Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σ/ν για τις οδικές μεταφορές
  • [02] Με εμπόδια οι μετακινήσεις
  • [03] Οριακή διαφορά
  • [04] Διαδηλώσεις στη Γαλλία

  • [01] Σ/ν για τις οδικές μεταφορές

    Με τον υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρη Ρέππα να υπεραμύνεται του νομοσχεδίου και να απορρίπτει «νέες ρυθμίσεις εκ του πλαγίου που θα οδηγήσουν σε μια ημίκλειστη αγορά», άρχισε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις εμπορευματικές οδικές μεταφορές.

    Ο κ. Ρέππας κάλεσε τους ιδιοκτήτες φορτηγών αυτοκινήτων να αφήσουν ανοιχτό το δίαυλο επικοινωνίας που υπάρχει από το καλοκαίρι με το υπουργείο και διεμήνυσε ότι «η κυβέρνηση ούτε εκβιάζει ούτε εκβιάζεται».

    Ακόμα ο υπουργός Μεταφορών τόνισε ότι όλοι οι οδηγοί φορτηγών αυτοκινήτων συμφωνούν με τη νέα ρύθμιση γιατί όπως είπε θα κάνει καλύτερες και πιο νόμιμες τις συνθήκες εργασίας τους, σημειώνοντας ότι οι κάτοχοι αδειών φορτηγών αυτοκινήτων ΔΧ είναι 33.000, ενώ συνολικά οι εργαζόμενοι οδηγοί φτάνουν τις 110.000.

    Παράλληλα απέρριψε το αίτημα των ιδιοκτητών φορτηγών δημόσιας χρήσης για 10ετή μεταβατική περίοδο και όχι 3ετή όπως προβλέπει το νομοσχέδιο.

    Από την πλευρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο εισηγητής της ΝΔ Δημήτρης Τσουμάνης τόνισε ότι το κόμμα του θα συμβάλει εποικοδομητικά σε όποια προσπάθεια συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας, προσθέτοντας ωστόσο ότι η παρέμβαση της κυβέρνησης θα μπορούσε να είναι μια μεγάλη τομή στην ανάπτυξη και στην οικονομία, αλλά το νομοθέτημά της είναι ελλιπές.

    Την έντονη αντίθεσή του εξέφρασε ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος κάνοντας λόγο για τελειωτικό χτύπημα όλων όσων κατέχουν άδειες φορτηγών αυτοκινήτων ΔΧ και για τη δημιουργία καρτέλ στην αγορά.

    Τα κύρια σημεία του νομοσχεδίου είναι η ελεύθερη πρόσβαση στο επάγγελμα του οδικού μεταφορέα, ο εξορθολογισμός, ο εκσυγχρονισμός και η ανάπτυξη του κλάδου των εμπορευματικών μεταφορών στην χώρα μας, καθώς και η απελευθέρωση του κομίστρου, στο πλαίσιο της Οδηγίας της ΕΕ 96/26/ΕΚ. Παράλληλα, το σ.ν. στοχεύει και στην ομαλή μετάβαση στο νέο πλαίσιο Οδικών Εμπορευματικών Μεταφορών, με βάση τις συνθήκες και τη διάρθρωση του συγκεκριμένου κλάδου στη χώρα μας. Πρόκειται για μία βασική θεσμική παρέμβαση διαρθρωτικού χαρακτήρα, που θα καταστήσει συμβατό το ελληνικό πλαίσιο εμπορευματικών μεταφορών με το αντίστοιχο άλλων χωρών της Ε.Ε.

    Με τις ρυθμίσεις που προτείνονται επιδιώκεται και η αναδιοργάνωση του θεσμικού πλαισίου, προκειμένου οι οδικές εμπορευματικές μεταφορές να καταστούν αφενός βιώσιμες και αφετέρου ανταγωνιστικές.

    Οι βασικοί άξονες είναι:

    1. Η απελευθέρωση του αριθμού των χορηγούμενων αδειών Φορτηγών Δημόσιας Χρήσης αυτοκινήτων υπό το πρίσμα της αρχής της νομιμότητας

    2. Η δημιουργία ενός νέου συγχρόνου συστήματος χορήγησης αδειών για οδικές μεταφορές στη χώρα μας

    3. Η απελευθέρωση του κομίστρου

    4. Η ενίσχυση του ανταγωνισμού, η παροχή καλύτερων υπηρεσιών και οι χαμηλότερες τιμές για τον πολίτη

    5. Η οργάνωση των οδικών μεταφορέων σε μεταφορικές εταιρείες

    6. Η παροχή κινήτρων για επενδύσεις στον κλάδο των οδικών εμπορευματικών μεταφορών

    7. Η ορθολογική διαχείριση της άυλης αξίας των υφιστάμενων αδειών κυκλοφορίας Φ.Δ.Χ.

    8. Η δημιουργία ταμείου για την υποστήριξη της Οδικής Ασφάλειας και για την προστασία του περιβάλλοντος

    9. Η ενοποίηση της νομοθεσίας για τις διεθνείς, εθνικές, νομαρχιακές και ειδικές μεταφορές.

    Συνοπτικά οι κύριες προβλέψεις και οι αλλαγές που επέρχονται:

    - Υιοθετούνται τέσσερα κριτήρια πρόσβασης στο επάγγελμα:

    α) κριτήρια αξιοπιστίας

    β) κατάλληλη οικονομική επιφάνεια

    γ) προϋπόθεση επαγγελματικής επάρκειας και

    δ) ύπαρξη πραγματικού και σταθερού τόπου εγκατάστασης.

    - Το νομοσχέδιο λαμβάνει υπόψη τα ειδικότερα χαρακτηριστικά της ελληνικής πραγματικότητας, καθώς και τη διαδικασία μετάβασης που ακολούθησαν άλλες χώρες της Ε.Ε.

    - Υιοθετείται ακόμη η διαδικασία της σταδιακής μετάβασης στο νέο καθεστώς, όσον αφορά στις οικονομικές προϋποθέσεις Για το λόγο αυτό, στο νομοσχέδιο, γίνεται πρόβλεψη τριετούς μεταβατικού σταδίου, προκειμένου να καταστεί δυνατόν στις υπάρχουσες επιχειρήσεις να προσαρμοστούν στο νέο καθεστώς οδικών εμπορευματικών μεταφορών. Κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, θα εκδίδονται νέες άδειες με βάση το ισχύον σύστημα αδειοδότησης που βασίζεται στην αδειοδότηση οχημάτων με βάση το τονάζ, καθώς και στην υπάρχουσα κατηγοριοποίηση αδειών (άδειες για διεθνείς μεταφορές, άδειες για εθνικές μεταφορές, άδειες για νομαρχιακές μεταφορές και άδειες για μεταφορά καυσίμων)

    -Οργάνωση των οδικών μεταφορέων εμπορευμάτων σε Μεταφορικές Εταιρείες.

    Προβλέπεται η σύσταση δύο ειδών μεταφορικών εταιρειών, με τη μορφή της Ανώνυμης Εταιρείας ή της Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης στις οποίες ανατίθεται αποκλειστικά η διενέργεια των εμπορευματικών μεταφορών.

    -Δημιουργείται νέο σύστημα χορήγησης αδειών, το οποίο ισχύει αμέσως μετά το πέρας της μεταβατικής περιόδου. Το νέο σύστημα βασίζεται στις βασικές προβλέψεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Διασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση στο επάγγελμα του οδικού μεταφορέα, υπό προϋποθέσεις που ισχύουν σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.

    Μετά την έναρξη ισχύος του προτεινόμενου νόμου ο αριθμός των χορηγούμενων αδειών Φ.Δ.Χ. απελευθερώνεται και πλέον κάθε ενδιαφερόμενη μεταφορική εταιρεία θα μπορεί να λάβει άδεια ΦΔΧ. Οι άδειες, θα χορηγούνται με βάση την τήρηση τυπικών προϋποθέσεων, που προβλέπονται στον Κανονισμό 1071/ 2009. Για τις άδειες αυτές θα υπάρχει καταβολή ειδικής εισφοράς, η οποία μειώνεται στην αρχή κάθε ημερολογιακού έτους, ξεκινώντας από το 2011 και τελειώνοντας το 2013.

    Ακόμη μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου, δεν θα υπάρχει πλέον η ειδική εισφορά και με βάση το νέο σύστημα αδειοδότησης η άδεια θα χορηγείται σε οδικούς μεταφορείς. Παράλληλα θεσπίζονται συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις, τις οποίες θα πρέπει να πληροί η μεταφορική εταιρεία που επιθυμεί να λάβει άδεια, με βάση τις τέσσερις ομάδες κριτηρίων που θέτει η Ε.Ε., δηλαδή την οικονομική δυνατότητα, την άδεια επαγγέλματος, την ύπαρξη της κατάλληλης υποδομής και την καλή φήμη.

    Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η ενίσχυση του ανταγωνισμού προς όφελος των νεοεισερχόμενων εταιρειών και των καταναλωτών, καθώς και τα επαγγελματικά συμφέροντα των υφιστάμενων αδειούχων Φ.Δ.Χ αυτοκινήτων.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Με εμπόδια οι μετακινήσεις

    Προβλήματα στις μετακινήσεις του θα αντιμετωπίσει την Τετάρτη το επιβατικό κοινό, εξαιτίας της στάσης εργασίας που έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

    Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι στα μπλε λεωφορεία, τα τρόλεϊ, τον προαστιακό, και τον ΟΣΕ θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, ενώ το Μετρόο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και το τραμ θα μείνουν ακινητοποιημένα από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα.

    Στον ΟΣΕ και τον Προαστιακό, η στάση εργασίας θα επαναληφθεί και την επομένη μέρα, την Πέμπτη, γεγονός που σημαίνει ότι δεκάδες δρομολόγια δεν θα εκτελεστούν.

    Οι Ομοσπονδίες των εργαζομένων στα ΜΜΜ αποφάσισαν να προχωρήσουν στη στάση εργασίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις προωθούμενες αλλαγές στον ΟΣΕ, στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού και αναδιοργάνωσης του Οργανισμού, αλλά και στα άλλα Μέσα Μεταφοράς και ειδικότερα στον ΟΑΣΑ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Οριακή διαφορά

    Οριακά είναι τα πράγματα σχετικά με το δημοψήφισμα, που θα διεξαχθεί την προσεχή Κυριακή στην Τουρκία, για την πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι όποιο και να είναι το αποτέλεσμα, η διαφορά θα είναι ελάχιστη. Το αποτέλεσμα θα επηρεάσει τις εξελίξεις, αφού τα πολιτικά κόμματα έχουν μετατρέψει την όλη διαδικασία σε εφ΄όλης της ύλης αντιπαράθεση.

    Η αναθεώρηση σχετίζεται με τη σύνθεση και τον τρόπο εκλογής των μελών του Συνταγματικού Δικαστηρίου και του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών Εισαγγελέων, την άρση του άρθρου του συντάγματος που απαγορεύει τη δικαστική προσφυγή εναντίον των πραξικοπηματιών του 1980, ενώ προβλέπει τη θεσμοθέτηση του δικαιώματος ατομικής προσφυγής στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

    Από την πρώτη στιγμή της κοινοβουλευτικής διαδικασίας περί συνταγματικής αναθεώρησης, η υπόθεση πήρε τη μορφή στοιχήματος μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης. Η τελευταία κατηγορεί την κυβέρνηση για προσπάθεια άλωσης της δικαστικής εξουσίας κι αυτό, επειδή ειδικά στο Συμβούλιο Δικαστών Εισαγγελέων, θα παραμείνει πρόεδρος ο υπουργός Δικαιοσύνης, ενώ κάποια από τα μέλη θα ορίζονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση επιχειρεί να ταυτίσει την αναθεώρηση με ένα πνεύμα «αντιμιλιταριστικό» και χρησιμοποιεί επιχειρηματολογία αντιχουντική. Εξάλλου, η 12η Σεπτεμβρίου που είναι η ημερομηνία του δημοψηφίσματος, είναι και η μέρα κατά την οποία είχε επιβληθεί το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία το 1980.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε σήμερα ότι περιμένει να υπερισχύει το «ναι» με ποσοστό 55%. Το ίδιο ποσοστό, αλλά για επικράτηση του «όχι» προβάλλει ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

    Τις τελευταίες μέρες είδαν το φως της δημοσιότητας τρεις δημοσκοπήσεις, οι οποίες δίνουν στο «ναι» ποσοστά 57%, 54% και 51%. Όλα δείχνουν ότι το αποτέλεσμα θα κριθεί από το τμήμα εκείνο των ψηφοφόρων, οι οποίοι δεν θα ψηφίσουν ως οπαδοί κάποιου κόμματος. Πρόκειται για τους αναποφάσιστους. Το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων, όμως, έχει ήδη αποφασίσει με βάση την κομματική προτίμηση, που έχει ο καθένας. Αυτό ευνοήθηκε από τη στάση των πολιτικών αρχηγών, οι οποίοι πραγματοποίησαν κυριολεκτικά προεκλογική εκστρατεία, κάτι σαν να επρόκειτο για γενικές εκλογές.

    Το αποτέλεσμα της Κυριακής θα καθορίσει τα δεδομένα, τα οποία θα διαμορφώσουν στη συνέχεια τις συνθήκες της πορείας προς τις βουλευτικές εκλογές. Αυτές κανονικά πρόκειται να διεξαχθούν το καλοκαίρι του 2011.

    Ταυτόχρονα, θα επηρεαστεί και η δεδηλωμένη τάση της κυβέρνησης Ερντογάν για σύνταξη νέου συντάγματος μετά τις βουλευτικές εκλογές. Τέλος, ο χώρος της οικονομίας αποτελεί άλλη μία παράμετρος, που πρέπει να συνυπολογιστεί. Η τουρκική αγορά, με δεδομένο το κλίμα που έχει διαμορφωθεί περί πιθανότερης επικράτησης του «ναι», εκδηλώνει αισιόδοξες τάσεις, όπως τα ρεκόρ ανόδου που σημειώνονται τις τελευταίες μέρες στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης. Πράγμα που σημαίνει ότι σε περίπτωση που το αποτέλεσμα δεν επιβεβαιώσει τις προβλέψεις περί υπεροχής του «ναι», οι αντιδράσεις της αγοράς μπορεί να είναι και αρνητικές.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Διαδηλώσεις στη Γαλλία

    Πάνω από 270 χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Παρίσι ενάντια στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης που προωθεί η κυβέρνηση του Νικολά Σαρκοζί, σύμφωνα με το μεγάλο εργατικό συνδικάτο CGT, ενώ η αστυνομία της γαλλικής πρωτεύουσας, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της, κάνει λόγο για 80 χιλιάδες διαδηλωτές.

    "Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τις συντάξεις στα 60 χρόνια, όλοι είμαστε αλληλέγγυοι, όλες οι γενιές, νέοι και γέροι", δήλωσαν οι συνδικαλιστές που βρίσκονταν στην κορυφή της πορείας που ξεκίνησε από την πλατεία της Δημοκρατίας.

    Ωστόσο οι ηγέτες των συνδικάτων υπολόγιζαν μια κινητοποίηση του κόσμου πολύ μεγαλύτερη από την σημερινή, όπως έγινε γνωστό από συνδικαλιστικούς κύκλους.

    Σε ολόκληρη τη Γαλλία οι κινητοποιήσεις συγκέντρωσαν πάνω από 2,5 εκατομμύρια πολίτες ενώ από την πλευρά της η αστυνομία εκτιμά ότι οι διαδηλωτές δεν ξεπέρασαν τις 450 χιλιάδες σε όλη τη χώρα.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 7 September 2010 - 18:30:29 UTC