Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Ύπατη Αρμοστία για τους Πρόσφυγες για τα κρούσματα ρατσιστικής βίας
  • [02] "Νίκη των ιδεών της αποκέντρωσης"
  • [03] Χρώμα στο γκρίζο της πόλης
  • [04] Στη Θεσσαλονίκη ο Αντ. Σαμαράς
  • [05] "Ύποπτη" ηρεμία
  • [06] Κόντρα για την κλήτευση
  • [07] Μείωση θανάτων από τροχαία
  • [08] Καλύτερο το προλαμβάνειν

  • [01] Η Ύπατη Αρμοστία για τους Πρόσφυγες για τα κρούσματα ρατσιστικής βίας

    Την έντονη ανησυχία της για την αύξηση κρουσμάτων ρατσιστικής βίας, με θύματα πρόσφυγες και μετανάστες, που με τη σειρά τους πυροδοτούν καταστάσεις γενικότερης έντασης, διατυπώνει με ανακοίνωσή της η Ύπατη Αρμοστία για τους Πρόσφυγες και ζητεί παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

    «Ιδιαίτερα χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Άγιου Παντελεήμονα, στην Αθήνα, όπου οι επιθέσεις κατά αλλοδαπών και οι συμπλοκές έχουν δημιουργήσει μια έκρυθμη και ανεξέλεγκτη κατάσταση, που επηρεάζει όλους τους κατοίκους της περιοχής», αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται πως, όπως σημειώνεται σε σχετική έκθεση του Οργανισμού του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία είναι συχνά η αιτία συμπεριφορών μισαλλοδοξίας και διακρίσεων κατά αιτούντων άσυλο και προσφύγων που περιορίζουν σημαντικά την απόλαυση βασικών τους δικαιωμάτων και αποτελούν σοβαρό εμπόδιο για την ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία. Η αποτελεσματικότητα των μηχανισμών για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε συνδυασμό με πολιτικές ενημέρωσης και καλλιέργειας κλίματος ανοχής και σεβασμού της διαφορετικότητας, είναι βασικά συστατικά για την αντιστροφή του κλίματος ξενοφοβίας και ρατσισμού - που σε συνθήκες οικονομικής κρίσης οξύνονται - κάτι που είναι προς όφελος των μεταναστών και προσφύγων αλλά και της κοινωνίας που τους φιλοξενεί.

    Η Ύπατη Αρμοστεία επισημαίνει την κρισιμότητα της κατάστασης και ζητά από τις αρμόδιες αρχές «να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διεξοδική διερεύνηση των περιστατικών, καθώς και την πρόληψη και αποτροπή παρόμοιων φαινομένων στο μέλλον».

    Στο πλαίσιο αυτό, η Ύπατη Αρμοστεία υπογραμμίζει «τη σημασία παρεμβάσεων, που καταπολεμούν φαινόμενα αποκλεισμού, προωθούν μέτρα κοινωνικής πολιτικής και συμπεριλαμβάνουν εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης». Δηλώνει, δε, πρόθυμη να στηρίξει τέτοιου είδους προσπάθειες.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] "Νίκη των ιδεών της αποκέντρωσης"

    Οι εκλογές του Νοεμβρίου δεν έχουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος. Θα στείλουν μηνύματα, αλλά δεν μπορεί να μετατραπούν σε ένα είδος δημοψηφίσματος, τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην 75η ΔΕΘ.

    «Στις εκλογές του Νοεμβρίου θέτουμε ως γενικό στόχο την ανάδειξη δημοτικών και περιφερειακών διοικήσεων που θα διαχειριστούν με διαφάνεια και δημόσιο έλεγχο τις τοπικές υποθέσεις και τα οικονομικά», επισήμανε. «Ο κεντρικός της στόχος σε αυτές τις εκλογές είναι η νίκη των ιδεών της ουσιαστικής αποκέντρωσης με αυτοδιοίκηση και η επικράτηση των δυνάμεων που σε τοπικό επίπεδο μπορούν να υπερασπιστούν και να προωθήσουν αυτές τις ιδέες».

    Ο κ. Κουβέλης εξέφρασε την αντίθεση της Δημοκρατικής Αριστεράς και στη «δήθεν» συσπείρωση εναντίον του Μνημονίου, λέγοντας ότι δεν υπάρχει η βάση για να σταθεί αυτή η πολιτική συσπείρωση».

    Σε ότι αφορά τη στάση του κόμματος στον δεύτερο γύρο είπε ότι οι πολίτες δεν είναι άβουλα όντα και η μόνη προτροπή που μπορεί να κάνει είναι να ψηφίσουν δημοκρατικά και ουσιαστικά προοδευτικά.

    Αναφερόμενος στα όσα είπε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα της 25ης ΔΕΘ ο κ. Κουβέλης παρατήρησε πως παρά τα αισιόδοξα μηνύματα που προσπάθησε να δώσει, οι επιπτώσεις της διακυβέρνησης είναι τόσο χειροπιαστές που δεν μπορούν με κανένα τρόπο να εξωραϊστούν.

    Σχετικά με τη διάσπαση του ΣΥΝ, είπε ότι η αποχώρηση τους έγινε αφού εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια, ενώ σχετικά με επιθέσεις που δέχεται η Δημοκρατική Αριστερά από τον ΣΥΝ σημείωσε πως πρόκειται για «φθαρμένο και εξαντλημένο πολιτικό λόγο, με παλαιό κομματικό και στείρο λεκτικό οπλοστάσιο που δεν πείθει».

    Ο κ. Κουβέλης χαρακτήρισε ως πρώτη επιτυχία τις υποψηφιότητες του Γιώργου Καμίνη στο Δήμο Αθηναίων και του Γιάννη Μπουτάρη στον Δήμο Θεσσαλονίκης, οι οποίες δείχνουν ότι η αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να ασφυκτιά σε κομματικές περιχαρακώσεις.

    Για το γεγονός ότι οι δύο αυτές υποψηφιότητες στηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά δήλωσε πως δεν αποτελούν ούτε πρόκριμα ούτε προανάκρουσμα για άλλες συμπτώσεις ή συνεργασίες και μάλιστα στο επίπεδο της κεντρικής πολιτικής σκηνής.

    Στις 8 το βράδυ, ο κος Κουβέλης θα εγκαινιάσει τα γραφεία της Δ.Α. στη Θεσσαλονίκη (Αριστοτέλους 26)

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Χρώμα στο γκρίζο της πόλης

    Πέντε μουντές, «γκρίζες», αποκαρδιωτικές, τυφλές όψεις κτηρίων της Αθήνας, ντύνονται χρώματα, φορούν εικόνες και ...βάζουν στοίχημα να διαγραφεί ένα χαμόγελο στα σφιγμένα - και λόγω της σημερινής οικονομικής συγκυρίας - χείλη των Αθηναίων πολιτών. Έως το τέλος του χρόνου, πέντε κτήρια, διάσπαρτα στο κέντρο και τις γειτονιές της πρωτεύουσας, θα κληθούν να αποδείξουν στους κατοίκους τούτης της πυκνοδομημένης πόλης, ότι η Αθήνα μπορεί να «σύρει» το νου και σε περιπάτους γοητευτικούς.

    Η τοιχογράφηση σε πέντε κτήρια πυκνοκατοικημένων, ή υποβαθμισμένων περιοχών της Αθήνας, είναι μόνον η αρχή της εικαστικής παρέμβασης «Ζωγραφική τυφλών όψεων κτηρίων: χρώμα στο γκρίζο της πόλης», που επιχειρεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Οι Αθηναίοι αγκάλιασαν την πρωτοβουλία του υπουργείου, σπεύδοντας να υποβάλουν αιτήσεις για την εικαστική διαμόρφωση της ακαλαίσθητης τυφλής όψης του δικού τους κτηρίου, καθώς το πιλοτικό πρόγραμμα εξελίσσεται με την κυρίαρχη συνδρομή της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ). Προβλέπεται, δε, να εφαρμοσθεί άμεσα και στη Θεσσαλονίκη.

    «Η ζωγραφική των τυφλών όψεων προωθεί μια εναλλακτική μορφή επικοινωνίας και αστικού πολιτισμού. Είναι μικρή παρέμβαση με μεγάλο αποτέλεσμα και συμμετέχουν σ΄αυτήν συνήθως νέοι καλλιτέχνες και συχνά πολίτες», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η γενική γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Μαρία Καλτσά.

    Τριάντα οκτώ θετικές ανταποκρίσεις προέκυψαν από την πρόσκληση του υπουργείου. Από αυτές επιλέχθηκαν πέντε κτήρια με κριτήριο τη θέαση των έργων, ώστε να αναβαθμίζεται η οπτική αισθητική της γειτονιάς, και τη γεωγραφική κατανομή τους σε περιοχές με διαφορετική κοινωνική σύνθεση για λόγους κοινωνικής ισονομίας.

    Παρά το μικρό ποσό, το οποίο διατίθεται για να καλύψει το σύνολο των εξόδων (100.000 ευρώ, που αν συνυπολογισθεί και το 23% του ΦΠΑ, συρρικνώνεται σε 77.000 ευρώ), η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών κινήθηκε με ενθουσιασμό. Άλλωστε, «όλα γίνονται με μια διάθεση αυτοθυσίας», όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης της Σχολής Καλών Τεχνών, Γιώργος Χαρβαλιάς.

    Από την πλευρά της, η πρυτανεία της Σχολής απευθύνθηκε στους ενδιαφερόμενους αποφοίτους και πενταμελής επιτροπή της επέλεξε 11 από τις 71 προτάσεις, που υποβλήθηκαν συνολικά. Βραβεύθηκαν πέντε και δόθηκαν έπαινοι σε έξι, οι οποίες, η ΑΣΚΤ φιλοδοξεί να υλοποιήσει σε επόμενη φάση της δράσης.

    «Οι εργασίες μπορούν να ξεκινήσουν περίπου δέκα με είκοσι μέρες μετά την υπογραφή από την κ. Μπιρμπίλη» της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Υπουργείου και Σχολής, η οποία αναμένεται την επόμενη Τετάρτη. Μιλώντας για τη διάρκεια ζωής των έργων, ο πρύτανης τόνισε ότι πρόκειται για διάρκεια «δρόμου». «Δεν είναι η Καπέλα Σιστίνα. Εκτιμούμε ότι αυτά τα έργα αντέχουν από οκτώ έως δέκα χρόνια», είπε.

    Ο πρύτανης της ΑΣΚΤ απάντησε και σ΄εκείνους οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η τέχνη είναι πολυτέλεια στους σημερινούς χαλεπούς καιρούς, θυμίζοντας ότι ο Πικάσο έκανε τη «Γκερνίκα», όταν η βασκική πόλη είχε ισοπεδωθεί από τους βομβαρδισμούς.

    «Δεν είναι προκλητικό να κάνουμε τέχνη σε μια συγκυρία σαν τη σημερινή. Η τέχνη συνοδεύει την ανθρώπινη πραγματικότητα σε όλες τις φάσεις», υποστηρίζει ο κ. Χαρβαλιάς και υπενθυμίζει ότι η αμερικανική κυβέρνηση παρήγγειλε, το 1929, τη χρονιά του «Μεγάλου Κράχ», εικαστικές παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο σε καλλιτέχνες από τους οποίους αναδύθηκε το εικαστικό ρεύμα γνωστό ως Αμερικανική Πρωτοπορία.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Στη Θεσσαλονίκη ο Αντ. Σαμαράς

    Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται ο πρόεδρος της Ν.Δ κ. Αντώνης Σαμαράς στο πλαίσιο της 75ης Διεθνούς Έκθεσης.

    Το πρωί, ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε με τον υποψήφιο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη στο εκλογικό του κέντρο και στη συνέχεια με τον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Κώστα Γκιουλέκα.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε τον κ. Ψωμιάδη "ανθρωποκεντρικό πολιτικό" που «εμπνέει τον κόσμο και στη Θεσσαλονίκη και σε ολόκληρη την κεντρική Μακεδονία».

    «Ο ενθουσιασμός που υπάρχει σήμερα εδώ "φωτογραφίζει" την αγάπη και τον ενθουσιασμό του κόσμου για μια πρώτη πετυχημένη θητεία περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, που είναι η ελπίδα για ένα αύριο δυναμικό, με ανάπτυξη, που λέγεται Παναγιώτης Ψωμιάδης» τόνισε ο κ. Σαμαράς.

    Με τον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε στο καφέ νεοκλασικού ξενοδοχείου του κέντρου της πόλης, και στη συνέχεια ο αρχηγός της ΝΔ ξεναγήθηκε από τον κ. Γκιουλέκα στο κέντρο της πόλης, διασχίζοντας μια μικρή απόσταση επί της οδού Τσιμισκή.

    «Πιάνεται η καρδιά σου, όταν στην καρδιά του κέντρου της Θεσσαλονίκης βλέπεις τόσα πολλά κλειστά μαγαζιά. Είναι το μαστίγωμα που δέχεται ο επιχειρηματικός κόσμος της πόλης, αλλά αυτό συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα, από αυτήν την πολιτική που θέλει, λιτότητα, λιτότητα, λιτότητα και μόνο λιτότητα, ως λύση για την κρίση. Και σήμερα από τα στόματα, όσων έφτιαξαν το πρόγραμμα του μνημονίου ακούσαμε το αντίθετο. Ότι δηλαδή είχαν προσφέρει λάθος μίγμα» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

    Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΝΔ είχε συνάντηση με παραγωγικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας στο Μακεδονία Παλάς.

    Το απόγευμα θα παραστεί στη συνεδρίαση της διοικούσας επιτροπής της Ν.Δ στη Θεσσαλονίκη και το βράδυ θα επισκεφτεί το οικονομικό επιμελητήριο, ενώ θα παρστεί σε εκδηλώσεις της ΔΑΚ ΜΜΕ και στη συνέχεια της νεολαίας στο Ολύμπιον.

    Αύριο το πρωί, ο κ. Σαμαράς θα επισκεφτεί τους χώρους της ΔΕΘ και στη συνέχεια θα συναντηθεί με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, ενώ το βράδυ θα μιλήσει στους παραγωγικούς φορείς.

    Την Κυριακή στις 13.00 θα δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, όπου αναμένεται να παρουσιάσει τις θέσεις ΝΔ για το μοντέλο ανάπτυξης τη χώρας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες παρών στην ομιλία του προέδρου της Ν.Δ το Σάββατο το βράδυ θα είναι και ο Κώστας Καραμανλής. Ο πρώην πρωθυπουργός μεταβαίνει στην εκλογική του περιφέρεια για πρώτη φορά μετά από χρόνια με την ιδιότητα του βουλευτή και αναμένεται οι συντοπίτες του να του επιφυλάξουν θερμή υποδοχή.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] "Ύποπτη" ηρεμία

    «Ύποπτη» ηρεμία επικρατεί σήμερα στα σημεία συγκέντρωσης των φορτηγών και βυτιοφόρων, στις εισόδους της Αθήνας, κατά μήκος των εθνικών οδών, στο Χαϊδάρι, τα διόδια της Ελευσίνας και τη Μεταμόρφωση, χωρίς ωστόσο να παρεμποδίζουν σε σημαντικό βαθμό την κυκλοφορία.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ιδιοκτητών τα σημεία συγκέντρωσης έχουν ενισχυθεί και με άλλα οχήματα και υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται στους δρόμους πάνω από 400 φορτηγά και βυτιοφόρα. Μάλιστα οι βυτιοφορείς ετοιμάζονται να αποσύρουν από την κυκλοφορία και να τα μεταφέρουν στα «μπλόκα», άλλα 200 οχήματα.

    Οι επαγγελματίες αυτοκινητιστές είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, τουλάχιστον μέχρι την προσεχή Τετάρτη, οπότε αναμένεται να ψηφιστεί από τη βουλή το επίμαχο νομοσχέδιο, ενώ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο αιφνιδιαστικών κινήσεων, τις οποίες δεν προσδιορίζουν. Άλλωστε κάτι τέτοιο το έχει προαναγγείλει και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας κ. Γιώργος Τζωρτάτος.

    Από την πλευρά τους οι άνδρες της τροχαίας και οι διμοιρίες των ΜΑΤ, που βρίσκονται στα σημεία συγκέντρωσης και παρακολουθούν διακριτικά τις κινήσεις, έχουν σαφείς εντολές να μην επιτρέψουν να πραγματοποιήσουν οι ιδιοκτήτες των οχημάτων οργανωμένη πορεία προς το κέντρο της Αθήνας. Είναι χαρακτηριστικό, ότι χτες, τρία φορτηγά που έφυγαν από το Χαϊδάρι, συνοδεύτηκαν από περιπολικά της τροχαίας.

    Χθες, κατά τη συζήτηση επί των άρθρων του ν/σ για την απελευθέρωση των εμπορευματικών μεταφορών, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας κάλεσε εκ νέου τους ιδιοκτήτες φορτηγών αυτοκινήτων να συνταχθούν με την Πολιτεία για την ομαλή, όπως είπε, μετάβαση σε ένα νέο εκσυγχρονισμένο ευρωπαϊκό καθεστώς, αντί να δίνουν μάχη με το βλέμμα στο παρελθόν.

    «Η πολιτεία έχει τα μέσα να προστατεύσει την κοινωνία και να εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της αγοράς προς όφελος της οικονομίας και της ανάπτυξης», τόνισε ο κ. Ρέππας και πρόσθεσε: «Κάποιοι κάνουν ό,τι μπορούν για να διατηρηθεί το σημερινό αναχρονιστικό καθεστώς, όταν σε όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες οι αλλαγές έχουν προχωρήσει πολύ νωρίτερα. Δεν υπάρχουν τα περιθώρια για άλλες καθυστερήσεις και θα πρέπει όλοι να το κατανοήσουν αυτό».

    Η συζήτηση και ψήφιση του ν/σ ολοκληρώθηκε στην επιτροπή, χωρίς να υποάρξουν αλλαγές. Video

    Κανένα πρόβλημα στα βενζινάδικα

    Τα πρατήρια είναι πλήρως εφοδιασμένα και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα έλλειψης καυσίμων, ανακοίνωσε σήμερα η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών. Η τροφοδοσία της αγοράς, προσθέτει, συνεχίζεται ομαλά, μετά την άρση του πλαφόν και οι καταναλωτές κανένα πρόβλημα εφοδιασμού δεν έχουν.

    Η Ομοσπονδία συνιστά ψυχραιμία ενώ καλεί τους καταναλωτές να μη πανικοβάλλονται από φήμες περί ελλείψεων καυσίμων και τους βενζινοπώλες να λειτουργούν επαγγελματικά και να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα εξυπηρέτησης και προστασίας των καταναλωτών από φαινόμενα ανασφάλειας και πανικού.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Κόντρα για την κλήτευση

    "Ένας πρώην πρωθυπουργός επιλέγει εκείνος την ώρα και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα μιλήσει και θα απευθυνθεί στην ελληνική κοινή γνώμη" δήλωσε σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ ο εκπρόσωπος της ΝΔ Π. Παναγιωτόπουλος, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να κληθεί ο κ. Καραμανλής ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για το Βατοπέδι.

    Ο Π. Παναγιωτόπουλος κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα ότι επιχειρεί να διατηρήσει αχλή γύρω από την υπόθεση, σημειώνοντας «είναι η ΝΔ που φώναζε στο Βατοπέδι, σπάστε, ανοίξτε τους λογαριασμούς των εξωχώριων εταιριών να δούμε ποιοι είναι πίσω από την Ρασαντέλ και το ΠΑΣΟΚ έλεγε όχι γιατί συμφέρει την ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ να διατηρεί αυτήν την αχλή, την γκρίζα ατμόσφαιρα γύρω από την ΝΔ, η οποία είναι τεχνητή για να εξυπηρετεί ένα τεράστιο παιχνίδι αποπροσανατολισμού».

    Στο μεταξύ, με «φόντο» τις εξελίξεις στην Προανακριτική για το Βατοπέδι, σημειώθηκε στη Βουλή σφοδρή κόντρα μεταξύ του προέδρου του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννη

    Κατά την συζήτηση επίκαιρης επερώτησης βουλευτών της ΝΔ για το «πάγωμα» στις αναθέσεις και δημοπρατήσεις δημόσιων έργων, ο Γ. Καρατζαφέρης αναφέρθηκε στο θέμα, λέγοντας πως του προκαλεί εντύπωση ο «θώρακας» της ΝΔ στην κλήση του Κ. Καραμανλή.

    Όταν τον λόγο έλαβε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης είπε ότι ο συνήθως μελετημένος αρχηγός του ΛΑΟΣ παρενέβη μόνο και μόνο για να επιτεθεί στον Κώστα Καραμανλή και πρόσθεσε πως η τοποθέτηση του πρόεδρου του ΛΑΟΣ «δείχνει σπουδή, καημό και φοβία για το μέλλον του κόμματός του».

    Απευθυνόμενος δε στον κ. Καρατζαφέρη ρώτησε: «Τι φοβάστε; Φοβάστε που ο πρώην πρωθυπουργός θα συμπαρασταθεί και θα σταθεί δίπλα στον Αντώνη Σαμαρά στη ΔΕΘ; Μήπως φοβάστε επειδή είστε το κόμμα που ψήφισε το Μνημόνιο θα υποστεί κατακραυγή και δεν θα ξαναμπεί στη Βουλή;».

    Κατηγόρησε ακόμη το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη και τον ίδιο ότι δεν επέδειξε την ίδια επιμέλεια στην Εξεταστική για την Siemens, όταν ο κ. Τσουκάτος και ο κ. Μαντέλης είπαν ότι «πήραν χρήματα».

    Απαντώντας ο Γ. Καρατζαφέρης, στην αναφορά του κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου της ΝΔ ότι εστιάζει επιλεκτικά στην Προανακριτική για το Βατοπέδι είπε:

    «Να προσέλθουν κι οι δύο και ο Καραμανλής και ο Σημίτης. Εφόσον οι δύο στενοί συνεργάτες, Μαντέλης και Τσουκάτος ομολόγησαν πρέπει να έρθει και ο κ. Σημίτης. Για τον κ. Καραμανλή εσείς τι φοβάστε; Αυτός φοβάται, το ξέρουμε⦻.

    Το αίτημα να κληθεί ενώπιον της προανακριτικής ο κ. Καραμανλής, επανέφερε στην επιτροπή ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Θανάσης Πλεύρης υστερα από την κατάθεση της συζύγου του πρώην υπουργού Γιώργου Βουλγαράκη, Αικατερίνης Πελέκη και τις ευθείες βολές κατά του πρώην πρωθυπουργού και στελεχών του τότε πρωθυπουργικού περιβάλλοντος.

    Το ΠΑΣΟΚ επιφυλάχθηκε να αποφασίσει, με δεδομένο ότι έλειπε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και το θέμα μετατέθηκε για την επόμενη συνεδρίαση.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] Μείωση θανάτων από τροχαία

    Το φιλόδοξο- τότε- πρόγραμμα που ξεκίνησε να εφαρμόζεται στην Ευρώπη το 2001, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2009 για τη μείωση του αριθμού των θανάτων από τροχαία ατυχήματα, μέσα από μέτρα και δράσεις που αφορούσαν την κυκλοφοριακή παιδεία των οδηγών (αλλαγή τρόπου εξέτασης στις σχολές οδηγών και βελτίωση της παιδείας), τη βελτίωση των υποδομών σε βασικούς οδικούς άξονες, αλλά και τη βελτίωση σημαντικών συστημάτων στο αυτοκίνητο (αερόσακοι, ΑΒS, ESP, ζώνες ασφαλείας τριών σημείων) φαίνεται πως στην Ελλάδα "έπιασε τόπο".

    Στο χρονικό διάστημα αυτό, η Ελλάδα, με την εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος, κατάφερε να μειώσει τους θανάτους από τους 172 ανά εκατομμύριο πληθυσμού στους 130 ανά εκατομμύριο, μια πτώση της τάξης του 23%, την ίδια στιγμή που στο σύνολο των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), η αντίστοιχη πτώση ήταν 36%.

    Αποτελεσματικότερη αποδείχθηκε η εφαρμογή του προγράμματος στη Λετονία, η οποία το 2001 είχε 236 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων, για να φθάσει στους 112 θανάτους (πτώση 54%).

    Στον τομέα της οδικής ασφάλειας επένδυσε η Ισπανία, η οποία πέτυχε πτώση 53% (από 136 θανάτους το 2001 στους 58 το 2009), όπως και η Εσθονία με την Πορτογαλία, που μείωσαν το "φόρο αίματος" στην άσφαλτο κατά 50%.

    Η Γερμανία και η Σουηδία, που θεωρούνται κατ' εξοχήν χώρες που τους ενδιαφέρει η οδική ασφάλεια, είχαν εξίσου εντυπωσιακά αποτελέσματα: η πρώτη μείωση στους θανάτους κατά 40% (από 85 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων το 2001 στους 51 το 2009) και η δεύτερη ποσοστό -39% (66 θανάτους το 2001 σε 39 το 2009).

    Στα ίδια σχεδόν επίπεδα με την Ελλάδα κυμάνθηκαν και οι επιδόσεις της Κύπρου (-28%, με μείωση θανάτων από 140 το 2001 σε 130 το 2009).

    Τα δύο νεότερα μέλη της Ε.Ε., η Βουλγαρία και η Ρουμανία δεν φαίνεται να έχουν "επενδύσει" ακόμη στην οδική τους ασφάλεια, αφού το ποσοστό μείωσης των θανάτων ήταν για την πρώτη 11% (από 128 θανάτους το 2001 στους 118 το 2009), ενώ για τη δεύτερη τα στοιχεία είναι αμείλικτα: αντί να πετύχει μια κάποια μείωση των θανάτων στην άσφαλτο, κατέγραψε αύξηση, σε ποσοστό, μάλιστα, 14% (από 112 θανάτους το 2001 σε 130 το 2009).

    Ακόμη πιο τραγική είναι η εικόνα για τη Μάλτα, με δεδομένο, μάλιστα, ότι στην αγορά έχουν "πέσει" πλέον νέα, ασφαλέστερα αυτοκίνητα. Στη χώρα αυτή καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση θανάτων στην άσφαλτο όλων των εποχών (+31%, από τους 41 θανάτους το 2001 στους 51 το 2009).

    Με βάση τον προγραμματισμό που έχει εκπονηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προβλέπεται, στο τέλος της φετινής χρονιάς, το ποσοστό της Ε.Ε. να διαμορφωθεί στο -40% από το -36% που ήταν το 2009, ενώ την προηγούμενη δεκαετία το συγκεκριμένο ποσοστό ήταν στο -25%.

    Σημειώνεται ότι, για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οδική ασφάλεια αποτελεί μείζον κοινωνικό θέμα, αφού είδε ότι, το 2009, περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο στους δρόμους της Ε.Ε.

    Σε κάθε θάνατο που σημειώνεται στους δρόμους της Ευρώπης, αντιστοιχούν, κατ' εκτίμηση, τέσσερις τραυματισμοί με μόνιμη αναπηρία, όπως εγκεφαλικές κακώσεις ή βλάβη του νωτιαίου μυελού, 10 σοβαροί και 40 ελαφρότεροι τραυματισμοί Αυτό έχει ως απόρροια-πέραν των όποιων συνεπειών σε ατομικό ή οικογενειακό επίπεδο- την οικονομική επιβάρυνση της κοινωνίας, με κόστος περίπου 130 εκατομμυρίων ευρώ ανά έτος.

    Για την περαιτέρω προσπάθεια μείωσης των τροχαίων ατυχημάτων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ένα ακόμη τολμηρό πρόγραμμα, με στόχο δεκαετίας. Το πρόγραμμα, που προτείνεται στο πλαίσιο ενός συνόλου κατευθύνσεων ευρωπαϊκής πολιτικής για την οδική ασφάλεια, την περίοδο 2011-2020, αφορά ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, που ξεκινούν από τον καθορισμό αυστηρότερων πρότυπων ασφαλείας των οχημάτων και φθάνουν μέχρι τη βελτίωση της εκπαίδευσης των οδηγών και την ενίσχυση της επιβολής των κανόνων οδικής κυκλοφορίας.

    Μάλιστα, η Επιτροπή είναι αποφασισμένη να συνεργαστεί στενά με όλα τα κράτη-μέλη για την εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος.

    Με βάση το πλάνο που έχει καταρτιστεί, υπάρχουν επτά στρατηγικοί στόχοι οι οποίοι είναι: Βελτίωση των μέτρων ασφάλειας σε οχήματα ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης, κατασκευή ασφαλέστερων οδών, κατασκευή ευφυών οχημάτων, ενίσχυση των κανόνων χορήγησης αδειών και της εκπαίδευσης των οδηγών, βελτίωση της επιβολής του νόμου, στόχευση συγκεκριμένων τραυματισμών και ανανέωση του ενδιαφέροντος σε θέματα μοτοσικλετιστών.

    Για το πρόγραμμα που έχει ολοκληρωθεί, αλλά και για το νέο, που θα ξεκινήσει από το επόμενο έτος, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα μεταφορών, Σλίμ Κάλλας επισημαίνει: "Κάθε μέρα, στους δρόμους της Ευρώπης πεθαίνουν 100 συνάνθρωποί μας. Από το 2001 έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο και έχουμε επιτύχει να σώσουμε σχεδόν 80.000 ζωές. Όμως, ο αριθμός των θανάτων και των τραυματισμών, εξαιτίας ατυχημάτων στους δρόμους των χωρών μας, παραμένει απαράδεκτος. Εξετάζουμε τι είδους αυτοκίνητα οδηγούν οι πολίτες, πού τα οδηγούν και πώς τα οδηγούν και θέλουμε να μειώσουμε στο μισό τον αριθμό των θανάτων στους δρόμους μέχρι το 2020".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [08] Καλύτερο το προλαμβάνειν

    Λένε ότι "το προλαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν". Γι' αυτό και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο πλαίσιο ενός μεταπτυχιακού προγράμματος, δίδαξε, σε μαθητές της Λάρισας, όλα τα σχετικά με το κάπνισμα και τις συνέπειές του και τούς έκανε να κατανοήσουν τι πραγματικά σημαίνει να είσαι παθητικός καπνιστής.

    Μάλιστα, για να αποφύγουν την "παγίδα" μιας ίσως, βαρετής, για παιδιά αυτής της ηλικίας, διάλεξη, με πληθώρα δυσνόητων, επιστημονικών όρων, αξιοποίησαν σύγχρονα- και σίγουρα πιο ευχάριστα- "εργαλεία", όπως η πλοήγηση σε συγκεκριμένους διαδικτυακούς τόπους, η κριτική ανάλυση διαφημίσεων, κειμένων, ακόμη και κόμικ!

    "Τα παιδιά αρχικά και σε ποσοστό 95% πίστευαν ότι παθητικός καπνιστής είναι εκείνος που καπνίζει πολύ και είναι παθιασμένος με το τσιγάρο. Επίσης τα περισσότερα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, πριν από την παρέμβαση, συμφωνώντας με τα διεθνή ερευνητικά δεδομένα, θεωρούσαν ότι το κάπνισμα είναι έκφραση ανεξαρτησίας και μαγκιάς", λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εκπαιδευτικός, Κωνσταντίνα Χατζημίχου-Καλούση.

    Σύμφωνα με την ίδια, τα δεδομένα άλλαξαν θεαματικά, μετά την παρέμβαση, αφού, πλέον, οι μαθητές δηλώνουν ότι, οι καπνιστές "υποκύπτουν" στον καπνό, για λόγους κοινωνικής ένταξης και γοητείας.

    Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής έδειξαν- μεταξύ άλλων- πως ο σχεδιασμός και η εφαρμογή ενός περιβάλλοντος μάθησης συνεργατικού, με τη χρήση ποικίλων ψηφιακών και έντυπων υλικών μπορούν αποτελεσματικά να συνεισφέρουν σε μια καλύτερη μάθηση όσον αφορά σε μαθητές/ριες του δημοτικού και στο αναπνευστικό σύστημα, το μηχανισμό της αναπνοής και τους κινδύνους και τις βλάβες, που προκαλούνται από το κάπνισμα, τόσο για τους καπνιστές τους ίδιους όσο και για τους παθητικούς καπνιστές. Στην ομάδα ελέγχου τέτοια θετικά αποτελέσματα μάθησης δεν παρατηρήθηκαν.

    Η έρευνα διεξήχθη το χρονικό διάστημα Φεβρουάριος - Μάρτιος 2010, στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος "Σύγχρονα περιβάλλοντα μάθησης και παραγωγή διδακτικού υλικού" του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Εφαρμόστηκαν, σε πιλοτικό επίπεδο, τμηματικά και σε προαιρετικά προγράμματα διδακτικές παρεμβάσεις, στο πλαίσιο της Ευέλικτης Ζώνης, στη Στ' τάξη Δημοτικών Σχολείων της Λάρισας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 17 September 2010 - 12:30:58 UTC