Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Νέο σχήμα απέναντι στις αυξημένες ανάγκες"
  • [02] Αυστηρές ποινές στους φοροφυγάδες
  • [03] Ανακαλούν τις προτροπές για αυξήσεις
  • [04] Αγωγή για αποζημίωση του Δημοσίου για τη Siemens
  • [05] "Αμεση προτεραιότητα το Κυπριακό"
  • [06] "Ανάπτυξη της Διά Βίου Μάθησης"
  • [07] Γιορτή των Γιατρών του Κόσμου

  • [01] "Νέο σχήμα απέναντι στις αυξημένες ανάγκες"

    «Σήμερα, μετά τον ανασχηματισμό, περνάμε σε μια άλλη φάση, σε έναν άλλο κύκλο πολιτικής, που θα ανταποκρίνεται στις νέες αυξημένες ανάγκες», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, και επισήμανε ότι πέρα από τα επιτυχημένα πρόσωπα, που διαθέτουν εμπειρίες και γνώση, το κύριο χαρακτηριστικό του ανασχηματισμού είναι οι δομικές αλλαγές, που επήλθαν και θα επέλθουν.

    Τόνισε, δε, ότι η «καθαρή» στόχευση της κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη, η πρόνοια και οι οριζόντιες πολιτικές για την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της χώρας μας και την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

    Ο κ. Πεταλωτής επισήμανε ακόμη ότι «το προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα ανταποκρίθηκε σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και βοήθησε τη χώρα να ξεπεράσει την καταστροφή».

    Σχετικά με την «ομάδα» για την πολιτική χάραξη της στρατηγικής για την επόμενη χρονιά, που συνεδρίασε το πρωί στο υπουργείο Εσωτερικών υπό τον πρωθυπουργό, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι οι ανάγκες για τη στενή παρακολούθηση των θετικών αλλαγών και την εποπτεία άσκησης της πολιτικής, δημιουργούν την ανάγκη ενός σχήματος, που θα ικανοποιήσει τη βούληση των πολιτών για αλλαγές, οι οποίες θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στις ζωές των πολιτών. (σ.σ. Στη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Εσωτερικών, πήραν μέρος εκτός από τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο υπουργός Πολιτισμού Π. Γερουλάνος, ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας καθώς και η διευθύντρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Ρ. Βάρτζελη).

    Απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων για το νέο αυτό σχήμα, που θα συνεδριάζει «τακτικά», ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι «εντάσσεται στο πλαίσιο των αποφάσεων του πρωθυπουργού», αποφάσεις που ήδη έχουν ανακοινωθεί, και «επικεντρώνεται στον βασικό στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνσης για την επόμενη χρονιά, έναν σχεδιασμό που θα συνδιαμορφώνεται και θα εξειδικεύεται με όλους τους υπουργούς ανάλογα με το αντικείμενο, αλλά και με τα συλλογικά όργανα».

    Επιβεβαίωσε ακόμη ότι η βασική σύνθεση αυτής της «επιτροπής» θα αποτελείται από τους συμμετέχοντες της σημερινής πρώτης συνεδρίασης και πρόσθεσε ότι «θα αυξάνεται ή θα περιορίζεται ανάλογα με τις ανάγκες και το αντικείμενο». Έκανε, δε, σαφές ότι «δεν έχει καμία σχέση με κυβερνητική επιτροπή».

    Για το αν θα συμμετέχουν σε αυτήν οι κύριοι Χ. Παμπούκης και Θ. Πάγκαλος, ο κ. Πεταλωτής υπογράμμισε σε σχέση με τον πρώτο, ότι είναι υπουργός Επικρατείας με αρμοδιότητα τις επενδύσεις, χαρακτηρίζοντας το έργο του «πολύ σημαντικό», για δε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ανέφερε ότι επιτελεί «πολύ σοβαρό ρόλο», έχει συγκεκριμένες ευθύνες, τρέχει συγκεκριμένα προγράμματα και επιπλέον ότι «θα υπάρχουν και άλλες ομάδες, στις οποίες θα βρίσκεται».

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «δεν αφαιρείται καμία αρμοδιότητα κανενός μέλους της κυβέρνησης».

    «Δεν υπάρχει τίποτα» και «δεν υπάρχει καμία απόφαση», απάντησε αντίστοιχα για το αν ο Λ. Παπαδήμος θα συμμετέχει στην επιτροπή ή θα έχει κάποιον άλλο ρόλο στην κυβέρνηση.

    Για τις αρμοδιότητες των νέων υφυπουργείων, ανέφερε ότι οι μείζονες αρμοδιότητες είναι ορισμένες και προκαθορισμένες από τον νόμο και ότι οι δευτερεύουσες είναι υπό επεξεργασία, θα τυποποιηθούν νομικά και θα ανακοινωθούν. «Εκείνες των αναπληρωτών υπουργών δίνονται απευθείας από τον πρωθυπουργό», σημείωσε.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Αυστηρές ποινές στους φοροφυγάδες

    Με τις αυστηρές ποινές και τους ελέγχους που προβλέπονται από τη νομοθεσία για το ξέπλυμα χρήματος θα απειλούνται οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις που επανειλημμένα δεν κόβουν αποδείξεις που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο πάνω από 120.000 ευρώ που εκδίδουν πλαστά και εικονικά τιμολόγια, καθώς και οι φορολογούμενοι που δεν υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις με αποτέλεσμα να αποφεύγουν την καταβολή φόρων πάνω από 15.000 ευρώ.

    Αυτό προβλέπεται σε εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών που εστάλη σήμερα στις εφορίες στα ελεγκτικά κέντρα και στο ΣΔΟΕ.

    Ετσι, οι φορολογούμενοι αυτοί θα ελέγχονται εξονυχιστικά για ξέπλυμα χρήματος και εφόσον προκύπτει κάτι τέτοιο θα τους επιβάλλεται άρση του τραπεζικού φορολογικού και χρηματιστηριακού απορρήτου καθώς και ποινές οι οποίες θα μπορούν να φτάνουν έως και κάθειρξη δέκα ετών.

    Στην εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών καταγράφονται συγκεκριμένα οι παραβάσεις οι οποίες θα μπαίνουν στο μικροσκόπιο της Επιτροπής καταπολέμησης νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

    Αυτές είναι:

    - η μη έκδοση ή ανακριβής έκδοση φορολογικών στοιχείων (αποδείξεων, τιμολογίων κλπ)

    - η μη καταβολή στο δημόσιο ληξιπρόθεσμων οφειλών που υπερβαίνουν τις 120.000 ευρώ

    - η παράλειψη υποβολής ή υποβολή ανακριβούς δήλωσης φορολογίας εισοδήματος εφόσον ο φόρος που αναλογεί στα εισοδήματα που δεν δηλώθηκαν ή απεκρύβησαν υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ

    - η μη απόδοση στο δημόσιο φόρου πλοίων εφόσον αυτός υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ.

    - η μη απόδοση ή η ανακριβής απόδοση ΦΠΑ και άλλων παρακρατούμενων φόρων που υπερβαίνουν τα 3.000 ευρώ σε ετήσια βάση

    - η έκδοση ή η αποδοχή εικονικών φορολογικών στοιχείων ή η έκδοση πλαστών ή εικονικών φορολογικών στοιχείων ανεξαρτήτως αξίας

    - τα αδικήματα λαθρεμπορίας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Ανακαλούν τις προτροπές για αυξήσεις

    Θετικό αποτέλεσμα φαίνεται ότι έφερε για τις τιμές αλεύρων και ψωμιού, η λήψη ασφαλιστικών μέτρων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, καθώς οι αλευροβιομηχανίες ανακαλούν τις προτροπές τους για αυξήσεις, ενώ ο έλεγχος συνεχίζεται σε βάθος για την τιμολογιακή πολιτική στην αλυσίδα σίτος - άλευρα - ψωμί.

    Η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού συνεδρίασε σήμερα, 8 Σεπτεμβρίου 2010, προκειμένου να εξετάσει τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων, για αποτροπή άμεσα επικείμενου κινδύνου ανεπανόρθωτης βλάβης στο δημόσιο συμφέρον, σύμφωνα με το άρθρο 9 παρ. 7 του ν. 703/77, κατά του Συνδέσμου Ελλήνων Αλευροβιομηχάνων και του Συνδέσμου Αλευροβιομηχάνων της Ελλάδος, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης αυτεπάγγελτης έρευνας στην αγορά των «αλεύρων» κ«σιτηρών» για τυχόν παράβαση των άρθρων 1 και 2 του ν. 703/77, όπως ισχύει, και των άρθρων 101 και 102 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Κατά τη συνεδρίαση, προτάθηκαν δεσμεύσεις από το Σύνδεσμο Ελλήνων Αλευροβιομηχάνων και το Σύνδεσμο Αλευροβιομηχάνων της Ελλάδος και η Επιτροπή Ανταγωνισμού ομόφωνα αποφάσισε να αποδεχθεί τις δεσμεύσεις που υπέβαλαν οι δύο Σύνδεσμοι.

    Οι δεσμεύσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την ανάκληση ή ανασκευή των ανακοινώσεων της 12ης και 13ης Αυγούστου περί αναπροσαρμογής τιμών και την αποχή τους στο μέλλον από οποιαδήποτε σύσταση ή προτροπή, που να αφορά, άμεσα ή έμμεσα, τη διαμόρφωση της τιμολογιακής και εν γένει εμπορικής πολιτικής των επιχειρήσεων - μελών τους.

    Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των αλευροβιομηχάνων με την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η Επιτροπή, μπορεί να επιβάλει πρόστιμο που ανέρχεται μέχρι και στο 10% των ακαθαρίστων εσόδων των μελών τους.

    Η απόφαση αυτή της Επιτροπής Ανταγωνισμού ελήφθη αποκλειστικά και μόνο στο στάδιο της διαδικασίας των ασφαλιστικών μέτρων ενώ συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς η έρευνα της υπόθεσης σίτος - άλευρα - ψωμί από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, και η απόφαση αυτή ''δεν προδικάζει τη νομική αξιολόγηση των ήδη τελεσθεισών πράξεων ή/και παραλείψεων των εμπλεκομένων, οι οποίες θα εξεταστούν και θα αξιολογηθούν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στο στάδιο της τακτικής διαδικασίας'' όπως σημειώνει η επιτροπή.

    Σύμφωνα με πληροφορίες μετά από την αρχική προτροπή για αυξήσεις που έφταναν ή ξεπερνούσαν το 30% τις ημέρες του Αυγούστου εν τέλει οι αυξήσεις , όπου έγιναν τελικά, ήταν κάτω του 20% και ο έλεγχος συνεχίζεται για να διαπιστωθεί εάν δικαιολογείται από τα κοστολογικά στοιχεία.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Αγωγή για αποζημίωση του Δημοσίου για τη Siemens

    Νέα παραγγελία, αυτή τη φορά προς τον πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Αλέξανδρο Τζεφεράκο απηύθυνε η εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Siemens ζητώντας να ασκήσει αγωγές αποζημίωσης του Δημοσίου για τη διερευνώμενη υπόθεση.

    Σύμφωνα με το έγγραφο του προέδρου της επιτροπής Σήφη Βαλυράκη ζητείται από τον πρόεδρο του ΝΣΚ να ασκήσει αγωγές εναντίον όλων των εμπλεκομένων φυσικών και νομικών προσώπων που προκύπτουν από τις σχηματισθείσες ποινικές δικογραφίες προς αποκατάσταση κάθε ζημίας που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο και τα Νομικά του Πρόσωπα καθώς και αιτήσεις λήψης ασφαλιστικών μέτρων ζητώντας τη συντηρητική κατάσχεση των περιουσιών τους.

    Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της επιτροπής, το Δημόσιο και τα Νομικά του Πρόσωπα έχουν χάσει τουλάχιστον το 10% του συνόλου των προμηθειών και υπηρεσιών της Siemens στην Ελλάδα, που συνίσταται στην καταβολή των μιζών -8% για τους υπηρεσιακούς παράγοντες, 2% για τα πολιτικά πρόσωπα.

    Εκτός αυτών, είπε ο κ.Βαλυράκης μιλώντας προς τους δημοσιογράφους περιλαμβάνονται στη ζημία "και αυτά που δεν πήραμε και αυτά που ήταν άχρηστα, αλλά τα πήραμε για το μπαξίσι".

    Ο κ.Βαλυράκης χαρακτήρισε πολύ σημαντική τροπή και επιτυχία της επιτροπής τη συμπληρωματική ποινική δίωξη που άσκησε ο εισαγγελέας μετά τη σχετική ομόφωνη απόφαση της επιτροπής χαρακτηρίζοντας την υπόθεση Siemens ως διεθνές οργανωμένο έγκλημα με σκοπό την εξαπάτηση του Ελληνικού Δημοσίου.

    Ο χαρακτηρισμός αυτός, σημείωσε ο πρόεδρος της εξεταστικής σχετίζεται με την παραγραφή, ενώ αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο οι ποινές -μεγαλύτερες της δεκαετούς κάθειρξης- για το αδίκημα της απάτης σε συνδυασμό με τη νομοθεσία περί καταχραστών του Δημοσίου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] "Αμεση προτεραιότητα το Κυπριακό"

    «Ελλάδα και Κύπρος θα αντιμετωπίσουμε από κοινού οποιαδήποτε κατάσταση και οποιοδήποτε εμπόδιο βρεθεί μπροστά μας», διεμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας από την Κύπρο όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία πως οι δύο χώρες «από κοινού όποτε χρειαστεί, αν χρειαστεί, θα εκπονήσουμε και μια νέα στρατηγική».

    Ο υπουργός, ο οποίος απαντούσε σε σχετική ερώτηση μετά τις συνομιλίες που είχε αργά το απόγευμα με τον Κύπριο ομόλογό του Μάρκο Κυπριανού, υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή «όλοι οφείλουμε πρώτα από όλα να εστιάσουμε την προσοχή μας και να επικεντρωθούμε πάνω στις συνομιλίες, που τώρα γίνονται, για επίλυση του κυπριακού». Δεν νομίζω, πρόσθεσε, ότι είναι ώρα να κοιτάζουμε άλλα σενάρια. Ο κ. Δρούτσας, απαντούσε στην ερώτηση κατά πόσο οι κυβερνήσεις Αθηνών- Λευκωσίας θα αρχίσουν να μελετούν επιλογές αντιμετώπισης της κατάστασης στην περίπτωση κατάρρευσης της παρούσας διαδικασίας των διαπραγματεύσεων Χριστόφια- Έρογλου.

    Ο Έλληνας υπουργός επεσήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι σε σημαντική φάση και ότι «ξεκινά μια όχι εύκολη περίοδος».

    Στις συνομιλίες των δύο υπουργών, εκτός από το κυπριακό και τα ευρωτουρκικά, εξετάστηκαν άλλα θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η νέα προσπάθεια για επίλυση του Μεσανατολικού και η πρωτοβουλία Αθήνας- Λευκωσίας για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

    Οι δύο υπουργοί Μάρκος Κυπριανού και Δημήτρης Δρούτσας υπογράμμισαν ότι υπάρχει πολύ στενή συνεργασία και συντονισμός θέσεων και ενεργειών μεταξύ των δύο Υπουργείων και των δύο Κυβερνήσεων.

    Ειδικότερα, ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι με την επίσκεψη του στην Κύπρο, την πρώτη μετά την ορκωμοσία του μεταφέρει «ηχηρό μήνυμα» προς τους Κυπρίους, αλλά και προς τρίτους, ότι για την Ελλάδα το Κυπριακό «αποτελεί άμεση προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

    Επίσης, δήλωσε ότι η Αθήνα υποστηρίζει ενεργά τις προσπάθειες του προέδρου Χριστόφια και τις προτάσεις του για την εξεύρεση μιας λύσης δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και των αρχών και αξιών της ΕΕ, χωρίς στενά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία.

    Αναφερόμενος στην Τουρκία ο κ. Δρούτσας είπε ότι ο ρόλος της είναι κρίσιμος και εξέφρασε την ελπίδα μετά το δημοψήφισμα να υπάρξει αλλαγή στάσης, ώστε να σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος στις συνομιλίες για το κυπριακό. Εξάλλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επεσήμανε : «Έχει έρθει η ώρα και για την Άγκυρα τα λόγια για λύση του Κυπριακού να τα κάνει πράξεις, να δούμε πραγματικά αποτελέσματα, τα οποία αν είναι στη σωστή κατεύθυνση, εμείς θα τα χειροκροτήσουμε».

    Ο Μάρκος Κυπριανού ευχαρίστησε για την πλήρη στήριξη της Αθήνας και τόνισε ότι για να υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες για το Κυπριακό πρέπει να ανταποκριθούν θετικά η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Άγκυρα.

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής Μάριο Καρογιάν.

    Ο κ. Δρούτσας δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι συζητήθηκε το Κυπριακό και τονίστηκε ότι στόχος είναι η επανένωση της Κύπρου.

    "Γι' αυτό αγωνιζόμαστε και θα εντατικοποιήσουμε περαιτέρω τις προσπάθειές μας", είπε ο κ. Δρούτσας.

    Πρόσθεσε πως μετέφερε στον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής την αμέριστη στήριξη της Ελλάδας στον αγώνα της Κύπρου για δικαίωση.

    Από την πλευρά του, ο κ. Καρογιάν είπε ότι στη συνάντηση έγινε ανταλλαγή σκέψεων για την παρούσα φάση του Κυπριακού μέσα σε εγκάρδιο, φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα.

    "Υπήρξε ταύτιση στις εκτιμήσεις και τις αναλύσεις όσων πρέπει να γίνουν τις επόμενες εβδομάδες. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες και τα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε για την επίλυση του Κυπριακού, καθώς και τις δυνατότητές μας για να προωθήσουμε τις θέσεις μας", είπε ο κ. Καρογιάν.

    Η Ελλάδα, πρόσθεσε, βρίσκεται στο πλευρό της Κύπρου γιατί ο αγώνας των δύο χωρών είναι κοινός.

    Νωρίτερα το απόγευμα ο κ. Δρούτσας κατέθεσε στεφάνια στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και στα Φυλακισμένα Μνήματα και στο μνημείο πεσόντων της ΕΛΔΥΚ στο στρατόπεδο της Δύναμης στη Μαλούντα.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] "Ανάπτυξη της Διά Βίου Μάθησης"

    Η θέσπιση Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ), η δημιουργία σχολείων μέσα στις μονάδες απεξάρτησης, η καθιέρωση πιστοποίησης ελληνομάθειας για μετανάστες και η εξασφάλιση της αξιοκρατικής και δίκαιης εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση από τα Εσπερινά Λύκεια, είναι μερικά από τα θέματα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο «Ανάπτυξη της Διά Βίου Μάθησης και άλλες διατάξεις» του υπουργείου Παιδείας το οποίο συζητείται σήμερα και αύριο στη Βουλή.

    Το νομοσχέδιο προβλέπει την σύσταση Εθνικού Κέντρου για παλιρροϊκά κύματα. Όπως αναφέρει η σχετική έκθεση, η σύσταση και λειτουργία του Κέντρου είναι απαραίτητη για την προστασία, τόσο του Ελλαδικού χώρου όσο και της ευρύτερης περιοχής, η οποία δεν καλύπτεται από κανένα από τα Παγκόσμια Κέντρα Προειδοποίησης. Το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι που θα λειτουργεί στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (Ε.Ε.Α.) αναλαμβάνει το ρόλο ενός «Περιφερειακού Κέντρου Προειδοποίησης για Τσουνάμι» για ολόκληρη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

    Θεσπίζεται ο θεσμός των Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (Ζ.Ε.Π.), που αποτελεί καινοτομία στο πλαίσιο του Νέου Σχολείου, με βασικό στόχο την άρση των εκπαιδευτικών ανισοτήτων, καθώς και τη διευκόλυνση της πρόσβασης και ένταξης στην εκπαίδευση των μαθητών από διαφορετικά κοινωνικά και πολιτισμικά περιβάλλοντα. Η θέσπιση των Ζ.Ε.Π. βασίζεται στη λογική της θετικής διάκρισης για να ξεπεράσουν οι μαθητές τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν στην εκπαίδευση για οικονομικούς, κοινωνικούς, πολιτισμικούς λόγους. Αποτελεί προσπάθεια δημιουργίας ενός μόνιμου θεσμού στο πλαίσιο του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος.

    Επίσης δίδεται προτεραιότητα στην ειδική αγωγή. Στόχος είναι η «παράλληλη στήριξη» των παιδιών με ιδιαιτερότητες και η παραμονή τους μέσα στην τάξη, στα πλαίσια μιας ενταξιακής εκπαιδευτικής πολιτικής.

    Παράλληλα δημιουργούνται σχολεία μέσα στις μονάδες απεξάρτησης. Συγκεκριμένα με τη λειτουργία εκπαιδευτικών δομών μέσα σε αναγνωρισμένες μονάδες απεξάρτησης, που υπάγονται στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, νέοι και νέες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξάρτησης μπορούν, μέσω ειδικών μαθημάτων μάθησης, να ολοκληρώσουν την εκπαιδευτική διαδικασία που, ενδεχομένως, διέκοψαν με σκοπό την ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο και την άρση του κοινωνικού αποκλεισμού.

    Επίσης βελτιώνονται τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας. Όπως σημειώνεται στο νομοσχέδιο , θεωρείται σημαντικό βήμα η αναγνώριση της προϋπηρεσίας των υπηρετούντων εκπαιδευτικών στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, που είναι ισοδύναμη με αυτήν των υπολοίπων σχολείων.

    Εξασφαλίζεται η αξιοκρατική και δίκαιη εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση από τα Εσπερινά Λύκεια. Έτσι, μικρό ποσοστό αποφοίτων των εσπερινών λυκείων έχει τη δυνατότητα εισαγωγής στις Ανώτερες και Ανώτατες Σχολές χωρίς εξετάσεις. Στο νομοσχέδιο σημειώνεται χαρακτηριστικά : "Υπερασπιζόμενοι πρωτίστως την ευεργετική διάταξη που αφορά αποκλειστικά και μόνο στους εργαζόμενους μαθητές, βάζουμε τέλος στην παραποίηση πού είχαν δημιουργήσει όσοι μεταπηδούσαν από την Β' λυκείου του ενιαίου λυκείου στην Γ' τάξη του εσπερινού και από εκεί στα Πανεπιστήμια, ώστε να μην υποσκελίζουν τους πραγματικούς δικαιούχους της ευεργετικής διάταξης".

    Καθιερώνεται πιστοποίηση ελληνομάθειας, ως πιλοτική εφαρμογή της συνολικής πολιτικής της κυβέρνησης για το εθνικό Πλαίσιο Προσόντων. Το πιστοποιητικό ελληνομάθειας αποκτάται με ελεύθερη πρόσβαση σε εξετάσεις, χωρίς την υποχρεωτικότητα της παρακολούθησης συμβατικών διαδικασιών εκπαίδευσης.

    Εξετάζεται η πραγματική ελληνομάθεια των μεταναστών την οποία έχουν αποκτήσει μέσα από ποικίλους φορείς εκπαίδευσης ή επιμόρφωσης ή ακόμα και μέσα από αυτομόρφωση.

    Παράλληλα, αποτελεί ένα ακόμη βήμα για κοινωνική συνοχή και κοινή ασφάλεια καθιστώντας ουσιαστικά δυνατή την απόκτηση της άδειας διαμονής του «επί μακρόν διαμένοντος» από πολλούς μετανάστες που έχουν πραγματικά τα προσόντα Με τον νόμο 3838/2010 η απόκτηση της άδειας διαμονής «του επί μακρόν διαμένοντος» οδηγεί στην ένταξη των μεταναστών που ζουν και εργάζονται νόμιμα στη χώρα μας. Ο κάτοχός της όχι μόνον αποκτά πολύ σημαντικά εργασιακά, ασφαλιστικά και άλλα πλεονεκτήματα, αλλά διασφαλίζει επιπλέον τόσο τη δυνατότητα να ζητήσει την εγγραφή του στους εκλογικούς καταλόγους των Δήμων προκειμένου να συμμετέχει στις δημοτικές εκλογές, όσο και να υποβάλει αίτημα πολιτογράφησής του. Αποτελεί λοιπόν ένα θεσμικό εργαλείο κοινωνικής ομαλότητας (το οποίο υιοθετήθηκε σε συμμόρφωση με κοινοτική οδηγία και για χρόνια έμενε παντελώς αναξιοποίητο).

    Τέλος, αποζημιώνονται ανήλικοι Ρομά. Σε τροπολογία του νομοσχεδίου αναφέρεται σχετικά: "Ανταποκρινόμενοι στα αιτήματα γονέων, εκπαιδευτικών και διευθυντών σχολείων που φιλοξενούν ανήλικους Ρομά, τροποποιούμε την χρονική περίοδο καταβολής του σχετικού οικονομικού επιδόματος στις οικογένειες των Ρομά. Αυτό γίνεται σε μια προσπάθεια να παραμένουν οι μαθητές Ρομά στην τάξη ολόκληρη την χρονιά, γιατί μόνο έτσι δημιουργούνται οι συνθήκες ένταξης και ενσωμάτωσης τους στο σχολικό περιβάλλον. Παράλληλα σταθεροποιείται η σύνθεση της τάξης και μπορούν συνολικά οι υπόλοιποι μαθητές να συμμετέχουν στο εγχείρημα".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] Γιορτή των Γιατρών του Κόσμου

    Η προώθηση της υγείας ως βασικού ανθρώπινου δικαιώματος, αποτελεί στόχο των Γιατρών του Κόσμου, οι οποίοι, με τη συμπλήρωση των 20 χρόνων δράσης τους οργανώνουν συναυλία-γιορτή για την ενίσχυση του ανθρωπιστικού έργου τους στις 24 Σεπτεμβρίου στο θέατρο Πέτρας, στην Πετρούπολη.

    Σε συνέντευξη που έδωσε ο πρόεδρος του ελληνικού Τμήματος των Γιατρών του Κόσμου Νικήτας Κανάκης με τη συμμετοχή των συναδέλφων του Ηρώς Βαρσάμη και Ανδρέα Θωμόπουλου, καθώς και των συντελεστών της συναυλίας, παρουσιάστηκε η 20ετή δράση της οργάνωσης και οι στόχοι της.

    Για τη συναυλία οι - παριστάμενοι καλλιτέχνες- Ευανθία Ρεμπούτσικα και Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, ανέφεραν ότι θα παρουσιάσουν συνθέσεις και τραγούδια από όλη τη δισκογραφία τους, αφιλοκερδώς, με τη συμμετοχή φίλων και της Ορχήστρας του Δρόμου.

    Σε ό,τι αφορά την οργάνωση ο κ. Κανάκης επισήμανε ότι από το 1990 αποτελεί το ένα από τα 14 τμήματα του Διεθνούς δικτύου των Γιατρών του Κόσμου, με οικονομική και διοικητική ανεξαρτησία. Έχει αναγνωριστεί στη συνείδηση των πολιτών για την αξιοπιστία, την αποτελεσματικότητα και την προώθηση των αισθημάτων αληλλεγγύης της ελληνικής κοινωνίας.

    Στη διάρκεια της δράσης τους οι Γιατροί του Κόσμου πραγματοποίησαν δεκάδες αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα και σε αναπτυσσόμενες χώρες, με γιατρούς, υγειονομικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό σε εθελοντικοί βάση.

    Όπως υπογράμμισε ο κ. Κανάκης, περισσότεροι από 600 εθελοντές συμμετείχαν σε αποστολές σε πάνω από 50 χώρες, συνεργαζόμενοι με άλλες ΜΚΟ για την αποτελεσματικότερη παροχή βοήθειας. Βασική αποστολή της οργάνωσης είναι η θεραπεία, αλλά σε πολλές περιπτώσεις (εκπατρισμοί, λιμοί, παιδιά του δρόμου κ.λπ.) απαιτείται βάθος χρόνου με θέσπιση δίκαιης, κοινωνικής νομοθεσίας Για το λόγο αυτό, όπως τονίστηκε, και προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των πληθυσμών οι Γιατροί του Κόσμου κρατούν ανοιχτό το διάλογο με την πολιτική και τους πολιτικούς, αγωνιζόμενοι ενάντια σε κάθε αδικία.

    Εισιτήρια, η τιμή των οποίων είναι 12 ευρώ και 7 ευρώ το φοιτητικό, διατίθενται στα δισκοπωλεία Metropolis, στα καταστήματα Public και στο περίπτερο των Γιατρών του Κόσμου στην πλατεία Κοραή.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 8 September 2010 - 18:30:56 UTC