Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εγκρίθηκε η δεύτερη δόση του δανείου
  • [02] Επαφές με παραγωγικούς φορείς ενόψει ΔΕΘ
  • [03] Ζήμενς-Αναίρεση αρχικής κατάθεσης
  • [04] Αναβαθμίζονται οι φοιτητικές εστίες ΕΙΝ
  • [05] Κόντρα στην Κροατία

  • [01] Εγκρίθηκε η δεύτερη δόση του δανείου

    To Συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας της ΕΕ αποφάσισε σήμερα ότι από το 2011 τα κράτη μέλη, κατά το πρώτο εξάμηνο του κάθε έτους, θα θέτουν υπό την κρίση της ΕΕ τα σχέδια των κρατικών προϋπολογισμών του ερχόμενου έτους και στη συνέχεια, εφόσον τα σχέδια αυτά υιοθετούνται, θα τίθενται προς έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια.

    Από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε ικανοποιημένος από την απόφαση αυτή διευκρινίζοντας ότι με βάση τις νομοθετικές ρυθμίσεις που υιοθέτησε η Ελλάδα τον Ιούλιο οι βασικές αρχές του κρατικού προϋπολογισμού κάθε έτους θα χαράσσονται κατά το πρώτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

    Ο υπουργός Οικονομικών χαιρέτισε επίσης την τοποθέτηση του Δημήτρη Κουσελά στη θέση του αρμοδίου για τα έσοδα υφυπουργού, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η υστέρηση που έχει παρατηρηθεί στα κρατικά έσοδα κατά το τρέχον έτους θα μπορούσε να αντισταθμιστεί είτε με αυξήσεις του ΦΠΑ είτε με την εξίσωση των φόρων του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.

    Το σημερινό Συμβούλιο ενέκρινε εξάλλου, χωρίς συζήτηση, τη δεύτερη δόση των δανείων των χωρών του ευρώ προς την Ελλάδα. Ως προς μια σειρά άλλα ζητήματα, όπως η ενίσχυση των κυρώσεων προς τα δημοσιονομικώς απείθαρχα κράτη μέλη, η σύσταση ενός αποθεματικού ταμείου που θα δημιουργηθεί από τις εισφορές των τραπεζών για την αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων, η φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών κ.α., όπως ανέφερε ο υπουργός υπήρξε ανταλλαγή απόψεων χωρίς ωστόσο να υιοθετηθούν συγκεκριμένες αποφάσεις.

    Αναφερόμενος στα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας ο κ. Παπακωνσταντίνου, αφού χαιρέτισε τις πρόσφατες θετικές για την πρόοδό της δηλώσεις διεθνών παραγόντων, ανέφερε ότι προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής είναι η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών όπως πχ το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων κ.α καθώς επίσης και η σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα. Ο υπουργός εκτίμησε επίσης ότι η ύφεση κατά το 2010 θα είναι τελικώς μικρότερη του 4% του ΑΕΠ και τόνισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας είναι το να κερδίσει την αξιοπιστία της διεθνώς.

    Τέλος, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα, συνοδευόμενος και από στελέχη της «τρόϊκας», θα επισκεφθεί της Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία όπου θα έχει επαφές με διεθνείς επενδυτές στους οποίους θα εξηγήσει τα μέτρα που λαμβάνει η Ελλάδα για την ανόρθωση της οικονομίας της.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Επαφές με παραγωγικούς φορείς ενόψει ΔΕΘ

    Με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, του ΣΕΒ, του ΕΒΕΑ και της ΚΕΕΕ συναντήθηκε σήμερα στη Ρηγίλλης ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, συνεχίζοντας τον κύκλο επαφών που έχει εν όψει της ΔΕΘ.

    Τα μέλη του προεδρείου της ΓΣΕΕ εξέφρασαν στον πρόεδρο της ΝΔ την ανησυχία τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την κατάσταση κυρίως στην αγορά εργασίας.

    Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει συγκεκριμένα μέτρα που να βοηθούν την ανάπτυξη και την ενίσχυση των ανέργων και των χαμηλοσυνταξιούχων, ενώ αναφερόμενος στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας κάλεσε την κυβέρνηση να μη διανοηθεί να εφαρμόσει όπως είπε χαρακτηριστικά, ότι οι επιχειρηματικές συμβάσεις θα υπερισχύουν των κλαδικών.

    Ο κ. Παναγόπουλος προέβλεψε ένα ιδιαίτερα θερμό φθινόπωρο και κάλεσε τους πολίτες, να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγελθεί για τη Θεσσαλονίκη.

    Ο αρμόδιος τομέαρχης της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης τόνισε πως το ζήτημα της ύφεσης και της ανεργίας είναι μπροστά μας και η αντιμετώπισή του αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τη ΝΔ.

    Μετά το προεδρείο της ΓΣΕΕ ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε με εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ και στη συνέχεια του ΣΕΒ.

    Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Δρετάκος, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ, ανέφερε ότι οι πολιτικές των τελευταίων ετών "με αποκορύφωμα αυτή την κυβέρνηση και το μνημόνιο έχουν βυθίσει τη χώρα και τους εργαζόμενους στη φτώχεια και την εξαθλίωση".

    Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος δήλωσε ότι όσοι έχουν υπεύθυνο λόγο και ρόλο στον τόπο μας καλούνται σήμερα να εκπέμψουν το μήνυμα εντός και εκτός της χώρας ότι η Ελλάδα αλλάζει.

    "Από τη ΝΔ προσδοκούμε να συμβάλει καθοριστικά στην προσπάθεια να μετατραπεί η Ελλάδα σε μια χώρα σύγχρονη και φιλική στην επιχειρηματικότητα, να θεμελιωθεί μια νέα μορφή ανάπτυξης βασισμένη στην πραγματική οικονομία και όχι στο πελατειακό κράτος", ανέφερε τονίζοντας πως η συντομότερη υπέρβαση του μνημονίου αποτελεί αυτονόητο εθνικό στόχο. Σημείωσε δε ότι αυτό θα επιτευχθεί με αποτελεσματική εφαρμογή "των εκσυγχρονιστικών αλλαγών που χρειαζόμαστε και που τόσα χρόνια δεν τολμήσαμε να κάνουμε" και τόνισε πως το μνημόνιο δεν πρέπει να διχάζει τους Έλληνες αλλά να τους ενώνει σε μια συλλογική προσπάθεια να ξεπεραστεί η ανάγκη που το επέβαλλε.

    "SOS για την ελληνική οικονομία", εξέπεμψε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Γ. Κασσιμάτης και τόνισε ότι ο επιχειρηματικός κόσμος δοκιμάζεται από ανεργία και από απραξία και έκανε έκκληση σε όλο το πολιτικό κόσμο να σκύψει πάνω στην οικονομία.

    Ανέφερε επίσης ότι αν δεν υπάρξουν γρήγορα μέτρα, από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, τα πράγματα θα οδηγηθούν σε αδιέξοδο και όσο προχωράει η ύφεση σε βάθος, τόσο θα αυξάνει η ανεργία και τόσο περισσότερο ο Ελληνας και η κοινωνία θα υποφέρουν.

    Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ Νότης Μηταράκης δήλωσε ότι δυστυχώς επιβεβαιώνεται η ανησυχία του κόμματός του για βαθύτερη ύφεση, λουκέτα και ανεργία.

    "Οι νέοι φόροι θα επιδεινώσουν το πρόβλημα. Η ΝΔ κατέθεσε νωρίς συγκεκριμένη στρατηγική ελπίδας για την έξοδο από την κρίση", τόνισε.

    Την τροποποίηση των όρων του μνημονίου ζήτησε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλος, εξερχόμενος των κεντρικών γραφείων του ΝΔ, και τόνισε πως η επίτευξη της εξυγίανσης του δημοσιονομικού προβλήματος είναι κατ' εξοχήν θέμα πολιτικής και όχι προσώπων.

    Ο Αντώνης Σαμαράς είχε συνάντηση και με τα προεδρεία της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ.

    Ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ Δ. Δράκος ανέφερε στον Α. Σαμαρά πρόβλημα δυσλειτουργίας του β' βαθμού της αυτοδιοίκησης, λόγων οικονομικών προβλημάτων και υποστελέχωσης.

    Έκανε λόγο για οικονομικό και λειτουργικό μπλακαουτ και είπε πως δυστυχώς αυτό το ζήτημα μεταφέρεται ως προίκα και στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση.

    Τόνισε δε ότι αυτά τα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν όσο τον δυνατόν συντομότερα ώστε "να μπορέσει ο Καλλικράτης, παρά τις ελλείψεις του, να είναι ένα αποδοτικό εργαλείο".

    Ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά και μέλος της ΕΝΑΕ Γιάννης Μίχας δήλωσε πως ζήτησε από τον πρόεδρο της ΝΔ να μη μετατραπούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές σε εκλογές μνημονίου - αντιμνημονίου.

    Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Νικήτας Κακλαμάνης ανέφερε ότι παρουσίασε στον Αντώνη Σαμαρά τους κινδύνους που υπάρχουν λόγω της υποχρηματοδότησης που προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο για την επόμενη τριετία.

    "Αν οι φόβοι μας επαληθευτούν, φοβούμεθα ότι ένα όνειρο ετών της αυτοδιοίκησης δεν θα έχει την εξέλιξη που επιθυμούμε", τόνισε.

    Σε ό,τι αφορά την έκκληση του Γιάννη Μίχα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές είπε ότι βεβαίως θα προβληθούν τα αυτοδιοικητικά θέματα, αλλά όταν στο μνημόνιο είναι σε περίοπτη θέση οι πόροι, δεν μπορεί παρά να αναμειχθεί και το θέμα αυτό στην προεκλογική εκστρατεία.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Ζήμενς-Αναίρεση αρχικής κατάθεσης

    Σε πλήρη αναίρεση της αρχικής του, προ δεκαημέρου, κατάθεσης προχώρησε ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Siemens, ο μηχανικός Παντελεήμων Καρακώστας, που κατηγορείται, ήδη, από τη Δικαιοσύνη για δωροδοκίες και διακίνηση μαύρου χρήματος.

    Στη σημερινή, συμπληρωματική του κατάθεση, ανέγνωσε και κατέθεσε υπόμνημα, με το οποίο αρνείται να καταθέσει, λόγω ακριβώς της ιδιότητας του κατηγορουμένου.

    Σημειώνει ότι "η τραγική κατάσταση της ψυχικής και σωματικής του υγείας, όταν εξεταζόταν, σε συνδυασμό με τον αιφνιδιασμό του, οδήγησε στην κατάθεση στοιχείων που δεν ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματικότητα".

    Για τα 400.000 μάρκα που προέρχονταν από τον τροφοδότη λογαριασμό του διαχειριστή των μαύρων ταμείων της Siemens Ηλία Γεωργίου, είχε ισχυριστεί ότι τα έδωσε σε ένα "χοντρό Γερμανό".

    Σήμερα είπε ότι τα χρήματα ήταν αμοιβή του για δουλειές που έκανε για λογαριασμό του Γεωργίου και της Siemens, ως συντονιστής των επισήμων συμβούλων, που χρησιμοποιήθηκαν από τον ΟΤΕ, ενώ παραδέχεται ότι συναντήθηκε για το σκοπό αυτό και με τον αρμόδιο υπουργό Αναστάσιο Μαντέλη.

    "Δεν κατέβαλα χρήματα σε κανέναν πολιτικό, ούτε στέλεχος οποιουδήποτε δημοσίου οργανισμού", σημειώνει στο υπόμνημα, ενώ δικαιολογεί το ψέμα προς την επιτροπή, λέγοντας ότι το είπε γιατί δεν είχε δηλώσει τα χρήματα αυτά που έφερε στην Εφορία και κινδύνευε να χαρακτηριστεί φοροφυγάς.

    Συμπληρώνει καταλήγοντας ότι ποτέ δεν θεώρησε ότι έκανε κάτι κακό ή παράνομο, "γι' αυτό και δεν προσπάθησε να κρύψει ή να εξαφανίσει οποιοδήποτε έγγραφο, παρ' ότι είχε το χρόνο και τη δυνατότητα".

    Παρά το γεγονός ότι δεν απαντούσε σε ερωτήματα, παραδέχθηκε ότι είναι δικός του ο συγκεκριμένος γραφικός χαρακτήρας στις επιστολές - που του επιδείχθηκαν- προς τον ιδιοκτήτη της ΙΝΤΡΑΚΟΜ Σωκράτη Κόκκαλη, αλλά αρνήθηκε να πει για ποιο λόγο πληρώθηκε για τις υπηρεσίες του αυτές.

    Κατά τους βουλευτές, πάντως, προκύπτει αφενός ζήτημα με την διεθνή ελεγκτική εταιρεία PRICE WATERHOUSE & COOPERS, αφού από τις επιστολές ομολογείται ότι πληρώθηκαν στελέχη της για τους κοστολογικούς ελέγχους των προγραμματικών συμβάσεων του ΟΤΕ, προκειμένου να μην εφαρμοστούν οι αυστηρές ρήτρες, κάτι που, άλλωστε, έχουν παραδεχθεί και μάρτυρες της μητρικής Siemens.

    Εκτός αυτού, βουλευτές (Δ.Παπαδημούλης, Κ.Τζαβάρας) θεωρούν ότι με την εμπλοκή του Σωκράτη Κόκκαλη από τις επιστολές θα πρέπει τα πρακτικά να αποσταλούν στον εισαγγελέα για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας και για την προγραμματική 8004, που αφορά συμβάσεις του ΟΤΕ με την ΙΝΤΡΑΚΟΜ.

    Κρίνουν ότι από το περιεχόμενο των επιστολών προκύπτει ότι ο ίδιος ο συγγραφέας τους παραδέχεται διάπραξη κι άλλων αδικημάτων, όπως παράβαση του νόμου περί μεσαζόντων, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και συναυτουργία σε απιστία.

    Από το κατασχεθέν υλικό προκύπτει, επίσης, από σχέδιο επιστολής προς τον Κόκκαλη, που έχει συντάξει ο δικηγόρος του Καρακώστα, Γεώργιος Φιλιππούσης - όπου τον συμβουλεύει να πει ονόματα την ίδια ώρα που σημειώνει ότι δεν έχουν δοθεί χρήματα της Ιντρακόμ σε πολιτικούς- ότι ο ίδιος δικηγόρος θα πρέπει να γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα και ως εκ τούτου θα ζητηθεί να καταθέσει στην εξεταστική.

    Αύριο έχει προγραμματιστεί να εξεταστούν οι κ.κ. Γ. Πλάκας, τέως υπεύθυνος ασφαλειας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και Ανδρέας Ζαχόπουλος, νομικός σύμβουλος του ΟΣΕ, ενώ την Πέμπτη ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργο Σανιδάς.

    Στο μεταξύ, τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής, ενημερώθηκαν αρμοδίως ότι γίνεται δεκτή η πρόταση της επιτροπής και ίσως εντός της ημέρας ασκηθεί συμπληρωματική ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης για τη διενέργεια παθητικής και ενεργητικής δωροδοκίας, διακίνησης μαύρου χρήματος και απάτης σε συνδυασμό με τις διατάξεις του νόμου περί καταχραστών.

    Όπως ανέφεραν βουλευτές, η διεύρυνση της δίωξης καταλαμβάνει και τα μέλη της διοίκησης της μητρικής και της Siemens Ελλάς, καθώς και τα μέλη των διοικήσεων όλων των οργανισμών, που εμπλέκονται σε συμβάσεις με τη γερμανική εταιρεία. Πλέον, διευρύνονται στα 15 τα χρόνια της παραγραφής, ενώ υφίσταται ισχυρότερο νομικό έρεισμα για το νέο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, που θα πρέπει να εκδοθεί.

    Τέλος, οι εφέτες - ανακριτές, που διερευνούν την υπόθεση, έστειλαν κλήση σε απολογία, για μεθαύριο Πέμπτη, στον επιχειρηματία και κουμπάρο του πρώην υπουργού Τάσου Μαντέλη, Γιώργο Τσουγκράνη, για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (κακούργημα).

    Ο κ. Τσουγκράνης ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής είχε παραδεχθεί ότι, προκειμένου να εξυπηρετήσει τον κουμπάρο του, είχε ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό στη Γενεύη στο όνομα Α. Ρόκος, στον οποίο κατατέθηκαν εμβάσματα συνολικού ποσού 450.000 μάρκων, που -σύμφωνα με το κατηγορητήριο- ήταν δώρα της Siemens προς τον πρώην υπουργό.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Αναβαθμίζονται οι φοιτητικές εστίες ΕΙΝ

    Οι εστίες του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας (ΕΙΝ) στεγάζουν, περίπου, 7.000 φοιτητές το χρόνο, σε μονόκλινα ή δίκλινα δωμάτια. Φοιτητικές εστίες υπάρχουν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κομοτηνή, την Ξάνθη, τα Γιάννενα, την Πάτρα, το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο, την Σητεία και την Καλαμάτα.

    Οι οικότροφοι παραμένουν στις εστίες για όσα χρόνια σπουδών απαιτούνται για να πάρουν το πτυχίο, συν δύο χρόνια, σε περίπτωση που "χάσουν" χρονιές. Φέτος, το 78% των κενών θέσεων θα καλύψουν, πρωτοετείς φοιτητές, το 10% φοιτητές παλαιότερων ετών και το 12% αλλοδαποί προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί, Έλληνες μεταπτυχιακοί, ομογενείς φοιτητές, καθώς και παιδιά ανύπαντρων μητέρων.

    Σύμφωνα με όσα είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας, Φίλιππος Λέντζας, πρωταρχικός σκοπός του Ιδρύματος και του Υπουργείου Παιδείας είναι να αναβαθμιστούν οι ήδη υπάρχουσες εστίες και να δημιουργηθούν νέες, προκειμένου να δοθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερους φοιτητές που το δικαιούνται, η δυνατότητα ποιοτικότερης στέγασης και σίτισης σε συνδυασμό με εξωσπουδαστικές δραστηριότητες.

    Ήδη από 1ης του Σεπτεμβρίου, σε όλες τις εστίες του ΕΙΝ, εφαρμόζεται αναβαθμισμένο πρόγραμμα σίτισης, το οποίο προσφέρει, δωρεάν, ποιοτικό φαγητό για τους δικαιούχους.

    Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται και ένα πρόγραμμα για θέματα τοξικοεξαρτήσεων. Έχει ήδη ξεκινήσει από τη φοιτητική εστία στα Πατήσια, όπου έχει δημιουργηθεί κέντρο συμβουλευτικής και πρόληψης, στελεχωμένο από ειδικούς, ενώ στόχος είναι να εφαρμοστεί πιλοτικά σε όλες τις εστίες.

    "Η λογική μας είναι ότι τέτοιου είδους προβλήματα, τα οποία πλήττουν κυρίως τους νέους, πρέπει να τα προλαμβάνουμε, να τα αναδεικνύουμε και να τα καταπολεμούμε. Όχι να τα κρύβουμε κάτω από το χαλί και να δημιουργούμε τοίχους απομόνωσης και γκέτο", επεσήμανε ο κ. Λέντζας.

    Μέχρι τις 5 Οκτωβρίου η κατάθεση των δικαιολογητικών

    Μέχρι τις 5 Οκτωβρίου πρέπει να καταθέσουν οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές, τα δικαιολογητικά τους, προκειμένου να στεγαστούν σε μία από τις 24 φοιτητικές και σπουδαστικές εστίες του ΕΙΝ ανά την Ελλάδα. Οι κενές θέσεις στις εστίες πρόκειται να ανακοινωθούν μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.

    Η διαδικασία επιλογής των φοιτητών "είναι μία ανοιχτή διαδικασία και καλό θα ήταν όλοι οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν μία αίτηση, η οποία θα αξιολογηθεί", ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γιώργος Σιατής, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΕΙΝ. Στις επιτροπές αξιολόγησης των αιτήσεων συμμετέχουν αντιπρόσωποι των πανεπιστημίων, εκπρόσωποι των φοιτητών και εκπρόσωποι του ΕΙΝ.

    Βάσει της διαδικασίας που προβλέπεται από το ΕΙΝ, ο υποψήφιος δεν πρέπει να έχει συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας του, η οικογένειά του πρέπει να έχει διαφορετικό τόπο διαμονής από αυτόν που βρίσκεται ο τόπος σπουδών του και να μην διαθέτει ιδιόκτητη κατοικία στον τόπο της εστίας.

    Τα κριτήρια, βάσει τον οποίων, δίνεται η δυνατότητα για στέγαση στις φοιτητικές εστίες του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας, είναι οικονομικά και κοινωνικά. Κατά προτεραιότητα, στις φοιτητικές εστίες, στεγάζονται φοιτητές που εντάσσονται στις εξής βασικές κατηγορίες: Υποψήφιοι που προέρχονται από άπορες οικογένειες με μηδενικό εισόδημα, ορφανοί και από τους δύο γονείς, άτομα με ειδικές ανάγκες, παιδιά πολύτεκνων οικογενειών των οποίων το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα προέρχεται από αγροτικά επαγγέλματα ή από μισθωτές υπηρεσίες. Επονται οι φοιτητές με βάση το ετήσιο δηλωθέν εισόδημα και τον αριθμό των μελών της οικογένειας του υποψηφίου. Ειδικές προβλέψεις υπάρχουν σε περιπτώσεις που στην ίδια οικογένεια σπουδάζουν άλλα αδέλφια σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές ή υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία, καθώς και σε περίπτωση που στην οικογένεια του υποψηφίου υπάρχει μέλος με ειδικές ανάγκες.

    Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στην επίσημη ιστοσελίδα του ΕΙΝ: www.ein.gr

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Κόντρα στην Κροατία

    Να διορθώσει το λάθος της πρεμιέρας θέλει η εθνική ομάδα στο Ζάγκρεμπ (21:30 MEGA), στο παιχνίδι κόντρα στην Κροατία, στο πλαίσιο της 2ης ημέρας του 6ου ομίλου των προκριματικών του EURO 2012. Στην πρεμιέρα της διοργάνωσης η (νέα) εθνική του Φερνάντο Σάντος «στραβοπάτησε», καθώς παραχώρησε ισοπαλία 1-1 στη Γεωργία, και θέλει τώρα το θετικό αποτέλεσμα στην κροατική πρωτεύουσα για να... ρεφάρει.

    Βέβαια, η αποστολή της εθνικής μόνο εύκολη δεν θα είναι κόντρα στο φαβορί του ομίλου, την ομάδα του Σλάβεν Μπίλιτς. Οι Κροάτες, μάλιστα, απέδειξαν τη δυναμική τους στην πρεμιέρα, κερδίζοντας άνετα, εκτός έδρας, τη Λετονία με 3-0. Στο άλλο σημαντικό ματς του ομίλου η Γεωργία θα υποδεχθεί το Ισραήλ με στόχο τη νίκη.

    Από εκεί και πέρα το αυριανό πρόγραμμα περιλαμβάνει σπουδαία παιχνίδια, όπως είναι αυτό της Ρωσίας με τη Σλοβακία, της Σερβίας με τη Σλοβενία, της Ελβετίας με την Αγγλία και της Νορβηγίας με την Πορτογαλία. Συνοπτικά το αυριανό πρόγραμμα:

    1ος όμιλος

    Τουρκία - Βέλγιο

    Αυστρία - Καζακστάν

    Γερμανία - Αζερμπαϊτζάν

    2ος όμιλος

    Ρωσία - Σλοβακία

    ΠΓΔΜ - Αρμενία

    ΕΪΡΕ - Ανδόρα

    3ος όμιλος

    Σερβία - Σλοβενία

    Ιταλία - Ν. Φαρόες

    4ος όμιλος

    Λευκορωσία - Ρουμανία

    Αλβανία - Λουξεμβούργο

    Βοσνία/Ερζεγ. - Γαλλία

    5ος όμιλος

    Σουηδία - Σαν Μαρίνο

    Ολλανδία - Φινλανδία

    Ουγγαρία - Μολδαβία

    6ος όμιλος

    Γεωργία - Ισραήλ

    Μάλτα - Λετονία

    Κροατία - ΕΛΛΑΔΑ

    7ος όμιλος

    Βουλγαρία - Μαυροβούνιο

    Ελβετία - Αγγλία

    8ος όμιλος

    Δανία - Ισλανδία

    Νορβηγία - Πορτογαλία

    9ος όμιλος

    Τσεχία - Λιθουανία

    Σκοτία - Λιχτενστάιν

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 7 September 2010 - 14:31:14 UTC