Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σήμερα οι αποφάσεις για το πλαφόν
  • [02] Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μετακίνησης
  • [03] Η ατζέντα της Τετάρτης 15/9/2010
  • [04] "Ισοδύναμες με τις βουλευτικές"
  • [05] Νέο σύστημα μετά το 2013
  • [06] Καταγγελίες καταναλωτών
  • [07] Προσοχή στα ...αντιβιοτικά
  • [08] Η "θεία Αγκάθα"

  • [01] Σήμερα οι αποφάσεις για το πλαφόν

    Σήμερα αναμένονται τελικές αποφάσεις για την αναπροσαρμογή του πλαφόν στα υγρά καύσιμα με επικρατέστερο σενάριο την επιβολή νέας τιμής, που θα ισχύει και πάλι μόνο για τα πρατήρια.

    Οι πρατηριούχοι ζήτησαν να αυξηθεί η τιμή του πλαφόν και να διαμορφωθεί περίπου στο 1,52 ευρώ το λίτρο για την αμόλυβδη και το αίτημα βρήκε θετική ανταπόκριση από το υπουργείο. Σήμερα το πρωί οι εκπρόσωποι των πρατηριούχων θα συναντηθούν με τον υφυπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Ντ. Ρόβλια και ακολούθως θα υπάρξουν ανακοινώσεις.

    Στο αίτημα πάντως των πρατηριούχων να επιβληθεί πλαφόν σε όλα τα στάδια της διακίνησης και εμπορίας υγρών καυσίμων δεν ανταποκρίθηκε το υπουργείο.

    Στις 2 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί συνάντηση του υφυπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Ντ. Ρόβλια με τους εκπροσώπους των πρατηριούχων για να εξεταστεί εκ νέου το θέμα και να συζητηθούν τα προβλήματα στη λειτουργία του ανταγωνισμού στη λιανική αγορά υγρών καυσίμων.

    Στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες με τις δύο Ομοσπονδίες του κλάδου (Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος και Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων), η ηγεσία του υπουργείου δέχθηκε να αναπροσαρμόσει προς τα πάνω το πλαφόν, προκειμένου να αντικατοπτρίζει και τις αυξήσεις στις διεθνείς τιμές που έγιναν από την Παρασκευή (στα στοιχεία της συγκεκριμένης ημέρας βασίστηκε ο καθορισμός του πλαφόν) μέχρι σήμερα. Ωστόσο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων δήλωσε σε χθεσινοβραδυνή ανακοίνωση ότι θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις, ανεξάρτητα από την αύξηση της ανώτατης τιμής, αν η κυβέρνηση δεν επιβάλει πλαφόν και στα προηγούμενα στάδια διακίνησης των καυσίμων, δηλαδή στα διυλιστήρια και τις εταιρίες εμπορίας, ή δεν ανακαλέσει το πλαφόν.

    Χθες, Τρίτη, υπήρξε παρέμβαση εισαγγελέα για πρατηριούχο στην Καλλιθέα που διαπιστώθηκε από τα συνεργεία ελέγχου ότι πωλούσε την αμόλυβδη με τιμή ακριβότερη από το πλαφόν αλλά στη συνέχεια δεν ασκήθηκε δίωξη. Από το υπουργείο σημειώνεται ότι θα γίνονται συστάσεις και θα επιβάλλονται χρηματικά πρόστιμα σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος για τις παραβάσεις αλλά δεν θα υπάρξουν διώξεις.

    Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος κ. Κιούσης χθες στην Αττική 250 πρατήρια πωλούσαν τις βενζίνες χαμηλότερα από το πλαφόν, 300 πρατήρια πωλούσαν με βάση το πλαφόν και 850 πρατήρια είχαν τιμές πάνω από το πλαφόν καθώς, όπως σημείωσε, η τιμή αγοράς στη χονδρική ήταν στα όρια του πλαφόν. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν ορισμένα πρατήρια να μην λειτουργήσουν σήμερα για να μην πωλούν με ζημιά.

    Ακαρπη η συνάντηση Ρέππα-Ιδιοκτητών Φορτηγών & Βυτιοφόρων

    Ακαρπη απέβη η νέα συνάντηση που είχαν χθες ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας, με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Φορτηγών και Βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης.

    Μετά τη συνάντηση, δεν έγιναν δηλώσεις από την πλευρά του υπουργού, ενώ οι συνδικαλιστές δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και κάλεσαν την κυβέρνηση έστω και την ύστατη αυτή στιγμή να δώσει λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

    Σε μια κίνηση καλής θέλησης προς τους επαγγελματίες αυτοκινητιστές, ο υπουργός Μεταφορών Δ. Ρέππας, προχώρησε σε αύξηση της άυλης αξίας των αδειών Φορτηγών Δημόσιας Χρήσης.

    Όπως έγινε γνωστό τροποποιείται η παράγραφος 7 του άρθρου 14 του νομοσχεδίου, το οποίο έχει ήδη εισαχθεί προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της βουλής και ορίζεται ότι για τη χορήγηση αδειών κυκλοφορίας ΦΔΧ οι ενδιαφερόμενες μεταφορικές εταιρίες καταβάλλουν εφάπαξ υπέρ του Δημοσίου ειδική εισφορά ανάλογα με την κατηγορία και το μικτό βάρος του φορτηγού οχήματος.

    Συγκεκριμένα το ποσό αυτό ορίζεται σε 10.000 ευρώ για τον πρώτο τόνο, 2.000 ευρώ για κάθε επόμενο και μέχρι τους 7 τόνους και 1.500 ευρώ για κάθε επόμενο και μέχρι τους 40 τόνους.

    Σε ό,τι αφορά τα βυτιοφόρα και ειδικότερα αυτά που μεταφέρουν υγρά καύσιμα τα ποσά της ειδικής εισφοράς διαμορφώνονται ως εξής:

    - Είκοσι επτά χιλιάδες ευρώ για τον πρώτο τόνο.

    - Τρεις χιλιάδες ευρώ για κάθε επόμενο και μέχρι τους σαράντα δύο τόνους.

    Με την τροποποίηση του συγκεκριμένου άρθρου προβλέπεται επίσης ότι το ποσό που καταβάλλεται για την λήψη της άδειας ΦΔΧ, λογίζεται ως έξοδο και εκπίπτει του εισοδήματος, επιμεριζόμενο κατά το ένα τρίτο για τα επόμενα 3 χρόνια από τη λήξη της άδειας.

    Σήμερα αντιπροσωπεία των αυτοκινητιστών θα μεταβεί στη Βουλή, όπου θα εκθέσει τις απόψεις της στην αρμόδια επιτροπή, όπου συζητείται το επίμαχο νομοσχέδιο.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μετακίνησης

    Εκδηλώσεις σε όλη την Αθήνα, με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών για τη χρήση των δημόσιων μέσων μεταφοράς, του ποδηλάτου και της πεζής κίνησης διοργανώνονται από αύριο έως την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μετακίνησης.

    Με σύνθημα "Μετακινούμαστε έξυπνα ζούμε καλύτερα", φορείς και οργανώσεις επιχειρούν μια μόνιμη προσπάθεια βελτίωσης της ζωής των πολιτών, μέσω της προώθησης αειφόρων τρόπων μετακίνησης και της συνετής χρήσης του αυτοκινήτου κατά τρόπο οικονομικό, ασφαλή και περιβαλλοντικά φιλικό.

    Στη φετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μετακίνησης συμμετέχουν 1468 πόλεις. Η Ελλάδα συμμετέχει επισήμως με πέντε πόλεις: Θεσσαλονίκη, Λαμία, Πανόραμα Θεσσαλονίκης, Γιαννιτσά, Βέροια.

    Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου με εκδηλώσεις στην πλατεία Συντάγματος και την οδό Πανεπιστημίου, η οποία θα δοθεί στο κοινό από τις 11 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα.

    Τις εκδηλώσεις οργανώνουν το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, μαζί με τον Όμιλο ΟΑΣΑ, (ΕΘΕΛ, ΗΣΑΠ, ΗΛΠΑΠ, ΑΜΕΛ, ΤΡΑΜ), τον ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟ, το Δήμο Αθηναίων, τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, το Διεθνές Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, την Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις, τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, το Σύλλογο Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας Πάνος Μυλωνάς, τη ΜΚΟ Επιβάτης, το Ecocity, και το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων.

    Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μετακίνησης αποτελεί μία εκστρατεία ευαισθητοποίησης των πολιτών. Κινητοποιεί τις πόλεις της Ευρώπης να αναδείξουν αυτές τις χρήσεις και να επενδύσουν στις απαραίτητες αλλαγές στις υποδομές.

    Σκοπός είναι να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες να δράσουν ενάντια στη μόλυνση του αστικού περιβάλλοντος από τις μετακινήσεις, βελτιώνοντας ταυτόχρονα την ποιότητα της αστικής ζωής.

    Συγκεκριμένα προβλέπει την: α) προώθηση των εναλλακτικών μορφών μετακίνησης εκτός του αυτοκινήτου, β) αύξηση της ευαισθητοποίησης των πολιτών σχετικά με τη μόλυνση και γ) προβολή της πόλης σε διαφορετικές συνθήκες, ιδιαίτερα με την απαγόρευση κυκλοφορίας των αυτοκινήτων σε συγκεκριμένες περιοχές.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Η ατζέντα της Τετάρτης 15/9/2010

  • Δεύτερη μέρα της επίσκεψης της γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στη ΔΕΘ

    09:30 -Συνάντηση με τη διοίκηση της ΔΕΘ και της HELEXPO.

    11:00 - Συνέντευξη Τύπου στο συνεδριακό κέντρο της ΔΕΘ "Νικόλαος Γερμανός" (περίπτερο 8) στην αίθουσα C.

    13:00 - Περιοδεία στην ΕΛΒΟ. όπου θα μιλήσει με τους εργαζόμενους.

  • Επίσκεψη του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και προεέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη

    09:00 - Περιοδεία στο ΤΕΒΕ. (Κωλέττη 23).

    10:30 - Επίσκεψη στον ΟΣΕ, συνάντηση με τους εργαζόμενους.

    09:00:00 Εθελοντική αιμοδοσία στη Θεσσαλονίκη με ελεύθερη συμμετοχή για όλους. Διοργανώνεται από την αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής. Θα συμμετέχει και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Θεσσαλονίκη/φουαγιέ του νέου δημαρχείου

    11:00:00 Εξεταστική Επιτροπή για τη Ζίμενς - Εξέταση μαρτύρων - Ντόρα Μπακογιάνη. Βουλή - αίθουσα 223

    11:00:00 Συνέντευξη Τύπου για τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της "Ημέρας χωρίς αυτοκίνητο", παραχωρούν ο δήμος Θεσσαλονίκης και οι συνδιοργανωτές της εκδήλωσης. Θεσσαλονίκη/Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη, (Εθνικής Αμύνης 27)

    11:30:00 Συνέντευξη της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΞ. Παρουσίαση των βασικών αξόνων της εξωτερικής πολιτικής από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου στους διπλωματικούς συντάκτες. Αθήνα/Αίθουσα Σεφέρη (Βασ. Σοφίας 1)

    12:00:00 Συνέντευξη Τύπου για συνέδριο «Τρεις γενοκτονίες, μία στρατηγική», που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του νομάρχη Γ. Σγουρού. Αθήνα/Παλιά Βουλή

    12:30:00 Το Συντονιστικό όργανο των επαγγελματιών καφέ, μπαρ, εστιατορίων οργανώνει ανοιχτή εκδήλωση ενάντια στην καθολική απαγόρευση καπνίσματος στα κέντρα εστίασης και αναψυχής. Αθήνα/Ιανός (Σταδίου 24)

    12:00:00 Τακτικό συνέδριο Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων υπουργείου Πολιτισμού. Αθήνα/ξενοδοχείο "Αθενς Ιμπέριαλ"

    12:00:00 Συνέντευξη Τύπου παραχωρεί ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, ώστε να παρουσιάσει το καλλιτεχνικό του πρόγραμμα. Θεσσαλονίκη/φουαγιέ της πλατείας του Μεγάρου.

    12:30:00 Εκδήλωση με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Δημοκρατίας οργανώνει η ΑΧΕΠΑ - Ελλάδας. Αθήνα/Μέγαρο "Υπατία" (Πατησίων)

    13:00:00 Συνέντευξη Τύπου των Επιτροπών της ΔΕΜΑ (Διεθνής Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων) και ΟΕΜΑ (Οργανωτική Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων) με θέμα την πορεία εργασιών της διοργάνωσης των Μεσογειακών Αγώνων 2013. Βόλος/ξενοδοχείο Valis (παραλία Αγριάς)

    13:00:00 Συνάντηση ΥΦΥΠΕΞ-Σπύρου Κουβέλη με Γενική Διευθύντρια Action Aid International -Joanna Kerr. Θα του παραδώσουν κείμενο με 83.000 υπογραφές για την εκστρατεία "1GOAL - Εκπαίδευση για Όλους". Αθήνα/Ζαλοκώστα 10 (8ος ορ.)

    13:00:00 Συνέντευξη Τύπου επικεφαλής της συνεργασίας πολιτών "Θεσσαλονίκη- Δημιουργική Πόλη" Τ. Τζήκα. Θεσσαλονίκη/Mediterranean Palace

    18:00:00 Εκδήλωση «Ελληνική Οικονομία: Η Επόμενη Μέρα», με κεντρικό ομιλητή τον Γιάννο Παπαντωνίου. Διοργανώνεται από το Κέντρο Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής (ΚΕΠΠ) και μιλούν: Ν. Μηταράκης, Σ. Ρομπόλης, Ι. Στουρνάρας. Αθήνα/Μέγαρο Καρατζά

    19:00:00 Συνέντευξη Τύπου του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας. Ο διευθυντής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας- LTFN, του Α.Π.Θ., καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης και η HELEXPO ΑΕ παραχωρούν συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των γεγονότων με θέμα NANOTEX 2011: Νανοτεχνολογία & Οργανικά Ηλεκτρονικά. Θεσσαλονίκη/Περίπτερο 13 και Stand 19

    ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

    13:30:00 Τζούντο-Άφιξη μεταλλιούχων (Ηλιάδης, Μπουκουβάλα) από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Θα είναι παρόντες ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Αηδόνης, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, κ. Μπιτσαξής. . Ελευθέριος Βενιζέλος

    18:00:00 Ποδόσφαιρο-Γιουρόπα Λιγκ: Συνέντευξη Τύπου του προπονητή της ΑΕΚ Ντούσαν Μπάγεβιτς. Αίθουσα Τύπου ΟΑΚΑ

    19:45:00 Ποδόσφαιρο-Γιουρόπα Λιγκ Συνέντευξη Τύπου του προπονητή της Χάιντουκ Σπλίτ Στάνγκο Ποκλέποβιτς. Αίθουσα Τύπου ΟΑΚΑ

  • Ποδόσφαιρο-Κύπελλο Ελλάδας (Β` φάση)

    15:45 ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ-ΙΩΝΙΚΟΣ

    15:45 ΕΟΡΔΑΪΚΟΣ 2007-ΚΑΛΛΙΘΕΑ

    15:45 ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ-ΤΡΙΚΑΛΑ

    15:45 ΑΙΑΣ ΣΑΛΑΜΙΝAΣ-ΠΙΕΡΙΚΟΣ

    15:45 ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ-ΒΕΡΟΙΑ

    15:45 ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΕΠΑΝΩΜΗΣ-ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ

    15:45 ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ-ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ

    15:45 ΚΟΖΑΝΗ-ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ

    15:45 ΔΟΞΑ ΚΡΑΝΟΥΛΑΣ-ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΑΝΗΣ

    17:00 ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ 2005-ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ

    18:00 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ-ΟΦΗ

    18:00 ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ

    19:30 ΡΟΔΟΣ-ΔΙΑΓΟΡΑΣ

    15:45 ΑΕΤΟΣ ΣΚΥΔΡΑΣ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

  • Μπάσκετ-Κύπελλο Ελλάδας (Α` φάση, 1η αγωνιστική)

    Κατσιμήδου 17.00 ΑΟ Αίολος Τρικάλων - Απόλλων Πατρών

    ΕΑΚ Μίκρας Α' 17.00 ΓΣ Μ.Αλέξανδρος - ΑΟ Παγκρατίου

    Βαρδινογιάννειο 18.00 ΟΦ Ηρακλείου - ΑΓΟ Ρεθύμνου

    ΕΑΚ Λάρισας 17.00 ΓΣ Ολύμπια Λάρισας - ΑΕΠ Ολυμπιάς

    ΔΑΚ Πολίχνης 17.00 ΑΜΣ Αναγέννηση Φλόγα - ΚΑΟ Δράμας

    ΔΑΚ Άργους 17.00 ΑΕΚ Άργους - ΑΟΚ Ικαροι Σερών

    ΜΕΝΤ 17.00 ΜΕΝΤ - ΑΟ Αμύντας

    ΔΑΚ Καλαμαριάς 17.00 ΜΓΣ Απόλλων Καλαμαριάς - ΓΣ Λαυρίου

    Λευκάδας 17.00 ΑΕ Δόξα Λευκάδας - ΓΣ Διαγόρας Ρόδου

    Περάματος 17.00 ΓΣ Περάματος/Ερμής - ΣΦΚ Πιερικός/Αρχέλαος

    Ν.Ερυθραίας 18.00 Πανερυθραϊκός ΑΣ - ΑΟ Νήαρ Ηστ

    Δούκα 18.00 ΑΣΕ Δούκα - ΑΕ Ν.Κηφισιάς

    ΔΑΚ Λαγκαδά 18.00 ΜΑΣ Ερμής Λαγκαδά - ΑΣ Τρίκαλα 2000

    Αρναίας 17.00 ΣΑ Στρατωνίου - ΑΣ Κόροιβος Αμαλιάδας

    Αιγάλεω 18.00 Αιγάλεω ΑΟ - ΣΕΦΑ Αρκαδικός

    ΔΑΚ Ευόσμου 17.00 ΑΠΣ Αίας Ευόσμου - Πανελευσινιακός ΑΟΚ

  • Ποδόσφαιρο-Τσάμπιονς Λιγκ (1η ημέρα)

    5ος ΟΜΙΛΟΣ

    Μπάγερν-Ρόμα

    Κλουζ-Βασιλεία

    6ος ΟΜΙΛΟΣ

    Μαρσέιγ-Σπαρτάκ Μόσχας

    Ζίλινα-Τσέλσι

    7ος ΟΜΙΛΟΣ

    Ρεάλ Μαδρίτης-Αγιαξ

    Μίλαν-Οσέρ

    8ος ΟΜΙΛΟΣ

    Αρσεναλ-Μπράγκα

    Σαχτάρ Ντόνετσκ-Παρτιζάν

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] "Ισοδύναμες με τις βουλευτικές"

    Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου είναι ισοδύναμες με τις βουλευτικές κι έχουν μεγάλη σημασία διότι είναι οι πρώτες εκλογές μετά το Μνημόνιο, τόνισε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο πλαίσιο της επίσκεψης της στην 75η ΔΕΘ.

    Κάλεσε τους ψηφοφόρους να «συντρίψουν» στις εκλογές το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. και να ψηφίσουν τους συνδυασμούς της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που στηρίζει το ΚΚΕ. Για τον δεύτερο γύρο πρότεινε να ψηφίσουν «λευκό» και «άκυρο» στις περιπτώσεις που δεν θα είναι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

    Χαρακτήρισε «παραπλανητικό, ψευδή και επικίνδυνο» τον διαχωρισμό των κομμάτων και των συνδυασμών σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς.

    Για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είπε ότι έχει εξαπολύσει την πιο βάρβαρη επίθεση σε βάρος των εργαζομένων και «είναι ικανή να πατήσει επί πτωμάτων». Ακόμα κι αν οι διαδικασίες του Μνημονίου λήξουν το 2013 οι επιπτώσεις θα συνεχιστούν για αρκετά χρόνια και μετατίθενται για μετά το 2015 οι προβλέψεις ότι το ΑΕΠ θα φτάσει σε επίπεδο πριν από την κρίση.

    Για τη Ν.Δ. τόνισε ότι δεν ψήφισε το Μνημόνιο, αλλά στην πραγματικότητα στηρίζει τα μέτρα και δεν λέει ότι θα τα καταργήσει αν έρθει στην εξουσία.

    Κατηγόρησε τον ΛΑ.Ο.Σ ότι είναι «δεκανίκι» του συστήματος και κάνει αντικομμουνισμό με «αντιπαροχή».

    Για τον ΣΥΝ και τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α είπε ότι υιοθετούν φαινομενικά ρηξικέλευθη θέση, όπως είναι η ανατροπή του Μνημονίου, αλλά ουσιαστικά συσκοτίζουν την πραγματική αιτία που οδηγεί στην προώθηση των αντιλαϊκών μέτρων και «δηλητηριάζουν» τον ριζοσπαστισμό του ελληνικού λαού. Χαρακτήρισε «αστεία» αυτά που λέει ο Αλέκος Αλαβάνος περί αναδιάρθρωσης του χρέους.

    «Ο αγώνας σήμερα πρέπει να κατευθύνεται στην αναγκαιότητα ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλίων, να βλέπει κάθε μικρή ή μεγάλη αναμέτρηση με αυτή την προοπτική», είπε η κα Παπαρήγα και πρόσθεσε: «Ο λαός δεν είναι όχλος, ούτε μάζα που παραπαίει, ούτε χυλός. Είναι αυτός που θα φέρει τη μεγάλη ανατροπή».

    Η κα Παπαρήγα κατήγγειλε ότι υπάρχουν «στημένα» διπλά ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. στις αυτοδιοκητικές εκλογές, με δήθεν «αντάρτες», που αποδεικνύονται «βασιλικότεροι του βασιλέως», και αυτό το κάνουν γιατί φοβούνται την αποσκίρτηση ψηφοφόρων τους. Ανέφερε ως παραδείγματα τις υποψηφιότητες του Γιάννη Δημαρά και του Αλέξη Μητρόπουλου. Αιχμές για τις θέσεις που υποστηρίζουν και τον τρόπο που παρουσιάζουν τις υποψηφιότητες τους άφησε εναντίον των Παναγιώτη Ψωμιάδη, Κώστα Γκουλέκα και Γιάννη Μπουτάρη.

    Η γ.γ. του ΚΚΕ κατηγόρησε το Υπουργείο Υγείας ότι εμπαίζει τη Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης. Ζήτησε να λυθεί άμεσα το θέμα της μεταφοράς μαθητών στα σχολεία και υπογράμμισε ότι είναι πρόκληση να γίνεται συζήτηση για χτύπημα της φοροδιαφυγής όταν θεσπίζονται επίσημες φοροαπαλλαγές.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Νέο σύστημα μετά το 2013

    Νέο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ θα έχουμε μετά το 2013, ανέφερε η υπουργός Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΜΕΓΚΑ. Θα προηγηθούν όμως, όπως τόνισε, αλλαγές στα λύκεια.

    Συγκεκριμένα η υπουργός τόνισε: "Από του χρόνου η πρώτη λυκείου, θα έχει καινούργιο πρόγραμμα. Τα παιδιά που θα πάνε του χρόνου στην πρώτη λυκείου, θα φοιτήσουν σε μια δευτέρα και τρίτη λυκείου, τελείως διαφορετική. Με πολύ λίγα μαθήματα. Θα έχουν τέσσερα υποχρεωτικά μαθήματα στα οποία θα κάνουν διπλάσιο αριθμό ωρών στο σχολείο. Θα έχουν λίγα μαθήματα επιλογής, στα οποία θα δουλεύουν με εργασίες, όπως και στα βασικά μαθήματα. Θα αλλάξει ο τρόπος αξιολόγησης των μαθητών. Θα υπάρχουν εξετάσεις εσωτερικές στο σχολείο και ο βαθμός θα συνδέεται με τα πανεπιστήμια, τα οποία θα ορίζουν τα μαθήματα που απαιτούνται για την εισαγωγή και τη στάθμιση της βαθμολογίας. Αυτό όμως σημαίνει αλλαγή και στα Πανεπιστήμια. Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας που συζητάμε για τις αλλαγές στα Πανεπιστήμια και τα Τεχνολογικά Ιδρύματα της χώρας".

    Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι το λύκειο να γίνει "μια αυτόνομη μονάδα, όπου το παιδί ως πολίτης θα πρέπει να συμπληρώνει τη γνώση του". Όσο για τις αλλαγές στις πανελλήνιες εξετάσεις του 2011, η υπουργός είπε ότι έχει ήδη ανακοινωθεί αναδιάρθρωση όλης της ύλης η οποία έχει μειωθεί. Συγχρόνως μελετώνται αλλαγές στα μηχανογραφικά.

    Ιδιαίτερα όμως η υπουργός αναφέρθηκε στο νέο ψηφιακό σχολείο. Συγκεκριμένα από τον Οκτώβριο θα αρχίσει να λειτουργεί ένα σύστημα σύμφωνα με το οποίο η ύλη βρίσκεται στο διαδίκτυο και οι μαθητές μπορούν να ο παρακολουθούν ζωντανά από την οθόνη του υπολογιστή. Να βλέπουν τον εκπαιδευτικό, να κάνουν ερωτήσεις και να παίρνουν απαντήσεις. Η αρχή για το ψηφιακό σχολείο γίνεται από τα δημοτικά στα οποία θα πάνε φορητά εργαστήρια με υπολογιστές, που θα μπαίνουν στις τάξεις για να γίνεται το μάθημα, ενώ θα τοποθετηθούν διαδραστικοί πίνακες στην β΄τάξη γυμνασίου.

    Αλλά και τα παιδιά του λυκείου θα έχουν την υποστήριξη της διδασκαλίας από το διαδίκτυο.

    "Στόχος για τη β΄και γ΄λυκείου" είπε η υπουργός "είναι ο μαθητής να μην χρειάζεται ούτε φροντιστήριο, ούτε βοήθεια. Έχουμε φτάσει στο σημείο να κάνουν φροντιστήριο τα παιδιά του δημοτικού και οι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από το σύστημα πρέπει και εμείς να αλλάξουμε ως νοοτροπία".

    Σε ερώτημα σχετικά με την έλλειψη υποδομών στα σχολεία, η υπουργός απάντησε: "Θα αφήσουμε μια γενιά παιδιών πίσω, θεωρώντας ότι πρέπει να κάνουμε πρώτα το τέλειο σχολείο και μετά να βάλουμε τον υπολογιστή; Εμείς θέλουμε αυτή η γενιά, να είναι μια γενιά που θα έχει στα χέρια της όλα αυτά που χρειάζεται για να ανταγωνιστεί, σε παγκόσμιο επίπεδο".

    Η υπουργός διευκρίνισε πάντως ότι δεν θα δοθούν φορητοί υπολογιστές στους μαθητές της α΄γυμνασίου καθώς όπως είπε "η Ευρωπαϊκή Ένωση μας ζητάει πίσω τα λεφτά για τους υπολογιστές που είχαν δοθεί χωρίς να υπάρχει ψηφιακό περιεχόμενο, χωρίς να υπάρχει μάθημα και εκπαίδευση των εκπαιδευτικών. Πήραν τα παιδιά τους υπολογιστές στα σπίτια τους και παίζανε".

    Η υπουργός διευκρίνισε ότι όσον αφορά στις οικονομικές εκκρεμότητες προς τους εκπαιδευτικούς, "έχουν πληρωθεί όλοι οι ωρομίσθιοι και αναπληρωτές. Όπως επίσης και από την Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη που έγινε πέρσι. Υπάρχει πρόβλημα με την Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη του 2008 και 2009, όπως και με έναν αριθμό διδασκόντων σε ευρωπαϊκά προγράμματα, γιατί έγιναν τα προγράμματα αυτά και πήραν ανθρώπους χωρίς να υπάρχουν προβλέψεις και πιστώσεις αλλά και καμία νομική δέσμευση. Πάντως εξαντλείται κάθε προσπάθεια για να λυθεί το θέμα".

    Σχετικά με τη συζήτηση για τα εκπαιδευτικά κενά και τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη, η υπουργός επισήμανε ότι τα κενά που υπάρχουν είναι 2.500. Τα 1500 είναι σε 70 ειδικότητες και τα 1000 στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. "Ανακοινώσαμε", τόνισε, "και 4.200 εκπαιδευτικούς ως πλεόνασμα, πράγμα που σημαίνει ότι σχολεία και διευθύνσεις έχουν περισσότερους εκπαιδευτικούς, σε συγκεκριμένες ειδικότητες, από αυτούς που χρειάζονται".

    Για τον αριθμό των μαθητών η Άννα Διαμαντοπούλου υπενθύμισε το νόμο που λέει ότι στην τάξη μπορούν να είναι μέχρι 30 παιδιά όσον αφορά στη δευτεροβάθμια και 25 στην Πρωτοβάθμια. "Στόχος μας - είπε - είναι τα 25 παιδιά ανά τμήμα. Εκεί που υπάρχει θέμα χώρου ή άλλου είδους ζητήματα πάμε από τα 25 στο σύν 10%. Σύμφωνα με στοιχεία από τους περιφερειακούς διευθυντές δεν υπάρχει ούτε ένα τμήμα πάνω από 30 παιδιά και μόνο ένα ποσοστό 7% των τμημάτων φτάνει στα 27-28 παιδιά".

    Ακόμη η υπουργός είπε ότι τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας και τα Σχολεία Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης θα λειτουργήσουν κανονικά.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Καταγγελίες καταναλωτών

    Εκατοντάδες παράπονα και καταγγελίες που αφορούν κυρίως τις τράπεζες δέχονται καθημερινά οι καταναλωτικές οργανώσεις από καταναλωτές -μέλη τους οι οποίοι επιθυμούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

    Ωστόσο, από την πλευρά τους οι τράπεζες επισημαίνουν ότι οι πολίτες εξυπηρετούνται κανονικά, ενώ διευκρινίζουν ότι υπήρξαν κάποια προβλήματα κατά τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του νόμου καθώς δεν είχε ολοκληρωθεί η ενημέρωση όλου του προσωπικού που εργάζεται στις τράπεζες.

    Εξάλλου, σήμερα Τετάρτη (15/09) ο προϊστάμενος της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή (ΓΓΚ) Δημ. Σπυράκος θα συναντηθεί με εκπροσώπους τραπεζών και καταναλωτικών οργανώσεων προκειμένου να συζητηθεί η σωστή εφαρμογή του νόμου και να πάψουν οι αντιδικίες μεταξύ των δανειοληπτών και των τραπεζών.

    Επίσης, η ΓΓΚ έθεσε την περασμένη εβδομάδα σε λειτουργία ειδική τηλεφωνική γραμμή για την παροχή πληροφοριών στους πολίτες σχετικά με την εφαρμογή του νόμου για τη ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων. Η τηλεφωνική γραμμή έχει τον αριθμό 80111 97367 (σ.σ.: που προκύπτει, προσθέτοντας στο 80111 τους αριθμούς που αντιστοιχούν στα γράμματα ΧΡΕΟΣ). Η τηλεφωνική γραμμή λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 9.00 έως τις 22.00 και το Σάββατο από 9.00 έως 17.00. Η κλήση επιβαρύνεται μόνο με αστική χρέωση, από οπουδήποτε στην Ελλάδα κι αν καλεί ο καταναλωτής.

    ΚΕΠΚΑ: "Εμπόδια από τις τράπεζες στη ρύθμιση οφειλών"

    Δεκάδες παράπονα καταναλωτών-δανειοληπτών οι οποίοι επιθυμούν να ενταχθούν, στο Νόμο 3869/2010, για τη ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων που σχετίζονται με τις τράπεζες, δέχεται καθημερινά το ΚΕΠΚΑ-Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών

    Σύμφωνα με το ΚΕΠΚΑ, τράπεζα αρνήθηκε να παραλάβει την έτοιμη αίτηση του καταναλωτή, για την έκδοση της κατάστασης οφειλών του. Η αίτηση ήταν σύμφωνη, με το υπόδειγμα της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, αλλά η τράπεζα επέμεινε ο καταναλωτής να υπογράψει το δικό της υπόδειγμα.

    Επίσης, τράπεζα πίεσε καταναλωτή να κάνει διαπραγμάτευση, απευθείας μαζί της και χωρίς να ζητάει την υπαγωγή του, στο νόμο, άλλη τράπεζα ισχυρίστηκε ότι έχει εγκύκλιο, από το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, ότι για να γίνει ρύθμιση οφειλών, ο καταναλωτής πρέπει να αποπληρώσει όλη την οφειλή του, σε 4 χρόνια ενώ τράπεζα ζήτησε εκκαθαριστικό εφορίας, για να διασταυρώσει το ΑΦΜ του καταναλωτή κλπ.

    Οπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Γενική Γραμματέας του ΚΕΠΚΑ Ευαγγελία Κεκελέκη "υπάρχει νόμος ο οποίος πρέπει να εφαρμοστεί. Οι τράπεζες από την πρώτη ημέρα εφαρμογής του νόμου δημιουργούν προβλήματα στους καταναλωτές ενώ η πληροφόρηση που παρέχουν τα υποκαταστήματά τους είναι παραπλανητική".

    Σύμφωνα με την κ. Κεκελέκη αύριο Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή σύσκεψη με τις τράπεζες και τις καταναλωτικές οργανώσεις. "Εχουμε πληροφορίες ότι οι τράπεζες αρνούνται να συμμετάσχουν. Εάν δεν έρθουν επιβεβαιώνουν όλα όσα λέγονται ότι δρουν ανεύθυνα με αρπακτική συμπεριφορά και επιδιώκουν να παραβιάσουν τον νόμο. Οι τράπεζες πρέπει επιτέλους να δανείζουν με υπευθυνότητα" ανέφερε η κ. Κεκελέκη.

    ΕΚΠΟΙΖΩ: "Οι τράπεζες να επιδείξουν τη δέουσα σοβαρότητα"

    Επίσης και η καταναλωτική οργάνωση ΕΚΠΟΙΖΩ λαμβάνει καθημερινά δεκάδες καταγγελίες από καταναλωτές-δανειολήπτες για την απαράδεκτη αντιμετώπιση που είχαν από τραπεζικούς υπαλλήλους, όταν τους κατέθεσαν τις αιτήσεις για αναλυτικές καταστάσεις οφειλών, όπως προβλέπει το α. 2 του Ν. 3896/2010.

    Σύμφωνα με τις καταγγελίες, υπάρχουν υποκαταστήματα τραπεζών που ζήτησαν χρηματικό ποσό, κατά πλήρη παράβαση του νόμου, για την έκδοση και παράδοση της αναλυτικής κατάστασης οφειλών.

    Άλλες τράπεζες δε δέχονται τις αιτήσεις που τους υποβάλλουν οι οφειλέτες, τις οποίες ως επί το πλείστον έχουν προμηθευτεί από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, και τους υποβάλλουν στη διαδικασία να συμπληρώνουν άλλες αιτήσεις ή τους παραπέμπουν από το ένα υποκατάστημα στο άλλο. Επίσης ζητούν από τους καταναλωτές εκκαθαριστικό εφορίας ή το Ε9 για ακίνητη περιουσία.

    Καταναλώτρια κατήγγειλε ότι υπάλληλος από υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας αντί για αναλυτική κατάσταση των οφειλών της υπέδειξε να γράψει χειρόγραφα σε λογαριασμό του προϊόντος το ύψος της οφειλής.

    "Είμαστε ανεκτικοί επειδή είναι αρχή αλλά ο νόμος είναι νόμος και πρέπει να εφαρμοστεί" δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ Παναγιώτα Καλποθαράκου.

    Όπως τόνισε η κ. Καλαποθαράκου, οι τράπεζες, στην καλύτερη περίπτωση παρουσιάζουν προχειρότητα στον τρόπο διαχείρισης των αιτήσεων των οφειλετών, στη χειρότερη προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο ή και να αποτρέψουν ακόμα τους καταναλωτές από το να επωφεληθούν των προνομιακών ρυθμίσεων του νόμου.

    "Οι τράπεζες πρέπει να επιδείξουν τη δέουσα σοβαρότητα, εφαρμόζοντας τις διατάξεις του νόμου και η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή πρέπει να επιβάλει τα από το νόμο προβλεπόμενα πρόστιμα σε όσα πιστωτικά ιδρύματα δε συμμορφώνονται" δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Καλαποθαράκου.

    Η κ. Καλαποθαράκου υπενθυμίζει ότι προκειμένου να συνδράμουν οι καταναλωτικές οργανώσεις στην προσπάθεια εξωδικαστικού συμβιβασμού, χρειάζονται τα εξής έγγραφα:

    1. Αντίγραφο αναλυτικής κατάστασης οφειλών εφόσον πρόκειται για οφειλές προς πιστωτικά ιδρύματα. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με διάταξη του νόμου, οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να απαντήσουν εντός πέντε εργάσιμων ημερών σε αίτηση του ενδιαφερόμενου, σε κάθε τράπεζα ξεχωριστά για αναλυτική κατάσταση των οφειλών, κατά κεφάλαιο, τόκους και έξοδα.

    2. Εκκαθαριστικά Εφορίας τριών τελευταίων ετών (αντίγραφο).

    3. Ε9 για ακίνητη περιουσία και τυχόν μεταβολές της (αντίγραφο).

    4. Τυχόν λοιπά δικαιολογητικά (προβλήματα υγείας, ανεργία κτλ).

    ΙΝΚΑ: "Οι τράπεζες κωλυσιεργούν"

    Καθημερινά και το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) δέχεται πλήθος καταγγελιών από καταναλωτές σχετικά με την άρνηση τραπεζών να τους χορηγήσει βεβαίωση οφειλών.

    Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Γιώργος Λεχουρίτης οι περισσότερες καταγγελίες αφορούν στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και τις υπόλοιπες τράπεζες. Το γεγονός αυτό το ΙΝΚΑ το κατήγγειλε στην Γενική Γραμματεία καταναλωτή η οποία αναμένεται να επιβάλει κυρώσεις.

    "Πρόκειται για κωλυσιεργία των τραπεζικών ιδρυμάτων που προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο ή και να αποτρέψουν ακόμα τους καταναλωτές από το να επωφεληθούν των προνομιακών ρυθμίσεων του νόμου. Εμείς συνιστούμε στους καταναλωτές να απευθύνονται μόνο στις καταναλωτικές οργανώσεις και τους αποτρέπουμε να απευθυνθούν στις τράπεζες".

    ΕΛΚΕΚΑ: "Οι καταναλωτές να μην δίνουν σε κανέναν χρήματα"

    Πολύ λίγες καταγγελίες έχει δεχθεί τις τελευταίες ημέρες το ΕΛΚΕΚΑ και όπως ανέφερε ο πρόεδρος Βασίλης Λύγκας αφορούν κυρίως σε επιτήδειους οι οποίοι υπόσχονται σε ανυποψίαστους καταναλωτές ότι θα μεσολαβήσουν για τη ρύθμιση χρεών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και ζητούν χρήματα ισχυριζόμενοι ότι εκπροσωπούν συλλογικό φορέα.

    Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βασίλης Λύγκας "Οι καταναλωτές πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, να μην δίνουν σε κανέναν απολύτως χρήματα. Εάν πέσει κάτι τέτοιο στην αντίληψή τους θα πρέπει να το καταγγείλουν ώστε να ακολουθήσει η νόμιμη διαδικασία, μέσω δικαιοσύνης. Επίσης οι καταναλωτές πρέπει να απευθύνονται αποκλειστικά και μόνο σε αναγνωρισμένες ενώσεις καταναλωτών.".

    Το ΕΛΚΕΚΑ ενημερώνει τους καταναλωτές ότι ο ρόλος του μεσολαβητή, για τη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού, για τη ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων, έχει ανατεθεί, στους παρακάτω:

    - Συνήγορο Καταναλωτή.

    - Επιτροπές Φιλικού Διακανονισμού, στις κατά τόπους νομαρχίες.

    - Ενώσεις Καταναλωτών, που είναι εγγεγραμμένες, στο Μητρώο, Ενώσεων Καταναλωτών της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή.

    - Μεσολαβητή Τραπεζικών - Επενδυτικών Υπηρεσιών.

    Μεσολαβητής Τραπεζικών-Επενδυτικών Υπηρεσιών

    Από την πλευρά του, ο Μεσολαβητής Τραπεζικών-Επενδυτικών Υπηρεσιών Αντώνιος Φώσκολος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επισημαίνει ότι μόνο κατά την πρώτη ημέρα Τετάρτη 01 Σεπτεμβρίου εφαρμογής του νόμου 3869/2010 "Ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων και άλλες διατάξεις" υπήρξαν παράπονα από τους καταναλωτές που σχετίζονταν με το γεγονός ότι οι τράπεζες δεν ήταν ενημερωμένες για τις νέες ρυθμίσεις που ισχύουν με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διευκολύνουν τους καταναλωτές στην προσπάθεια ρύθμισης των οφειλών τους.

    Σύμφωνα με τον κ. Φώσκολο, ο Μεσολαβητής Τραπεζικών- Επενδυτικών Υπηρεσιών επικοινώνησε με τις τράπεζες από την πρώτη μέρα με την παράκληση να υπάρξει άμεση πλήρης ενημέρωση όλων των υποκαταστημάτων προκειμένου να γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο θα χειριστούν οποιαδήποτε περίπτωση και οι καταναλωτές να επωφεληθούν των προνομιακών ρυθμίσεων του νόμου.

    Τράπεζες: Εξυπηρετούνται κανονικά οι πολίτες

    Εξυπηρετούνται κανονικά οι πολίτες που προσφεύγουν στις τράπεζες στο πλαίσιο της εφαρμογής του Νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επιτελικά στελέχη μεγάλων τραπεζών.

    Ορισμένα περιστατικά που είδαν το φώς της δημοσιότητας όπως της άρνησης τραπεζών να δεχθούν αιτήσεις για την ένταξη στο Νόμο, πολύ λίγα σε αριθμό, παρουσιάστηκαν μόνο τις δύο, τρεις πρώτες ημέρες της εφαρμογής του Νόμου καθώς δεν είχε ολοκληρωθεί η ενημέρωση όλου του προσωπικού που εργάζεται στις τράπεζες.

    Η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί κάτι που αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι μετά την πάροδο των πρώτων ημερών και τα σχετικά παράπονα δεν υπάρχουν σχετικές καταγγελίες στο Γραφείο Μεσολαβητή Τραπεζικών και Επενδυτικών Υπηρεσιών.

    Όπως επισημαίνουν επιτελικά στελέχη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι τράπεζες πολύ πριν την εφαρμογή το σχετικού Νόμου έχουν καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για να διευκολύνουν μεγάλο αριθμό πελατών που αντιμετωπίζει προβλήματα αποπληρωμής των δανειακών του υποχρεώσεων να παραμείνει ενήμερος προς αμοιβαίο όφελος τόσο των τραπεζών όσο και των δανειοληπτών.

    Στο πλαίσιο αυτό έχουν ανακοινώσει σειρά προγραμμάτων για την αναδιάρθρωση και αναχρηματοδότηση δανειακών υποχρεώσεων της πελατείας που εμφανίζει προβλήματα είτε με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, συγκέντρωση οφειλών σε ένα μόνον προϊόν, επιμήκυνση της περίοδο χάριτος και σειρά άλλων διευκολύνσεων που μειώνουν σημαντικά το συνολικό μηναίο ποσό που οφείλει να καταβάλει ο δανειολήπτης στην τράπεζα.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] Προσοχή στα ...αντιβιοτικά

    Μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει ότι ακόμα και τα φαινομενικά πιο ελαφρά αντιβιοτικά μπορούν να διαταράξουν σοβαρά την ισορροπία των μικροβίων που ζουν στο έντερο, μειώνοντας τον αριθμό των "καλών" μικροοργανισμών, γεγονός με απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία του ατόμου.

    Η μελέτη, υπό τους Λες Ντέθλεφσεν και Ντέηβιντ Ρέλμαν του πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, διαπίστωσε ότι τα αντιβιοτικά καταστέλλουν ολόκληρους πληθυσμούς ευεργετικών μικροβίων του εντέρου. Σε μερικές μάλιστα περιπτώσεις, ο άνθρωπος μπορεί να χρειαστεί μήνες για να επανέλθει στην προηγούμενη κατάσταση ισορροπίας των μικροοργανισμών στο στομάχι του.

    Η έρευνα εξάλλου έρχεται να υποστηρίξει την χρησιμότητα των λεγόμενων "προβιοτικών" προϊόντων, όπως το γιαούρτι, που περιέχουν ζωντανές καλλιέργειες μικροβίων.

    Οι ερευνητές μελέτησαν σε ημερήσια βάση τρεις εθελοντές που έπαιρναν επί πέντε μέρες ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο αντιβιοτικό (ciproflaxin) και, παράλληλα, έκαναν ελέγχους DNA για να βρουν ποια μικρόβια ζούσαν στο έντερο των εθελοντών. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η δράση του αντιβιοτικού πάνω στα μικρόβια του εντέρου ήταν "βαθιά και γρήγορη". Μια εβδομάδα μετά τη λήξη της θεραπείας με το αντιβιοτικό, οι μικροβιακές κοινότητες είχαν μεν αρχίσει να επανέρχονται στην αρχική τους κατάσταση, αλλά η ανάνηψή τους συχνά δεν ήταν πλήρης.

    Η νέα μελέτη έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά ολοένα αυξανόμενων επιστημονικών στοιχείων από διάφορες έρευνες που δείχνουν ότι οι άνθρωποι, καθώς και άλλα ζώα, έχουν μια συμβιωτική σχέση με τα βακτήρια και άλλους μικροοργανισμούς, σε μεγάλο βαθμό αμοιβαία επωφελή. Τα "καλά" μικρόβια του εντέρου βοηθάνε στην χώνεψη της τροφής, ενώ συχνά διώχνουν τα "κακά" μικρόβια από το σώμα.

    Το ανθρώπινο έντερο είναι ένα από τα πιο πολύπλοκα οικοσυστήματα στον πλανήτη μας, σύμφωνα με τους αμερικανούς ερευνητές και μεταξύ άλλων επηρεάζει την παχυσαρκία, τις αλλεργίες, τις μολύνσεις από ιούς, τις ποικίλες φλεγμονές κ.α. Τα αντιβιοτικά φέρνουν αναστάτωση σε αυτό το αλληλεξαρτώμενο οικοσύστημα και βοηθάνε στην εξάπλωση ανθεκτικών μικροβίων, καθώς και στην μεταφορά από γενιά σε γενιά γονιδίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά. "Κάθε θεραπεία με αντιβιοτικά είναι ένα ακόμα ρίξιμο του ζαριού", αναφέρουν οι ερευνητές, καθώς ένα "κακό" στέλεχος μικροβίου μπορεί να βοηθιέται να αντικαταστήσει ένα "καλό" στέλεχος.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [08] Η "θεία Αγκάθα"

    Με το νόμο των πιθανοτήτων δεν περνά ημέρα, που να μην διαβάζεται από κάποιον άνθρωπο σε κάποια γωνιά του πλανήτη. Το κοινό της αριθμεί δισεκατομμύρια οπαδούς, που ανανεώνονται μ΄ έναν μοναδικό τρόπο από παππού σε γιο κι από γιο σε εγγονό, όσο τα δημιουργήματά της τυπώνονται και ξανατυπώνονται στα πιεστήρια του κόσμου. Σχεδόν γονιδιακά μεταδίδεται η φήμη της, ακόμη κι αν εκείνη έχει περάσει από καιρό στη σφαίρα της αιωνιότητας. Τι σημασία έχει; Τα βιβλία της είναι εδώ και συντηρούν τον μύθο της.

    Σαν σήμερα, εκατόν είκοσι χρόνια πίσω, στο Ντέβον της Αγγλίας γεννήθηκε το κορίτσι, που έμελλε να γίνει η δημοφιλέστερη συγγραφέας του πλανήτη. Εκείνη που "κυοφόρησε" και έφερε πανηγυρικά στον κόσμο τον Ηρακλή Πουαρώ και τη Μις Μαρπλ. Η Μαίρη Κλαρίσα Αγκάθα Μίλερ, ή απλώς Αγκάθα Κρίστι.

    Η "μαστόρισσα" του αστυνομικού μυθιστορήματος, που φώτισε τον δρόμο κατοπινών δημιουργών του είδους, ποτέ δεν θα πεθάνει. Είναι αυτό το κάτι στο συναρπαστικό συγγραφικό της στιλ, που καθηλώνει, που κάνει φανατικό οπαδό της, από τη μελέτη του πρώτου κιόλας βιβλίου της, κάθε νέο αναγνώστη της.

    Το μεγάλο αίνιγμα δεν είναι αυτό, που παρουσιάζει στην πλοκή κάθε βιβλίου της. Είναι η διαδρομή του διαχρονικού μυαλού της, η συνδυαστική σκέψη της, οι ευρηματικοί χαρακτήρες της. Είναι η ίδια η Αγκάθα Κρίστι.

    "Η γραφή της είναι εθιστική. Σαν ναρκωτικό, που σε υπνωτίζει. Είναι αδύνατο να διαβάσεις το πρώτο βιβλίο της και να μην αναζητήσεις τα επόμενα. Είναι αδύνατον να ξεκινήσεις ένα βιβλίο της και να το αφήσεις πριν φτάσεις στην τελευταία του σελίδα", ήταν το αποτέλεσμα σχετική έρευνας, που διεξήχθη στην Αγγλία. Το σίγουρο είναι πως σε όποιο κοινό κι αν απευθυνόταν η συγκεκριμένη έρευνα, το ίδιο αποτέλεσμα θα είχε. Γιατί η Αγκάθα Κρίστι είναι Αγγλίδα μόνον στο ληξιαρχείο του Ντέβονβ¦ Η "θεία Αγκάθα" είναι ο "δικός άνθρωπος" του κάθε σπιτιού σε όλες τις ηπείρους του κόσμου.

    Έγραψε συνολικά 80 μυθιστορήματα και συλλογές διηγημάτων, και 19 θεατρικά έργα, που μεταφράστηκαν και "παίχτηκαν" στα θέατρα παγκοσμίως. Στη λίστα των παραστάσεων, που παρουσιάζονται για δεκαετίες στο Λονδίνο, "Η Ποντικοπαγίδα" της είναι η μακροβιότερη (πενήντα και πλέον χρόνια "παίζεται", με εναλλασσόμενο, ασφαλώς, καστ ηθοποιών) και το φαινόμενο της προσέλευσης του κόσμου σαν σε πρεμιέρα καταγράφεται κάθε βράδυ. Στο λονδρέζικο περιοδικό "TimeOut", όπου εβδομαδιαίως παρουσιάζονται οι κρατήσεις για κάθε παράσταση, στην Ποντικοπαγίδα τα προπωλημένα εισιτήρια είναι "μέχρι Δευτέρας Παρουσίας"! Το συγκεκριμένο έργο γράφτηκε από την Αγκάθα το 1947 για τα γενέθλια της βασίλισσας και ως σήμερα έχουν περάσει από το θέατρο, όπου εξελίσσεται η πλοκή του, περισσότεροι από 12 εκατομμύρια θεατές. Και όχι τυχαία, αν σκεφτεί κανείς πως τα έργα της έχουν μεταφραστεί σε 70 και πλέον γλώσσες και μόνον η Βίβλος και ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ έχουν πουλήσει περισσότερα αντίτυπα.

    Τα περισσότερα, δε, από τα βιβλία της έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο με τεράστια επιτυχία και έχουν γίνει τηλεοπτικές σειρές, κυρίως από το BBC, όπου προβάλλονται από το 1984 έως σήμερα.

    Τα εγκλήματα στο Όριαν Εξπρές και στον Νείλο, το διπλό έγκλημα κάτω απ΄ τον ήλιο, οι δέκα μικροί νέγροι, το ρετρό στην ομίχλη, ο δολοφόνος του Ρότζερ Ακρόυντ και τόσα άλλα στην αέναη τιμητική τους, λοιπόνβ¦

    Με την αφορμή των 120 χρόνων από τη γέννησή σου, θεία Αγκάθα, πολύχρονη στη σκέψη μας και στη ζωή μας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 15 September 2010 - 10:30:47 UTC