Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-08-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δημοσκόπηση της GPO
  • [02] Προσωρινά ελεύθερος ο Τ. Μαντέλης
  • [03] Από 6 Σεπτεμβρίου "επιστρέφει" ο δακτύλιος
  • [04] Η Google σχεδιάζει νέα σελίδα με ταινίες
  • [05] Κλείνει τα μέτωπα ο Σαμαράς
  • [06] Πτώση 5,7% στις τιμές διαμερισμάτων
  • [07] "Ανάσα" για τους δανειολήπτες
  • [08] Ανασκαφές στην Αμφίπολη
  • [09] Ξεκίνησε η γεώτρηση

  • [01] Δημοσκόπηση της GPO

    Μεγάλη υποχώρηση της δύναμης των δύο μεγάλων κομμάτων και νέους πολιτικούς συσχετισμούς καταγράφει η δημοσκόπηση της GPO για το MEGA. Το άθροισμα των ποσοστών τους βρίσκεται κάτω από το 50%, το χαμηλότερο άθροισμα στη δημοσκοπική ιστορία.

    Η μέτρηση έγινε σε πανελλαδικό δείγμα 1.600 ατόμων, το διάστημα από την περασμένη Πέμπτη μέχρι και χθες (Δευτέρα) το πρωί.

    Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να χάνει 2 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας πριν από 5 μήνες και η Νέα Δημοκρατία να διατηρεί σταθερό το ποσοστό της.

    Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου τα ποσοστά που λαμβάνουν τα κόμματα έχουν ως εξής:

    ΠΑΣΟΚ 28,6% (από 30,6% τον Απρίλιο του 2010)

    ΝΔ 21,1% (από 21% τον Απρίλιο του 2010)

    ΚΚΕ 9% (από 8,9% τον Απρίλιο του 2010)

    ΛΑΟΣ 6,8% (από 6,9% τον Απρίλιο του 2010)

    ΣΥΡΙΖΑ 2,8% (από 3,2% τον Απρίλιο του 2010)

    Οικολόγοι Πράσινοι 2,8% (από 1,9% τον Απρίλιο του 2010)

    Δημοκρατική Αριστερά 1,7%

    "Άλλο, άκυρο, λευκό, αποχή" 17% (από 15,4% τον Απρίλιο του 2010)

    Αδιευκρίνιστη ψήφος 10,2% (από 12,1% τον Απρίλιο του 2010).

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Προσωρινά ελεύθερος ο Τ. Μαντέλης

    Ελεύθερος μετά τη διαφωνία ανακρίτριας και εισαγγελέα ως προς το θέμα της προφυλάκισης ή μη αφέθηκε μετά την πολύωρη απολογία του, χθες, ο πρώην υπουργός Τάσος Μαντέλης, κατηγορούμενος στην υπόθεση της Siemens.

    Ο κ. Μαντέλης ξεκίνησε την απολογία του στις 10.30 το πρωί της Δευτέρας ενώπιον της εφέτη ειδικής ανακρίτριας Μαρίας Νικολακέα για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

    Μετά το πέρας της απολογίας του η ανακρίτρια είχε τη γνώμη ότι ο κατηγορούμενος πρέπει να αφεθεί ελεύθερος με την επιβολή χρηματικής εγγύησης 200.000 ευρώ και απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα ενώ ο αρμόδιος εισαγγελέας εφετών είχε την άποψη ότι ο κ. Μαντέλης πρέπει να προφυλακιστεί.

    Η κατηγορία σε βάρος του κ. Μαντέλη αφορά δύο εμβάσματα συνολικού ποσού 450.000 μάρκων που κατατέθηκαν το 1998 και το 2000 σε λογαριασμό ελβετικής τράπεζας στο όνομα «Α. Ρόκος» τον οποίο είχε ανοίξει ο κουμπάρος και συγκατηγορούμενός του Γιώργος Τσουγκράνης.

    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο κ. Μαντέλης είχε απαιτήσει από την Siemens τα χρήματα ως δώρο για να εγκρίνει σύμβαση της εταιρείας για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ. Ο ίδιος παρέδωσε σήμερα στην ανακρίτρια απολογητικό υπόμνημα 58 σελίδων και αρνείται την κατηγορία υποστηρίζοντας ότι τα εμβάσματα αποτελούσαν προεκλογική χορηγία. Μεταξύ άλλων στο υπόμνημά του ο κ. Μαντέλης υποστηρίζει ότι η δίωξή του είναι αντισυνταγματική καθώς βάση του νόμου περί ευθύνης υπουργών αρμόδια για τον ποινικό χαρακτηρισμό μιας πράξης υπουργού είναι η Βουλή. Τονίζει ότι για το αδίκημα της δωροδοκίας έχει εξαλειφθεί το αξιόποινο και επομένως αναφέρει ότι συμπαρασύρεται με αυτό και το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων.

    Τις επόμενες ημέρες αναμένεται το Συμβούλιο Εφετών να άρει την διαφωνία ανακρίτριας και εισαγγελέα με βούλευμά του που θα κρίνει και το αν ο κ. Μαντέλης θα παραμείνει ελεύθερος ή αν θα κριθεί προσωρινά κρατούμενος.

    Αποχωρώντας από το Εφετείο ο πρώην υπουργός, συνοδευόμενος από το συνήγορό του κ. Γιάννη Ηρειώτη, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τα επίμαχα χρηματικά ποσά ήταν προεκλογική χορηγία και πρόσθεσε: «απο κανένα στοιχείο της δικογραφίας δεν προκύπτει να έχω κάνει αξιόποινη πράξη. Ανέλαβα το πολιτικό κόστος και δεν μετανιώνω που είπα την αλήθεια».

    Εξεταστική για την υπόθεση Siemens

    Απεμπλοκή του υπουργείου Οικονομικών από οποιαδήποτε σχέση με τις προγραμματικές συμβάσεις ΔΕΚΟ που συνεβλήθησαν με τη Siemens, όπως του ΟΤΕ και του ΟΣΕ, επιχείρησε ο πρώην υπουργός επί κυβερνήσεων ΝΔ Γιώργος Αλογοσκούφης εξεταζόμενος από την εξεταστική επιτροπή της Siemens.

    Συμπίπτοντας απολύτως στις θέσεις που εξέφρασε, με αυτά τα οποία ανέφερε ενώπιον της επιτροπής την περασμένη εβδομάδα ο προκάτοχός του στο υπουργείο Νίκος Χριστοδουλάκης, τόνισε ότι ο ίδιος και το υπουργείο του δεν είχε καμία αρμοδιότητα σε θέματα συμβάσεων ΟΣΕ και ΟΤΕ.

    Ο κ. Αλογοσκούφης αρνήθηκε, πλην δύο-τριών, τις 35 περίπου εγγραφές συναντήσεων ή τηλεφωνικών επαφών με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο που αναγράφονται στο ημερολόγιο του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Siemens Ελλάς, ενώ υποστήριξε ότι είχε απλώς σχέσεις αβροφροσύνης με τον πρώην ισχυρό άνδρα της γερμανικής εταιρείας.

    Το έργο της επιτροπής θα συνεχιστεί αύριο με την εξέταση της Ουρανίας Ζυγογιάννη, γραμματέως του Παντελεήμονα Καρακώστα του μηχανικού, εναντίον του οποίου ασκήθηκε την περασμένη εβδομάδα δίωξη για διακίνηση μαύρου χρήματος. Θα εξεταστεί συμπληρωματικά και ο κ. Καρακώστας κι αν παραστεί ανάγκη θα υπάρξει κατ' αντιπαράσταση εξέταση μεταξύ αυτού και της γραμματέως του.

    Την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί να εξεταστούν ο πρώην υπουργός Άμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος για το θέμα του C4I και ο επιχειρηματίας Σωκράτης Κόκκαλης.

    Στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης ανέβηκαν οι τόνοι της αντιπαράθεσης, καθώς έγινε γνωστό από το πρόεδρο της επιτροπής Σήφη Βαλυράκη, συνάντηση δική του με τον κ. Καρακώστα χθες το απόγευμα και εν αγνοία των υπολοίπων μελών της επιτροπής.

    Τόσο ο κ. Δημήτρης Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και οι κ.κ. Κων. Τζαβάρας και Π. Καμμένος της ΝΔ χαρακτήρισαν πολιτικά απαράδεκτη την κίνηση αυτή, πόσω μάλλον, όταν κατά τον κ. Βαλυράκη, ο μάρτυρας δεν προσκόμισε τα στοιχεία που είχε δεσμευτεί για το πού κατευθύνθηκαν τα 600.000 μάρκα.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Από 6 Σεπτεμβρίου "επιστρέφει" ο δακτύλιος

    Από τις 6 Σεπτεμβρίου τίθεται σε ισχύ και πάλι ο περιορισμός στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων (μονά-ζυγά), στον εσωτερικό δακτύλιο της Αθήνας, μέτρο που θα ισχύσει μέχρι τις 15 Ιουλίου του 2011, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Τροχαία.

    Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, για όσους είχαν πέρυσι άδεια κυκλοφορίας στο δακτύλιο ισχύουν και φέτος οι ίδιες άδειες, ενώ όσοι επιθυμούν την έκδοση νέων αδειών μπορούν να υποβάλουν τα αιτήματά τους μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2010 στον πέμπτο όροφο της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, στην οδό Δηλιγιάννη 24-26 στην Αθήνα, από Δευτέρα έως Παρασκευή τις ώρες 8-2 και το Σάββατο 8-12.

    Τα αιτήματα θα εξεταστούν για να εξακριβωθεί αν συντρέχουν λόγοι έκδοσης αδειών.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Η Google σχεδιάζει νέα σελίδα με ταινίες

    Η εταιρία Google σχεδιάζει να δημιουργήσει τμήμα ταινιών τις οποίες θα μπορεί ο χρήστης να παρακολουθεί έναντι χρηματικού τιμήματος, το οποίο θα εντάξει στη δημοφιλή σελίδα YouTube, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

    Ο γίγαντας του διαδικτύου έχει ήδη διαπραγματεύσεις με μεγάλα στούντιος του Χόλιγουντ, προκειμένου να εξασφαλίσει τα δικαιώματα ταινιών για τη νέα υπηρεσία του, η οποία θα είναι ανταγωνίστρια έναντι των υφιστάμενων ιστοσελίδων Netflix, iTunes και Hulu.

    Το δημοσίευμα, επικαλούμενο στελέχη των στούντιος του Χόλιγουντ, αναφέρει ότι το YouTube θα χρεώνει πέντε δολάρια για κάθε ταινία, δηλαδή ποσό ανάλογο με εκείνο που καταβάλουν οι χρήστες καλωδιακών και δορυφορικών τηλεοπτικών προγραμμάτων για να δουν μια ταινία.

    Σύμφωνα με τους Financial Times οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα στούντιος του Χόλιγουντ και τη Google συνεχίζονται εδώ και αρκετούς μήνες, αλλά "τις τελευταίες εβδομάδες έχουν εντατικοποιηθεί". Εκτιμάται ότι η νέα υπηρεσία θα ξεκινήσει πριν από το τέλος του χρόνου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Κλείνει τα μέτωπα ο Σαμαράς

    Μετά την κα Έλσα Παπαδημητρίου, ένας ακόμη δυσαρεστημένος βουλευτής, ο κ. Θανάσης Γιαννόπουλος συντάχθηκε σήμερα με τις επιλογές του κόμματος για την περιφέρειά του, μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της ΝΔ στη Ρηγίλλης.

    Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο κ. Γιαννόπουλος δήλωσε ότι "είχαμε μια πολύ ωραία συζήτηση με τον πρόεδρο. Συζητήσαμε πολλά θέματα, κυρίως για την αυτοδιοίκηση και για την Στερεά Ελλάδα".

    Συνεχίζοντας είπε ότι "μπορεί να έχω οποιαδήποτε ένσταση ή πικρία γιατί δεν επέλεξαν εμένα για υποψήφιο, αυτό είναι προσωπικό θέμα, ωστόσο, η σημερινή εποχή απαιτεί πολιτική σωφροσύνη και θα στοιχηθώ με την απόφαση των οργάνων του κόμματος".

    Ο κ. Γιαννόπουλος απέφυγε να απαντήσει αν θα στηρίξει ενεργά τον κ. Θανάση Χειμμάρα που είναι ο υποψήφιος της ΝΔ για την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος.

    Ρωτήθηκε ακόμη αν θα φύγει από την κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ και απάντησε λέγοντας ότι "ανήκω στην ΝΔ και αυτό το κόμμα το έχουμε χτίσει όλοι μαζί, λιθαράκι- λαθαράκι".

    Ο Αντώνης Σαμαράς θέλει να σταματήσουν οι δημόσιες εκφράσεις δυσαρέσκειας από βουλευτές, που φέρονται ως συνομιλητές της κας Ντόρας Μπακογιάννη, δηλώσεις που προκαλούν εσωστρέφεια και αντίστοιχο πολιτικό κόστος στον δρόμο προς της αυτοδιοικητικές εκλογές.

    Επαφές με "επίφοβους" βουλευτές του κόμματος έχουν, ήδη, κάνει, από την περασμένη εβδομάδα, στελέχη που βρίσκονται δίπλα στον πρόεδρο της ΝΔ.

    Σύσκεψη για τη Θεσσαλία

    Σύσκεψη για την υποψηφιότητα του Κώστα Αγοραστού στην περιφέρεια Θεσσαλίας, την οποία στηρίζει η ΝΔ, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του κόμματος στη Ρηγίλλης.

    Μετά το τέλος της σύσκεψης ο υποψήφιος περιφερειάρχης δήλωσε ότι το μήνυμα που βγήκε είναι ότι υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες νίκης.

    Επεσήμανε παράλληλα ότι οι εκλογές γίνονται σε περιβάλλον ιδιαίτερα αρνητικά φορτισμένο κι ο κόσμος αγωνιά , έχει προβλήματα, δεν έχει δουλειά, δεν έχει χρήματα, βλέπει ότι το μέλλον του είναι αβέβαιο, δεν έχει ελπίδα. "

    Εμείς, είπε, πρέπει να δώσουμε ελπίδα και διέξοδο στο αδιέξοδό του. Αυτά που φάνταζαν ακατόρθωτα μέχρι σήμερα, να γίνουν κατορθωτά. Οπωσδήποτε, δεν θα είμαστε από εκείνους που θα βαφτίσουν τα συμφέροντα οράματα, συμπλήρωσε.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Πτώση 5,7% στις τιμές διαμερισμάτων

    Μειωμένες σε ποσοστό 5,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο ήταν το β' τρίμηνο του 2010 οι τιμές των διαμερισμάτων, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας.

    Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τα πιστωτικά ιδρύματα, οι τιμές των διαμερισμάτων το β΄ τρίμηνο του 2010 εκτιμάται ότι ήταν κατά μέσο όρο μειωμένες κατά 5,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009. Για το α΄ τρίμηνο του 2010, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν με ετήσιο ρυθμό 1,8%, ενώ για το σύνολο του 2009 η μέση μείωση ήταν 3,7% (μείωση κατά: 3,3%, 2,5%, 5,1% και 4,0% το α΄, β΄, γ΄ και δ΄ τρίμηνο του 2009 αντίστοιχα), έναντι αύξησης κατά 1,7% το 2008.

    Δείκτης τιμών διαμερισμάτων κατά παλαιότητα και γεωγραφική περιοχή

    Πιο αναλυτικά, η μείωση των τιμών το β΄ τρίμηνο του 2010 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009 ήταν 6,3% για τα "νέα" διαμερίσματα, δηλ. ηλικίας έως 5 ετών (έναντι μικρής αύξησης κατά 1,2% το α' τρίμηνο) και 5,3% για τα "παλαιά", δηλ. ηλικίας άνω των 5 ετών (α΄ τρίμηνο 2010: -3,6%). Για το σύνολο του α΄ εξαμήνου του 2010, η μείωση των τιμών σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2009 ήταν μεγαλύτερη για τα "παλαιά" διαμερίσματα (-4,4%) από ό,τι για τα "νέα" (-2,6%).

    Από την ανάλυση των στοιχείων κατά γεωγραφική περιοχή εκτιμάται ότι οι τιμές των διαμερισμάτων το β΄ τρίμηνο του 2010 ήταν μειωμένες σε σύγκριση με το β΄ τρίμηνο του 2009 κατά 3,0% στην Αθήνα, 6,3% στη Θεσσαλονίκη, 5,4% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 10,9% στις λοιπές περιοχές της χώρας. Για το α΄ τρίμηνο του 2010 οι αντίστοιχοι αναθεωρημένοι ετήσιοι ρυθμοί μείωσης των τιμών στις ίδιες περιοχές ήταν 1,2%, 2,4%, 2,1% και 2,3%, ενώ για το σύνολο του 2009 (οριστικά στοιχεία) ήταν 4,6%, 6,0%, 2,7% και 1,9%, αντίστοιχα. Αυτά τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η πτώση το β΄ τρίμηνο του 2010 ήταν μεγαλύτερη για δευτερεύουσες ή εξοχικές κατοικίες.

    Δείκτες συναλλαγών οικιστικών ακινήτων

    Οι συναλλαγές επί οικιστικών ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν με τη διαμεσολάβηση του τραπεζικού συστήματος έφθασαν τις 17,6 χιλιάδες το β΄ τρίμηνο του 2010, έναντι 23,8 χιλιάδων το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι συναλλαγές ήταν ελαφρά μειωμένες (-1,0%) το β΄ τρίμηνο του 2010, έναντι σημαντικής αύξησης κατά 49,5% το α' τρίμηνο του 2010. Ωστόσο, το α΄ εξάμηνο του 2010 ο αριθμός των συναλλαγών ήταν αυξημένος κατά 22,8% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2009. Σε ολόκληρο το 2009 ο αριθμός των συναλλαγών αυτών έφθασε τις 74,6 χιλιάδες (οριστικά στοιχεία), δηλαδή μειώθηκε κατά 35,7% έναντι του 2008 (116,0 χιλιάδες).

    Ο όγκος των συναλλαγών (με βάση το σύνολο των τετραγωνικών μέτρων) ήταν μειωμένος κατά 3,2% το β΄ τρίμηνο του 2010 σε σύγκριση με το β΄ τρίμηνο του 2009 (α΄ τρίμηνο 2010: +41,4%, αναθεωρημένα στοιχεία). Ο όγκος των συναλλαγών ήταν αυξημένος κατά 18,0% για το α΄ εξάμηνο του 2010 σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2009, ενώ για ολόκληρο το 2009 -- με βάση τα οριστικά στοιχεία -- μειώθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό 38,9% (2008: -23,5%).

    Τέλος, η αξία των συναλλαγών οικιστικών ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν με τη διαμεσολάβηση των πιστωτικών ιδρυμάτων μειώθηκε το β΄ τρίμηνο του 2010 με ετήσιο ρυθμό 13,1% (α' τρίμηνο 2010: +35,6%, αναθεωρημένα στοιχεία). Το γεγονός ότι ο όγκος και η αξία των συναλλαγών την περίοδο της κρίσης μειώθηκαν περισσότερο από ό,τι ο αριθμός των συναλλαγών αντανακλά τη στροφή του αγοραστικού ενδιαφέροντος των νοικοκυριών προς διαμερίσματα μικρότερου εμβαδού και μικρότερης αξίας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] "Ανάσα" για τους δανειολήπτες

    Έτοιμες είναι οι τράπεζες να εξυπηρετήσουν και να συνεργαστούν με τους πελάτες τους που επιθυμούν να ενταχθούν στο Νόμο περί "Ρύθμισης οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων" καθώς ολοκληρώθηκε η σχετική προετοιμασία των αρμόδιων τραπεζικών υπηρεσιών.

    Από αύριο μπορούν οι δανειολήπτες που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους να υποβάλουν αιτήσεις για εξωδικαστικό συμβιβασμό με τα πιστωτικά ιδρύματα, ενώ από τις αρχές του 2011 θα ενεργοποιηθεί και η δικαστική διαδικασία, στο πλαίσιο της οποίας τα Ειρηνοδικεία θα κρίνουν αν ο ενδιαφερόμενος δανειολήπτης βρίσκεται ή όχι σε αδυναμία πληρωμής με σκοπό να ρυθμιστούν τα χρέη του. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς και των καταναλωτικών οργανώσεων 150.000 περίπου δανειολήπτες θα θελήσουν να ενταχθούν στο νόμο περί "Ρύθμισης οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων", που ψηφίστηκε από τη Βουλή.

    Από την πλευρά τους, τα τραπεζικά στελέχη αποφεύγουν να κάνουν εκτιμήσεις για τον αριθμό των δανειοληπτών που θα προστρέξουν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις του Νόμου, θεωρούν όμως ότι το νούμερο των 150.000 είναι υπερβολικό. Επισημαίνουν πάντως ότι επιθυμούν και επιζητούν την άριστη συνεργασία με την πελατεία τους που αντιμετωπίζει προβλήματα αδυναμίας αποπληρωμής δανειακών υποχρεώσεων -τα οποία έχουν ενταθεί λόγω των συνεπειών της οικονομικής κρίσης - προς όφελος και των ιδίων και της τράπεζας. Άλλωστε όπως τονίζουν, οι τράπεζες αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά έχουν προχωρήσει τους τελευταίους μήνες στην ανακοίνωση προγραμμάτων αναδιάρθρωσης και αναχρηματοδότησης δανείων με ευνοϊκούς όρους, τα οποία έχουν την θετική ανταπόκριση από την πελατείας τους.

    Τι προβλέπει ο Νόμος

    Για διάστημα 6 μηνών από τη δημοσίευση του νόμου, δηλαδή περίπου ως τα τέλη Ιανουαρίου 2011, απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας για χρέη προς τράπεζες ή προς άλλα φυσικά πρόσωπα, εφόσον η αξία της πρώτης κατοικίας δεν υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο προσαυξημένο κατά 50 %.

    Ήδη με άλλη διάταξη νόμου είχαν απαγορευθεί ως τις 31 Δεκεμβρίου οι πλειστηριασμοί α' κατοικίας για χρέη έως 200.000 ευρώ προς τράπεζες ενώ με τη νέα ρύθμιση η απαγόρευση επεκτείνεται και σε χρέη μεταξύ ιδιωτών.

    Ο νόμος δεν απευθύνεται σε όλους όσοι έχουν χρέη αλλά σε εκείνους που έχουν αποδεδειγμένη αδυναμία να τα εξοφλήσουν και για την προστασία των καταναλωτών το υπουργείο προχωρά παράλληλα στη σύσταση πανελλαδικού δικτύου πρόληψης και αντιμετώπισης της υπερχρέωσης με συμμετοχή καταναλωτικών οργανώσεων και των κατά τόπους Δικηγορικών Συλλόγων που θα παράσχουν συμβουλές και βοήθεια προς τους δανειολήπτες είτε στο στάδιο του φιλικού διακανονισμού είτε, αργότερα, στα Ειρηνοδικεία.

    Θα υπάρξει επίσης ειδική τηλεφωνική γραμμή, θα καταρτισθούν υποδείγματα φιλικού διακανονισμού και αιτήσεων ρύθμισης χρεών και η γενική γραμματεία Καταναλωτή θα παράσχει μέσω Ίντερνετ ένα εργαλείο για την εκτίμηση της μηνιαίας δόσης που θα πρέπει να καταβάλει ο δανειολήπτης, ανάλογα με τα εισοδήματά του, την περιουσία του, την οικογενειακή του κατάσταση, το κόστος κάλυψης των αναγκών διαβίωσης, κλπ.

    Ένταξη δανειοληπτών στις Ρυθμίσεις του Νόμου-Διαδικασία Ρύθμισης

    Τα βήματα που απαιτούνται για την ένταξη των δανειοληπτών στις ρυθμίσεις του νόμου και τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται αναλυτικά είναι τα εξής:

    Στη ρύθμιση υπάγονται φυσικά πρόσωπα, καταναλωτές και επαγγελματίες (με εξαίρεση τους εμπόρους), που βρίσκονται σε αποδεδειγμένη μόνιμη αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους. Υπάγονται επίσης όλα τα χρέη, με εξαίρεση οφειλές από αδικοπραξία, διοικητικά πρόστιμα, φόροι και τέλη προς το Δημόσιο και προς Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης.

    Η διαδικασία ρύθμισης των οφειλών διακρίνεται σε 4 φάσεις:

    Α' φάση, Εξωδικαστικός συμβιβασμός.

    Β' Φάση, Αίτηση στο Ειρηνοδικείο.

    Γ' Φάση, Προσπάθεια συμβιβασμού ενώπιον του Ειρηνοδικείου.

    Δ' Φάση, Δικαστική ρύθμιση των οφειλών σε περίπτωση που αποτύχει ο δικαστικός συμβιβασμός

    Πρώτη κατοικία

    Τι ισχύει για την πρώτη κατοικία: Ο οφειλέτης μπορεί να εξαιρέσει και να σώσει από τον πλειστηριασμό την ιδιόκτητη κύρια ή μοναδική κατοικία του εφόσον αυτή δεν υπερβαίνει το προβλεπόμενο όριο αφορολόγητης απόκτησης πρώτης κατοικίας, προσαυξημένο κατά 50%. Το μοναδικό ακίνητο οικιακής χρήσης που διαθέτει προστατεύεται ακόμη και αν δεν κατοικεί σε αυτό ο οφειλέτης.

    Προϋπόθεση είναι να αναλάβει ο οφειλέτης την εξυπηρέτηση χρεών που αντιστοιχούν στο 85% της εμπορικής αξίας της κατοικίας, για χρονικό διάστημα που μπορεί να φθάνει μέχρι 20 έτη, με το μέσο επιτόκιο ενός στεγαστικού δανείου. Για παράδειγμα: αν ένας οφειλέτης έχει κατοικία αξίας 100.000 ευρώ, και χρέη ύψους 300.000 ευρώ θα πρέπει να εξοφλήσει το 85 % της αξίας του σπιτιού, δηλαδή 85.000 ευρώ, και το ποσό που θα ορίσει το δικαστήριο ως μηνιαία δόση επί τέσσερα χρόνια. Το υπόλοιπο του χρέους μέχρι τις 300.000 ευρώ διαγράφεται.

    Η ρύθμιση για την πρώτη κατοικία δεν μπορεί να καταγγελθεί με καθυστέρηση μικρότερη των 4 δόσεων.

    Αυξάνεται ο αριθμός όσον αντιμετωπίζουν προβλήματα αποπληρωμής

    Η επιδείνωση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου των ελληνικών τραπεζών, που αντανακλά τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η οποία είχε ξεκινήσει το 2008, επιταχύνθηκε το 2009, καθώς ο λόγος των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο των δανείων ανήλθε σε 7,7%, έναντι 5% το 2008. Σύμφωνα με τα τελευταία συγκεντρωτικά διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το Μάρτιο του τρέχοντος έτους, όπως δημοσιεύονται στην Έκθεση για την Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα το ποσοστό αυτό σημείωσε και νέα άνοδο και ανήλθε σε 8,2%.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [08] Ανασκαφές στην Αμφίπολη

    Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσουν οι ανασκαφές στον λόφο «Καστά» στην Αμφίπολη για την αναζήτηση του τάφου της γυναίκας του Μεγάλου Αλεξάνδρου Ρωξάνης και του 13χρονου γιου του, Αλέξανδρου του Δ.

    Οι ανασκαφές θα γίνουν υπό την εποπτεία της ΚΗ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, ενώ για πρώτη φορά θα συμμετέχει και το τμήμα Τοπογραφίας του ΤΕΙ Σερρών και του καθηγητή Κωνσταντίνου Παπαθεοδώρου που με ειδική συσκευή θα σαρώσει ηλεκτρονικά τμήματα του ανασκαφικού χώρου, ώστε να βοηθήσει το έργο των αρχαιολόγων.

    Μαζί με τις ανασκαφές στο λόφο «Καστά», θα ξεκινήσουν και αυτές για την αποκάλυψη του αρχαίου θεάτρου της Αμφίπολης, στις οποίες δίνουν άμεση προτεραιότητα όχι μόνο το υπουργείο Πολιτισμού και το «Διάζωμα» που υποστηρίζει την ανάδειξή του, αλλά και η νομαρχία Σερρών.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [09] Ξεκίνησε η γεώτρηση

    Ξεκίνησε χθες το βράδυ η γεώτρηση για τη διάνοιξη μιας βοηθητικής σήραγγας σε βάθος 700 μέτρων προκειμένου να απεγκλωβιστούν οι 33 μεταλλωρύχοι στη Χιλή.

    Η διάνοιξη της σήραγγας θα γίνει από ένα γιγαντιαίο γεωτρύπανο - μία επιχείρηση που θα διαρκέσει από τρεις ως τέσσερις μήνες, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή.

    Η επιχείρηση άρχισε στις 22:25 τοπική ώρα στο ορυχείο χρυσού και χαλκού στο Σαν Χοσέ, 800 χιλιόμετρα βόρεια του Σαντιάγκο, με την βοήθεια ενός τεράστιου γεωτρύπανου αυστραλιανής προέλευσης.

    Κανένας δημοσιογράφος δεν επιτρέπεται να πλησιάσει στο σημείο που ανοίγεται η σήραγγα.

    Η επιχείρηση θα προχωράει σταδιακά, στην αρχή θα ανοιχτεί μια κάθετη σήραγγα μήκους 15 μέτρων με διάμετρο 33 εκατοστά. Μετά θα φτάσει τα 702 μέτρα και η διάμετρός της θα διευρυνθεί στα 66 εκατοστά. Από αυτήν θα βγουν ένας ένας οι 33 μεταλλωρύχοι, οι οποίοι παγιδεύτηκαν στις 5 Αυγούστου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 31 August 2010 - 12:30:42 UTC