Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ο πρωθυπουργός δίνει τις εντολές"
  • [02] Αλλάζει χέρια η ΜΕΒΓΑΛ
  • [03] Ευκαιρία για.... ανάκαμψη

  • [01] "Ο πρωθυπουργός δίνει τις εντολές"

    Σαφές μήνυμα προς τα μέλη της κυβέρνησης ότι ο πρωθυπουργός είναι εκείνος που αποφασίζει και δίνει την εντολή για το «ποιος», από «ποια θέση» και για «πόσο», θα ταχθεί να υπηρετήσει το συμφέρον του τόπου, έδωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

    «Δεν ασχολούμαστε με τον ανασχηματισμό, ασχολούμαστε με το μεγάλο έργο που έχουμε να κάνουμε», επανέλαβε μια ακόμη φορά ο κ. Πεταλωτής και ανέφερε ότι οι δομικές αλλαγές -για τις οποίες η εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής δεν έχει ολοκληρωθεί- θα γίνουν «όταν υπάρχει ωριμότητα».

    Ερωτηθείς σχετικά με τη φημολογία περί «απροθυμίας» και «άρνησης» ορισμένων υπουργών να συμμετάσχουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο κ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι «οι υπουργοί βρίσκονται στα υπουργεία τους, όσο έχουν μια συγκεκριμένη εντολή» και σημείωσε ότι «είναι ευθύνη του πρωθυπουργού να ορίζει σε ποιες θέσεις και ποιοι είναι υπουργοί». «Δεν νομίζω ότι υπάρχει υπουργός που νομίζει ότι είναι μόνιμος σε ένα υπουργείο», συμπλήρωσε.

    Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι κάθε υπουργός είναι ένα πολιτικό ον, που έχει τις στοχεύσεις και τις προτεραιότητές του, οι οποίες κάποτε εκφράζονται, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «από εκεί και πέρα υπάρχει βούληση σε όλους μας να μπορέσουμε να προωθήσουμε αυτόν τον μεγάλο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που πέρασε μέσα από τον Καλλικράτη», καθώς επίσης και ότι «σε αυτή την κοινή συνισταμένη για όλους μας, βαδίζουμε».

    Σημείωσε ότι ακόμα κι αν υπουργοί μέσα από συνεντεύξεις και δηλώσεις τους εκφράζουν ορισμένες φορές κάποιες προσωπικές απόψεις, «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν γνωρίζουν τις αρμοδιότητες του πρωθυπουργού, που είναι ο μόνος ο οποίος μπορεί να γνωρίζει ποιος είναι υπουργός, σε ποια θέση και έως πότε».

    «Όπου μας τάξει το καθήκον», είπε ο κ. Πεταλωτής, ερωτηθείς αν ο ίδιος επιθυμεί να παραμείνει στη θέση του ή να κατέβει στις εκλογές.

    Αναφορικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει υπουργός - συντονιστής του κυβερνητικού έργου, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι εάν υπάρξει τέτοια απόφαση θα ανακοινωθεί.

    Για το αν θα υπάρξει κάποιος ρόλος στην κυβέρνηση για τον πρώην αντιπρόεδρο της ΕΚΤ Λουκά Παπαδήμο, με αφορμή και τη χτεσινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι «δεν υπήρξε τέτοιο θέμα και ούτε υπήρχε τέτοιο αντικείμενο συζήτησης». Διευκρίνισε δε ότι η συζήτηση κυμάνθηκε σε μια θεώρηση των ελληνικών ευρωπαϊκών και διεθνών οικονομικών, ότι υπήρξε ανταλλαγή απόψεων, όπως όριζε το πνεύμα της συνάντησης και επισήμανε ότι ο κ. Παπαδήμος εξέφρασε τη θετική εκτίμησή του για την πορεία της οικονομίας μας.

    Εξ άλλου, ο Γ. Πεταλωτής επεσήμανε ότι με το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που τίθεται από σήμερα σε ισχύ και αποτελούσε βασική προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ, δίνεται μια «ανάσα» σε όσους έχουν μόνιμη αδυναμία να αποπληρώσουν τις οφειλές τους.

    Η κυβέρνηση δίνει στους πολίτες τη μεγαλύτερη παροχή - που είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους - αυτή της ασφάλειας που θα πρέπει να έχουν, της διάσωσης της ελληνικής οικονομίας και της προοπτικής, προσπάθεια που κάνει μέρα με τη μέρα, μέσα στις πολύ δύσκολες διεθνείς και εσωτερικές συνθήκες, τόνισε επισης ο εκπρόσωπος. Χαρακτήρισε σημαντική την απόφαση του Υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου για δημιουργία έκτακτης δομής για την πάταξη της φοροδιαφυγής, με στόχο την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων, μέσα από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τη δικαιότερη φορολόγηση του πλούτου. Επισήμανε δε ότι χρειάζεται η συμβολή όλων μας για να λειτουργήσει η απαγόρευση του καπνίσματος που σήμερα τίθεται σε ισχύ.

    Τέλος ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι η περαιτέρω περιστολή δαπανών δεν αφορά ούτε τους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά ούτε και τις κοινωνικές υπηρεσίες στους τομείς της υγείας, της παιδείας και της πρόνοιας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Αλλάζει χέρια η ΜΕΒΓΑΛ

    Την τροποποίηση του άρθρου 8 του καταστατικού της ΜΕΒΓΑΛ ΑΕ, περί μεταβίβασης των μετοχών της, ενέκρινε ομόφωνα το μεσημέρι η γενική συνέλευση των μετόχων της γαλακτοβιομηχανίας, στη Θεσσαλονίκη.

    Mε τη συγκεκριμένη απόφαση, στην ουσία ανοίγει ο δρόμος για την εξαγορά ποσοστού τουλάχιστον 57,8% της εταιρίας από τη ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, θυγατρική της VIVARTIA Συμμετοχών, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι θα υπάρξει η σχετική έγκριση και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

    Την απόφαση της γενικής συνέλευσης, η οποία διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα, γνωστοποίησε μετά τη λήξη της ο πρόεδρος της ΜΕΒΓΑΛ, Πέτρος Παπαδάκης, χωρίς ωστόσο να προβεί σε περαιτέρω δηλώσεις για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας.

    Υπενθυμίζεται ότι, εν έτει 2006, η απόπειρα της Vivartia να εξαγοράσει ποσοστό 21% της Μεβγάλ, που κατείχε η οικογένεια Μαίρης Χατζάκου, είχε προσκρούσει στο άρθρο 8 του καταστατικού, με βάση το οποίο, ήταν «νομικά αδύνατη η μεταβίβαση μετοχών, χωρίς τη συναίνεση όλων των μετόχων».

    Πλέον, όμως, μετά την τροποποίηση του άρθρου, αίρονται τα εμπόδια για την απόκτηση ποσοστού τουλάχιστον 14,8% από την οικογένεια της Μ.Χατζάκου και 43% από την οικογένεια Παπαδάκη-Χατζηθεοδώρου, έναντι συνολικού τιμήματος 76,6 εκατ. ευρώ.

    Πάντως, αδιευκρίνιστο παραμένει τί μέλλει γενέσθαι με το ποσοστό 21%, που κατέχει στην εταιρία η πλευρά Δημήτρη Συμεωνίδη (σ.σ. πρόκειται για τον αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΜΕΒΓΑΛ), καθώς ο ίδιος ξεκαθάρισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι δεν επιθυμεί να προβεί σε δηλώσεις για το θέμα στην παρούσα φάση.

    Η Vivartia Συμμετοχών ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα την υπογραφή προσυμφώνου εξαγοράς με την οικογένεια Παπαδάκη-Χατζηθεοδώρου, που ελέγχει το 43% της ΜΕΒΓΑΛ. Το ποσοστό αυτό, σε συνδυασμό με την υφιστάμενη -αλλά αδρανή μέχρι σήμερα- συμφωνία της Vivartia με την οικογένεια της Μ.Χατζάκου τής επιτρέπει, υπό την αίρεση της έγκρισης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, την απόκτηση τουλάχιστον 57,8% της ΜΕΒΓΑΛ ΑΕ.

    Το ποσοστό αυτό δεν αποκλείεται να αυξηθεί μελλοντικά, καθώς η οικογένεια Χατζάκου θα διατηρήσει πρόσθετο 13,6% των μετοχών της (πέραν του 14,8%), με δικαίωμα προαίρεσης για πώλησή του στη Vivartia Συμμετοχών.

    Η συμφωνία με την πλευρά Παπαδάκη-Χατζηθεοδώρου προβλέπει ακόμη ότι με δεδομένη την πρόθεση συγχώνευσης των εταιρειών ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΕ και ΜΕΒΓΑΛ AE μετά την ολοκλήρωσή της, η οικογένεια θα έχει δικαίωμα μειοψηφικής συμμετοχής στο νέο εταιρικό σχήμα. Η νέα εταιρία που θα προκύψει υπολογίζεται ότι θα έχει μερίδιο 30% στην αγορά γάλακτος. Προς το παρόν, δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με τους 1.200 εργαζόμενους στη ΜΕΒΓΑΛ, αν και εκπρόσωποι της εταιρίας δήλωναν χτες ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για το προσωπικό.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Ευκαιρία για.... ανάκαμψη

    Την Ακτή Ελεφαντοστού αντιμετωπίζει στις 18.30 η Εθνική στον προτελευταίο αγώνα της πρώτης φάσης του Μουντομπάσκετ.

    Χθες, γνώρισε την πρώτη ήττα της, 76-65, από την "οικοδέσποινα" Τουρκία στην "Άνκαρα Αρένα", η οποία πήρε «φωτιά» από 11 χιλιάδες φιλάθλους της γειτονικής χώρας. Οι Έλληνες διεθνείς πάλεψαν, έμειναν μέσα στο παιχνίδι για ένα ημίχρονο, αλλά τα τελευταία λεπτά της 3ης περιόδου ήταν καταστροφικά.

    Τα δεκάλεπτα: 15-22, 39-41, 51-65, 65-76.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 1 September 2010 - 14:30:27 UTC