Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Νέο σχήμα απέναντι στις αυξημένες ανάγκες"
  • [02] Γιορτή των Γιατρών του Κόσμου
  • [03] Ταραχές στο Λος Άντζελες
  • [04] Νέα εποχή για τον Παναθηναϊκό

  • [01] "Νέο σχήμα απέναντι στις αυξημένες ανάγκες"

    «Σήμερα, μετά τον ανασχηματισμό, περνάμε σε μια άλλη φάση, σε έναν άλλο κύκλο πολιτικής, που θα ανταποκρίνεται στις νέες αυξημένες ανάγκες», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, και επισήμανε ότι πέρα από τα επιτυχημένα πρόσωπα, που διαθέτουν εμπειρίες και γνώση, το κύριο χαρακτηριστικό του ανασχηματισμού είναι οι δομικές αλλαγές, που επήλθαν και θα επέλθουν.

    Τόνισε, δε, ότι η «καθαρή» στόχευση της κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη, η πρόνοια και οι οριζόντιες πολιτικές για την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της χώρας μας και την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

    Ο κ. Πεταλωτής επισήμανε ακόμη ότι «το προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα ανταποκρίθηκε σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και βοήθησε τη χώρα να ξεπεράσει την καταστροφή».

    Σχετικά με την «ομάδα» για την πολιτική χάραξη της στρατηγικής για την επόμενη χρονιά, που συνεδρίασε το πρωί στο υπουργείο Εσωτερικών υπό τον πρωθυπουργό, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι οι ανάγκες για τη στενή παρακολούθηση των θετικών αλλαγών και την εποπτεία άσκησης της πολιτικής, δημιουργούν την ανάγκη ενός σχήματος, που θα ικανοποιήσει τη βούληση των πολιτών για αλλαγές, οι οποίες θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στις ζωές των πολιτών. (σ.σ. Στη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Εσωτερικών, πήραν μέρος εκτός από τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο υπουργός Πολιτισμού Π. Γερουλάνος, ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας καθώς και η διευθύντρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Ρ. Βάρτζελη).

    Απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων για το νέο αυτό σχήμα, που θα συνεδριάζει «τακτικά», ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι «εντάσσεται στο πλαίσιο των αποφάσεων του πρωθυπουργού», αποφάσεις που ήδη έχουν ανακοινωθεί, και «επικεντρώνεται στον βασικό στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνσης για την επόμενη χρονιά, έναν σχεδιασμό που θα συνδιαμορφώνεται και θα εξειδικεύεται με όλους τους υπουργούς ανάλογα με το αντικείμενο, αλλά και με τα συλλογικά όργανα».

    Επιβεβαίωσε ακόμη ότι η βασική σύνθεση αυτής της «επιτροπής» θα αποτελείται από τους συμμετέχοντες της σημερινής πρώτης συνεδρίασης και πρόσθεσε ότι «θα αυξάνεται ή θα περιορίζεται ανάλογα με τις ανάγκες και το αντικείμενο». Έκανε, δε, σαφές ότι «δεν έχει καμία σχέση με κυβερνητική επιτροπή».

    Για το αν θα συμμετέχουν σε αυτήν οι κύριοι Χ. Παμπούκης και Θ. Πάγκαλος, ο κ. Πεταλωτής υπογράμμισε σε σχέση με τον πρώτο, ότι είναι υπουργός Επικρατείας με αρμοδιότητα τις επενδύσεις, χαρακτηρίζοντας το έργο του «πολύ σημαντικό», για δε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ανέφερε ότι επιτελεί «πολύ σοβαρό ρόλο», έχει συγκεκριμένες ευθύνες, τρέχει συγκεκριμένα προγράμματα και επιπλέον ότι «θα υπάρχουν και άλλες ομάδες, στις οποίες θα βρίσκεται».

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «δεν αφαιρείται καμία αρμοδιότητα κανενός μέλους της κυβέρνησης».

    «Δεν υπάρχει τίποτα» και «δεν υπάρχει καμία απόφαση», απάντησε αντίστοιχα για το αν ο Λ. Παπαδήμος θα συμμετέχει στην επιτροπή ή θα έχει κάποιον άλλο ρόλο στην κυβέρνηση.

    Για τις αρμοδιότητες των νέων υφυπουργείων, ανέφερε ότι οι μείζονες αρμοδιότητες είναι ορισμένες και προκαθορισμένες από τον νόμο και ότι οι δευτερεύουσες είναι υπό επεξεργασία, θα τυποποιηθούν νομικά και θα ανακοινωθούν. «Εκείνες των αναπληρωτών υπουργών δίνονται απευθείας από τον πρωθυπουργό», σημείωσε.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Γιορτή των Γιατρών του Κόσμου

    Η προώθηση της υγείας ως βασικού ανθρώπινου δικαιώματος, αποτελεί στόχο των Γιατρών του Κόσμου, οι οποίοι, με τη συμπλήρωση των 20 χρόνων δράσης τους οργανώνουν συναυλία-γιορτή για την ενίσχυση του ανθρωπιστικού έργου τους στις 24 Σεπτεμβρίου στο θέατρο Πέτρας, στην Πετρούπολη.

    Σε συνέντευξη που έδωσε ο πρόεδρος του ελληνικού Τμήματος των Γιατρών του Κόσμου Νικήτας Κανάκης με τη συμμετοχή των συναδέλφων του Ηρώς Βαρσάμη και Ανδρέα Θωμόπουλου, καθώς και των συντελεστών της συναυλίας, παρουσιάστηκε η 20ετή δράση της οργάνωσης και οι στόχοι της.

    Για τη συναυλία οι - παριστάμενοι καλλιτέχνες- Ευανθία Ρεμπούτσικα και Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, ανέφεραν ότι θα παρουσιάσουν συνθέσεις και τραγούδια από όλη τη δισκογραφία τους, αφιλοκερδώς, με τη συμμετοχή φίλων και της Ορχήστρας του Δρόμου.

    Σε ό,τι αφορά την οργάνωση ο κ. Κανάκης επισήμανε ότι από το 1990 αποτελεί το ένα από τα 14 τμήματα του Διεθνούς δικτύου των Γιατρών του Κόσμου, με οικονομική και διοικητική ανεξαρτησία. Έχει αναγνωριστεί στη συνείδηση των πολιτών για την αξιοπιστία, την αποτελεσματικότητα και την προώθηση των αισθημάτων αληλλεγγύης της ελληνικής κοινωνίας.

    Στη διάρκεια της δράσης τους οι Γιατροί του Κόσμου πραγματοποίησαν δεκάδες αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα και σε αναπτυσσόμενες χώρες, με γιατρούς, υγειονομικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό σε εθελοντικοί βάση.

    Όπως υπογράμμισε ο κ. Κανάκης, περισσότεροι από 600 εθελοντές συμμετείχαν σε αποστολές σε πάνω από 50 χώρες, συνεργαζόμενοι με άλλες ΜΚΟ για την αποτελεσματικότερη παροχή βοήθειας. Βασική αποστολή της οργάνωσης είναι η θεραπεία, αλλά σε πολλές περιπτώσεις (εκπατρισμοί, λιμοί, παιδιά του δρόμου κ.λπ.) απαιτείται βάθος χρόνου με θέσπιση δίκαιης, κοινωνικής νομοθεσίας Για το λόγο αυτό, όπως τονίστηκε, και προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των πληθυσμών οι Γιατροί του Κόσμου κρατούν ανοιχτό το διάλογο με την πολιτική και τους πολιτικούς, αγωνιζόμενοι ενάντια σε κάθε αδικία.

    Εισιτήρια, η τιμή των οποίων είναι 12 ευρώ και 7 ευρώ το φοιτητικό, διατίθενται στα δισκοπωλεία Metropolis, στα καταστήματα Public και στο περίπτερο των Γιατρών του Κόσμου στην πλατεία Κοραή.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Ταραχές στο Λος Άντζελες

    Είκοσι δύο διαδηλωτές συνελήφθησαν στο Λος Άντζελες, κατά τη διάρκεια ταραχών που σημειώθηκαν χθες, για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα, μετά τον θάνατο την Κυριακή από πυρά αστυνομικού ενός 37χρονου μετανάστη από τη Γουατεμάλα.

    Οι διαδηλωτές πετούσαν πέτρες, αυγά και μπουκάλια σε αστυνομικό τμήμα στη συνοικία Μακάρθουρ Παρκ, στο κέντρο του Λος Άντζελες.

    Οι διαδηλωτές που συνελήφθησαν κατηγορούνται για παράνομη συγκέντρωση και για την άρνησή τους να την διαλύσουν, δήλωσε ο Κάρεν Ράινερ, αξιωματικός της αστυνομίας του Λος Άντζελες.

    Οι διαμαρτυρίες εντάθηκαν μετά τη δήλωση που έκανε χθες ο επικεφαλής της αστυνομίας Τσάρλι Μπεκ ότι στηρίζει τους αστυνομικούς που εμπλέκονται στο θάνατο του 37χρονου από τη Γουατεμάλα, ο οποίος απειλούσε έναν περαστικό με μαχαίρι.

    "Ο ύποπτος έφερε το μαχαίρι στο ύψος του κεφαλιού και προχώρησε προς τους αστυνομικούς", δήλωσε ο Μπεκ αναφέροντας ότι οι αστυνομικοί βρίσκονταν σε αυτοάμυνα.

    Την Δευτέρα είχαν σημειωθεί ταραχές, στη διάρκεια των οποίων συνελήφθησαν τέσσερα άτομα και τραυματίστηκε ένας αστυνομικός.

    Την Κυριακή, η αστυνομία σκότωσε τον Μανουέλ Χαμίνες, έναν οικοδόμο από τη Γουατεμάλα, καθώς απειλούσε έναν περαστικό με μαχαίρι και αγνοούσε τις προειδοποιήσεις των αστυνομικών, σύμφωνα με την αστυνομία.

    Ωστόσο σύμφωνα με έναν από τους διαδηλωτές, τον Κάρλος Ορτέγα, ο Χαμίνες ήταν μεθυσμένος, αλλά δεν ήταν επικίνδυνος. "Το παλικάρι δεν μιλούσε καλά αγγλικά. Η αστυνομία τον έρριξε στο έδαφος και τον σκότωσε", είπε ο Ορτέγα.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Νέα εποχή για τον Παναθηναϊκό

    Ο Νίκος Πατέρας θα είναι ο νέος πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, όπως προέκυψε από τη συνάντηση των Ανδρέα Βγενόπουλου και Νίκου Πατέρα με τον μεγαλομέτοχο της «πράσινης» εταιρείας, Γιάννη Βαρδινογιάννη, που έγινε σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Όπως διευκρινίστηκε αμέσως μετά τη συνάντηση, δεν έγινε δεκτό από τους κ. Βγενόπουλο και Πατέρα η δωρεά του 25% των μετοχών της οικογένειας Βαρδινογιάννη, επισημάνθηκε δε ότι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα γίνει το καλοκαίρι, οπότε οι δύο άνδρες θα πάρουν το ποσοστό αυτό μέσω της αύξησης του μετοχικού πακέτου τους.

    «Ο Παναθηναϊκός σήμερα μπαίνει σε μία νέα εποχή πολυμετοχικότητας. Οι κ.κ. Βαρδινογιάννης, Πατέρας και Βγενόπουλος, διευκρίνισαν όλα τα σημεία με μόνο γνώμονα τα συμφέροντα της ΠΑΕ. Επανέρχεται ως πρόεδρος της ΠΑΕ ο κ. Πατέρας, η δωρεά δεν έγινε αποδεκτή και συμφωνήθηκε ότι η αύξηση του ποσοστού κατά 25% θα γίνει μέσα από αύξηση κεφαλαίου που θα γίνει στη λήξη της περιόδου. Η τρέχουσα αύξηση κεφαλαίου θα καλυφθεί με συμμετοχή όλων. Ευχαριστούμε τον κ. Κωνσταντόπουλο για την κάλυψη της προεδρίας» τόνισε ο Ανδρέας Βγενόπουλος με το τέλος της συνάντησης.

    Από την πλευρά του ο κ. Πατέρας είπε: «Είχαμε μία τετράωρη συνάντηση. Λύσαμε τις παρεξηγήσεις που υπήρχαν και προχωράμε ενωμένοι για το καλό του Παναθηναϊκού».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 8 September 2010 - 14:30:38 UTC