Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-08-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ζητούνται κίνητρα για επενδύσεις
  • [02] Υπόθεση Siemens - Δίωξη σε βάρος του Π. Καρακώστα
  • [03] Πυρκαγιές σε Κεφαλονιά και Πόρτο Χέλι

  • [01] Ζητούνται κίνητρα για επενδύσεις

    Θέματα χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η επιδότηση των επιχειρήσεων για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, η ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο όσο το δυνατόν περισσότερων επιχειρήσεων ήταν τα βασικά σημεία στα οποία επικεντρώθηκε η συζήτηση που είχε το προεδρείο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος με τους υπουργούς Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη.

    Η υπουργός εξερχόμενη από τη συνάντηση δήλωσε ότι συζητήθηκε με τη ΓΣΕΒΕΕ εκτός από τα θέματα χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού νόμου αλλά και αξιοποίησης όλων των προγραμμάτων που υπάρχουν στο έπακρο για την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και το θέμα της απλούστευσης των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο Παρατηρητήριο Τιμών Πρώτων Υλών που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομίας. Με το θέμα αυτό ήδη ασχολείται ο γενικός γραμματέας Εμπορίου κ. Στ. Κομνηνός που αυτό το διάστημα πραγματοποιεί επαφές με όλους τους φορείς.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Δ. Ασημακόπουλος σε δηλώσεις του σημείωσε τη σημασία στοχευμένων προγραμμάτων για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας στις επιχειρήσεις, προγραμμάτων για επενδύσεις από τη μικρομεσαία επιχείρηση, σημείωσε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω αύξηση του ΦΠΑ αντιθέτως μάλιστα θα πρέπει να μειωθεί τουλάχιστον κατά μια μονάδα, ενώ και η ΓΣΕΒΕΕ με τη σειρά της, μετά το ΣΕΒ και το ΕΒΕΑ που ζητούν επανεξέταση του μνημονίου, ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών να επανεξετάσει τη δυνατότητα χρονικής επέκτασης του μνημονίου κατά δύο έτη καθώς τα δημοσιονομικά ακολουθούν καλή πορεία και πρέπει να αποδεσμευτούν πόροι για δημόσιες επενδύσεις.

    Το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ επέδωσε υπόμνημα με τις θέσεις και τα αιτήματα των επαγγελματοβιοτεχνών στον υπουργό Οικονομικών και την υπουργό Οικονομίας.

    Η Συνομοσπονδία ζητεί, μεταξύ άλλων, να υπάρξει επιδότηση των επιχειρήσεων για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, να δοθούν κίνητρα για επενδύσεις στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, να μειωθεί ο συντελεστής του ΦΠΑ κατά μια μονάδα, να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το χρονικό περιθώριο μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, και να δημιουργηθεί παρατηρητήριο τιμών στην αγορά μηχανημάτων και πρώτων υλών.

    Θερμό χειμώνα προβλέπει η ΑΔΕΔΥ

    Μαζικές και σκληρές αντιδράσεις και ένα θερμό χειμώνα, προβλέπει η ΑΔΕΔΥ, λόγω της κατάστασης που οδηγεί "την οικονομία σε αποσάρθρωση και διάλυση".

    Αυτό δήλωσε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Δόλγιρας, μετά τη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ με τους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών κ.κ. Γιάννη Ραγκούσης και Γιώργο Παπακωνσταντίνου, στο υπουργείο Εσωτερικών.

    Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο ενημέρωσης των υπουργών, οι οποίοι θα μεταφέρουν τα αιτήματα της ΑΔΕΔΥ, στον πρωθυπουργό ενόψει της ΔΕΘ.

    Ειδικότερα, ανακοινώθηκαν κινητοποιήσεις τόσο στο πανευρωπαϊκό επίπεδο στις 28 Σεπτεμβρίου, όσο και στη ΔΕΘ στις 11 Σεπτεμβρίου.

    Οσον αφορά τις προτάσεις και τα αιτήματα της ΑΔΕΔΥ, οι εκπρόσωποί της δήλωσαν πως δεν αποδέχονται κλαδικά μισθολόγια αλλά ένα ενιαίο, ζητούν την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και δεν συζητούν περαιτέρω μείωση των αποδοχών τους.

    Όσον αφορά στο πρόγραμμα "Καλλικράτης", είπαν πως υπάρχει κίνδυνος διοικητικού χάους, αφού έχουν αυξηθεί πάνω από 150%, σε σχέση με άλλες χρονιές, οι συνταξιοδοτήσεις υπαλλήλων, γεγονός, που δημιουργεί προβλήματα τόσο στους εργαζόμενους, όσο και στη διοίκηση.

    Επίσης, παρ' όλο που αποδέχονται την ανάγκη αναδιοργάνωσης του δημόσιου τομέα, είναι αντίθετοι στις υποχρεωτικές μετατάξεις.

    Το άλλο μέλος της ΑΔΕΔΥ, που έκανε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, η κ. Δέσποινα Σπανού, είπε πως η συνάντηση αυτή έγινε για το θεαθήναι, καθώς οι υπουργοί δεν δεσμεύτηκαν για τίποτα και τόνισε, πως οι αποδοχές των υπαλλήλων είναι πολύ χαμηλές και ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί, με αποτέλεσμα, να μην μπορούν οι δημόσιοι υπάλληλοι να καλύψουν το κόστος ζωής.

    Ο κ. Ραγκούσης διευκρίνισε σε δηλώσεις του στη συνέχεια,πως ο ίδιος και ο υπουργός Οικονομικών δεν δεσμεύτηκαν, καθώς η συνάντηση αυτή είναι προπαρασκευαστική, ενόψει της επικείμενης συνάντησης Παπανδρέου - ΑΔΕΔΥ πριν από τη ΔΕΘ.

    Συνάντηση Παπακωνσταντίνου-Προβόπουλου

    Την εφ΄όλης της ύλης τακτική συνάντηση είχαν σήμερα το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών, ο υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου, και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος. Κατά τη συνάντηση των δύο ανδρών συζητήθηκαν οι εξελίξεις τόσο στην Οικονομία (υλοποίηση δεσμεύσεων μνημονίου, διαρθρωτικές αλλαγές, κ.λπ.), όσο και στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

    Ο υπουργός ενημέρωσε τον διοικητή της ΤτΕ και για τον διορισμό των τριών συμβούλων του Δημοσίου, οι οποίοι αναλαμβάνουν αφ' ενός να αποτιμήσουν τις συμμετοχές του Δημοσίου στις τράπεζες και αφ' ετέρου να καταρτίσουν μελέτη με προτάσεις για τις στρατηγικές κινήσεις, που πρέπει να γίνουν στο πιστωτικό σύστημα. Από την πλευρά του, ο κ. Προβόπουλος ενημέρωσε τον κ. Παπακωνσταντίνου για το πώς εξελλίσσονται τα βασικά μεγέθη των τραπεζών (την τρέχουσα περίοδο δημοσιοποιούνται και τα αποτελέσματα του α΄εξαμήνου) και η πιστωτική επέκταση, καθώς και για την πρόσφατη συνάντηση, που είχε με τους επικεφαλής των μεγαλύτερων ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων.

    Θετικές εκτιμήσεις για την οικονομία

    Επαίνους για την αποφασιστικότητα με την οποία η Ελλάδα υλοποιεί το πρόγραμμα προσαρμογής της οικονομίας της σε στέρεες βάσεις, δίνει ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωση, αρμόδιος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Ολι Ρεν, μέσα από μακροσκελές άρθρο του στην αυστριακή εφημερίδα "Ντι Πρέσε", απορρίπτοντας τα σενάρια για αναδιάρθρωση του χρέους.

    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση απέδειξε την αποφασιστικότητά της να υλοποιήσει τα δραστικά και συγχρόνως επώδυνα μέτρα και τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, η εξυγίανση του προϋπολογισμού σημειώνει πρόοδο, καθώς δρομολογήθηκαν πακέτα μέτρων συνολικού ύψους γύρω στο 8% του ΑΕΠ για το 2010.

    Ο κ. Ρεν παραθέτει παραδείγματα της προόδου των μεταρρυθμίσεων στη διαχείριση του προϋπολογισμού όπως, στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στην προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αρχίζοντας από την αγορά εργασίας και τις συντάξεις μέχρι τις προϋποθέσεις-πλαίσιο για επιχειρήσεις.

    Παρατηρεί μάλιστα, πως η υλοποίηση μερικών μεταρρυθμίσεων γίνεται γρηγορότερα απ΄ότι προβλέπεται στο χρονοδιάγραμμα. Πέραν αυτών, με την ίδρυση ενός νέου Ταμείου Δημοσιονομικής Σταθερότητας θα ενισχυθεί η ικανότητα αντίστασης του δημοσιονομικού συστήματος.

    Για το μέλλον, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αναφέρει πως μία συνεπής υλοποίηση των συμφωνηθέντων μέτρων, και ένα, όσο είναι δυνατόν, ξεπέρασμα των στόχων, θα αποτελέσουν το κλειδί για την επανάκτηση της αξιοπιστίας και για την εξάλειψη των υπαρχόντων ανισοτήτων. Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας απελευθέρωσης και ανοίγματος της αγοράς σε ορισμένους τομείς θα πρέπει να προωθηθούν περαιτέρω, για να ενισχυθεί η ανάπτυξη και η απασχόληση και να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα.

    Ο κ. Ρεν επαναλαμβάνει πως μια αποφασιστική υλοποίηση θα ενισχύσει την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη των πολιτών και των επενδυτών, και, σημειώνοντας πως γνωρίζει ότι η ταχύτητα των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα δεν έχει εξαλείψει πλήρως τις σκέψεις ως προς την αναδιάρθρωση του χρέους, υπογραμμίζει κατηγορηματικά πως ο ίδιος θεωρεί ως αδικαιολόγητες αυτές τις σκέψεις, και αυτό για πολλούς λόγους.

    Απαριθμώντας τους λόγους που τον οδηγούν σε απόρριψη των σεναρίων για αναδιάρθρωση του χρέους, ο Ευρωπαίος Επίτροπος επισημαίνει ότι το πρόγραμμα σταθεροποίησης δεν είναι μόνον αναμφίβολα φιλόδοξο αλλά είναι επίσης σίγουρα ρεαλιστικό, οι προβλεπόμενες σε αυτό διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στοχεύουν σε ενίσχυση του μεσοπρόθεσμου δυναμικού ανάπτυξης.

    Ο ίδιος προειδοποιεί πως εκείνοι που προωθούν σενάρια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, υποτιμούν το, συνδεόμενο με κάτι τέτοιο, τεράστιο οικονομικό και πολιτικό κόστος, τις συνέπειες για την ελληνική οικονομία γενικά και το ελληνικό δημοσιονομικό σύστημα, αλλά και τις αρνητικές συνέπειες για την Ευρωζώνη συνολικά και για την παγκόσμια οικονομία.

    Συμπληρώνει ακόμη πως η πολιτική ζημία θα ήταν σημαντική όχι μόνον για την Ελλάδα αλλά επίσης για την Ευρωζώνη και για την Ευρωπαϊκή Ενωση γενικά και ως εκ τούτου αυτό το ανεπιθύμητο και άσκοπο αποτέλεσμα θα πρέπει να αποφευχθεί.

    Ο Ολι Ρεν τονίζει πως θα πρέπει να εξαχθούν διδάγματα από την πρόσφατη κρίση και να εξαλειφθούν οι αδυναμίες για να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοιες κρίσεις, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει φιλόδοξες προτάσεις για μια βελτίωση της οικονομικής διακυβέρνησης, τις οποίες ο ίδιος θα καταθέσει μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου.

    Τέλος, επισημαίνει πως η ελληνική κρίση έχει μεν προκαλέσει καμπή στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, αλλά έχει δώσει και μία αποφασιστική ώθηση για την εξέταση των συστημικών αδυναμιών της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ, και ο ίδιος δηλώνει πεπεισμένος ότι αυτό θα αυξήσει την λειτουργικότητα της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης.

    [02] Υπόθεση Siemens - Δίωξη σε βάρος του Π. Καρακώστα

    Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος άσκησε ο αρμόδιος Εισαγγελέας Εφετών σε βάρος του πολιτικού μηχανικού Παντελή Καρακώστα, μετά τη χθεσινή κατάθεσή του ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, για την υπόθεση της Siemens.

    Ο μάρτυρας παραδέχθηκε ενώπιον των βουλευτών ότι διακίνησε το 1998 χρηματικά ποσά προερχόμενα από τα λεγόμενα "μαύρα ταμεία" της Siemens.

    Σε βάρος του ασκήθηκε σήμερα, ποινική δίωξη για δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, ενώ ο εισαγγελέας Εφετών εξέδωσε και διάταξη με την οποία απαγορεύεται στον κ. Καρακώστα η έξοδος από τη χώρα.

    [03] Πυρκαγιές σε Κεφαλονιά και Πόρτο Χέλι

    Δύο πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει στhn Κεφαλονιά, όπου καίγεται χαμηλή βλάστηση, και πουρνάρια. Στην περιοχή Κουρουκλάτα και στην περιοχή Ασπρογέρακας, όπου μαίνονται οι πυρκαγιές, επιχειρούν από 2 οχήματα με 6 πυροσβέστες. Η πυροσβεστική εκτιμά ότι οι φωτιές θα τεθούν υπό έλεγχο, καθώς στην περιοχή δεν πνέουν δυνατοί άνεμοι.

    Εξάλλου, σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά στον Νομό Αργολίδας, στην περιοχή Χινίτσα, κοντά στο Πόρτο Χέλι. Η φωτιά καίει το δάσος της περιοχής, ενώ 26 πυροσβέστες, με 13 οχήματα, 15 άτομα πεζοπόρο, καθώς και ένα ελικόπτερο μαζί με δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη επιχειρούν από αέρος, για την κατάσβεσή της.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 27 August 2010 - 14:31:05 UTC