Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-08-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αναβίωση των αρχαίων Ηραίων
  • [02] Mήνυμα για "συμβιβασμούς"
  • [03] "Πρέσπεια 2010"

  • [01] Αναβίωση των αρχαίων Ηραίων

    Για τέταρτη συνεχή χρονιά αναβίωσαν τα αρχαία Ηραία στο Πυθαγόρειο, με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, ένα αθλητικό δρώμενο, το οποίο πάει σε βάθος 2200 χρόνων, στη Σάμο. Οι Αθλητικοί γυναικείοι αγώνες λάμβαναν χώρα κάθε 4 χρόνια και ήταν αφιερωμένοι στην θεά Ήρα. Στο πλαίσιο της αναβίωσης, εκατοντάδες κοπέλες, ιέρειες, υποδέχονται τις αθλήτριες του νυχτερινού αγώνα δρόμου από τον αρχαίο ναό της Ήρας ως το λιμάνι Πυθαγορείου, όπου γίνεται η αφή της φλόγας με πλούσια ηχητικά, φωτιστικά και τεχνολογικά εφέ.

    Οι αθλήτριες μεταφέρουν το μήνυμα του ευ αγωνίζεσθαι και των πανανθρώπινων αξιών που εκπροσωπεί το αρχαίο ελληνικό πνεύμα. Μετά την τελετή υποδοχής των αθλητριών ακολούθησε χοροθέατρο της Αλεξάνδρας Δανιήλ με φωτιστικά, οπτικά και τεχνολογικά εφέ.

    Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ηραία Πυθαγόρεια, που πλέον έχει γίνει θεσμός για την Σάμο και συγκεντρώνει αρκετούς φίλους από πολλές γωνιές του εξωτερικού.

    (Το κείμενο συνοδεύεται από φωτογραφικό υλικό)

    [02] Mήνυμα για "συμβιβασμούς"

    Πρόσκληση προς τη Λευκωσία, μέσω των αποδήμων Κυπρίων, για υποστήριξη των "σκληρών αποφάσεων", που θα απαιτηθούν για τη συνολική λύση του κυπριακού, πρόκειται να απευθύνει η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ και της εφημερίδας "Καθημερινή" της Κύπρου, η πρόσκληση αυτή, που τη συνοδεύουν οι διαβεβαιώσεις περί της δέσμευσης των ΗΠΑ σε λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, περιέχεται σε μήνυμα της Χίλαρι Κλίντον, το οποίο θα προβληθεί κατά την επίσημη έναρξη του 17ου Συνεδρίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ), την οποία θα κηρύξει το βράδυ της προσεχούς Τρίτης 24 Αυγούστου ο Κύπριος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας.

    Στο μήνυμά της, η Χίλαρι Κλίντον, αφού θα χαιρετίζει τους απόδημους Κυπρίους - οι οποίοι έρχονται στη Λευκωσία απ' όλο τον κόσμο για να συμμετάσχουν στο συνέδριο - καθώς και τις προσπάθειες τις οποίες αυτοί καταβάλλουν για την επανένωση της νήσου, θα κάνει μνεία και στα πενηντάχρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως και στις στενές διμερείς σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ.

    "Καθώς η Κύπρος εορτάζει το 50ό έτος της ανεξαρτησίας της, οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στον τερματισμό της διαίρεσης της νήσου", αναμένεται ότι θα αναφέρει το μήνυμα της κ. Κλίντον, η οποία θα υπογραμμίσει ότι το "στάτους κβο" έχει διαρκέσει πολύ καιρό. "Πιστεύουμε ότι οι υπό την ηγεσία των Κυπρίων διαπραγματεύσεις, με την αιγίδα της αποστολής των καλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών για επανένωση της Κύπρου σε μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία είναι ο δρόμος για την επίτευξη μιας συνολικής ειρήνης", θα αναφέρεται στο ίδιο κείμενο.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών θα αναφερθεί στις δυσκολίες της διαπραγματευτικής διαδικασίας, επισημαίνοντας ότι απαιτεί σκληρή εργασία και ακόμη και συμβιβασμό από αμφότερες τις πλευρές. Θα τονίζεται επίσης ότι "οι ηγέτες και των δύο κοινοτήτων πρέπει να παραμείνουν εστιασμένοι στη διάρκεια αυτών των περίπλοκων διαπραγματεύσεων" και ότι "η Κύπρος είναι σημαντικός εταίρος και φίλος των ΗΠΑ".

    "Η δέσμευσή μας για ειρήνη και ασφάλεια της Κύπρου είναι αμετακίνητη. Αλλά, επαφίεται σε σας, τους ηγέτες της ελληνοκυπριακής κοινότητας απ' όλο τον κόσμο, να υποστηρίξετε αυτή τη διαδικασία και τις σκληρές αποφάσεις που θα απαιτηθούν για μια συνολική λύση. Η επανένωση της νήσου εξυπηρετεί κατά τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα όχι μόνο του λαού της Κύπρου, αλλά και της περιοχής και θα μπορούσε να αποτελέσει επίσης παράδειγμα για τη διεθνή κοινότητα", θα συμπληρώνει το μήνυμα, το οποίο θα καταλήγει με την ευχή να υπάρξει σύντομα επανένωση της Κύπρου.

    [03] "Πρέσπεια 2010"

    Ενα κλωναράκι δύοσμο απ΄την "Αθανασία" που δεν την κέρδισε κανείς, "χάρισαν" χθες χιλιάδες κόσμου στον Νίκο Γκάτσο τραγουδώντας στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου, στην Πρέσπα, κάτω από ένα "χάρτινο φεγγαράκι", τις περιπέτειες του "Κεμάλ" και για ένα "πρακτορείο, θολό και και κρύοβ¦.".

    Με το φεγγάρι να φωτίζει, δυο μέρες πριν γίνει πανσέληνος, την Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου που χρονολογείται από το 999 μ.Χ. και με τον Σταύρο Ξαρχάκο να διευθύνει την Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής, η Ελλη Πασπαλά ερμήνευσε τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, του Μίκη Θεοδωράκη, του Δήμου Μούτση, του Σταύρου Ξαρχάκου, όλα σε στίχους του Νίκου Γκάτσου.

    Και ο κόσμος που συνέρρευσε στον χώρο που η UNESCO τον επέλεξε σαν έναν από τους 5 επίγειους παραδείσους, "φώτισε" το νησάκι με μικρά κεράκια- πυγολαμπίδες και σιγοτραγουδώντας τον ποιητή, βρήκε την "άκρη της κλωστής" στο "δίχτυ που πάντα απλώνεται μπροστά σου"β¦

    Οι "Πρέσπες 2010" συμπληρώνουν φέτος 22 χρόνια και σύμφωνα με τον εμπνευστή και διοργανωτή τους, βουλευτή Γιώργο Λιάνη, ήταν προσαρμοσμένες στο πνεύμα των ημερών, "λιτές, πνευματικές και στοχαστικές με δύο μόνο εκδηλώσεις, στις 20 και 21 Αυγούστου, αφιερωμένες στον μυστικό και υπέροχο Νίκο Γκάτσο".

    Στις 20 Αυγούστου, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Φλώρινας πραγματοποιήθηκε τιμητική βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο με παρουσιαστή τον Αλέξη Κωστάλα ο οποίος παρουσίασε και τη βραδιά του Αγίου Αχιλλείου.

    Για τον Γκάτσο μίλησαν οι Μίμης Σουλιώτης, ποιητής - καθηγητής πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Σωτήρης Χατζάκης, σκηνοθέτης - διευθυντής Κ.Θ.Β.Ε., και οι ποιητές Γιώργος Χρονάς και Γιάννης Υφαντής.

    Οι Κοραλία Καράντη και Στέφανος Κυριακίδης έδωσαν μια γεύση από τον "Ματωμένο Γάμο" του Λόρκα, τον οποίο ο Γκάτσος μετέφρασε στο θέατρο και έγραψε μια ωδή αφιερωμένη στον πρόωρα χαμένο Ισπανό ποιητή. Ακολούθησε συναυλία με την Σαβίνα Γιαννάτου σε τραγούδια του Νίκου Γκάτσου και την Ευγενία Καρλαύτη (πιάνο - φωνή).

    Στην εκδήλωση τιμήθηκε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Φράγκος Φραγκούλης αλλά, όπως διευκρίνισε ο κ.Λιάνης, "οι τιμές αντανακλούν δίκαια τους στρατιώτες που επί μια δεκαετία μετέφεραν 4000 ανθρώπους με ασφάλεια στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου και βοήθησαν στη διοργάνωση της εκδήλωσης".

    Υπενθυμίζεται ότι παλαιότερα δεν υπήρχε η γέφυρα που ενώνει τη στεριά με το νησί και ο κόσμος πηγαινερχόταν με τη βοήθεια του στρατού, με τις παλιές μακεδονίτικες πλάβες. Στον κ.Φραγκούλη δωρήθηκε ένας πίνακας του Φλωρινιώτη ζωγράφου και καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών, Τάκη Μπέσα.

    Να σημειωθεί ότι κατά τη βράβευση του κ.Φραγκούλη, ο κ.Λιάνης ανακοίνωσε ότι μόλις αρχίσει η περίοδος εφαρμογής του "Καλλικράτη", θα παραχωρηθεί μεγάλο τμήμα της 9ης Ταξιαρχίας στο πανεπιστήμιο δυτικής Μακεδονίας.

    Την κυβέρνηση εκπροσώπησε στην εκδήλωση η υπουργός Παιδείας, Δία Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννα Διαμαντοπούλου η οποία τόνισε ότι στόχος του υπουργείου είναι "το ψηφιακό σχολείο" ενώ από φέτος, σε 800 σχολεία σε όλη την χώρα, μπαίνει το μάθημα του θεατρικού παιχνιδιού και της φιλαναγνωσίας στις τάξεις του δημοτικού.

    Στη συναυλία στον Αγιο Αχίλλειο, την κυβέρνηση εκπροσώπησε η υφυπουργός εσωτερικών Θεοδώρα Τζάκρη.

    Πάντως, σύμφωνα με τους διοργανωτές, η φιλοσοφία των εκδηλώσεων, είναι οι "Πρέσπες" να γίνουν διεθνικές και βαλκανικές. Να τονιστεί ότι όλες οι εκδηλώσεις είναι δωρεάν για το κοινό και από το 1989 μέχρι σήμερα, τις έχουν παρακολουθήσει πάνω από 400.000 άνθρωποι.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 22 August 2010 - 12:30:38 UTC