Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-08-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ιστορικής σημασίας επίσκεψη"
  • [02] Τέταρτο θύμα του ιού του Δυτικού Νείλου
  • [03] "Έφυγε" ο Φραντσέσκο Κοσσίγκα
  • [04] Πύρινα μέτωπα

  • [01] "Ιστορικής σημασίας επίσκεψη"

    Την ιδιαίτερη ικανοποίησή του εξέφρασε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου από την αποδοχή της πρόσκλησης που απηύθυνε στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπένζαμιν Νετανιάχου πριν από λίγες εβδομάδες όταν είχε επισκεφθεί το Ισραήλ, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων στις οποίες προέβη μετά την συνάντησή του με τον Ισραηλινό ομόλογό του στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο κ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις πολύ παραγωγικές συνομιλίες που είχε με τον Ισραηλινό ομόλογό του, τόσο σήμερα, όσο και στην επίσκεψη του στο Ισραήλ.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε οτι θα δημιουργηθεί Μικτή Επιτροπή Ελλάδας-Ισραήλ ώστε η συνεργασία να προχωρήσει δημιουργικά και στρατηγικά.

    "Οι σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ δεν είναι ανταγωνιστικές με άλλες διμερείς ή πολυμερείς συνεργασίες" επισήμανε ο πρωθυπουργός ερωτηθείς αν η Μικτή Επιτροπή ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα ή έκρηξη σε σχέση με την Τουρκία.

    Επίσης ο κ. Παπανδρέου είπε ότι αποφασίστηκε συνάντηση των αντίστοιχων Υπουργείων Τουρισμού, Οικονομικών και Οικονομίας ώστε να οργανωθούν αμοιβαίες επισκέψεις επιχειρηματιών στις δύο χώρες και επενδυτικές πρωτοβουλίες.

    "Οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και Ισραήλ-Τουρκίας δεν θεωρούμε οτι είναι ανταγωνιστικές στις σχέσεις που αναπτύσσουμε εμείς με το Ισραήλ" είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας οτι "η περιφερειακή συνεργασία είναι ζωτικής σημασίας για την καλή γειτονία, αλλά και για την επίλυση προβλημάτων στην περιοχή που είναι αρκετά".

    "Διαχρονικά έχουμε προβλήματα με την Τουρκία, υπάρχει το Κυπριακό και η κατά καιρούς όξυνση των διμερών σχέσεων, αλλά η διάθεση που υπάρχει είναι να έχουμε καλές γειτονικές σχέσεις βασισμένες σε αρχές του διεθνούς δικαίου, αλλά και των ευρωπαϊκών κεκτημένων, σεβασμό των συνόρων, των ανθρωπίνων και θρησκευτικών δικαιωμάτων, αλλά και μιας σειράς ζητημάτων που είναι γνωστά στην πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ", είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας οτι "είναι βασικό να διατηρηθεί αυτή η πορεία αλλά και η Τουρκία να κατανοήσει ότι πρέπει να παίξει ένα ρόλο που σέβεται την περιοχή, τους λαούς της περιοχής, ώστε να μπορούμε να εμπεδώσουμε σχέσεις ειρήνης και συνεργασίας".

    "Συμφωνώ απολύτως με κάθε λέξη που είπε ο κ. Παπανδρέου, αν δεν συσφίξουμε τις σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ θα ήταν κάτι αφύσικο", είπε ο κ. Νετανιάχου προσθέτοντας οτι το Ισραήλ ενδιαφέρεται να βελτιώσει τις σχέσεις του με τη Τουρκία, αλλά ενδιαφέρεται επίσης να αναπτύξει τις σχέσεις του με την Ελλάδα σε όλους τους τομείς.

    Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως ενδεικτικό των καλών σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ την πρώτη επίσκεψη Ισραηλινού πρωθυπουργού στην Αθήνα, προσθέτοντας ότι αυτή η επίσκεψη είναι επίσης ενδεικτική της αμοιβαίας θέλησης των δύο χωρών να ενδυναμώσουν τους δεσμούς τους.

    Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η επίσκεψη θα είναι υποβοηθητική της ανάπτυξης της διμερούς συνεργασίας, αλλά και της συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή σε τομείς όπως των επενδύσεων, του τουρισμού, της ενέργειας, των επενδυτικών συμπράξεων, των επικοινωνιών, της πληροφορικής, τεχνικών ύδατος (αφαλάτωση), τεχνολογιών αιχμής και καινοτομίας.

    Επίσης θα υπάρξει συνεργασία στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των νέων γεωργικών τεχνολογιών καθώς και στον τομέα της ασφάλειας.

    "Η άμεση και άνευ προϋποθέσεων απελευθέρωση των ελληνικών πλοίων που συμμετείχαν στο στολίσκο της 31ης Μαΐου είναι μια πολύ θετική εξέλιξη" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας οτι τα βήματα που έχει κάνει η ισραηλινή κυβέρνηση στην κατεύθυνση κυκλοφορίας αγαθών στην Λωρίδα της Γάζας είναι θετικά και αναμένεται να συμβάλλουν στην ανακούφιση του Παλαιστινιακού λαού.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τις διεξαγόμενες εκ του σύνεγγυς συνομιλίες Ισραηλινών-Παλαιστινίων, υπογραμμίζοντας, ταυτόχρονα οτι "πιστεύουμε πως είναι απαραίτητο να ξεκινήσουν άμεσα απ' ευθείας διαπραγματεύσεις, διότι αυτός είναι ο λυσιτελέστερος τρόπος για να επιτευχθεί μια βιώσιμη και διαρκής ειρήνη και να διασφαλιστεί και η ασφάλεια του Ισραήλ".

    "Για την Ελλάδα και για την ευρύτερη περιοχή είναι ζωτικής σημασίας η υπόθεση της ειρήνης και στο πλαίσιο προώθησης της ειρηνευτικής διαδικασίας, η Ελλάδα είναι πρόθυμη να συμβάλλει κατά τρόπο που θα κρινόταν χρήσιμος" επισήμανε ο κ. Παπανδρέου.

    Οι αμοιβαίες επισκέψεις μας στο Ισραήλ και την Ελλάδα (σ.σ. οι πρώτες για τις δύο χώρες) αποτελούν επιστέγασμα (των σχέσεων) δύο λαών με μεγάλη ιστορία, τόνισε απο την μεριά του ο κ. Νετανιάχου, προσθέτοντας ότι η Αθήνα και η Ιερουσαλήμ είναι δύο πόλεις-πρότυπα του Δυτικού πολιτισμού, ενώ υπογράμμισε οτι "οι δυο αρχαίοι και ταυτόχρονα μοντέρνοι λαοί μας είναι έτοιμοι να συνεργαστούν".

    Ο κ. Νετανιάχου αναφέρθηκε σε συνεργασία των δύο χωρών σε μια σειρά τομείς, και ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού με την δυνατότητα προσέλκυσης τουριστών που θα επιθυμούσαν να επισκεφθούν την Αθήνα και την Ιερουσαλήμ.

    Ο ισραηλινός πρωθυπουργός είπε οτι με τον κ. Παπανδρέου συζήτησε και θέματα άμυνας και ασφάλειας, πρόσθεσε οτι θέλουμε μια "ειρηνική Μέση Ανατολή", ενώ ενημέρωσε τον κ. Παπανδρέου και για τα βήματα που έχει κάνει το Ισραήλ για την έναρξη απ' ευθείας συνομιλιών Ισραήλ-Παλαιστινίων.

    Ερωτηθείς ο κ. Νετανιάχου αν οι απευθείας συνομιλίες θα γίνουν στην Ουάσιγκτον ή στο Κάϊρο και τι αναμένεται απο αυτές, είπε οτι "το βασικό θέμα είναι πως ανοίγει μια διαπραγμάτευση για την ειρήνη χωρίς την ύπαρξη, εκ προοιμίου, ατζέντας".

    "Θα πρέπει να έχουμε υπομονή, δεν χρειάζεται να περιμένουμε πολλούς μήνες ή πολλά χρόνια, με λίγη υπομονή θα δείτε αποτελέσματα", είπε ο κ. Νετανιάχου προσθέτοντας ότι "μπορούμε να μεταφερθούμε σε οποιοδήποτε σημείο προκειμένου να δώσουμε σάρκα και οστά σε αυτήν την πρωτοβουλία".

    "Η Ελλάδα έχει ζωτικό συμφέρον απο την ευόδωση των ειρηνευτικών συνομιλιών και να έχουμε δύο κράτη με το Ισραήλ να αισθάνεται και να είναι ασφαλές με ένα Παλαιστινιακό κράτος βιώσιμο, δημοκρατικό και φιλικό δίπλα στο Ισραήλ και θέλουμε να συμβάλλουμε στη προσπάθεια και ως μέλος της γειτονιάς, αλλά και ως μέλος της ΕΕ" απάντησε ο κ. Παπανδρέου σε σχετική ερώτηση.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει παραδοσιακές σχέσεις με τους γείτονές της, ενώ υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω εμβάθυνσης των σχέσεών της με το Ισραήλ.

    "Η οικονομική συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ είναι προς όφελος και των δύο χωρών" είπε απο την μεριά του ο κ. Νετανιάχου, θεωρώντας ως "δύσκολες και γενναίες τις αποφάσεις" που πήρε ο κ. Παπανδρέου και υποσχόμενος ότι το Ισραήλ θα βοηθήσει όσο μπορεί για την οικονομική ανάπτυξη καθώς αυτή είναι η λύση στην κρίση.

    Ερωτηθείς ο κ. Παπανδρέου ποιά εκτιμά πως θα είναι θέση της Ελλάδας στην περιοχή μετά τις επαφές που είχε με τους Παλαιστίνιους και το Ισραήλ, είπε ότι "η Ελλάδα έχει ταλαιπωρηθεί επί δεκαετίες απο συγκρούσεις, ή απειλές για χρήση βίας, εμείς θέλουμε μια ειρηνική Μεσόγειο που θα διέπεται από καλές σχέσεις όλων των χωρών γιατί αυτό ωφελεί όλους τους λαούς, και η Ελλάδα αυτό μπορεί να συμβολίσει και σε αυτό να συμβάλλει".

    "Ο ρόλος μας δεν είναι να μιλάμε πολύ, αλλά να πράττουμε, να βοηθήσουμε στην προσέγγιση Παλαιστινίων-Ισραηλινών, αραβικού κόσμου-Ευρώπης, είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε σε ότι μπορούμε, στόχος μας είναι να υπάρξει το συντομότερο δυνατό μια λύση για την ειρήνη στην Μέση Ανατολή" πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

    Από την μεριά του, τέλος, ο κ. Νετανιάχου τόνισε οτι "υπάρχει μια συμμαχία αυτών που επιδιώκουν την ειρήνη και την μετριοπάθεια, η οποία είναι πολύ ευρύτερη απ' ότι φαίνεται, συμπεριλαμβάνει και τρίτες χώρες, το Ισραήλ, αραβικές χώρες, την Ελλάδα και άλλες καλοπροαίρετες χώρες της περιοχής και ελπίζουμε ότι θα συμβάλλει στη πρόοδο των απ' ευθείας συνομιλιών και θα δώσει μια ώθηση γιατί αυτή είναι η επιθυμία όσων θέλουν την ειρήνη, την σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή, είναι ευπρόσδεκτη η στήριξη της Ελλάδας".

    Το βράδυ, ο ισραηλινός πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Ακρόπολη και στη συνέχεια ακολούθησε δείπνο, που παρέθεσε ο Γιώργος Παπανδρέου.

    Συνομιλίες Γ.Παπανδρέου-Μπ.Νετανιάχου στον Πόρο

    Η περαιτέρω ανάπτυξη των αμυντικών σχέσεων και η συνεργασία στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, περιλαμβάνονταν στην ατζέντα των συνομιλιών που είχαν σήμερα στον Πόρο, ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπένζαμιν Νετανιάχου.

    Παρόντες ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος και Πάνος Μπεγλίτης.

    Οι δυο πρωθυπουργοί με τις συζύγους τους, αναχώρησαν για τον Πόρο σήμερα το πρωί, με σκάφος του Λιμενικού, ενώ νωρίτερα, στη Μαρίνα Φλοίσβου ο Γ. Α. Παπανδρέου, ξενάγησε το ζεύγος Νετανιάχου στα ιστορικά πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, το θωρηκτό "Αβέρωφ" και το αντιτορπιλικό "Βέλος".

    Κατά την παραμονή τους στον Πόρο, ο πρωθυπουργος και η κα Αντα Παπανδρέου παρέθεσαν γεύμα προς τιμήν του ισραηλινού πρωθυπουργού και της κας Σάρα Νετανιάχου.

    Συνάντηση Νετανιάχου-Σαμαρά

    Χρήσιμη χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο πρόεδρος της ΝΔ, κ. Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν όλα τα διμερή και κοινού ενδιαφέροντος ζητήματα.

    Βγαίνοντας από τη συνάντηση, που διήρκησε μία ώρα, ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι "καλύψαμε θέματα διμερούς συνεργασίας στο εμπόριο, τον τουρισμό, την οικονομία στη δύσκολη εποχή που διανύουμε. Ιδιαίτερα σημαντικό για μας είναι το θέμα της συνεργασίας για τον τουρισμό. Επίσης, μιλήσαμε για τα μεγάλα ζητήματα ασφάλειας της περιοχής, για το Κυπριακό και τη Μέση Ανατολή. Συζητήσαμε την ανάγκη ύπαρξης και τη διασφάλιση του Παλαιστινιακού κράτους, αλλά και την ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ".

    Είπε, ακόμη, ότι συζητήθηκαν θέματα οικονομίας σε σχέση με τις διεθνείς εξελίξεις.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Σαμαράς επιτέθηκε στον πρωθυπουργό, κ. Γιώργο Παπανδρέου, για το θέμα της επιστημονικής έρευνας, που έθεσε χθες ο πρωθυπουργός.

    "Θέλω να πω στον κ. Παπανδρέου ότι αν είχαμε μυαλό εδώ και 30 χρόνια, δεν θα διώχναμε στο εξωτερικό το πολύ πλούσιο δυναμικό των Ελλήνων επιστημόνων και δεν θα τους στέλναμε στο εξωτερικό". Απέδωσε την κύρια ευθύνη γι' αυτό στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και υπογράμμισε ότι στόχευση του προγράμματος της ΝΔ είναι ο επαναπατρισμός των Ελλήνων επιστημόνων που διαπρέπουν στο εξωτερικό.

    Η ΝΔ είναι θετική στην ανάπτυξη των σχέσεων με το Ισραήλ, ωστόσο επισημαίνει ότι χρειάζονται λεπτοί χειρισμοί και σωστή ισορροπία με τον αραβικό κόσμο, προκειμένου να διαφυλαχθεί η καλή παραδοσιακή σχέση της Ελλάδας με τους Άραβες. Θεωρεί ακόμη ότι η ανάπτυξη των σχέσεων με το Ισραήλ, κυρίως στον τουρισμό αλλά και την οικονομία θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη από την εξέλιξη των σχέσεων Τουρκίας - Ισραήλ και από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Τον πρόεδρο της ΝΔ συνόδευαν ο αντιπρόεδρος του κόμματος και αρμόδιος για τα εξωτερικά θέματα, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο διευθυντής του πολιτικού του γραφείου, κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και ο εκπρόσωπος του κόμματος, κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος.

    Δηλώσεις Παπαρήγα

    Την αντίθεσή της στην πολιτική προσέγγισης του Ισραήλ εξέφρασε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε σημερινές της δηλώσεις με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργου του Ισραήλ κ. Μπένζαμιν Νετανιάχου στην Αθήνα.

    Η κ. Παπαρήγα είπε ότι κριτήριο του ΚΚΕ για τις διμερείς και πολυμερείς σχέσεις της χώρας μας είναι κατά πόσο η εξωτερική πολιτική συμβάλλει στην απόκρουση κάθε μορφής επίθεσης του ιμπεριαλισμού, υποστηρίζοντας ότι η πολιτική έναντι του Ισραήλ δεν κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Αντίθετα η κ. Παπαρήγα, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι επιθυμεί να υπηρετήσει τα σχέδια των ΗΠΑ στην πολιτική τους έναντι της Τουρκίας, ωστόσο, πρόσθεσε με τον τρόπο αυτό η χώρα μας εμπλέκεται στις αντιθέσεις και του ανταγωνισμούς στην περιοχή, κάτι που δεν είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού, ούτε προς το συμφέρον των λαών της περιοχής, όπως είπε χαρακτηστικά.

    Συλλαλητήρια

    Εκατοντάδες άτομα σε δύο διαφορετικά συλλαλητήρια διαδήλωσαν, εν μέσω καύσωνα, στην άδεια Αθήνα, διαμαρτυρόμενοι για την επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενζαμίν Νετανιάχου.

    Διάψευση για "τελεσίγραφο"

    Ο Λευκός Οίκος διέψευσε χθες πως έχει δώσει «τελεσίγραφο» στην Τουρκία να αναθεωρήσει τη στάση της απέναντι στο Ιράν και το Ισραήλ, τονίζοντας πως υπάρχει ανοικτός «διάλογος» με την Άγκυρα για αυτά τα ζητήματα.

    Ερωτηθείς σχετικά με τα σχετικά δημοσιεύματα -με τίτλο «Αμερικανικό τελεσίγραφο στην Άγκυρα για τα όπλα» του χθεσινού φύλλου της εφημερίδας Φαϊνάνσιαλ Τάιμς-ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Μπιλ Μπάρτον απέρριψε την έκφραση «τελεσίγραφο», λέγοντας «δεν γνωρίζω από πού το συνήγαγαν αυτό».

    «Ο πρόεδρος και ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνομίλησαν προ 10 ημερών και έθιξαν το ζήτημα του Ιράν, του στολίσκου για τη Γάζα και άλλα ζητήματα που συνδέονται με αυτά», τόνισε ο Μπάρτον μιλώντας από το αεροσκάφος που μετέφερε τον Ομπάμα στο Μιλγουόκι.

    «Εμφανώς υπάρχει ένας διάλογος με τους Τούρκους, αλλά κανένα τέτοιο τελεσίγραφο δεν τους έχει δοθεί», πρόσθεσε.

    Από την πλευρά του, ο τούρκος πρωθυπουργός διαβεβαίωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη πως οι τουρκο-αμερικανικές σχέσεις βαδίζουν προς το καλλίτερο.

    «Αυτήν τη στιγμή οι σχέσεις μας με τον Ομπάμα και οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ βαίνουν καλώς, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα», τόνισε στο HaberT?rk ο Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας «θερμές» τις επαφές του με τον αμερικανό πρόεδρο.

    «Τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την αγορά των όπλων είναι εσωτερικά θέματα κάθε χώρας. Το Κογκρέσο τους μπορεί να έχει διαφορετικές εκτιμήσεις, όπως ακριβώς και εμείς έχουμε τη δική μας Εθνοσυνέλευση και όποτε τις παρουσιάζουμε τις δικές μας εκτιμήσεις υπάρχουν αναβολές», πρόσθεσε ο ίδιος.

    [02] Τέταρτο θύμα του ιού του Δυτικού Νείλου

    Ένα ακόμη άτομο έχασε χτες τη ζωή του λόγω λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών από τη εν λόγω νόσο σε τέσσερις.

    Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ο αριθμός των ατόμων που έχουν προσβληθεί μέχρι σήμερα ανέρχεται σε 58, συμπεριλαμβανομένων και των 13 που διαγνώστηκαν χτες.

    Να σημειωθεί ότι από τους ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου έχουν λάβει εξιτήριο 26, ενώ 29 νοσηλεύονται ακόμη.

    Από αυτούς οι 8 βρίσκονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Αξιοσημείωτο είναι ότι ένας από τους ασθενείς δεν έχει νοσηλευτεί σε νοσοκομείο.

    [03] "Έφυγε" ο Φραντσέσκο Κοσσίγκα

    Όλος ο ιταλικός τύπος χαρακτηρίζει σήμερα τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας Φραντσέσκο Κοσσίγκα, που απεβίωσε στην πολυκλινική της Ρώμης Gemelli, έναν από τους κύριους πρωταγωνιστές της πολιτικής ζωής της χώρας

    Η δράση και παρουσία του ξεπέρασε τις πέντε δεκαετίες. Από τα πιο σημαντικά στελέχη της Χριστιανικής Δημοκρατίας, ο Κοσσίγκα είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, όταν, το 1977, ως υπουργός εσωτερικών, κατά την διάρκεια των φοιτητικών διαμαρτυριών, είχε δώσει εντολή σε αστυνομία και καραμπινιέρους να αποκρούσουν, ένοπλοι, τους διαδηλωτές.

    Γεννημένος στο Σάσσαρι της Σαρδηνίας, το 1928, από οικογένεια που ανήκε στην μεγαλοαστική τάξη, ήταν εξάδελφος του γνωστού κομμουνιστή ηγέτη Ενρίκο Μπερλιγκουέρ, με καταγωγή επίσης, από την Σαρδηνία.

    Πτυχιούχος νομικής σε χρόνο ρεκόρ (υποστήριξε την πτυχιακή του εργασία σε ηλικία μόλις είκοσι ετών) αφιέρωσε τα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας στην πανεπιστημιακή καριέρα, ως καθηγητής συνταγματικού δικαίου.

    Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 1958, και ανέλαβε κυβερνητικά καθήκοντα, το 1966, ως υφυπουργός άμυνας, στην κυβέρνηση του Άλντο Μόρο.

    Η πολιτική του πορεία συνεχίζεται και το 1976 αναλαμβάνει καθήκοντα υπουργού εσωτερικών. Μια πολιτική εμπειρία που θα διαρκέσει δυο χρόνια και θα ολοκληρωθεί το 1978, μετά την ανεπιτυχή προσπάθεια να ελευθερωθεί ο Αλντο Μόρο, όμηρος των Ερυθρών Ταξιαρχιών.

    Το 1983 εκλέγεται πρόεδρος της Γερουσίας και το 1985 στα πενήντα πέντε του, πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας. Ο νεότερος Πρόεδρος που είχε ποτέ η χώρα, από το 1948 μέχρι σήμερα. Κατά την προεδρία του, έκανε ευρεία χρήση των μέσων ενημέρωσης, κυρίως της τηλεόρασης, για να εκφράσει τις απόψεις του και να εξηγήσει τις αιτίες έντασης και ρήξης με αντιπροσώπους του δικαστικού, κυρίως, σώματος. Την ίδια πάντα περίοδο ανακαλύφθηκε και η οργάνωση Gladio ( η ιταλική "Κόκκινη Προβιά") που είχε ως κύριο στόχο την αποτροπή τυχόν σοβιετικής επέκτασης στην Ιταλία. Οργάνωση της οποίας, ο Κοσσίγκα, όπως προέκυψε από τους φακέλους που δημοσιοποιήθηκαν, ήταν από τα κύρια μέλη. Μετά την ολοκλήρωση της προεδρικής του θητείας και την κατάρρευση του πολιτικού συστήματος, λόγω των σκανδάλων της έρευνας "Καθαρά Χέρια", ο Κοσσίγκα προσπάθησε να πετύχει την μερική ανασύσταση της Χριστιανικής Δημοκρατίας, ιδρύοντας το κόμμα Udr, αλλά το πείραμά του αυτό, δεν στέφθηκε με επιτυχία . Τα τελευταία χρόνια, πιστός στον ρόλο του επίτιμου προέδρου της δημοκρατίας, προσπάθησε να αποφύγει την απευθείας ανάμειξη στην πολιτική επικαιρότητα, σχολιάζοντας, εξ αποστάσεως, τις κύριες εξελίξεις, χωρίς, όμως να εγκαταλείψει το άμεσο και καυστικό, κάποιες φορές, ιδίωμα , που τον χαρακτήριζε.

    [04] Πύρινα μέτωπα

    Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική έκταση, στην περιοχή Μαψός, του Δήμου Τενέας, στον Νομό Κορινθίας. Στην κατάσβεση της φωτιάς συμμετέχουν 18 πυροσβέστες, με 7 οχήματα και 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη.

    Επίσης, πυρκαγιά έχει ξεσπάσει και στην δασική περιοχή Παλαμπάς του νομού Θεσπρωτίας. Επί τόπου επιχειρούν 15 πυροσβέστες, με 6 οχήματα, 2 τμήματα πεζοπόρο, 1 αεροσκάφος και 1 ελικόπτερο της πυροσβεστικής.

    Πύρινο μέτωπο και στον Γαλατά Τροιζηνίας. Στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν 20 πυροσβέστες, με 7 οχήματα, 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα της πυροσβεστικής.

    Εξάλλου, σε σχετική ύφεση βρίσκεται η μεγάλη φωτιά στα Κύθηρα. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές, ενώ στην περιοχή εξακολουθούν να επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις.

    Από τη φωτιά απειλήθηκαν σπίτια στο χωριό Μητάτα, όπου έχει καεί το αντλιοστάσιο και το χωριό δεν έχει τροφοδοσία νερού.

    Σε ένα πρώτο απολογισμό του καταστροφικού έργου της φωτιάς, που εκδηλώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στην περιοχή Αγία Μονή, υπολογίζεται ότι κάηκαν 1.000 κυψέλες με μελίσσια καθώς και αμνοερίφια και βοοειδή, που εγκλωβίστηκαν στη φωτιά. Επίσης κάηκαν 10.000 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης, θυμάρια, σκίνα, περιβόλια και ελιές.

    Κάτοικοι του νησιού μιλούν για ολιγωρία και αμέλεια των πυροσβεστικών δυνάμεων.

    Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχει δύναμη της Πυροσβεστικής με 4 αεροσκάφη, 2 ελικόπτερα, 44 πυροσβέστες με 21 οχήματα και 43 πεζοπόρα τμήματα της μαζί με 7 βυτιοφόρα του Δήμου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 17 August 2010 - 14:30:27 UTC