Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-08-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τέλος στις συζητήσεις για ανασχηματισμό
  • [02] Τον Οκτώβριο το σ/ν για τα κλειστά επαγγέλματα
  • [03] Α. Τσίπρας: "Αντίπαλος είναι η απελπισία των πολιτών"
  • [04] Μέτρα για την αποκατάσταση του Φοινικοδάσους στην Πρέβελη
  • [05] "Η εικόνα αλλάζει"
  • [06] Έλεγχοι στις τράπεζες
  • [07] Ανασκαφές στην Ιθάκη
  • [08] "Αγώνας κατά της βίας"

  • [01] Τέλος στις συζητήσεις για ανασχηματισμό

    Με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου, Steven Vanackere, συναντήθηκε, το απόγευμα, ο πρωθυπουργός.

    Το σύνθημα για την "συνέχιση του έργου αναμόρφωσης, αλλαγών και ανατροπών των κακώς κειμένων" έδωσε ο Γ. Παπανδρέου στη χθεσινή άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Παράλληλα ζήτησε από τους υπουργούς του να σταματήσουν τις συζητήσεις περί ανασχηματισμού, είτε σε δημόσιο είτε σε ιδιωτικό επίπεδο.

    "Συνεχίζουμε την ανατροπή των κακώς κειμένων"

    "Όπως στο πρώτο στάδιο δώσαμε όλες μας τις δυνάμεις για να σώσουμε την Ελλάδα, έτσι και από εδώ και πέρα θα συνεχίσουμε την πορεία, που έχουμε προδιαγράψει, αναστροφής ουσιαστικά όλων των οικονομικών και κοινωνικών δεδομένων των τελευταίων ετών", ανέφερε ο πρωθυπουργός.

    Τόνισε δε ότι παράλληλα με το δρόμο που έχουμε καταφέρει και έχουμε μπει, χτίζουμε ββκαι μια νέα πραγματικότητα με τις αλλαγές που κάναμεββ.

    Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι συνεπής με τις αρχές και της αξίες του ΠΑΣΟΚ και ταυτόχρονα υπηρετεί με αφοσίωση στη συγκεκριμένη ιστορική στιγμή, "μια αποστολή που φέρνουμε σε πέρας με τις όποιες δυσκολίες περνάει η χώρα μας".

    Σημείωσε δε ότι αυτή η συνέπεια είναι και η δύναμη της κυβέρνησης μας αλλά και η προϋπόθεση της στήριξης του έργου της από τον ελληνικό λαό.

    Αναφερθείς στο άρθρο του που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης σχετικά με τα "αυτονόητα", όπως επισήμανε, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωρά στις αλλαγές που οικοδομούν ένα πιο αποτελεσματικό κράτος, ένα κράτος δικαίου, ευνομίας, υπέρ του πολίτη.

    Υπογράμμισε ωστόσο ότι αυτός ο δρόμος "δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα", καθώς υπάρχουν αντιστάσεις, αγκυλώσεις και θεσμικές δυσλειτουργίες, τονίζοντας ότι τους επόμενους μήνες η κυβέρνηση θα έχει την ευκαιρία και δημοσίως να ξεδιπλώσει το έργο που έχει ήδη κάνει, εκείνο που ακολουθεί και ποιους στόχους πετυχαίνει.

    "Σαφή" ορόσημα γι' αυτό θα αποτελέσουν, όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, η 3η Σεπτέμβρη, με το Εθνικό Συμβούλιο, η παρουσία της κυβέρνησης στη ΔΕΘ, η κατάθεση του προϋπολογισμού, η συμπλήρωση στις 4 Οκτώβρη ενός έτους της διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, καθώς επίσης και η μάχη των Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών.

    Η μάχη αυτή, επισήμανε, "σηματοδοτεί, με την εφαρμογή του «Καλλικράτη», όχι απλώς μια πολιτική ανατροπή, αλλά και την ανατροπή της αντίληψης για τη δομή και τη λειτουργία του κράτους, με μια επιτελική κυβέρνηση και με αποκεντρωμένες σοβαρές αρμοδιότητες, πόρους και λειτουργίες, κοντά στον πολίτη, από την Αυτοδιοίκηση".

    Παράλληλα, όσον αφορά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από τους υπουργούς του -πριν ο ίδιος συναντηθεί με τους φορείς που παραδοσιακά βλέπει ο κάθε πρωθυπουργός- να πραγματοποιήσουν με τους φορείς αυτούς και σε βάθος συζήτηση για τα προβλήματα, ώστε "να έχουμε μια καλή εικόνα και βεβαίως, τις προτάσεις τους, για τις αποφάσεις που θα πάρουμε, είτε για τη ΔΕΘ είτε και αργότερα".

    "Να σταματήσουν οι συζητήσεις για ανασχηματισμό"

    "Θα ήθελα να παρακαλέσω να σταματήσουν είτε δημόσια είτε και σε ιδιωτικό επίπεδο, όλες αυτές οι συζητήσεις περί ανασχηματισμού", είπε ο πρωθυπουργός στους υπουργούς του, αναφερθείς σε "όλη αυτή τη συζήτηση περί ανασχηματισμού που έχουμε βιώσει τους τελευταίους μήνες".

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο ζήτημα που "μας ταλάνισε όλο το καλοκαίρι", επειδή όπως είπε "υπήρξε πολύ μεγάλη ενασχόληση του Τύπου" ο οποίος "ασχολείται με θέματα παρόμοια, χωρίς να είναι πολλές φορές και θέματα ουσίας".

    Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι "υπάρχουν προτάσεις που αφορούν και μέλη της κυβέρνησης" και συμπλήρωσε ότι "εάν αυτά επιλεγούν, εκ των πραγμάτων θα πρέπει να υπάρξει συμπλήρωση".

    "Είναι ένα εύκολο σπορ, ενισχύει μόνιμα την εντύπωση που είναι αποτέλεσμα μιας παλιάς αντίληψης στην ελληνική πολιτική ζωή, ότι κάθε ανασχηματισμός είναι και μια πανάκεια", ανέφερε ο κ. Παπανδρέου και τόνισε ότι δεν υπάρχουν ανασχηματισμοί που είναι πανάκεια, αλλά "είναι πολιτική μας βούληση η συλλογική και καθημερινή μας δουλειά, η συλλογική μας λειτουργία που είναι το βασικό στοιχείο της επιτυχίας, θα έλεγα κάθε κυβέρνησης".

    Επιπλέον, είπε ότι για το ζήτημα του ανασχηματισμού υπάρχουν οι επίσημες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Γιώργου Πεταλωτή, ο οποίος και έχει ενημερώσει τους συντάκτες εδώ και αρκετές μέρες, για τη διαδικασία της επιλογής των υποψηφίων του κόμματος στις περιφέρειες και τους δήμους που βρίσκεται σε εξέλιξη.

    Ο κ. Παπανδρέου, αφού επισήμανε την "μεγάλη πολιτική επιτυχία" που επετεύχθη με την ψήφιση του "Καλλικράτη", η οποία έδειξε και τη βούληση της κυβέρνησης να δημιουργήσει μια εντελώς διαφορετική κατάσταση στη διοίκηση της χώρας, χαρακτήρισε την επιλογή των υποψηφίων "σημαντική", διότι πλέον μιλάμε για νέους θεσμούς.

    Διότι, όπως υπογράμμισε "χρειάζεται και η εφαρμογή της ριζικής αυτής αλλαγής και τα απαραίτητα στελέχη για την καθημερινή λειτουργία, την πρώτη περίοδο της εφαρμογής αυτών των μεγάλων αλλαγών", οι οποίες αποτελούν μια "μικρή επανάσταση".

    Αναφερθείς στις δομικές αλλαγές που προανήγγειλε χτες ο κ. Πεταλωτής για το υπουργικό συμβούλιο και το Πρωθυπουργικό Γραφείο, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι ο ίδιος έχει συστήσει μια Επιτροπή εδώ και μήνες που αφορά στη γενικότερη λειτουργία της ελληνικής κυβέρνησης, επαναλαμβάνοντας ότι "υπάρχουν δυσλειτουργίες που είναι χρόνιες, δεν αφορούν τη δική μας κυβέρνηση, αφορούν τον τρόπο διακυβέρνησης και τον τρόπο που λειτουργούν οι θεσμοί".

    "Δεν μιλάμε για υπέρ-Υπουργεία, αλλά για τη σύγχρονη λειτουργία μιας κυβέρνησης", σημείωσε ο κ. Παπανδρέου και συμπλήρωσε ότι "μιλάμε για θεσμούς που βελτιώνουν και ενισχύουν την κυβέρνηση και μάλιστα, μια κυβέρνηση που θα έλεγα ότι έχει πετύχει περισσότερα απβ ότι έχουν πετύχει πολλές κυβερνήσεις στο παρελθόν, κυβερνήσεις πολλών δεκαετιών".

    Πρόσθεσε δε ότι η Επιτροπή έχει παρουσιάσει αρκετές προτάσεις για τις δομικές αλλαγές και ότι άλλες χώρες έχουν ειδικές υπηρεσίες που συνεπικουρούν στο συντονισμό, στην αξιολόγηση, στη διαβούλευση κλπ. και τον πρωθυπουργό και τα επιμέρους Υπουργεία.

    Ακόμη, ο κ. Παπανδρέου διευκρίνισε ότι αυτές οι αλλαγές δεν αφορούν ειδικά στο ευρύτερο κυβερνητικό σχήμα, αλλά περισσότερο στο ζήτημα του εσωτερικού συντονισμού, την παρακολούθηση, την αξιολόγηση, την προώθηση προτεραιοτήτων, τη διαβούλευση, την ανάδειξη του ανθρώπινου δυναμικού, την κινητοποίηση και συμμετοχή του δημόσιου λειτουργού και υπαλλήλου και του πολίτη, αλλά και την προώθηση της δια βίου εκπαίδευσης και συνεχούς καινοτομίας μέσα στη Δημόσια Διοίκηση, μέσα από ένα κεντρικό επιτελείο.

    Σημείωσε ακόμη ότι οι προτάσεις αυτές προσπαθούν να απαντήσουν στο μόνιμο πρόβλημα, την "ασθένεια" του τρόπου διακυβέρνησης της χώρας μας.

    Παραπέμποντας σε εκτίμηση ενός από τα μέλη της Επιτροπής, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "υπάρχει ένα πρωθυπουργικό σύστημα με τεράστιες εξουσίες, αλλά χωρίς τα εργαλεία εφαρμογής και λειτουργίας, τη δυνατότητα άσκησης πολλές φορές πολιτικής, ενώ υπάρχουν Υπουργεία που εκ των πραγμάτων λειτουργούν ως φέουδα, κλειστά ερμητικά μεταξύ τους, με όλες τις δυσκολίες που υπάρχουν και όλοι γνωρίζουμε μεταξύ των Υπουργείων, αλλά και τις δυσλειτουργίες που υπάρχουν για να μπορούμε να έχουμε μία συνεκτική πολιτική".

    Εξήγησε δε ο κ. Παπανδρέου ότι όταν δεν υπάρχει αυτή η συντονισμένη πολιτική, τότε ουσιαστικά μεγάλα θέματα, λόγω της δυσκολίας του εγχειρήματος από την απουσία συντονισμού, συνήθως οδηγούνται σε αδράνεια και τελικά, ο υπουργός αναγκάζεται να αφήνει το θέμα και να μην μπορεί να το διαχειριστεί λόγω των ανυπέρβλητων εμποδίων και της όλης αντίληψης που επικρατεί και οδηγεί ακόμη και σε συγκρούσεις μεταξύ Υπηρεσιών, αλλά και σε σπατάλη χρόνου, συνήθως χωρίς αποτέλεσμα.

    Γ. Πεταλωτής

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε αφενός την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε δομικές αλλαγές στο Πρωθυπουργικό Γραφείο και τα υπουργικά γραφεία και, αφετέρου, ότι εάν υπάρξουν επιλογές από το υπουργικό συμβούλιο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, τα κενά θα αναπληρωθούν.

    "Εμείς μένουμε εκεί, δεν εξυπηρετεί κανέναν το να μιλάμε για ανασχηματισμό συνέχεια", υποστήριξε ο κ. Πεταλωτής, τονίζοντας ότι "έχουμε να επιτελέσουμε ένα εθνικό έργο".

    Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι οι προτάσεις της επιτροπής για δομικές αλλαγές αποσκοπούν στο να υπάρχει ένα σύγχρονο και λειτουργικό υπουργικό σχήμα σε επίπεδο δομών και σημείωσε ότι "εννοείται πως κανείς από τους υπουργούς δεν αισθάνεται αιχμάλωτος, κανείς δεν είναι σε ομηρία, έχουν να κάνουν τόση δουλειά όλοι οι υπουργοί, που νομίζω ότι αυτό προέχει και το δείχνουν καθημερινά".

    Αναφορικά με το αν θα υπάρξει κάποιος "συντονιστής" του κυβερνητικού έργου, όπως έχει γραφτεί στον Τύπο, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι μέσα "στην καινούρια δομή που συζητάμε και που είναι το ζητούμενο, υπάρχει θέμα και συντονισμού των κυβερνητικών ενεργειών" και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θέλει να κάνει κάτι "πιο βαθύ" που "θα μείνει ως παρακαταθήκη στη δομή όλων των υπουργικών συμβουλίων από εδώ και πέρα".

    Τέλος δήλωσε ότι το ζητούμενο είναι ένα σχήμα πιο ευέλικτο και πιο αποδοτικό, κάτι που, όμως, όπως συμπλήρωσε, "θεσμικά δεν έχει καμία σχέση με τα πρόσωπα".

    Π. Γερουλάνος

    Δεν έχει ενδείξεις μετακίνησής του στο Μέγαρου Μαξίμου, όπως ανέφεραν σχετικά δημοσιεύματα, ο Υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος.

    "Δεν έχω ενδείξεις από τον Πρωθυπουργό ότι υπάρχει μια τέτοια σκέψη στο μυαλό του, αλλά δεν είναι και υποχρεωμένος να μου δείξει τις προθέσεις του πριν πάρει τις τελικές του αποφάσεις. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω την απόφαση του Πρωθυπουργού. Από τις μέχρι τώρα συζητήσεις που έχουμε κάνει, δεν μου προκύπτει κάτι τέτοιο", δήλωσε.

    Ο Π. Γερουλάνος πρόσθεσε, πάντως, πως η όποια απόφαση του πρωθυπουργού θα είναι σεβαστή και αποδεκτή λέγοντας ότι "πιστεύω ότι είναι θέμα αρχής, ένας Υπουργός να διατελεί στην υπηρεσία του αρχηγού της κυβέρνησης και να υπηρετεί εκεί που θεωρεί ο Πρωθυπουργός ότι μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα».

    Σε συνέντευξή του στο ΚΑΝΑΛΙ 1 ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, ο Υπουργός Πολιτισμού είπε ότι "δεν νομίζω ότι ούτε βλάπτει, ούτε καλό κάνει. Δεν υπάρχει λόγος γιβ αυτόν τον ανασχηματισμό. Ο Πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή που άρχισε να συζητάει οποιεσδήποτε αλλαγές η πρώτη του προτεραιότητα ήταν να δουλέψει πιο γρήγορα η κυβέρνηση, να εξυπηρετηθούν οι προτεραιότητες της κυβέρνησης κ.ο.κ. Δεν είναι τα πρόσωπα που κάνουν τη διαφορά. Αυτό το οποίο κάνει τη διαφορά είναι ο τρόπος δουλειάς. Και νομίζω ότι είναι κρίμα όταν συζητιέται τόσο πολύ ένα τέτοιο θέμα αντί να κοιτάμε το τι θα μπορούσε να κάνει κανείς για να βελτιωθεί η ζωή του πολίτη να καθόμαστε να ασχολούμαστε με το ποιος θα πάρει το άλφα ή το βήτα Υπουργείο».

    Α. Λοβέρδος

    Κληθείς να σχολιάσει τα σενάρια ανασχηματισμού, ο κ. Λοβέρδος ανέφερε: "Είναι απαράδεκτο ένας υπουργός να συμμετέχει σε συζητήσεις για ανασχηματισμούς".

    [02] Τον Οκτώβριο το σ/ν για τα κλειστά επαγγέλματα

    Τον Οκτώβριο θα κατατεθεί στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

    Μέχρι το τέλος του Αυγούστου τα υπουργεία πρέπει να έχουν ανταποκριθεί στην επιστολή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου προς αυτά, με την οποία τους ζητούσε να αναφέρουν ποια κλειστά επαγγέλματα υπάγονται στην ύλη τους, ποια είναι τα εμπόδια που υπάρχουν, τι λέει η διεθνής πρακτική και τι αναφέρει η νομολογία.

    Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών υπενθύμιζαν ότι το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων πηγαίνει "πακέτο" με την οδηγία 123 της ΕΕ (πρώην Μπόλγκενστάιν) για την απελευθέρωση των υπηρεσιών και υπ' αυτή την έννοια για κάποια απ' αυτά, όπως οι μηχανικοί και αρχιτέκτονες, απαιτούνται απλώς κάποιες υπουργικές αποφάσεις, με τις οποίες ορίζονται οι όροι του ανοίγματός τους. Για τα άλλα επαγγέλματα - πλην των μεταφορών- (φορτηγά), τα οποία αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία- οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν ότι απαιτείται νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα εξειδικεύει το άνοιγμα κατ' επάγγελμα, αλλά θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα, με την έννοια ότι θα ρυθμίζεται συνολικά το άνοιγμά τους.

    Θα ακολουθήσει διάλογος με τους ενδιαφερόμενους φορείς, ενώ μέχρι τέλος Οκτωβρίου θα έχει κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.

    Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για "μνημόνιο 1" και "μνημόνιο 2" οι ίδιοι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν πως η συζήτηση αυτή είναι άνευ περιεχομένου, διότι δεν υπάρχουν διαφορετικά μνημόνια, αλλά ένα, το οποίοι επικαιροποιείται κάθε τρίμηνο.

    Στην κάθε φορά επικαιροποίηση αφαιρούνται οι αναφορές σε όσα μέτρα έχουν ληφθεί και ολοκληρωθεί και εξειδικεύεται η αναφορά σε όσα έχουν απομείνει να ρυθμιστούν.

    Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα οι κύκλοι αυτοί ανέφεραν τον ΟΣΕ, όπου στο μνημόνιο του Μαϊου, όπως είπαν χαρακτηριστικά, η αναφορά σ' αυτόν ήταν "πέντε γραμμές" και τώρα εξειδικεύονται οι ρυθμίσεις για τον οργανισμό, ενώ το ίδιο ανέφεραν και για την ενέργεια.

    Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους,η πώληση μονάδων της ΔΕΗ είναι εκτός μνημονίου, ενώ σε ό,τι αφορά τη διαδικασία που ακολουθεί το επικαιροποιημένο κείμενο, ανέφεραν ότι αυτό θα έρθει στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για ενημέρωση και συζήτηση.

    Ερωτηθείσες για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, πηγές του Υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι οι αντιδράσεις πηγάζουν περισσότερο απο το φόβο για νέα μέτρα και σημείωσαν για παράδειγμα ότι η μετάβαση του ΦΠΑ απο 11% σε 23% για ορισμένα προϊόντα, περιλαμβανόνταν στο μνημόνιο του Μαϊου, ενώ η ελληνική κυβέρνηση πρόσθεσε ότι μπορεί τα έσοδα που αναμένονται απο την αύξηση αυτή να υποκατασταθούν απο άλλα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος.

    Προσπαθούμε, δηλαδή, να το περιορίσουμε, εκτιμούσαν οι ίδιοι κύκλοι, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι μέχρι στιγμής μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος δεν έχουν βρεθεί, αλλά γίνονται συζητήσεις.

    Επιπλέον, ανέφεραν ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα το 2010 και εξηγούσαν ότι τα μέτρα του 2011 περιλαμβάνονται στο μνημόνιο και θα αναφέρονται στο προσχέδιο προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στις 4 Οκτωβρίου και θα ληφθούν το επόμενο έτος.

    Τέλος, σε ό,τι αφορά στα ζητήματα της ανάπτυξης, οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι συνολικά για το αναπτυξιακό πρόγραμμα της κυβέρνησης θα μιλήσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

    [03] Α. Τσίπρας: "Αντίπαλος είναι η απελπισία των πολιτών"

    Βασικός αντίπαλος του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν θα είναι τα ψηφοδέλτια των άλλων κομμάτων, που "ούτως ή άλλως είναι απαξιωμένα", αλλά "η απελπισία των πολιτών για όσα συμβαίνουν γύρω τους", τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας μιλώντας στο Mega, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ανησυχία του για την πιθανότητα οι πολίτες, λόγω αυτής της κατάστασης, να αδιαφορήσουν για τις εκλογές.

    Πρόσθεσε δε ότι είναι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση μετά την εκλογή της κυβέρνησης να βάλει την ελληνική κοινωνία σε γύψο.

    Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πολιτική σημασία που εχει η Περιφέρεια Αττικής και χωρίς να υπεισέλθει σε ονόματα υπογράμμισε την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να καταγράψει τις δικές του δυνάμεις στην περιφέρεια αυτή, ενώ αντίθετα επιτέθηκε κατά του Γιώργου Καμίνη και της "Δημοκρατικής Αριστεράς".

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την υποψηφιότητα του κ. Γ. Καμίνη, ο κ. Τσίπρας είπε ότι εκτιμά τον κ. Καμίνη ως έναν σοβαρό άνθρωπο που μάχεται για τα δικαιώματα των πολιτών αλλά, πρόσθεσε, "είναι άλλο η εκτίμηση σε προσωπικό επίπεδο και άλλο το να δώσουμε δια του κ. Καμίνη συγχωροχάρτι σε μια πολιτική που έχει υποθηκεύσει το μέλλον της χώρας. Πραγματικά εκπλήσσομαι και θλίβομαι όταν ακούω από πρώην συντρόφους μου ότι η αντιπαράθεση στο αυτοδιοικητικό πεδίο δεν είναι πολιτική αντιπαράθεση. Είναι κατ' εξοχήν πολιτική αντιπαράθεση. Ακόμα και αν δεν υπήρχε το μνημόνιο, που υπάρχει, και δεν μπορούμε να κρυφτούμε απ' αυτό, ακόμα και αν δεν υπήρχαν αυτές οι κυβερνητικές επιλογές, είναι μια κατεξοχήν πολιτική αντιπαράθεση".

    Ειδικότερα, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι για την Περιφέρεια Αττικής σημασία δεν έχει τόσο το πρόσωπο που θα επιλεγεί, αλλά το περιεχόμενο αυτής της επιλογής γιατί, όπως είπε, την πιο σπουδαία προσωπικότητα να βρούμε πρέπει αυτή να συνδυαστεί από αντίστοιχες κινήσεις στο πολιτικό πεδίο.

    Αναφερόμενος στην συζήτηση που γίνεται για πιθανή υποψηφιότητα του Αλέξη Μητρόπουλου, ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι ένα πρόσωπο που πράγματι θα μπορούσε να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και να βρεθεί δίπλα στη ριζοσπαστική Αριστερά και το ίδιο ισχύει και για άλλα πρόσωπα που βρίσκονται στο χώρο του κοινωνικού ΠΑΣΟΚ και έχουν εκφράσει τις αντιρρήσεις και τις διαφωνίες τους με την κυβερνητική πολιτικήβ¦.

    Στην ερώτηση αν αναφέρεται στην κ. Σ. Σακοράφα και τον κ. Γ. Δημαρά, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι και οι δύο είχαν με επανειλημμένες συνεντεύξεις και παρουσίες τους στη Βουλή αναδείξει την ιστορική ανάγκη της συνάντησης της σοσιαλιστικής Αριστεράς με την ριζοσπαστική Αριστερά,για να δημιουργηθεί μια νέα δυναμική. Αυτά τα βήματα, πρόσθεσε, εμείς τα χαιρετίζουμε. Τα χαιρετίζουμε γιατί πιστεύουμε ότι δεν είναι μεμονωμένα, αλλά εκφράζουν, συμβολίζουν, εκπροσωπούν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι, αυτή τη στιγμή, είναι εξοργισμένοι και αγανακτισμένοι για το πώς στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση εξαπατήθηκαν από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Πίστεψαν ότι θα υπάρξει κοινωνικό κράτος και κοινωνική προστασία και σήμερα βλέπουν την κοινωνική κατεδάφιση, είπε.

    Σχετικά με τη συζήτηση για το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος ο Δ. Τσακνής, ο κ. Τσίπρας άφησε να εννοηθεί ότι για την αποτυχία αυτής της συνεργασίας ευθύνεται το ΚΚΕ. Ειδικότερα τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποσκοπούσε στην ευρύτατη δυνατή συσπείρωση των δυνάμεων της Αριστεράς και στο πλαίσιο αυτό, διερευνήθηκε η δυνατότητα στο δήμο της Αθήνας να υπάρξει αύτη η συσπείρωση,αλλά,τελικά,"για διάφορους λόγους που δεν έχει σημασία να τους αναλύσουμε και όλοι καταλαβαίνουν ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι δεν βλέπουν την αναγκαιότητα για μια τέτοια προοπτική, αυτή η ιστορία δεν προχώρησε".

    [04] Μέτρα για την αποκατάσταση του Φοινικοδάσους στην Πρέβελη

    Η λήψη των πρώτων άμεσων μέτρων αποφασίστηκε σήμερα το μεσημέρι σε ευρεία σύσκεψη υπηρεσιών, φορέων και παραγόντων στη Νομαρχία Ρεθύμνου, παρουσία της εκπροσώπου του υπουργείου Περιβάλλοντος, Κωνσταντίνας Κυριαζόγλου, με θέμα τις παρεμβάσεις για την αποκατάσταση του Φοινικοδάσους στην Πρέβελη.

    Μέτρα που αφορούν στην άμεση αναδάσωση της καμένης έκτασης, στη φύλαξη του χώρου, στην οριοθέτηση χρήσης τόσο κατά τους χειμερινούς όσο και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, στην απαγόρευση της βόσκησης σε ακτίνα άνω των 700 μέτρων και σε παρεμβάσεις από ειδικούς ώστε όπου υπάρχει η δυνατότητα να υπάρξει θεραπεία και περιποίηση όσων εκ των φοινίκων μπορούν να «ξαναζωντανέψουν».

    Παράλληλα, συζητήθηκαν προτάσεις που αφορούν: στην οριοθέτηση καμένης έκτασης (Διεύθυνση Δασών Περιφέρειας), στην κήρυξη αναδασωτέας της έκτασης που κάηκε (Διεύθυνση Δασών Περιφέρειας), στην αναμόρφωση της περίφραξης στην περιοχή, όπως είχε υλοποιηθεί από την ΤΥΔΚ, αλλά και στην ενίσχυση αυτής, ειδικότερα στην καμένη έκταση, παρεμβάσεις στο μονοπάτι από τη Μονή προς την παραλία για την προστασία και την ασφάλεια της προσβασιμότητας (ΤΥΔΚ), στη φύλαξη του χώρου σε 24ωρη βάση (Αγροφυλακή), στην άμεση εγκατάσταση στο Φοινικόδασος συστήματος ποτίσματος - ψεκασμού με χρήση των νερών του ποταμού, στην κοπή-καθαρισμό των καμένων στο χώρο του Φοινικοδάσους και τυχόν αντιδιαβρωτικές παρεμβάσεις (Διεύθυνση Δασών Περιφέρειας), στον αυστηρό έλεγχο και την επίβλεψη από τις αρμόδιες Υπηρεσίες όσον αφορά στις αδειοδοτήσεις κάθε δραστηριότητας και λειτουργιών στην περιοχή, μελέτη αποκατάστασης του Φοινικοδάσους και τρόπου διατήρησης του είδους των φοινίκων, η οποία θα υποδηλώνει τη μοναδικότητα και τη σημασία του Φοινικοδάσους για το φυσικό περιβάλλον του τόπου μας.

    Όπως ανέφερε η κ. Κυριαζόγλου, θα υπάρξει συμπαράσταση σε οικονομική βάση, ωστόσο θα πρέπει οι λύσεις να είναι γρήγορες σε ό,τι αφορά το χρόνο παρεμβάσεων αλλά με μειωμένο κόστος λόγω της οικονομικής κατάστασης που επικρατεί. Μάλιστα, άφησε να εννοηθεί ότι αυτή τη χρονική στιγμή δεν πρέπει να ασχοληθούν οι αρμόδιοι με το θέμα της πυρανίχνευσης, αλλά να δοθεί βαρύτητα σε άλλες δράσεις πιο αποτελεσματικές με βάση την περίσταση.

    Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Κρήτης, Αθανάσιο Καρούτζο, ο τόπος που επλήγη από τη φωτιά θα πρέπει να αποδοθεί συνολικά στη φύση μέσω μιας συνολικής πρότασης σε συνεργασία και με τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εθνικής Οικονομίας. Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη σύστασης ενός ενιαίου φορέα διαχείρισης περιοχών υψηλής περιβαλλοντικής και όχι μόνο αξίας, μέσω του οποίου θα υπάρχει η μέριμνα και η αποτελεσματική προστασία αυτών των περιοχών. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά στο κομμάτι της απόδοσης ευθυνών για την καταστροφική πυρκαγιά, δήλωσε ότι έχει ήδη αποστείλει έγγραφο στο γενικό επιθεωρητή Περιβάλλοντος, προκειμένου να διερευνήσει ποιες Υπηρεσίες οφείλουν να λογοδοτήσουν για τυχόν παραλείψεις ή ολιγωρία.

    Ο νομάρχης Ρεθύμνου, Γιώργης Παπαδάκης, επισήμανε ότι στόχο αυτής της συνάντησης αποτελεί ο ορισμός των ενεργειών που πρέπει από εδώ και στο εξής να γίνουν, ώστε άμεσα να υλοποιηθούν οι παρεμβάσεις αποκατάστασης, ενώ σε συνεργασία με την περιφέρεια θα πραγματοποιηθούν έλεγχοι για τυχόν αυθαίρετες κατασκευές στη διπλανή από την καμένη έκταση παραλία και θα απομακρυνθούν ποδήλατα και παράνομες υπηρεσίες.

    Στη διευρυμένη σύσκεψη μετείχαν, μεταξύ άλλων, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στο Ρέθυμνο, Όλγα Κεφαλογιάννη, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΝ, κ. Κριτσωτάκης ο τομεάρχης περιβάλλοντος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Καλούστ Παραγκαμιάν, εκπρόσωπος της WWF, ο Μιχάλης Ανδριανάκης, προϊστάμενος της 28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Πρεβέλης, μοναχός Ιάκωβος, ο δήμαρχος Φοίνικα, Μανόλης Μαστορογιαννάκης, ο καθηγητής Πέτρος Λυμπεράκης από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, δασάρχες και εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης.

    Απορίας άξιο θεωρεί ο κ. Ανδριανάκης, από την 28η ΕΒΑ, το γιατί να υπάρχει χρήση της συγκεκριμένης ευρύτερης περιοχής που επλήγη από τη φωτιά, μιας και είναι περιοχή προστατευμένη, ανήκει στη ζώνη Α που σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία δραστηριότητα και δεν θα έπρεπε να υπάρχει ανεξέλεγκτη πρόσβαση για τον καθένα.

    Ο εκπρόσωπος του WWF, μάλιστα, τόνισε ότι η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί άριστο καταφύγιο άγριας χλωρίδας και πανίδας, ένα οικοσύστημα που πρέπει να προσεχθεί και να διαφυλαχθεί άμεσα. «Ύστερα από δύο χρόνια θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για χρήσεις τουριστικές ή άλλες. Μέχρι τότε όμως πρέπει να γίνουν όλα όσα αποφασισθούν άμεσα και όποιοι παραβούν τις αποφάσεις ή τα μέτρα προστασίας θα πρέπει να οδηγούνται στη δικαιοσύνη», τόνισε.

    Η βουλευτής Όλγα Κεφαλογιάννη επεσήμανε για ακόμη μία φορά το πόσο επλήγη ο νομός από τη συγκεκριμένη καταστροφή και κάλεσε όλες τις αρμόδιες τοπικές και κρατικές υπηρεσίες να προβούν σε ουσιαστικά μέτρα για την αποκατάσταση της περιοχής, τη λελογισμένη και ισορροπημένη τουριστική της εκμετάλλευση και την εφαρμογή σχεδίου πρόληψης και καταστολής πυρκαγιών στα νότια παράλια του νομού.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέτρα αποκατάστασης που θα ληφθούν για την αποκατάσταση του Φοινικοδάσους της Πρέβελης θα συμπεριληφθούν σε επιστολή προς την υπουργό Περιβάλλοντος, ενώ ο Οργανισμός Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης (ΟΑΔΥΚ) θα συντάξει το αμέσως προσεχές διάστημα τα τεχνικά δελτία, ώστε να εκταμιευτούν από τον υφυπουργό Οικονομίας, κ. Αρναουτάκη, τα απαιτούμενα κονδύλια.

    [05] "Η εικόνα αλλάζει"

    Με τις πρώτες αισιόδοξες εκτιμήσεις του για «φως στο τούνελ» της ελληνικής οικονομίας, συνόδευσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου την τροπολογία του, με την οποία αυξάνονται κατά 25 δισ. ευρώ τα κονδύλια για την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου στα δάνεια που χορηγούν οι Τράπεζες.

    Παράλληλα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε πως η πρόσθετη αυτή εγγυοδοσία, (με την οποία αναπροσαρμόζονται τα ποσά τα οποία προέβλεπε ο νόμος Αλογοσκούφη του 2008), δεν συνιστά σύγκλιση της κυβερνητικής πολιτικής με εκείνην της ΝΔ, αλλά τουναντίον διατήρηση της «ριζικής διαφοράς τους», καθώς η ρύθμιση, σκοπεί μεν στην ενίσχυση της ρευστότητας των Τραπεζών, αλλά υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, με τελικό αποτέλεσμα την ενίσχυση της «πραγματικής οικονομίας, των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων».

    Ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στις πρόσφατες θετικές, διεθνείς αξιολογήσεις της πορείας της ελληνικής οικονομίας και σημείωσε πως «τα προβλήματα παραμένουν και η ελληνική οικονομία παραμένει σε ύφεση, η οποία, ωστόσο, είναι πιο ρηχή από αυτήν που θα μπορούσαμε να αναμένουμε. Η συρρίκνωση βρίσκεται κάτω από το 3% το πρώτο εξάμηνο - και το 2010 προβλέπουμε πως θα κλείσει κάτω από το προβλεπόμενο 4% του σχεδίου. Σίγουρα θα χαθούν θέσεις εργασίας στην προσπάθεια να οικοδομήσουμε μια οικονομία που δεν θα στηρίζεται σε πήλινα πόδια, αρχίζουμε, όμως, να βλέπουμε φως στο τούνελ, ύστερα από μήνες απόλυτης μαυρίλας για τις προοπτικές της χώρας". "Η εικόνα αλλάζει", τόνισε.

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε επίσης πως δεν υφίσταται «νέο Μνημόνιο», αλλά «επικαιροποιημένο» και πως, «ποτέ δεν τέθηκε, ούτε και θα τεθεί ζήτημα αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, αλλά μονάχα εφαρμογή προγράμματος συμμαζέματος και διαρθρωτικά μέτρα. Αυτή είναι η απάντηση σε όσους εξακολουθούν να προβλέπουν ζοφερό μέλλον για την ελληνική Οικονομία».

    Σε ό,τι αφορά την τροπολογία καθεαυτή, ο υπουργός Οικονομικών επέλεξε να διαφοροποιήσει τη ρύθμιση και τα προβλεπόμενα από τις σχετικές διατάξεις του νόμου Αλογοσκούφη (τις οποίες αναπροσαρμόζει λογιστικά) υπογραμμίζοντας πως το μέτρο συνιστά «παρέμβαση με αναπτυξιακό χαρακτήρα»: «Δεν χαρίζουμε τίποτα στις Τράπεζες και η κίνησή μας δεν συνεπάγεται την αυτόματη παροχή εγγυήσεων 25 δισ. στις Τράπεζες. Τους δίνουμε την δυνατότητα πιστωτικής επέκτασης στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, κατόπιν υποβολής σχετικού σχεδίου από κάθε Τράπεζα ξεχωριστά, ώστε να διοχετευτούν χρήματα στην πραγματική οικονομία», ανέφερε ο υπουργός.

    Η τροπολογία του υπουργού Οικονομικών υπερψηφίστηκε από την Νέα Δημοκρατία, με αρκετά σαρκαστικές ωστόσο τις βολές του εκπροσώπου της για την «ανακολουθία» της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ: Ο Κώστας Τζαβάρας υπενθύμισε τις δηλώσεις της νυν υπουργού Οικονομίας το 2008, κατά τις οποίες, «ο ρόλος στήριξης της πραγματικής οικονομίας ανήκει στο κράτος και όχι στις Τράπεζες» και αναρωτήθηκε «ποια είναι τα στοιχεία αυτά που σας οδηγούν στην πράγματι σωστή απόφαση, όταν δεν έχετε εξασφαλίσει τα προαπαιτούμενα που τότε αξιώνατε από την κυβέρνηση της ΝΔ».

    Σχολιάζοντας, κατά τα άλλα, την παρέμβαση του υπουργού, ο κ. Τζαβάρας παρατήρησε πως «η ανευθυνότητά σας, μας έχει βυθίσει ανάμεσα στα άλλα στη σημερινή δεινή κατάσταση: Πώς μπορεί να εξηγηθεί ότι μετά το κόψιμο των εισοδημάτων, τη μείωση της κατανάλωσης και το στέγνωμα της αγοράς, έχουμε αύξηση του πληθωρισμού; Είστε άραγε ευχαριστημένος απβ αυτό το αποτέλεσμα; Το έχετε εντάξει στο χρονοδιάγραμμα για να σώσετε τον τόπο από την κρίση;», ρωτησε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

    «Εκείνοι που συκοφάντησαν και δυσφήμισαν τη χώρα, εκείνοι που κυβέρνησαν με ψέματα και που οδήγησαν την οικονομία σε χρεοκοπία και τον λαό σε αδιέξοδα, είναι η κυβέρνηση της ΝΔ,η κυβέρνηση Καραμανλή. Μην το ξεχνάτε», απάντησε ο Χρήστος Παπουτσής για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ.

    «Ποια είναι αυτή η περίφημη πραγματική οικονομία για την οποία μιλάει ο κος υπουργός; Ποιος κρίνει ποια είναι η πραγματική οικονομία; Οι Τράπεζες!» σχολίασε ο Θ. Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ).

    «Ποιος όμως θα ορίσει τα κριτήρια αυτά, αν όχι ένας δημόσιος χώρος, μια κυβέρνηση, ένα κράτος, μια Βουλή; Πραγματική οικονομία δεν είναι οι εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαία νοικοκυριά που συνθλίβονται και εξαφανίζονται; Και δεν πρέπει πρώτα να υπάρξει ένας απολογισμός για το πού δόθηκαν τα προηγούμενα 28 δισ.;», πρόσθεσε.

    Περαιτέρω διευκρινίσεις παρείχε η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη η οποία ανέφερε πως «η πρότασή μας ήταν πως έπρεπε να είχε συσταθεί ένα ταμείο, ώστε όταν δίνονται ενισχύσεις στο τραπεζικό σύστημα, οι Τράπεζες θα κατέβαλαν αντίστοιχης αξίας δάνεια προς την πραγματική οικονομία. Αυτό το ταμείο, λόγω της κρίσης, δεν έχει μπορέσει ακόμα να συσταθεί. Είμαστε στην τελική ευθεία για την σύστασή του. Αυτή τη στιγμή όμως, ως απόρροια της κρίσης και της υποβάθμισης των ελληνικών ομολόγων, οι ίδιες οι Τράπεζες αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας και δανειοδότησης ακόμα και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

    Η κα Κατσέλη παρέπεμψε περαιτέρω σε μελλοντική συζήτηση που θα διεξαχθεί σχετικά στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, προκαλώντας την διαμαρτυρία του Άδωνι Γεωργιάδη (ΛΑΟΣ), ο οποίος τόνισε πως μια τέτοια συζήτηση θα έπρεπε να είχε προηγηθεί του νομοθετήματος. Από κει και πέρα, «εδώ οι Τράπεζες γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια ("για να μην πω κάτι άλλο επειδή είμαστε στη Βουλή") τις εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου προκειμένου να παραχωρήσουν δάνεια - κι σεις μας λέτε πως θα τις ελέγξετε για 25 δισ; Ε, λοιπόν, δεν σας εμπιστευόμαστε!» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ.

    Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος κατήγγειλε τα «δύο μέτρα και δύο σταθμά» της κυβέρνησης απέναντι στις Τράπεζες και την κοινωνία, προβλέποντας «κλιμάκωση της επίθεσης εναντίον των εργαζομένων από το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, το οποίο, δεν αποσκοπεί μονάχα στην αντιμετώπιση της δημοσιονομικής εκτροπής, αλλά στην εξασφάλιση για τους κεφαλαιοκράτες, ενός φτηνού εργατικού δυναμικού. Στο πλαίσιο της επίθεσης αυτής εντάσσονται και τα μέτρα για τις εργασιακές σχέσεις και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, το χτύπημα των επικουρικών, η νέα φορολογική επιδρομή με την μετάταξη εμπορευμάτων στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ».

    Γ. Πεταλωτής: "Ανάπτυξη από το 2010"

    Είναι δεδομένο ότι δεν περιμένουμε χειρότερες μέρες, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής σε χθεσινή τηλεοπτική συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο της ΝΕΤ και υπογράμμισε ότι αυτό που προβλέπεται είναι από το 2010 να υπάρχει ανάταξη της οικονομίας και ανάπτυξη.

    Επεσήμανε δε ότι όσο η κυβέρνηση τηρεί απαρέγκλιτα τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει μέσα από το Πρόγραμμα Σταθερότητας και το μνημόνιο, "τόσο θα βλέπουμε πραγματικά την ελπίδα μπροστά μας, τόσο θα βλέπουμε φως στο τούνελ".

    Παράλληλα, ξεκαθάρισε εκ νέου ότι δεν υπάρχει "νέο μνημόνιο" και διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση λήψης νέων μέτρων το 2010, ενώ επανέλαβε ότι η αύξηση του ΦΠΑ υπάρχει μέσα στο μνημόνιο και αφορά στο 2011.

    Αναφερθείς στην αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και στην Αριστερά, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι δεν συνιστά σεβασμό προς τον ελληνικό λαό, "όταν πηγαίνουμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές με σύνθημα το "αντι-μνημόνιο" " και χαρακτήρισε αδιανόητο να το κάνει αυτό η ΝΔ "η οποία μας έφερε στην πιο άσχημη κατάσταση που θα μπορούσε να υπάρχει και μας ανάγκασε να φθάνουμε σε σημείο να συντάσσουμε μνημόνια".

    Σύσκεψη για τον προϋπολογισμό

    Η πορεία των εσόδων του προϋπολογισμού εξετάστηκε στη σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών υπό την προεδρία του υπουργού κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και τη συμμετοχή των γενικών γραμματέων του υπουργείου.

    Στη σύσκεψη έγινε ενημέρωση για την πορεία των εσόδων και παρουσιάστηκαν τα στοιχεία όπου διαπιστώθηκε ότι η αύξησή τους τον Αύγουστο κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα σε σχέση με τους στόχους που προβλέπει ο προϋπολογισμός.

    [06] Έλεγχοι στις τράπεζες

    Παράνομη είναι η πρακτική των πιστωτικών ιδρυμάτων να προβαίνουν μονομερώς σε μερική ή πλήρη ανάληψη του μισθού ή της σύνταξης που κατατίθεται στους τηρούμενους σε αυτά λογαριασμούς μισθοδοσίας και συντάξεων, με σκοπό την εξόφληση οφειλών από δάνεια ή πιστωτικές κάρτες και η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή έχει ξεκινήσει όλες τις διαδικασίες για τον έλεγχο και την αντιμετώπιση τέτοιων πρακτικών.

    Οι έλεγχοι για το θέμα άρχισαν από τη γενική γραμματεία μετά από καταγγελίες καταναλωτών και όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, καθώς η ανάληψη γίνεται χωρίς να υπάρχει ειδική εντολή του κατόχου του λογαριασμού, συνήθως αμέσως μόλις κατατίθεται ο μισθός ή η σύνταξη, με αποτέλεσμα να μην μπορεί ο καταναλωτής να εισπράξει και να διαχειριστεί (όλο) το ποσόν του μισθού του ή της σύνταξής του για την κάλυψη των βασικών του βιοτικών αναγκών.

    Το υπουργείο σημειώνει ότι τα πιστωτικά ιδρύματα δικαιολογούν την εν λόγω πρακτική τους με την επίκληση όρων που εμπεριέχονται στα «ψιλά γράμματα» συμβάσεων ανοίγματος λογαριασμού κατάθεσης ή πιστωτικών συμβάσεων, που τους επιτρέπουν να προβαίνουν σε αναλήψεις «γενικώς και αορίστως» από λογαριασμούς των καταναλωτών για την εξόφληση των οφειλών τους προς αυτά. Πρόκειται, ωστόσο, για προδιατυπωμένους όρους που χαρακτηρίζονται συχνά από αδιαφάνεια και αιφνιδιάζουν τους καταναλωτές, οι οποίοι, άλλωστε, δεν έχουν τη δυνατότητα να τους διαπραγματευτούν.

    Επισημαίνεται ότι η νομοθεσία απαγορεύει την κατάσχεση απαιτήσεων μισθών ή συντάξεων. Απαγορεύει, όμως, και την κατάσχεση από λογαριασμούς μισθοδοσίας ποσού ίσου με έναν τουλάχιστο μισθό ή μία σύνταξη (άρθρο 982 παρ. 3 Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας). Η προστασία αυτή υπαγορεύθηκε από το γεγονός ότι πλέον οι καταβολές μισθών και συντάξεων γίνονται συνήθως μέσω των τραπεζών.

    Η θέσπιση όρων που επιτρέπουν την ανάληψη του μισθού ή της σύνταξης από το λογαριασμό, πριν ουσιαστικά το ποσόν αυτό περιέλθει σε χρήση του καταναλωτή, υπονομεύει την κατοχυρωμένη προστασία του μισθού και της σύνταξης. Για το λόγο αυτό, συμφωνίες με τη μορφή προδιατυπωμένων και αδιαπραγμάτευτων όρων που επιτρέπουν χωρίς περιορισμούς τη μονομερή ανάληψη και του τελευταίου μισθού ή σύνταξης ελέγχονται στο πλαίσιο των διατάξεων του νόμου 2251/94 για τους καταχρηστικούς όρους.

    Ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή, Δημήτρης Σπυράκος, δήλωσε: «Δεν επιτρέπεται σε κανέναν να αποστερεί ή να δυσχεραίνει, με οποιονδήποτε άμεσο ή έμμεσο τρόπο, την πρόσβαση των εργαζομένων και συνταξιούχων στο μισθό και τη σύνταξή τους. Η Γενική Γραμματεία έχει κινήσει ήδη όλες τις σχετικές διαδικασίες για τον έλεγχο και την αντιμετώπιση των παραπάνω πρακτικών».

    [07] Ανασκαφές στην Ιθάκη

    Αίσθηση έχει προκαλέσει η δημοσίευση για την ανακάλυψη του Οδυσσειακού Ανακτόρου, με αποτέλεσμα οι δυο επιστήμονες που φέρονται ως ανασκαφείς της Ακρόπολης στην Ιθάκη να "βομβαρδίζονται" καθημερινά από τον Ελληνικό και διεθνή τύπο.

    Οι δυο καθηγητές και ανασκαφείς, ο Θ.Παπαδόπουλος και η Λίτσα Κοντορλή -Παπαδοπούλου κάνουν λόγο για το αποτέλεσμα μιας 16ετους έρευνας και ανασκαφής με σημαντικά ευρήματα, που "επιβεβαιώνουν ότι ο τόπος μας που πασχίζει για καλά και ελπιδοφόρα νέα και ότι ο πολιτισμός αξίζει κάθε ευκαιρία που μπορεί να έχει".

    Το ΑΠΕ-ΜΠΕ ζήτησε από τους δυο επιστήμονες την σχετική ανακοίνωση και δημοσιεύουμε μέρος των ευρημάτων της ανασκαφής που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για το ανάκτορο του Οδυσσέα.

    Πρόκειται για

    α) μεγάλο ανακτορικό κτιριακό συγκροτήμα εκτεινόμενο και διαρρυθμισμένο σε δύο επίπεδα (άνδηρα),

    β) λίθινα κλιμακοστασία λαξευμένα στο βράχο, που διευκόλυναν την επικοινωνία των κατοίκων των δύο ανδήρων,

    γ) κτιστό προϊστορικό φρεατίο

    δ) υπόγεια τεχνητή δεξαμενή νερού-"τυκτής" κρήνης,

    ε) ταφικο περιβόλο,

    στ) μεγάλο κυκλοτερές μνημείο,

    ζ) βοηθητικά δωματία-αποθηκες

    η) εργαστήριο κατεργασίας μετάλλου.

    Στη θέση Άγιος Αθανάσιος - Σχολή Ομήρου, στις υπώρειες της Εξωγής Βορείου Ιθάκης, όπου ήσαν ορατά κτιριακά κατάλοιπα και είχαν γίνει στο παρελθόν αποσπασματικές έρευνες από έλληνες και ξένους αρχαιολόγους (Volgraff, Heurtley, Wasson, Κυπαρίσσης), εντοπίστηκε και αναγνωρίστηκε η προϊστορική ακρόπολη τειχισμένη με κυκλώπειο τείχος και τέσσερις πύλες.

    Η κύρια πύλη συνδέεται με οχυρωμένη διάβαση, όμοια, σε μικρότερο μέγεθος, με του ανακτόρου της Τίρυνθας, προστατευμένη με δύο πύργους (σώζεται μερικώς ο ένας) και αναβάθρα.

    Η κύρια πύλη εφάπτεται τοίχου προσεκτικά κτισμένου και τις παραστάδες της αποτελούν επεξεργασμένοι τετραγωνισμένοι ογκόλιθοι. Από την κύρια είσοδο ήταν ορατή η νότια κύρια είσοδος του τριμερούς μεγάρου.

    Στο κάτω άνδηρο του κτιριακού συγκροτήματος εντοπίστηκε τριμερές ορθογώνιο κτίριο-μέγαρο, όμοιο με αντίστοιχα μέγαρα μυκηναϊκών ανακτόρων Μυκηνών, Τίρυνθας και Πύλου.

    Στο άνω άνδηρο αποκαλύφθηκαν προϊστορικά κτίρια αποθηκών, λουτρού, εργαστηρίου κατεργασίας μετάλλων, καθώς και βοηθητικά δωμάτια. Από τα δύο λαξευτά στο βράχο κλιμακοστάσια το μεγάλο δυτικό χωρίζεται με πλατύσκαλα σε δύο τμήματα, μιμούμενο ίσως μινωικά πρότυπα.

    Η μυκηναϊκή υπόγεια κρήνη, ανατολικά και σε μικρή απόσταση από το κεντρικό κτιριακό συγκρότημα, διατηρείται σε αρκετά καλή κατάσταση, είναι χτισμένη με τον γνωστό εκφορικό τρόπο και μοιάζει με αντίστοιχες κρήνες των ακροπόλεων Μυκηνών και Τίρυνθας. Χρονολογήθηκε από τον ειδικό επιστήμονα για τα αρχαία υδραυλικά έργα Jost Knauss, καθηγητή του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου, στην μυκηναϊκή εποχή (1300-1200 π.Χ.) και, όπως οι υπόγειες κρήνες των Μυκηνών και Τίρυνθας, χρησίμευε για την ύδρευση των ενοίκων της ακρόπολης σε περίοδο πολιορκίας και εχθρικών επιδρομών.

    Βορειοανατολικά του μεγάρου υπάρχει μικρός τετράγωνος ταφικός περίβολος, συλημένος. Ανατολικότερα της υπόγειας κρήνης, ερευνήθηκε μεγάλο κυκλοτερές προϊστορικό μνημείο με βαθμιδωτή είσοδο στα ανατολικά, από την επίχωση του οποίου προέρχονται δύο τουλάχιστον βουκράνια, οστά πρωτόγονου βοδιού (bos primigenius), προϊστορική κεραμεική και πήλινες ψημένες πινακίδες γραμμικής γραφής μία από τις οποίες, δημοσιευμένη στο έγκριτο αρχαιολογικό περιοδικό KADMOS, έχει εγχάρακτα σύμβολα και παράσταση πλοίου με τον Οδυσσέα, τη Σειρήνα, τη Σκύλλα και τον σύντροφο του Οδυσσέα στην στιγμή της μεταμόρφωσης από άνθρωπο σε χοίρο. Στα κινητά ευρήματα συγκαταλέγονται προϊστορική κεραμεική (χειροποίητη και τροχήλατη της 2ης χιλιετίας π.Χ.), σπασμένα λίθινα αγγεία, ένα μολύβδινο μινωικό ειδώλιο, χάλκινες περόνες, λυχνάρι και χρυσό έλασμα με παράσταση του Οδυσσέα και πλοίου, που το έχει τυλίξει με τα πλοκάμια της η Σκύλλα.-

    [08] "Αγώνας κατά της βίας"

    Την αποφασιστικότητα της Πολιτείας να καταπολεμήσει τη βία στα γήπεδα επανέλαβε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό "ΕΡΑ ΣΠΟΡ", με αφορμή τους χθεσινούς βανδαλισμούς στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης. Ο Γιώργος Νικητιάδης επισήμανε ότι η ατιμωρησία δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή, ενώ παράλληλα αναγνώρισε τις διαχρονικές ευθύνες της Πολιτείας.

    «Εάν η Πολιτεία εφαρμόσει τη νομοθεσία, θα πρέπει να σταματήσουν να λειτουργούν τα περισσότερα γήπεδα. Αυτό γίνεται, επειδή η ίδια η Πολιτεία όλα αυτά τα χρόνια έχει επιτρέψει σε ένα σύστημα να λειτουργεί κατ΄ αυτό τον τρόπο. Δεν μπορούμε να πάρουμε απότομα μέτρα από τη μία στιγμή στην άλλη. Γνωρίζουμε πως η ατιμωρησία είναι πρόβλημα και εμείς δεν πρόκειται να την ανεχθούμε» τόνισε ο κ. Νικητιάδης και συνέχισε: «Είχαμε σύσκεψη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με θέμα την καταπολέμηση της βίας και υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα που θα εφαρμοστούν. Θα εφαρμόσουμε τις ρήτρες βίας που θα "πονέσουν" τις ομάδες, όταν θα χάσουν τα χρήματα από τις χορηγίες του ΟΠΑΠ. Θα υπάρχουν πειθαρχικές ευθύνες για όσους δεν είναι νομότυποι. Επίσης, η Πολιτεία θα έχει την δυνατότητα να αξιώσει αποζημιώσεις για φθορές σε στάδια και αθλητικές εγκαταστάσεις. Δεν θα σταθούμε μόνο στην αποπληρωμή ενός σπασμένου καθίσματος ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα εκείνου που θα θέλει να εκτονωθεί, αλλά θα υπάρξουν αξιώσεις και για την ηθική βλάβη που θα προκαλεί στο σύλλογο. Σε συνεργασία με τα ΜΜΕ και με τις διοικήσεις των ΠΑΕ θα καταφέρουμε ισχυρά πλήγματα».

    Αναφερόμενος στα διαφημιστικά συμβόλαια του ΟΠΑΠ με τις ΠΑΕ Ολυμπιακός, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, ο υφυπουργός Πολιτισμού είπε: «Τα διαφημιστικά συμβόλαια ο ΟΠΑΠ θα πρέπει να τα δώσει. Δείτε όμως τις ρήτρες βίας που περιέχονται σε αυτά τα συμβόλαια. Ρήτρες που προβλέπονται για τα χρήματα που θα λάβει από την Πολιτεία κάθε αθλητικός φορέας και για τα συμβόλαια που θα αφορούν διαφήμιση στην φανέλα, για παράδειγμα. Οι ρήτρες βίας θα είναι αυστηρότατες».

    Για τη στάση της αστυνομίας κατά την κατάληψη του γηπέδου της Νέας Σμύρνης από οπαδούς του Πανιωνίου επισήμανε: «Οι αστυνομικές δυνάμεις ειδοποιήθηκαν και πήγαν στο γήπεδο. Αυτοί οι "λεβέντες" εξαφανίστηκαν, μόλις πλησίασε η αστυνομία. Θέλουμε να γίνει κατανοητό πως η βασική ευθύνη επιβαρύνει τις διοικήσεις των ομάδων. Η αστυνομία έχει το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί. Οι διοικήσεις των ομάδων, όμως, έχουν την βασική αρμοδιότητα για τον έλεγχο των συνδέσμων».

    Αναφέρθηκε ακόμη στις επαφές που έγιναν για τη διεξαγωγή του αγώνα της ΑΕΚ με την Νταντί Γιουνάιτεντ: «Από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το πρόβλημα, ήμουν σε διαρκή επαφή με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Μπορεί να το επιβεβαιώσει και ο πρόεδρος της ΑΕΚ, Σταύρος Αδαμίδης. Επικοινωνήσαμε με τους προέδρους των ομάδων που ελέγχουν τα διαθέσιμα γήπεδα για τη διεξαγωγή του παιχνιδιού. Προσπάθησα να συμπαρασταθώ στην ΑΕΚ, μπροστά στον κίνδυνο να μηδενιστεί».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 25 August 2010 - 16:30:53 UTC