Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-08-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τέλος στις συζητήσεις για ανασχηματισμό
  • [02] Στη Λεωφόρο o ΠΑΟ - Στη Ν.Σμύρνη η ΑΕΚ
  • [03] Ορια στις εκλογικές δαπάνες
  • [04] Σχέδιο για μείωση δαπανών

  • [01] Τέλος στις συζητήσεις για ανασχηματισμό

    Τέλος στη φιλολογία περί ανασχηματισμού θέλησε να βάλει ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου στη σημερινή συνεδρίαση του Άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου, ζητώντας από τους υπουργούς του να σταματήσουν είτε δημόσια, είτε σε ιδιωτικό επίπεδο αυτές τις συζητήσεις.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι αν κάποια μέλη της κυβέρνησης επιλεγούν να στηριχθούν ως υποψήφιοι στις προσεχείς εκλογές για τους ΟΤΑ τότε, εκ των πραγμάτων, θα υπάρξει συμπλήρωση των θέσεών τους στην κυβέρνηση.

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι υπάρχουν χρόνιες δυσλειτουργίες που αφορούν στον τρόπο διακυβέρνησης και στον τρόπο που λειτουργούν οι θεσμοί και αυτό θα αλλάξει, αλλά αυτές οι αλλαγές «δεν αφορούν ειδικά το ευρύτερο κυβερνητικό σχήμα, αλλά περισσότερο στο ζήτημα του εσωτερικού συντονισμού, την παρακολούθηση, την αξιολόγηση κ. α. μέσα από ένα κεντρικό επιτελείο».

    Δεν μιλάμε, διευκρίνισε, για υπερ- υπουργεία, αλλά για τη σύγχρονη λειτουργία της κυβέρνησης.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο τόνισε επίσης ότι «έχουμε καταφέρει και έχουμε μπει σε έναν δρόμο, αλλά χτίζουμε παράλληλα και μια νέα πραγματικότητα με τις αλλαγές που κάναμε», ενώ στάθηκε και στα ορόσημα που έχει ενώπιόν της η κυβέρνηση.

    «Τα ορόσημα είναι σαφή. Είναι η 3η Σεπτέμβρη, με το Εθνικό Συμβούλιο, είναι η παρουσία μας στη ΔΕΘ, είναι βεβαίως η κατάθεση του προϋπολογισμού, είναι η συμπλήρωση στις 4 Οκτώβρη ενός έτους της κυβέρνησής μας από την εκλογική αναμέτρηση, είναι η μάχη των Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών, που σηματοδοτεί, με την εφαρμογή του «Καλλικράτη», όχι απλώς μια πολιτική ανατροπή, αλλά και την ανατροπή της αντίληψης για τη δομή και τη λειτουργία του κράτους, με μια επιτελική κυβέρνηση και με αποκεντρωμένες σοβαρές αρμοδιότητες, πόρους και λειτουργίες, κοντά στον πολίτη, από την Αυτοδιοίκηση», τόνισε.

    Στη σημερινή συνεδρίαση του άτυπου υπουργικού συμβουλίου συζητήθηκαν τα θέματα των κλειστών επαγγελμάτων, της παιδείας και της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου, η δε υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ενημέρωσε για το θέμα των κουνουπιών - φορέων του ιού του δυτικού Νείλου,αλλά και την απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους.

    Σε ό,τι αφορά το Ιστορικό Κέντρο συζητήθηκαν μετά απο εισηγήσεις των κ.κ. Μ. Χρυσοχοϊδη και Σπ. Βούγια τα μέτρα, τα χρονοδιαγράμματα και τα ποσά που απαιτούνται για την ανάπλαση του Κέντρου, με τον πρωθυπουργό να αναφέρει πως η Αθήνα πρέπει να γίνει πιλότος για τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν απο την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το κράτος,για τα κοινωνικά προβλήματα, το δε κέντρο της πρωτεύουσας πρέπει να συνδεθεί με την επιχειρηματικότητα και τον τουρισμό.

    Η Υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου ενημέρωσε το άτυπο υπουργικό συμβούλιο για την κατάσταση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

    "Δεν θα ληφθούν νέα μέτρα"

    Σε ό,τι αφορά τα κλειστά επαγγέλματα σημειώνεται ότι μέχρι το τέλος του Αυγούστου τα υπουργεία πρέπει να έχουν ανταποκριθεί στην επιστολή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου προς αυτά, με την οποία τους ζητούσε να αναφέρουν ποια κλειστά επαγγέλματα υπάγονται στην ύλη τους, ποια είναι τα εμπόδια που υπάρχουν, τι λέει η διεθνής πρακτική και τι αναφέρει η νομολογία.

    Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών υπενθύμιζαν ότι το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων πηγαίνει "πακέτο" με την οδηγία 123 της ΕΕ (πρώην Μπόλγκενστάιν) για την απελευθέρωση των υπηρεσιών και υπ' αυτή την έννοια για κάποια απ' αυτά, όπως οι μηχανικοί και αρχιτέκτονες, απαιτούνται απλώς κάποιες υπουργικές αποφάσεις, με τις οποίες ορίζονται οι όροι του ανοίγματός τους. Για τα άλλα επαγγέλματα - πλην των μεταφορών- (φορτηγά), τα οποία αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία- οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν ότι απαιτείται νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα εξειδικεύει το άνοιγμα κατ' επάγγελμα, αλλά θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα, με την έννοια ότι θα ρυθμίζεται συνολικά το άνοιγμά τους.

    Θα ακολουθήσει διάλογος με τους ενδιαφερόμενους φορείς, ενώ μέχρι τέλος Οκτωβρίου θα έχει κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.

    Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για "μνημόνιο 1" και "μνημόνιο 2" οι ίδιοι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν πως η συζήτηση αυτή είναι άνευ περιεχομένου, διότι δεν υπάρχουν διαφορετικά μνημόνια, αλλά ένα, το οποίοι επικαιροποιείται κάθε τρίμηνο.

    Στην κάθε φορά επικαιροποίηση αφαιρούνται οι αναφορές σε όσα μέτρα έχουν ληφθεί και ολοκληρωθεί και εξειδικεύεται η αναφορά σε όσα έχουν απομείνει να ρυθμιστούν.

    Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα οι κύκλοι αυτοί ανέφεραν τον ΟΣΕ, όπου στο μνημόνιο του Μαϊου, όπως είπαν χαρακτηριστικά, η αναφορά σ' αυτόν ήταν "πέντε γραμμές" και τώρα εξειδικεύονται οι ρυθμίσεις για τον οργανισμό, ενώ το ίδιο ανέφεραν και για την ενέργεια.

    Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους,η πώληση μονάδων της ΔΕΗ είναι εκτός μνημονίου, ενώ σε ό,τι αφορά τη διαδικασία που ακολουθεί το επικαιροποιημένο κείμενο, ανέφεραν ότι αυτό θα έρθει στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για ενημέρωση και συζήτηση.

    Ερωτηθείσες για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων,πηγές του Υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι οι αντιδράσεις πηγάζουν περισσότερο απο το φόβο για νέα μέτρα και σημείωσαν για παράδειγμα ότι η μετάβαση του ΦΠΑ απο 11% σε 23% για ορισμένα προϊόντα, περιλαμβανόνταν στο μνημόνιο του Μαϊου, ενώ η ελληνική κυβέρνηση πρόσθεσε ότι μπορεί τα έσοδα που αναμένονται απο την αύξηση αυτή να υποκατασταθούν απο άλλα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος.

    Προσπαθούμε, δηλαδή, να το περιορίσουμε, εκτιμούσαν οι ίδιοι κύκλοι, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι μέχρι στιγμής μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος δεν έχουν βρεθεί, αλλά γίνονται συζητήσεις.

    Επιπλέον, ανέφεραν ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα το 2010 και εξηγούσαν ότι τα μέτρα του 2011 περιλαμβάνονται στο μνημόνιο και θα αναφέρονται στο προσχέδιο προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στις 4 Οκτωβρίου και θα ληφθούν το επόμενο έτος.

    Τέλος, σε ό,τι αφορά στα ζητήματα της ανάπτυξης, οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι συνολικά για το αναπτυξιακό πρόγραμμα της κυβέρνησης θα μιλήσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

    [02] Στη Λεωφόρο o ΠΑΟ - Στη Ν.Σμύρνη η ΑΕΚ

    Το πρόβλημα που έχει προκύψει με τον αγωνιστικό χώρο του ΟΑΚΑ οδήγησε τον Παναθηναϊκό στην απόφαση να δώσει στο γήπεδο της Λ. Αλεξάνδρας τον πρώτο αγώνα του πρωταθλήματος με την Ξάνθη την Παρασκευή.

    Άλλωστε, το ματς αυτό θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών, καθώς οι πρωταθλητές θα εκτίσουν ποινή μιάς αγωνιστικής από την περασμένη σεζόν κι έτσι δεν δημιουργείται πρόβλημα με τη διάθεση των εισιτηρίων ή με τα διαρκείας.

    Σε ανακοίνωσε που εξέδωσε, η διοίκηση των «πρασίνων» αναφέρει τα εξής:

    «1. Ο αγώνας της 1ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος ΟΠΑΠ, Παναθηναϊκός - Skoda Ξάνθη, θα διεξαχθεί την Παρασκευή, 27 Αυγούστου, στις 21:15 στο γήπεδο «Απ. Νικολαΐδης» στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

    2. Αιτία αυτής της αλλαγής είναι ότι έπειτα από μια σειρά συναντήσεων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, Διοίκηση ΟΑΚΑ, εργολήπτρια εταιρία για την ανακατασκευή και τη συντήρηση του αγωνιστικού χώρου του ΟΑΚΑ και ΠΕ ΑΕΚ), έγινε σαφές ότι η διεξαγωγή αγώνων στο ΟΑΚΑ τις επόμενες ημέρες δεν είναι εφικτή λόγω της κατάστασης του αγωνιστικού χώρου.

    3. Από τις εξηγήσεις που δόθηκαν προέκυψε ότι η εκτίμηση της εργολήπτριας εταιρείας πως το γήπεδο μπορούσε να φιλοξενήσει παιχνίδι ήταν λανθασμένη δεδομένων των συνθηκών.

    4. Ήδη δρομολογούνται όλες οι απαραίτητες διαδικασίες και τεχνικές ενέργειες προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο αγωνιστικός χώρος του ΟΑΚΑ θα είναι κατάλληλος για τις επόμενες εντός έδρας αγωνιστικές υποχρεώσεις της ομάδας.

    5. Παρά το γεγονός ότι η ΠΑΕ είχε διαβεβαιώσεις πως η διεξαγωγή του αγώνα θα γινόταν χωρίς πρόβλημα, αισθανόμαστε την ανάγκη να ζητήσουμε την κατανόηση των φιλάθλων μας για την κατάσταση του αγωνιστικού χώρου του ΟΑΚΑ στο φιλικό αγώνα με την Τζένοα».

    Στη Νέα Σμύρνη η ΑΕΚ με Νταντί

    Στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης θα διεξαχθεί τελικά η αναμέτρηση της ΑΕΚ με την Νταντί Γιουνάιτεντ, για τα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ, την ερχόμενη Πέμπτη. Η απόφαση πάρθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, μετά το γνωστό πρόβλημα που προέκυψε με τον κάκιστο αγωνιστικό χώρο του ΟΑΚΑ, την ανάγκη να γίνει στην Αθήνα το ματς και όχι στο Πανθεσσαλικό Στάδιο, που έχει δηλώσει η Ενωση ως δεύτερη έδρα, αλλά και την άρνηση της Πυροσβεστικής να δώσει την έγκρισή της για την διεξαγωγή του συγκεκριμένου αγώνα στο γήπεδο Περιστερίου.

    Η διοίκηση του Πανιωνίου συμφώνησε τελικά με την διοίκηση της ΑΕΚ, η οποία στη συνέχεια ενημέρωσε την UEFA και το μόνο που απομένει πλέον είναι η έγκριση της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας. Αν δεν υπάρξει πρόβλημα της τελευταίας στιγμής, τότε ο αγώνας στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης θα γίνει παρουσία φιλάθλων.

    Ο Β.Μαρινάκης νέος πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας

    Ο Βαγγέλης Μαρινάκης είναι ο έκτος κατά σειρά πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας, όπως προέκυψε από τη σημερινή ψηφοφορία. Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός έλαβε 12 ψήφους από τις 15 (ήταν απούσα η ΠΑΕ Καβάλα) και ανάμεσά τους ήταν κι αυτή του Παναθηναϊκού. Λευκό ψήφισαν η ΑΕΚ και ο Αρης, ενώ απείχε ο Ατρόμητος.

    [03] Ορια στις εκλογικές δαπάνες

    Με αποφάσεις του υπουργού Εσωτερικών Γ. Ραγκούση και ενόψει των προσεχών δημοτικών και περιφερειακών εκλογών της 7ης Νοεμβρίου 2010, καθορίζεται το ανώτατο όριο των δαπανών ανά υποψήφιο για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

    Το ανώτατο όριο των δαπανών ανά υποψήφιο, εξαρτάται από τον πληθυσμό της εκλογικής περιφέρειας στην οποία έχει ανακηρυχθεί ο υποψήφιος.

    Ετσι σε εκλογικές περιφέρειες με πληθυσμό μέχρι 30.000 κατοίκους το ανώτατο ποσό ορίζεται σε 1500 ευρώ, μέχρι 60.000 κατοίκους σε 2000 ευρώ, μέχρι 100.000 κατοίκους σε 2500 ευρώ, μέχρι 150.000 κατοίκους σε 3000 ευρώ, μέχρι 200.000 κατοίκους 3500 ευρώ.

    Σε εκλογικές ενότητες με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους και για κάθε 100.000 κατοίκους πάνω από τις 200.000, το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο των εκλογικών δαπανών για κάθε υποψήφιο αυξάνεται κατά 1.000β¬.

    Σημειώνεται ότι για τις περιφερειακές εκλογές το ανώτατο όριο δαπανών ενός συνδυασμού ισούται με το άθροισμα των δαπανών των υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων.

    Αντίστοιχα στις δημοτικές εκλογές σε δήμους που αποτελούνται από 1 έως 3 εκλογικές περιφέρειες το ανώτατο όριο δαπανών ενός συνδυασμού ισούται με το άθροισμα των δαπανών των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων, σε δήμους που αποτελούνται από 4 έως 6, από 7 έως 10 και από 11 και άνω εκλογικές περιφέρειες το ανωτέρω άθροισμα προσαυξάνεται κατά 20%, 50% και 75% αντίστοιχα.

    Με λιγότερους, αλλά αποτελεσματικότερους αυτοδιοικητικούς, επιδιώκει να θέσει σε λειτουργία τους δήμους και τις περιφέρειες το Υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να επιτευχθούν και οικονομίες κλίμακας και παράλληλα να υποστηριχθεί η μεγάλη διοικητική τομή του προγράμματος «Καλλικράτης». Ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, όρισε τον αριθμό τόσο των περιφερειακών όσο και των δημοτικών συμβουλίων που θα προκύψουν μετά τις εκογές της 6ης Νοεμβρίου.

    Σε πρώτο επίπεδο φαίνεται η μεγάλη μείωση των μετεχόντων στα συμβούλια. Έτσι από 1.496, που υπηρετούν στα νομαρχιακά συμβούλια, θα εκλεγούν 713 σύμβουλοι. Από τους 16.150 δημοτικούς συμβούλους, που υπηρετούν σήμερα, μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου θα αναδειχθούν στους 325 δήμους 9.257 σύμβουλοι. Σε ποσοστά η μείωση αγγίζει το 53% για την Περιφέρεια και το 43% για τους δήμους. Ο αριθμός των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων οριστικοποιήθηκε με τις υπουργικές αποφάσεις, που έστειλε για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης.

    Όπως προβλέπει ο νέος νόμος, οι πολίτες ανάλογα με τον πληθυσμό της περιφέρειας, στην οποία κατοικούν, θα ψηφίζουν και για αντίστοιχο αριθμό συμβούλων. Δεν θα ψηφίζουν όλοι για τους ίδιους συμβούλους, αλλά η κάθε νομαρχία θα στέλνει στο Περιφερειακό Συμβούλιο συγκεκριμένο αριθμό συμβούλων. Η διαφορά είναι ότι η σημερινή νομαρχία μετατρέπεται σε περιφερεική ενότητα.

    Από αυτόν τον κανόνα εξαίρεση αποτελούν κάποιες σημερινές νομαρχίες, οι οποίες θα διαιρεθούν σε ενότητες και θα ονομαστούν Τομείς. Η σημερινή Νομαρχία Αθηνών θα χωριστεί σε τέσσερις μεγάλες ενότητες, σε τέσσερις Τομείς. Οι Νομαρχίες Πειραιά, Μαγνησίας, Καβάλας και Κεφαλληνίας χωρίζονται σε δύο ενότητες, ενώ στις περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, τα όρια των εκλογικών περιφερειών ακολουθούν κατά βάση τα όρια των σημερινών επαρχιών.

    Πώς θα ψηφίζουμε

    Οι εκλογείς θα έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν μόνο συμβούλους, οι οποίοι θα είναι υποψήφιοι στην περιφερειακή ενότητα, όπου είναι εγγεγραμμένοι. Εκεί θα μπορούν να σημειώνουν έναν σταυρό αν από την περιφέρειά τους πρόκειται να εκλεγούν τουλάχιστον τρεις σύμβουλοι και περισσότερους από έναν σταυρούς αν από την περιοχή τους εκλεγούν περισσότεροι σύμβουλοι για το Περιφερειακό Συμβούλιο. Οι σταυροί θα αυξάνουν σε περιοχές, που θα εκλέγουν περισσότερους συμβούλους. Να σημειωθεί ότι η ποσόστωση ορίσθηκε πάντα με πληθυσμιακά κριτήρια, βάσει της απογραφής του 2001.

    Στους δήμους

    Οι σημερινοί δήμοι και κοινότητες διατηρούνται ως διοικητικές ενότητες και θα συμμετέχουν στην εκλογή των δημοτικών συμβούλων αποφασιστικά, ώστε να μη χαθεί η συνταγματική προσταγή της αντιπροσωπευτικοτητας. Στόχος του υπουργείου Εσωτερικών είναι, λοιπόν, η «πλήρης και ουσιαστική αντιπροσώπευση όλων των δημοτικών ενοτήτων ανάλογα με τον πληθυσμό τους».

    Έτσι, ο κάθε πολίτης στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ενός, ή και παραπάνω, συμβούλου, αλλά παράλληλα θα μπορεί να ψηφίσει και έναν σύμβουλο από τη γειτονική ενότητα. Στις μονοεδρικές, διεδρικές και τριεδρικές εκλογικές περιφέρειες, ο εκλογέας μπορεί να βάλει έναν σταυρό σε υποψήφιο της περιφέρειάς του και έναν υπέρ υποψηφίου άλλης περιφέρειας.

    [04] Σχέδιο για μείωση δαπανών

    Επί τάπητος τέθηκε σήμερα από τους διοικητές και τον πρόεδρο των τεσσάρων μεγαλύτερων ταμείων της χώρας κοινό σχέδιο δράσης για τον περιορισμό των δαπανών στην υγεία και την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής.

    Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στη βάση των κατευθύνσεων του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ανδρέα Λοβέρδου συμμετείχαν, ο διοικητής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ο διοικητής του ΟΑΕΕ Γεράσιμος Βουδούρης, ο διοικητής του ΟΓΑ Παναγιώτης Πέτρουλας, και ο πρόεδρος του ΟΠΑΔ Κυριάκος Σουλιώτης .

    Στη "μάχη" κατά της εισφοροδιαφυγής τα ταμεία μελετούν να ρίξουν ως δέλεαρ προς τους επιχειρηματίες τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, από το 2012, και με την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί με το πρόγραμμα της ρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση και που θα ισχύσει μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2010.

    Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό τα ταμεία μελετούν να προχωρήσουν σε διαφημιστική καμπάνια για να πείσουν τις επιχειρήσεις ότι πρέπει να προχωρήσουν στη ρύθμιση των χρεών τους.

    "Πρέπει το επόμενο χρονικό διάστημα, σε συνεργασία με του επιχειρηματίες να δημιουργήσουμε έναν "ενάρετο κύκλο" συνεργασίας, στο θέμα των ασφαλιστικών εισφορών", τόνισε ο κ. Σπυρόπουλος, διευκρινίζοντας ότι η μη καταβολή τους υποθηκεύει το μέλλον των επιχειρήσεων, με τη συσσώρευση χρεών, αλλά και των εργαζομένων οι οποίοι θα βρεθούν χωρίς ασφαλιστική κάλυψη.

    Συζητήθηκε ακόμη, η δημιουργία κοινών ομάδων εργασίας, που θα εκπονήσουν σχέδιο ενεργειών εφαρμογής ενιαίων δράσεων ελέγχου της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και των δαπανών υγείας.

    Στο πλαίσιο αυτό θα συσταθούν, σύμφωνα με τον κ. Πέτρουλα δύο με τρεις ομάδες που θα εξετάσουν όλα τα θέματα.

    "Προσπαθούμε να περικόψουμε την κατάχρηση, χωρίς να περιορίσουμε τη χρήση", τόνισε ο διοικητής του ΟΓΑ, συμπληρώνοντας ότι για τον μήνα Ιούνιο επιτεύχθηκε στο ταμείο του μείωση στις φαρμακευτικές δαπάνες κατά 24,5%, ενώ περιορίστηκαν κατά 38% οι συνταγογραφήσεις με μηδενική συμμετοχή, εξοικονομώντας 25 εκατ. ευρώ.

    Αντίστοιχα για το ΙΚΑ τον ίδιο μήνα οι φαρμακευτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 28%, εξοικονομώντας 40 εκατ. ευρώ.

    Επιπλέον συζητήθηκε και η εφαρμογή ενιαίων κανόνων για την πληρωμή συντάξεων, από την 1η Ιανουαρίου 2011, με την απογραφή του συνόλου των δικαιούχων σύνταξης.

    Μάλιστα για το θέμα αυτό ο κ. Βουδούρης τόνισε ότι γίνεται στο ταμείο του έρευνα για να διαπιστωθεί εάν καταβάλλονται συντάξεις σε άτομα που έχουν πεθάνει, επισημαίνοντας ότι στο έργο αυτό θα πρέπει να συνεργαστούν και τα ληξιαρχεία.

    Αναφορικά με τις συντάξεις του ΟΑΕΕ είπε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην καταβολή τους μέχρι τέλος χρόνου, επισημαίνοντας ότι τα χρήματα που θα χρειαστούν δεν θα ξεπεράσουν τα 300 εκατ. ευρώ.

    Άλλα θέματα που συζητήθηκαν στη σύσκεψη των "τεσσάρων" είναι η σταδιακή επανεξέταση του κανονισμού υγειονομικών παροχών του κάθε ταμείου, ώστε να υπάρξει κοινή συνισταμένη για τα τέσσερα ταμεία, καθώς και η δημιουργία κοινοπραξίας των ασφαλιστικών ταμείων με στόχο την αγορά υγειονομικών υπηρεσιών και υλικών σε καλύτερες τιμές.

    "Επικεντρωθήκαμε στη δυνατότητα συνεργασίας για την εξασφάλιση καλύτερου επιπέδου παροχών με χαμηλότερο κόστος", τόνισε ο κ. Σουλιώτης, επισημαίνοντας ότι "θέλουμε να μην ταλαιπωρούνται οι ασφαλισμένοι μας και αυτό πιστεύουμε θα το πετύχουμε με την ηλεκτρονική διαχείριση όλων των ενεργειών στα ταμεία".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 24 August 2010 - 16:30:40 UTC