Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Το 2013 το τέλος της διαδικασίας του Μνημονίου"
  • [02] Πλαφόν στις τιμές των καυσίμων
  • [03] Γ. Παπακωνσταντίνου: "Το κλίμα αλλάζει"
  • [04] Μεταστροφή υπέρ του Μνημονίου
  • [05] 'Εφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Δημήτρης Καμπερίδης
  • [06] Ρωσία: Πολύνεκρα επεισόδια στο Νταγκεστάν
  • [07] Επιστροφή στα θρανία
  • [08] "Χτίζουμε τον μεγάλο συνασπισμό"
  • [09] "Στρατηγική ενότητας"
  • [10] "Νίκη της Δημοκρατίας"
  • [11] Στην Κόπολα το Χρυσό Λιοντάρι
  • [12] Στην κορυφή οι ΗΠΑ
  • [13] Νίκη για την ΑΕΚ

  • [01] "Το 2013 το τέλος της διαδικασίας του Μνημονίου"

    Το δίλημμα «ή αλλάζουμε την Ελλάδα, ή την καταδικάζουμε» προέβαλε ο πρωθυπουργός Γ.Α. Παπανδρέου στη σημερινή του συνέντευξη στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της ΔΕΘ και ταυτόχρονα επεσήμανε την ανάγκη να σταματήσει η «μετρολογία», κυρίως από τα ΜΜΕ, καθώς έτσι δημιουργείται φόβος και πανικός.

    Ο Γ. Α. Παπανδρέου επεσήμανε, αναφερόμενος στους 11 μήνες που βρίσκεται στην κυβέρνηση, ότι «αλλάξαμε πορεία και δεν βουλιάξαμε», ενώ σώσαμε την Ελλάδα από τη χρεοκοπία, χωρίς αυτό να σημαίνει πως έχει σημάνει λήξη του συναγερμού.

    Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι παραμένει το πρόβλημα με τα έσοδα, αλλά πρόσθεσε πως δεν είναι ανυπέρβλητο και ότι είμαστε στο στόχο μας, εκφράζοντας την πεποίθηση πως στο τέλος του έτους θα έχουμε μειώσει το έλλειμμα στο 40%.

    Ο Γ. Α. Παπανδρέου τόνισε ότι δεν υπάρχει θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας: Η λογική αυτή θα ήταν καταστροφική για την οικονομία και το μέλλον μας και γιαυτό κάναμε ό,τι κάναμε τους 11 μήνες για να το αποφύγουμε, είπε.

    Υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν νέα μέτρα και πρόσθεσε ότι όσο πάμε καλά δεν χρειάζεται κανένα νέο μέτρο.

    «Δεν έχω ακούσει τίποτα για νέα περικοπή μισθού», ανέφερε χαρακτηριστικά. Όλοι, είπε, πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως πρέπει να πληρώνουν τους φόρους τους, όχι μόνο για λόγους αλληλεγγύης στην κοινωνία, αλλά για να πάει καλά η χώρα. Αν πλήρωναν όλοι τους φόρους τους και τις εισφορές τους - κάνουμε, είπε, διεύρυνση της φορολογικής βάσης και εκείνοι που πρέπει να πληρώσουν, να πληρώσουν - τότε δεν θα υπήρχαν τα μέτρα που ελήφθησαν.

    Ο πρωθυπουργός ζήτησε να σταματήσει η μετρολογία, ιδιαίτερα από τα ΜΜΕ, καθώς επιβαρύνει την κατάσταση και δημιουργεί φόβος και πανικό και ζήτησε να μην εμφανίζονται ως αποφάσεις οι όποιες συζητήσεις και οι όποιες προτάσεις. Δεν πρέπει να δαιμονοποιούνται οι όποιες ιδέες και ή όποια ανταλλαγή απόψεων, είπε.

    Ο Γ. Α. Παπανδρέου δήλωσε ότι το έργο της αναμόρφωσης της χώρας έχει ξεκινήσει και έστειλε "μήνυμα αισιοδοξίας, συλλογικής προσπάθειας και ευθύνης", τονίζοντας πως η πρόκληση που εχουμε μπροστά μας "είναι πατριωτική και όχι κομματική" και ότι "ή την κερδίζουμε όλοι μαζί ή βουλιάζουμε". "Όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε", τόνισε.

    Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι το 2013 είναι το τέλος της διαδικασίας που προβλέπει το Μνημόνιο και πρόσθεσε ότι όσο πιό γρήγορα γίνουν οι αλλαγές, τόσο πιό γρήγορα θα φύγουμε από τον περιορισμό του Μνημονίου ακόμη και πριν το 2013.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ακόμη ότι δεν θα υπάρξει εξίσωση των φόρων πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, όσο δεν υπάρχει μηχανισμός αναδιανομής.

    Σε ερώτηση για το μεγάλο μέγεθος της κυβέρνησης που προέκυψε από τον πρόσφατο ανασχηματισμό, ο πρωθυπουργός επεσήμανε μεν ότι το προηγούμενο σχήμα είχε μία πολύ θετική πορεία, αλλά, τόνισε, ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

    Το νέο σχήμα χρειάζεται γιατί υπάρχει ανάγκη επιτάχυνσης του ελέγχου και της εποπτείας στις προτεραιότητες που έχει θέσει η κυβέρνηση, είπε.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφορικά με το ρόλο του Θ. Πάγκαλου στην κυβέρνηση είπε ότι οι αποφάσεις που έλαβε δεν έχουν σχέση με πρόσωπα, αλλά με λειτουργίες που πρέπει να υπάρξουν για να είναι αποδοτική η κυβέρνηση.

    «Αξιοποιούνται πρόσωπα σε θέσεις που μπορούν να βοηθήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο κ. Πάγκαλος έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες και ρόλους», είπε.

    Ο κ. Παπανδρέου επιβεβαίωσε ακόμη ότι έχει στενή συνεργασία με τον πρώην αντιπρόεδρο της ΕΚΤ Λουκά Παπαδήμο ο οποίος θα είναι άμισθος σύμβουλός του σε θέματα οικονομίας.

    Ο Γ. Παπανδρέου αναφερόμενος στην φοροδιαφυγή έκανε λόγο για μία «χρόνια ασθένεια που αντιμετωπίζει το κράτος» και τόνισε ότι «τώρα είναι η ώρα να γίνουν οι μεγάλες αλλαγές». «Είναι πολύ σημαντικό να αλλάξουμε το φορολογικό μηχανισμό και αυτό είναι προτεραιότητά μας», δήλωσε.Πρόσθεσε ότι τώρα θα πρέπει να πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες.

    «Με έχετε δει να φυγομαχώ; Άλλοι είναι οι φυγάδες», τόνισε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση αν σκέφτεται να μετακινηθεί σε αξίωμα στην ΕΕ ή στον ΟΗΕ. «Ανέλαβα στα δύσκολα, δεν θα δειλιάσω. Εκεί έχω ταχτεί και θα μείνω», είπε.

    Εξάλλου, ο πρωθυπουργός έστειλε διπλό μήνυμα προς την Τουρκία - να συμβάλλει ουσιαστικά ώστε να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό - αλλά και στην Αλβανία - σε ό,τι αφορά την προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας. "Οι εθνικισμοί έχουν πάντα, πάντα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, όχι μόνο μεταξύ των χωρών αλλά και ανάμεσα στους πολίτες", τόνισε ο Γ. Παπανδρέου.

    Αντιδράσεις

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος σχολιάζοντας τα όσα είπε ο Γ. Α. Παπανδρέου στη συνέντευξή του στη Θεσσαλονίκη, δήλωσε πως "ένα χρόνο μετά τις ψεύτικες υποσχέσεις του, ότι "υπάρχουν λεφτά", ο Πρωθυπουργός, παρόλο που προσπάθησε να μας καθησυχάσει, μας έκανε τελικά περισσότερο ανήσυχους, με τη σύγχυση, τις αντιφάσεις, τις ανακρίβειες και τα κενά των δηλώσεών του".

    "Η πολύ κακή εμφάνιση του κ. Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη έδειξε τα δραματικά αδιέξοδα της πολιτικής του. Η ΝΔ επιμένει: Υπάρχει διέξοδος. Και προτείνει συγκεκριμένο Σχέδιο για να βγούμε από την Κρίση, το οποίο επαναφέρει την Ελπίδα στον τόπο μας", πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

    Εξ άλλου, το ΚΚΕ σε δική του ανακοίνωση αναφέρει ότι "όλα όσα ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός περί «αυτονόητου», «πατριωτισμού», «αναγκαίων αλλαγών» αποτελούν μεγάλα ψέματα εφόσον τα ίδια βάρβαρα μέτρα που έχει λάβει κατά του λαού και τα νέα που θα πάρει εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ και παντού έχουν το ίδιο αποτέλεσμα τραγικό τους λαούς ενώ δεν δίνουν καμία γιατρειά στον υπεργερασμένο καπιταλισμό".

    "Το αυτονόητο για τα λαϊκά στρώματα για να αποτρέψουν τα χειρότερα, για τα σύγχρονα δικαιώματά τους είναι να καταδικάσουν τώρα αυτή τη πολιτική αποδυναμώνοντας με τη πάλη και τη ψήφο τους τα κόμματα της ΕΕ. Να συμπορευθούν με το ΚΚΕ στους αγώνες και στις εκλογές για να χρεοκοπήσει η πλουτοκρατία και όχι ο λαός", προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης δήλωσε:

    «Συνέντευξη "Υπνοστεντόν", χωρίς ουσία, νεύρο και αποτέλεσμα.

    Είναι προφανής η αδυναμία του Πρωθυπουργού να απαντήσει στα προβλήματα που απασχολούν τη χώρα».

    "Το μόνο βέβαιο στην παρουσία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ είναι η συνέχιση της αποτυχημένης και βαθιάς αντικοινωνικής και ταξικής πολιτικής του μνημονίου", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ.

    Επίσκεψη στο Όσλο

    Ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, μετέβη χθες το απόγευμα στο Όσλο, όπου θα συμμετάσχει σήμερα, στην κοινή διάσκεψη που διοργανώνουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας, με θέμα "Οι προκλήσεις της Ανάπτυξης, Απασχόληση και Κοινωνική Συνοχή".

    Στις 11.15 π.μ. ο Γ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Νορβηγίας, κ. Στόλτενμπεργκ.

    Στις 12.45 μ.μ. ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει κοινή συνέντευξη Τύπου μαζί με τον Πρωθυπουργό της Νορβηγίας κ. Στόλτενμπεργκ, τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας κ. Θαπατέρο, τον Προέδρο της Λιβερίας, κ. Σιρλεάφ, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κ. Στάους Καν, και τον Γενικό Διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, κ. Σομάβια.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Πλαφόν στις τιμές των καυσίμων

    Στο 1,473 ευρώ το λίτρο καθορίστηκε η ανώτατη τιμή για την αμόλυβδη στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, με σημερινή απόφαση των υπουργείων Ανάπτυξης και Ενέργειας.

    Η ανώτατη τιμή θα ισχύσει για 7 ημέρες, οπότε θα επενεξεταστεί η σκοπιμότητα παράτασης των ανώτατων τιμών. Για τα λοιπά καύσιμα οι ανώτατες τιμές είναι: βενζίνη LRP 1,561, σούπερ αμόλυβδη 1,701, πετρέλαιο κίνησης 1,282 ευρώ το λίτρο. Η απόφαση για την επιβολή πλαφόν αναμένεται να ανακοινωθεί εντός της ημέρας.

    Στόχος της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπιστούν και να αποφευχθούν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας που παρατηρήθηκαν στα πρατήρια πώλησης καυσίμων.

    Προβλήματα στην αγορά καυσίμων

    Προβλήματα στην ομαλή τροφοδοσία της αγοράς, κυρίως με καύσιμα και άλλα προϊόντα, αναμένεται να δημιουργηθούν από σήμερα, εξαιτίας της απόφασης των ιδιοκτητών Βυτιοφόρων και Φορτηγών Δημόσιας Χρήσης, που έλαβαν στη διάρκεια Γενικής Συνέλευσης στη Θεσσαλονίκη, να προχωρήσουν σε νέα απεργία, παρά το γεγονός ότι ακόμη βρίσκονται σε καθεστώς πολιτικής επιστράτευσης, από τον περασμένο Ιούλιο, με τη μεγάλη απεργία που είχε παραλύσει την αγορά.

    Οι αυτοκινητιστές, που έχουν προαναγγείλει ότι θα κατέβουν στην Αθήνα με τα οχήματά τους, διαμαρτύρονται για το νομοσχέδιο, που αναμένεται να ψηφιστεί σύντομα από τη βουλή και το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει ριζικές αλλαγές στο καθεστώς που διέπει το επάγγελμά τους, στο πλαίσιο της πολιτικής της κυβέρνησης για το άνοιγμα των λεγόμενων "κλειστών επαγγελμάτων".

    Στο μεταξύ, ουρές παρατηρήθηκαν χθες στα βενζινάδικα που ήταν ανοιχτά στην Αθήνα, καθώς οι οδηγοί ΙΧ έσπευσαν να γεμίζουν τα ρεζερβουάρ σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τα προβλήματα που είχαν παρατηρηθεί το καλοκαίρι, που λόγω της απεργίας είχαν "στεγνώσει" τα πρατήρια υγρών καυσίμων.

    Πάντως οι πρατηριούχοι εκτιμούν ότι το φαινόμενο του καλοκαιριού δεν θα επαναληφθεί, καθώς οι εταιρίες πετρελαιοειδών θα προσπαθήσουν να εφοδιάσουν τα πρατήρια με τα δικά τους βυτιοφόρα, κάτι που δεν έγινε τον Ιούλιο, καθώς οι απεργοί είχαν εμποδίσει την έξοδο τα οχημάτων από τα διυλιστήρια.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Γ. Παπακωνσταντίνου: "Το κλίμα αλλάζει"

    Εντός του μηνός αναμένεται να μπει σταδιακά στη γραμμή εκκίνησης η διαδικασία για τη σύναψη "συμβολαίου" μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των τραπεζών, με αντικείμενο την αύξηση της πιστωτικής επέκτασης, ιδίως των ελληνικών επιχειρήσεων, μέσω συγκεκριμένων συμφωνιών ανά χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

    Το συμβόλαιο αυτό, για το οποίο θα προηγηθούν διαπραγματεύσεις και συνομιλίες με τις τράπεζες και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, προανήγγειλε από τη Θεσσαλονίκη ο αρμόδιος υπουργός, Γ. Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε: "Χωρίς να ισχυρίζομαι ότι θα δούμε ανάλογη πιστωτική επέκταση με το συνολικό ποσό που διατίθεται (σ.σ. κάνει λόγο για το νέο πακέτο εγγυήσεων προς τις τράπεζες), θα κάνουμε ότι μπορούμε".

    "Αρχίζουμε να βλέπουμε φως"

    Κατά την ομιλία του στο πανηγυρικό μέρος της γενικής συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ) και απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους επιχειρηματίες, ο κ.Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε ακόμη: "Θα δείτε την ελληνική οικονομία να φτάνει και να ξεπερνάει τους ρυθμούς ανάπτυξης του παρελθόντος".

    Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση βλέπει σταδιακά φως στο τούνελ -και ας μη γίνεται αυτό ακόμη αντιληπτό από τις επιχειρήσεις: "Είμαστε όρθιοι ως κοινωνία [β¦] Το κλίμα αλλάζει. Έχουν αρχίσει να μιλάνε για ελληνική αναγέννηση", σημείωσε.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Μεταστροφή υπέρ του Μνημονίου

    Μεταστροφή υπερ του μνημονίου και της συμφωνίας με την Τρόικα για την εξυγίανση της οικονομίας και την υπέρβαση της κρίσης,παρά τη στρατηγική κατά του μνημονίου εκ μέρους των κομμάτων της αντιπολίτευσης,"δείχνει" έρευνα της κοινής γνώμης σε πανελλαδικο επίπεδο, που διενήργησε η ΚΑΠΑ Research για το "Βήμα" της Κυριακής.

    Από την έρευνα φαίνεται πως το 50,9% των πολιτών δεν συμφωνεί με την κατά του μνημονίου στάση της ΝΔ, έναντι 39,1% αλλά και η απαισιοδοξία της πλειοψηφίας για την αποφυγή της πτώχευσης της χώρας,σε ποσοστό 46% έναντι 43,2%.

    Εξ άλλου, το ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως διατηρεί προβάδισμα 7,8 μονάδων, με 29,1% έναντι 21,3% της ΝΔ, 7,7% του ΚΚΕ, 4,55% του ΛΑΟΣ και 2,6% του ΣΥΡΙΖΑ.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας η οποία πραγματοποιήθηκε για «Το Βήμα» στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου σχετικά με το νέο κυβερνητικό σχήμα, οι πολίτες εμφανίζονται επιφυλακτικοί ως προς την αποτελεσματικότητά του για την αντιμετώπιση της κρίσης (53%).

    Η πλειοψηφία πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός έδειξε τάσεις συμβιβασμού (51,3%) με βασικό άξονα την εσωκομματική ισορροπία (65,6%).

    Οι πολίτες πιστεύουν, πάντως, ότι τοποθετήθηκαν στα νευραλγικά υπουργεία τα κατάλληλα πρόσωπα, με 6 στους 10 να θεωρούν π.χ.ότι ο Μ. Χρυσοχοΐδης θα καταφέρει να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της χώρας από τη θέση του υπουργού Ανάπτυξης και ότι ο κ. Λοβέρδος θα αντιμετωπίσει τις δυσκολίες στον τομέα της Υγείας.

    Περιγράφοντας το δίλημμα στο οποίο καλούνται να τοποθετηθούν, οι πολίτες υποστηρίζουν ότι θα δώσουν την ψήφο τους αναλόγως του αν συμφωνούν ή όχι με τις ρυθμίσεις του σχεδίου «Καλλικράτης» (46,7%), ενώ το 25,5% τονίζει ότι θα ψηφίσει αναλόγως του αν αποδέχεται ή απορρίπτει το μνημόνιο. Το 13,3% υποστηρίζει ότι θα σταθμίσει την ψήφο του, λαμβάνοντας υπόψη και τα δύο αυτά ζητήματα. Οταν δε καλούνται να απαντήσουν αν θα επιλέξουν κάποιον υποψήφιο με βάση τα προσωπικά του χαρακτηριστικά ή με βάση τη στάση του απέναντι στο μνημόνιο, το 71,7% δηλώνει ότι θα επιλέξει με βάση την ικανότητα του υποψηφίου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] 'Εφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Δημήτρης Καμπερίδης

    Μετά από ολιγόμηνη μάχη με τον καρκίνο έφυγε χθες από τη ζωή ο ηθοποιός Δημήτρης Καμπερίδης και η κηδεία του θα γίνει στις 5 σήμερα το απόγευμα, από το Α΄Νεκροταφείο Αθηνών.

    "Για έναν από τους πρωτοπόρους της καινοτομίας στο Ελληνικό Θέατρο" κάνει λόγο η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ σε σχετικό τηλεγράφημα και εκφράζει την θλίψη της για τον πρόωρο θάνατο του ηθοποιού που "η ζωή του υπήρξε ταυτισμένη με την τέχνη την οποία υπηρέτησε με δημιουργικότητα, αξιοπρέπεια και ήθος".

    Ο Δημήτρης Καμπερίδης γεννήθηκε στην Δράμα σπούδασε στη Δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου και του Πέλλου Κατσέλη και υπήρξε ως μέλος της ιστορικής ομάδας των αποφοίτων της σχολής του 1970 , ιδρυτικό μέλος του Ελεύθερου Θεάτρου.

    Η πρώτη του θεατρική εμφάνιση έγινε με το Λαϊκό Θέατρο του Μάνου Κατράκη, ενώ δεκάδες είναι οι συμμετοχές του στο Θέατρο Τέχνης, το Αμφιθέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου, την ομάδα Χορικά, το ΚΘΒΕ. Επίσης έπαιξε σε πολλές κινηματογραφικές και τηλεοπτικές σειρές, ενώ έγραψε μια νουβέλα με τον τίτλο "Η κιβωτός της Πελαγίας".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Ρωσία: Πολύνεκρα επεισόδια στο Νταγκεστάν

    Δύο αστυνομικοί και δύο αντάρτες σκοτώθηκαν την Κυριακή το βράδυ σε επεισόδια που έγιναν στη ρωσική καυκασιανή δημοκρατία του Νταγκεστάν, που συνορεύει με την Τσετσενία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ.

    Το αιματηρό επεισόδιο έγινε στην πόλη Κομσομόλσκαγιε στη περιοχή Κιζιλιούρτ ανέφερε τοπικός αστυνομικός αξιωματούχος .

    Οι αντάρτες είχαν ταμπουρωθεί σε ένα σπίτι και άνοιξαν πυρ κατά αστυνομικής περιπολίας αφού νωρίτερα είχαν εμπλακεί σε επεισόδια με τον τοπικό αξιωματούχο της διοίκησης της περιοχής γιατί τους ζήτησε να παραδώσουν τα όπλα τους.

    Στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με την αστυνομική περιπολία δύο αντάρτες και δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν, μετέδωσε το Ιντερφάξ.

    Σοβαρά πολύνεκρα επεισόδια έγινα το πρωί της Κυριακής και στην πρωτεύουσα του Νταγκεστάν, Μαχατσάλκα όπου έχασε τη ζωή του ο επικεφαλής του τμήματος πάταξης των εξεγερμένων ανταρτών του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών ενώ οκτώ αντάρτες, μεταξύ τους και μία γυναίκα σκοτώθηκαν σε αστυνομική επίθεση στο χώρο όπου είχαν καταφύγει.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] Επιστροφή στα θρανία

    Περισσότεροι από 1.300.000 μαθητές ξεκινούν από σήμερα τα μαθήματα για το νέο σχολικό έτος στα 15.500 σχολεία, όπου θα διδάξουν 160.000 εκπαιδευτικοί.

    Η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου είπε ότι τα κενά υπολογίζονται γύρω στα 2.645, χωρίς όμως ωστόσο αυτός να είναι ο τελικός αριθμός. Πάντως 9.000 πιστώσεις για την πρόσληψη ισάριθμων αναπληρωτών βρίσκονται στην διάθεση του υπουργείου Παιδείας για να καλύψει ανάγκες των σχολείων.

    Οι εκπαιδευτικοί πάντως, σύμφωνα με δηλώσεις του μέλους του ΔΣ της ΟΛΜΕ, Θέμη Κοτσιφάκη, ανησυχούν ότι οι ελλείψεις θα είναι πολύ μεγαλύτερες από όσο υπολογίζει το υπουργείο Παιδείας, ενώ αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι οι δυσλειτουργίες των σχολείων θα είναι δεδομένες λόγω και ενός άλλου παράγοντα: Πρόκειται για τη μείωση των κονδυλίων για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων, δηλαδή θέρμανση, καθαριότητα, συντήρηση οι οποίες είναι μειωμένες σε σχέση με πέρυσι στο 1/3.

    Η υπουργός Παιδείας πάντως έχει επισημάνει ότι σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καταβάλλεται προσπάθεια να αυξηθούν αυτά τα κονδύλια.

    Επίσης, διαβεβαίωσε ότι το 87% των βιβλίων θα είναι σήμερα στα χέρια των μαθητών ενώ και όσα λείπουν είναι λιγοστά ή θα τα πάρουν οι μαθητές με καθυστέρηση λίγων ημερών.

  • **Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας θα επισκεφθεί το 26ο Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας.

    Ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς θα παραστεί στον αγιασμό για την νέα σχολική χρονιά στο 28ο γυμνάσιο Παγκρατίου.

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα επισκέπτεται το 20ό Γυμνάσιο Περιστερίου, ενώ στον αγιασμό στο Λύκειο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης παρίσταται ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [08] "Χτίζουμε τον μεγάλο συνασπισμό"

    Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική της στον οικονομικό τομέα ασκεί ο πρόεδρος της ΝΔ, επισημαίνοντας ότι με το μνημόνιο η χώρα βυθίζεται όλο και πιο πολύ στην ύφεση, στα λουκέτα και την απελπισία. Σε συνέντευξή του στην εφ. "Τύπος της Κυριακής", ο κ. Αν.Σαμαράς εκτιμά ότι γύρω από την εναλλακτική προοπτική διεξόδου από την κρίση, την οποία έχει διατυπώσει το κόμμα του συσπειρώνονται ήδη ευρύτερες δυνάμεις της κοινωνίας και σημειώνει ότι "οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι μόνο μια στιγμή, ένα μόνο σκαλοπάτι για να χτίσουμε αυτόν το μεγάλο συνασπισμό ανατροπής των αδιεξόδων».

    «Δεν χρειάζεται να κουραστούμε για να πείσουμε κανέναν ότι η πολιτική του ΠΑΣΟΚ είναι αδιέξοδη, αυτό το ξέρουμε όλοι πια. Εκείνο που εμείς πρέπει να κάνουμε είναι να πείσουμε για την εναλλακτική πολιτική και να μετατρέψουμε την οργή σε ελπίδα», τονίζει ο κ. Σαμαράς.

    Ο αρχηγός της ΝΔ επισημαίνει ότι "ως αντιπολίτευση έχουμε ένα καθήκον να δώσουμε πολιτική διέξοδο σε αυτή τη συσσωρευμένη πίεση, να δώσουμε στην κοινωνία χειροπιαστή και ρεαλιστική προοπτική και να δει ο κόσμος ότι υπάρχει άλλη διέξοδος πέρα από το φαύλο κύκλο στον οποίο οδηγεί αυτό το Μνημόνιο".

    Ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρεται στην εναλλακτική προοπτική διεξόδου από την κρίση, την οποία έχει διατυπώσει το κόμμα του και εκτιμά ότι γύρω από αυτή συσπειρώνονται ήδη ευρύτερες δυνάμεις της κοινωνίας, ενώ τονίζει ότι στόχος μας στις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι να φτάσει το μήνυμα της ελπίδας σε όλο τον ελληνικό λαό και να δοθεί η ευκαιρία στο εκλογικό σώμα να αντιδράσει πολιτικά.

    Και αυτό γιατί «αν δεν αντιδράσει πολιτικά σήμερα υπάρχει κίνδυνος να ξεσπάσει η λαϊκή οργή αργότερα. Αυτός είναι ο στόχος και αυτός είναι ο πήχης και δεν μπορεί στο μέσο μιας τέτοιας κοινωνικής κρίσης εμείς να "μετράμε κουκιά"».

    Ο αρχηγός της ΝΔ υπογραμμίζει ακόμη ότι «μας ενδιαφέρει να έρθουμε στην εξουσία για να αλλάξουμε την Ελλάδα και να την αλλάξουμε τη θέληση του ελληνικού λαού, όχι με τον "μπαμπούλα" του μνημονίου. Γιατί οι μεγάλες αλλαγές ποτέ δεν γίνονται με το στανιό, πότε δεν γίνονται κόντρα στην οργή και την απελπισία της κοινωνίας. Εμείς, λοιπόν, χτίζουμε αυτό το μεγάλο συνασπισμό που θα αλλάξει την Ελλάδα. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι μόνο μια στιγμή, ένα μόνο σκαλοπάτι για να χτίσουμε αυτή τη μεγάλη δύναμη ανατροπής των αδιεξόδων».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [09] "Στρατηγική ενότητας"

    «Οι πολιτικές συμμαχίες δεν διασπώνται. Τα κόμματα διασπώνται. Οι συμμαχίες άλλοτε προχωρούν και διευρύνονται, άλλοτε ανασυγκροτούνται, άλλοτε τελειώνουν. Δεν τελειώνουν, όμως, όταν υπάρχει διαφορά στην επιλογή προσώπων, αλλά όταν υπάρχει διαφορά στρατηγικής. Στο ΣΥΡΙΖΑ οι περισσότερες δυνάμεις συμφωνούμε στη στρατηγική της ενότητας της Αριστεράς και της συνάντησης με ευρύτερες δυνάμεις από το σοσιαλιστικό χώρο», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΥΝ και της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο "Βήμα της Κυριακής".

    Ωστόσο, επισημαίνει ότι «όσοι συμφωνούμε σε αυτή τη στρατηγική θα προχωρήσουμε μαζί ανεξάρτητα από τις επιλογές προσώπων, επιλογές για τις οποίες εμείς εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο για ενωτικές λύσεις». Και αναφέρει τα ονόματα των κκ. Δρίτσα και Λαφαζάνη που "έπεσαν στο τραπέζι" ως λύσεις για υποψήφιοι Περιφερειάρχες, λύσεις που δεν έγιναν δεκτές από όσους «εδώ και καιρό έχουν διατυπώσει δημόσια διαφορετικούς σχεδιασμούς». «Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες των επιλογών του», προσθέτει.

    Ο Αλέξης Τσίπρας ερωτώμενος γενικότερα για την κατάσταση στο χώρο της Ανανεωτικής Αριστεράς, που θυμίζει "πεδίο μάχης", απαντά αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά των κ.κ. Φώτη Κουβέλη και Αλέκου Αλαβάνου και τονίζει ότι η κοινωνία υποφέρει και εμείς οφείλουμε να της δώσουμε ελπίδα:

    «Και αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνει ούτε με προσωπικούς σχεδιασμούς, ούτε με κυβερνητικά φλερτ. Στο καράβι της Αριστεράς κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να ταξιδεύουν μόνο στην πρώτη θέση και μάλιστα γαντζωμένοι σε καρέκλες. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Είναι το χείριστο μήνυμα προς τον κόσμο που υποφέρει», υπογραμμίζει.

    Σε ερώτηση τι απαντά σε αυτούς που τον έχουν επικρίνει ότι δεν ξεκαθάρισε τις σχέσεις του, εδώ και ένα χρόνο, με τον Αλ. Αλαβάνο, ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι «αποδεικνύεται ότι υπήρχε εδώ και καιρό σχεδιασμός για ξεχωριστή πορεία. Εμείς έχουμε την υποχρέωση να εξαντλούμε κάθε δυνατότητα για αποφυγή των δυσάρεστων εξελίξεων» και αναφέρει τις εναλλακτικές προτάσεις που έκανε στον πρώην πρόεδρο του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ.

    Συνέντευξη Αλ. Αλαβάνου

    Ο πρώην Πρόεδρος του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Real news" δηλώνει πως η υποψηφιότητά του για την περιφέρεια Αττικής αποσκοπεί στο να καταδείξει πως "το μνημόνιο δεν είναι μονόδρομος, ότι υπάρχει εναλλακτική λύση με επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, με σβήσιμο ενός μεγάλου μέρους του και με αναγέννηση του κοινωνικού κράτους".

    Απαντώντας στις κατηγορίες ότι διασπά την Αριστερά, ο κ. Αλαβάνος λέει ότι η πρωτοβουλία "θέλει να ενώσει την αριστερά με ένα ολόκληρο κόσμο που της έχει γυρίσει την πλάτη. Πρώτα από όλα τη νέα γενιά. Αυτή είναι η μεγάλη διάσπαση της αριστεράς. Κι αυτή θέλουμε να γεφυρώσουμε".

    Ερωτώμενος ποιος θα έχει τις ευθύνες,καθώς οδηγούμαστε σε de facto διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Αλαβάνος σημειώνει ότι "μια είναι η μεγάλη ευθύνη. Να σπάσει η λογική του μονόδρομου. Να πειστεί η κοινωνία ότι μπορούμε να ζήσουμε με το Κοινωνικό Κράτος. Όλες οι άλλες έρχονται σε δεύτερη θέση".

    Ο κ. Αλαβάνος σημειώνει αν ο ΣΥΡΙΖΑ βγάλει ουσιαστικά συμπεράσματα από τις περιφερειακές εκλογές, αν αποκτήσει δημοκρατική συγκρότηση, αν φύγει από τη λογική του μικρόκοσμου και ανοιχτεί στην κοινωνία, έχει μέλλον μπροστά του.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [10] "Νίκη της Δημοκρατίας"

    Γιορτή της Δημοκρατίας χαρακτήρισε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη χθεσινή μέρα, με δεδομένη την υπεροχή του "ναι" με ποσοστό 58% στο δημοψήφισμα που διεξήχθη.

    Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, η συμμετοχή στο δημοψήφισμα ήταν 77,5%, πράγμα που υπογράμμισε ιδιαίτερα ο Ερντογάν σχολιάζοντας το αποτέλεσμα.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε επίσης ότι "απόψε ηττήθηκε η αντίληψη που τάσσεται υπέρ των στρατιωτικών πραξικοπημάτων. Ηττήθηκε η αντίληψη που αντιστέκεται στην αλλαγή και σε αυτά που θα επιφέρει η αλλαγή".

    "Η ισχύς της εθνικής βούλησης θα εμποδίσει κάθε είδους βρώμικα σχέδια" είπε ο Ερντογάν και σημείωσε ότι "δεν πρόκειται για νίκη του κόμματός μας, αλλά για νίκη της Δημοκρατίας. Δεν παρέλειψε όμως να τονίσει το εξής: "Ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης είχε χαρακτηρίσει το δημοψήφισμα, ψήφο εμπιστοσύνης. Είμαι περίεργος πώς θα χαρακτηρίσει τη διαδικασία από εδώ και πέρα".

    Εκτός από την έγκριση της πρόσφατης τροποποίησης του συντάγματος, το αποτέλεσμα σημαίνει σημαντική νίκη για το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

    ΕΕ: Βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σήμερα την έγκριση με δημοψήφισμα στην Τουρκία της συνταγματικής αλλαγής που αποτελεί "ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση", προειδοποιώντας ότι θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την υλοποίηση και της εφαρμογή της στη χώρα.

    Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος "καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη δέσμευση των Τούρκων πολιτών, υπέρ των μεταρρυθμίσεων, για να αυξήσουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους", δήλωσε ο Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στέφαν Φούλε.

    Ομπάμα: "Ενίσχυση της δημοκρατίας"

    Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας ότι το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, που πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία, ενισχύει τον εκδημοκρατισμό της χώρας.

    Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία του δημοψηφίσματος για τη συνέχιση των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία, αλλά και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ταυτότητας της.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [11] Στην Κόπολα το Χρυσό Λιοντάρι

    Η αμερικανίδα σκηνοθέτης Σοφία Κόπολα, 39 ετών, τιμήθηκε με το Χρυσό Λιοντάρι για την ταινία της "Somewhere" κατά την τελετή λήξης του 67ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, χθες το βράδυ.

    Ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής της Mostra, ο αμερικανός σκηνοθέτης Κουέντιν Ταραντίνο - ένας στενός φίλος της Σοφίας Κόπολα, της οποίας υπήρξε και σύντροφος, εκθείασε τις "καλλιτεχνικές αξίες" της ταινίας που "μας μάγεψε από την πρώτη σκηνή: κάθε φορά που ξεκινάμε να συζητήσουμε, επιστρέφουμε σε αυτή την ταινία", είπε ανακοινώνοντας το βραβείο.

    Επιπλέον, ένα ειδικό Χρυσό Λιοντάρι απονεμήθηκε στον αμερικανό παραγωγό και σκηνοθέτη Μόντε Χέλμαν, 78 ετών, προσωπικότητα του ανεξάρτητου σινεμά των δεκαετιών του '70 και του '80, "για το σύνολο της καριέρας του".

    Ο Μόντε Χέλμαν που στη Βενετία παρουσίασε την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του εδώ και τριάντα χρόνια, "Road To Nowhere", ήταν αυτός που ανακάλυψε τον Ταραντίνο κάνοντας την παραγωγή της πρώτης του ταινίας, "Reservoir Dog".

    Το Ασημένιο Λιοντάρι της Καλύτερης Σκηνοθεσίας απονεμήθηκε στην ταινία "La Balada triste de trompeta" του ισπανού Αλεξ ντε λα Ινγλέσια, 45 ετών, μια αλλόκοτη κωμωδία με φόντο τον "Φρανκισμό".

    Τέλος, ένα ειδικό βραβείο της κριτικής επιτροπής απονεμήθηκε στην ταινία "Essential Killing" του Πολωνού Γιέρζι Σκολιμόφκσι. Ο πρωταγωνιστής, ο αμερικανός Βινσεντ Γκάλο τιμήθηκε επίσης με το βραβείο για την καλύτερη ανδρική ερμηνεία για το ρόλο του ενός αφγανού φυγά που καταλήγει στην Κεντρική Ευρώπη: σχεδόν πανταχού παρών για 83 λεπτά στην οθόνη, δεν βγάζει ούτε μια λέξη από το στόμα του.

    Το βραβείο για την καλύτερη γυναικεία ερμηνεία έλαβε η νεαρή γαλλίδα ηθοποιός Αριαν Αμπεντ, για τον ρόλο της Μαρίνας στο "Attenberg", δεύτερη ταινία της ελληνίδας σκηνοθέτιδας Αθηνάς Ραχήλ Τσαγκάρη.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [12] Στην κορυφή οι ΗΠΑ

    Τον τίτλο του φαβορί για την κατάληψη του χρυσού μεταλλίου επιβεβαίωσε η εθνική των ΗΠΑ στο Μουντομπάσκετ της Τουρκίας ανεβαίνοντας στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου στη διοργάνωση, μετά από 16 χρόνια και συγκεκριμένα από το 1994 στο Τορόντο. Παρά τις απουσίες των μεγάλων αστεριών, ο Κέβιν Ντουράντ (28π.) και η παρέα του επικράτησαν, 81-64, της «οικοδέσποινας» Τουρκίας στον τελικό, στο κλειστό «Σινάν Ερντέμ» της Κωνσταντινούπολης.

    Αυτό ήταν το 4ο χρυσό μετάλλιο των ΗΠΑ, ενώ μετρούν ακόμη 3 αργυρά και 3 χάλκινα σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Στην πρώτη συμμετοχή της σε τελικό Μουντομπάσκετ, η Τουρκία κατέκτησε το πρώτο της μετάλλιο (αργυρό) στη διοργάνωση και δεύτερο στην ιστορία της, μετά το αργυρό στο Ευρωμπάσκετ του 2001, πάλι μέσα στην Κωνσταντινούπολη.

    Τα δεκάλεπτα: 17-22, 32-42, 48-61, 64-81

    Το πρώτο μετάλλιο για τη Λιθουανία

    Στον πίνακα των μεταλλίων ενός Μουντομπάσκετ «έγραψε» το όνομά της για πρώτη φορά στην ιστορία της η Λιθουανία κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο στο κλειστό «Σινάν Ερντέμ» της Κωνσταντινούπολης. Με 33 πόντους (5/7 τρίποντα) από τον Λίνας Κλέιζα και νταμπλ νταμπλ (14π. 10ρ.) του Σίμας Γιασάιτις, η επόμενη διοργανώτρια του Ευρωμπάσκετ έκανε επίδειξη δύναμης επί της Σερβίας (99-88) στο μικρό τελικό, στον οποίο συμμετείχε για πρώτη φορά σε 3 παρουσίες της στη διοργάνωση. Όπλο των Λιθουανών τα αμυντικά ριμπάουντ, η πίεση στην άμυνα και το "run n' gun". Απογοητευμένοι οι Σέρβοι και χωρίς ενέργεια μετά την υπερπροσπάθεια απέναντι στην Τουρκία στον ημιτελικό βρέθηκαν και στο -22, 50-72, στο 29ο λεπτό και συμβιβάστηκαν με την 4η θέση στην πρώτη συμμετοχή τους σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Για τους ηττημένους, ο Νόβιτσα Βελίτσκοβιτς σημείωσε 18 πόντους, 12 ο Κέσελι, 10 ο Σαβάνοβιτς και 9 ο Τεόντοσιτς.

    Τα δεκάλεπτα: 22-23, 38-48, 54-72, 88-99

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [13] Νίκη για την ΑΕΚ

    ΑΕΚ - Πανσερραϊκός: 2-0

    Αποδίδοντας στο μεγαλύτερο διάστημα της αναμέτρησης πολύ καλό ποδόσφαιρο, η ΑΕΚ νίκησε στο γήπεδο της Ριζούπολης τον Πανσερραϊκό με 2-0 στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας, επιτυγχάνοντας την πρώτη νίκη της στην εφετινή διοργάνωση. Τα τέρματα των "κιτρινόμαυρων" σημείωσαν οι Τζιμπούρ και Καφές, στο 26ο και 70ο λεπτό αντίστοιχα. Αντίθετα, η μακεδονική ομάδα παραμένει η μοναδική χωρίς βαθμό στην κατηγορία.

    ΞΑΝΘΗ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: 1-1

    Ισόπαλο 1-1 έληξε το παιχνίδι της Ξάνθης με τον Πανιώνιο. Η ομάδα της Νέας Σμύρνης προηγήθηκε στο 12ο λεπτό με τον Ριέρα και οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν στο 51' με πέναλτι του Μαρσελίνιο. Να σημειώσουμε ότι ο Πανιώνιος αγωνίστηκε από το 36ο λεπτό με δέκα παίκτες, λόγω αποβολής του Τσότσαλιτς, ενώ από το 89' με δέκα, λόγω αποβολής του Ριέρα.

    Ολυμπιακός Βόλου - Εργοτέλης 0-1

    Με γκολ του Μπούντιμιρ στο 67ο λεπτό ο Εργοτέλης νίκησε μέσα στο Βόλο τον τοπικό Ολυμπιακό με 1-0. Η θεσσαλική ομάδα ήταν καλύτερη, αλλά δεν μπόρεσε να νικήσει τον τερματοφύλακα των φιλοξενούμενων, Δασκαλάκη, ο οποίος με εντυπωσιακές αποκρούσεις «κράτησε» ανέπαφη την εστία του.

    ΑΕΛ - ΚΑΒΑΛΑ: 0-0

    Χωρίς νικητή έληξε το ματς στο «Αλκαζάρ» μεταξύ της ΑΕΛ και της Καβάλας, στο πλαίσιο της 2ης ημέρας του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας. Η ομάδα της Λάρισας ήταν καλύτερη, αλλά δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες της και να πάρει τη νίκη, που θα την ανέβαζε στην πρώτη θέση της βαθμολογίας.

    Άρης - Παναθηναϊκός: 0-1

    Μεγάλη νίκη για τον Παναθηναϊκό, καθώς επικράτησε στη Θεσσαλονίκη του Αρη με 1-0. Ο πρωταθλητής ήταν καλύτερος, αλλά πήρε τη νίκη με το αμφισβητούμενο πέναλτι, το οποίο υπέδειξε στο 43ο λεπτό ο διαιτητής Δαλούκας, σε ανατροπή του Βύντρα από τον Χαβίτο, και αξιοποίησε ο Σισέ.

    Εξω φρενών με τη διαιτησία του Δαλούκα εμφανίστηκε ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού, αλλά και πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας στάθηκε στο πέναλτι και τόνισε: «σήμερα διαπράχθηκε ένα καθαρό έγκλημα, εναντίον του ελληνικού ποδοσφαίρου. Πρέπει να ξεβρωμίσει ο τόπος».

    Σε ήπιους τόνους απάντησε η ΠΑΕ Παναθηναϊκός με ανακοίνωσή της. Η διοίκηση του «τριφυλλιού» συνέστησε ψυχραιμία και αποφυγή δηλώσεων που μπορεί να δυναμιτίσουν το κλίμα μεταξύ των «αιωνίων».

    Ολυμπιακός - Κέρκυρα: 2-0

    Την πρώτη νίκη του στο πρωτάθλημα σημείωσε ο Ολυμπιακός, που επικράτησε στο άδειο (λόγω τιμωρίας) "Γ. Καραϊσκάκης" της Κέρκυρας με 2-0. Το σκορ άνοιξε ο Μέλμπεργκ στο 29ο λεπτό και το τελικό αποτέλεσμα διαμόρφωσε ο Ριέρα, στο 86΄.

    Αστέρας Τρίπολης - ΠΑΟΚ: 0-0

    Ο ΠΑΟΚ δεν μπόρεσε να λυγίσει την αντίσταση του Αστέρα και έμεινε στο 0-0 στην Τρίπολη. Συνολικά με μέτρια απόδοση η ομάδα της Θεσσαλονίκης δεν μπόρεσε να διασπάσει την πολυπρόσωπη άμυνα των γηπεδούχων, μολονότι οι τελευταίοι αγωνίζονταν από το 51ο λεπτό με δέκα παίκτες, λόγω της αποβολής του Ουντότζι.

    Ατρόμητος - Ηρακλής: 1-1

    Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με γκολ του Περόνε στο 63ο λεπτό, για να ισοφαρίσει ο «Γηραιός» στο 88΄ με τον Σολτάνι.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 13 September 2010 - 6:30:46 UTC