μεγάλος αριθμός κρουσμάτων και η νόσος πλέον ενδημεί.

    Επιδημίες "Πυρετού του Δυτικού Νείλου" σε ανθρώπους έχουν εκδηλωθεί από το 1996 σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (όπως Γαλλία, Ισπανία, Ρουμανία, Ουγγαρία) και πρόσφατα στην Ιταλία και Πορτογαλία. Επίσης, από το 1999 έως και σήμερα έχει εμφανιστεί μεγάλος αριθμός κρουσμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

    Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες Υγειονομικές Περιφέρειες, έχει λάβει μέτρα για την έγκαιρη διάγνωση και δήλωση των περιστατικών από τους φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας. Επιπλέον, συνιστά τη διενέργεια συμπληρωματικών προγραμμάτων κωνοποκτονίας σε ειδικές περιπτώσεις - πέρα από αυτές που γίνονται ετησίως βάσει των σχετικών οδηγιών του Υπουργείου προς τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις.

    [05] Ανακοινώνει υποψηφιότητες

    Tην προσεχή εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί το δεύτερο "πακέτο" υποψηφίων που θα στηρίξει το ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου.

    Θα πρόκειται και πάλι για υποψηφίους Δημάρχους, όπως έγινε και με το προηγούμενο "πακέτο" που ανακοινώθηκε και το οποίο περιελάμβανε, κατά κανόνα, νυν Δημάρχους, οι οποίοι είχαν εκλεγεί με τη σημαία του Κινήματος στις εκλογές του 2006.

    Η νέα ανακοίνωση θα περιλαμβάνει, κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες, τα ονόματα περίπου 100 υποψηφίων, δημάρχων, οι οποίοι θα έχουν τη στήριξη του κυβερνώντος κόμματος. Έτσι, το ΠΑΣΟΚ θα έχει ανακοινώσει το 50% των υποψηφίων δημάρχων, οι οποίοι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα έχουν το "χρίσμα" της "Ιπποκράτους".

    Όσον αφορά στους υπόλοιπους Δήμους, το ΠΑΣΟΚ προσανατολίζεται να μη δώσει "χρίσματα", κεντρικά, αλλά να αφήσει τις δημοτικές και νομαρχιακές οργανώσεις του να επιλέξουν μια προσωπικότητα ευρύτερης αποδοχής, στην οποία θα δώσουν τη στήριξή τους.

    Η επιλογή αυτή του κυβερνώντος κόμματος σχετίζεται με τη νέα αντίληψη που θέλει να περάσει ο Γιώργος Παπανδρέου.

    Θέση του Πρωθυπουργού είναι ότι η Αυτοδιοίκηση δεν θα πρέπει να είναι ούτε προέκταση της κεντρικής εξουσίας, ούτε των πολιτικών κομμάτων.

    Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να δοθεί έντονος πολιτικός χαρακτήρας στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

    Στις Περιφέρειες, πλην ορισμένων εξαιρέσεων, δεν αναμένεται ότι θα ακολουθηθούν οι κανόνες επιλογής υποψηφίων δημάρχων.

    Οι υποψήφιοι που θα στηριχθούν, εκτός, όπως αναφέρθηκε, ορισμένων, ίσως, περιπτώσεων, θα είναι γνωστά κομματικά στελέχη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πρόκειται για τα λεγόμενα "πρωτοκλασάτα" στελέχη.

    Τους υποψηφίους Περιφερειάρχες, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, αναμένεται να παρουσιάσει ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην επετειακή εκδήλωση για την ίδρυση του κυβερνώντος κόμματος, που θα γίνει, φέτος, για πρώτη φορά, στη Θεσσαλονίκη στις 3 Σεπτέμβρη.

    Η επιλογή των συγκεκριμένων προσώπων ως υποψηφίων Περιφερειαρχών αναμένεται ότι θα επηρεάσει και το ζήτημα του φημολογογούμενου ανασχηματισμού, τουλάχιστον στην περίπτωση κατά την οποία θα υπάρξουν κυβερνητικά στελέχη (υφυπουργοί, όπως λέγεται) που θα θέσουν υποψηφιότητα.

    Μέχρι τώρα το μόνο κυβερνητικό στέλεχος που έχει θέσει υποψηφιότητα είναι ο υφυπουργός Οικονομίας Σταύρος Αρναουτάκης για την Περιφέρεια της Κρήτης.

    Ωστόσο, για την ίδια Περιφέρεια, το χρίσμα διεκδικεί και η Νομάρχης Ηρακλείου Ευαγγελία Σχοιναράκη, η οποία δεν παραιτείται του δικαιώματός της να είναι υποψήφια.

    Το ερώτημα είναι τι θα κάνει η κα Σχοιναράκη, αν επιλεγεί ο κ. Αρναουτάκης ως υποψήφιος Περιφερειάρχης.

    Πρόβλημα φαίνεται να υπάρχει και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, μια κατ΄ εξοχήν συντηρητική περιοχή, όπου το ΠΑΣΟΚ δυσκολεύεται να βρει πρόσωπο το οποίο θα εξασφαλίζει τη νίκη.

    Η υποψηφιότητα του "ανεξάρτητου" Πέτρου Τατούλη θα ήταν μια λύση και είναι αρκετά τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη που την υποστηρίζουν.

    Το γεγονός, όμως, ότι έσπευσε να δώσει την υποστήριξή του, στον πρώην υφυπουργό Πολιτισμού ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, δυσκολεύει τα πράγματα και πολλά στελέχη έχουν ήδη αντιδράσει.

    Τη μάχη για τις πολιτικές εντυπώσεις, πάντως, το ΠΑΣΟΚ δεν θα τη δώσει ούτε στην Κρήτη, ούτε στην Πελοπόννησο.

    Οι Περιφέρειες που έχουν επιλεγεί γι αυτό, είναι η Περιφέρεια Αττικής, πρωτευόντως και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, δευτερευόντως, λόγω της συντηρητικής σύνθεσης του εκλογικού σώματος.

    Στην Περιφέρεια Αττικής, κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες, το "χρίσμα" θα δοθεί σε γνωστό κομματικό στέλεχος, όχι, όμως, σε υπουργό, κάτι που θα μετέτρεπε, αυτόματα, την αναμέτρηση σε μείζονα πολιτική αναμέτρηση.

    Στην Κεντρική Μακεδονία αναζητείται το "κατάλληλο" πρόσωπο.

    Ένα από τα πρόσωπα που έχουν προταθεί είναι αυτό του υφυπουργού υποδομών Γιάννη Μαγκριώτη, ο οποίος δεν δείχνει πρόθυμος να ηγηθεί του ψηφοδελτίου, αν δεν έχει, τουλάχιστον, τη στήριξη όλων των υπουργών και βουλευτών που εκλέγονται στην περιοχή.

    Στις λοιπές Περιφέρειες δύο είναι εκείνες στις οποίες θεωρείται ότι έχουν "κλείσει" οι υποψηφιότητες: Πρόκειται για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όπου θεωρείται δεδομένη η υποψηφιότητα του Νομάρχη Δωδεκανήσου Γιάννη Μαχαιρίδη και για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, όπου, κατά τις πληροφορίες, έχει "κλειδώσει" η υποψηφιότητα της βουλευτού Χίου Ελπίδας Τσουρή.

    Μάχη αντίστοιχη με αυτή που θα δώσει στις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας, το ΠΑΣΟΚ θα δώσει και στους τρεις μεγάλους Δήμους, Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά.

    Στην Αθήνα προβάλει ως φαβορί η υφυπουργός Υγείας Φώφη Γεννηματά, η οποία, στις δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει, φέρεται να προηγείται του Νικήτα Κακλαμάνη.

    Από τα άλλα κυβερνητικά στελέχη που εμφανίζονταν, κατά καιρούς, από τα μέσα ενημέρωσης, ως πιθανοί υποψήφιοι δήμαρχοι Αθήνας, π.χ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Άννα Διαμαντοπούλου κλπ, κανένα δεν επιβεβαίωσε τις σχετικές πληροφορίες.

    Στη Θεσσαλονίκη το ΠΑΣΟΚ αναζητεί υποψηφιότητα ευρύτερης αποδοχής, την οποία δεν έχει βρει ακόμα. Η περίπτωση του Γιάννη Μπουτάρη έχει δύο αρνητικά στοιχεία. Πρώτον, η ηλικία και δεύτερο το γεγονός ότι δεν στηρίχθηκε την προηγούμενη φορά, όταν το Κίνημα επέλεξε να υποστηρίξει την Χρύσα Αράπογλου. Η κα Αράπογλου είχε εκδηλώσει, αρχικά, την επιθυμία να είναι και πάλι υποψήφια, δείχνει, όμως, να αποδέχεται τη λογική της επιλογής ενός προσώπου ευρύτερης αποδοχής, η οποία κρίνεται μάλλον απαραίτητη, προκειμένου να "κερδηθεί" ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

    Στον Πειραιά τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Ο δήμαρχος Π. Φασούλας, λένε στην "Ιπποκράτους", για ένα μεγάλο διάστημα δεν είχε καμία επαφή με το κόμμα. Αμέσως δε μετά την επανεμφάνισή του δήλωσε ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος για τον Πειραιά. Το πρόβλημα, εδώ, ονομάζεται "χρέος του Δήμου" το οποίο ξεπερνά τα 200 εκατ. Ευρώ και καταλογίζεται στην παρούσα διαχείριση, η οποία, σύμφωνα με όσα λέγονται στους διαδρόμους της "Ιπποκράτους", δεν άλλαξε τις συνήθειες και τις επιλογές της προηγούμενης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 11 August 2010 - 10:30:39 UTC