Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-08-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παραιτείται ο Γ. Καμίνης
  • [02] ΝΔ-Οι εκλόγες στο επίκεντρο σύσκεψης
  • [03] Συνεδρίασε η Γραμματεία του ΛΑ.Ο.Σ.
  • [04] Εκστρατεία ενημέρωσης από τραπεζίτες
  • [05] Επέστρεψαν οι κουκουβάγιες στην περιοχή της Ακρόπολης...
  • [06] Ανασκαφές στην Ιθάκη

  • [01] Παραιτείται ο Γ. Καμίνης

    Τον επόμενο μήνα θα υποβάλει την παραίτησή του από τη θέση του Συνηγόρου του Πολίτη ο κ. Γ. Καμίνης, αφού προτείνεται από τον Φώτη Κουβέλη, ως υπερκομματικός υποψήφιος στις επόμενες δημοτικές εκλογές για τον Δήμο της Αθήνας.

    Στην ανακοίνωσή του ο κ. Καμίνης αναφέρει:

    «Τον προσεχή Μάρτιο συμπληρώνω οκτώ χρόνια, δηλαδή δύο πλήρεις θητείες στο αξίωμα του Συνηγόρου του Πολίτη, έχοντας προηγουμένως υπηρετήσει στην ίδια αρχή από τη θέση του Βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη. Βασική μέριμνά μου από την πρώτη στιγμή ήταν η προάσπιση του κύρους και της ανεξαρτησίας της Αρχής. Όλα αυτά τα χρόνια, από κοινού με τους άμεσους συνεργάτες μου και το προσωπικό, προσπαθήσαμε συστηματικά να εμφυσήσουμε στη δημόσια διοίκηση δύο αρχές θεμελιώδεις για ένα σύγχρονο κράτος δικαίου : τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας και προάσπιση των δικαιωμάτων του πολίτη.

    Στις αρχές του μήνα ο κύριος Φώτης Κουβέλης μου γνωστοποίησε την πρόθεσή του να με προτείνει ως υπερκομματικό υποψήφιο στις επικείμενες εκλογές για το αξίωμα του δημάρχου της Αθήνας. Δέχτηκα να συζητήσω την τιμητική αυτή πρόταση, καθώς θεωρώ ότι έχω ουσιαστικά ολοκληρώσει το έργο μου στο Συνήγορο του Πολίτη. Επιπλέον, εκτιμώντας ότι ο Δήμος της Αθήνας διέρχεται μια οξύτατη κρίση, θεωρώ αναγκαία μια εναλλακτική πρόταση που θα υπερβαίνει τις κομματικές περιχαρακώσεις.

    Ανεξάρτητα, πάντως, από την τροπή που θα πάρουν τα πράγματα, αποφάσισα να παραιτηθώ, προκειμένου να μην βαρύνει καμία απολύτως σκιά την ανεξάρτητη αρχή στην οποία υπηρετώ. Την παραίτησή μου θα υποβάλω εντός του Σεπτεμβρίου, περιοριζόμενος έως τότε στη διεκπεραίωση διοικητικών εκκρεμοτήτων, για τις οποίες δεν είναι νομικά δυνατή η αναπλήρωσή μου. Κατά τα λοιπά και έως την εκλογή νέου Συνηγόρου του Πολίτη, θα εφαρμοστεί ο θεσμός της αναπλήρωσης από Βοηθό Συνήγορο, όπως προβλέπει ο νόμος.

    Ευχαριστώ τους συνεργάτες μου, το προσωπικό του Συνηγόρου του Πολίτη και τους χιλιάδες πολίτες που έχουν κατά καιρούς προσφύγει στην ανεξάρτητη αρχή τιμώντας την με την εμπιστοσύνη τους».

    [02] ΝΔ-Οι εκλόγες στο επίκεντρο σύσκεψης

    Υπό την προεδρία του Αντώνη Σαμαρά, συνεδριάζει σήμερα η Εκτελεστική Γραμματεία της Νέας Δημοκρατίας, με αντικείμενο τις προσεχείς Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.

    [03] Συνεδρίασε η Γραμματεία του ΛΑ.Ο.Σ.

    Πάνω από 3 ώρες διήρκεσε η χθεσινη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΛΑ.Ο.Σ. υπό την προεδρία του προέδρου του κόμματος Γιώργου Καρατζαφέρη.

    Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκε η τρέχουσα πολιτική κατάσταση και η στρατηγική του κόμματος ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης έδωσε συγκεκριμένες οδηγίες στα μέλη της Ε.Γ. αναφορικά με την τακτική που θα ακολουθηθεί στις εκλογές, ενώ σύμφωνα με πηγές του ΛΑ.Ο.Σ. έγιναν δεκτά ομόφωνα τα όσα εισηγήθηκε ο πρόεδρος του κόμματος.

    Οι ίδιες πηγές του ΛΑ.Ο.Σ. δήλωσαν ότι το κόμμα είναι "μπετόν αρμέ" και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, ενώ ανέφεραν πως ο Γιώργος Καρατζαφέρης μεταξύ άλλων στην εισήγησή του είπε πως η πολιτική που θα ακολουθήσει ο ΛΑ.Ο.Σ. ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών θα έχει στόχο την καλύτερη απόδοση στις κάλπες , ενώ είπε πως αυτή τη στιγμή η χώρα δοκιμάζεται κα χρειάζεται όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σύνεση και συναίνεση στους χειρισμούς.

    [04] Εκστρατεία ενημέρωσης από τραπεζίτες

    Εκστρατεία ενημέρωσης στο εξωτερικό για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αλλά και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής σε επιμέρους τομείς, συμφώνησαν να αναλάβουν από κοινού η Τράπεζα της Ελλάδος με τις ελληνικές Τράπεζες.

    Η απόφαση αυτή ελήφθη σύμφωνα με πληροφορίες χθες το απόγευμα στη διάρκεια συνάντησης που είχε ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος με τις διοικήσεις των μεγαλύτερων πιστωτικών ιδρυμάτων, Β. Ράπανος και Απ. Ταμβακάκης από την Εθνική, Δ. Μαντζούνης από την Alpha, Μιχ. Σάλλας από την Πειραιώς, Νικ Νανόνπουλος και Τ. Χριστοδούλου από την Eurobank και Θ.Πανταλάκης από την Αγροτική.

    Στη συνάντηση συζητήθηκε ακόμη και το νέο πλαίσιο που προτίθεται να εφαρμόσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να διαθέσει στις τράπεζες το νέο πακέτο των κρατικών εγγυήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ. Κοινή πάντως ήταν η διαπίστωση ότι η ότι η δημοσιονομική εξυγίανση προχωρά με ικανοποιητικό ρυθμό.

    Τέλος στη συνάντηση τέθηκε επίσης και το θέμα της εποπτείας της ασφαλιστικής αγοράς την οποία αναλαμβάνει η Τράπεζα της Ελλάδος από 1η Δεκεμβρίου.

    [05] Επέστρεψαν οι κουκουβάγιες στην περιοχή της Ακρόπολης...

    Περίπου δέκα χρόνια πέρασαν από την πρώτη προσπάθεια ενοποίησης του ιστορικού και αρχαιολογικού κέντρου της Αθήνας, που υποσχόταν και την ενότητα του φυσικού τοπίου της περιοχής.

    Οι παρεμβάσεις της Εταιρείας Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων (ΕΑΧΑ) ανέδειξαν τα μνημεία, μεταμόρφωσαν το κέντρο σε ένα ανοικτό μουσείο, προσιτό στο ευρύ κοινό, που μια δεκαετία πριν, όχι περισότερο, σπανίως επισκεπτόταν τους μείζονες αυτούς αρχαιολογικούς χώρους.

    Κομβικό σημείο του έργου ήταν η κατάργηση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων στους πρόποδες της Ακρόπολης, με την πεζοδρόμηση της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και της Αποστόλου Παύλου.

    Τώρα πια και με την βοήθεια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, οι Αθηναίοι στον Μεγάλο Περίπατό τους μπορούν να "ξαναδιαβάσουν" τα μνημεία της πόλης τους, να τα απολαύσουν με την πανσέληνο, αλλά και να ανακαλύψουν ότι στην Πνύκα, στον λόφο των Νυμφών, στο λόφο του Αστεροσκοπείου, στον λόφο του Φιλοπάππου, στα ελάχιστα δηλαδή σημεία πράσινου που δείχνει ο χάρτης αυτής της πόλης, επέστρεψαν πολλά είδη πουλιών.

    Τσαλαπετεινοί, γκιώνηδες, καρακάξες, μπούφοι και πολλά ακόμα τραβούν την προσοχή μας.

    Μα πάνω απβ όλα η κουκουβάγια, το σύμβολο της σοφίας και της επιστήμης, το ιερό πτηνό της θεάς Αθηνάς, που τυφλωμένο από τα φώτα των αυτοκινήτων τόσα χρόνια είχε εξαφανιστεί και επανεμφανίστηκε μετά την πεζοδρόμηση.

    Και είναι στην δικαιοδοσία του Δήμου της Αθήνας να επαγρυπνεί για την αποκατάσταση του τοπίου, με συνεργεία που καθαρίζουν τους λόφους, με δημοτική αστυνομία αυστηρή, χωρίς κατανόηση στους μοτοσυκλετιστές και στα αυτοκίνητα που διασχίζουν την Αποστόλου Παύλου, αναπτύσοντας μάλιστα ταχύτητα στον πεζόδρομο όπου, η χρήση γης, η αέναη αύξηση των τραπεζοκαθισμάτων και οι άδειες λειτουργίας δήθεν ``παραδοσιακών`` καφενείων έχουν καταντήσει παρωδία.

    Όλη η παρέμβαση στο ιστορικό κέντρο βασίζεται σε λεπτές ισορροπίες, γεγονός που απαιτεί επαγρύπνιση και από τους κατοίκους.

    Αρκετά συχνά βρέθηκαν μπροστά σε απόπειρες αλλαγής σε βάρος της φυσιογνωμίας του χώρου.

    Για παράδειγμα οι διαρκείς επεκτάσεις καφέ και εστιατορίων, η τσιμεντοποίηση του χώρου στάθμευσης, οι φήμες για ηλεκτροφώτιση των λόφων, η πλήρης περίφραξη των λόφων.

    Ίσως οι μεταναστεύσεις της κουκουβάγιας είναι ένας ευαίσθητος δείκτης για μια εξισορροπημένη χρήση του τόσο σημαντικού για τον παγκόσμιο πολιτισμό, ιστορικού κέντρου της Αθήνας.

    [06] Ανασκαφές στην Ιθάκη

    Αίσθηση έχει προκαλέσει η δημοσίευση για την ανακάλυψη του Οδυσσειακού Ανακτόρου, με αποτέλεσμα οι δυο επιστήμονες που φέρονται ως ανασκαφείς της Ακρόπολης στην Ιθάκη να "βομβαρδίζονται" καθημερινά από τον ελληνικό και διεθνή τύπο.

    Οι δυο καθηγητές και ανασκαφείς, ο Θ.Παπαδόπουλος και η Λίτσα Κοντορλή -Παπαδοπούλου κάνουν λόγο για το αποτέλεσμα μιας 16ετους έρευνας και ανασκαφής με σημαντικά ευρήματα, που "επιβεβαιώνουν ότι ο τόπος μας που πασχίζει για καλά και ελπιδοφόρα νέα και ότι ο πολιτισμός αξίζει κάθε ευκαιρία που μπορεί να έχει".

    Το ΑΠΕ-ΜΠΕ ζήτησε από τους δυο επιστήμονες την σχετική ανακοίνωση και δημοσιεύουμε μέρος των ευρημάτων της ανασκαφής που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για το ανάκτορο του Οδυσσέα.

    Πρόκειται για

    α) μεγάλο ανακτορικό κτιριακό συγκροτήμα εκτεινόμενο και διαρρυθμισμένο σε δύο επίπεδα (άνδηρα),

    β) λίθινα κλιμακοστασία λαξευμένα στο βράχο, που διευκόλυναν την επικοινωνία των κατοίκων των δύο ανδήρων,

    γ) κτιστό προϊστορικό φρεατίο

    δ) υπόγεια τεχνητή δεξαμενή νερού-"τυκτής" κρήνης,

    ε) ταφικο περιβόλο,

    στ) μεγάλο κυκλοτερές μνημείο,

    ζ) βοηθητικά δωματία-αποθηκες

    η) εργαστήριο κατεργασίας μετάλλου.

    Στη θέση Άγιος Αθανάσιος - Σχολή Ομήρου, στις υπώρειες της Εξωγής Βορείου Ιθάκης, όπου ήσαν ορατά κτιριακά κατάλοιπα και είχαν γίνει στο παρελθόν αποσπασματικές έρευνες από έλληνες και ξένους αρχαιολόγους (Volgraff, Heurtley, Wasson, Κυπαρίσσης), εντοπίστηκε και αναγνωρίστηκε η προϊστορική ακρόπολη τειχισμένη με κυκλώπειο τείχος και τέσσερις πύλες.

    Η κύρια πύλη συνδέεται με οχυρωμένη διάβαση, όμοια, σε μικρότερο μέγεθος, με του ανακτόρου της Τίρυνθας, προστατευμένη με δύο πύργους (σώζεται μερικώς ο ένας) και αναβάθρα.

    Η κύρια πύλη εφάπτεται τοίχου προσεκτικά κτισμένου και τις παραστάδες της αποτελούν επεξεργασμένοι τετραγωνισμένοι ογκόλιθοι. Από την κύρια είσοδο ήταν ορατή η νότια κύρια είσοδος του τριμερούς μεγάρου.

    Στο κάτω άνδηρο του κτιριακού συγκροτήματος εντοπίστηκε τριμερές ορθογώνιο κτίριο-μέγαρο, όμοιο με αντίστοιχα μέγαρα μυκηναϊκών ανακτόρων Μυκηνών, Τίρυνθας και Πύλου.

    Στο άνω άνδηρο αποκαλύφθηκαν προϊστορικά κτίρια αποθηκών, λουτρού, εργαστηρίου κατεργασίας μετάλλων, καθώς και βοηθητικά δωμάτια. Από τα δύο λαξευτά στο βράχο κλιμακοστάσια το μεγάλο δυτικό χωρίζεται με πλατύσκαλα σε δύο τμήματα, μιμούμενο ίσως μινωικά πρότυπα.

    Η μυκηναϊκή υπόγεια κρήνη, ανατολικά και σε μικρή απόσταση από το κεντρικό κτιριακό συγκρότημα, διατηρείται σε αρκετά καλή κατάσταση, είναι χτισμένη με τον γνωστό εκφορικό τρόπο και μοιάζει με αντίστοιχες κρήνες των ακροπόλεων Μυκηνών και Τίρυνθας. Χρονολογήθηκε από τον ειδικό επιστήμονα για τα αρχαία υδραυλικά έργα Jost Knauss, καθηγητή του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου, στην μυκηναϊκή εποχή (1300-1200 π.Χ.) και, όπως οι υπόγειες κρήνες των Μυκηνών και Τίρυνθας, χρησίμευε για την ύδρευση των ενοίκων της ακρόπολης σε περίοδο πολιορκίας και εχθρικών επιδρομών.

    Βορειοανατολικά του μεγάρου υπάρχει μικρός τετράγωνος ταφικός περίβολος, συλημένος. Ανατολικότερα της υπόγειας κρήνης, ερευνήθηκε μεγάλο κυκλοτερές προϊστορικό μνημείο με βαθμιδωτή είσοδο στα ανατολικά, από την επίχωση του οποίου προέρχονται δύο τουλάχιστον βουκράνια, οστά πρωτόγονου βοδιού (bos primigenius), προϊστορική κεραμεική και πήλινες ψημένες πινακίδες γραμμικής γραφής μία από τις οποίες, δημοσιευμένη στο έγκριτο αρχαιολογικό περιοδικό KADMOS, έχει εγχάρακτα σύμβολα και παράσταση πλοίου με τον Οδυσσέα, τη Σειρήνα, τη Σκύλλα και τον σύντροφο του Οδυσσέα στην στιγμή της μεταμόρφωσης από άνθρωπο σε χοίρο. Στα κινητά ευρήματα συγκαταλέγονται προϊστορική κεραμεική (χειροποίητη και τροχήλατη της 2ης χιλιετίας π.Χ.), σπασμένα λίθινα αγγεία, ένα μολύβδινο μινωικό ειδώλιο, χάλκινες περόνες, λυχνάρι και χρυσό έλασμα με παράσταση του Οδυσσέα και πλοίου, που το έχει τυλίξει με τα πλοκάμια της η Σκύλλα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 26 August 2010 - 6:30:37 UTC