Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο επίκεντρο η οικονομική διακυβέρνηση
  • [02] Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις
  • [03] "Νέο δόγμα της εξωτερικής πολιτικής"
  • [04] Εκτός ΠΑΣΟΚ Μητρόπουλος-Δημαράς
  • [05] Β.Μιχαλολιάκος-Υποψήφιος στον Πειραιά
  • [06] Πρόστιμο σε κολέγιο
  • [07] "Μετακινούμαστε έξυπνα, ζούμε καλύτερα"
  • [08] Βολές από την Αικ. Πελέκη
  • [09] Νέες αρμοδιότητες
  • [10] "Στις διεθνείς αγορές το 2011"
  • [11] Στα δίχτυα του ΣΔΟΕ
  • [12] «Νάο», το ρομπότ
  • [13] Σε θέση μάχης

  • [01] Στο επίκεντρο η οικονομική διακυβέρνηση

    Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο πρωθυπουργός, προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Στο επίκεντρο της συνόδου που ξεκινά στις 11 π.μ. (ώρα Ελλάδος) θα βρεθούν οι σχέσεις με τους στρατηγικούς εταίρους της ΕΕ, αλλά και το θέμα της οικονομικής διακυβέρνησης.

    Επιπλέον, οι "27" θα εξετάσουν τις επικείμενες Συνόδους της ΕΕ με την Κίνα, τη Δημοκρατία της Κορέας και την Ινδία, καθώς και την Ευρωασιατική Συνάντηση (ASEM) που θα διεξαχθεί τον επόμενο μήνα στις Βρυξέλλες.

    Εξάλλου, κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας, ο Πρόεδρος Χ. Ρόμπαϊ θα παρουσιάσει στους "27" ηγέτες την πρόοδο που έχει επιτελέσει η Ομάδα Δράσης στο θέμα της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ. Οι συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν στο θέμα της αυτοματοποίησης των κυρώσεων προς τα δημοσιονομικώς απείθαρχα κράτη - μέλη, ενώ αναμένεται να εξεταστούν οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις οικονομικών ζητημάτων.

    Η οριστική έκθεση της Ομάδας Δράσης, που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις για την οικονομική διακυβέρνηση, θα παρουσιαστεί στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, από τον Πρόεδρο Ρόμπαϊ.

    Κατά τη Σύνοδο θα εξεταστεί η θέση της ΕΕ στη Σύνοδο του G- 20 που θα πραγματοποιηθεί στις 11-12 Νοεμβρίου στη Σεούλ, το θέμα της κλιματικής αλλαγής, ενόψει της Συνόδου του Κανκούν στο Μεξικό και οι σχέσεις με τις ΗΠΑ ενόψει της Συνόδου που θα πραγματοποιηθεί με την ΕΕ, στις 20 Νοεμβρίου στη Λισσαβόνα.

    Τέλος, δεν αποκλείεται να έρθει προς συζήτηση το θέμα των απελάσεων των Ρομά από τη Γαλλία, δεδομένης της έντονης αντίδρασης του Γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζί, μετά τις δηλωσεις της Αντιπροέδρου της Επιτροπής, Βίβιαν Ρέντινγκ, η οποία έκανε παραλληλισμό της κατάστασης που επικρατεί στη Γαλλία με το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τη λήψη πειθαρχικών μέτρων κατά της Γαλλίας, για παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ενώ απόψε το βράδυ ο Ν. Σαρκοζί και ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζ. Μπαρόζο θα συναντηθούν για το ζήτημα αυτό.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις

    Ανεστάλη από τα μεσάνυχτα, η επιβολή του μέτρου της ανώτατης τιμής καταναλωτή (πλαφόν) πετρελαιοειδών που ισχύει από 13 Σεπτεμβρίου 2010 διότι, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξη και Ανταγωνιστικότητας ''μετά τους εντατικούς ελέγχους που διενεργήθηκαν και διενεργούνται, διαπιστώνεται ότι πλέον η αγορά λειτουργεί κανονικά και ως προς την τροφοδοσία των πρατηρίων και ως προς τη διαμόρφωση των τιμών. Συνεπώς, εκλείπει η ανάγκη συνέχισης της εφαρμογής του μέτρου''.

    Την πρόθεση της κυβέρνησης να επανέλθει αυστηρότερη αν επαναληφθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας δήλωσε ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Ντ. Ρόβλιας ανακοινώνοντας στους δημοσιογράφους την άρση του πλαφόν.

    Ο κ. Ρόβλιας ανέφερε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου παρατηρείται σχεδόν καθολική συμμόρφωση στις τιμές του πλαφόν και συνεπώς δεν υπάρχει επί του παρόντος ανωμαλία τροφοδόσιας στην αγορά ενώ σημείωσε: ''ο στόχος επετεύχθη και απετράπη η κερδοσκοπία. Προστατεύθηκε το εισόδημα του καταναλωτή''.

    Τέλος σημείωσε ότι υπήρξε δέσμευση από τους εκπροσώπους των πρατηριούχων ότι θα αντιμετωπίσουν στο μέλλον φαινόμενα αισχροκέρδειας σαν αυτά που παρατηρήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο.

    Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι ιδιοκτήτες φορτηγών

    Να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, με την παρούσα μορφή τους, δηλαδή με παράταξη των οχημάτων τους στις εθνικές οδούς, αλλά με πολυπληθέστερη παρουσία, αποφάσισαν οι Ιδιοκτήτες Φορτηγών και Βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης, στη διάρκεια της σύσκεψης των προέδρων των Ομοσπονδιών απ΄ όλη την Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα.

    Οι επαγγελματίες αυτοκινητιστές δεν έμειναν ικανοποιημένοι ούτε από την κίνηση καλής θέλησης στην οποία προέβη ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για την αύξηση της άυλης αξίας των βυτιοφόρων κατά 42.000 ευρώ, σημειώνοντας ότι η αύξηση αυτή είναι άνευ αντικειμένου, αφού μετά την πάροδο της τριετίας η αξία της άδειας θα μηδενιστεί. Οι ίδιοι ζητούν η αξία της αδείας μετά την πάροδο της μεταβατικής περιόδου να είναι το ένα τρίτο της σημερινής, κάτι που αποκλείει η κυβέρνηση.

    Καταθέτοντας χθες στην αρμόδια επιτροπής της βουλής όπου συζητείται το νομοσχέδιο, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας κ. Γιώργος Τζωρτζάτος, ισχυρίστηκε ότι το νομοσχέδιο δεν προχωρά στο άνοιγμα ενός κλειστού επαγγέλματος, αλλά στο κλείσιμο των σπιτιών 130.000 οικογενειών.

    Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των αυτοκινητιστών, από σήμερα αναμένεται να πυκνώσουν τα φορτηγά στις εθνικές οδούς και κυρίως στα δύο σημεία συνάντησης που είναι το Χαϊδάρι και η Μεταμόρφωση, αλλά δεν άνοιξαν τα χαρτιά τους αν θα προχωρήσουν και σε άλλη μορφής κινητοποίηση, δεδομένου ότι συνεχίζουν να βρίσκονται σε καθεστώς επίταξης.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] "Νέο δόγμα της εξωτερικής πολιτικής"

    Στους βασικούς άξονες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής αναφέρθηκαν τα μέλη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών, ο υπουργός Δημήτρης Δρούτσας, η Αναπληρώτρια Υπουργός Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου, ο Υφυπουργός Σπ. Κουβέλης και ο έτερος Υφυπουργός Δημ.Δόλλης σε συνέντευξη Τύπου.

    Υποδεχόμενος τους συνεργάτες του ο κ. Δρούτσας ευχήθηκε ''καλή δουλειά'' και μεταξύ άλλων, μιλώντας για τις αλλαγές που συντελούνται στο διεθνές περιβάλλον ανακοίνωσε την συγκρότηση μιας Επιτροπής, η οποία θα επεξεργαστεί το νέο πολιτικό δόγμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

    Στην Επιτροπή θα συμμετέχουν στελέχη του Υπουργείου, Ακαδημαϊκοί, ενώ ιδιαίτερο ρόλο θα διαδραματίσει το ΕΣΕΠ (Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής).

    Ο κ. Δρούτσας αναφέρθηκε στα ''απτά αποτελέσματα της πολιτικής των ενδεκα τελευταίων μηνών'', επισημαίνοντας οτι η Ελλάδα είχε χάσει τη φωνή της στο διεθνές στερέωμα.

    Αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία για την ''ατζέντα 2014'' για την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της Βαλκανικής, ενώ σε ό,τι αφορά το θεμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, σημείωσε ότι τώρα πλέον η Ελλαδα έχει δείξει την πολιτική της βούληση και γι' αυτό οι πιέσεις δεν ασκούνται πλέον στη χώρα, γιατί το κλίμα έχει αντιστραφεί, εφόσον έχει καθορίσει το σαφές πλαίσιο για την πολιτική που επιδιώκει.

    Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο υπουργός επανέλαβε οτι η Ελλάδα επιδιώκει στενή συνεργασία με την Τουρκία, με την προϋπόθεση οτι θα υπάρχει πλήρης σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

    Αποκάλεσε ''παράθυρο ευκαιρίας'' το δημοψήφισμα της Κυριακής για την τουρκική ηγεσία και τόνισε οτι ''οφείλουμε να αξιοποιήσουμε αυτήν την ευκαιρία με προσεκτικά βήματα''.

    Ο Δημήτρης Δρούτσας τόνισε πως το Κυπριακό παραμένει προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και αυτό, άλλωστε, σημαδοτότησε με την πρόσφατη επίσκεψή του στη Λευκωσία, αμέσως με την ανάληψη των καθηκόντων του ως υπουργού.

    Αναφέρθηκε ακόμη στην αξιοποίηση των σχέσεων εμπιστοσύνης με τον αραβικό κόσμο και στην πολυ σημαντική συνεισφορά που μπορεί να προσφέρει η Ελλάδα στην προώθηση μιας λύσης στο Μεσανατολικό, το οποίο τώρα έχει εισέλθει σε μια νέα φάση.

    Εκανε τέλος λόγο για τις επικείμενες αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία των υπηρεσιών του Υπουργείου Εξωτερικών και ανακοίνωσε ότι πρόκειται να ιδρυθεί θέση Ειδικού Γραμματέα με χρονική διάρκεια ενός έτους, ο οποίος θα ασχοληθεί με τα διοικητικά υπο την εποπτεία του Γ.Γ. πρέσβη Ι. Ζέππου.

    Η αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου τόνισε την ''τιμή και την ευθύνη'' που έχει για τη θέση που ανέλαβε, με αρμοδιότητα τις ευρωπαϊκές υποθέσεις.

    Αναφερόμενη στις προκλήσεις που θα απασχολήσουν την Ελλάδα, μίλησε για τη στρατηγική της διεύρυνσης με τη συμμετοχή της Ελλάδας, την στρατηγική του 2020 της ΕΕ - που θα αποτελέσει και τη μετεξέλιξη της στρατηγικής της Λισαβόνας- την αναθεώρηση των δημοσιονομικών, αλλά και την Λευκή Βίβλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναμένεται να δοθεί στην δημοσιότητα μέσα στις επόμενες εβδομάδες, απο την οποία εξαρτάται και το μέλλον των δημοσιονομικών προοπτικών, η Κοινή Αγροτική Πολιτική κλπ.

    Απο την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης ανέφερε οτι το τελευταίο διάστημα η οικονομική διπλωματία έχει αναδειχθεί σε βασικό πυλώνα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, όπως είχε παρουσιασθεί στην ολοκληρωμένη στρατηγική, που στόχο έχει να ''ανοίξει η ελληνική επιχειρηματικότητα προς τον έξω κόσμο'', με έμφαση τις αραβικές χώρες, τις χώρες του Κόλπου, τα Βαλκανια, τη Ρωσία και την Κίνα.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Εκτός ΠΑΣΟΚ Μητρόπουλος-Δημαράς

    Εκτός ΠΑΣΟΚ έχουν ήδη βρεθεί ο Αλέξης Μητρόπουλος και ο Γιάννης Δημαράς, καθώς με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς τους για την Περιφέρεια Αττικής, έρχονται αντιμέτωποι με την επίσημη επιλογή του κόμματος, που είναι ο Γιάννης Σγουρός.

    Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Πιστοποίησης και Τήρησης του Καταστατικού (ΕΚΑΠ) του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Ανωμερίτης επισήμανε ότι βάσει καταστατικού, οι ίδιοι ουσιαστικά έθεσαν εαυτούς εκτός κόμματος με τις επιλογές τους, οι οποίες, όπως υπογράμμισε, οδήγησαν "αυτομάτως" στην "αναστολή της κομματικής τους ιδιότητας".

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Ανωμερίτη, ο Αλ. Μητρόπουλος χάνει την κομματική του ιδιότητα, διότι επέλεξε να είναι υποψήφιος με τη στήριξη άλλου κόμματος, ο δε Γ. Δημαράς διότι επέλεξε να είναι υποψήφιος σε μια Περιφέρεια, όπου ήδη το Εθνικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει να στηρίξει άλλη υποψηφιότητα.

    Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΕΚΑΠ ανέφερε ότι "δεν χρειάζεται να γίνει καμία διαδικασία".

    Σε δήλωσή του δε που βρίσκεται από το πρωί στην ιστοσελίδα "Real.gr", σημείωνε ότι δεν πρόκειται τα δύο στελέχη να κληθούν σε απολογία, αλλά ούτε και να υπάρξει ανακοίνωση. Ακόμη, ο κ. Ανωμερίτης διευκρίνισε ότι πλέον ο Αλ. Μητρόπουλος χάνει και την ιδιότητα του μέλους του Εθνικού Συμβουλίου.

    Υπενθυμίζεται ότι τόσο ο Γ. Δημαράς, όσο και η Σ. Σακοράφα και ο Β. Οικονόμου έχασαν αυτομάτως την ιδιότητα του μέλους του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ όταν τέθηκαν εκτός της Κ.Ο. του κόμματος, μετά την επιλογή τους να διαφοροποιηθούν από την επίσημη θέση της κυβέρνησης, ψηφίζοντας "παρών" αντί να στηρίξουν το νομοσχέδιο για το μνημόνιο.

    Την ιδιότητα του μέλους στο Ε.Σ. είχαν ex officio, ως βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

    Νωρίτερα, ερωτηθείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής διευκρίνιζε ότι δεν τίθεται θέμα για τον Γ. Δημαρά, καθώς ήταν μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ (μόνο) όσο ήταν μέλος της ΚΟ του κόμματος, ενώ αναφορικά με την υποψηφιότητα του Αλ. Μητρόπουλου, τόνιζε ότι είναι θέμα του κόμματος και όχι της κυβέρνησης.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Β.Μιχαλολιάκος-Υποψήφιος στον Πειραιά

    Την απόφασή του να διεκδικήσει τον δήμο Πειραιά στις αυτοδιοικητικές εκλογές ανακοίνωσε ο Βασίλης Μιχαλολιάκος σε εκδήλωση στον ΟΛΠ. "Αποφάσισα ύστερα από δική σας απαίτηση να αφήσω πίσω όλες μου τις αναστολές και να είμαι υποψήφιος για δήμαρχος στον αγαπημένο μας Πειραιά", είπε, αναφέροντας ότι παραιτήθηκε από τη θέση του γραμματέα αυτοδιοίκησης της Νέας Δημοκρατίας.

    Μάλιστα τόνισε ότι θα παραιτηθεί και από βουλευτής, επισημαίνοντας ότι καλεί σε συστράτευση όλους τους Πειραιώτες ανεξάρτητα από την πολιτική τους προέλευση. "Αποχωρώ οριστικά από την κεντρική πολιτική σκηνή και αφοσιώνομαι στον Πειραιά" είπε, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι πλέον δεν είναι μόνο Νέα Δημοκρατία, αλλά είναι για όλους τους Πειραιώτες και τις Πειραιώτισσες.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Πρόστιμο σε κολέγιο

    Πρόστιμο 40.000 ευρώ, κατ' εφαρμογή των διατάξεων του ν. 2251/1994 που απαγορεύουν τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, σε επιχείρηση ("Hellenic American University") που χρησιμοποιεί στις διαφημιστικές της ανακοινώσεις τον όρο "University", χωρίς να είναι Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο επέβαλε ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή κ. Δ. Σπυράκος.

    Συγχρόνως, έχουν κινηθεί και είναι σε εξέλιξη οι σχετικές διοικητικές διαδικασίες για τον έλεγχο διαφημιστικών καταχωρίσεων και εμπορικών πρακτικών και άλλων επιχειρήσεων, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα της παροχής υπηρεσιών μεταλυκειακής εκπαίδευσης και χρησιμοποιούν παράνομα τους προσδιοριστικούς τίτλους "Πανεπιστήμιο" ή "Κολέγιο" στην ελληνική ή αγγλική γλώσσα ή καλλιεργούν ανακριβείς εντυπώσεις για το επίπεδο και την ακαδημαϊκή αναγνώριση των εκπαιδευτικών υπηρεσιών που παρέχουν. Ορισμένα δε κέντρα ανακοίνωσαν ήδη στην Γενική Γραμματεία Καταναλωτή την απόσυρση του επίμαχου διαφημιστικού υλικού.

    Από τη γενική γραμματεία σημειώνεται ότι επειδή τις τελευταίες ημέρες, με την έναρξη της ακαδημαϊκής περιόδου, παρατηρείται έξαρση στις διαφημίσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων για την προσέλκυση νέων σπουδαστών, συχνά, οι διαφημιζόμενοι χρησιμοποιούν στην επικοινωνία τους με τους καταναλωτές αναφορές σε ποιοτικά χαρακτηριστικά της νομικής μορφής τους, των υπηρεσιών που παρέχουν ή των πτυχίων που απονέμουν, τα οποία συχνά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και ενδέχεται να οδηγούν τους καταναλωτές σε λήψη απόφασης συναλλαγής με τα παραπάνω εκπαιδευτήρια, την οποία, αν γνώριζαν τα πραγματικά περιστατικά, ίσως να μην λάμβαναν.

    Ειδικότερα, ορισμένα εκπαιδευτήρια χρησιμοποιούν τον όρο "Πανεπιστήμιο" ή "University", ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο από Ελληνικά Δημόσια Πανεπιστήμια. Άλλα εκπαιδευτήρια χρησιμοποιούν τον όρο "Κολέγιο", μολονότι στην πραγματικότητα δεν συμπεριλαμβάνονται στην παλαιά λίστα του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων με τα αδειοδοτημένα Κολέγια, ούτε στη νέα με τα αδειοδοτημένα πλέον Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης. Η χρήση των λέξεων "Πανεπιστήμιο" ή "Κολέγιο", υπό τις συνθήκες αυτές, μπορεί να προκαλέσει σύγχυση του κοινού ως προς το επίπεδο και την ακαδημαϊκή αναγνώριση των εκπαιδευτικών υπηρεσιών που παρέχουν οι παραπάνω επιχειρήσεις.

    Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή εφιστά την προσοχή των καταναλωτών ότι σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, όπως διαμορφώθηκε μετά τις τροποποιήσεις του ν. 3848/2010:

    - τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που φέρουν νομίμως τον χαρακτηρισμό "Κολέγιο" μετονομάζονται σε "Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης" (ΚΕ.ΜΕ.).

    - τα ΚΕ.ΜΕ. οφείλουν να έχουν λάβει άδεια λειτουργίας υπό το ισχύον καθεστώς και υποχρεούνται να χρησιμοποιούν ολογράφως τον τίτλο "Κέντρο Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης".

    - Απαγορεύεται στα ΚΕ.ΜΕ. να χαρακτηρίζονται Πανεπιστήμιο, Σχολή, Οργανισμός, Ινστιτούτο, Ακαδημία ή να φέρουν οποιαδήποτε άλλη προσωνυμία, η οποία δύναται να παραπλανήσει ως προς τις προσφερόμενες υπηρεσίες.

    - Δεν επιτρέπεται η χρήση του όρου "Πανεπιστήμιο" στην ελληνική ή σε ξένη γλώσσα. Μόνο οι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο ΚΕ.ΜΕ. του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων πάροχοι υπηρεσιών εκπαίδευσης και κατάρτισης επιτρέπεται να φέρουν τον χαρακτηρισμό "ΚΕ.ΜΕ." στο συγκεκριμένο χώρο εκπαίδευσης και κατάρτισης.

    Ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή, Δημήτρης Σπυράκος, τόνισε ότι "οι έλεγχοι επικεντρώνονται σε όλες εκείνες τις εμπορικές πρακτικές αποσιώπησης ή παραπλανητικής παρουσίασης κρίσιμων στοιχείων, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις των καταναλωτών αναφορικά με την επιλογή συγκεκριμένου εκπαιδευτηρίου".

    Σχετικές καταγγελίες και αναφορές μπορούν να γίνονται από τους καταναλωτές στην τηλεφωνική γραμμή της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή 1520.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] "Μετακινούμαστε έξυπνα, ζούμε καλύτερα"

    Ξεκινούν σήμερα εκδηλώσεις σε όλη την Αθήνα, με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών για τη χρήση των δημόσιων μέσων μεταφοράς, του ποδηλάτου και της πεζής κίνησης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μετακίνησης. Οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν έως τις 22 Σεπτεμβρίου.

    Με σύνθημα "Μετακινούμαστε έξυπνα ζούμε καλύτερα", φορείς και οργανώσεις επιχειρούν μια μόνιμη προσπάθεια βελτίωσης της ζωής των πολιτών, μέσω της προώθησης αειφόρων τρόπων μετακίνησης και της συνετής χρήσης του αυτοκινήτου κατά τρόπο οικονομικό, ασφαλή και περιβαλλοντικά φιλικό.

    Στη φετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μετακίνησης συμμετέχουν 1468 πόλεις. Η Ελλάδα συμμετέχει επισήμως με πέντε πόλεις: Θεσσαλονίκη, Λαμία, Πανόραμα Θεσσαλονίκης, Γιαννιτσά, Βέροια.

    Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου στην πλατεία Συντάγματος και την οδό Πανεπιστημίου, η οποία θα δοθεί στο κοινό από τις 11 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα.

    Για να διευκολυνθεί η συμμετοχή τους πολιτών στις εκδηλώσεις, όλη την ημέρα επιτρέπεται η μεταφορά ποδηλάτων με το μετρό, τον ηλεκτρικό και το τραμ. Επίσης όλη την ημέρα οι πολίτες θα μετακινούνται με τα δημόσια μέσα μετακίνησης μόνο με 1 ευρώ (οι μικροί και οι μεγάλοι θα μετακινούνται με 0,50 ευρώ).

    ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

    ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2010

    στην οδό ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ & στην πλατεία ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

    Εκδηλώσεις στην οδό Πανεπιστημίου από τις 11:00 μέχρι τις 16:00 και στην πλατεία Συντάγματος από τις 10:00 μέχρι τις 16:00 για τα παιδιά και όσους αισθάνονται σαν παιδιά.

    Για την διευκόλυνση της πρόσβασης στο κέντρο της Αθήνας και τη συμμετοχή στις εκδηλώσεις στην Πανεπιστημίου και στο Σύνταγμα θα πυκνώσουν τα δρομολόγια του μετρό, του τραμ και κεντρικών γραμμών λεωφορείων και τρόλεϊ.

    Η μπάντα του Δήμου Αθηναίων θα γεμίσει την ατμόσφαιρα με τις μουσικές της και τα τραπεζάκια των καφέ θα «βγουν» στο δρόμο για να σας δροσίσουν.

    1) Για τα παιδιά

    Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» (Ι.Ο.ΑΣ.) και το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων έχουν ετοιμάσει μια σειρά από δραστηριότητες για ένα αξέχαστο Σάββατο πρωί στο ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς.

    Το Ι.Ο.ΑΣ. θα πραγματοποιήσει το εκπαιδευτικό του πρόγραμμα με τίτλο «Κυκλοφορώ με ασφάλεια» για τα παιδιά του Δημοτικού, θα παρουσιάσει το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα HEROES, που αφορά στην υιοθέτηση προτύπων σωστής συμπεριφοράς για τους νέους με έμφαση στις συνέπειες από την κατανάλωση αλκοόλ στην οδήγηση, Έκθεση Αφίσας με θέμα «Συμπεριφορά στο δρόμο» και θα διανείμει υλικό για τη «Συμμαχία για την Ασφάλεια και τον Πολιτισμό».

    Οι δραστηριότητες του Σώματος των Ελλήνων Προσκόπων περιλαμβάνουν δημιουργικά παιχνίδια που στοχεύουν στην ενημέρωση των παιδιών για την προστασία του περιβάλλοντος και τη χρήση των μέσων μεταφοράς.

    Λίγο πιο πέρα από την Πανεπιστημίου, στην πλατεία Συντάγματος και από τις 10 το πρωί σας περιμένει ο ΟΡ.ΟΔ.Α. (Οργανισμός Οδικής Ασφάλειας) του Δήμου Αθηναίων που έχει ετοιμάσει σε συνεργασία με το ΙΜΕΤ, τον ΣΕΣ και την Quality & Safety ένα πρόγραμμα για παιδιά και νέους με προσομοιωτές οδήγησης και ανατροπής αυτοκινήτου, καθώς και ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα ευαισθητοποίησης των παιδιών σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής και οδικής ασφάλειας μέσω του παιχνιδιού. Επίσης θα υπάρχουν δώρα, αλλά και ξυλοπόδαροι, μουσικές και άλλες εκπλήξεις.

    Τέλος, τα ΗΛΠΑΠ θα παρουσιάσουν το πρόγραμμά τους «Με λύση για την πόλη» που αφορά στην εξοικείωση των παιδιών του δημοτικού με τις αστικές συγκοινωνίες και ιδιαίτερα τα τρόλλεϋ.

    2) Για τους φίλους του ποδηλάτου

    Η ΤΡΑΜ ΑΕ, ο Δήμος Ν. Ερυθραίας και το ΜBIKE σχεδίασαν για σας show με ποδήλατα, παιχνίδια δεξιοτεχνίας θα έχουν πολλά- πολλά ποδήλατα προς διάθεση για να δοκιμάσετε τις ποδηλατικές σας ικανότητες και να πάρετε και το δωράκι σας.

    Για να διευκολυνθεί η συμμετοχή στις εκδηλώσεις, όλη την ημέρα επιτρέπεται η μεταφορά ποδηλάτων με το μετρό, τον ηλεκτρικό και το τραμ.

    3) Για όσους αγαπούν την ιστορία και τον Ηλεκτρικό

    Στον Πειραιά στο Μουσείο των ΗΣΑΠ που βρίσκεται μέσα στο σταθμό θα σας περιμένουν συνταξιούχοι εργαζόμενοι της Εταιρείας για να σας ξεναγήσουν με χαρά και υπερηφάνεια στην ιστορία του τρίτου αστικού σιδηροδρόμου στον κόσμο μετά το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.

    4) Για όσους θέλουν να αλλάξουνβ¦.συνήθειες

    Σε δύο τροχοφόρα περίπτερα μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για τα δρομολόγια και τις υπηρεσίες των Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας.

    Θα μπορείτε επίσης να πάρετε πληροφορίες για να συμμετέχετε στην κλήρωση του ΟΑΣΑ με έπαθλο δωρεάν μετακινήσεις μέσα στην πόλη.

    5) Για όσους προσέχουν και το περιβάλλον, αλλά και την τσέπη τους

    Όλη την ημέρα μετακινηθείτε με τα δημόσια μέσα μετακίνησης μόνο με 1 ευρώ και για όσους είναι μικροί ή μεγάλοι με 0,50 ευρώ.

    ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ 16 - 22 Σεπτεμβρίου 2010

    - Επισκεφθείτε την Έκθεση του ECOMOBILITY στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και εμπνευστείτε από τα έργα των παιδιών. Η Έκθεση θα λειτουργεί μέχρι τις 14/11/2010.

    - Επισκεφθείτε το Μουσείο του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου της Αθήνας (ΗΣΑΠ) στο σταθμό του Πειραιά.

    - Μάθετε για τις Αστικές Συγκοινωνίες της Αθήνας από τα περίπτερα των ΟΑΣΑ, ΕΘΕΛ και ΗΛΠΑΠ στο Σύνταγμα (απέναντι από τη Βουλή).

    - Το απόγευμα της Τετάρτης 22/9/2010 και ώρα 17:00 κάντε μια βόλτα στη Μαρίνα Φλοίσβου στο Παλαιό Φάληρο. Ξεκινά το πιλοτικό πρόγραμμα δωρεάν διάθεσης ποδηλάτων σε επιβάτες ΜΜΜ που οργανώνει η ΤΡΑΜ ΑΕ, προωθώντας τη συνδυασμένη χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς και ποδηλάτου. Καλές διαδρομές με τραμ και ποδήλατο ασφαλώς!

    - Και μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το BIKE FESTIVAL στην Τεχνόπολη στο Γκάζι (Πειραιώς 100) που θα υποδέχεται τους φίλους του ποδηλάτου από την Παρασκευή 17/9 μέχρι την Κυριακή 19/9.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [08] Βολές από την Αικ. Πελέκη

    Βολές κατά του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή και μελών του στενού πρωθυπουργικού περιβάλλοντος εξαπέλυσε η σύζυγος του πρώην υπουργού της ΝΔ Γιώργου Βουλγαράκη, Αικατερίνη Πελέκη ενώπιον της προκαταρκτικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση του Βατοπεδίου.

    Στην κατάθεσή της η κ. Πελέκη δήλωσε: "Προφανώς υπήρξε κεντρική πολιτική απόφαση που ελήφθη με ευθύνη του πρωθυπουργού και μεταβιβάστηκε στους υπουργούς από τους καθ' ύλην αρμόδιους. Εγώ ξέρω ότι οι άντρες φοράνε παντελόνια και αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, όπως τις αναλαμβάνω εγώ που δεν φοράω".

    Σε ερωτήσεις βουλευτών για τους υπουργούς στους οποίους μεταβιβάστηκε η εντολή ανέφερε τους κ.κ. Μπασιάκο, Κοντό, Κιλτίδη και Δούκα, ενώ για τους καθ' ύλην αρμόδιους τους κ.κ. Θ.Ρουσόπουλο και Γιάννη Αγγέλου.

    Η κ. Πελέκη, που ήταν η συμβολαιογράφος που χειρίστηκε την πλειονότητα των υποθέσεων ανταλλαγών του Δημοσίου με τη Μονή Βατοπεδίου, φέρεται να είπε ότι θεωρεί πως υφίσταται πολιτική δίωξη επειδή είναι η σύζυγος του Γιώργου Βουλγαράκη.

    - Έχω καταστραφεί επαγγελματικά και κοινωνικά, τουλάχιστον ας αποκατασταθώ ηθικά, τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι η ίδια δεν έχει βγάλει ούτε ένα ευρώ από αυτή την υπόθεση.

    Μιλώντας προς τους δημοσιογράφους η κ. Πελέκη ανέφερε ότι " για μία κυβερνητική απόφαση που ελήφθη από τον πρωθυπουργό και το πρωθυπουργικό γραφείο και υλοποιήθηκε από τους υπουργούς δεν μπορεί κανείς να μην αναλαμβάνει την ευθύνη και να φταίνε τρίτοι, που συνιστούν τον κορμό του κράτους, δηλαδή γνωμοδοτικά συμβούλια, υπηρεσίες της ΚΕΔ, ορκωτοί λογιστές και μία συμβολαιογράφος".

    Σε ερώτηση, αν θεωρεί η ίδια ότι θα έπρεπε να πάει και ο πρώην πρωθυπουργός στο Ειδικό Δικαστήριο απάντησε: "Δεν πιστεύω ότι υπάρχει σκάνδαλο. Δεν έχω στοιχεία ότι ζημιώθηκε το Δημόσιο από αυτή την ανταλλαγή. Αλλά θα έπρεπε ο πρωθυπουργός αντί να πει "δεν ξέρω" να βγει και να πει, ότι ελήφθη μια κυβερνητική απόφαση με νόμιμες υπουργικές αποφάσεις και να καλέσει πέντε εκτιμητικούς οίκους του εξωτερικού να γνωμοδοτήσουν, αν έχασε το Δημόσιο και κέρδισε η Μονή. Θα περίμενα πράγματι να μιλήσει έστω και τώρα ο κ. Καραμανλής".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [09] Νέες αρμοδιότητες

    Με απόφαση του πρωθυπουργού ανατέθηκαν και τέθηκαν σε ισχύ οι διευρυμένες αρμοδιότητες του υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γ. Ραγκούση.

    Ειδικότερα, στο υπ' αριθμόν 1540 φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως που δημοσιεύτηκε χθες (και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Εθνικού Τυπογραφείου www.et.gr) αναφέρεται ότι στον κ. Ραγκούση ανατίθενται οι εξής αρμοδιότητες:

    "α. Στο πλαίσιο των κατευθύνσεων και των οδηγιών του Πρωθυπουργού και στα όρια που αυτός χαράσσει, αναλαμβάνει την ευθύνη του συνεκτικού, στρατηγικού, πολιτικού και επικοινωνιακού σχεδιασμού για την προώθηση του κυβερνητικού έργου, στους τομείς που κάθε φορά του αναθέτει και την παρακολούθηση της εφαρμογής του".

    Επιπλέον, αναφέρεται ότι "β. Συγκαλεί και συμμετέχει, ύστερα από εντολή του Πρωθυπουργού, σε συσκέψεις μελών της Κυβέρνησης και Υφυπουργών και σε επιτροπές και ομάδες εργασίας που συγκροτεί ο Πρωθυπουργός".

    Προβλέπεται δε ότι "στο πλαίσιο των παραπάνω αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης περιλαμβάνονται η νομοθετική πρωτοβουλία και οι λοιπές κοινοβουλευτικές αρμοδιότητες, η πρόταση έκδοσης διαταγμάτων και η έκδοση ατομικών και κανονιστικών αποφάσεων, στις οποίες προβαίνει μόνος ή με άλλους Υπουργούς ή Υφυπουργούς".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [10] "Στις διεθνείς αγορές το 2011"

    Με διεθνείς επενδυτές συναντήθηκε στο Λονδίνο, ο υπουργός Οικονομικών, και τους ενημέρωσε για το πρόγραμμα της ελληνικής οικονομίας καθώς και για τις ευκαιρίες επενδύσεων που προσφέρει τώρα η Ελλάδα.

    Σήμερα θα μεταβεί στο Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με διεθνείς επενδυτές και με την υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ. Το απόγευμα, θα βρίσκεται στη Φρανκφούρτη, όπου, εκτός από το road show με διεθνείς επενδυτές, θα συναντηθεί με και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ.

    Σε συνέντευξη που έδωσε χθες στο Reuters, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι σχεδιάζεται η έκδοση ομολόγων του Δημοσίου για τους Έλληνες του εξωτερικού, καθώς η χώρα αναμένεται να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές ομολόγων μέσα στο 2011.

    Αναφερόμενος στη στάση των ξένων επενδυτών, ο υπουργός είπε ότι οι αγορές ήταν επιφυλακτικές απέναντι στην Ελλάδα και μόλις τώρα, αφού είδαν τα πρώτα αποτελέσματα, αρχίζουν να πιστεύουν ότι η χώρα θα παραμείνει σταθερή στην πορεία της δημοσιονομικής εξυγίανσης και θα συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

    "Οι αγορές τιμολογούν τα ελληνικά ομόλογα με τρόπο που δεν είναι συμβατός με τη σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας", σημείωσε, προσθέτοντας ότι "είναι σημαντικό να δουν ότι πήγε καλά η έκδοση εντόκων γραμματίων". Το επιτόκιο στην έκδοση των εξάμηνων γραμματίων του Δημοσίου διαμορφώθηκε στο 4,82% και αγοράσθηκε κατά 30% από ξένους επενδυτές, όπως σημειώνει το Reuters επικαλούμενο αξιωματούχους.

    "Αν δεν είχαμε προχωρήσει στην έκδοση των γραμματίων, θα έπρεπε να δανεισθούμε από τους πιστωτές μας , την ΕΕ και το ΔΝΤ, με επιτόκιο 5%", παρατήρησε ο Υπουργός, προσθέτοντας ότι "κάθε επιτόκιο χαμηλότερο από αυτό, είναι χρήσιμο". Σχετικά με την επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές ομολόγων, ο υπουργός είπε ότι "σχεδιάζουμε να γίνει τον επόμενο χρόνο, αλλά ο ακριβής χρόνος θα εξαρτηθεί, όπως είναι φυσικό, από την κατάσταση των αγορών".

    Σχετικά με το δημοσιονομικό έλλειμμα, ο υπουργός είπε ότι "το έχουμε μειώσει κατά 7 δισ. ευρώ και είμαστε εντός του στόχου που έχουμε θέσει να το μειώσουμε κατά 12 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους".

    "Η Ελλάδα σε σωστό δρόμο"

    Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο με τις προσπάθειες που καταβάλλει για τη δημοσιονομική εξυγίανση αλλά και με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, εξέφρασαν στις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Ολι Ρεν και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι.

    Παρεμβαίνοντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι δύο κοινοτικοί ιθύνοντες επέμειναν παράλληλα στην ανάγκη να συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό αυτές οι προσπάθειες ώστε να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας έναντι των αγορών. Απαντώντας ειδικότερα σε ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Αννυς Ποδηματά σχετικά με τις συνεχιζόμενες αβεβαιότητες που εξακολουθούν να παρατηρούνται στην αντιμετώπιση της Ελλάδας από τις αγορές, ο Ολι Ρεν τόνισε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο έχοντας πετύχει εντυπωσιακά αποτελέσματα δημοσιονομικής πειθαρχίας» και υπογράμμισε ότι μετά από μια τέτοια κρίση απαιτείται χρόνος για την αποκατάσταση και ενίσχυση της εμπιστοσύνης.

    Παράλληλα, ο κοινοτικός επίτροπος είπε ότι η Ελλάδα έχει ξεκινήσει ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο πρόγραμμα διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων συμπεριλαμβανομένων της αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος και των βημάτων που πραγματοποιούνται για τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, πρωτοβουλίες οι οποίες, όπως σημείωσε, ευθυγραμμίζονται με τα όσα περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των ελληνικών αρχών και της τρόϊκας. Σύμφωνα με τον Ολι Ρεν , είναι απαραίτητο η Ελλάδα να συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό τις προσπάθειες στο δημοσιονομικό τομέα αλλά και στο μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ώστε να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

    Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λορένζο Μπίνι Σμάγκι τόνισε ότι κατά την ελληνική κρίση οι αγορές έχασαν την εμπιστοσύνη τους έναντι της Ελλάδας και τώρα επιθυμούν να πειστούν για την νέα πορεία που χαράζει η Ελλάδα και την οποία η ΕΚΤ υποστηρίζει με την «αξιοθαύμαστη» βούληση την οποία επιδεικνύει η ελληνική κυβέρνηση.

    Ο Λ. Σμάγκι προέβλεψε ότι απαιτούνται περίπου 9 με 12 μήνες πριν αντιδράσουν θετικά οι αγορές υπό τη σαφή βεβαίως προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [11] Στα δίχτυα του ΣΔΟΕ

    Και δεύτερο μάνατζερ στο χώρο του ποδοσφαίρου αυτή τη φορά στην Αθήνα έχει εντοπίσει το ΣΔΟΕ που απέκρυβε φορολογητέα ύλη όπως δήλωσε ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Γ. Καπελέρης στο ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ.

    Μετά την αποκάλυψη της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ" ο κ Καπελέρης ανέφερε πως εμπλέκονται, με βάση τις έρευνες που έχουν γίνει, πολλά άτομα και γίνεται έρευνα για τη συμμετοχή διαιτητών.

    «Η προσπάθεια γίνεται, έχουμε ξεκινήσει την έρευνα γύρω από τις οικονομικές δραστηριότητες οι οποίες απατώνται στο Ελληνικό Ποδόσφαιρο, ήταν η αρχή από Θεσσαλονίκη, υπάρχουν και οι επόμενες υποθέσεις που διερευνώνται εδώ στην Αθήνα, γνωρίζετε πέρα πολύ καλά, και η κοινωνία γνωρίζει, ότι σε κάθε οικονομική δραστηριότητα υπάρχουν και διαδικασίες οι οποίες δεν είναι εμφανείς, εμείς από την πλευρά μας προσπαθούμε να αποκαλύψουμε αυτές και να τις φέρουμε στο φως, προκειμένου να καταλογιστούν τα αναλογούντα σε αυτούς οι οποίοι ενδεχόμενα εμπλέκονται.Στη συγκεκριμένη περίπτωση μπορεί να ήταν σε συναλλαγές κάποιων δεκάδων ατόμων, από εκεί και πέρα όμως, ξέρετε πάρα πολύ καλά, ότι το όλο φάσμα αυτής της οικονομικής δραστηριότητας οι εμπλεκόμενοι είναι αρκετοί, άρα δεν έχει να κάνει περισσότερο με τον αριθμό των προσώπων, έχει να κάνει με το ύψος ενδεχόμενα των συναλλαγών και την προέλευση αυτών των συναλλαγών και σε τι αποσκοπούσαν αυτές οι συναλλαγές, κι αν εμφανίζονταν ή όχι, αυτό είναι το ζητούμενο.»

    Σημείωσε ότι τα ποσά ξεπερνούν τα 40 εκ ευρώ και ανέφερε σχετικά με τον μάνατζερ από την Αθήνα «Υπάρχει και η αντίστοιχη περίπτωση η οποία εξετάζεται και εδώ στην Αθήνα, όσον αφορά την δραστηριότητα περισσότερο από κάτοικο των Αθηνών».

    Το λαθρεμπόριο καυσίμων

    Σε περισσότερα από 2 δισ. ευρώ ετησίως - δηλαδή δύο φορές το ύψος του ποσού που δαπανούσε το ελληνικό κράτος για το λεγόμενο «δώρο των Χριστουγέννων», το οποίο περικόπηκε - υπολογίζεται ότι ανέρχεται πλέον το λαθρεμπόριο καυσίμων στην Ελλάδα, σύμφωνα με την εκτίμηση που διατύπωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ειδικός γραμματέας ειδικών ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών (ΣΔΟΕ), Γιάννης Καπελέρης.

    Ο ίδιος σημείωσε ότι οι αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες, σε συνεργασία με τις βουλγαρικές αρχές, πραγματοποίησαν ελέγχους, ώστε να διαπιστωθούν τυχόν κρούσματα λαθρεμπορίας στις περίπου 9.000 φορτώσεις βυτίων, που πραγματοποιήθηκαν προς Βουλγαρία, στο διάστημα από τον Οκτώβριο 2009 μέχρι τους πρώτους μήνες του 2010.

    Προς το παρόν, η ελληνική πλευρά τελεί εν αναμονή των στοιχείων που θα παράσχουν οι βουλγαρικές αρχές, ώστε κατόπιν συνδυασμού των συμπερασμάτων των υπηρεσιών των δύο χωρών, να εκτιμηθεί το μέγεθος του προβλήματος (σ.σ. από περιπτώσεις του παρελθόντος διαπιστώθηκε ότι επιτήδειοι διοχετεύουν στην ελληνική αγορά πετρελαιοειδή και βενζίνες, που έχουν αγοράσει αδασμολόγητα για εξαγωγές με προορισμό βαλκανικές χώρες. Ωστόσο, οι ποσότητες αυτές, που φαίνεται ότι εξάγονται στα Βαλκάνια, με εικονικά δελτία εξαγωγών, στην πραγματικότητα δεν βγαίνουν ποτέ εκτός συνόρων: καταναλώνονται στην εσωτερική αγορά).

    500 γιατροί ενέχονται σε φορολογικές παραβάσεις

    Στο μεταξύ, περίπου 500 γιατροί, μόνο στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, διαπιστώθηκε -κατόπιν ελέγχων- ότι ενέχονται σε διάφορες φορολογικές παραβάσεις (π.χ., απόκρυψη φορολογητέας ύλης), ενώ η μακρά λίστα παραβατών περιλαμβάνει επίσης δικηγόρους και άλλες επαγγελματικές κατηγορίες, σύμφωνα πάντα με τον κ.Καπελέρη.

    Την ίδια στιγμή, ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ επιβεβαίωσε ότι οι έλεγχοι του Σώματος εντόπισαν περισσότερες από 1.100 αδήλωτες στην εφορία πισίνες, σε πρώτες κατοικίες και εξοχικά στους νομούς Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Πιερίας. Επίσης, διαπιστώθηκαν πολλές περιπτώσεις ακινήτων, το μέγεθος των οποίων ...υποεκτιμήθηκε κραυγαλέα.

    Συγκεκριμένα, περίπου 220 υπεράκτιες εταιρίες στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή, έχουν στην κατοχή τους ακίνητα, τα τετραγωνικά των οποίων είναι καθόλα πλασματικά. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μεζονέτας 280 τετραγωικών, που δηλώθηκε ως ...36 τ.μ.

    Παράλληλα, η Διεύθυνση Ειδικών Ελέγχων του ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας περνά από το "μικροσκόπιο" γνωστό μάνατζερ στον χώρο του ποδοσφαίρου, ο οποίος -μεταξύ άλλων- είχε δεχτεί και δεν είχε δηλώσει καταθέσεις 26 εκατ. ευρώ.

    Ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ σημείωσε ακόμη ότι κάποιες από τις περιπτώσεις της λίστας των περίπου 1.000 Ελλήνων, που έχουν «ύποπτες» καταθέσεις εκατομμυρίων σε τράπεζες του εξωτερικού, έχουν ήδη διερευνηθεί. Ωστόσο, το πλήρες ξεκαθάρισμα της υπόθεσης απαιτεί χρόνο.

    Στον εντοπισμό των παραβατών βοηθάει και το τηλεφωνικό κέντρο καταγγελίας φορολογικών παραβάσεων 1517, που έχει συστήσει το υπουργείο, το οποίο -σύμφωνα με τον κ.Καπελέρη- έχει δεχτεί πάνω από 15.000 καταγγελίες

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [12] «Νάο», το ρομπότ

    Σε μία πολυπολιτισμική κοινωνία, οι συμπεριφορές, προεφηβική και εφηβική, δέχονται επιρροές όχι πλέον από την κοινωνικο-οικονομική κατάσταση της οικογένειας, αλλά κυρίως από το μορφωτικό επίπεδο και τη διαφορετικότητα στην κουλτούρα της εθνικότητας.

    Σε μία τέτοια σύγχρονη κοινωνία της συνύπαρξης, απαραίτητο είναι γονείς και εκπαιδευτικοί να γνωρίζουν τους μηχανισμούς, που προέφηβοι και έφηβοι χρησιμοποιούν για να λύσουν τις διαφορές τους, να διευθετήσουν τα θέματά τους.

    Στο πλαίσιο αυτό, το εργαστήριο του Τομέα Τεχνολογίας Πληροφορικής και Υπολογιστών (ΤΠΥ) της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στο οποίο προΐσταται ο καθηγητής Στέφανος Κόλλιας, έχει ξεκινήσει από την 1η Σεπτεμβρίου ένα νέο πρόγραμμα, που φέρει το όνομα «Siren».

    Πρόκειται για ένα συμμετοχικό παιχνίδι, που θα παίζουν στο σχολείο παιδιά ηλικιών από 10 έως 14 χρόνων.

    Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ερευνητής β' βαθμίδας του εργαστηρίου, Κώστας Καρπούζης, τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι αυτό θα πρέπει να επιλύσουν κάποια προβλήματα σε ομάδες, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά με αντίπαλες ομάδες.

    «Στόχος του παιχνιδιού είναι να μπορέσουμε να καταλάβουμε τους μηχανισμούς που χρησιμοποιούν τα παιδιά για να επιλύσουν τις μεταξύ τους συγκρούσεις», λέει ο κ. Καρπούζης, εξηγώντας ότι μέσα από τη διαδικασία του παιχνιδιού θα γίνεται φανερό πώς το παιδί λειτουργεί μέσα σε μια ομάδα, ποιος είναι ο ρόλος του σ' αυτήν και πώς συμπεριφέρεται, τόσο απέναντι στους συμπαίκτες του, όσο και απέναντι στα μέλη της αντίπαλης ομάδας.

    Στο πρόγραμμα συμμετέχουν επιστήμονες από τη Δανία, την Αγγλία και την Πορτογαλία, με σκοπό να ερευνηθούν οι συμπεριφορές σε εθνικό επίπεδο.

    Το παιχνίδι αναπτύσσεται μέσα σε έναν εικονικό κόσμο και το παιδί καλείται να «περάσει» κάποιες πίστες και θα πρέπει να συνεργαστεί με άλλους συμμαθητές του, ή να τους ανταγωνιστεί.

    Σκοπός της εφαρμογής είναι να ενταχθεί στα σχολεία για τη διαχείριση των συγκρούσεων και να βγάλει ο δάσκαλος χρήσιμα συμπεράσματα για τα παιδιά που έχει στην τάξη του.

    Σημειώνεται ότι η ερευνητική ομάδα του καθηγητή Στ. Κόλλια δεν είναι η πρώτη φορά που εντυπωσιάζει, με προγράμματα, που αναλαμβάνει να εκπονήσει. Είναι αυτή η ομάδα που συμμετείχε στη δημιουργία του πρώτου ευρωπαϊκού ρομπότ, του «Νάο», το οποίο αντιλαμβάνεται τα ανθρώπινα συναισθήματα.

    «Ο "Νάο" ξεκίνησε ως ρομπότ - ποδοσφαιριστής, για να συμμετάσχει στο robocup, με στόχο έως το 2050 να δημιουργηθεί μια ομάδα με ρομποτικούς ποδοσφαιριστές, η οποία να μπορεί να παίξει ποδόσφαιρο με κανονικές απέναντι σε κανονικές ομάδες. Το ζητούμενο ήταν να φτιάξουμε, βεβαίως, ένα ρομπότ, που θα μπορεί να παίζει καλό ποδόσφαιρο, θα μπορεί να κινείται τόσο καλά και αυτόνομα χωρίς να του λέμε εμείς, πού να πάει, και σε περιοχές επικίνδυνες για τον άνθρωπο», σημειώνει ο κ. Καρπούζης.

    Στις άμεσες προτεραιότητες των ερευνητών είναι η ανάπτυξη τεχνολογίας, ώστε αυτά τα ρομπότ να μπορούν να βοηθήσουν ανθρώπους αξιολογώντας τη συμπεριφορά τους. Να συνυπάρχουν στο σπίτι με έναν ηλικιωμένο, να τον φροντίζουν, να του κρατούν συντροφιά, ή και να αναλαμβάνουν τη διάσωση ανθρώπων σε περιοχές, που δεν μπορεί να πλησιάσει ο άνθρωπος.

    «Ο στόχος δεν είναι να καταλαβαίνει αν γελάμε, ή αν ήμαστε στενοχωρημένοι, αλλά όλες οι επί μέρους λειτουργίες, που αναπτύσσουμε, για να φτάσουμε στην αναγνώριση συναισθημάτων», σημειώνει ο κ. Καρπούζης.

    Το συγκεκριμένο εργαστήριο, ωστόσο, παρήγαγε κι ένα ακόμη έργο, που έχει σχέση με τα συναισθήματα και αφορά τη βοήθεια, μέσω υπολογιστών, σε δυσλεξικά παιδιά. Μ' αυτό το πρόγραμμα μπορεί να καταλάβει κανείς, μέσω μιας κάμερας, αν το παιδί διαβάζει, ή είχε αποσπαστεί η προσοχή του, ή αν δυσκολεύεται, και πρέπει να βοηθηθεί.

    «Οι έρευνες έδειξαν ότι τα παιδιά μπορούν να αναπτύξουν πολύ αποτελεσματικούς δεσμούς με ανθρωπάκια στην οθόνη, ή ρομπότ. Ένα τέτοιο ρομποτάκι στο θρανίο θα μπορούσαμε να το έχουμε ως βοηθό για τα παιδιά ή μέσα στο σπίτι ως βοηθό για τους ηλικιωμένους. Το θέμα, όμως, είναι κατά πόσον είμαστε έτοιμοι, ως κοινωνία, να δεχτούμε μια ανθρωπόμορφη μηχανή δίπλα μας, αλλά και πόση αυτενέργεια θα παραχωρούσαμε σ' αυτήν», τονίζει ο κ. Καρπούζης.

    Σημειώνεται ότι η ΕΕ έχει επενδύσει την τελευταία πενταετία περισσότερα από 80 εκατ. ευρώ στα ρομποτικά συστήματα, δεδομένου ότι αυτά είναι ουσιαστικά το τεχνολογικό πεδίο, στο οποίο μπορεί να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, ώστε εταιρίες της, μελλοντικά να μπορούν να πωλούν τέτοια ρομπότ, τμήμα των οποίων θα αφορούν τη φροντίδα στο σπίτι.

    Ένα ρομπότ, όμως, που θα ήταν επιφορτισμένο με τη φροντίδα ενός παιδιού, ή ενός ηλικιωμένου, πρέπει να έχει και ένα είδος προσωπικότητας. Να αντιδρά στο δρώμενο της στιγμής, να παρακολουθεί ένα σήριαλ στην τηλεόραση και να σχολιάζει.

    Πόσο κοντά, ωστόσο, είμαστε στο να αναπτύξουμε μια τέτοια τεχνολογία;

    «Είμαστε πολύ κοντά. Το θέμα είναι το να μπορέσουμε να προσαρμόσουμε το πλαίσιο της αλληλεπίδρασης, να ξεπεράσουμε το υψηλό κόστος κατασκευής, και μια σειρά από συνέπειες που δεν έχουν λυθεί ακόμη στο μηχανικό κομμάτι, όπως ευστάθεια, αυτονομία κ.α», σημειώνει ο κ. Καρπούζης.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [13] Σε θέση μάχης

    Με τις αναμετρήσεις της πρώτης αγωνιστικής για την φάση των ομίλων, συνεχίζεται σήμερα το Γιουρόπα Λιγκ. Στην διοργάνωση, υπάρχει έντονο ελληνικό ενδιαφέρον, αφού ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Αρης θα επιδιώξουν να προκριθούν στην επόμενη φάση, με τους δύο «δικεφάλους» να διατηρούν αρκετές ελπίδες.

    Στο πλαίσιο της πρεμιέρας του 2ου ομίλου, ο Αρης υποδέχεται την κάτοχο του τροπαίου, Ατλέτικο Μαδρίτης, που θα παραταχθεί στο «Κλεάνθης Βικελίδης» χωρίς τον Σέρχιο Αγουέρο. Ωστόσο, ο Φορλάν και η παρέα του που πρόσφατα επικράτησαν της Ιντερ στο ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ, δείχνουν να έχουν αποκτήσει ποδοσφαιρική ωριμότητα και εκτός από το θέαμα, έμαθαν να παίρνουν και το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι «ροχιμπλάνκος» είναι το ξεκάθαρο φαβορί και ο Εκτορ Ραούλ Κούπερ που δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, περιμένει από τους παίκτες του να αποδώσουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους, προκειμένου ο Αρης να έχει βαθμολογικό όφελος από τον αγώνα. Στον άλλο αγώνα του ομίλου, η Λεβερκούζεν φιλοξενεί την Ρόζενμποργκ και είναι το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση των τριών βαθμών.

    Παράλληλα και για τον 4ο όμιλο, ο ΠΑΟΚ φιλοξενείται από την Μπριζ και είναι σε θέση να αποσπάσει θετικό αποτέλεσμα. Οι Βέλγοι είναι αρκετά αποδυναμωμένοι και σε καμμία περίπτωση δεν έχουν την ομάδα του πρόσφατου παρελθόντος. Εφόσον οι παίκτες του Νίκου Δερμιτζάκη, παίξουν σύμφωνα με τις δυνατότητες τους, μπορούν κάλλιστα να πάρουν θετικό αποτέλεσμα και να μπουν στην διοργάνωση με θετικό πρόσημο. Στην άλλη αναμέτρηση του ομίλου, η Βιγιαρεάλ, δοκιμάζεται σε μία από τις πιό «καυτές» έδρες της Ευρώπης, καθώς φιλοξενείται στο Ζάγκρεμπ από την Ντιναμό, με στόχο το θετικό αποτέλεσμα.

    Ακόμη, για τον 7ο όμιλο, η ΑΕΚ θα φιλοξενήσει την Χάιντουκ Σπλιτ που έρχεται στην Αθήνα, με στόχο να διατηρήσει το «μηδέν» και να εκμεταλλευθεί κάποια αντεπίθεση. Οι Κροάτες αρέσκονται στον συγκεκριμένο τρόπο παιχνιδιού και θα επιδιώξουν να πάρουν θετικό αποτέλεσμα στο ΟΑΚΑ. Αν όμως η ΑΕΚ εκμεταλλευθεί την γραμμή κρούσης και πιέσει από την αρχή του αγώνα, είναι σε θέση να σκοράρει και να φέρει τον αγώνα στα μέτρα της, βάζοντας τις βάσεις για πρόκριση στην επόμενη φάση. Στον άλλο αγώνα του ομίλου, η Αντερλεχτ υποδέχεται την Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, σε μία εξαιρετικά ανοικτή αναμέτρηση.

    Από το υπόλοιπο πρόγραμμα, ξεχωρίζουν οι αναμετρήσεις Σάλτσμπουργκ-Μάντσεστερ Σίτι (1ος όμιλος), Σπάρτα Πράγας-Παλέρμο (6ος), Στουτγκάρδη-Γιουνγκ Μπόις (8ος), Αϊντχόφεν-Σαμπντόρια (9ος), Σεβίλη-Παρί Σεν Ζερμέν (10ος), Λίβερπουλ-Στεάουα Βουκουρεστίου (11ος) και Πόρτο-Ραπίντ Βιένης (12ος).

    ΠΕΜΠΤΗ

    1ος ΟΜΙΛΟΣ

    Σάλτσμπουργκ-Μάντσεστερ Σίτι

    Γιουβέντους-Λεχ Πόζναν

    2ος ΟΜΙΛΟΣ

    Αρης-Ατλέτικο Μαδρ.

    Λεβερκούζεν-Ρόζενμποργκ

    3ος ΟΜΙΛΟΣ

    Λιλ-Σπόρτιγκ Λισ.

    Λέφσκι Σόφιας-Γάνδη

    4ος ΟΜΙΛΟΣ

    Ντιναμό Ζάγκρεμπ-Βιγιαρεάλ

    Μπριζ-ΠΑΟΚ

    5ος ΟΜΙΛΟΣ

    Αλκμααρ-Σερίφ Τιρασπόλ

    Ντιναμό Κ.-ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ

    6ος ΟΜΙΛΟΣ

    Σπάρτα Πρ.-Παλέρμο

    Λοζάνη-ΤΣΣΚΑ Μόσχας

    7ος ΟΜΙΛΟΣ

    Αντερλεχτ-Ζενίτ

    ΑΕΚ-Χάιντουκ Σπλιτ

    8ος ΟΜΙΛΟΣ

    Στουτγκάρδη-Γιουνγκ Μπόις

    Χετάφε-Οντένσε

    9ος ΟΜΙΛΟΣ

    Ντέμπρετσεν-Μέταλιστ

    Αϊντχόφεν-Σαμπντόρια

    10ος ΟΜΙΛΟΣ

    Καρπάτι-Ντόρτμουντ

    Σεβίλη-Παρί Σ.Ζ.

    11ος ΟΜΙΛΟΣ

    Νάπολι-Ουτρέχτη

    Λίβερπουλ-Στεάουα

    12ος ΟΜΙΛΟΣ

    Μπεσίκτας-ΤΣΣΚΑ Σόφιας

    Πόρτο-Ραπίντ Βιένης

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 16 September 2010 - 6:30:55 UTC