Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Πανεθνική προσπάθεια για τις αλλαγές"
  • [02] ΛΑΟΣ: Απέσυρε την υποστήριξή του στον Ψωμιάδη
  • [03] Τα "μυστικά" του γίγαντα της γαλακτοβιομηχανίας
  • [04] "Να μη χαθεί η ευκαιρία"
  • [05] ΔΝΤ: "Απίθανη η χρεοκοπία"
  • [06] Αποχώρησε από την Εξεταστική
  • [07] Ραντεβού με τη Ρωσία

  • [01] "Πανεθνική προσπάθεια για τις αλλαγές"

    Ο κίνδυνος χρεoκοπίας της χώρας δεν έχει εξαλειφθεί πλήρως αν και στο μεγαλύτερό του μέρος έχει αποφευχθεί, ανέφερε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου σε εισηγητική του ομιλία στη συνάντηση που είχε με τους κοινωνικούς εταίρους στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ κάλεσε σε πανεθνική προσπάθεια ώστε να γίνουν αλλαγές και μάλιστα σύντομα, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι αδύνατον να αλλάξουν τη χώρα 15 έως 20 υπουργοί μόνο.

    Επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του ότι το κράτος αποτελεί τον μεγάλο ασθενή στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν πρέπει να στοχοποιούμε τον δημόσιο υπάλληλο, αλλά τη δημόσια διοίκηση, που δεν λειτουργεί σωστά, πρώτα από όλα με ευθύνη των πολιτικών.

    Ανέφερε ότι ο δημόσιος υπάλληλος πληρώνει μεγάλο μερίδιο του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί και τόνισε από την άλλη, το γεγονός ότι ενώ οι λειτουργικές δαπάνες της δημόσιας διοίκησης μειώθηκαν κατά 50%, χωρίς να χειροτερέψουν οι παρεχόμενες υπηρεσίες, αυτό δείχνει τα περιθώρια βελτίωσης που υπάρχουν.

    Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του προς τους κοινωνικούς εταίρους υπογράμμισε ότι απαιτείται ριζική ανασυγκρότηση σε όλους τους τομείς της κοινωνίας και της οικονομίας και ανέφερε ότι πρέπει να επιτευχθεί μέσω της εθνικής προσπάθειας μία εθνική κοινωνική συμφωνία όπως τον Ιούλιο.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι είναι εύκολο να περάσει στην κοινωνία μια ψυχολογία παθητικότητας ή ένα κλίμα που να ρίχνει τις ευθύνες "στις Βρυξέλλες ή και την Ουάσιγκτον" και ανέφερε ότι αν είχαμε αντιμετωπίσει τα προβλήματά μας έγκαιρα δεν θα είχαμε φτάσει στη σημερινή κατάσταση, ενώ τόνισε ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε όλοι πρακτικές και λογικές του παρελθόντος.

    Αν πετύχουμε θα είναι κάτι το πολύ θετικό, αν σκοντάψουμε ως χώρα - όχι ως κυβέρνηση - το αρνητικό μήνυμα θα πολλαπλασιαστεί στο δεκαπλάσιο από ό,τι απηχεί στη σημερινή πραγματικότητα, είπε ο κ. Παπανδρέου και ανέφερε ότι στο προηγούμενο διάστημα πολλά ΜΜΕ του εξωτερικού ανέδειξαν αρνητικές εικόνες της Ελλάδας, με αποκορύφωμα, όπως είπε, τη δολοφονία των εργαζομένων στη Marfin " έστω και από αμέλεια, από μολότοφ στις διαδηλώσεις.

    Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι τα μάτια όλων είναι στραμένα στην Ελλάδα.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι πρέπει να ενισχυθεί στη χώρα η παραγωγικότητα αντί του παρασιτισμού, να αποδαιμονοποιηθεί η επιχειρηματικότητα, ενώ σε ό,τι αφορά τις τράπεζες είπε ότι "σώζουμε τις τράπεζες τώρα", αλλά πρέπει να συμβάλλουν και αυτές από την μεριά τους στην ρευστότητα της οικονομίας.

    Επιπλέον ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η χώρα πρέπει να αναπτύξει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, όπως ο τουρισμός και η αγροτική οικονομία για την οποία, όπως είπε, πρέπει να αλλάξει μοντέλο, καθώς - και με ευθύνες της ΕΕ - όπως ανέφερε , στηριζόταν μέχρι τώρα στις επιδοτήσεις.

    Επικαλούμενος το ζήτημα που έχει προκύψει με τα σιτηρά, αλλά και με την κατανάλωση εισαγόμενου κρέατος στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτά δείχνουν την αναγκαιότητα, αλλά και τα περιθώρια βελτίωσης της αγροτικής παραγωγής. Επαναλαμβάνοντας αυτό που είπε και στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ το πρωί ότι η κυβέρνηση δεν θεωρεί τη φορολογία ως χαράτσι , αλλά ως κοινωνική αλληλεγγύη, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πρέπει να εξεταστεί η φορολογική πολιτική, ώστε να αποτελέσει και αυτή ένα κίνητρο μαζί με την πάταξη της γραφειοκρατίας για επενδύσεις, που θα δώσουν ανάπτυξη στην οικονομία.

    Τέλος ανέφερε ότι πρέπει να βοηθηθούν οι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά ταυτόχρονα να αποφευχθεί η εισφοροδιαφυγή και η φοροδιαφυγή και πρέπει να λειτουργήσει καλύτερα το ΤΕΜΠΜΕ, για το οποίο, είπε ότι γνωρίζει πως υπάρχει κριτική.

    "Το δίλημμα είναι αν αλλάζουμε ή όχι τη χώρα"

    "Θεωρώ ότι το δίλημμα, το οποίο είναι πολιτικό - και οι άλλοι το θέτουν, αλλά το θέτουν με μια άλλη λογική- είναι, αν πάμε μπροστά, αν αλλάζουμε τη χώρα, ή δεν αλλάζουμε τη χώρα", τόνισε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στην εισήγησή του στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος, αναφερόμενος στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου.

    "Είναι πολύ εύκολο κάποιος να καλέσει τους πολίτες να ψηφίσουν κατά της Τρόικας. Αυτό δεν θα είναι απλώς μια ψήφος διαμαρτυρίας, αλλά κυρίως χωρίς ουσία. Γιατί σκοπός του είναι να αποκρύψει τα πραγματικά προβλήματα, τα πραγματικά ζητήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε και για τα οποία ευθύνονται ιδιαίτερα αυτοί που μας έφεραν στην κατάσταση στην οποία βρεθήκαμε", σημείωσε ο πρωθυπουργός.

    Πρόσθεσε δε ότι οι αποφάσεις του ΠΑΣΟΚ για την Αυτοδιοίκηση δεν αφορούν απλώς ένα κατάλογο ονομάτων, αλλά μια νέα αρχή, τόσο για την Αυτοδιοίκηση, όσο και για την δημιουργία ενός επιτελικού κράτους.

    "Και πρέπει να μιλήσουμε για περιφερειάρχες που θα είναι ισότιμοι, αν όχι και πιο ουσιαστικοί από υπουργούς", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

    "Στα δήθεν διλήμματα που θέτει η αντιπολίτευση, εμείς έχουμε τα δικά μας διλήμματα, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των καιρών. Αν θα μείνουμε πίσω ή θα πάμε μπροστά. Αν είμαστε με τις λογικές που μας βούλιαξαν ή πρέπει να αλλάξουμε τη χώρα. Αν είναι πράγματι να φτιάξουμε τις νέες δομές, για να προωθήσουμε την ανάπτυξη, την ουσιαστική λειτουργία του κράτους, ώστε να είμαστε μια χώρα ανεξάρτητη, χωρίς "δάνειες" δυνάμεις, ή αν απλώς κάνουμε ένα κυνήγι μαγισσών, ως άλλοθι, ώστε να μην κάνουμε τίποτα, να καθόμαστε πολύ ωραία στην αντιπολιτευτική μας μιζέρια ή στην ευκολία του να συντηρούμε απλώς κάποιες δυνάμεις, κάποιους στρατούς, κάποια μικροπρονόμια για τον κομματικό μας χώρο, είτε αυτοί λέγονται αριστεροί, είτε λέγονται δεξιοί", υπογράμμισε ο Γ. Παπανδρέου.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η έννοια της εθνικής ανεξαρτησίας είναι ιερή για το ΠΑΣΟΚ, που θέλει μια Ελλάδα που να μπορεί να στέκεται στα δικά της πόδια και πρόσθεσε ότι καθώς επικρατούσε η πελατειακή λογική "ήμασταν, ήδη, εξαρτημένοι και ήταν θέμα χρόνου να φθάσουμε εκεί που φθάσαμε".

    Ο Γ. Α. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην κατάσταση που βρήκε η κυβέρνηση όταν ανέλαβε το 2009, επανέλαβε ότι το μεγαλύτερο "έλλειμμά μας ήταν το έλλειμμα αξιοπιστίας" και πρόσθεσε ότι "με τις πρωτοβουλίες που αναλάβαμε, τις κινήσεις που κάναμε, τις δύσκολες αποφάσεις που πήραμε, σήμερα έχουμε βάλει το θεμέλιο, θα έλεγα, με τα πρώτα, αλλά σημαντικά, βήματα που κάναμε, για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας μας και αυτό φαίνεται από την αποδοχή, από την αναγνώριση των δύσκολων προσπαθειών μας".

    Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι με κάποια από τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση "πονέσαμε" και πρόσθεσε ότι αυτά ήταν μέρος του τιμήματος που καταβάλαμε για την χαμένη αξιοπιστία της χώρας, η οποία δεν θα μπορούσε να χτιστεί αν "βρίσκαμε απλώς τρόπους εξωραϊσμού των πραγμάτων".

    Αναφερόμενος στο Μνημόνιο, "στη σύμβαση με τον μηχανισμό στήριξης", όπως είπε, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι αν η κυβέρνηση είχε χρόνο, κάποια μέτρα, όπως οι μειώσεις συντάξεων θα μπορούσε να τα αποφύγει.

    "Αλλά ιδιαίτερα για τους χαμηλοσυνταξιούχους, οπωσδήποτε οι μειώσεις των συντάξεων δεν είναι μέσα στις ιδεολογικές μας πεποιθήσεις. Βεβαίως, ήταν απαραίτητες, αναγκαίες. Αυτοί, όμως, πρέπει να είναι και οι πρώτοι που θα βοηθηθούν με την ανάκαμψη" πρόσθεσε.

    Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι η Ελλάδα έλαβε το μεγαλύτερο "πακέτο" που έχει πάρει ως τώρα χώρα με 110 δισ. Ευρώ, έναντι 30 δισ. Ευρώ της Βραζιλίας π.χ. και επανέλαβε ότι η "ανάσα" που δίνει αυτή η στήριξη επιτρέπει την πραγματοποίηση των μεγάλων αλλαγών, ενώ υπογράμμισε ότι "αυτό είναι το δίλημμα, να γίνουν αυτές οι μεγάλες αλλαγές. Να φτιάξουμε την οικονομία, να φτιάξουμε την ανάπτυξη, να δημιουργήσουμε μια χώρα διαφορετική".

    Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι αν η κυβέρνηση δεν είχε καταφέρει να αντιμετωπίσει το θέμα της χρεοκοπίας, ο δημόσιος πλούτος θα ήταν βορά στις ορέξεις κερδοσκόπων και πιστωτών, οι συνταξιούχοι θα ήταν στο έλεος του Θεού, το ασφαλιστικό σύστημα δεν θα υπήρχε, οι δημόσιες υπηρεσίες δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν, ενώ τα βασικά προϊόντα θα ήταν στα χέρια της μαύρης αγοράς.

    "Σήμερα,δεν θα μιλούσαμε για ανεργία, αλλά για μεγάλη, μαζική φτώχεια", πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

    Αναφερόμενος στο 2011 ο πρωθυπουργός είπε ότι θα είναι "δύσκολη χρονιά, στην οποία μπορούν να γίνουν όλες οι αλλαγές και κινήσεις που θα θωρακίσουν τον Έλληνα πολίτη και θα δώσουν προοπτική στην οικονομία".

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο "Καλλικράτης" έχει να παίξει τεράστιο ρόλο στην Οικονομία και πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ένα αναπτυξιακό όχημα, που δημιουργεί ένα τελείως διαφορετικό κράτος με κανόνες, ευνομία, δυνατότητες ανάπτυξης και σωστές υπηρεσίες.

    Ανέφερε δε ως βασικούς σταθμούς των επόμενων μηνών, τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, τη ΔΕΘ, την επέτειο των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου, τις αυτοδιοικητικές εκλογές και την κατάρτιση του προϋπολογισμού, ενώ απαριθμώντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση ανέφερε εκείνες των εσόδων, λέγοντας ότι πολλά πρέπει να αλλάξουν.

    Ξέρουμε ότι τα βάρη φέτος είναι περισσότερα από κάθε άλλο χρόνο, διότι έχουμε και ύφεση και περισσότερους φόρους, όμως, δεν υπήρχε άλλη δυνατότητα. Και ο φόρος, γι' αυτή την κυβέρνηση, δεν είναι χαράτσι, είναι αλληλεγγύη, γιατί οι φόροι με αυτή την κυβέρνηση, σημαίνουν ότι αυτά τα λεφτά θα πάνε εκεί όπου πρέπει. Θα πάνε για να στηρίξουν περισσότερο εκείνα τα κοινωνικά στρώματα που το έχουν ανάγκη, όπως βεβαίως και μια αναπτυξιακή διαδικασία, που την έχει ανάγκη όλη η χώρα και ιδιαίτερα η νέα γενιά, οι άνεργοι κλπ", επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

    Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα συζητήσει την κοινωνική και αναπτυξιακή διάσταση, που συνδέεται με τον "Καλλικράτη" και τόνισε ότι με τις υποψηφιότητες πρέπει να αναδειχθεί το καλύτερο δυναμικό που μπορεί να σηκώσει το βάρος των νέων ευθυνών που περνούν στην Αυτοδιοίκηση.

    Αύριο η έναρξη των εργασιών του Εθνικού Συμβουλίου

    Με την ομιλία του πρωθυπουργού κ. Γ. Α. Παπανδρέου, αύριο το απόγευμα, και υπό την προεδρία του ξεκινούν οι τριήμερες εργασίες της 9ης Συνόδου του Εθνικού Συμβουλίου και της Πανελλήνιας Σύσκεψης Στελεχών, στο Κλειστό Γυμναστήριο του Φαλήρου (γήπεδο Ταε Κβο Ντο). Οι εργασίες ολοκληρώνονται την Κυριακή με την έγκριση του πολιτικού πλαισίου και των υποψηφιοτήτων για τις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

    Ειδικότερα, την Παρασκευή πριν την ομιλία του πρωθυπουργού θα προηγηθεί εισαγωγική παρέμβαση του Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος Σωκράτη Ξυνίδη.

    Το πρωί της Κυριακής και πριν την έγκριση των υποψηφιοτήτων για τις δημοτικές και τις περιφερειακές εκλογές καθώς επίσης και του πολιτικού πλαισίου του κυβερνώντος κόμματος, θα υπάρξει εισήγηση του Πολιτικού Συμβουλίου από τον κ. Ξυνίδη και στη συνέχεια θα γίνει η παρουσίαση των υποψηφίων, η οποία θα συνοδευτεί από την εισήγηση του προέδρου της Επιτροπής Ανάδειξης Υποψηφίων, Θανάση Τσούρα.

    Στη συνέχεια θα υπάρξουν τοποθετήσεις από τα μέλη του Σώματος και θα ακολουθήσει η σύνοψη των αποτελεσμάτων από το Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου.

    Το Σάββατο, θα λειτουργήσουν πέντε θεματικά Εργαστήρια με τίτλο: "Παιδεία και Μεταρρυθμίσεις", "Κοινωνικό Δίχτυ Προστασίας", "Περιφερειακή Ανάπτυξη και Αναβάθμιση του ΕΣΥ", "Βιώσιμη Ανάπτυξη και Καινοτομία στη Δημόσια Διοίκηση/ Συμμετοχή στην Αλλαγή", το καθένα από τα οποία θα συντονίζει ο καθ' ύλην αρμόδιος Γραμματέας Τομέα του ΠΑΣΟΚ.

    Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του κόμματος, σκοπός των εργαστηρίων είναι "να αποτελέσουν βήμα έκφρασης και συμμετοχής του Κινήματος στη διαμόρφωση των στρατηγικών προτεραιοτήτων της κυβέρνησης και των πολιτικών που επεξεργάζεται, με στόχο την ανάδειξη πρακτικών λύσεων και καινοτόμων ιδεών που θα αξιοποιηθούν άμεσα στο πλαίσιο του κυβερνητικού έργου".

    Μετά το τέλος των συνεδριάσεων θα πραγματοποιηθεί σύνοψη και ενοποίηση των αποτελεσμάτων λειτουργίας των εργαστηρίων.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] ΛΑΟΣ: Απέσυρε την υποστήριξή του στον Ψωμιάδη

    Απέσυρε την υποστήριξή του στον Παναγιώτη Ψωμιάδη ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Ο Π. Ψωμιάδης είναι πλέον υποψήφιος περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας με την στήριξη μόνο της ΝΔ.

    Η άρση της υποστήριξής του, όπως εξήγησε στην τηλεοπτική εκπομπή του στο ΤΗΛΕΑΣΤΥ ο κ. Καρατζαφέρης, σχετίζεται με την υποχώρηση του κ. Ψωμιάδη στο θέμα της υποψηφιότητας του αδελφού του μετά το "τελεσίγραφο Σαμαρά".

    Ο ΛΑΟΣ θα κατεβάσει στην περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας δικό του υποψήφιο.

    Σε σημερινές δηλώσεις του προθυμία να κατέβει ως υποψήφιος, υποστηριζόμενος από τον ΛΑΟΣ, έδειξε ο πρώην βουλευτής της ΝΔ και νυν ανεξάρτητος Κώστας Κιλτίδης.

    Το θέμα δεν έχει κλείσει και ακούγεται και το όνομα του βουλευτή Θεσσαλονίκης του ΛΑΟΣ Κυριάκου Βελόπουλου.

    Αύριο ο κ. Καρατζαφέρης θα δώσει συνέντευξη τύπου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Τα "μυστικά" του γίγαντα της γαλακτοβιομηχανίας

    Στον κόσμο των επιχειρήσεων δεν έχουν αμφιβολίες ότι ένας γίγαντας πλανάται, πλέον, πάνω από την ελληνική αγορά γάλακτος.

    Σχεδόν ο ένας στους δύο Έλληνες θα είναι πελάτης της ενωμένης εταιρείας που θα προκύψει από την προωθούμενη συγχώνευση των γαλακτοκομικών επιχειρήσεων ΔΕΛΤΑ Τρόφιμα και ΜΕΒΓΑΛ, έναν "γάμο" που αποτρέπει την εξαγορά της τελευταίας από κάποιον πολυεθνικό όμιλο, αλλά καθιστά την ενιαία εταιρεία άκρως δελεαστική για πολυεθνικές με "ζεστό χρήμα" που δεν έχουν κρύψει το ενδιαφέρον τους για την εγχώρια γαλακτοκομική αγορά.

    Τα σενάρια...

    Άλλωστε ο κραταιός ιδιοκτήτης της ΔΕΛΤΑ/VIVARTIA που αποκτά σε αυτή τη φάση το 57,8% της ΜΕΒΓΑΛ, η MIG, κάθε άλλο παρά έχει αποκλείσει, κατά το παρελθόν, μια "συμμαχία" του γαλακτοκομικού κλάδου της με διεθνή όμιλο. "Μ' ένα... σμπάρο πολυεθνικές εταιρείες, όπως η γαλλική Danone, θα μπορεί να χτυπήσει δύο... τρυγόνια" ψιθυρίζεται στον πάντα ευεπίφορο σε σενάρια χρηματιστηριακό χώρο.

    "Η αγορά του γάλακτος, οδεύει προς μια μεγαλύτερη συγκεντροποίηση, η οποία ασφαλώς μπορεί να περιλαμβάνει συνεργασίες με ξένους οίκους και στρατηγικές συμμαχίες, καθώς έχει φρενάρει και παρουσιάζει αισθητή πτώση πωλήσεων, αλλά και υποχώρηση της κερδοφορίας της" θα επισημάνει με το κύρος της μεγαλύτερης εταιρείας οικονομικής πληροφόρησης στην Ελλάδα, της Icap Group, ο αναλυτής της για τον κλάδο γάλακτος κ. Ιάκ. Κατακουζηνός, όταν ερωτάται για το γεγονός ότι η ΜΕΒΓΑΛ ήδη συνεργάζεται με τη Danone στον εμπορικό τομέα, διανέμοντας προϊόντα της. Αποφεύγει κάθε σχόλιο για τη σχέση των δύο επιχειρήσεων, ωστόσο προβλέπει, μιλώντας γενικά, "επόμενο γύρο" ανακατατάξεων, εμπορικών αλλά και ιδιοκτησιακών, στην ελληνική γαλακτοκομική βιομηχανία.

    Μπορεί να υποθέσει λοιπόν κανείς ότι ο γαλλικός οίκος είτε θα συμπράξει στο νέο σχήμα, προφανώς σε μεταγενέστερο χρόνο, είτε θα σπεύσει να διαρρήξει τις σχέσεις του με τη ΜΕΒΓΑΛ.

    Ορισμένοι από τους πλέον καχύποπτους ανταγωνιστές του εκκολαπτόμενου νέου επιχειρηματικού σχήματος, παραβλέποντας τις εκτιμήσεις ότι ο γαλλικός όμιλος ενδιαφέρεται βασικά για τα γιαούρτια και δεν "καλοβλέπει" το ελληνικό φρέσκο γάλα και, πολύ περισσότερο, τα ελληνικά τυροκομικά προϊόντα, αναρωτιούνται πλέον αν ο κ. Φρανκ Ριμπού, το ισχυρό αφεντικό της Danone, στρέφει το επιχειρηματικό του ενδιαφέρον και στους άλλους τομείς των γαλακτοκομικών προϊόντων.

    Ο "εθνικός πρωταθλητής"

    Για εκείνο που δεν υπάρχει αμφιβολία είναι ότι ο ετήσιος τζίρος του "εθνικού πρωταθλητή" της -ας μην το ξεχνάμε, χειμαζόμενης- γαλακτοκομίας θα κυμαίνεται περί τα 640 εκατ. ευρώ, αν κρίνει κανείς από τα οικονομικά μεγέθη του 2009, όπως ανέφεραν ο κ. Διον. Μαλαματίνας της Δέλτα/Vivartia και ο κ. Π. Παπαδάκης της ΜΕΒΓΑΛ. Από τότε που ο κ. Ανδρ. Βγενόπουλος της MIG είχε την έμπνευση να "ρίξει" στο ένα ευρώ την τιμή του λίτρου φρέσκου γάλακτος, προκαλώντας ρίγη ανησυχίας στις ανταγωνίστριες βιομηχανικές εταιρείες και "κόβοντας την όρεξη" εισαγωγέων, ο τομέας υποφέρει οικονομικά. Πάνω-κάτω, ωστόσο, πεντακόσια εκατ. ευρώ θα αντλούνται από την ελληνική αγορά -τα υπόλοιπα κυρίως από την κυπριακή και τη βουλγαρική, για το νέο σχήμα.

    Οι ειδικοί δεν παραλείπουν να σημειώνουν, βέβαια, ότι η ελληνική αγορά γάλακτος είναι "στα κάτω της". Σύμφωνα με την εταιρεία στατιστικών ερευνών IRI το πρώτο εξάμηνο ο τζίρος των εταιρειών λευκού γάλακτος μειώθηκε όσο ποτέ: κατά 7,4%.

    "Μιλάμε για τη γέννηση ενός γίγαντα που θα ελέγχει κοντά στο 1/3 της ελληνικής αγοράς λευκού γάλακτος και θα είναι, πλέον, μακράν ο κορυφαίος παίκτης, αφήνοντας πίσω του τη Friesland Hellas, που είναι γνωστή με το σήμα Νουνού" επισημαίνει ο κ. Παν. Μπορέτος της IRI, θυμίζοντας ότι, παρά τα όσα μπορεί να νομίζει το καταναλωτικό κοινό, εδώ και χρόνια η ΔΕΛΤΑ "κονταροχτυπιέται" με τον ολλανδικό όμιλο Friesland/Campina, άλλοτε επιτυχώς και άλλοτε όχι, για την πρωτοκαθεδρία στην εγχώρια αγορά του γάλακτος.

    Τα ποσοστά στην αγορά

    Αν σταθεί κανείς όμως μόνο στο -πανταχόθεν βαλλόμενο από τις πολυεθνικές - ελληνικό φρέσκο γάλα διάρκειας λίγων ημερών, που ευτυχώς για τους Ελληνες κτηνοτρόφους δεν έχει χάσει την αίγλη του στη συνείδηση των καταναλωτών, η ενωμένη επιχείρηση θα κατέχει περί το 35% της αγοράς με τα σήματά της (27% η ΔΕΛΤΑ και 7,9% η ΜΕΒΓΑΛ) σε αξία, αλλά στην πραγματικότητα πάνω από 40%, αν όχι 45%, εφόσον προσμετρηθεί και το φρέσκο γάλα των ίδιων εταιρειών που φθάνει στην αγορά με άλλα σήματα, κυρίως αλυσίδων σουπερμάρκετ. "Ενώνονται οι δύο σημαντικότεροι Έλληνες παραγωγοί φρέσκου γάλακτος, οι εταιρείες με την πιο μακρόχρονη πείρα στον τομέα αυτό και αυτές που ελέγχουν πλέον τη μεγαλύτερη ζώνη γάλακτος στην Ελλάδα, αυτή της Μακεδονίας", καταλήγει.

    Τη σημασία των οικονομιών κλίμακας τονίζει και ο κ. Ιάκ. Κατακουζηνός, θυμίζοντας ότι "το φρέσκο γάλα διάρκειας λίγων ημερών έχει μεγάλα έξοδα, λόγω των υψηλών δαπανών συλλογής και διακίνησης" και καθιστώντας σαφές ότι ο δρόμος των οικονομιών κλίμακας είναι μονόδρομος -αλλιώς, φυσικά, οι όποιοι γίγαντες θα έχουν πήλινα πόδια.

    "Έχουμε την αίσθηση ότι το νέο σχήμα όντως θα επιτύχει σημαντικές οικονομίες κλίμακας, ακόμη και περισσότερες των 23 εκατ. ευρώ ετησίως που ανακοίνωσε ότι αναμένει" εκτιμά, ως απρόσμενος σύμμαχός του, ο κ. Μιχ. Σαράντης του γαλακτοκομικού ομίλου Τυράς/Όλυμπος, ο οποίος πέρυσι προσπέρασε σε τζίρο τη ΜΕΒΓΑΛ των 184 εκατ. ευρώ και την εκτόπισε στην τέταρτη θέση μεταξύ των ελληνικών γαλακτοβιομηχανιών, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση, μετά τη 2η ΦΑΓΕ. "Η συγχώνευση ΔΕΛΤΑ και ΜΕΒΓΑΛ θα είναι θετική, ευεργετική εξέλιξη για όλον τον κλάδο και τον υγιή ανταγωνισμό" προσθέτει, προσδοκώντας ίσως εξορθολογισμό του "πολέμου τιμών".

    Ο εξαμηνιαίος τζίρος των εταιρειών μειώθηκε κατά 7,4%, όπως προαναφέρθηκε, ενώ ο όγκος των πωλήσεων, αν είναι σωστά τα στοιχεία της IRI, μειώθηκε μόνο κατά 2,5%. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το πρώτο εξάμηνο του 2010 στην αγορά του λευκού γάλακτος η ΔΕΛΤΑ κατείχε μερίδιο τζίρου 23,6% (24,8% πέρυσι) και η ΜΕΒΓΑΛ 6,1% (επίσης 6,1% το 2009). Επομένως οι δύο επιχειρήσεις θα συλλέγουν το 29,7%, αφήνοντας πολύ πίσω τη Friesland (23,6%). Ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη θα φθάνουν, μάλιστα, το 37,4%.

    Ενώ η ΔΕΛΤΑ και η Friesland εισέπρατταν κάθε μία από 23,6% των χρημάτων που δαπανούμε για φρέσκο γάλα, γάλα υψηλής παστερίωσης και εβαπορέ (προσθέστε φυσικά το διόλου αμελητέο εμπορικό κέρδος), στην τρίτη θέση ο Όλυμπος είχε μερίδιο 10,3%, ακολουθούμενος από την πολύ ισχυρή στα γιαούρτια ΦΑΓΕ (6,8%) και τη ΜΕΒΓΑΛ (6,1%) στην πέμπτη θέση.

    Τις επόμενες θέσεις κατελάμβαναν η Αγνό (4,1%), η Nestle με 2,4% και η Unilever με 1,3%, ενώ το υπόλοιπο 21,8% "μοιράζονταν" οι λοιπές ελληνικές βιομηχανικές, κυρίως, περιφερειακές επιχειρήσεις, ορισμένοι εισαγωγείς, αλλά εν μέρει και κάποιες από τις προαναφερθείσες μεγάλες εταιρείες, δεδομένου ότι στο ποσοστό αυτό περιλαμβάνονται τα γάλατα με σήματα των αλυσίδων σουπερμάρκετ, που παράγονται από μικρούς και μεγάλους "παίκτες".

    Μένει να φανούν, φυσικά, τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις τύχες του "εθνικού πρωταθλητή". Όπως επίσης να απαντηθούν τα ερωτήματα που αφορούν τη στάση που τελικά θα τηρήσουν στο ενιαίο σχήμα οι μέτοχοι της ΜΕΒΓΑΛ που διατηρούν μειοψηφικά μερίδια -ούτε λίγο ούτε πολύ 42,2% αξίας περί τα 55,7 εκατ. ευρώ και, επομένως, αν το θελήσουν, θα κατέχουν σημαντικό μερίδιο και λόγο στην ενωμένη εταιρεία. Πολύ περισσότερο που σε αυτούς συγκαταλέγεται ο πρώην διευθύνων σύμβουλος και μέσω της οικογένειάς του μεγαλομέτοχος της εταιρείας και πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος κ. Δημ. Συμεωνίδης, οι φιλικοί δεσμοί του οποίου με τον διατηρούντα σχέσεις με τη Vivartia επιχειρηματία κ. Σπ. Θεοδωρόπουλο είναι παγκοίνως γνωστοί στη γαλακτοκομική αγορά. Αλλά ακόμη και οι μακαρίτες επιστήθιοι φίλοι Αριστείδης Δασκαλόπουλος και Κωνσταντίνος Χατζάκος, οι ιδρυτές δηλαδή της ΔΕΛΤΑ και της ΜΕΒΓΑΛ, θα συμφωνούσαν, παρά τους "εμπορικούς πολέμους" που δεν δίσταζαν να διεξάγουν μεταξύ τους όποτε το έκριναν σκόπιμο, ότι κάθε επιχειρηματικός γίγαντας που σέβεται τον εαυτό του δεν προδίδει όλα τα μυστικά του...

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] "Να μη χαθεί η ευκαιρία"

    Οι ηγέτες του Ισραήλ και των Παλαιστινίων πιστεύουν ότι μπορούν να επιτύχουν μία ειρηνευτική συμφωνία εντός ενός έτους, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα, καλώντας τις δύο πλευρές να εκμεταλλευθούν τη συγκυρία.

    Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μετά τις ξεχωριστές συνομιλίες που είχε με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, στο Λευκό Οίκο, πριν από την επίσημη επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών για το Μεσανατολικό.

    "Όπως είπα στον καθένα τους σήμερα, αυτή η ευκαιρία μπορεί να μην ξαναδωθεί σύντομα. Δεν μπορούν να την αφήσουν να φύγει", δήλωσε ο Μπάρακ Ομπάμα.

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε κατά την έναρξη των άμεσων συνομιλιών με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς ότι είναι πρόθυμος να διανύσει μακρύ δρόμο σε μικρό χρονικό διάστημα αλλά τόνισε ότι ο δρόμος αυτός θα είναι δύσκολος.

    "Ο λαός του Ισραήλ και εγώ ως πρωθυπουργός του είμαστε έτοιμοι να διανύσουμε αυτό το δρόμο και να πάμε μακριά -έναν μακρύ δρόμο σε ένα μικρό διάστημα--για να επιτύχουμε μία πραγματική ειρήνη που θα φέρει στους ανθρώπους μας ασφάλεια, ευημερία και καλή γειτονία", ανέφερε ο κ. Νετανιάχου.

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ζήτησε ακόμη από τον Μαχμούντ Αμπάς να αναγνωρίσει το Ισραήλ ως ένα εβραϊκό κράτος, προσθέτοντας ότι "θα υπάρξουν οδυνηρές παραχωρήσεις και από τις δύο πλευρές" προκειμένου να επιτευχθεί η ειρήνη στην Μέση Ανατολή.

    "Περιμένουμε να αναγνωρίσετε το Ισραήλ ως ένα έθνος- κράτος του εβραϊκού λαού", δήλωσε ο κ. Νετανιάχου.

    "Είναι δυνατό να συνδυάσουμε ένα παλαιστινιακό κράτος με την ασφάλεια του Ισραήλ. Πρόκειται για μία άνευ προηγουμένου ευκαιρία να δώσουμε τέλος σε μία σύγκρουση ενός αιώνα αλλά το να επιτευχθεί η ειρήνη δε θα είναι εύκολο. Μία ειρήνη αληθινή και διαρκείας δε θα μπορέσει να επιτευχθεί παρά μόνο με οδυνηρές παραχωρήσεις και από τις δύο πλευρές", σημείωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.

    "Αναμένουμε δύσκολες ημέρες πριν να επιτύχουμε την ειρήνη", πρόσθεσε ο κ. Νετανιάχου, ευχαριστώντας τον κ. Αμπάς που καταδίκασε τις επιθέσεις των τελευταίων ημερών εναντίον Ισραηλινών στην Δυτική Όχθη.

    Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε επίσης ένα παράδειγμα από τη βιβλική ιστορία της Γένεσης στην οποία οι δύο γιοι του Αβραάμ, οι οποίοι ήταν ιδρυτές του εβραϊκού και του αραβικού έθνους, ένωσαν τις προσπάθειές τους για να θάψει τον πατέρα τους.

    Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ζήτησε από το Ισραήλ να σταματήσει κάθε εποικιστική δραστηριότητα και να άρει πλήρως τον αποκλεισμό της Γάζας.

    "Καλούμε την ισραηλινή κυβέρνηση να προχωρήσει με την δέσμευσή της να δώσει τέλος σε όλες τις εποικιστικές δραστηριότητες και να άρει πλήρως τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας", δήλωσε ο κ. Αμπάς.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] ΔΝΤ: "Απίθανη η χρεοκοπία"

    Ως απίθανο εκτιμά το ενδεχόμενο χρεοκοπίας στις περιφερειακές οικονομίες της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που δημοσιεύθηκε με ημερομηνία 1η Σεπτεμβρίου και φέρει τον τίτλο «Η χρεοκοπία στις προηγμένες οικονομίες του σήμερα: Μη απαραίτητη, ανεπιθύμητη και απίθανη».

    Στην εκ 25 σελίδων έκθεση, που υπογράφουν οι αναλυτές του ΔΝΤ Κάρλο Κοταρέλι, Λορέντζο Φόρνι, Γιάν Γκότσαλκ και Πάολο Μάουρο, θεωρούν υπερβολικές τις εκτιμήσεις των αγορών σχετικά με το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης χρέους στις περιφερειακές οικονομίες της Ευρωζώνης.

    Όπως σημειώνουν, αν και σε γενικές γραμμές είναι ορθή η εκτίμηση ότι η θεμελιώδης εικόνα των οικονομικών του κάθε κράτους αντικατοπτρίζεται στο επίπεδο των αγορών, ενίοτε αυτές αντιδρούν υπερβολικά με αρνητικές συνέπειες για το κόστος χρήματος που καλείται να καταβάλει το κάθε κράτος.

    Όπως επισημαίνεται στα καταληκτικά συμπεράσματα της έκθεσης, το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών είναι υπερεκτιμημένο καθώς:

    -Η απαραίτητη δημοσιονομική προσαρμογή είναι δυσχερής, αλλά έχει επιτευχθεί και στο παρελθόν.

    -Η στάση πληρωμών δεν θα μείωνε ιδιαίτερα την ανάγκη της (σ.σ.απαιτούμενης) προσαρμογής, καθώς το πρόβλημα των προηγμένων οικονομιών, αφορά το πρωτογενές έλλειμμα και όχι την εξυπηρέτηση των τόκων του χρέους

    -Μολονότι τα οριακά επιτόκια είναι σήμερα υψηλά στην Ελλάδα και σε μικρότερο βαθμό στις λοιπές περιφερειακές ευρωπαϊκές οικονομίες, τα μέσα επιτόκια παραμένουν σχετικά χαμηλά, παρέχοντας περιθώριο χρόνου ώστε να πεισθούν οι αγορές σχετικά με την προωθούμενη δημοσιονομική προσαρμογή.

    -Τα κράτη δεν αποφασίζουν να κηρύξουν στάση πληρωμών ως τμήμα της (σ.σ. ευρύτερης) στρατηγικής τους, αλλά υπο το βάρος κρίσεων αναχρηματοδότησης.

    -Το πολιτικό και οικονομικό κόστος που θα συνεπαγόταν μια υποθετική στάση πληρωμών δεν θα ήταν μικρότερο από εκείνο που συνεπάγεται μια στρατηγική βασισμένη αποκλειστικά σε μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Αποχώρησε από την Εξεταστική

    Την αποχώρηση της και από την Εξεταστική Επιτροπή που ερευνά την υπόθεση των δομημένων ομολόγων - μετά την Εξεταστική για το Βατοπέδι - ανακοίνωσε η ΝΔ καταγγέλλοντας «δομημένο αποπροσανατολισμό, δομημένους εκβιασμούς και δομημένα ψεύδη».

    Σε δηλώσεις τους, οι βουλευτές της ΝΔ και μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής τόνισαν ότι είχαν προειδοποιήσει ότι δεν θα ανεχτούν τέτοιες συμπεριφορές και κατηγόρησαν το ΠΑΣΟΚ ότι αρνήθηκε επανειλημμένα να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση των ομολόγων από το 1997, ενώ ακολούθησε την τακτική εκβιασμών και τρομοκράτησης μαρτύρων.

    «Από την πρώτη μέρα λειτουργίας της Επιτροπής το ΠΑΣΟΚ αμφισβητεί εμπειρογνώμονες και ενυπόγραφα έγγραφα και στηρίζεται σε ανυπόγραφα ή και ανώνυμα κείμενα. Είναι προφανές ότι έχει βγάλει πόρισμα. Έχει δικάσει και καταδικάσει. Έχει προαποφασίσει για ενόχους χωρίς στοιχεία, χωρίς ούτε μία μαρτυρία. Αποδείχθηκε άνθρακες ο θησαυρός», τονίζουν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση τους οι βουλευτές της ΝΔ.

    Και καταλήγουν:

    «Η ΝΔ υπηρέτησε εξ αρχής το δημόσιο συμφέρον, τη διαφάνεια δίχως σκοπιμότητες και υπεκφυγές. Κατόπιν αυτών, με αίσθημα ευθύνης, αποχωρούμε από την Εξεταστική Επιτροπή. Μια επιτροπή που το ΠΑΣΟΚ μετέτρεψε σε πολιτική αρένα με τάσεις «ανθρωποφαγίας. Δεν ψάχνουν την αλήθεια, παραπληροφορούν, συκοφαντούν και κυρίως επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη, καθηλωμένοι στο μνημόνιο τους. Τους παραδίδουμε στην κρίση του ελληνικού λαού».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] Ραντεβού με τη Ρωσία

    Επίδειξη δύναμης πραγματοποίησε η Εθνική Ελλάδας απέναντι στην Ακτή Ελεφαντοστού, την οποία και έθεσε εκτός Β' φάσης του Μουντομπάσκετ της Τουρκίας με απολογισμό τέσσερις ήττες σε ισάριθμες αναμετρήσεις. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα επικράτησε 97-60 του συνόλου του Ραντοάλντ Ντεσαρζάν και αυτή την ώρα αντιμετωπίζει τη Ρωσία για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης του Γ' ομίλου (Αγκυρα).

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 2 September 2010 - 16:30:50 UTC