Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-08-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σημαντική πρόοδος στην εφαρμογή των μέτρων
  • [02] Μέτρα για επιχειρήσεις με εκκρεμότητες στα ταμεία
  • [03] Φάρσα το τηλεφώνημα για τοποθέτηση βόμβας στη Βουλή
  • [04] Φωτιά στην Κάρυστο
  • [05] Νέα κινητοποίηση κατά των ταυρομαχιών
  • [06] Αυστραλία: Αμφίρροπη η εκλογική αναμέτρηση
  • [07] Ημερήσια ατζέντα: 22/8/2010
  • [08] Διεργασίες για τις εκλογές
  • [09] Διαψεύδει περικοπή στο ΕΚΑΣ
  • [10] Πλώρη για το γύρο του κόσμου
  • [11] Ξεκίνησε η φόρτωση
  • [12] Ικανοποιημένος από την Κάρλα

  • [01] Σημαντική πρόοδος στην εφαρμογή των μέτρων

    Σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή των μέτρων του αρχικού Μνημονίου Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής που συμφωνήθηκε μεταξύ Κυβέρνησης και Τρόικας (Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Μουσείο) διαπιστώνει το επικαιροποιημένο μνημόνιο που δόθηκε στη δημοσιότητα. Αυτό περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, εξειδίκευση των μέτρων που θα ληφθούν προκειμένου να εκπληρωθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για την ελληνική οικονομία, μεταξύ των οποίων αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς, απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και παρεμβάσεις για τις αμοιβές στις ΔΕΚΟ.

    Στο επικαιροποιημένο μνημόνιο σημειώνεται ότι "οι πολιτικές της Ελληνικής κυβέρνησης παραμένουν πλήρως προσανατολισμένες προς την διασφάλιση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, την εξασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την ενίσχυση της δυνητικής ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας".

    Όπως σημειώνεται "τα ποσοτικά κριτήρια επιδόσεων που είχαν τεθεί για το τέλος του Ιουνίου ικανοποιήθηκαν όλα, ως αποτέλεσμα της δυναμικής υλοποίησης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής".

    Ωστόσο, διαπιστώνονται αποκλίσεις από τους στόχους μείωσης των δαπανών σε φορείς του δημοσίου, όπως τα νοσοκομεία και οι οι οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι οποίες υπερκαλύπτονται από τη μεγαλύτερη μείωση δαπανών σε άλλους τομείς που έχουν επιτευχθεί έως τώρα, με αποτέλεσμα στο εξάμηνο Ιανουάριος - Ιούνιος 2010 οι πρωτογενείς δαπάνες του προυπολογισμού να είναι μειωμένες κατά 5,6 δις ευρώ επιπλέον από τον στόχο που έχει τεθεί. Σύμφωνα με το μνημόνιο στο τέλος του έτους η επιπλέον των στόχων μείωση των πρωτογενών δαπανών υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε 4 δισ. ευρώ.

    Σε ότι αφορά την ανάπτυξη στο μνημόνιο προβλέπεται μείωση κατά 4% το 2010 και 2,5% το 2011. Η εκτίμηση για τον εναρμονισμένο πληθωρισμό είναι ότι θα προσεγγίσει το 4,75% για το έτος.

    Στα μέτρα, που η εφαρμογή τους εξειδικεύεται στο μνημόνιο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

  • Η δημιουργία αποθεματικού εκτάκτων αναγκών στον προυπολογισμό του 2011 για τη διευκόλυνση της απορρόφησης κραδασμών και κινδύνων. Επίσης θα δημιουργηθεί μητρώο δεσμεύσεων στα αρμόδια υπουργεία (διαρθρωτικός στόχος για το τέλος Σεπτεμβρίου) για την καλύτερη διαχείριση των δαπανών σε δημοσιονομική βάση - πέρα από τις χρηματικές εκταμιεύσεις

  • Η δημιουργία ενιαίας αρχής πληρωμών μέσω της οποίας θα καταβάλλονται οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων της κεντρικής διοίκησης από τα τέλη του 2010 και της γενικής κυβέρνησης από τον Μάρτιο του 2011.

  • Η περαιτέρω μείωση του κόστους των φαρμάκων (όπου υπάρχει χώρος για την επέκταση της λίστας φαρμάκων, τη χρήση των γενόσημων φαρμάκων, καθώς και με την καθιέρωση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης).

  • Η εφαρμογή της συμμετοχής 3 ευρώ για τις τακτικές υπηρεσίες εξωτερικών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία και η επέκταση της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων (απογευματινή βάρδια), προκειμένου να αναπτυχθούν και να βελτιωθούν οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και να αυξηθούν τα έσοδα των νοσοκομείων, συμπεριλαμβανομένου της αύξησης της συμμετοχής των ασφαλιζόμενων στα εξωτερικά ιατρεία και στις διαγνωστικές υπηρεσίες .

  • Η αύξηση των εισιτηρίων στα δημόσια μέσα μεταφοράς, και η περαιτέρω μείωση των επιδομάτων και των υπερωριών.

  • Σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση του τομέα των σιδηροδρόμων που θα συζητηθεί στη Βουλή έως το τέλος Σεπτεμβρίου

  • Ουσιαστική απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και αυξήσεις τιμολογίων για τον εξορθολογισμό τους με παράλληλη εξασφάλιση της προστασίας για τις πιο ευάλωτες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού.

  • Επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων. Πλήρες σχέδιο και αναλυτικός κατάλογος με επιχειρήσεις θα είναι έτοιμο πριν από τα τέλη Δεκεμβρίου.

  • Απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων. Πρώτο βήμα θα είναι η άρση περιορισμών στα επαγγέλματα των νομικών, φαρμακοποιών, συμβολαιογράφων, αρχιτεκτόνων, μηχανικών, και ορκωτών λογιστών. Αυτό θα περιλαμβάνει τη μείωση των απαιτήσεων αδειοδότησης, των γεωγραφικών περιορισμών και των ρυθμιζόμενων τιμολογίων. Επίσης θα υιοθετηθεί νομοθεσία σχετικά με την είσοδο στο επάγγελμα των οδικών μεταφορών εμπορευμάτων και τις ελάχιστες σταθερές τιμές.

  • Αλλαγές στη νομοθεσία για την αναμόρφωση του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων στον ιδιωτικό τομέα, το οποίο θα προβλέπει μείωση των υπερωριακών αποδοχών και ενισχυμένη ευελιξία στην διαχείριση των ωρών εργασίας.

    Προβλέπεται ακόμη η τροποποίηση της νομοθεσίας για την προστασία της εργασίας ώστε να επεκταθεί η δοκιμαστική περίοδος για τους νεοπροσληφθέντες στον ένα χρόνο και να διευκολυνθεί η μεγαλύτερη χρήση συμβάσεων προσωρινής εργασίας και μερικής απασχόλησης.

  • Η ολοκλήρωση από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή των επιπτώσεων της μεταρρύθμισης όσον αφορά τα κύρια συνταξιοδοτικά ταμεία μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου 2010, και όσον αφορά τα μεγαλύτερα επικουρικά ταμεία συντάξεων μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2011. Αυτές οι αξιολογήσεις θα καθορίσουν κατά πόσον απαιτούνται περαιτέρω προσαρμογές των παραμέτρων του συνταξιοδοτικού συστήματος για τη συγκράτηση της αύξησης των συνταξιοδοτικών δαπανών στο 2,5% του ΑΕΠ μεταξύ 2009-2060. Οποιεσδήποτε περαιτέρω προσαρμογές, αν χρειαστεί, θα ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2011.

    Δηλώσεις για το επικαιροποιημένο μνημόνιο

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, δήλωσε πως το μνημόνιο υπάρχει γιατί πέρασε από τη χώρα η καταστροφική λαίλαπα της ΝΔ, ενώ έντονη ήταν η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος, δήλωσε ότι «το νέο Μνημόνιο φέρνει στο λαό μας νέα μεγαλύτερα δεινά» και πρόσθεσε: «Αυτοί που το ψήφισαν, ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους. Η Νέα Δημοκρατία επιμένει ότι υπάρχει άλλη διέξοδος για τον τόπο. Και την προτείνει με συγκεκριμένα μέτρα».

    Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι το επικαιροποιημένο μνημόνιο «αποτελεί εξειδίκευση των αντιλαϊκών μέτρων που από κοινού θα προωθήσουν το επόμενο διάστημα κυβέρνηση, τρόικα και μεγαλοεπιχειρηματίες» και καλεί σε συγκρότηση ενιαίου παλλαϊκού μετώπου αντεπίθεσης, για την ανατροπή του μνημονίου.

    Ο ΛΑΟΣ ανέφερε πως όσο η τρόικα, λόγω αδυναμίας συνεννόησης στο εσωτερικό έχει το πάνω χέρι, τόσο θα μας αιφνιδιάζει με αντιλαϊκά μέτρα και προτάσεις.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι αυτή η κυβέρνηση μόνο επικαιροποιημένα μνημόνια μπορεί να μας φέρνει και «γι' αυτό πρέπει να ηττηθεί» ενώ καλεί σε διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής απάντησε στην «φημολογία για δήθεν "νέο μνημόνιο" και "νέα μέτρα"», όπως ανέφερε στη δήλωση του, λέγοντας:

    «Όσοι το τελευταίο διάστημα επενδύουν, για τους δικούς τους λόγους, στην "νεομετρολογία και τη νεομνημολογία", να γνωρίζουν ότι στην καλύτερη περίπτωση απλώς παραπλανούν τον ελληνικό λαό.

    Ας αναλογιστούν όμως ότι ο εκφοβισμός των πολιτών με ανύπαρκτα σενάρια, έχει αρνητικές επιπτώσεις στην μεγάλη, την εθνική προσπάθεια που καταβάλει ο ελληνικός λαός και η κυβέρνηση για την ανάταξη της οικονομίας και τις μεγάλες αλλαγές στη χώρα».

    Ο κ. Πεταλωτής τους καλεί «έστω και τώρα» να «εγκαταλείψουν αυτήν την απαραδέκτη προσπάθειά τους και ας αναζητήσουν άλλα "πεδία δόξης", λιγότερο επικίνδυνα».

    [02] Μέτρα για επιχειρήσεις με εκκρεμότητες στα ταμεία

    Τη μη επιβολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης σε επιχειρήσεις στη διαδικασία ρύθμισης ασφαλιστικών τους οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, ώστε να δοθεί επαρκής χρόνος στις επιχειρήσεις για υπαγωγή τους στις ρυθμίσεις εξόφλησης, προτείνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προς τις διοικήσεις των ταμείων.

    Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με τις διοικήσεις των ταμείων και τους προέδρους των Οργανισμών συζητήθηκε αναλυτικά η διαδικασία ρύθμισης των ασφαλιστικών οφειλών επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων και επισημάνθηκαν τα προβλήματα που παρουσιάζονται λόγω των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης που σύμφωνα με το νόμο μπορούν να λάβουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

    Αποφασίστηκε μεταξύ άλλων η έκδοση εγκυκλίων από τους Διοικητές των Ταμείων με την οποία να επισημαίνεται ότι τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης αποτελούν ευχέρεια της διοίκησης και όχι υποχρεωτική ενέργεια της καθώς και η κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης ώστε να αρθούν τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης που επιβλήθηκαν ακόμη και σε επιχειρήσεις που μπήκαν σε διαδικασίες ρύθμισης. Επίσης αποφασίστηκε αν παραστεί ανάγκη η νομοθετική ρύθμιση της μη επιβολής μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης έως το τέλος Οκτωβρίου, οπότε και θα λήξει η προθεσμία υπαγωγής των οφειλετών στις διαδικασίες ρύθμισης οφειλών από ασφαλιστικές εισφορές.

    Επίσης, δόθηκε η εντολή στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Δημοσθένη Δασκαλάκη και στον Ειδικό Γραμματέα ΣΕΠΕ Μιχάλη Χάλαρη, ώστε οι Νομικοί Σύμβουλοι του κράτους να παρεμβαίνουν κατ΄ εκτίμηση σε εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις για τη διάσωση επιχειρήσεων, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους και επομένως οι θέσεις εργασίας.

    Με αφορμή φημολογία περί δήθεν χρεοκοπίας 30 Ασφαλιστικών Ταμείων που θα είχε ως αποτέλεσμα την αδυναμία παροχής συντάξεων προς τους ασφαλισμένους, τονίστηκε κατηγορηματικά ότι κανένα Ταμείο δεν θα βρεθεί σε αδυναμία να καταβάλει συντάξεις.

    [03] Φάρσα το τηλεφώνημα για τοποθέτηση βόμβας στη Βουλή

    Φάρσα αποδείχθηκε τελικά το τηλεφώνημα που έγινε στις 19.42 στο «100» και ανέφερε ότι στις 20.00 επρόκειτο να εκραγεί βόμβα στην Βουλή.

    Οι ειδικές δυνάμεις ΤΕΕΜ της αστυνομίας αφού απέκλεισαν τους γύρω χώρους και διέκοψαν την κυκλοφορία ερεύνησαν το κτήριο και τους εσωτερικούς χώρους και δεν βρέθηκε τίποτα.

    [04] Φωτιά στην Κάρυστο

    Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στην Κάρυστο. Μεγάλη φωτιά έχει ξεσπάσει στην Κάρυστο. Οι διάσπαρτες εστίες δυσκολεύουν την επιχείρηση κατάσβεσης των δυνάμεων της Πυροσβεστικής, οι οποίες έδιναν ολονύκτια μάχη με τις φλόγες. Η φωτιά βρίσκεται κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

    Εξάλλου, πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στο Ζαρό Ηρακλείου, σε κοντινή απόσταση από το χωριό, αποτέφρωσε έκταση περίπου 10 στρεμμάτων αγροτικής και χορτολιβαδικής έκτασης. Η φωτιά εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 11 το πρωί και επεκτάθηκε γρήγορα λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή.

    Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις: Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Πειραιώς, Βοιωτίας, Ευβοίας, Αρκαδίας, Αργολίδος, Κορινθίας, Λακωνίας, Λέσβου, Σάμου, Χίου, Κυκλάδων, Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου, Χανίων, Μαγνησίας, Έβρου, Καβάλας και Χαλκιδικής.

    [05] Νέα κινητοποίηση κατά των ταυρομαχιών

    Περίπου 150 πολέμιοι των ταυρομαχιών διαδήλωσαν χθες, γυμνοί, μπροστά στο Μουσείο Γκουγκενχάϊμ του Μπιλμπάο, στη βόρεια Ισπανία, ζητώντας την κατάργηση των ταυρομαχιών, ανέφεραν τα ισπανικά μμε. Στο Μπιλμπάο, από βδομάδα θα γίνεται μία μεγάλη ταυρομαχία καθημερινά.

    Έχοντας ζωγραφίσει σημεία του σώματός τους, οι διαδηλωτές έπεσαν κατά γης σχηματίζοντας την εικόνα ματωμένου ταύρου, ανήρτησαν δε μεγάλο πανό, στο οποίο κανένας διάβαζε την επιγραφή "Καταργήστε την ταυρομαχία, υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων".

    Στην Καταλωνία, προ 20ημέρου ανακοινώθηκε επίσημα ότι το 2012 δεν θα γίνονται πια στα όριά της ταυρομαχίες.

    "Μία κοινωνία με ηθικά κριτήρια δεν μπορεί να επιτρέπει άλλο πολύ ανήθικα θεάματα, όπως η ταυρομαχία", ανακοίνωσε στο μεταξύ το φιλο-ζωϊκό σωματείο "Εκουανιμάλ".

    Στη Γκουανταλαχάρα, στην κεντρική Ισπανία, καταγγέλθηκε η συμμετοχή μηχανοκίνητων οχημάτων στην ταυρομαχία και η τελική εξόντωση του ματωμένου ταύρου με "χαριστική βολή".

    Η εφημερίδα "Πούμπλικο" κάνει εκστρατεία, τουλάχιστον οι ανήλικοι να μην παρακολουθούν τις ταυρομαχίες.

    [06] Αυστραλία: Αμφίρροπη η εκλογική αναμέτρηση

    Σε θρίλερ εξελίσσεται η αναμέτρηση στην Αυστραλία καθώς ακόμη και πρωθυπουργός της χώρας, η Εργατική Τζούλια Γκίλαρντ δήλωσε πως οι εκλογές είναι αμφίρροπες για να μπορέσει κανείς να προδικάσει το τελικό αποτέλεσμα.

    Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα οι Συντηρητικοί του 52χρονου Τόνι Άμποτ προηγούνται με 71 έδρες έναντι 69 των Εργατικών, αλλά υπολείπονται της πλειοψηφίας των 76 εδρών στο Κοινοβούλιο (150 έδρες).

    Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η μάχη αυτή είναι τόσο αμφίρροπη που κανένα κόμμα δεν μπορεί να είναι βέβαιο για τα τελικά αποτελέσματα.

    Είναι δε πολύ πιθανόν για πρώτη φορά μετά το 1940 να μην προκύψει κυβέρνηση πλειοψηφίας στην Αυστραλία. Σε τέτοια περίπτωση, οι Εργατικοί θα πρέπει να στραφούν προς τους Πράσινους για να κατορθώσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση.

    Η 48χρονη πρωθυπουργός, που εκπαραθύρωσε τον Ιούνιο τον Κέβιν Ρουντ από την ηγεσία, προκήρυξε πρόωρες εκλογές για να εκμεταλλευθεί το θετικό ρεύμα στις δημοσκοπήσεις. Εν τούτοις, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο αντίπαλός της Τόνι Άμποτ μείωσε τη διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων.

    Exit poll

    Μια πρώτη δημοσκόπηση στην έξοδο των εκλογικών τμημάτων που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν κλείσουν οι κάλπες, δίνει με μικρή διαφορά τη νίκη στους Εργατικούς της πρωθυπουργού Τζούλια Γκίλαρντ.

    Σύμφωνα με το exit poll του τηλεοπτικού καναλιού Channel Nine, το Εργατικό Κόμμα λαμβάνει το 52% των ψήφων έναντι 48% του συντηρητικού κόμματος του Τόνι Άμποτ.

    Μια άλλη δημοσκόπηση του καναλιού Sky News πριν κλείσουν τα πρώτα εκλογικά τμήματα στις 18.00 (τοπική ώρα, 11.00 ώρα Ελλάδας) έδινε επίσης τη νίκη στους Εργατικούς με 51% των ψήφων. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, οι Φιλελεύθεροι του Άμποτ λαμβάνουν το 49%.

    [07] Ημερήσια ατζέντα: 22/8/2010

    [08] Διεργασίες για τις εκλογές

    Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι διεργασίες στους κομματικούς σχηματισμούς για την επιλογή των υποψηφίων που θα υποστηρίξουν στις προσεχείς εκλογές για τους ΟΤΑ.

    Πέραν των υποψηφιοτήτων για τις νομαρχίες και τους δήμους, αυτό που απασχολεί περισσότερο τα κομματικά επιτελεία είναι οι 13 περιφέρειες της χώρας, που έχουν προκύψει μετά τις αλλαγές στο χάρτη της Ελλάδας με τον "Καλλικράτη".

    Οι 13 περιφερειάρχες που θα εκλεγούν (και που θα έχουν αυξημένες αρμοδιότητες - πολλοί κάνουν λόγο για μικρούς πρωθυπουργούς) θα δώσουν κι ένα σαφές πολιτικό στίγμα για τους κομματικούς συσχετισμούς, ένα χρόνο μετά τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου έτους και ενώ έχει μεσολαβήσει η οικονομική κρίση και τα σκληρά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση.

    Το ΑΠΕ - ΜΠΕ παρουσιάζει, στη συνδρομητική του ιστοσελίδα, τις μέχρι σήμερα διεργασίες τόσο σε κομματικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο, στις περιφέρειες της χώρας ενόψει των εκλογών του προσεχούς Νοεμβρίου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των κατά τόπους ανταποκριτών μας.

    [09] Διαψεύδει περικοπή στο ΕΚΑΣ

    Δεν υπάρχει ενδεχόμενο για περικοπή στο ΕΚΑΣ, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα.

    Αντίθετα, με τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση που προωθείται, αναμένεται να υπάρξει διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων για το σύνολο των Ταμείων, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου και τονίζεται ότι τα νέα εισοδηματικά κριτήρια είναι προσαυξημένα κατά 4% (ατομικό, οικογενειακό εισόδημα και εισόδημα από συντάξεις).

    Όπως συμβαίνει κάθε χρόνο υπάρχουν συνταξιούχοι που δεν καλύπτουν τα νέα εισοδηματικά κριτήρια και άλλοι που για πρώτη φορά γίνονται δικαιούχοι του επιδόματος. Σε κάθε περίπτωση με τα νέα εισοδηματικά κριτήρια και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου, οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ για το 2010 θα είναι περισσότεροι από τους δικαιούχους του 2009 κατά 8 - 10 χιλιάδες.

    [10] Πλώρη για το γύρο του κόσμου

    Η Ολλανδή ιστιοπλόος Λώρα Ντέκερ, 14 ετών, απέπλευσε με το ιστιοπλοϊκό της σκάφος "Guppy" από την Πορτογαλία, μόνη, σήμερα, γιά τον "γύρο του Κόσμου", ανέφερε ο ολλανδός χορηγός της "Μας-μήντια", μιλώντας στα διεθνή ΜΜΕ. Αν και το λιμάνι του απόπλου δεν έχει επιβεβαιωθεί γιά την ώρα, εκτιμάται ωστόσο ότι αυτό είναι το Πορτιμάο στη νοτιότατη Πορτογαλία.

    Ανήλικη, η νεαρή κατάφερε να πάρει --μετά από μία μακρά διαμάχη--δικαστικά την άδεια για τον περίπλου της Γης και τελικά το επιχειρεί από σήμερα, με την συναίνεση του πατέρα της, που βρισκόταν μαζί της μέχρι πριν περίπου 10 ημέρες. Θέλει όπως δηλώνει "να γίνει η νεαρότερη ιστιοπλόος στην Ιστορία, που θα έχει κάνει αυτό το κατόρθωμα, μονάχη της". Στις 20 Σεπτεμβρίου, θα κλείσει τα 14 της χρόνια.

    [11] Ξεκίνησε η φόρτωση

    Οι επιχειρήσεις φόρτωσης του καυσίμου στον αντιδραστήρα του πρώτου ιρανικού πυρηνικού σταθμού στο Μπουσέρ (νότιο Ιράν) άρχισαν χθες το πρωί, ανακοίνωσε ο Ιρανικός Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας.

    "Η επιχείρηση μεταφοράς του πυρηνικού καυσίμου στον αντιδραστήρα πραγματοποιήθηκε στις 21 Αυγούστου παρουσία του αντιπροέδρου Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, επικεφαλής του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, και του Σεργκέι Κιριγένκο", επικεφαλής της ρωσικής πυρηνικής υπηρεσίας Rolsatom που διηύθυνε την κατασκευή του σταθμού, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Με την επιχείρηση αυτή, πρώτο σταθμό της φόρτωσης του αντιδραστήρα, ο σταθμός του Μπουσέρ καθίσταται επισήμως πλέον πυρηνική εγκατάσταση.

    Η φόρτωση των 163 ράβδων καυσίμου στην καρδιά του αντιδραστήρα, υπό την επίβλεψη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), θα απαιτήσει περίπου δύο εβδομάδες και θα ολοκληρωθεί γύρω στις 5 Σεπτεμβρίου.

    Στη συνέχεια θα χρειαστούν περίπου δύο μήνες για να φτάσει ο αντιδραστήρας στο 50% της ισχύος του και ο σταθμός των 1.000 Mgw θα μπορέσει να συνδεθεί με το ηλεκτρικό δίκτυο στα τέλη Οκτωβρίου ή στις αρχές Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Αλί Σιρζαντιάν.

    Ο πρώτος ιρανικός πυρηνικός σταθμός παραγωγής ενέργειας που κατασκευάστηκε στο Μπουσέρ, είναι ένα "σύμβολο της αποφασιστικότητας του Ιράν να πετύχει τους στόχους του" παρά τις κυρώσεις, δήλωσε ο επικεφαλής του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

    Η εκκίνηση του σταθμού του Μπουσέρ συνιστά μια τεχνολογική και πολιτική επιτυχία για το Ιράν και "ένα αγκάθι στο λαιμό των εχθρών του", δήλωσε ο Σαλεχί.

    "Παρόλες τις πιέσεις, τις κυρώσεις και τις δυσκολίες που επιβλήθηκαν από τις δυτικές χώρες, η εκκίνηση του πυρηνικού σταθμού του Μπουσέρ καταδεικνύει τη συνέχιση του ειρηνικού πυρηνικού προγράμματος του Ιράν", δήλωσε ο Αλί Ακμπάρ Σαλεχί σε συνέντευξη Τύπου.

    Ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας Rosatom Σεργκέι Κιριγένκο υπογράμμισε στην ίδια συνέντευξη Τύπου το "διεθνή" χαρακτήρα του σταθμού, ο οποίος βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) και στον οποίο συμμετείχαν "περισσότερες από δέκα χώρες, περιλαμβανομένων ευρωπαϊκών και ασιατικών", τις οποίες δεν κατονόμασε.

    Η Ρωσία πέτυχε από τον ΟΗΕ να εξαιρεθεί ο σταθμός του Μπουσέρ από το διεθνές εμπάργκο που έχει επιγβληθεί σε όλες τις μεταφορές πυρηνικών εξοπλισμών ή τεχνολογιών προς το Ιράν, δεσμευόμενη να παρέχει επί δέκα χρόνια το καύσιμο που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του και να το ανακτά μετά τη χρήση του ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι της διάδοσης. Ο πυρηνικός σταθμός θα παραμείνει εξάλλου για πολλά χρόνια υπό τον κοινό έλεγχο ρώσων και ιρανών τεχνικών.

    Συνεχείς επιθεωρήσεις

    Aπό τη μεριά της, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) διαβεβαίωσε ότι επιθεωρεί συνεχώς τον πυρηνικό σταθμό του Μπουσέρ.

    "Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας επιθεωρεί τακτικά τον κεντρικό πυρηνικό σταθμό του Μπουσέρ στο Ιράν" δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΙΑΕΑ Αϊχαν Εβρενσέλ.

    "Η ΙΑΕΑ παίρνει τα κατάλληλα μέτρα ελέγχου σύμφωνα με τις καθιερωμένες διαδικασίες" πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας, σε ανακοίνωσή του.

    ΗΠΑ: "Καμία απειλή"

    Η έναρξη λειτουργίας του πρώτου πυρηνικού σταθμού του Ιράν δεν αντιπροσωπεύει μία απειλή για την μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, εκτιμούν σήμερα οι ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας πως οι εγκαταστάσεις είναι για ειρηνική χρήση και η λειτουργία τους τελεί υπό την εποπτεία της ΙΑΕΑ, με τη συνδρομή της Ρωσίας.

    Η βοήθεια που παρείχε η Ρωσία, τροφοδοτώντας τα απαραίτητα καύσιμα για τη λειτουργία του αντιδραστήρα στο Μπουσέρ, «αποδεικνύει πως το Ιράν δεν έχει ανάγκη να διαθέτει δικές του δυνατότητες εμπλουτισμού εάν οι προθέσεις του είναι ειρηνικές», τονίζει ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ντάρμπι Χάλιντεϊ.

    «Ο αντιδραστήρας στο Μπουσέρ προορίζεται να τροφοδοτεί με ηλεκτρική ενέργεια για ειρηνική χρήση» και η Ουάσιγκτον «δεν βλέπει γιατί μπορεί να υπάρχει κίνδυνος για τη μη διάδοση διότι αυτός θα ελέγχεται από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και διότι το καύσιμο το προμηθεύει η Ρωσία» και θα το παίρνει πίσω μόλις χρησιμοποιηθεί, πρόσθεσε ο ίδιος.

    Υπενθυμίζοντας πως τη λύση αυτή την είχε προτείνει στο Ιράν η Ουάσιγκτον, ο Χάλιντεϊ πρόσθεσε πως αυτό δεν πρόκειται με κανένα τρόπο να απαλλάξει το καθεστώς της Τεχεράνης από «τις ευρύτερες υποχρεώσεις του» προς την ΙΑΕΑ, που έχει «κατβ επανάληψη αναφέρει πως το Ιράν συνεχίζει να παραβιάζει σοβαρά τις υποχρεώσεις του».

    Ισραήλ: "Παραβίαση διεθνών Συνθηκών"

    Το Ισραήλ ανέφερε ότι η φόρτωση καυσίμου στον αντιδραστήρα του πρώτου ιρανικού πυρηνικού σταθμού στο Μπουσέρ ήταν "εντελώς απαράδεκτη" και ζήτησε από την διεθνή κοινότητα να ασκήσει περισσότερη πίεση προκειμένου να αναγκάσει την Τεχεράνη να σταματήσει κάθε εμπλουτισμό ουρανίου.

    "Είναι εντελώς απαράδεκτο ότι μία χώρα η οποία τόσο κατάφωρα παραβιάζει τις διεθνείς Συνθήκες πρέπει να απολαμβάνει τους καρπούς από την χρήση της πυρηνικής ενέργειας" δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών Γιόσι Λέβι, σε ανακοίνωσή του.

    [12] Ικανοποιημένος από την Κάρλα

    Ο Αμερικανός σκηνοθέτης Γούντι Άλεν εξέφρασε την ικανοποίηση του για την εμφάνιση της Κάρλα Μπρούνι- Σαρκοζί στην νέα ταινία του που γυρίστηκε στο Παρίσι.

    "Ήταν πολύ επαγγελματίας. Έπαιξε το ρόλο, έτσι ώστε όλα τα πλάνα που γυρίσαμε να βρίσκονται στην ταινία, τίποτα δεν θα κοπεί" δήλωσε ο Γούντι Άλεν για την Κάρλα Μπρούνι- Σαρκοζί, σε διαδικτυακή συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Corriere della Sera, που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της.

    Στην ταινία "Μεσάνυχτα στο Παρίσι" η σύζυγος του προέδρου της Γαλλίας, ενσαρκώνει μία ξεναγό του Μουσείου Ροντέν, παίζοντας μαζί με την Γαλλίδα ηθοποιό Μαριόν Κοτιγιάρ και τον Αμερικανό Όουεν Ουίλσον.

    Ο Γούντι Άλεν ανέφερε ακόμη ότι ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είχε παρακολουθήσει τα γυρίσματα της ταινίας για να δει τη σύζυγό του στο χώρο εργασίας της.

    "Όπως και όλα τα άτομα εκτός της ομάδας, έτσι και εκείνος έπρεπε να σταθεί δίπλα από το πλατό. Του δώσαμε ένα ακουστικό για να ακούει τι έλεγε. Ήταν πολύ ευχαριστημένος", σημείωσε ο διάσημος σκηνοθέτης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 22 August 2010 - 4:32:57 UTC