Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δ.Δρούτσας: Προτεραιότητα το Κυπριακό
  • [02] Μείωση του ΑΕΠ κατά 3,7%
  • [03] Σύγκρουση Σαρκοζί-συνδικάτων
  • [04] Ο Ν.Πατέρας πρόεδρος στην ΠΑΕ ΠΑΟ
  • [05] Το δέντρο ηλιακής ενέργειας «άπλωσε» τα κλαδιά του στη Θεσσαλονίκη
  • [06] Προσλήψεις εκπαιδευτικών
  • [07] Ανακαλούν τις αυξήσεις
  • [08] Προσπάθειες για λύση
  • [09] Νέα στάση εργασίας
  • [10] Πάνω απ΄ όλα με μεράκι
  • [11] Πανηγυρικά στον τελικό

  • [01] Δ.Δρούτσας: Προτεραιότητα το Κυπριακό

    «Ελλάδα και Κύπρος θα αντιμετωπίσουμε από κοινού οποιαδήποτε κατάσταση και οποιοδήποτε εμπόδιο βρεθεί μπροστά μας», διεμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας από την Κύπρο όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία πως οι δύο χώρες «από κοινού όποτε χρειαστεί, αν χρειαστεί, θα εκπονήσουμε και μια νέα στρατηγική».

    Ο υπουργός, ο οποίος απαντούσε σε σχετική ερώτηση μετά τις συνομιλίες που είχε αργά το απόγευμα με τον Κύπριο ομόλογό του Μάρκο Κυπριανού, υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή «όλοι οφείλουμε πρώτα από όλα να εστιάσουμε την προσοχή μας και να επικεντρωθούμε πάνω στις συνομιλίες, που τώρα γίνονται, για επίλυση του κυπριακού». Δεν νομίζω, πρόσθεσε, ότι είναι ώρα να κοιτάζουμε άλλα σενάρια. Ο κ. Δρούτσας, απαντούσε στην ερώτηση κατά πόσο οι κυβερνήσεις Αθηνών- Λευκωσίας θα αρχίσουν να μελετούν επιλογές αντιμετώπισης της κατάστασης στην περίπτωση κατάρρευσης της παρούσας διαδικασίας των διαπραγματεύσεων Χριστόφια- Έρογλου.

    Ο Έλληνας υπουργός επεσήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι σε σημαντική φάση και ότι «ξεκινά μια όχι εύκολη περίοδος».

    Στις συνομιλίες των δύο υπουργών, εκτός από το κυπριακό και τα ευρωτουρκικά, εξετάστηκαν άλλα θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η νέα προσπάθεια για επίλυση του Μεσανατολικού και η πρωτοβουλία Αθήνας- Λευκωσίας για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

    Οι δύο υπουργοί Μάρκος Κυπριανού και Δημήτρης Δρούτσας υπογράμμισαν ότι υπάρχει πολύ στενή συνεργασία και συντονισμός θέσεων και ενεργειών μεταξύ των δύο Υπουργείων και των δύο Κυβερνήσεων.

    Ειδικότερα, ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι με την επίσκεψη του στην Κύπρο, την πρώτη μετά την ορκωμοσία του μεταφέρει «ηχηρό μήνυμα» προς τους Κυπρίους, αλλά και προς τρίτους, ότι για την Ελλάδα το Κυπριακό «αποτελεί άμεση προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

    Επίσης, δήλωσε ότι η Αθήνα υποστηρίζει ενεργά τις προσπάθειες του προέδρου Χριστόφια και τις προτάσεις του για την εξεύρεση μιας λύσης δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και των αρχών και αξιών της ΕΕ, χωρίς στενά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία.

    Αναφερόμενος στην Τουρκία ο κ. Δρούτσας είπε ότι ο ρόλος της είναι κρίσιμος και εξέφρασε την ελπίδα μετά το δημοψήφισμα να υπάρξει αλλαγή στάσης, ώστε να σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος στις συνομιλίες για το κυπριακό. Εξάλλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επεσήμανε : «Έχει έρθει η ώρα και για την Άγκυρα τα λόγια για λύση του Κυπριακού να τα κάνει πράξεις, να δούμε πραγματικά αποτελέσματα, τα οποία αν είναι στη σωστή κατεύθυνση, εμείς θα τα χειροκροτήσουμε».

    Ο Μάρκος Κυπριανού ευχαρίστησε για την πλήρη στήριξη της Αθήνας και τόνισε ότι για να υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες για το Κυπριακό πρέπει να ανταποκριθούν θετικά η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Άγκυρα.

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής Μάριο Καρογιάν.

    Ο κ. Δρούτσας δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι συζητήθηκε το Κυπριακό και τονίστηκε ότι στόχος είναι η επανένωση της Κύπρου.

    "Γι' αυτό αγωνιζόμαστε και θα εντατικοποιήσουμε περαιτέρω τις προσπάθειές μας", είπε ο κ. Δρούτσας.

    Πρόσθεσε πως μετέφερε στον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής την αμέριστη στήριξη της Ελλάδας στον αγώνα της Κύπρου για δικαίωση.

    Από την πλευρά του, ο κ. Καρογιάν είπε ότι στη συνάντηση έγινε ανταλλαγή σκέψεων για την παρούσα φάση του Κυπριακού μέσα σε εγκάρδιο, φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα.

    "Υπήρξε ταύτιση στις εκτιμήσεις και τις αναλύσεις όσων πρέπει να γίνουν τις επόμενες εβδομάδες. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες και τα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε για την επίλυση του Κυπριακού, καθώς και τις δυνατότητές μας για να προωθήσουμε τις θέσεις μας", είπε ο κ. Καρογιάν.

    Η Ελλάδα, πρόσθεσε, βρίσκεται στο πλευρό της Κύπρου γιατί ο αγώνας των δύο χωρών είναι κοινός.

    Νωρίτερα το απόγευμα ο κ. Δρούτσας κατέθεσε στεφάνια στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και στα Φυλακισμένα Μνήματα και στο μνημείο πεσόντων της ΕΛΔΥΚ στο στρατόπεδο της Δύναμης στη Μαλούντα.

    Συνάντηση με τους αρχηγούς των κομμάτων

    Ο κ.Δρούτσας είχε χωριστές συναντήσεις με αρχηγούς ή εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, οι οποίοι σε δηλώσεις τους χαρακτήρισαν πολύ σημαντική την επίσκεψή του στην Κύπρο, καθώς και τη διαβεβαίωσή του ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο πλευρό της Κύπρου στον κοινό αγώνα για δικαίωση. Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού δήλωσε ότι είναι κοινή η αντίληψη ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε οι συνομιλίες να είναι καρποφόρες, χωρίς να ξεφεύγουν από το πλαίσιο των βασικών αρχών λύσης του Κυπριακού.

    Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι η εδώ παρουσία του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών επαναβεβαιώνει ότι η Αθήνα στέκεται στο πλευρό της Κύπρου για να μπορέσει να αντιμετωπίσει το μεγάλο της πρόβλημα.

    Εξ άλλου, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Γιώργος Κολοκασίδης δήλωσε ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε «πονηρή φάση και όχι τόσο μακριά από πιθανές εξελίξεις.

    Ο πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον κ. Δρούτσα ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε κρίσιμη και καθοριστική φάση και πρόσθεσε πως οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί για το μέλλον του προβλήματος και του κυπριακού λαού.

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης επεσήμανε το συμβολισμό της επίσκεψης του κ. Δρούτσα και είπε ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι δύσκολες και πιθανόν καταληκτικές και μοιραίες για το μέλλον του Ελληνισμού.

    Τέλος, η Γενική Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου δήλωσε ότι έθεσε στον κ. Δρούτσα το ερώτημα εάν ο Ελληνας Πρωθυπουργός παραμένει σταθερός στη θέση ότι δεν χρειάζεται εμπλοκή των δύο μητέρων πατρίδων και επανέλαβε την πάγια θέση των Οικολόγων για απευθείας συνάντηση του προέδρου Χριστόφια με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Μείωση του ΑΕΠ κατά 3,7%

    Μείωση κατά 3,7% σημείωσε ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το β΄ τρίμηνο εφέτος, αποτελώντας σαφή ένδειξη της ύφεσης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η μείωση του ΑΕΠ κατά 3,7% το β΄ τρίμηνο ακολούθησε τη μείωση κατά 2,3% το α΄ τρίμηνο, με αποτέλεσμα στο α΄ εξάμηνο εφέτος ο ρυθμός ανάπτυξης να είναι μειωμένος κατά 3% κατά μέσο όρο. Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου έχει δηλώσει ότι για το σύνολο του έτους υπάρχει το ενδεχόμενο η ύφεση να είναι τελικά μικρότερη του 4%, όπως προέβλεπαν οι αρχικές εκτιμήσεις.

    Παρά το γεγονός ότι από το α΄ τρίμηνο 2010 έχει αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των συναλλαγών της Γενικής Κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η συγκρισιμότητα των στοιχείων (το πρόβλημα αυτό θα αντιμετωπιστεί έως το τέλος του έτους με την αναθεώρηση των στοιχείων του 2009), τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ για το 2008 και το 2009 είναι ενδεικτικά ότι η ύφεση έχει βαθύνει την τελευταία τριετία. Χαρακτηριστικά, το α΄ εξάμηνο του 2008, το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 2,7% και στο σύνολο του έτους κατά 2%. Ενώ, στο α΄ εξάμηνο του 2009, το ΑΕΠ είχε μειωθεί κατά 1,45% και στο σύνολο του περυσινού έτους η μείωση είχε ανέλθει σε 2%.

    Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι η μείωση του ΑΕΠ κατά 3,7% το β΄ τρίμηνο εφέτος, οφείλεται κυρίως στη μεγάλη πτώση των επενδύσεων και της κατανάλωσης. Ειδικότερα, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 18,6% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009 (οι επενδύσεις σε κατοικίες μειώθηκαν κατά 19,3%, οι επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό κατά 10,6%, οι επενδύσεις σε λοιπές κατασκευές κατά 27% και οι επενδύσεις σε εξοπλισμό μεταφορών μειώθηκαν κατά 20,9%). Ενώ, η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση κατά 5,1% (μείωση καταγράφεται τόσο στη δημόσια κατανάλωση κατά 8,4%, όσο και στην ιδιωτική κατανάλωση κατά 4,2%).

    Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου μειώθηκε κατά 28,1%, ως αποτέλεσμα της πτώσης τόσο των εισαγωγών κατά 13,5% (μείωση 21,1% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 11,4%), όσο και των εξαγωγών κατά 5% (οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 2,3% και οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 7%).

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Σύγκρουση Σαρκοζί-συνδικάτων

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί αρνήθηκε να υποχωρήσει στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, μία ημέρα μετά τις εντυπωσιακές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στη Γαλλία, αλλά τάχθηκε υπέρ της εισαγωγής ρυθμίσεων για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και τους εργαζόμενους που άρχισαν την εργασία τους σε μικρή ηλικία.

    "Πρόκειται για μια σημαντική μεταρρύθμιση. Είναι κατά συνέπεια φυσικό να προκαλεί ανησυχίες και μεγάλες κινητοποιήσεις, όπως οι χθεσινές...Εξετάζω με προσοχή τις ανησυχίες που εκφράζονται", δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας.

    Ο Νικολά Σαρκοζί επανέλαβε ωστόσο ότι δεν τίθεται θέμα να υποχωρήσει στο θέμα της αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 χρόνια και διευκρίνισε ότι ζήτησε από την κυβέρνηση "να βελτιώσει" τις ρυθμίσεις που θα επιτρέπουν στους εργαζόμενους που άρχισαν την εργασία τους πριν από τα 18 τους χρόνια να βγαίνουν στη σύνταξη στα 60 χρόνια. Ζήτησε επίσης ειδικές ρυθμίσεις για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

    "Δεν τίθεται θέμα να επιτρέψουμε σε οποιονδήποτε να παραμορφώσει τη μεταρρύθμιση, διότι αυτό θα έθετε σε κίνδυνο την εξισορρόπηση του καθεστώτος των συντάξεων", διαβεβαίωσε ο Σαρκοζί, τη στιγμή που οι ανάγκες χρηματοδότησής του εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 70 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2030.

    Στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη τη Γαλλία κατά της μεταρρύθμισης συμμετείχαν 1,12 εκατομμύρια άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία, και 2,7 εκατομμύρια, σύμφωνα με τη CGT.

    Ο πρώτη γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μαρτίν Ομπρί δήλωσε ότι η μεταρρύθμιση, την οποία χαρακτήρισε "άδικη και αναποτελεσματική" πρέπει να αρχίσει από "μηδενική βάση".

    "Σε μία δημοκρατία, όταν ο κόσμος βρίσκεται στους δρόμους, όταν υπάρχουν περισσότερα από 2 εκατομμύρια ανθρώπων και πολλοί ακόμη που τους υποστηρίζουν, τότε οφείλεις να τους ακούσεις", είπε η Μαρτίν Ομπρί καλώντας τον Νικολά Σαρκοζί να συναντηθεί σύντομα με τα συνδικάτα και την αντιπολίτευση.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Ο Ν.Πατέρας πρόεδρος στην ΠΑΕ ΠΑΟ

    Ο Νίκος Πατέρας θα είναι ο νέος πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, όπως προέκυψε από τη συνάντηση των Ανδρέα Βγενόπουλου και Νίκου Πατέρα με τον μεγαλομέτοχο της «πράσινης» εταιρείας, Γιάννη Βαρδινογιάννη, που έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Όπως διευκρινίστηκε αμέσως μετά τη συνάντηση, δεν έγινε δεκτό από τους κ. Βγενόπουλο και Πατέρα η δωρεά του 25% των μετοχών της οικογένειας Βαρδινογιάννη, επισημάνθηκε δε ότι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα γίνει το καλοκαίρι, οπότε οι δύο άνδρες θα πάρουν το ποσοστό αυτό μέσω της αύξησης του μετοχικού πακέτου τους.

    «Ο Παναθηναϊκός σήμερα μπαίνει σε μία νέα εποχή πολυμετοχικότητας. Οι κ.κ. Βαρδινογιάννης, Πατέρας και Βγενόπουλος, διευκρίνισαν όλα τα σημεία με μόνο γνώμονα τα συμφέροντα της ΠΑΕ. Επανέρχεται ως πρόεδρος της ΠΑΕ ο κ. Πατέρας, η δωρεά δεν έγινε αποδεκτή και συμφωνήθηκε ότι η αύξηση του ποσοστού κατά 25% θα γίνει μέσα από αύξηση κεφαλαίου που θα γίνει στη λήξη της περιόδου. Η τρέχουσα αύξηση κεφαλαίου θα καλυφθεί με συμμετοχή όλων. Ευχαριστούμε τον κ. Κωνσταντόπουλο για την κάλυψη της προεδρίας» τόνισε ο Ανδρέας Βγενόπουλος με το τέλος της συνάντησης.

    Από την πλευρά του ο κ. Πατέρας είπε: «Είχαμε μία τετράωρη συνάντηση. Λύσαμε τις παρεξηγήσεις που υπήρχαν και προχωράμε ενωμένοι για το καλό του Παναθηναϊκού».

    Οι εξελείξεις στο ποδοσφαιρικό τμήμα του Παναθηναϊκού είναι ραγδαίες σε όλα τα μέτωπα. Οι Ανδρέας Βγενόπουλος και Νικόλας Πατρέρας "έπιασαν αμέσως δουλειά". Ο Κώστας Αντωνίου επέστρεψε στην ΠΑΕ αναλαμβάνοντας το πόστο του γενικού διευθυντή στο τμήμα. Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί εάν θα αποτελέσει παρελθόν ο νυν τεχνικός διευθυντής της εταιρείας, Κάρλος Φρέιτας.

    Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος γνωστοποίησε την παραίτησή του από την προεδρία της ΠΑΕ με ανακοίνωση που εξέδωσε.

    «Μετά τις τελευταίες εξελίξεις είναι αυτονόητη η παραίτησή μου. Εύχομαι την ανοδική πορεία του Παναθηναϊκού, όπως την αξίζει η ιστορία και ο κόσμος του, με αγωνιστικές επιτυχίες και ουσιαστικές παρεμβάσεις για την εξυγίανση του αθλήματος και την αντιμετώπιση της βίας», αναφέρει στην ανακοίνωση ο κ. Κωνσταντόπουλος.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Το δέντρο ηλιακής ενέργειας «άπλωσε» τα κλαδιά του στη Θεσσαλονίκη

    Το μοναδικό στον κόσμο δέντρο ηλιακής ενέργειας «άπλωσε» τα κλαδιά του στην Ελλάδα και οι «πράσινοι» καρποί του άρχισαν ήδη να «μαζεύουν» τον ήλιο της Θεσσαλονίκης. Το αποκαλούμενο και «πράσινο φωτιστικό» πόλεως, είναι σχεδιασμένο από τον Ross Lovegrove για την Artemide και λειτουργεί με ηλιακούς συλλέκτες, ενώ παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της 75ης ΔΕΘ.

    Πρόκειται για ένα δέντρο με «έξυπνα φρούτα», που φωτίζουν τη νύχτα, «πυροδοτούμενα» από ηλιακή ενέργεια, η οποία συσσωρεύεται την ημέρα από φωτοβολταϊκά panels. Το μέγιστο ύψος του ανέρχεται στα 5,5 μέτρα και το άνοιγμα της διαμέτρου του στα 4,5 μέτρα. Έχει σχεδιαστεί ώστε να λειτουργεί τόσο αυτόνομα, όσο και σε συνδυασμό με το δημόσιο δίκτυο μιας πόλης.

    Το δέντρο στήθηκε αρχικά τον Οκτώβριο του 2007, ως πρόταση για φωτισμό δημόσιων χώρων, στη Βιέννη, έξω από το Μουσείο Σύγχρονης και Εφαρμοσμένης Τέχνης και έχει ταξιδέψει σε Μιλάνο, Φρανκφούρτη, Παρίσι και Νέα Υόρκη.

    Το φωτιστικό λειτουργεί και με ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ όπως διαβεβαιώνουν οι δημιουργοί του, η αυτόνομη λειτουργία του εξασφαλίζεται ακόμη και ύστερα από τρεις συνεχείς ημέρες συννεφιάς. Το Solar Tree έχει βγει αυτές τις μέρες στην παραγωγή και ήδη έχουν παραγγελθεί αρκετά κομμάτια, ώστε να φωτίζουν πλατείες μεγάλων πόλεων της Ιταλίας.

    Ο Ross Lovegrove, δημιουργός του δέντρου ηλιακής ενέργειας, γεννήθηκε το 1958 στην Ουαλία και σπούδασε βιομηχανικό design στο Manchester Μetropolitan University, καθώς και στην Royal Academy of Arts στο Λονδίνο.

    Έγινε παγκοσμίως γνωστός και καταξιώθηκε ως σχεδιαστής και τεχνολόγος καλλιτέχνης τη δεκαετία του '80 με τη συνεργασία του με τη Sony Ericsson για το σχεδιασμό των walkman. Εργάστηκε στο Παρίσι σε συνεργασία με τον Jean Nouvele και τον Philipp Starck και μεταξύ άλλων ως σύμβουλος designer για τη Lοuis Vuitton, τη Hermes και την Dupont.

    Μέσω της συνεργασίας του με την Artemide τα τελευταία πέντε χρόνια, έχει τιμηθεί με τα βραβεια RED DOT Design Award το 2008, για το μοντέλο MERCURY και το 2010 για το μοντέλο COSMIC LEAF. Σήμερα, ζει στο Λονδίνο και συνεργάζεται σε διεθνές επίπεδο, με επώνυμους Οίκους, για το σχεδιασμό και την πραγματοποίηση μεγάλων projects, με φιλοσοφία βασισμένη στις οργανικές φόρμες και δομές, στη βιωσιμότητα, τα οικολογικά και ανακυκλώσιμα υλικά, σε συνδυασμό πάντα με καινοτόμες τεχνολογίες.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Προσλήψεις εκπαιδευτικών

    Ολοκληρώθηκε η Α΄ φάση της διαδικασίας πρόσληψης 2.454 αναπληρωτών εκπαιδευτικών κλάδου ΠΕ70 Δασκάλων και 1.304 αναπληρωτών κλάδου ΠΕ60 Νηπιαγωγών, για την κάλυψη των λειτουργικών κενών σε σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, για το σχολικό έτος 2010-2011, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.

    Παράλληλα, ανακοινώνονται οι προσλήψεις 1.064 αναπληρωτών κλάδων ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04.01, ΠΕ04.02, ΠΕ04.04 και ΠΕ04.05, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

    Οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, για ανάληψη υπηρεσίας, από την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου έως και τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010.

    Οι πίνακες των ονομάτων είναι αναρτημένοι στην ιστοσελίδα www.minedu.gov.gr

    Ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για τη δια βίου μάθηση

    Με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να κάνει λόγο για μείζονα εθνική επιλογή της κυβέρνησης με στόχο τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την κατάρτιση και την οικονομία, και την αντιπολίτευση να δηλώνει σύσσωμη ότι το καταψηφίζει επί της αρχής χαρακτηρίζοντας το ασαφές και πρόχειρο, άρχισε στο Β Θερινό Τμήμα της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ανάπτυξη της δια βίου μάθησης.

    Η θέσπιση Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ), η δημιουργία σχολείων μέσα στις μονάδες απεξάρτησης, η καθιέρωση πιστοποίησης ελληνομάθειας για μετανάστες και η εξασφάλιση της αξιοκρατικής και δίκαιης εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση από τα Εσπερινά Λύκεια, είναι μερικά από τα θέματα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο.

    Το νομοσχέδιο προβλέπει την σύσταση Εθνικού Κέντρου για παλιρροϊκά κύματα. Όπως αναφέρει η σχετική έκθεση, η σύσταση και λειτουργία του Κέντρου είναι απαραίτητη για την προστασία, τόσο του Ελλαδικού χώρου όσο και της ευρύτερης περιοχής, η οποία δεν καλύπτεται από κανένα από τα Παγκόσμια Κέντρα Προειδοποίησης. Το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι που θα λειτουργεί στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (Ε.Ε.Α.) αναλαμβάνει το ρόλο ενός «Περιφερειακού Κέντρου Προειδοποίησης για Τσουνάμι» για ολόκληρη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

    Θεσπίζεται ο θεσμός των Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (Ζ.Ε.Π.), που αποτελεί καινοτομία στο πλαίσιο του Νέου Σχολείου, με βασικό στόχο την άρση των εκπαιδευτικών ανισοτήτων, καθώς και τη διευκόλυνση της πρόσβασης και ένταξης στην εκπαίδευση των μαθητών από διαφορετικά κοινωνικά και πολιτισμικά περιβάλλοντα. Η θέσπιση των Ζ.Ε.Π. βασίζεται στη λογική της θετικής διάκρισης για να ξεπεράσουν οι μαθητές τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν στην εκπαίδευση για οικονομικούς, κοινωνικούς, πολιτισμικούς λόγους. Αποτελεί προσπάθεια δημιουργίας ενός μόνιμου θεσμού στο πλαίσιο του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος.

    Επίσης δίδεται προτεραιότητα στην ειδική αγωγή. Στόχος είναι η «παράλληλη στήριξη» των παιδιών με ιδιαιτερότητες και η παραμονή τους μέσα στην τάξη, στα πλαίσια μιας ενταξιακής εκπαιδευτικής πολιτικής.

    Παράλληλα δημιουργούνται σχολεία μέσα στις μονάδες απεξάρτησης. Συγκεκριμένα με τη λειτουργία εκπαιδευτικών δομών μέσα σε αναγνωρισμένες μονάδες απεξάρτησης, που υπάγονται στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, νέοι και νέες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξάρτησης μπορούν, μέσω ειδικών μαθημάτων μάθησης, να ολοκληρώσουν την εκπαιδευτική διαδικασία που, ενδεχομένως, διέκοψαν με σκοπό την ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο και την άρση του κοινωνικού αποκλεισμού.

    Επίσης βελτιώνονται τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας. Όπως σημειώνεται στο νομοσχέδιο , θεωρείται σημαντικό βήμα η αναγνώριση της προϋπηρεσίας των υπηρετούντων εκπαιδευτικών στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, που είναι ισοδύναμη με αυτήν των υπολοίπων σχολείων.

    Εξασφαλίζεται η αξιοκρατική και δίκαιη εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση από τα Εσπερινά Λύκεια. Έτσι, μικρό ποσοστό αποφοίτων των εσπερινών λυκείων έχει τη δυνατότητα εισαγωγής στις Ανώτερες και Ανώτατες Σχολές χωρίς εξετάσεις. Στο νομοσχέδιο σημειώνεται χαρακτηριστικά : "Υπερασπιζόμενοι πρωτίστως την ευεργετική διάταξη που αφορά αποκλειστικά και μόνο στους εργαζόμενους μαθητές, βάζουμε τέλος στην παραποίηση πού είχαν δημιουργήσει όσοι μεταπηδούσαν από την Β' λυκείου του ενιαίου λυκείου στην Γ' τάξη του εσπερινού και από εκεί στα Πανεπιστήμια, ώστε να μην υποσκελίζουν τους πραγματικούς δικαιούχους της ευεργετικής διάταξης".

    Καθιερώνεται πιστοποίηση ελληνομάθειας, ως πιλοτική εφαρμογή της συνολικής πολιτικής της κυβέρνησης για το εθνικό Πλαίσιο Προσόντων. Το πιστοποιητικό ελληνομάθειας αποκτάται με ελεύθερη πρόσβαση σε εξετάσεις, χωρίς την υποχρεωτικότητα της παρακολούθησης συμβατικών διαδικασιών εκπαίδευσης.

    Εξετάζεται η πραγματική ελληνομάθεια των μεταναστών την οποία έχουν αποκτήσει μέσα από ποικίλους φορείς εκπαίδευσης ή επιμόρφωσης ή ακόμα και μέσα από αυτομόρφωση.

    Παράλληλα, αποτελεί ένα ακόμη βήμα για κοινωνική συνοχή και κοινή ασφάλεια καθιστώντας ουσιαστικά δυνατή την απόκτηση της άδειας διαμονής του «επί μακρόν διαμένοντος» από πολλούς μετανάστες που έχουν πραγματικά τα προσόντα Με τον νόμο 3838/2010 η απόκτηση της άδειας διαμονής «του επί μακρόν διαμένοντος» οδηγεί στην ένταξη των μεταναστών που ζουν και εργάζονται νόμιμα στη χώρα μας. Ο κάτοχός της όχι μόνον αποκτά πολύ σημαντικά εργασιακά, ασφαλιστικά και άλλα πλεονεκτήματα, αλλά διασφαλίζει επιπλέον τόσο τη δυνατότητα να ζητήσει την εγγραφή του στους εκλογικούς καταλόγους των Δήμων προκειμένου να συμμετέχει στις δημοτικές εκλογές, όσο και να υποβάλει αίτημα πολιτογράφησής του. Αποτελεί λοιπόν ένα θεσμικό εργαλείο κοινωνικής ομαλότητας (το οποίο υιοθετήθηκε σε συμμόρφωση με κοινοτική οδηγία και για χρόνια έμενε παντελώς αναξιοποίητο).

    Τέλος, αποζημιώνονται ανήλικοι Ρομά. Σε τροπολογία του νομοσχεδίου αναφέρεται σχετικά: "Ανταποκρινόμενοι στα αιτήματα γονέων, εκπαιδευτικών και διευθυντών σχολείων που φιλοξενούν ανήλικους Ρομά, τροποποιούμε την χρονική περίοδο καταβολής του σχετικού οικονομικού επιδόματος στις οικογένειες των Ρομά. Αυτό γίνεται σε μια προσπάθεια να παραμένουν οι μαθητές Ρομά στην τάξη ολόκληρη την χρονιά, γιατί μόνο έτσι δημιουργούνται οι συνθήκες ένταξης και ενσωμάτωσης τους στο σχολικό περιβάλλον. Παράλληλα σταθεροποιείται η σύνθεση της τάξης και μπορούν συνολικά οι υπόλοιποι μαθητές να συμμετέχουν στο εγχείρημα".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] Ανακαλούν τις αυξήσεις

    Θετικό αποτέλεσμα φαίνεται ότι έφερε για τις τιμές αλεύρων και ψωμιού, η λήψη ασφαλιστικών μέτρων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, καθώς οι αλευροβιομηχανίες ανακαλούν τις προτροπές τους για αυξήσεις ενώ ο έλεγχος συνεχίζεται σε βάθος για την τιμολογιακή πολιτική στην αλυσίδα σίτος - άλευρα - ψωμί.

    Η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού συνεδρίασε, χθες, προκειμένου να εξετάσει τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων, για αποτροπή άμεσα επικείμενου κινδύνου ανεπανόρθωτης βλάβης στο δημόσιο συμφέρον, σύμφωνα με το άρθρο 9 παρ. 7 του ν. 703/77, κατά του Συνδέσμου Ελλήνων Αλευροβιομηχάνων και του Συνδέσμου Αλευροβιομηχάνων της Ελλάδος, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης αυτεπάγγελτης έρευνας στην αγορά των «αλεύρων» κ«σιτηρών» για τυχόν παράβαση των άρθρων 1 και 2 του ν. 703/77, όπως ισχύει, και των άρθρων 101 και 102 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Κατά τη συνεδρίαση, προτάθηκαν δεσμεύσεις από το Σύνδεσμο Ελλήνων Αλευροβιομηχάνων και το Σύνδεσμο Αλευροβιομηχάνων της Ελλάδος και η Επιτροπή Ανταγωνισμού ομόφωνα αποφάσισε να αποδεχθεί τις δεσμεύσεις που υπέβαλαν οι δύο Σύνδεσμοι.

    Οι δεσμεύσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την ανάκληση ή ανασκευή των ανακοινώσεων της 12ης και 13ης Αυγούστου περί αναπροσαρμογής τιμών και την αποχή τους στο μέλλον από οποιαδήποτε σύσταση ή προτροπή, που να αφορά, άμεσα ή έμμεσα, τη διαμόρφωση της τιμολογιακής και εν γένει εμπορικής πολιτικής των επιχειρήσεων - μελών τους.

    Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των αλευροβιομηχάνων με την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η Επιτροπή, μπορεί να επιβάλει πρόστιμο που ανέρχεται μέχρι και στο 10% των ακαθαρίστων εσόδων των μελών τους.

    Η απόφαση αυτή της Επιτροπής Ανταγωνισμού ελήφθη αποκλειστικά και μόνο στο στάδιο της διαδικασίας των ασφαλιστικών μέτρων ενώ συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς η έρευνα της υπόθεσης σίτος - άλευρα - ψωμί από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, και η απόφαση αυτή ''δεν προδικάζει τη νομική αξιολόγηση των ήδη τελεσθεισών πράξεων ή/και παραλείψεων των εμπλεκομένων, οι οποίες θα εξεταστούν και θα αξιολογηθούν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στο στάδιο της τακτικής διαδικασίας'' όπως σημειώνει η επιτροπή.

    Σύμφωνα με πληροφορίες μετά από την αρχική προτροπή για αυξήσεις που έφταναν ή ξεπερνούσαν το 30% τις ημέρες του Αυγούστου εν τέλει οι αυξήσεις , όπου έγιναν τελικά, ήταν κάτω του 20% και ο έλεγχος συνεχίζεται για να διαπιστωθεί εάν δικαιολογείται από τα κοστολογικά στοιχεία.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [08] Προσπάθειες για λύση

    Σε αδιέξοδο κατέληξε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα η συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ για την υποψηφιότητα στην Περιφέρεια Αττικής. Για τις 10 το πρωί σήμερα, είχε προγραμματιστεί νέα συνεδριαση σε μιά ύστατη προσπάθεια να υπάρξει λύση ενώ για τις 12 το μεσημέρι, είχε προγραμματιστεί η συνέντευξη Τύπου του Αλέκου Αλαβάνου.

    Αργά τη νύχτα η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ αποφάσισε να επιμείνει στην υποψηφιότητα του εργατολόγου Αλέξη Μητρόπουλου και ως εναλλακτική ενωτική λύση πρότεινε την υποψηφιότητα του βουλευτή Θοδωρή Δρίτσα, αλλά δεν υπήρξε συμφωνία.

    Ο κ. Τσίπρας, στην ομιλία του, αναφέρθηκε επί μακρόν στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες στον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι το τελευταίο διάστημα «υπήρξαν δυνάμεις στο συμμαχικό σχήμα, που δεν επιθυμούσαν τη σύνθεση και συγκρότησαν παράλληλα πολιτικά μέτωπα, με ξεχωριστή εφημερίδα και ξεχωριστές εκδηλώσεις και διακηρύξεις».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι οι δυνάμεις αυτές «θεώρησαν την κρίση ως ευκαιρία να διασπάσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και ενδεχομένως τον ΣΥΝ και να αναζητήσουν συμμαχίες σε άλλες κατευθύνσεις, στη βάση μιας υποτιθέμενης σκληρής και άκαμπτης ιδεολογικής γραμμής. Έτσι είναι δύσκολο να προχωρήσει μια συμμαχία», παρά το γεγονός -όπως είπε- ότι ο ίδιος έκανε πολλές παραχωρήσεις για να ξεπεραστεί η κατάσταση.

    Σημείωσε, μάλιστα, αναφερόμενος στον κ. Αλαβάνο, ότι «και οι επιθέσεις, τα χτυπήματα, η υπονόμευση του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ από το λεγόμενο "Μέτωπο" και από τον πρώην πρόεδρο του κόμματός μας δεν σταμάτησαν ούτε στιγμή».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κάλεσε τον κ. Αλαβάνο να δώσει εξηγήσεις στον κόσμο της αριστεράς για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Αναφερόμενος στη συζήτηση για την Περιφέρεια Αττικής, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ενώ επιδίωξε να υπάρξει λύση κοινά αποδεκτή «βρισκόμασταν μονίμως μπροστά σε τετελεσμένα, πίσω από τα οποία έπρεπε να συρθούμε για να διασώσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ. Βρισκόμασταν μπροστά σε μια τακτική που υπονόμευε συστηματικά κάθε προοπτική να υπάρξει ευρύτερη υποψηφιότητα», ενώ αναφέρθηκε και στην πρότασή του προς τον κ. Αλαβάνο να θέσει υποψηφιότητα για τον δήμο της Αθήνας, πρόταση που δεν έγινε δεκτή.

    «Θα το πω καθαρά: Είναι έξω από κάθε προηγούμενο η προσπάθεια ενός στελέχους της Αριστεράς να επιβάλει εκβιαστικά την υποψηφιότητά του», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι, ύστερα απ΄ όλα αυτά, δεν έχει το δικαίωμα να διακινδυνεύσει την πολιτική αξιοπρέπεια του χώρου.

    «Στο πλαίσιο αυτό, χαιρετίζω τη διαθεσιμότητα του Αλέξη Μητρόπουλου για την εκλογική μάχη στη περιφέρεια Αττικής, μια διαθεσιμότητα που προωθεί τη συνάντηση της ριζοσπαστικής αριστεράς με τον αριστερό σοσιαλιστικό χώρο», είπε ο κ. Τσίπρας και εισηγήθηκε στην ΚΠΕ να αποφασίσει τη στήριξη της υποψηφιότητας αυτής με όλες τις δυνάμεις. Πρόσθεσε δε:

    «Ταυτόχρονα εισηγούμαι να αποφασίσουμε ότι δεν θα κλείσουμε τη πόρτα, αλλά θα είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε άλλη ενωτική πρόταση, υπό τη προϋπόθεση ότι είναι πολιτικά ισχυρή, διασφαλίζει την ομοφωνία όλων των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ και βεβαίως, συμπεριλαμβάνει τον πολιτικό μας στόχο, τη συνάντηση με δυνάμεις από τον σοσιαλιστικό χώρο, που απεγκλωβίζονται από το ΠΑΣΟΚ της τρόικας και του μνημονίου».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [09] Νέα στάση εργασίας

    Ακινητοποιημένοι για πέντε ώρες θα μείνουν και σήμερα, Πέμπτη, ο ΟΣΕ και ο Προαστιακός, εξαιτίας στάσης εργασίας που έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις προωθούμενες αλλαγές στον ΟΣΕ, που θα πραγματοποιηθεί από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα.

    Οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας στις 12:00 έξω από το υπουργείο Υποδομών, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση του ΟΣΕ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [10] Πάνω απ΄ όλα με μεράκι

    Με αγνά, τοπικά, αγροτικά προϊόντα, παλιές συνταγές, μα πάνω απ΄ όλα μεράκι, γυναίκες τους Τριγώνου Έβρου, παρασκευάζουν χειροποίητα παραδοσιακά προϊόντα, που φέρουν τη σφραγίδα ποιότητας του Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού Γυναικών Τριγώνου "ΓΑΙΑ".

    Αυτό που ήθελαν, και απ΄ ό,τι φαίνεται το κατάφεραν, είναι να κάνουν το όνομα της "ΓΑΙΑΣ" συνώνυμο της γευστικής απόλαυσης και της ποιότητας. Η έδρα του συνεταιρισμού είναι στο χωριό Σπήλαιο, όπου λειτουργεί και το εργαστήριο παραδοσιακών εδεσμάτων.

    "Η δημιουργία του Συνεταιρισμού ήρθε ως αναγκαιότητα πριν από περίπου δώδεκα χρόνια", επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η οικονομολόγος, Ζωή Φραγκούδη και πρόεδρος του Συνεταιρισμού, με πρωτοβουλία της οποίας ξεκίνησε η όλη προσπάθεια.

    Και προσθέτει: "Αναζητώντας λύση για τη δημιουργική απασχόληση γυναικών, σε μία απομακρυσμένη περιοχή όπου δουλειές εκτός σπιτιού δεν υπήρχαν, αναλάβαμε την πρωτοβουλία να ιδρύσουμε το Συνεταιρισμό μας, αξιοποιώντας προγράμματα της ΕΕ. Έτσι, 21 γυναίκες, με πολλή όρεξη για δουλειά, καταστρώσαμε σχέδιο ανάπτυξης μιας επιχειρηματικής δραστηριότητας, με διάρκεια χρόνου. Και τι άλλο θα μπορούσαν να κάνουν καλύτερα οι γυναίκες μας από το να παρασκευάζουν παραδοσιακά προϊόντα, μία απασχόληση που θα ενίσχυε τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό".

    Τυπικός, θρακιώτικος, κόκκινος τραχανάς, ξινός και καυτερός, ζυμωμένος με ζωμό λαχανικών, ούματς (άσπρος τραχανάς), ιφκάδια (χυλοπίτες), κους-κους, χειροποίητες, παραδοσιακές πίτες (κολοκυθόπιτα, σουσαμόπιτα, σπανακοπρασόπιτα, τυρόπιτα), χειροποίητο φύλλο, γλυκά κουταλιού, όπως ρετσέλι (κολοκύθι με μέλι) και σύκο, μαρμελάδες από δαμάσκηνο, κορόμηλο, φραγκοστάφυλο, κράνα, αλλά και σπιτικά λικέρ (ακόμα κι από δυόσμο), είναι μερικά από τα χειροποίητα προϊόντα της "ΓΑΙΑΣ", που έχουν πλέον καθιερωθεί.

    Οι συνταγές συγκεντρώθηκαν, μέσα από καταγραφή παραδοσιακών συνταγών από γιαγιάδες της περιοχής, οι οποίες τηρούσαν ευλαβικά το παραδοσιακό τρόπο μαγειρέματος των προσφύγων από τη Βόρεια και Ανατολική Θράκη. Στη συνέχεια, οι γυναίκες του Συνεταιρισμού δοκίμασαν όλες τις συνταγές, από τις οποίες επέλεξαν αυτές, με τις οποίες παράγουν μέχρι σήμερα τα προϊόντα τους.

    "Όλα μας τα προϊόντα είναι χειροποίητα, παρασκευάζονται με παραδοσιακό τρόπο,από τοπικά αγροτικά προϊόντα. Προσπαθούμε να βάζουμε τα καλύτερα υλικά, κάτι που ενισχύει την προστιθέμενη αξία των χειροποίητων προϊόντων μας. Όλες οι πρώτες ύλες των προϊόντων μας καλλιεργούνται με βιολογικό τρόπο, σε ιδιόκτητες εκτάσεις του Συνεταιρισμού ή μελών του. Το εργαστήριο μας είναι πιστοποιημένο με ISO 22000: 2005, ενώ όλα τα παραγόμενα προϊόντα είναι βιολογικά πιστοποιημένα από την εταιρία ΔΙΩ", σημειώνει η κα Φραγκούδη.

    Η Ζωή Φραγκούδη, γεννημένη στο Σπήλαιο Τριγώνου, επέλεξε συνειδητά να επιστρέψει στο γενέθλιο τόπο, μετά τις σπουδές της στη Πάντειο Πανεπιστήμιο και στη συνέχεια στο πανεπιστήμιο Κλίμεντ Όχριτσικι της Σόφιας. Η μοίρα το έφερε έτσι, ώστε το δημοτικό σχολείο που πήγαινε η ίδια, να γίνει, σήμερα, έδρα του συνεταιρισμού που ίδρυσε. "Είναι δύσκολο, σε μία απομακρυσμένη περιοχή, που έχει αδειάσει από κόσμο, να κάνεις σχέδια", τονίζει η κα Φραγκούδη.

    Και προσθέτει: "Στο χωριό μας κατοικούσαν κάποτε 1.800 άτομα. Στο σχολείο, τότε, πηγαίναμε 160 παιδιά. Εδώ και πολλά χρόνια, πια, δεν έχουμε σχολείο στο Σπήλαιο. Η κόρη μου πηγαίνει σε ένα σχολικό κέντρο στην Πλάτη, το οποίο επίσης ετοιμάζεται να κλείσει, όπως έχουν κλείσει και άλλα σχολεία στην περιοχή. Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει. Ουσιαστικά, θα μείνουμε χωρίς σχολεία στο Τρίγωνο. Η περιοχή δεν είναι ελκυστική για τους νέους, που φεύγουν. Μόνο μεσήλικες και γέροι έχουν απομείνει. Με την καλλιέργεια λιγοστών στρεμμάτων γης, σίγουρα δεν μπορείς να επιβιώσεις. Θα ήθελα να δω κάποιες συντονισμένες προσπάθειες, για να ζωντανέψει ξανά ο τόπος".

    Έπειτα από δώδεκα χρόνια, παρ΄ όλες τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στο χρόνο, όταν μάλιστα άλλοι, παρόμοιοι συνεταιρισμοί, έχουν βάλει λουκέτο, η "ΓΑΙΑ" έχει ήδη γίνει γνωστή και πέρα από τα στενά όρια του νομού.

    Από την ίδρυσή του έως σήμερα, ο συνεταιρισμός έχει λάβει μέρος με τα προϊόντα του σε εκθέσεις, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπου έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές για την ποιότητα των προϊόντων του. Μία από τις δραστηριότητες του συνεταιρισμού είναι και η μαζική εστίαση (catering), με παραδοσιακά προϊόντα, σε εκδηλώσεις γάμων, βαπτίσεων, συνεδρίων κ.α.

    Το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων διατίθεται στην αγορά της Θράκης, ενώ παραγγελίες μπορούν να γίνουν απ' όλη την Ελλάδα, μέσω διαδικτύου (www.gaia-evros.gr). Η γενικότερη οικονομική κρίση, πάντως, άγγιξε και τη "ΓΑΙΑ", που είδε αυτό το διάστημα να μειώνονται οι παραγγελίες από καταστήματα.

    Όσο για τους απόδημους, προτιμούν να προμηθεύονται οι ίδιοι τα προϊόντα, το καλοκαίρι, όταν έρχονται για διακοπές.

    "Για τους Θρακιώτες, ο τραχανάς ο κόκκινος είναι το εθνικό φαγητό", μας λέει ένας μετανάστης από τη Γερμανία που προμηθεύτηκε από τη "ΓΑΙΑ" ποσότητες για όλο το χειμώνα.

    Και συμπληρώνει, χαριτολογώντας: "Παλιά λέγανε: 'τι σε ταΐζει η μάνα σου; Τραχανά με μπούκες'".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [11] Πανηγυρικά στον τελικό

    Η Ρωσία θα είναι η αντίπαλος της εθνικής υδατοσφαίρισης των γυναικών, αύριο, στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του Ζάγκρεμπ. Η κάτοχος του τίτλου στις δύο τελευταίες διοργανώσεις νίκησε σχετικά εύκολα 10-7 την Ολλανδία στον δεύτερο ημιτελικό και πλέον στέκεται τελευταίο εμπόδιο στο δρόμο της "γαλανόλευκης" προς το χρυσό μετάλλιο. Ο αγώνας άρχισε με σχεδόν μία ώρα καθυστέρηση, λόγω ισχυρής βροχόπτωσης.

    Να σημειωθεί ότι Ελλάδα και Ρωσία αναμετρήθηκαν και στην πρώτη φάση των αγώνων, σε ένα ματς που τελείωσε ισόπαλο 7-7. Πέρυσι η εθνική είχε ηττηθεί από τις Ρωσίδες στον «μικρό» τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Ρώμης (10-9), αλλά φέτος πήρε μία άτυπη ρεβάνς στον «μικρό» τελικό του World League, επικρατώντας με 8-7 στα πέναλτι.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 9 September 2010 - 6:31:04 UTC