Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-08-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Έντιμο και αποτελεσματικό σύστημα διακυβέρνησης"
  • [02] Προσπάθεια ενίσχυσης της απασχόλησης
  • [03] Συνεχίζονται οι έλεγχοι στην αγορά καυσίμων

  • [01] "Έντιμο και αποτελεσματικό σύστημα διακυβέρνησης"

    Την ανάγκη ενός "τέταρτου δρόμου" ο οποίος θα εξασφαλίσει ότι οι αγορές θα έχουν την ελευθερία να καινοτομούν και να αναπτύσσονται αλλά πάνω από όλα θα εγγυάται ότι οι αγορές δεν θα επιβάλλονται ποτέ στην δημοκρατία, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα "Christian Science Monitor".

    Στην συνέντευξή του με τίτλο "Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος λόγω της παγκόσμιας λιτότητας" ο κ. Παπανδρέου αναφέρει ότι το χρέος της Ελλάδας είναι αποτέλεσμα κακοδιαχείρισης πολλών ετών, με αλόγιστες κυβερνητικές σπατάλες και αναποτελεσματικό δημόσιο τομέα.

    "Οι περικοπές από μόνες τους δεν είναι αρκετές για να θωρακίσουμε την παγκόσμια οικονομία. Χρειαζόμαστε μέτρα για να τονωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης και να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας" αναφέρει ο Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η Ελλάδα στηρίζει την περαιτέρω ευρωπαϊκή ενότητα, σημειώνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης πρέπει να είναι ένα έντιμο, αποτελεσματικό σύστημα οικονομικής διακυβέρνησης, το οποίο θα εξισορροπεί την ανάγκη για εθνική κυριαρχία με τις σύνθετες απαιτήσεις της νομισματικής ένωσης σε μία παγκοσμιοποιημένη οικονομία.

    Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι υπάρχει ένας πραγματικός κίνδυνος λόγω της παγκόσμιας λιτότητας, διότι αυτό θα μείωνε την συνολική ζήτηση κατά την διάρκεια μιας πολύ ευάλωτης ανάκαμψης. Στόχος μας δε θα πρέπει να είναι να ισορροπούμε μεταξύ δύο άκρων αλλά μάλλον να ωθήσουμε την παγκόσμια οικονομία προς την κατεύθυνση μιας βιώσιμης και ισόρροπης ανάπτυξης. Πρέπει να εγγυηθούμε ότι αυτοί που ευθύνονται λιγότερο για αυτήν την κρίση δε θα πληρώσουν το ύψιστο τίμημα.

    Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι αν και η Ελλάδα είναι πλήρως καλυμμένη από το Μηχανισμό Στήριξης ΔΝΤ-ΕΕ μέχρι το 2012, "ευελπιστούμε να επιστρέψουμε στις διεθνείς αγορές ομολόγων τον επόμενο χρόνο. Αυτό θα εξαρτηθεί από την συνθήκες της αγοράς και την πρόοδο στο εσωτερικό της χώρας". Τέλος σημείωσε ότι η Ελλάδα καλωσορίζει το ενδεχόμενο αγοράς κρατικών ομολόγων από την Κίνα όπως και από κάθε άλλο υπεύθυνο επενδυτή.

    Ερωτηθείς σχετικά με την σοσιαλιστική πολιτική του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε:"Δεν εγκαταλείψαμε το σοσιαλιστικό μας πρόγραμμα", σημειώνοντας ότι οι μειώσεις στους μισθούς μπορεί να είναι επώδυνες αλλά η εναλλακτική λύση θα ήταν η πτώχευση, η οποία "θα είχε πονέσει ακόμη περισσότερο".

    Ο Γιώργος Παπανδρέου έθιξε μεταξύ άλλων το ζήτημα "των μεταναστών οι οποίοι αντιμετωπίζονται ως αποδιοπομπαίοι τράγοι". Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι μεταναστευτικές πολιτικές πρέπει να είναι ξεκάθαρες αφού τελευταία η Ευρώπη έχει γίνει αρκετά ξενοφοβική. Αντίθετα, πρότεινε να δούμε τους μετανάστες ως τμήμα της λύσης για μελλοντική ανάπτυξη, χαρακτηρίζοντας τους ως παραγωγικούς φορείς μέσα στην κοινωνία.

    Τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου - Πούτιν

    Τη λύπη του για την απώλεια ανθρώπινων ζωών από τις καταστροφικές πυρκαγιές που πλήττουν τη χώρα του και την αλληλεγγύη και την συμπαράσταση του Ελληνικού λαού προς τον Ρωσικό λαό αυτές τις δύσκολες ώρες, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο του Ελληνα Πρωθυπουργού, ο Β. Πούτιν ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος, "παρά τις ιδιαιτερότητες και τις δυσκολίες αυτής της περιόδου λόγω των καιρικών συνθηκών, έθεσε στη διάθεση της Ρωσικής κυβέρνησης, μια ειδικά εκπαιδευμένη και εξοπλισμένη Ομάδα ΕΜΑΚ, τονίζοντας ότι, η Ελληνική κυβέρνηση κατανοεί την τραγική κατάσταση που καλούνται να αντιμετωπίσουν στη Ρωσία, αλλά και εκφράζει έμπρακτα την ευγνωμοσύνη της για την συμπαράσταση του Ρωσικού λαού σε παρόμοιες καταστάσεις για την Ελλάδα".

    Τέλος, οι δύο Πρωθυπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για θέματα διμερούς και διεθνούς ενδιαφέροντος.

    Συνάντηση Παπανδρέου - Νετανιάχου τη Δευτέρα

    Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου θα συναντηθεί τη Δευτέρα (16.8) στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

    Η συνάντηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης του Πρωθυπουργού του Ισραήλ στην Ελλάδα, κατόπιν προσκλήσεως του Πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου.

    [02] Προσπάθεια ενίσχυσης της απασχόλησης

    "Ο θεσμός της κοινωνικής οικονομίας είναι μία διαφορετική προσπάθεια προώθησης της απασχόλησης με την έμμεση δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, αντί της μέχρι τώρα υφιστάμενης πολιτικής της παροχής επιδομάτων ανεργίας". Τα παραπάνω τόνισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος, παρουσιάζοντας το σχέδιο νόμου για την προώθηση της κοινωνικής οικονομίας και τη διευκόλυνση της ίδρυσης και λειτουργίας κοινωνικών επιχειρήσεων.

    Όπως είπε ο κ. Λοβέρδος κατατέθηκε στον πρόεδρο της Βουλής η περίληψη του σχεδίου και ζητήθηκε η Κοινοβουλευτική Διαβούλευση να γίνει στο τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, με στόχο να ψηφιστεί εντός του Οκτωβρίου. Βασική αρχή και πρόβλεψη είναι ότι οι εταιρίες κοινωνικής οικονομίας δεν θα διανέμουν κέρδη αλλά μόνο οι εταίροι θα αμείβονται για την παρεχόμενη εργασία τους με ανώτερο όριο το τριπλάσιο του κατώτατου μισθού.

    Τυχόν οικονομικό πλεόνασμα των εταιριών πρέπει να επενδυθεί υποχρεωτικά σε επέκταση δραστηριοτήτων και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενώ οι αποδέκτες των παροχών από τις εταιρίες κοινωνικής οικονομίας δεν επιβαρύνονται ούτε κατ' ελάχιστον.

    Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο, κρίσιμο ζήτημα είναι ο τρόπος και ο βαθμός παρέμβασης του υπουργείου Εργασίας στον τομέα προστασίας των εταιριών κοινωνικής οικονομίας και ιδιαίτερα στο ύψος τυχόν χρηματοδότησης έτσι ώστε αφενός με να μην στρεβλώνεται ο ανταγωνισμός, αφετέρου να μην μπορέσουν να εισχωρήσουν εκ του πλαγίου καθαρά επιχειρηματικά συμφέροντα. Οπως διευκρίνισε ο υπουργός, υπάρχει ειδική πρόβλεψη για επιδότηση μέρους των ασφαλιστικών εισφορών των εταίρων για το χρονικό διάστημα των πρώτων δύο χρόνων λειτουργίας της εταιρίας.

    Όσον αφορά τους ιδρυτές και συμμετέχοντες στις εταιρίες κοινωνικής οικονομίας, ο υπουργός είπε ότι θα δοθεί προτεραιότητα στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες (άτομα με αναπηρίες, απεξαρτημένα από ουσίες, μετανάστες, άνεργοι κ.α.), και στα άτομα ηλικίας κάτω των 35 χρόνων.

    Το όλο πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από το επιχειρησιακό πρόγραμμα "Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013" και συγκεκριμένα από τις δράσεις "Προώθηση κοινωνικής οικονομίας και διευκόλυνση της ίδρυσης και λειτουργίας κοινωνικών επιχειρήσεων" ενδεικτικού προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ, "Ενίσχυση κοινωνικής επιχειρηματικότητας των νέων" ενδεικτικού προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ και μέρος των χρηματοδοτήσεων από τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα για την απασχόληση, συνολικού προϋπολογισμού 130 εκατ. ευρώ.

    Ο υπουργός αναφέρθηκε και στη ρύθμιση χρεών των επιχειρήσεων έναντι των ασφαλιστικών ταμείων λέγοντας ότι ήδη έχει σταλεί η σχετική εγκύκλιος, έτσι ώστε μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου να έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα όλες οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, ωστόσο εξέφρασε τη διαπίστωση ότι υπάρχει απροθυμία από τις τράπεζες να παράσχουν δάνεια στις επιχειρήσεις ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

    Αναφερόμενος στο θέμα των οφειλών ο υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης είπε ότι από τους ελέγχους γίνεται φανερό ότι το ποσό αυξάνεται συνεχώς και εκτιμάται ότι ίσως ξεπεράσει τα 15 δισ. ευρώ, ενώ όσον αφορά τους οφειλέτες είπε ότι πρόκειται για 800.000 επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους, εκ των οποίων οι 450.000 είναι επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι, 250.000 αγρότες και περίπου 100.000 πρόσωπα που ασκούν και άλλη επαγγελματική δραστηριότητα.

    Ο κ. Κουτρουμάνης σχολίασε και σημερινό δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο το υπουργείο μελετά την καταβολή συντάξεων σε δόσεις για να μειωθεί ο χρόνος αναμονής έκδοσης τους, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Αυτό που έχει ως στόχο το υπουργείο, είπε, είναι να δίνονται οι συντάξεις σε συντομότερο διάστημα και ένα μέτρο που μελετάται είναι η καταβολή προσωρινής σύνταξης μέχρι την έκδοση της τελικής.

    Τέλος ο υπουργός Εργασίας απαντώντας σε σχετική ερώτηση για κυβερνητικό ανασχηματισμό και τη συμμετοχή του ως υποψήφιο στις προσεχείς εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είπε ότι είναι αδιανόητη η συζήτηση για ανασχηματισμό με έναν υπουργό, καθώς αν πει ναι στον ανασχηματισμό θα είναι σαν να υποδεικνύει στον πρωθυπουργό τι πρέπει να κάνει, ενώ αν πει όχι στον ανασχηματισμό θα φανεί προς τους πολίτες ότι αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να διατηρήσει τη θέση του, ενώ ήταν κατηγορηματικά αρνητικός και στη συμμετοχή στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης λέγοντας ότι "έχω ξεκαθαρίσει τη θέση μου από το 2000 ότι κατεβαίνω και συμμετέχω μόνο στις βουλευτικές εκλογές και σε καμιά άλλη εκλογική αναμέτρηση".

    [03] Συνεχίζονται οι έλεγχοι στην αγορά καυσίμων

    Ετοιμότητα στην παρακολούθηση της αγοράς και ιδιαίτερα στην πορεία των τιμών των υγρών καυσίμων ώστε να αποτρέπονται οι περιπτώσεις αισχροκερδείας, δηλώνει το υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Επίσης, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι γίνονται εκτενείς έλεγχοι στην αγορά καυσίμων από τις νομαρχίες και ότι οι ακραίες διαφορές τιμών που εντοπίζονται μεταξύ πρατηρίων του ίδιου νομού, συνήθως οφείλονται σε αδόκιμη σύγκριση άλλου τύπου προϊόντων και πιο συγκεκριμένα σε άλλους τύπους βενζίνης, ενώ γενικότερα με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με τις τιμές των καυσίμων, σημειώνει τα εξής:

    - Το υπουργείο παρακολουθεί ανελλιπώς την εξέλιξη της αγοράς καυσίμων διαμέσου και του πρόσφατα ενισχυμένου Παρατηρητηρίου Τιμών και παρεμβαίνει σε περιπτώσεις που διαπιστώνονται ανωμαλίες.

    - Υπενθυμίζεται ότι η τιμή της βενζίνης διαμορφώνεται κατά 62,4% από φόρους και δασμούς, 29,3% από την τιμή διυλιστηρίου (η οποία αυξήθηκε κατά 1,1 cent την τελευταία εβδομάδα) και κατά 8,3% από το περιθώριο κέρδους εταιριών εμπορίας και πρατηρίων. Ήδη ερευνάται αν η αύξηση στην τιμή λιανικής πώλησης βρίσκεται ή όχι σε αρμονία με την κατά 1,1 cent αυξημένη τιμή διυλιστηρίου.

    - Με αφορμή την αναστάτωση στην αγορά, που επήλθε εξαιτίας της απεργίας των Βυτιοφορέων, καλέσαμε την προηγούμενη εβδομάδα σε ειδική σύσκεψη τις δύο ομοσπονδίες των βενζινοπωλών (ΟΒΕ - ΠΟΠΕΚ), αλλά και τους δύο Συνδέσμους Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ - ΕΝΕΕΕΠ), ώστε να διασφαλίσουμε το γρηγορότερο δυνατό την αποκλιμάκωση των τιμών και την ομαλοποίηση της αγοράς. Σε αυτήν καταδικάστηκαν από όλες τις πλευρές οι περιπτώσεις κερδοσκοπίας που παρουσιάστηκαν τόσο κατά τη διάρκεια της απεργίας όσο και αμέσως μετά τη λήξη της.

    - Αλλωστε, μετά από ελέγχους της Υπηρεσίας Ελέγχου Αγοράς, που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα, διαπιστώθηκαν παραβάσεις και ήδη επεβλήθησαν τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

    - Οι έλεγχοι συνεχίζονται και με τη συμμετοχή και συνεργασία των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων. Υπενθυμίζεται ότι ανά την επικράτεια η ευθύνη ελέγχου ανήκει στις νομαρχίες και ο επιτελικός σχεδιασμός στο υπουργείο.

    - Οι καταναλωτές καλούνται να ενημερώνονται συνεχώς για τις διαθέσιμες τιμές και να επιβραβεύουν τα πολλά εκείνα πρατήρια που σέβονται τους πελάτες τους και διατηρούν χαμηλές τιμές.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 11 August 2010 - 20:30:21 UTC