Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Bιώσιμη κινητικότητα
  • [02] Εκλογές στη Σουηδία

  • [01] Bιώσιμη κινητικότητα

    Προτεραιότητα στη βιώσιμη κινητικότητα δίνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προσπαθώντας να δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες για το αστικό περιβάλλον και να βελτιώσει τις συνθήκες μετακίνησης των εργαζόμενων. Για το σκοπό αυτό δημιουργεί μια ομάδα εργασίας αποτελούμενη από εκπροσώπους υπουργείων και φορέων η οποία θα διαμορφώνει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα βιώσιμης κινητικότητας, μέσα από μια σειρά πρώτων μέτρων, εύκολων στην πραγματοποίησή τους και οικονομικά ουδέτερων, που θα βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής στις πόλεις, αρχίζοντας από την Αθήνα.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το ΥΠΕΚΑ προτείνει μια πρώτη δέσμη μέτρων που αφορούν στη προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας, στη δημιουργία κινήτρων για αυξημένη χρήση των ΜΜΜ στην πόλη, στην κατασκευή χώρων στάθμευσης μετεπιβίβασης (park & ride) σε κομβικούς σταθμούς του Μετρό και στην επεξεργασία ολοκληρωμένου προγράμματος διαχείρισης των αστικών εμπορευματικών μεταφορών. Οι προτάσεις συζητήθηκαν στην πρώτη συνάντηση της "Ομάδας Εργασίας για τη Βιώσιμη Κινητικότητα", η οποία συνεδρίασε στο ΥΠΕΚΑ, χθες, 16 Σεπτεμβρίου, με εκπροσώπους από τα Υπουργεία: Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Προστασίας του Πολίτη, Οικονομικών και από άλλους φορείς.

    Στο μεταξύ το ΥΠΕΚΑ, για την προώθηση της οργάνωσης των μετακινήσεων των εργαζόμενων με τα ΜΜΕ, έχει κινητοποιήσει τους εποπτευόμενους φορείς του: ΔΕΗ, Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ), Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) και Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις (ΕΑΧΑ), οι οποίοι ανταποκρίθηκαν παρουσιάζοντας τα μέτρα που λαμβάνει ο καθένας:

    ΔΕΗ

    Παρέχει ήδη στο προσωπικό της τη δυνατότητα ομαδικών μετακινήσεων με τη χρήση υπηρεσιακών λεωφορείων, σε υπηρεσίες που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές της Αττικής. Επιπλέον, έχουν γίνει ήδη οι απαιτούμενες συνεννοήσεις με τον ΟΑΣΑ για την προσφορά ετήσιων καρτών απεριόριστων διαδρομών στο σύνολο του προσωπικού με έκπτωση, και εξετάζεται η επέκταση της χρήσης λεωφορείων και προς τις κεντρικές μονάδες της επιχείρησης.

    ΔΕΣΦΑ

    Για τις μετακινήσεις των εργαζόμενων στις απομακρυσμένες υπηρεσίες χρησιμοποιούνται εταιρικά πούλμαν. Σχεδιάζεται εξορθολογισμός της πολιτικής χρήσης εταιρικών αυτοκινήτων και ενίσχυση της χρήσης μαζικών μέσων μεταφοράς με την επιδότηση της αγοράς ετήσιας κάρτας απεριόριστων διαδρομών κατά 75%.

    ΔΕΣΜΗΕ

    Προσφέρονται ετήσιες κάρτες απεριόριστων διαδρομών με έκπτωση 30%.

    ΚΑΠΕ

    Συμμετέχοντας στην εθνική προσπάθεια για τον περιορισμό της σπατάλης και την εξοικονόμηση ενέργειας, το ΚΑΠΕ ανέθεσε στο τμήμα του Περιβάλλοντος και Μεταφορών τη σύνταξη ερωτηματολογίου προς όλους εργαζόμενους και αναλύοντας τις απαντήσεις αποφάσισε μια σειρά από πρακτικές: Ενθάρρυνση του Car-Pooling, δηλαδή την οργάνωση κοινών μετακινήσεων από ομάδες εργαζόμενων που διαμένουν σε κοντινά σημεία. Θα διοργανώσει εκπαίδευση στην ενεργειακά αποδοτική χρήση αυτοκινήτου (ecodriving) για όσους εργαζόμενους εκδήλωσαν ενδιαφέρον. Συγχρηματοδοτεί κατά 50% τετράμηνη (09-12/2010) κάρτα απεριόριστων διαδρομών.

    ΡΑΕ

    Έχει ήδη προχωρήσει στην χορηγία ετήσιων καρτών απεριόριστων διαδρομών καλύπτοντας το 30% του κόστους αγοράς για το 2010 και θα το επαναλάβει και το 2011. Ακόμη, μελετά τις δυνατότητες που έχει το κτίριο που στεγάζεται προκειμένου να διαμορφώσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα βιώσιμης κινητικότητας (π.χ. διευκόλυνση πρόσβασης με ποδήλατο).

    ΔΕΠΑ

    Θα προχωρήσει σε συμμετοχή κατά 80% στην αγορά ετήσιων καρτών απεριόριστων διαδρομών (το 20% θα καταβάλλεται από τον εργαζόμενο).

    ΕΑΧΑ

    Προσφέρει στους υπαλλήλους της ετήσιες κάρτες απεριόριστων διαδρομών.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Εκλογές στη Σουηδία

    Άνοιξαν σήμερα στις 08:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδας) τα εκλογικά τμήματα στη Σουηδία για τις βουλευτικές εκλογές που, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αναμένεται να οδηγήσουν εκ νέου σε κεντροδεξιά κυβέρνηση και να φέρουν για πρώτη φορά την ακροδεξιά στο σουηδικό κοινοβούλιο.

    Ο πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελτ, 45 ετών, ελπίζει ότι θα οδηγήσει στην εξουσία για δεύτερη συνεχόμενη τετραετία τον συνασπισμό τεσσάρων κεντροδεξιών κομμάτων του οποίου ηγείται, κάτι που θα γίνει για πρώτη φορά εδώ και έναν αιώνα. Για πρώτη φορά διαφαίνεται και η είσοδος στη σουηδική βουλή ακροδεξιού κόμματος, με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν στους ξενοφοβικούς "Σουηδούς Δημοκράτες" του 31χρονου Τζίμι Όκεσον πάνω από 4%.

    Μία τέτοια νίκη θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα για τους Σοσιαλδημοκράτες οι οποίοι έχουν κυριαρχήσει στην πολιτική σκηνή της Σουηδίας τα 63 από τα 80 τελευταία χρόνια και θεωρούνται οι θεματοφύλακες του φημισμένου σουηδικού κράτους πρόνοιας.

    Τέσσερις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν χθες Σάββατο εξακολουθούν να δίνουν προβάδισμα 3 έως 9 μονάδων στον κυβερνητικό συνασπισμό, παρά το γεγονός ότι η διαφορά μεταξύ των δύο συνασπισμών που διεκδικούν την εξουσία έχει μειωθεί.

    Η ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών και του συνασπισμού της αντιπολίτευσης, η 53χρονη Μόνα Σαλίν, επανέλαβε χθες την ελπίδα της πως θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Σουηδίας, δηλώνοντας ότι "μπορούμε να τα καταφέρουμε και να σχηματίσουμε μία κυβέρνηση "Κόκκινων-Πράσινων".

    Στις κάλπες καλείται φέτος αριθμός-ρεκόρ νέων ψηφοφόρων, καθώς από τους περίπου 7 εκατ. εγγεγραμμένους, οι 500.000 ψηφίζουν για πρώτη φορά.

    Η συμμετοχή, η οποία στις προηγούμενες εκλογές ανήλθε στο 82%, αναμένεται να είναι μεγάλη: περίπου 2,2 εκατομμύρια ψηφοφόροι είχαν ήδη ψηφίσει μέχρι το Σάββατο το βράδυ, έναντι 1,8 εκατ. την ίδια μέρα το 2006. (Βάσει του σουηδικού συστήματος, οι εκλογείς μπορούν να ψηφίσουν σε προκαθορισμένα σημεία μέχρι και τρεις εβδομάδες πριν από την ημερομηνία των εκλογών).

    Η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί στις 20:00 τοπική ώρα (21:00 ώρα Ελλάδας).

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 19 September 2010 - 8:30:25 UTC