Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-08-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μεγάλη φωτιά στον Θεολόγο
  • [02] Από την 1/9 το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων
  • [03] ΙΝΚΑ: Απειλεί με μποϋκοτάζ
  • [04] Διεργασίες για τις εκλογές στους ΟΤΑ
  • [05] Διαψεύδει περικοπή στο ΕΚΑΣ

  • [01] Μεγάλη φωτιά στον Θεολόγο

    Σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής βρίσκονται οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της χώρας, αλλά και η Πολιτική Προστασία, με όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

    Αιτία και αφορμή, τα δυνατά μελτέμια που άργησαν να έρθουν στη χώρα, τα οποία μπορεί να συμβάλλουν στην εξάπλωση πυρκαγιών.

    Ανοιχτό μέτωπο σε τρία σημεία έχει αυτή τη στιγμή μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται στην περιοχή του Θεολόγου. Εκεί έχουν σπεύσει έντεκα πυροσβεστικά οχήματα με 24 πυροσβέστες, τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη και δύο ειδικές πεζοπόρες ομάδες.

    Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, η φωτιά καίει πευκοδάσος αλλά δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

    Αντίθετα, έχουν σβήσει εντελώς οκτώ πυρκαγιές που είχαν ξεσπάσει σε διάφορα σημεία της χώρας, το τελευταίο τριήμερο.

    Πρόκειται για τις πυρκαγιές στο Αγρίνιο, στην Κυπαρισσία, στη Λευκάδα, στα Κύθηρα, στο Κορωπί, στη Ζάκυνθο και δύο φωτιές στο Μελιγαλά Μεσσηνίας.

    Από τις πυρκαγιές καταστράφηκαν δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις.

    Από την Πυροσβεστική Υπηρεσία συνελήφθησαν και παραπέμφθηκαν στη Δικαιοσύνη δύο άτομα με την κατηγορία του εμπρησμού, ο ένας μάλιστα προφυλακίστηκε.

    Πρόκειται για Βούλγαρο, ο οποίος συνελήφθη για εμπρησμούς στην περιοχή της Μεσσηνίας και ομολόγησε ότι τους τελευταίους μήνες είχε ανάψει επιπλέον δεκατέσσερις φωτιές σε διάφορα σημεία της Μεσσηνίας.

    Μετά την απολογία του στον ανακριτή κρίθηκε προφυλακιστέος.

    Στο στάδιο της απολογίας στον ανακριτή βρίσκεται 38χρονος Έλληνας ιδιωτικός υπάλληλος, ο οποίος κατηγορείται ότι προκάλεσε τρεις εμπρησμούς στη Ζάκυνθο, έναν στην περιοχή Αργάσι και δύο στην περιοχή Παναγούλα.

    Ο κατηγορούμενος αρνείται κάθε κατηγορία.

    [02] Από την 1/9 το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων

    Από την 1η Σεπτεμβρίου θα ισχύσει το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων που θα αφορά στην ανατιμολόγηση του συνόλου των φαρμακευτικων σκευασμάτων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.

    Σημερα στη συνεδρία της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας αποφασίστηκε η αποστολή τιμών του Παρατηρητηρίου Τιμών Φαρμάκων για μεγάλο αριθμό φαρμακευτικών προϊόντων στις ενδιαφερόμενες εταιρίες, προκειμένου να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους εντος των αμέσως επόμενων ημερών προκειμένου να προχωρήσει η έκδοση του νέου δελτίου και η ισχύς του από την 1η Σεπτεμβρίου 2010.

    Η Επιτροπή εξέτασε διεξοδικά τη διαδικασία ανατιμολόγησης μέσω του Παρατηρητηρίου Τιμών Φαρμάκων και αποφασίσθηκε για τη διασφάλιση της διαφάνειας η κοινοποίηση στις εταιρίες του κλάδου της μεθοδολογίας που ακολουθήθηκε για τον υπολογισμό των τιμών από το Παρατηρητήριο Τιμών Φαρμάκων.

    Στα μέλη της Επιτροπής Τιμών και τις εταιρίες δόθηκαν οι επίσημες πηγές από τις οποίες αντλήθηκαν τα στοιχεία τιμών από τις ευρωπαϊκές χώρες, οι πίνακες των φαρμακοτεχνικών μορφών που χρησιμοποιήθηκαν, οι οποίοι διαμορφώθηκαν σε συνεργασία με τον ΕΟΦ και το ΙΦΕΤ και οι πίνακες αναγωγής και απομείωσης στα διάφορα επίπεδα τιμών (χονδρικής, λιανικής, ex-factory).

    Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν, επίσης, οι κανονιστικές πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν στο πλαίσιο εφαρμογής του νέου νομοθετικού πλαισίου, όπως το νέο Προεδρικό Διάταγμα για την τιμολόγηση φαρμάκων, καθώς και οι τροποποιήσεις των υπαρχουσών Αγορανομικών Διατάξεων.

    [03] ΙΝΚΑ: Απειλεί με μποϋκοτάζ

    Mε μποϋκοτάζ σε όλα τα προϊόντα σιτηρών απειλεί ότι θα προχωρήσει η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος, εάν οι επιχειρηματίες του χώρου δεν καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να μην μετακυλίσουν τις αυξήσεις στον καταναλωτή.

    Το ΙΝΚΑ ζητάει από την κυβέρνηση και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, να ζητήσουν από τις επιχειρήσεις εισαγωγής, αποθήκευσης και διακίνησης σιτηρών και τις αλευροβιομηχανίες, να υποβάλλουν κατάλογο των αποθεμάτων τους και με

    παράλληλη στήλη των τιμών απόκτησης. Οι κατάλογοι αυτοί να διασταυρωθούν με αμεσότητα που να μην αφήσει περιθώρια εσωτερικών τεχνασμάτων, δηλαδή άμεσα και επιτόπια από την Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Καταναλωτή ενώ οποιαδήποτε πρόταση ή αίτημα των επιχειρήσεων για μεταβολή τιμών να υποβληθεί απαραιτήτως σε συνδυασμό με τους τιμοκαταλόγους ενώ θα πραγματοποιείται και ο έλεγχος της Γραμματείας Εμπορίου.

    Σύσκεψη για τις τιμές των αλεύρων

    Υπάρχει η δυνατότητα να απορροφηθούν από βιομήχανους και αρτοποιούς οι, όποιες, ανατιμήσεις παρουσιάζονται αυτή τη στιγμή στην αγορά μαλακών αλεύρων όπως εκτιμά το υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με βάση τα στοιχεία από τους κοστολογικούς ελέγχους που διενεργεί και αυτό επισημάνθηκε και στη σύσκεψη που είχαν σήμερα παράγοντες του υπουργείου με τους εκπροσώπους των τριών μεγαλύτερων εισαγωγικών εταιρειών του κλάδου στη χώρας μας.

    Πάντως από τους ελέγχους που διενήργησε το υπουργείο βρέθηκε μια επιχεiρηση η οποία πούλησε μέσα σε 10 μέρες ακριβότερα κατά 12 λεπτά χωρίς αυτό να δικαιολογείται από τα τιμολόγια παραγγελίας της και το θέμα έχει παραπεμφθεί αρμοδίως. Σε σχετική δήλωσή του στους δημοσιογράφους ο υφυπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μ. Μπόλαρης ανέφερε ότι έχουν διαπιστωθεί αδικαιολόγητες ανατιμήσεις από ορισμένους Μύλους και το θέμα έχει παραπεμφθεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

    Παράλληλα όπως γνωστοποιήθηκε, η Επιτροπή ασχολείται και με τις δηλώσεις εκπροσώπων της βιομηχανίας, τις προηγούμενες ημέρες, που έδωσαν την εντύπωση ότι ο κλάδος ακολουθεί εναρμονισμένες πρακτικές στο θέμα των αυξήσεων ενώ οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας διερευνούν εάν τηρήθηκε η νομοθεσία σε ότι αφορά στην ενημέρωση τους από τις βιομηχανίες για την άνοδο της τιμής. Eξετάζουν επίσης εξονυχιστικά και τα κοστολογικά στοιχεία που παρουσιάζουν οι εταιρείες όταν προχωρούν σε αυτή την ενημέρωση προς το υπουργείο.

    Όπως δήλωσε ο κ. Μπόλαρης έχουν εντοπιστεί παραβατικές συμπεριφορές και σε αυτό το σκέλος. Το υπουργείο συνεχίζει τους κοστολογικούς ελέγχους σε εισαγωγικές επιχειρήσεις, βιομηχανίες και συνεταιρισμούς ενώ η θέση του είναι ότι δεν συντρέχει λόγος ταραχής καθώς η επάρκεια είναι διασφαλισμένη και στο πλαίσιο που λειτουργεί ο ανταγωνισμός μπορούν να μην υπάρξουν αυξήσεις.

    Πάντως από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος κ. Ν. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει από μέλη του έχουν παραλάβει ήδη κάποιοι από αυτούς ακριβότερα το μαλακό αλεύρι κατά 5 ευρώ το σακί των 50 κιλών.

    Tα αρτοποιία στην Αττική δεν έχουν λάβει ακόμα τιμολόγια με αυξημένες τιμές αλεύρων

    Δεν έχουν λάβει αυξημένα τιμολογια από τους προμηθευτές αλεύρων τα μέλη της Συντεχνίας Αρτοποιών Αθήνας Προαστίων Περιχώρων αλλά έχουν ενημερωθεί ότι αυτό θα γίνει από Σεπτέμβριο, όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Συντεχνίας Α. Χρήστου.

    Ο πρόεδρος ανέφερε ότι η πληροφόρηση από τα μέλη της συντεχνίας αναφέρει ότι ακόμα δεν έχουν λάβει αυξημένα τιμολόγια τα αρτοποιία στην Αττική.

    [04] Διεργασίες για τις εκλογές στους ΟΤΑ

    Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι διεργασίες στους κομματικούς σχηματισμούς για την επιλογή των υποψηφίων που θα υποστηρίξουν στις προσεχείς εκλογές για τους ΟΤΑ.

    Πέραν των υποψηφιοτήτων για τις νομαρχίες και τους δήμους, αυτό που απασχολεί περισσότερο τα κομματικά επιτελεία είναι οι 13 περιφέρειες της χώρας, που έχουν προκύψει μετά τις αλλαγές στο χάρτη της Ελλάδας με τον "Καλλικράτη".

    Οι 13 περιφερειάρχες που θα εκλεγούν (και που θα έχουν αυξημένες αρμοδιότητες - πολλοί κάνουν λόγο για μικρούς πρωθυπουργούς) θα δώσουν κι ένα σαφές πολιτικό στίγμα για τους κομματικούς συσχετισμούς, ένα χρόνο μετά τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου έτους και ενώ έχει μεσολαβήσει η οικονομική κρίση και τα σκληρά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση.

    Το ΑΠΕ - ΜΠΕ παρουσιάζει, στη συνδρομητική του ιστοσελίδα, τις μέχρι σήμερα διεργασίες τόσο σε κομματικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο, στις περιφέρειες της χώρας ενόψει των εκλογών του προσεχούς Νοεμβρίου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των κατά τόπους ανταποκριτών μας.

    [05] Διαψεύδει περικοπή στο ΕΚΑΣ

    Δεν υπάρχει ενδεχόμενο για περικοπή στο ΕΚΑΣ, αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα.

    Αντίθετα, με τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση που προωθείται, αναμένεται να υπάρξει διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων για το σύνολο των Ταμείων, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου και τονίζεται ότι τα νέα εισοδηματικά κριτήρια είναι προσαυξημένα κατά 4% (ατομικό, οικογενειακό εισόδημα και εισόδημα από συντάξεις).

    Όπως συμβαίνει κάθε χρόνο υπάρχουν συνταξιούχοι που δεν καλύπτουν τα νέα εισοδηματικά κριτήρια και άλλοι που για πρώτη φορά γίνονται δικαιούχοι του επιδόματος. Σε κάθε περίπτωση με τα νέα εισοδηματικά κριτήρια και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου, οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ για το 2010 θα είναι περισσότεροι από τους δικαιούχους του 2009 κατά 8 - 10 χιλιάδες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 20 August 2010 - 14:30:37 UTC