Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επέστρεψε ο δακτύλιος
  • [02] "Στις αγορές το 2011"
  • [03] Στη μάχη των εκλογών

  • [01] Επέστρεψε ο δακτύλιος

    Από σήμερα, Δευτέρα, 6 Σεπτεμβρίου, τέθηκε σε ισχύ και πάλι ο περιορισμός στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων (μονά-ζυγά), στον εσωτερικό δακτύλιο της Αθήνας, μέτρο που θα ισχύσει μέχρι τις 15 Ιουλίου του 2011, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Τροχαία.

    Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, για όσους είχαν πέρυσι άδεια κυκλοφορίας στο δακτύλιο ισχύουν και φέτος οι ίδιες άδειες, ενώ όσοι επιθυμούν την έκδοση νέων αδειών μπορούν να υποβάλουν τα αιτήματά τους μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2010 στον πέμπτο όροφο της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, στην οδό Δηλιγιάννη 24-26 στην Αθήνα, από Δευτέρα έως Παρασκευή τις ώρες 8-2 και το Σάββατο 8-12.

    Τα αιτήματα θα εξεταστούν για να εξακριβωθεί αν συντρέχουν λόγοι έκδοσης αδειών.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] "Στις αγορές το 2011"

    "Η Ελλάδα βλέπει το τέλος του τούνελ" έχει τίτλο σημερινό δημοσίευμα της γαλλόφωνης βελγικής εφημερίδας "LIBRE BELGIQUE" που φιλοξενεί δισέλιδη συνέντευξη του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

    Στη συνέντευξη, ο Γ. Παπακωνσταντίνου επαναλαμβάνει ότι ο στόχος μείωσης του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ το 2014, είναι "εφικτός και ρεαλιστικός" και εκφράζει την πεποίθηση ότι η ανάπτυξη θα επιστρέψει το 2011. Ερωτηθείς, άλλωστε, πότε η Ελλάδα θα ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών, ο Γ. Παπακωνσταντίνου απαντά ότι στο τέλος του 2010 θα υπάρξει μια σημαντική αλλαγή του κλίματος, εκτιμώντας πως η χώρα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές στη διάρκεια του 2011.

    Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει την αυξανόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια στην Ελλάδα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου απαντά: "Το Μάρτιο, ορισμένοι ισχυρίζονταν ότι η κυβέρνηση δεν θα κατάφερνε ποτέ να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Αποδείχτηκε ότι είχαν άδικο. Φυσικά, υπήρξαν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και είμαι σίγουρος ότι θα συνεχιστούν. Αλλά δεν υπάρχουν πιο δραματικές εξελίξεις."

    Συνεχίζοντας, ο Γ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθαρίζει ότι δεν προβλέπεται η λήψη νέων μέτρων το 2010 και το 2011, σημειώνει, ωστόσο, ότι θα υπάρξει αναπροσαρμογή αυτών των μέτρων.

    Σε ό,τι αφορά τη συλλογή των κρατικών εσόδων, ο Γ. Παπακωνσταντίνου επισημαίνει στη Libre Belgique ότι αναμένονται τα αποτελέσματα σειράς μέτρων που έχουν ληφθεί χωρίς ακόμα να έχουν συνυπολογιστεί, όπως για παράδειγμα η αύξηση του ΦΠΑ κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες που ισχύει από τον Ιούλιο. Σε αυτό προστίθενται η φορολόγηση των μεγάλων περιουσιών και ο φόρος ακίνητης περιουσίας, που τέθηκαν σε ισχύ το 2009 και δεν έχουν πληρωθεί.

    Ειδικότερα για τη συλλογή του ΦΠΑ, ο Γ. Παπακωνσταντίνου σημειώνει ότι φόροι όπως στα καύσιμα, το αλκοόλ και τα τσιγάρα, θα μπορούσαν να αποκαταστήσουν, εν μέρει, τις απώλειες εσόδων από τον ΦΠΑ.

    Εξάλλου, ο υπουργός οικονομικών τονίζει στη βελγική εφημερίδα ότι η φορολογική προσαρμογή και η ανάκαμψη της οικονομίας, είναι τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης. "Η ανάπτυξη εξαρτάται και από την εμπιστοσύνη των επενδυτών, η οποία δεν αναμένεται να αποκατασταθεί χωρίς τη φορολογική εξυγίανση. Η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής του 2010 αλλάζει την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό και συμβάλει στην επιστροφή της εμπιστοσύνης των επενδυτών. Υπάρχουν ήδη αποτελέσματα στην εθνική οικονομία, γεγονός που δίνει ώθηση στην κατανάλωση. Όλα αυτά παίρνουν χρόνο αλλά υπάρχει μια εξέλιξη", σημειώνει ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

    Τέλος, κληθείς να σχολιάσει μια δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία επτά στους δέκα νέους σκέφτονται να φύγουν στο εξωτερικό, ο Γ. Παπακωνσταντίνου εκφράζει την ανησυχία του, σημειώνοντας ότι "μια οικονομία και μια κοινωνία που δεν μπορούν να δώσουν ευκαιρίες εργασίας στους νέους, αντίστοιχες των προσόντων που απέκτησαν με δυσκολία, είναι αποτυχημένες".

    Ο υπουργός οικονομικών τονίζει ότι δεν πρόκειται μόνο για ένα ζήτημα που σχετίζεται με την ανάπτυξη, αλλά για ένα βαθύτερο πρόβλημα που συνδέεται με τη νοοτροπία, τις δομές και την κοινωνία της χώρας. "Χρειάζεται να αλλάξουμε ριζικά το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Θα πρέπει να αλλάξουμε τη δημόσια διοίκηση ώστε ο πολίτης να βλέπει, σε συνθήκες διαφάνειας, πώς δαπανώνται οι φορολογικές εισφορές του. Θα πρέπει να του δοθεί η δυνατότητα να συμμετέχει, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα. Είμαστε σε διαδικασία αλλαγής του εκλογικού μας συστήματος προκειμένου να θέσουμε τέλος στις πελατειακές σχέσεις", τονίζει ο Γ. Παπακωνσταντίνου στη Libre Belgique.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Στη μάχη των εκλογών

    Η χθεσινή ανακοίνωση των προσώπων που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, σηματοδότησε την (άτυπη έστω) έναρξη της προεκλογικής περιόδου, δεδομένου ότι υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες των δύο μεγάλων κομμάτων επιδόθηκαν σήμερα σε μπαράζ σχετικών δηλώσεων.

    Σε απόλυτα φιλικό κλίμα διεξήχθη σήμερα το μεσημέρι η συνάντηση του υποψήφιου περιφερειάρχη Αττικής και νυν νομάρχη Αθηνών Γιάννη Σγουρού με τον υποψήφιο δήμαρχο της πόλης του Πειραιά και νομάχη Πειραιά Γιάννη Μίχα.

    "Ποτέ δεν κρύψαμε τις απόψεις μας", είπε ο Γιάννης Σγουρός "και οι επιλογές στα πρόσωπά μας δείχνουν ότι σε αυτήν την αναμέτρηση προτεραιότητα θα έχει ο "Καλλικράτης"".

    Αφήνοντας πίσω τις όποιες αντιπαλότητες του παρελθόντος,οι δύο υποψήφιοι έδωσαν τα χέρια και εντός της ημέρας αναμένεται να συναντήθουν με τον νυν δήμαρχο του Πειραιά Παναγιώτη Φασούλα, ο οποίος, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, θα προωθηθεί για τη θέση του υποψήφιου αντιπεριφερειάρχη Πειραιώς.

    Τηλεοπτική αναμέτρηση με τον υποψήφιο για το Δήμο της Αθήνας Γ. Καμίνη πρότεινε ο Νικήτας Κακλαμάνης σημειώνοντας ότι η υποψηφιότητα του πρώην συνηγόρου του πολίτη έχει πολιτικά χαρακτηριστικά.

    Οι πόρτες του δημαρχείου στην Αθήνα είναι ανοιχτές και όποιος υποψήφιος θέλει να ενημερωθεί μπορεί να το κάνει, δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» ο δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης.

    Τη θέση ότι το ζήτημα του μνημονίου δεν πρέπει να κυριαρχήσει στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, εξέφρασε ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Real.

    «Το μνημόνιο φυσικά επηρεάζει την καθημερινότητα όλων μας, φυσικά και έχει επιπτώσεις και στα οικονομικά των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης. Θα ζήσουμε με το μνημόνιο τα επόμενα χρόνια. Υπάρχουν διχογνωμίες κατά πόσον είναι ωφέλιμο ή όχι για τη χώρα, αλλά το κρίσιμο διακύβευμα στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι το μνημόνιο. Όποιος κάνει σημαία του το θέμα του μνημονίου στις εκλογές για την αυτοδιοίκηση της Αθήνας, βρίσκεται σε λάθος εκλογές» είπε ο Γ. Καμίνης.

    «Δεν έθεσα βέτο στην υποψηφιότητα Σγουρού και σε καμία άλλη», επισήμανε, μιλώντας στον Real Fm, o Γιάννης Μίχας. Ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ για τον δήμο Πειραιά παραδέχθηκε ότι φοβάται τη δυσαρέσκεια των πολιτών για την Οικονομία, ενώ προανήγγειλε τη συμμετοχή στο ψηφοδέλτιό του, στελεχών - έκπληξη και από την κεντροδεξιά.

    Ο κ. Μίχας σημείωσε ότι κανείς δεν μπορεί να θέτει όρους στον πρωθυπουργό (σσ. «θέτω όρους μόνο στον εαυτό μου, για να πετύχω, εάν εκλεγώ, καλύτερη ποιότητα ζωής των πολιτών στον Πειραιά») και πρόσθεσε: «Προσπάθησα να είμαι μέρος της λύσης και όχι πρόβλημα».

    Σαφή πολιτικά μηνύματα εκτιμά ότι θα εξαχθούν από τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης και βουλευτής της ΝΔ Κ. Γκιουλέκας.

    «Εκείνο το βράδυ της 7ης Νοεμβρίου, σίγουρα ένα πολιτικό μήνυμα που θα βγει είναι αν ο χάρτης θα είναι πράσινος ή μπλε ή κατά πόσο θα είναι πράσινος κατά πόσο θα είναι μπλε. Πράγματι, θα μετρηθούν οι περιφέρειες κι αυτό θα δώσει ένα πολύ σημαντικό πολιτικό μήνυμα προς την ελληνική κοινωνία» είπε στον ραδιοσταθμό Real fm και πρόσθεσε «Στις αυτοδιοικητικές εκλογές υπάρχει περιθώριο στους συμπολίτες μας να επιλέξουν συνθετικά, κρίνοντας και την προσωπικότητα, και τις προτάσεις αλλά βεβαίως κρίνοντας και το πολιτικό περιβάλλον. Ένα μέρος των ψηφοφόρων σίγουρα θα ψηφίσει και με πολιτικά κριτήρια».

    "Προδιαγεγραμμένη και προμελετημένη" χαρακτήρισε τη στήριξη του κ. Π. Τατούλη από το ΠΑΣΟΚ για το αξίωμα του περιφερειάρχη Πελοποννήσου ο συνυποψήφιός του Δ. Δράκος. Με δήλωσή του αναφέρει ότι ''Ουδέποτε υπήρξε ανεξάρτητη υποψηφιότητα. Απλά, υπήρξε προσπάθεια αποπροσανατολισμού του Πελοποννησιακού Λαού''. Προσθέτει, δε, ότι ''Δεν θα μπούμε σε προσωπική αντιπαράθεση. Θα δώσουμε όμως πολιτική μάχη. Όπλα μας, η γνώση και η πείρα μας για την Αυτοδιοίκηση. Το όραμά μας για την Πελοπόννησο της Ανάπτυξης και η πίστη μας στην επιτυχία του. Δύναμή μας, η θέληση να ενώσουμε το λαό της Πελοποννήσου και όχι να τον διαιρέσουμε''.

    Πολιτική υπέρβαση, χαρακτηρίζει την υποστήριξη από το ΠΑΣΟΚ και το ΛΑΟΣ της υποψηφιότητας του για την περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Πέτρος Τατούλης.

    «Εξαρχής η πρωτοβουλία μας ήταν μια πρωτοβουλία, η οποία στηριζόταν σε μια πολιτική αντίληψη ότι αυτά τα θέματα θα πρέπει να ενεργοποιούν και να κινητοποιούν υγιείς δυνάμεις από όλους τους πολιτικούς χώρους για να έχουν εξαιρετικό αποτέλεσμα», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «αλλωστε, αυτός ο νέος θεσμός αποτελεί τη μεγάλη ευκαιρία και την τελευταία ίσως ευκαιρία που έχει αυτός ο τόπος για να ανασυγκροτηθεί και να επανιδρυθεί».

    Σύμφωνα με τον Πέτρο Τατούλη, αυτό το διακύβευμα ουσιαστικά θέλει θαρραλέες αποφάσεις, θέλει προτάσεις και απόψεις έξω από αυτά που μέχρι τώρα αποτελούσαν το σημείο αναφοράς όλων αυτών των εξελίξεων και τελικά αποδείχτηκαν ολέθριες για τον τόπο, αλλά θέλει αυτήν τη γνωστή ελληνική λέξη «υπέρβαση».

    Καταγγελία του ΚΚΕ

    Για «προκλητική αποσιώπηση» από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ και ιδιαίτερα από την δημόσια τηλεόραση (ΝΕΤ) των θέσεων και των δραστηριοτήτων των υποψηφίων που στηρίζει το ΚΚΕ, δραστηριοτήτων που «εξελίσσονται εδώ και καιρό»,κάνουν λόγο οι Θανάσης Παφίλης, υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Σοφιανός, υποψήφιος Δήμαρχος Αθήνας, Ελπίδα Παντελάκη, υποψήφια Δήμαρχος Πειραιά και Θεοδόσης Κωνσταντινίδης υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, με τη Λαϊκή Συσπείρωση.

    Στην καταγγελία τονίζεται ότι «οι υποψήφιοι που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και τα άλλα κόμματα βρίσκονται καθημερινά σε εκπομπές και στα δελτία ειδήσεων, πριν καν ανακοινωθεί η στήριξη τους και την αποδεχθούν.Αυτή η επιλογή παραβιάζει βάναυσα τη στοιχειώδη αντικειμενική ενημέρωση του ελληνικού λαού και βαραίνει πρώτα απ' όλα την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 6 September 2010 - 14:30:30 UTC