Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μειώσεις εως και 66,7% στα φάρμακα
  • [02] Νέες δημοσκοπήσεις MRB και RASS
  • [03] Νέα συνεδρίαση Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ
  • [04] ΣτΕ: "Οχι" σε λιμένα της "Χαλυβουργίας"
  • [05] Αιματηρή επίθεση στο Πακιστάν
  • [06] "Να καταδικαστεί το μνημόνιο"
  • [07] Οι Έφηβοι συζητούν στη Βουλή
  • [08] Οδοιπορικό στον Μαραθώνα
  • [09] Συγκίνηση και ...εντάσεις
  • [10] Έναντι ...ετήσιου φόρου

  • [01] Μειώσεις εως και 66,7% στα φάρμακα

    Μειώσεις τιμών μέχρι 66,57% σε 4.847 φαρμακευτικά προϊόντα, σε σύγκριση με τις τιμές που είχαν πριν την μεταβατική, οριζόντια μείωση τιμών του περασμένου Μαΐου, περιλαμβάνονται στο νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων, που τίθεται σε ισχύ από σήμερα.

    Οι τιμές 1.370 σκευασμάτων αυξάνονται, ενώ σταθερές παραμένουν οι τιμές 613 φαρμακευτικών προϊόντων.

    Συνολικά ανατιμολογήθηκαν 6.830 κυκλοφορούντα σκευάσματα και έλαβαν τιμές 324 νέα. Στο Δελτίο περιλαμβάνονται 7.154 προϊόντα, που καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό της εθνικής κατανάλωσης.

    Για ένα μικρό μέρος του συνόλου των φαρμάκων παρουσιάστηκαν προβλήματα, τα οποία χρήζουν περαιτέρω έρευνας και ελέγχου. Η διαδικασία ανατιμολόγησης σε αυτές τις περιπτώσεις θα ολοκληρωθεί με την έκδοση του διορθωτικού δελτίου τιμών, το οποίο θα ισχύσει από τις 27/09/2010.

    Αξίζει να σημειωθεί, ότι για το 95% των 300 πρώτων σε πωλήσεις σκευασμάτων, που καλύπτουν περίπου 65% της συνολικής κατανάλωσης, η ανατιμολόγηση οδήγησε σε μειώσεις τιμών, που κατά μέσο όρο ξεπερνούν το 20%.

    Σε σχέση με τις σημερινές τιμές, όπως αυτές διαμορφώθηκαν μετά την οριζόντια μείωση, μειώνονται οι τιμές 3.373 σκευασμάτων, αυξάνονται οι τιμές 2.658 και μένουν αμετάβλητες οι τιμές 799 σκευασμάτων.

    Tο υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας απαντά σε έντεκα συνήθεις ερωτήσεις για το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων και ξεκαθαρίζει ότι η επιβολή πλαφόν είναι σύμφωνη με το νέο θεσμικό πλαίσιο τιμολόγησης:

    1. Ποια είναι τα οφέλη από τη νέα τιμολόγηση των φαρμάκων;

    Με το νέο Δελτίο Τιμών, η μεσοσταθμική μείωση των τιμών που επιτυγχάνεται είναι της τάξεως του 20%, ενώ η συνολική εξοικονόμηση δαπάνης για τους ασφαλιστικούς οργανισμούς θα φθάσει τα 1,2 δις. ευρώ σε ετήσια βάση. Με τον τρόπο αυτό εκπληρώνονται στο ακέραιο οι αρχικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για μια μεταρρυθμιστική τομή στο χώρο του φαρμάκου. Η Ελλάδα αποκτά για πρώτη φορά ένα διαφανές και αδιάβλητο σύστημα διαρκούς αναπροσαρμογής των τιμών, ανάλογα με την εξέλιξή τους στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    2. Πώς φθάσαμε στις νέες τιμές των φαρμάκων; Από ποιες χώρες της Ε.Ε. αντλήθηκαν στοιχεία για την ανατιμολόγηση;

    Για την έκδοση των τιμών των φαρμακευτικών προϊόντων χρησιμοποιήθηκαν πηγές και από τις 22 χώρες - μέλη της Ε.Ε., στις οποίες υπάρχουν και δημοσιεύονται επίσημα στοιχεία τιμών. Στις χώρες αυτές συμπεριλαμβάνονται και φθηνότερες χώρες οι οποίες ουδέποτε χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν, όπως η Βουλγαρία, η Πολωνία, η Λετονία κ.α..

    Για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας και της πιστότητας των δεδομένων, το Παρατηρητήριο Τιμών Φαρμάκων άντλησε στοιχεία από τους επίσημους φορείς των χωρών αυτών. Όλα τα σχετικά στοιχεία βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου.

    Η νέα διαδικασία και μεθοδολογία που ακολουθήθηκε έρχεται σε αντιδιαστολή με το προηγούμενο σύστημα τιμολόγησης, όπου χρησιμοποιούνταν στοιχεία μόνο από τέσσερις με πέντε χώρες - μέλη, που σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα ήταν οι ακριβότερες!

    3. Πώς διαμορφώθηκε η νέα μεθοδολογία για την τιμολόγηση των φαρμακευτικών προϊόντων.

    Ύστερα από συνεργασία με την αρμόδια Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με φορείς άλλων κρατών, αλλά και με εξειδικευμένους επιστήμονες των οικονομικών της Υγείας, διαμορφώθηκε η μεθοδολογία, που αποκρυσταλλώνει ένα από τα πιο διαφανή και αντικειμενικότερα συστήματα παγκοσμίως.

    Σκοπός της νέας μεθοδολογίας, είναι οι συγκρίσεις των φαρμακευτικών προϊόντων στις χώρες - μέλη της ΕΕ για την έκδοση τιμών να γίνονται με όλες τις απαραίτητες παραμέτρους που διασφαλίζουν τη χαμηλότερη δυνατή τιμή (π.χ. σύγκριση με φάρμακα διαφορετικής ονομασίας, αλλά ίδιας δραστικής ουσίας και περιεκτικότητας, αναγωγή από όλες τις συσκευασίες στην πιο φθηνή κ.α.).

    Οι λεπτομέρειες δε, που σχετίζονται με την εφαρμογή της, δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά στην ιστοσελίδα της ΓΓΕ και εξειδικεύονται από την Αγορανομική Διάταξη 08/10, είναι δηλαδή διαφανείς και μπορούν να κριθούν ανοικτά από όλους τους πολίτες.

    Η νέα μεθοδολογία για την τιμολόγηση των φαρμακευτικών προϊόντων είναι απόρροια της προσπάθειας για την αλλαγή ενός καθεστώτος αδιαφάνειας και μεροληπτικής λειτουργίας του συστήματος τιμολόγησης, η οποία στοίχιζε ετησίως στα ασφαλιστικά ταμεία πάνω από 1,2 δις. ευρώ το χρόνο.

    4. Η Αγορανομική Διάταξη 08/10 είναι σύμφωνη με το υπάρχον νομικό πλαίσιο (Ν.3840/10);

    Με την Α.Δ. 08/10 εισάγονται αλλαγές και προσθήκες τεχνικού χαρακτήρα, που κρίθηκαν ως απολύτως αναγκαίες για την πλήρη και χωρίς εκπτώσεις εφαρμογή του νέου συστήματος τιμολόγησης. Υπενθυμίζεται, ότι με βάση τις ίδιες διατάξεις έχει ήδη αποσταλεί στο ΣτΕ και σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος.

    Σημειώνεται ότι, χωρίς τις ειδικότερες προβλέψεις για τον τρόπο σύγκρισης των συσκευασιών, τον τρόπο επιλογής των φαρμακευτικών προϊόντων, τη διαδικασία επιλογής των ισοτιμιών κ.α., θα ελλόχευε ο κίνδυνος επανάληψης των σφαλμάτων του παρελθόντος.

    Το ΥΠΟΙΑΝ, κατανοώντας τη σημασία του εγχειρήματος, παρέδωσε έγκαιρα σε όλα τα μέλη της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων προσχέδιο της Α.Δ. για διαβούλευση και τυχόν αλλαγές, κάποιες από τις οποίες ενσωματώθηκαν στο σώμα της τελικής διάταξης. Ισχυρισμοί και αθεμελίωτες αιτιάσεις, περί μη εφαρμογής του νέου συστήματος τιμολόγησης, εκτός του ότι στερούνται επιχειρημάτων, προδίδουν άγνοια και πιθανόν υποκρύπτουν διαθέσεις υπονόμευσης της συλλογικής προσπάθειας για δραστική μείωση των φαρμακευτικών δαπανών.

    5. Για πιο λόγο με την ΑΔ 08/10 επιβλήθηκαν ανώτατα όρια στις μεταβολές τιμών των φαρμάκων; Κινδυνεύουν από τις νέες τιμές τα φθηνά, αξιόπιστα φάρμακα;

    Η επιβολή του πλαφόν αποτελεί αναγκαίο μεταβατικό μέτρο για τη διασφάλιση της ομαλής μετάβασης στις νέες, μειωμένες τιμές, και θα ισχύσει μέχρι και την έναρξη λειτουργίας της λίστας συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών προϊόντων, αλλά και του νέου συστήματος συνταγογράφησης.

    Με την επιβολή του πλαφόν διασφαλίζουμε ότι:

    α) Αποφεύγεται ακραία αύξηση τιμών σε φάρμακα, όπου με βάση τις τιμές αναφοράς από τις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επιβάλλονταν αυξήσεις πολύ μεγαλύτερες από 10%,

    β) Αποφεύγεται η υποκατάσταση φθηνών και αξιόπιστων φαρμακευτικών προϊόντων από αντίστοιχα ακριβότερα (όπως έχει κατ΄ επανάληψη συμβεί στο παρελθόν), υψηλό κόστος για τα ταμεία και τους καταναλωτές.

    6. Η επιβολή πλαφόν είναι σύμφωνη με το νέο θεσμικό πλαίσιο τιμολόγησης;

    Η δυνατότητα της επιβολής πλαφόν με την έκδοση Α.Δ., αποτελεί προϊόν νομοθετικής εξουσιοδότησης, όπως αυτή προβλέπεται τόσο από τις διατάξεις του Αγορανομικού Κώδικα (άρθρο 1 του Ν.136/46), όσο επίσης και από τον Ν.3845/10 περί εφαρμογής του Μνημονίου. Βάσει και του τελευταίου, η ΥΠΟΙΑΝ εξουσιοδοτείται, για την προστασία των καταναλωτών και την ομαλή λειτουργία των αγορών, να λάβει έκτακτα μέτρα για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Συνεπώς οιαδήποτε συζήτηση ανακινείται για το θέμα στερείται νομικού και ουσιαστικού ερείσματος.

    7. Η διαδικασία αντιστοίχησης των σκευασμάτων της ευρωπαϊκής με τα αντίστοιχα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά έγινε με τρόπο που να διασφαλίζει ότι οδηγεί σε χαμηλότερες τιμές;

    Αυτό ακριβώς ήταν ο λόγος για την ανάπτυξη της νέας μεθοδολογίας τιμολόγησης: μέσα από τις συγκρίσεις με τις τιμές στις άλλες χώρες μέλη της Ε.Ε., να οδηγηθούμε στην επιλογή εκείνων, που θα εξυπηρετούν την προσπάθεια μεγιστοποίησης της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης.

    Το σκεπτικό είναι απλό: μετά την ανεύρεση όλων των φαρμακευτικών προϊόντων που κυκλοφορούν στην Ε.Ε. (περίπου 240.000), αυτά αντιστοιχίζονται (βάσει ονομασίας, μορφής, περιεκτικότητας) με τα σκευάσματα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Η σύγκριση γίνεται, αφού επιλεγεί σε κάθε περίπτωση εκείνο το προϊόν που οδηγεί στην χαμηλότερη τιμή. Η διαδικασία αυτή, εκτός της αντικειμενικότητας και της διαφάνειας, οδηγεί επίσης σε πολύ χαμηλότερες τιμές σε σχέση με το προϋπάρχον σύστημα.

    8. Από το καινούριο σύστημα τιμολόγησης ποιοι τελικά ευνοούνται; Μήπως κερδίζουν οι πολυεθνικές εταιρείες και πιέζονται αδικαιολόγητα οι ελληνικές;

    Κατηγορηματικά όχι! Η εφαρμογή του νέου συστήματος τιμολόγησης αποτελεί τον ένα από τους τρεις πυλώνες της πολιτικής για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία έχει ως βασικό στόχο την μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, με την υποκατάσταση της συνταγογράφησης ακριβών πρωτοτύπων φαρμάκων από αντίγραφα, ένα σημαντικό μέρος των οποίων παράγεται από τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες.

    Ειδικότερα, η υιοθέτηση του μεταβατικού μέτρου του ελέγχου της συνταγογράφησης και της αποζημίωσης φθηνότερων φαρμάκων για τις ίδιες παθήσεις από τα ασφαλιστικά ταμεία, παράλληλα με την εφαρμογή σε λίγους μήνες της λίστας συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών προϊόντων με τιμή αναφοράς, δίνεται η δυνατότητα αύξησης του μεριδίου των αντιγράφων φαρμακευτικών προϊόντων, κάτι που οδηγεί σε σημαντική στήριξη της ελληνικής βιομηχανίας.

    Άλλωστε, για τη μεταβατική περίοδο μέχρι την εφαρμογή της λίστας έχει επιβληθεί ανώτατο ποσοστό μείωσης, ώστε να προσαρμοσθούν οι επιχειρήσεις ομαλά στο νέο σύστημα τιμολόγησης.

    9. Με ποια διαδικασία αξιολογήθηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα οι παρατηρήσεις - ενστάσεις των φαρμακευτικών εταιρειών;

    Το ΥΠΟΙΑΝ, έχοντας διαγνώσει την ανάγκη προσαρμογής και βελτίωσης του νέου συστήματος τιμολόγησης, προέβη το προηγούμενο διάστημα σε ανακοινώσεις των νέων τιμών των φαρμάκων προς τις ίδιες τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, προκειμένου να υποβληθούν τυχόν παρατηρήσεις ως προς την μεθοδολογία αναγωγής, τις πηγές κ.ο.κ., έτσι ώστε να εξεταστούν έγκαιρα, πριν την έκδοση του επίσημου δελτίου τιμών.

    Κατόπιν τούτου, μετά και την έκδοση του νέου δελτίου τιμών, το οποίο τίθεται σε εφαρμογή από τις 06/09/2010, δίνεται η δυνατότητα στους ενδιαφερομένους να υποβάλλουν ενστάσεις, αναφορικά με την τιμή που δόθηκε στο φαρμακευτικό προϊόν τους. Οι ενστάσεις αυτές θα εξεταστούν κατά την έκδοση του διορθωτικού δελτίου τιμών, κατόπιν και της εισήγησης της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων. Πρόκειται, δηλαδή, για μια απολύτως διαφανή διαδικασία αντιμετώπισης των ενστάσεων και παρατηρήσεων, με σημαντικές ασφαλιστικές δικλίδες για την αποφυγή σφαλμάτων.

    10. Για ποιο λόγο δεν ανακοινώθηκαν όλες οι τιμές των φαρμακευτικών προϊόντων μαζί;

    Κατά τη διάρκεια της ανατιμολόγησης, για ένα μικρό μέρος του συνόλου των φαρμάκων (περίπου 3-4% του συνολικού τζίρου) παρουσιάστηκαν συγκεκριμένα προβλήματα τα οποία χρήζουν περαιτέρω έρευνας και έλεγχου.

    Για τα φάρμακα αυτά οι αντιστοιχήσεις ήταν μη ικανοποιητικές, είτε γιατί δεν είχαν δοθεί από τις φαρμακευτικές εταιρείες οι διαφορετικές ονομασίες που κυκλοφορούν στο εξωτερικό, είτε γιατί πρόκειται για ιδιάζουσες φαρμακευτικές μορφές. Η διαδικασία ανατιμολόγησης σε αυτές τις περιπτώσεις θα ολοκληρωθεί με την έκδοση του διορθωτικού δελτίου τιμών, το οποίο θα ισχύσει από τις 27/09/2010.

    Το τεχνικό αυτό ζήτημα δεν επηρεάζει το γεγονός, ότι για ένα σύνολο 6.830 φαρμακευτικών προϊόντων, που αντιστοιχούν στο 97% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης, οι νέες τιμές είναι γεγονός.

    11. Πότε θα εκδοθεί το συμπληρωματικό δελτίο τιμών φαρμάκων;

    Στις 22/09/2010 θα συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή Τιμών για να γνωμοδοτήσει επί των ενστάσεων και των τιμών των υπολειπόμενων φαρμακευτικών προϊόντων. Κατόπιν τούτου, το ΥΠΟΙΑΝ θα προχωρήσει στην έκδοση συμπληρωματικού διορθωτικού Δελτίου Τιμών, το οποίο θα ισχύσει από τις 27/09/2010.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Νέες δημοσκοπήσεις MRB και RASS

    Διαφορά 7,1% του ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ εμφανίζει δημοσκόπηση της εταιρείας Εμ-Αρ-Μπι (MRB) για την εφημερίδα Ρίαλ Νιους (Real News), που διενεργήθηκε στις 1-2/9/2010. Συγκεκριμένα, και σε πανελλαδικό δείγμα 1.000 ατόμων, το 27,1% προτίθενται να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ (από 27,2% στην προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας στις αρχές Μαΐου 2010), το 20,0% ΝΔ (προηγούμενη μέτρηση 18,5%), το 7,5% ΚΚΕ, το 5,3% ΛΑΟΣ, το 3,0% ΣΥΡΙΖΑ (από 4%), το 2,9% Ο-Π, το 7,8% άλλα κόμματα, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 26,4% (από 30,8%).

    Καταλληλότερος για πρωθυπουργός μεταξύ των κκ Γ. Α. Παπανδρέου και Α. Σαμαρά θεωρείται ο πρώτος με 35,1% (προηγούμενη μέτρηση 37,1%). Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης λαμβάνει 22,5% (21,5%) ενώ κανείς από τους δύο λέει το 38,3% (37,9%).

    Εξάλλου, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη ανασχηματισμού και μάλιστα άμεσα. Συγκεκριμένα, το 57,2% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη ανασχηματισμού, το 30,9% ότι δεν υπάρχει ανάγκη, ενώ το 11,9% δήλωσε «δεν ξέρω/δεν απαντώ». Επίσης, το 72,3% θεωρεί ότι ο ανασχηματισμός πρέπει να γίνει άμεσα, το 23,7% σε βάθος χρόνου και το 4,1% απάντησε ΔΞ/ΔΑ.

    Σε αντίστοιχη δημοσκόπηση της εταιρείας Ρας (Rass) για την εφημερίδα Παρόν, η διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ βρίσκεται στο 6,2%, με το ΠΑΣΟΚ να λαμβάνει 26,4%, η ΝΔ 20,2%, το ΚΚΕ 7,3% ο ΛΑΟΣ 4,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 2,9%, οι Ο-Π 2,8%, η Δημοκρατική Αριστερά 2,0%, άλλα κόμματα 2,0%, το άκυρο/λευκό 4,3% ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται σε 27,1%. Η τηλεφωνική δημοσκόπηση διεξήχθη στις 31/8/2010 σε πανελλαδικό δείγμα 1.503 ατόμων.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Νέα συνεδρίαση Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ

    Συνεδριάζει εκ νέου σήμερα η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, για τη λήψη απόφασης σχετικά με την υποψηφιότητα του κόμματος στην Περιφέρεια Αττικής.

    Σε πολύωρη σύσκεψη που έγινε το Σάββατο, ο επικεφαλής της ΑΚΟΑ κ. Γιάννης Μπανιάς επανέλαβε την πρότασή του να μην υποστηριχθεί ούτε η υποψηφιότητα του κ. Αλαβάνου, ούτε του κ. Μητρόπουλου και να υπάρξει άλλη λύση.

    Οι υποστηρικτές της υποψηφιότητας Αλαβάνου επανέλαβαν την υποστήριξη της υποψηφιότητας στον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η αντιπροσωπεία του ΣΥΝ επανέφερε την πρόταση για την υποψηφιότητα του εργατολόγου κ. Α. Μητρόπουλου.

    Ο Συνασπισμός έχει δηλώσει ότι θα υποστηρίξει μια άλλη υποψηφιότητα υπό την προϋπόθεση ότι σηματοδοτεί άνοιγμα στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ και θα λειτουργεί ενωτικά στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Μανώλης Γλέζος που πήρε μέρος στην συνεδρίαση ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να θέσει υποψηφιότητα.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] ΣτΕ: "Οχι" σε λιμένα της "Χαλυβουργίας"

    Το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ' αριθμ. 2687/2010 απόφασή του έκανε δεκτή την αίτηση της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Δυτικής Αττικής με την οποία ζητούσε να ακυρωθεί η από 25.5.2007 απόφαση των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ, Ανάπτυξης και Εμπορικής Ναυτιλίας κατά το σκέλος που επέτρεπε την κατασκευή και λειτουργία λιμενικής εγκατάστασης φόρτωσης χύδην "scrap" της Ανώνυμης Εταιρείας "Χαλυβουργία Ελλάδος" στον Ασπρόπυργο Αττικής (περιοχή Λουζιτάνιας).

    Το λιμενικό έργο προβλεπόταν να υλοποιηθεί έμπροσθεν των εγκαταστάσεων της εν λόγω Ανώνυμης Εταιρείας. Το όλο έργο θα εκτελείτο σε δύο στάδια. Το πρώτο προέβλεπε την κατασκευή προβλήτας και λιμενικά έργα επί έκτασης 2.100 τ. μ. προκειμένου να γίνεται η εκφόρτωση scrap από πλοία χωρητικότητας μέχρι 5.000 DWT. Το δεύτερο στάδιο προέβλεπε την επέκταση της προβλήτας στο λοιπό χώρο, προκειμένου να εξυπηρετεί πλοία έως 20.000 DWT. Και στις δύο φάσεις προβλέπονται εκσκαφές στον θαλάσσιο πυθμένα και τοποθέτηση τεχνητών ογκολίθων.

    Η νομαρχία υποστήριζε ότι κατά την εκφόρτωση του scrap δημιουργείται ηχορρύπανση από την πτώση του παλαιοσιδήρου στο έδαφος, αλλά και δημιουργούνται σύννεφα σκόνης που περιέχουν χώμα και κόκκους σκουριάς.

    Το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση καθώς το εν λόγω λιμενικό έργο δεν είναι συμβατό προς τις προβλέψεις και κατευθύνσεις του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας και προς τις ρυθμίσεις του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου που αναφέρονται στην εξυγίανση των έντονα υποβαθμισμένων, λόγω της ύπαρξης στην περιοχή ιδιαίτερα οχληρών δραστηριοτήτων, ακτών του Ασπροπύργου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Αιματηρή επίθεση στο Πακιστάν

    Δεκατέσσερις νεκροί είναι σύμφωνα με αστυνομική πηγή ο νεότερος απολογισμός της επίθεσης αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο εναντίον αστυνομικού τμήματος στην πόλη Λάκι Μαρουάτ του βορειοδυτικού Πακιστάν.

    Από την έκρηξη γκρεμίστηκαν τμήματα του αστυνομικού τμήματος και προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές σε σχολικό λεωφορείο που περνούσε δίπλα στο σημείο της επίθεσης, σε δρόμο με μεγάλη κυκλοφορία.

    "Δεκατέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν. Από αυτούς οι οκτώ είναι πολίτες, αναμεσά τους και τέσσερις μαθήτριες, και έξι αστυνομικοί", τόνισε ο Χαλίντ Χαν, αξιωματούχος της αστυνομίας. "Τριάντα τέσσερις τραυματίστηκαν, οι είκοσι αστυνομικοί", πρόσθεσε.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] "Να καταδικαστεί το μνημόνιο"

    Να καταδικάσουν με την ψήφο τους το μνημόνιο ζητά από τους πολίτες ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

    Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Έθνος της Κυριακής ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμά ότι εάν το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι τέτοιο που το ΠΑΣΟΚ μπορεί να το παρουσιάσει ως νίκη του, τότε θα λυθούν τα χέρια του να κάνει πολύ χειρότερα.

    Καλούμε τον κόσμο να αντιδράσει πολιτικά λέει ο κ. Σαμαράς τονίζοντας ότι το μόνο που φοβάται το ΠΑΣΟΚ είναι η λαϊκή αντίδραση και αυτή πρέπει να νιώσει έντονα στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

    Ο κ. Σαμαράς χαρακτηρίζει αντισυστημική την υποψηφιότητα Κικίλια στην περιφέρεια Αττικής. Η επιλογή Κικίλια ικανοποιεί ένα πιεστικό αίτημα της κοινωνίας για νέα και άφθαρτα πρόσωπα. «Εγώ έκανα το χρέος μου. Από εδώ και πέρα το λόγο έχουν οι πολίτες» σημειώνει.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] Οι Έφηβοι συζητούν στη Βουλή

    Με τη συνεδρίαση της Ολομέλειας ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες της 15ης Συνόδου της Βουλής των Εφήβων.

    Κατά τη χθεσινή δεύτερη μέρα των εργασιών συνεδρίασαν οι Επιτροπές που αντιστοιχούν στις Διαρκείς Κοινοβουλευτικές Επιτροπές της Βουλής των Ελλήνων, Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Οικονομικών, Παραγωγής και Εμπορίου και Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.

    Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων κυριάρχησε το θέμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και των συνεπειών που έχει στη χώρα μας. Οι έφηβοι βουλευτές εξέφρασαν την άποψη ότι θα πρέπει να διατηρηθεί η πολιτισμική συνείδηση των κρατών-μελών στους κόλπους της Ε.Ε. και αναφέρθηκαν επίσης στην ανάγκη άσκησης μιας αποτελεσματικής μεταναστευτικής πολιτικής σε όλη την Ευρώπη.

    Τα θέματα που κυριάρχησαν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών, Παραγωγής και Εμπορίου ήταν ο τουρισμός και η δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξής του στη χώρα μας. Επίσης συζητήθηκε το θέμα της ενεργειακής κρίσης και οι συνέπειές της στην Ελλάδα, καθώς και οι δυνατότητες αξιοποίησης των πλούσιων πηγών ενέργειας που διαθέτει η χώρα μας.

    Στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, οι έφηβοι βουλευτές μίλησαν για την έλλειψη αξιοκρατίας σε όλους τους τομείς της Δημόσιας Διοίκησης και τόνισαν ότι πρέπει να ενισχυθεί η συμμετοχή των νέων στα κοινά.

    Ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, που παρακολούθησε τις εργασίες των τριών Επιτροπών, τόνισε απευθυνόμενος στους έφηβους βουλευτές, από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ομογένεια, ότι οι επισημάνσεις και οι προτάσεις τους θα είναι χρήσιμες τόσο για τη Βουλή όσο και για την κυβέρνηση που πρέπει να τις αξιοποιήσει.

    Τις συνεδριάσεις των Επιτροπών παρακολούθησαν ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο γενικός γραμματέας της Βουλής Θανάσης Παπαϊωάννου και ο γενικός γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, καθηγητής Ευάγγελος Χρυσός.

    Στις συνεδριάσεις των Επιτροπών της Βουλής των Εφήβων προήδρευσαν οι βουλευτές:

    Στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γρηγόρης Νιώτης και ο βουλευτής Θοδωρής Δρίτσας.

    Στην Επιτροπή Οικονομικών, Παραγωγής και Εμπορίου οι βουλευτές Κωνσταντίνος Καρτάλης και Γιώργος Κοντογιάννης.

    Στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης ο αντιπρόεδρος της Βουλής Βύρων Πολύδωρας και ο βουλευτής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [08] Οδοιπορικό στον Μαραθώνα

    Τα μονοπάτια που θα οδηγούν από και προς τα ιστορικά μνημεία, που βρίσκονται στον Μαραθώνα, πρόκειται να σημανθούν με πρωτοβουλία της Εταιρείας Ελληνικού Πολιτισμού, του δήμου Μαραθώνα και την ενίσχυση του ιδρύματος Λεβέντη. Όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες, το τοπίο όπου πριν από 2.500 χρόνια δόθηκε η μάχη - σύμβολο της Ανεξαρτησίας, η μάχη που έχει εμπνεύσει καλλιτέχνες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, αναμένεται να αποκτήσει τις απαραίτητες οδούς, που θα σημανθούν (για πεζούς και ποδηλάτες) με τη συνδρομή του αρχαιολόγου κ. Πετράκου ώστε η περιοχή να αποτελέσει εκ νέου, χώρο επισκέψιμο από τουρίστες 'Ελληνες και ξένους. Όλα αυτά ανακοινώθηκαν με αφορμή τη συμπλήρωση 2.500 χρόνων από τη διεξαγωγή της μάχης και την πλειάδα των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο δήμαρχος Μαραθώνα κ. Δ. Τάγαρης εως τις 9 Σεπτεμβρίου.

    Οι χώροι

    Η ενοποίηση των μνημείων της περιοχής, αποτελούσε πάντα ένα σημαντικό έργο στην ευρύτερη περιοχή του Μαραθώνα. Επρόκειτο για το έργο της ανάδειξης των χώρων που συμβολίζουν και προσδιορίζουν τον ιστορικό Τόπο του Μαραθώνα. Τα Μνημεία, δηλαδή, που εμφανίζουν ικανό βαθμό διατήρησης και στην πλειοψηφία τους παρέμεναν δυσνόητα, δυσπρόσιτα, είτε ακόμη και εντελώς άγνωστα στον επισκέπτη της περιοχής. Ο Τύμβος των Μαραθωνομάχων, το Τρόπαιο στη θέση Παναγία Μεσοσπορίτισσα, ο Κλασικός Τύμβος Πλαταιών και οι προϊστορικοί Τύμβοι στο Βρανά, ο Μυκηναϊκός τάφος στον Αρνό, το Πρωτοελλαδικό νεκροταφείο στο Τσέπι, το Νεολιθικό Σπήλαιο Πανός, το Πύθιον και ο Μεσαιωνικός Πύργος στην Οινόη, το Αιγυπτιακό Ιερό και Βαλανείο του Ηρώδη του Αττικού στη Μπρεξίζα, η Πύλη αγροκτήματος Ηρώδη Αττικού και το αρχαιολογικό μουσείο, συνθέτουν το μωσαϊκό ενός δύσκολου και απαιτητικού έργου που προϋπέθετε την επίβλεψη διεπιστημονικής επιτροπής για να πραγματοποιηθεί.

    Η υλοποίηση του προγράμματος ξεκίνησε στις αρχές του 2002 με χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους και το χρονοδιάγραμμά του συνδέθηκε με την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων. Η Επιστημονική Επιτροπή έθεσε ως προτεραιότητα και ολοκλήρωσε τα έργα ανάδειξης στον Τύμβο Μαραθωνομάχων, την κατασκευή νέων στεγάστρων στο Βρανά και στο Τσέπι, την ανάκτηση του Τροπαίου, την ανάπλαση του αρχαιολογικού μουσείου και την ανάδειξη του χώρου και της συνεχιζόμενης έρευνας στη Μπρεξίζα.

    Προγράμματα γενικής ανάδειξης

    Οι επεμβάσεις στους χώρους ευθύνης του έργου Μαραθώνα, χαρακτηρίζονται από πολυμορφία, που προσδιόρισε και το βαθμό δυσκολίας του προγράμματος. Ειδικότερα περιλαμβάνονται: εκπονήσεις μελετών (για την ανάδειξη των χώρων, για το σχέδιο Πολεοδομικής διάταξης και οργάνωσης, γεωλογικές κ.α), απαλλοτριώσεις (στον Τύμβο, στο Τσέπι, στο Τρόπαιο και στον Αρνό), ανασκαφές και συντήρηση (στο Ιερό Αιγυπτίων Θεών), ανάκτηση μνημείου (Τρόπαιο), συνολική διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου μνημείων (στον Τύμβο και στο Τρόπαιο), κατασκευές μεγάλων κλειστών στεγάστρων (στο Βρανά και στο Τσέπι), ανάπλαση αιθουσών στο αρχαιολογικό μουσείο, φυτεύσεις και τέλος τοποθέτηση πληροφοριακού υλικού (πινακίδες στους χώρους και μακέτα στον Τύμβο).

    Σήμερα, οι χώροι προσφέρουν την δυνατότητα ανάγνωσης των μνημείων και οικείωσης του επισκέπτη με αυτά.

    Επεμβάσεις συντήρησης

    Στο πλαίσιο του Γ΄ Κ.Π.Σ. χρηματοδοτήθηκαν εργασίες συντήρησης και στερέωσης για το Ιερό των Αιγυπτίων Θεών, στη θέση Μικρό Έλος-Μπρεξίζα. Ο βαθμός διατήρησης των κονιαμάτων καθώς και η γειτνίαση της θέσης με το θαλάσσιο περιβάλλον, επέβαλαν στη δεύτερη φάση του προγράμματος των έργων Μαραθώνα να ληφθεί ειδική μέριμνα. Οι εργασίες περιλαμβάνουν στερεώσεις της μαρμάρινης επένδυσης στις βαθμίδες και στη μαρμάρινη επίστρωση των πομπικών οδών, συντήρηση και αποκατάσταση των κονιαμάτων με χρώμα που είτε σώζονται στους τοίχους των πυλώνων είτε βρίσκονται πεσμένα στο διάδρομο του Ιερού, καθώς και αρμολογήματα των τοίχων.

    Στέγαστρα, νέοι μουσειακοί χώροι, εκθέσεις

    Στο πλαίσιο του έργου Μαραθώνα, κατασκευάσθηκαν δύο νέα κλειστά στέγαστρα στις θέσεις Βρανά και Τσέπι, συνολικής κάλυψης περίπου 4,3 στρεμμάτων. Η ανάδειξη των νεκροταφείων που προστατεύουν τα στέγαστρα αποτελούσε πρωταρχικό στόχο για την Επιστημονική Επιτροπή, καθώς τα είδη των τάφων και η έκταση των νεκροταφείων, φωτίζουν τον πολιτισμό που αναπτύχθηκε στην περιοχή κατά τους προϊστορικούς χρόνους. Οι χώροι, αποκαλύπτονται στον επισκέπτη μέσα από διαδρομές, που επιτρέπουν την παρατήρηση και την ανάγνωσή τους.

    Η ανάγνωση της αρχαιότητας συνεχίζεται στο αρχαιολογικό μουσείο, που αναδιαμορφώθηκε ριζικά. Οι εργασίες αύξησαν τον εκθεσιακό χώρο και απέδωσαν μια αίθουσα αφιερωμένη στη μάχη του Μαραθώνα και μία αίθουσα που φιλοξενεί ευρήματα από το Ιερό των Αιγυπτίων Θεών. Η έκθεση εμπλουτίσθηκε με νέα ευρήματα από τις ανασκαφές των τελευταίων ετών στην ευρύτερη περιοχή του Μαραθώνα και πληροφοριακό υλικό, ενώ δημιουργήθηκαν νέες εγκαταστάσεις και νέες υποδομές εξυπηρέτησης κοινού.

    Επιστημονικά οφέλη και προώθηση της γνώσης επί των μνημείων

    Η συνεχιζόμενη έρευνα και η ανάδειξή της στο χώρο του Ιερού των Αιγυπτίων Θεών, στη θέση Μικρό Έλος-Μπρεξίζα Μαραθώνα από το 2002 και εξής, προώθησαν σημαντικά τη γνώση για το μνημειακό συγκρότημα. Η αποκάλυψη των χώρων του Ιερού και των κτισμάτων που αναπτύσσονται στην ανατολική πλευρά του, προσδιόρισαν σε μεγαλύτερο βαθμό τη μορφή του και ανέτρεψαν την παλαιότερη γνώση. Ταυτόχρονα, η αποκάλυψη τμήματος ελλειψοειδούς οικοδομήματος εξωτερικά του περιφραγμένου χώρου, που συνεχίζει και εσωτερικά της περίφραξης, σε συνδυασμό με το παρακείμενο Βαλανείο, προσέθεσαν νέα στοιχεία για το μέγεθος και τη σπουδαιότητα συνολικά του συγκροτήματος, που ιδρύθηκε εδώ τον 2ο μ.Χ. αι. από τον Ηρώδη Αττικό.

    Παραγωγή τεχνογνωσίας στον τομέα συντήρηση

    Η παραγωγή τεχνογνωσίας στον τομέα της συντήρησης, αποτελεί αναμενόμενο αποτέλεσμα από την υλοποίηση του έργου Γ΄ Κ.Π.Σ. στο Ιερό των Αιγυπτίων Θεών, στη θέση Μικρό Έλος- Μπρεξίζα. Η συντήρηση μαρμαροθετημάτων και κονιαμάτων, αποτελεί βασικό στοιχείο της επέμβασης στο χώρο.

    Οι αναλύσεις των κονιαμάτων που έχουν πραγματοποιηθεί σε συνδυασμό με τις μεθόδους και τις τεχνικές συντήρησης, που θα εφαρμοσθούν από εξειδικευμένα συνεργεία κατά τη διάρκεια του έργου, αναμένεται να προσθέσουν σημαντική γνώση στον τομέα της συντήρησης για τις ειδικές συνθήκες, που επικρατούν στο χώρο. Ταυτόχρονα, η απόκτηση εμπειρίας θα επιτρέψει να υλοποιηθούν επεμβάσεις συντήρησης από το μόνιμο συνεργείο και στο παρακείμενο Ρωμαϊκό Βαλανείο, το οποίο χρήζει ανάλογης προστασίας.

    Μία βόλτα...

    Όποιος επισκεφθεί τον Μαραθώνα θα δει τον Τύμβο του Μαραθώνα, ένα αρχαιολογικό μνημείο που κτίστηκε προς τιμή των Αθηναίων που έχασαν τη ζωή τους στο 490 π.Χ. στην περίφημη μάχη του Μαραθώνα. Τότε που σκοτώθηκαν 6.000 Πέρσες και 192 Αθηναίοι. Θα επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο του Ραμούντα, τη λίμνη του Μαραθώνα και το φράγμα που βρίσκεται σε μια καταπράσινη περιοχή.

    Η επίσκεψη στην ευρύτερη περιοχή του Μαραθώνα αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό οδοιπορικό στο χθες και το σήμερα της Αττικής, καθώς θα δει ιστορικά μνημεία και φυσικές καλλονές που χαρακτηρίζουν την μακραίωνη ιστορία της ευρύτερης περιοχής της πρωτεύουσας.

    Ο Μαραθώνας βρίσκεται στην βορειοανατολική Αττική, σε απόσταση 42 χμ. από την Αθήνα. Ο δρόμος περνά μέσα από περιβόλια, αμπελώνες, ελαιώνες, βουνοπλαγιές. Η βόλτα στη τεχνητή λίμνη του Μαραθώνα -που κατασκευάστηκε στη συμβολή των χειμάρρων Χαράδρου και Βαρνάβα- έχει τη δική της γοητεία. Τα έργα πραγματοποιήθηκαν με αξιοσημείωτη ταχύτητα και επιτυχία (υλοποιήθηκαν το χρονικό διάστημα 1925 - 1929). Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το φράγμα του Μαραθώνα, το οποίο διακρίνεται για την τεχνική του αρτιότητα και τη ξεχωριστή του γοητεία καθώς είναι επενδεδυμένο με Πεντελικό μάρμαρο που του προσδίδει μοναδικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Κατά την παραμονή στο Μαραθώνα αξίζει να επισκεφτεί κανείς τον αρχαιολογικό χώρο του Ραμνούντα, που βρίσκεται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων. Σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα η περιοχή κατοικήθηκε από τους νεολιθικούς χρόνους. Η ονομασία της προέρχεται από τη λέξη ραμνός, που είναι το όνομα μιας ποικιλίας θάμνων οι οποίοι καλύπτουν όλη την περιοχή. Στους αρχαίους χρόνους ο Ραμνούς ήταν γνωστός για το λιμάνι και το κάστρο του. Στον αρχαιολογικό χώρο θα δει τα ερείπια δύο ναών: του Μεγάλου ναού που ήταν αφιερωμένος στη Νέμεση, τη θεά της Θείας Δίκης και ήταν το σημαντικότερο ιερό της συγκεκριμένης θεότητας σε όλη την αρχαία Ελλάδα και του μικρού ναού που ήταν αφιερωμένος στη Θέτιδα τη θεά της Δικαιοσύνης. Και οι δύο ναοί οικοδομήθηκαν τον 5ο π.Χ. αιώνα. Επίσης, ο επισκέπτης θα δει τα λείψανα του αρχαίου θεάτρου, του φρουρίου και αρκετά ταφικά. Εκτός από τα αξιοθέατα το θαυμασμό αξίζει και η υπέροχη θέα προς Ευβοϊκό κόλπο αλλά τις εκτάσεις της γύρω περιοχής.

    Επίσης, αξίζει να επισκεφθεί κανείς το Αρχαιολογικό μουσείο του Μαραθώνα. Είναι ένα μικρό μουσείο που φιλοξενεί σημαντικά ευρήματα από γειτονικές πόλεις και προέρχονται από διάφορες ιστορικές περιόδους. Ξεχωρίζουν τα ευρήματα της νεολιθικής εποχής που βρέθηκαν στο σπήλαιο του Πανός στην Οινόη, οι επιτύμβιες στήλες και οι αναθηματικές επιγραφές των ιερών του Μαραθώνα.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [09] Συγκίνηση και ...εντάσεις

    Οι 33 μεταλλωρύχοι στη Χιλή που βρίσκονται εδώ και ένα μήνα παγιδευμένοι σε βάθος 700 μέτρων είχαν συνομιλία, μέσω βίντεο, με τους συγγενείς τους.

    Κάθε μεταλλωρύχος είχε στη διάθεσή του ένα λεπτό για να συνομιλήσει με τρεις δικούς του ανθρώπους, γεγονός που τους έκανε να αισθανθούν καλύτερα στη διάρκεια της δοκιμασίας τους, η οποία αναμένεται να διαρκέσει ως τον Δεκέμβριο.

    "Ηταν συναρπαστικό. Πραγματικά ήθελα να απλώσω το χέρι μου και να τον πιάσω", δήλωσε η Αντόνια Γκοντόι, μητέρα ενός από τους εργάτες.

    Μέχρι τώρα οι συγγενείς επικοινωνούσαν με τους παγιδευμένους εργάτες μόνο μέσω κινητών τηλεφώνων.

    Συγκίνηση προκάλεσε και η επίσκεψη στον καταυλισμό Εσπεράνσα κοντά στο ορυχείο τεσσάρων από τους 16 ουρουγουανούς παίκτες ράγκμπι που επέζησαν 73 ημέρες στις Ανδεις όταν το αεροσκάφος τους συνετρίβη το 1972.

    Ο Χοσέ Λουίς Ινσιάρτε, ο Γκουστάβο Ζερμπίνιο, ο Πέδρο Αλγκόρτα και ο Ραμόν Σαμπέλα έφτασαν στο ορυχείο για να προσφέρουν την συμπαράστασή τους στους παγιδευμένους, αλλά και στις οικογένειές τους.

    "Οταν όλα θα έχουν τελειώσει και τα χρόνια θα έχουν περάσει, όταν θα είναι γέροι σαν και μας, τα προβλήματα αυτά θα φαίνονται τόσο ασήμαντα σε σχέση με τη χαρά της ζωής", τόνισε ο Σαμπέλα.

    ...Και απρόσμενες εντάσεις

    Ερωμένες που ζητούν να μάθουν νέα, ανεπιθύμητοι συγγενείς που τους προσήλκυσαν οι αποζημιώσεις: η ιστορία των 33 μεταλλωρύχων που είναι παγιδευμένοι σε ορυχείο στη βόρεια Χιλή έφερε απρόσμενες εντάσεις στην επιφάνεια, οι οποίες βρίσκονται ωστόσο σε καλό δρόμο για να ξεπεραστούν, σύμφωνα με μέλος του Ερυθρού Σταυρού της Χιλής.

    Οι γυναίκες πολλών μεταλλωρύχων που έχουν παγιδευτεί 700 μέτρα κάτω από τη γη μετά το ατύχημα της 5ης Αυγούστου είδαν να προκύπτουν ανταγωνίστριες, οι οποίες παρουσιάζονται ως οι ερωμένες των συζύγων τους και ζητούν να μάθουν νέα τους, δήλωσε η Μάρτα Φλόρες, μέλος του Ερυθρού Σταυρού της Χιλής.

    Οι ερωμένες "επέστρεψαν ήδη στα σπίτια τους και έχουν ηρεμήσει. Ελπίζουν ότι όταν (οι μεταλλωρύχοι) βγουν, θα λύσουν τα ερωτικά τους προβλήματα", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

    "Προσπαθούμε να δουν την πραγματικότητα και να τους εξηγήσουμε το εξής: ως γυναίκα, αν αγαπάω πολύ έναν άνδρα, θα περιμένω να λύσει μόνος του τα προβλήματά του", προσέθεσε.

    Η Μάρτα Φλόρες όφειλε επίσης να αντιμετωπίσει την άφιξη ξεχασμένων συγγενών, στους οποίους γεννήθηκε ξαφνικά η επιθυμία να συσφίξουν εκ νέου τις σχέσεις τους με τους μεταλλωρύχους όταν άκουσαν να γίνεται λόγος για τις αποζημιώσεις που θα πάρουν αυτοί όταν βγουν από το ορυχείο.

    "Τους είπαμε το ίδιο πράγμα: να επιστρέψουν στα σπίτια τους και ότι οι μεταλλωρύχοι ξέρουν τί πρέπει να κάνουν όταν βγουν", είπε.

    Οι 33 μεταλλωρύχοι δεν αναμένεται να έχουν βγει από το ορυχείο πριν από τα τέλη Νοεμβρίου ή τις αρχές Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τις αρχές.

    Διάνοιξη ενός δεύτερου πηγαδιού

    Ξεκίνησε η επιχείρηση διάνοιξης ενός δεύτερου πηγαδιού με ένα νέο γεωτρύπανο στο ορυχείο Σαν Χοσέ της Χιλής.

    Το νέο γεωτρύπανο, με την ονομασία Τ-130 άρχισε να σκάβει μια κάθετη στοά, παράλληλα με αυτήν, μήκους 67 μέτρων, που είχε ανοίξει το "Strata-950" στο πλαίσιο του 'σχεδίου Α'.

    Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, οι μεταλλωρύχοι θα μπορέσουν να βγουν από το ορυχείο στις αρχές Δεκεμβρίου ή "στις αρχές Νοεμβρίου αν επαληθευτούν οι αισιόδοξες προβλέψεις".

    Το T-130 θα συνεχίσει το πηγάδι που υπάρχει ώστε να φτάσει σε μια στοά την οποία μπορούν να προσεγγίσουν οι παγιδευμένοι εργάτες. Η επιχείρηση αυτή αναμένεται να διαρκέσει τρεις μήνες.

    Όπως προκύπτει από έγγραφο των συνεργείων διάσωσης, υπάρχει και 'σχέδιο Γ' το οποίο προβλέπει το άνοιγμα μέσα σε δύο μήνες ενός πηγαδιού μήκους 597 μέτρων μέχρι μια πλατφόρμα στην οποία έχουν τη δυνατότητα να φτάσουν οι 33 άντρες.

    Για την ολοκλήρωση του σχεδίου αυτού απαιτείται γεωτρύπανο που χρησιμοποιείται στην πετρελαιοβιομηχανία και αυτό για να εγκατασταθεί χρειάζεται επιφάνεια μήκους 100 μέτρων και πλάτους 80.

    Και στις τρεις περιπτώσεις, οι μεταλλωρύχοι θα φτάσουν στην επιφάνεια μέσα σε αν κουβούκλιο μήκους 2 ως 2,5 μέτρα και διαμέτρου 55 ως 60 εκατοστά.

    Σύμφωνα με τους τεχνικούς υπάρχουν κίνδυνοι εξαιτίας του όγκου των βράχων, αλλά με δεδομένα τα τρία σχέδια "υπάρχει εύλογη βεβαιότητα για την επιτυχία" της επιχείρησης.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [10] Έναντι ...ετήσιου φόρου

    Η γερμανική κυβέρνηση συμφώνησε στην πρόταση για την επέκταση του χρόνου λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κατά έναν μέσο όρο 12 ετών πέραν της τρέχουσας διορίας για την παύση της λειτουργίας τους, σε συνδυασμό με νέες οικονομικές δεσμεύσεις από την πλευρά των εταιρειών διαχείρισής τους.

    Οι υπουργοί Περιβάλλοντος Νόρμπερτ Ρέτγκεν και Οικονομίας Ράινερ Μπρούντερλε επιβεβαίωσαν την είδηση για την επίτευξη αυτής της σημαντικής συμφωνίας σε σύνοδο μεταξύ της καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ και των εταίρων της στον κεντροδεξιό συνασπισμό της, στην οποία μετείχαν και αρχηγοί κοινοβουλευτικών κομμάτων.

    Η συμφωνία, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο, επετεύχθη έπειτα από μήνες έντονων συνομιλιών μεταξύ των πολιτικών και των επικεφαλής της βιομηχανίας αυτής και ανατρέπει τη νομοθεσία προηγούμενης κυβέρνησης που προέβλεπε το σταδιακό κλείσιμο των πυρηνικών σταθμών σε διάστημα 20 ετών.

    Οι προτάσεις αφορούν σε μια διαφορετική μεταχείριση των 17 ενεργών πυρηνικών σταθμών της Γερμανίας, λαμβάνοντας υπόψη την παλαιότητά τους και τις προβλέψεις για την ασφάλεια. Οι παλαιότεροι πυρηνικοί σταθμοί θα βγουν εκτός δικτύου νωρίτερα.

    Η κυβέρνηση συνασπισμού της Μέρκελ συμφώνησε εξάλλου στην επιβολή ενός ετήσιου φόρου 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ στις ράβδους καυσίμου, αλλά αποφάσισε να περιοριστεί το μέτρο αυτό στα έξι χρόνια, μετά την έντονη αντίδραση των επικεφαλής της βιομηχανίας στις προτάσεις.

    Η πυρηνική βιομηχανία αναμένεται επίσης να συμβάλει στο κόστος για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με ετήσιες συνδρομές που θα ξεκινήσουν από τα 300 εκατομμύρια ευρώ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 6 September 2010 - 6:30:37 UTC