Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-08-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΔ: Οι εκλόγες στο επίκεντρο σύσκεψης
  • [02] Θέλει τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ ο Γ. Καμίνης
  • [03] Ρύθμιση για τα αναπηρικά
  • [04] Εξιχνιάστηκε η ληστεία στην Αλόννησο
  • [05] Νεκρός ο τρίτος πιλότος
  • [06] "Εξυγίανση στο Δημόσιο"

  • [01] ΝΔ: Οι εκλόγες στο επίκεντρο σύσκεψης

    Υπό την προεδρία του Αντώνη Σαμαρά, συνεδριάζει σήμερα η Εκτελεστική Γραμματεία της Νέας Δημοκρατίας, με αντικείμενο τις προσεχείς Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.

    [02] Θέλει τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ ο Γ. Καμίνης

    Ως προυπόθεση για να είναι υποψήφιος για το Δήμο Αθηναίων θέτει τη στήριξή του ΠΑΣΟΚ, ο τελών υπό παραίτηση Συνήγορος του Πολίτη Γ Καμίνης.

    Μιλώντας στο ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ FM είπε χαρακτηριστικά:

    «Όχι ακόμα, γιατί αυτό εξαρτάται από το ποιά θα είναι η επιλογή του κυβερνητικού κόμματος, η οποία ελπίζω δεν αργεί. Αυτή τη στιγμή έχει προταθεί το όνομά μου από τον κ. Κουβέλη. Είναι φανερό ότι μια υποψηφιότητα με φιλοδοξίες θα διεκδικήσει τον δήμο, θα πρέπει να έχει την στήριξη του πλειοψηφούντος κόμματος στη Βουλή, του ΠΑΣΟΚ. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις θα μπορούσαμε πραγματικά να πάμε για να πάρουμε τον δήμο της Αθήνας».

    Ο Γ. Καμίνης ανέφερε σε διευκρινιστική ερώτηση πως μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα στηριχθεί κι από άλλον φορέα θα είναι υποψήφιος.

    «Του είχα πει του κ. Κουβέλη κι αυτό έχει λεχθεί και στην ανακοίνωσή μου υπάρχει ότι συζητώ μόνο για υπερκομματική υποψηφιότητα και για να μην κοροϊδεύουμε και τους πολίτες και για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, στην δική μου την αντίληψη, η υπερκομματική αυτή υποψηφιότητα, θα πρέπει να είναι μια υποψηφιότητα με σοβαρές πιθανότητες να κερδίσει τον δήμο της Αθήνας. Οπότε, όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορώ να περιοριστώ στα στενά όρια ενός πολύ σεβαστού κόμματος».

    Αποκάλυψε ότι βολιδοσκοπήθηκε από το ΠΑΣΟΚ και είπε ότι «απάντησα ότι ναι με ενδιαφέρει κι από εκεί και πέρα τις συνεννοήσεις με το ΠΑΣΟΚ και με τα υπόλοιπα κόμματα, αν υπάρχουν, τις κάνει ο κ. Κουβέλης».

    [03] Ρύθμιση για τα αναπηρικά

    Στην αντεπίθεση πέρασε το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, με αφορμή ανακοίνωση της Γραμματείας «Πολιτών με αναπηρία» της Ν.Δ., περί διακοπής της ελεύθερης διέλευσης στα διόδια των Ι.Χ. των ατόμων με αναπηρία.

    Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο υπενθυμίζει ότι δεν υπάρχει θεσμοθετημένη απαλλαγή των τελών διοδίων για τα αναπηρικά αυτοκίνητα, γιατί, όπως αναφέρει, δυστυχώς, οι Συμβάσεις Παραχώρησης που υπέγραψε και κύρωσε με νόμο στη Βουλή το 2007 η κυβέρνηση της ΝΔ, δεν το προέβλεπαν.

    Παρόλα αυτά, οι εταιρίες Έργων Παραχώρησης ανταποκρίθηκαν στο αίτημα της Κυβέρνησης και επιτρέπουν την ελεύθερη διέλευση των ατόμων με αναπηρία, κατά κανόνα από όλους τους σταθμούς διοδίων ευθύνης τους.

    Το υπουργείο παραδέχεται, ωστόσο, ότι παρουσιάστηκαν πρόσφατα, μεμονωμένα περιστατικά στο τμήμα του αυτοκινητόδρομου της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, από παρανόηση της παραπάνω δέσμευσης και απαιτήθηκε η καταβολή τελών διοδίων σε ορισμένα οχήματα. Μετά από σχετική επισήμανση δεν θα επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα, ενώ το υπουργείο θα προωθήσει ρύθμιση και για την οριστική επίλυση του προβλήματος.

    [04] Εξιχνιάστηκε η ληστεία στην Αλόννησο

    Ένας 38χρονος Έλληνας, κατάδικος σε πολυετή κάθειρξη για δολοφονία και ληστείες, συνελήφθη και κρατείται ως ένας από τους τρεις δράστες της κινηματογραφικής ληστείας στην Εθνική Τράπεζα Αλοννήσου.

    Ο 38χρονος συνελήφθη λίγες ώρες μετά την ληστεία στην περιοχή των Εξαρχείων και από τις έρευνες προέκυψε ότι ο ίδιος, με άγνωστο συνεργό του, επιβαίνοντας σε μια μοτοσικλέτα, φορώντας κουκούλες και καπέλα και με την απειλή καλάσνικοφ, πήραν από το χρηματοκιβώτιο της τράπεζας περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ.

    Κατά την διαφυγή τους, ο οδηγός φορτηγού που είχε αντιληφθεί τι συνέβαινε εμβόλισε την μοτοσικλέτα και οι δύο δράστες διέφυγαν πεζή αφού εγκατέλειψαν τα χρήματα στον τόπο της σύγκρουσης με το φορτηγό.

    Λίγο πιο μακριά ακινητοποίησαν έναν μοτοσικλετιστή με την απειλή όπλου του πήραν την μοτοσικλέτα και προσπάθησαν να διαφύγουν.

    Έγιναν αντιληπτοί, όμως, από αστυνομικούς του τοπικού αστυνομικού τμήματος, οι οποίοι τους καταδίωξαν αλλά οι δράστες πυροβολώντας ξέφυγαν.

    Οι πυροβολισμοί έγιναν αντιληπτοί από λιμενοφύλακα της περιοχής ο οποίος προσπάθησε να τους εμποδίσει, εκείνοι πυροβόλησαν εναντίον και διέφυγαν με φουσκωτό σκάφος, το οποίο κλέψει δυο μέρες νωρίτερα από την περιοχή Πυλίου Ευβοίας.

    Αξιωματικοί της αστυνομίας εξέφραζαν ερωτηματικά για το γεγονός ότι ο δράστης είχε λάβει 11ήμερη άδεια από τις φυλακές Αγιάς Κρήτης και κατά το διάστημα της άδειας διέπραξε - με τους καταζητούμενους συνεργούς του - την ληστεία.

    Τα ερωτηματικά των αστυνομικών οφείλονται στο γεγονός ότι ο συλληφθείς είναι έγκλειστος στις φυλακές, καταδικασμένος σε πολυετή κάθειρξη για την ανθρωποκτονία και την ληστεία, που διέπραξε το 1995 μαζί με επτά άλλους συνεργούς στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, όπου δολοφόνησαν εν ψυχρώ τον ταμεία, έχει επίσης κι άλλες καταδίκες για εκβιάσεις και ληστείες.

    [05] Νεκρός ο τρίτος πιλότος

    Νεκρός εντοπίστηκε ο αγνοούμενος πιλότος του μονοθέσιου πολεμικού αεροσκάφους, το οποίο είχε συγκρουστεί, νωρίτερα σήμερα, με άλλο διθέσιο F- 16 νοτίως της Κρήτης και συνετρίβησαν.

    Οι δύο πιλότοι του διθέσιου περισυνελέγησαν σώοι.

    Ο ένας όμως είναι σοβαρά τραυματισμένος αφού έχει υποστεί διάτρηση πνεύμονος και χτυπήματα στο κεφάλι.

    Στην Κρήτη μεταβαίνει ο Υπουργός Αμύνης Ευ. Βενιζέλος.-

    [06] "Εξυγίανση στο Δημόσιο"

    «Η κυβέρνηση δίνει καθημερινή μάχη για τον περιορισμό της τεράστιας σπατάλης στα χρήματα των πολιτών, καθημερινό αγώνα για το αυτονόητο», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής και τόνισε ότι είναι βαθιά πεποίθηση της κυβέρνησης ότι η περιστολή της σπατάλης στο δημόσιο τομέα και η εξυγίανση στη δημόσια διοίκηση είναι η μεγαλύτερη κοινωνική παροχή προς τους πολίτες.

    Ο Γ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι η δουλειά που γίνεται καθημερινά, η πλήρης αξιοποίηση των θυσιών των πολιτών, με την προοπτική να μην πηγαίνει χαμένο ούτε ένα ευρώ, επιτρέπουν να βλέπουμε πλέον αρκετά αισιόδοξα την επόμενη μέρα και δημιουργούν την προοπτική για μια Ελλάδα που θα πατάει σε στέρεες βάσεις, «ώστε να μην έχουμε φαινόμενα, όπως αυτά, μετά τη διακυβέρνηση της ΝΔ».

    Επεσήμανε δε ότι σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται κι οι ανακοινώσεις του υπουργείου Εσωτερικών για το ανώτατο όριο στις εκλογικές δαπάνες και την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, καθώς επίσης και του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη χρηματοδότηση, μέσω ΕΣΠΑ,της ψηφιοποίησης με ηλεκτρονικό σύστημα μιας σειράς υπηρεσιών,όπως το ποινικό μητρώο, η παρακολούθηση δικογράφων και η αποθήκευση πρακτικών, έτσι ώστε να «εχουμε να κάνουμε με μια καλύτερη απονομή της δικαιοσύνης».

    Στο ίδιο πλαίσιο, εντάσσεται κι η ηλεκτρονική καταχώρηση και εκτέλεση συνταγών, η οποία «θα βάλει τέλος στην τεράστια σπατάλη και θα επιφέρει περιστολή δαπανών κατά περίπου 1 δισ. ευρώ,που θα την επωφεληθούν τα ασφαλιστικά ταμεία».

    Αν και ανέφερε ότι η κυβέρνηση γνώριζε και είχε επισημάνει ότι θα υπάρχει ύφεση, ανεργία και πληθωρισμός και ότι με βάση αυτή την παραδοχή προχώρησε στις αποφάσεις και τα μέτρα που έλαβε, ο κ. Πεταλωτής τόνισε επιπλέον ότι γνωρίζουμε ότι μέσα στο 2012 θα υπάρχει ανάταξη της οικονομίας και θα έχουμε ανάπτυξη, περιορισμό της ανεργίας και του πληθωρισμού.

    Ο Γ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι «είμαστε μέσα στους στόχους μας» και ότι «δεν υπάρχει περίπτωση για νέα μέτρα».

    Σημείωσε ακόμη ότι «αν τηρούμε απαρέγκλιτα τις δεσμεύσεις μας, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, δεν έχουμε να αλλάξουμε κανέναν σχεδιασμό μας».

    Παράλληλα, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει εξαγγελίες που επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο στη ΔΕΘ και δεν υλοποιούνται, συμπληρώνοντας ότι βλέπει «με άλλο μάτι» αυτό που ονομάζεται κοινωνική προστασία του πολίτη,που έχει να κάνει με γενικότερο σχεδιασμό.

    «Τη φιλολογία του ανασχηματισμού την έχουμε εξαντλήσει, δεν έχουμε την πολυτέλεια να ασχολούμαστε με ζητήματα που δεν είναι παραγωγικά», δήλωσε ο εκπρόσωπος σχετικά με τον φημολογούμενο ανασχηματισμό, ενώ ερωτηθείς για την περίπτωση της υποψηφιότητας του Γ. Καμίνη στην Αθήνα, παρέπεμψε στο σύστημα αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων οι διαδικασίες του οποίου είναι σε εξέλιξη στο ΠΑΣΟΚ.

    Ο Γ. Πεταλωτής τόνισε ότι «μέλημά μας είναι μέσα σ' αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάμε σαν χώρα και παρ' όλο που πήραμε επώδυνες αποφάσεις, να δημιουργήσουμε συνθήκες, από δω και πέρα, ώστε να ελαφρύνουμε όσο μπορούμε τον Έλληνα πολίτη, όσο επιτρέπουν τα δημοσιονομικά της χώρας».

    Σχετικά δε με το αν ισχύει ότι θα διατεθούν 100 εκατ. ευρώ για το κοινωνικό και αναπτυξιακό πακέτο που αναμένεται να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Γ. Α. Παπανδρέου στη ΔΕΘ, ο κ. Πεταλωτής είπε πως «ό,τι έχουμε πει έως τώρα, ισχύει» και επεσήμανε ότι από κει και πέρα υπάρχει κι η χρηματοδότηση προγραμμάτων μέσω του ΕΣΠΑ, τα οποία δεν αξιοποιήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.

    Όσον αφορά στο πακέτο των 25 δισ. ευρώ για τις τράπεζες, ο κ. Πεταλωτής, αφού ανέφερε ότι ως αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ άσκησε έντονη κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ για το πακέτο των 28 δισ. ευρώ επειδή δεν υπήρχε εγγύηση ότι θα ενισχύσει τη ρευστότητα στην αγορά, τόνισε ότι σ' αυτήν την περίπτωση η κυβέρνηση διασφαλίζει ότι το πακέτο θα περάσει στην αγορά μέσω των τραπεζών, με συγκεκριμένες ασφαλιστικές δικλείδες.

    Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τις τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκιά τους, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι «θα υπάρξει σειρά ρυθμίσεων που θα διασφαλίζουν τη ρευστότητα με όρους της αγοράς ώστε να είναι ανοικτή».

    Ερωτηθείς σχετικά με την απόφαση που έχει δημοσιευθεί στην εφημερίδα της Κυβέρνησης, αναφορικά με την πρόσληψη συμβούλων του πρωθυπουργού, ο κ. Πεταλωτής χαρακτήρισε ως επιβεβλημένο «σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση της χώρας, το Γραφείο του Πρωθυπουργού να είναι άρτια στελεχωμένο, προκειμένου και να προσλαμβάνει την ελληνική και τη διεθνή πραγματικότητα και να βρίσκονται λύσεις με τον πιο οικονομικό τρόπο».

    Επεσήμανε ακόμη ότι γίνεται με πλήρη διαφάνεια, ότι έχουν ήδη δημοσιευθεί ο αριθμός και οι ειδικότητες αυτών των συμβούλων και πως όλες οι αποφάσεις θα δοθούν στη δημοσιότητα και θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο.

    Ερωτηθείς εάν η πρόσληψη συμβούλων συνδέεται με τις «δομικές» αλλαγές που έχουν προαναγγελθεί, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι είναι κάτι ευρύτερο, σημειώνοντας ότι το έργο των υπουργών -το οποίο εξήρε - είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και δεν έχει να κάνει με τους συμβούλους του πρωθυπουργού.

    Υπενθύμισε δε ότι στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν γίνει ήδη περικοπές δαπανών και ότι η κυβέρνηση είναι μακριά από τη λογική των «ημέτερων».

    Εν τω μεταξύ, ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος τόνισε ότι ο νόμος Παπακωνσταντίνου για το πλαφόν στις αμοιβές των στελεχών του δημόσιου τομέα ισχύει και για την ΕΡΤ, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι επιβεβλημένο.

    Ο εκπρόσωπος, σχετικά με τη συζήτηση για το θέμα των 12 μιλίων και το casus belli εκ μέρους της Τουρκίας, είπε ότι «θα υπάρχει αξιολόγηση από την κυβέρνηση και όταν υπάρχει θα ανακοινωθεί κιόλας».

    Ο Γ. Πεταλωτής, ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη με την κατάργηση της βάσης του «10», ανέφερε ότι «υπάρχει ούτως ή άλλως στρεβλή κατάσταση που η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αλλάξει».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 26 August 2010 - 14:30:42 UTC