Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μπλόκο στο Δαφνί
  • [02] Περαίωση φορολογικών υποθέσεων
  • [03] Γεύσεις Ουγγαρίας

  • [01] Μπλόκο στο Δαφνί

    Μεγάλη κίνηση επικρατεί στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου στο ρεύμα προς Αθήνα λόγω διακοπής της κυκλοφορίας από μπλόκο φορτηγών στο Δαφνί. Η Τροχαία κάνει εκτροπή της κυκλοφορίας από τη λεωφόρο Σχιστού και νωρίτερα από την Αττική Οδό προκειμένου να διεξάγεται πιο ομαλά. Αξιωματικοί της Αστυνομίας βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τους απεργούς για να απελευθερώσουν το δρόμο, ωστόσο στο σημείο παρατηρείται ένταση.

    Μποτιλιάρισμα υπάρχει από το πρωί και στην Αθηνών-Λαμίας λόγω τροχαίου ατυχήματος που σημειώθηκε στις 6 το πρωί στο 13ο χλμ στο ύψος της ΦΑΓΕ. ΙΧ αυτοκίνητο προσέκρουσε πάνω σε ΙΧ φορτηγό που πήγαινε προς την ίδια κατεύθυνση και στη συνέχεια τα δύο οχήματα έπεσαν πάνω σε 7 φορτηγά που είναι σταθμευμένα στο σημείο.

    Για αρκετό διάστημα έκλεισε η εθνική οδός, ενώ πριν από λίγη ώρα απομακρύνθηκαν τα οχήματα αλλά ακόμα η κίνηση δεν έχει επανέλθει στα φυσιολογικά της επίπεδα. Για το ατύχημα γίνεται προανάκριση από την τροχαία.

    Σε ενίσχυση της παρουσίας τους στα σημεία συγκέντρωσης κατά μήκος των εθνικών οδών, προχώρησαν οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης, στο πλαίσιο της απόφασής τους να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Σύμφωνα με τους επαγγελματίες αυτοκινητιστές, είναι παρατεταγμένα σε δρόμους στο Λεκανοπέδιο Αττικής, πάνω από 750 φορτηγά και Βυτιοφόρα.

    Από το απόγευμα του Σαββάτου υλοποιήθηκε η απόφαση των βυτιοφορέων να αποσύρουν από την κυκλοφορία εκατοντάδες οχήματα, τα οποία έχουν παρατάξει και στα δύο ρεύματα της Εθνικής Οδού Αθηνών-Κορίνθου, στο ύψος της Ελευσίνας, ενισχύοντας σημαντικά το συγκεκριμένο σημείο συγκέντρωσης, ενώ ένα δεύτερο σημείο είναι στα διόδια της Ελευσίνας, όπου εκεί είναι παρατεταγμένα φορτηγά. Το τρίτο σημείο στην Αθηνών-Κορίνθου είναι στο Χαϊδάρι, όπου βρίσκονται φορτηγά και γερανοφόρα οχήματα.

    Παρατεταγμένα οχήματα βρίσκονται επίσης στα διόδια της Κορίνθου, στην περιοχή της Μεταμόρφωσης στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, στην Παραλιακή και συγκεκριμένα στην Ποσειδώνος, στο ύψος του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, στον κόμβο Μαρκοπούλου στη λεωφόρο Αθήνας-Σουνίου και στη συμβολή των λεωφόρων Αλίμου και Βουλιαγμένης.

    Σε όλα τα σημεία συγκέντρωσης βρίσκονται άνδρες της τροχαίας και δυνάμεις των ΜΑΤ, οι οποίοι έχουν ρητές εντολές να μην επιτρέψουν στα φορτηγά να φύγουν ομαδικά και να κάνουν πορεία προς το κέντρο της Αθήνας.

    Την ίδια ώρα, εμφανεις είναι πλέον οι ελλείψεις βασικών καταναλωτικών αγαθών, μεταξύ των οποίων και φάρμακα, ενώ προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι εξαγωγικές επιχειρήσεις. Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Διεθνούς Διαμεταφοράς και Επιχειρήσεων Logistics Ελλάδος, απευθύνει δραματική έκκληση τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στους φορτηγατζήδες να βρουν τη χρυσή τομή και να αποκαταστήσουν την ομαλή λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας.

    Πάντως προς το παρόν δεν παρατηρούνται ακόμη σοβαρά προβλήματα στην τροφοδοσία της αγοράς με καύσιμα, καθώς τα πρατήρια εξυπηρετούνται από τα βυτιοφόρα των εταιριών πετρελαιοειδών.

    Οι ιδιοκτήτες ΦΔΧ δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη, οπότε αναμένεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο, ενώ η κυβέρνηση τους υπενθυμίζει ότι συνεχίζεται το καθεστώς της επίταξης και διαμηνύει πως όπου παρατηρηθεί καταστρατήγησή του θα εφαρμοστεί ο νόμος.

    Καταγγελίες για προπηλακισμούς από ιδιοκτήτες ΦΔΧ

    Η αστυνομία έχει δεχθεί καταγγελίες για προπηλακισμοούς οδηγών φορτηγών, από συναδέλφους τους που έχουν ακινητοποιημένα τα φορτηγά τους στα σημεία συγκέντρωσης.

    Ιδιοίτερες καταγγελίες έχουν γίνει για την περιοχή των διοδίων της Ελευσίνας.

    Η αστυνομία δρα "πυροσβεστικά" , όπως αναφέρουν αξιωματικοί του σώματος, με στόχο να μην αυξηθεί η ένταση και να προστατευτούν οι εργαζόμενοι και τα αυτοκίνητά τους.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Περαίωση φορολογικών υποθέσεων

    Διαβουλεύσεις με τους παραγωγικούς φορείς ξεκινά αυτή την εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για τους όρους που θα περιλαμβάνει η περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων της δεκαετίας 2000-2009.

    Μετά τις διαβουλεύσεις με τους φορείς το υπουργείο θα μελετήσει τις προτάσεις τους και την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή τη νομοθετική ρύθμιση για την περαίωση.

    Σύμφωνα με τα σχέδια που εξετάζονται αυτή τη στιγμή, από τη ρύθμιση αναμένεται να εξαιρεθούν οι 1.000 περίπου μεγαλύτερες επιχειρήσεις συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών του Χρηματιστηρίου, των Τραπεζών και των Ασφαλιστικών.

    Δεν αποκλείεται η εξαίρεση αυτή να επιτευχθεί με τη θέσπιση συγκεκριμένου ορίου τζίρου (πχ 15 εκατ. ευρώ) πάνω από το οποίο οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση.

    Στη ρύθμιση θα ενταχθούν ακόμα όσοι έχουν υποθέσεις που αφορούν σε πλαστά και εικονικά φορολογικά στοιχεία, ενώ σύμφωνα με μια πληροφορία θα δοθεί η δυνατότητα εξόφλησης του ποσού που θα προκύπτει από την περαίωση σε έως και 24 μηνιαίες δόσεις με προκαταβολή έως το 25% του ποσού αυτού.

    Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών μελετά να προχωρήσει και σε ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.

    Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τις επόμενες ημέρες και για το θέμα αυτό.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Γεύσεις Ουγγαρίας

    Είναι χρωματισμένη με το «κόκκινο χρυσάφι», αρωματισμένη με το μεθυστικό βερίκοκο και τέλεια συνοδευμένη από μοναδικές ποικιλίες κρασιών. Η κουζίνα της Ουγγαρίας ξαφνιάζει ευχάριστα με τη μοναδικότητα των γεύσεών της και την απλότητα των συνδυασμών της.

    «Πρωταγωνιστής» στην ουγγρική κουζίνα είναι η πάπρικα, το «κόκκινο χρυσάφι», όπως αποκαλείται. Αν και η πάπρικα προέρχεται από τη Νότια Αμερική, ωστόσο δεν είναι τυχαίο το ότι έχει συνδεθεί με την Ουγγαρία, τον κυριότερο «υποστηρικτή» του συγκεκριμένου συστατικού. Η πάπρικα χρησιμοποιείται παντού. Σε φαγητά, τυριά, ακόμα και γλυκά. Ευθύνεται, δε, για το κόκκινο χρώμα πολλών φαγητών και για την πικάντικη γεύση, που, με τη βοήθεια του σκόρδου και του κρεμμυδιού, αποδίδει.

    Οι Ούγγροι μπορούν να υπερηφανεύονται και για ένα ακόμα διάσημο προϊόν τους, τη σούπα «γκούλας», που συναντάται ευρέως σε εστιατόρια όλης της κεντρικής Ευρώπης. Πρόκειται για σούπα με βοδινό κρέας, καρότο, πατάτα και σέλινο, που είναι εξαιρετικά δημοφιλής τις κρύες μέρες του χειμώνα.

    Τυπικό φαγητό είναι και το «χορτομπάγκι», δηλαδή τηγανίτες, γεμισμένες με κρέας (συνηθέστερα κοτόπουλο ή βοδινό) και πάπρικα. Το πιάτο πήρε την ονομασία του από την ομώνυμη αγροτική περιοχή, που προστατεύεται από την ΟΥΝΕΣΚΟ ως πολιτιστικό τοπίο.

    Συχνά οι Ούγγροι τρώνε και το «πόρκολτ» (σημαίνει τσιγαριστό), που παρασκευάζεται με χοιρινό, μοσχαρίσιο ή βοδινό κρέας.

    Γενικότερα, οι Ούγγροι δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στο κρέας. «Το χοιρινό προτιμάται περισσότερο και ακολουθούν το κοτόπουλο και το μοσχάρι», εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η Κάταλιν Πίντερ, ιδιοκτήτρια του φημισμένου εστιατορίου «Gerbeaud» της Βουδαπέστης.

    Από τα αλλαντικά ξεχωρίζει το «μανγκάλιτσα», ένα είδος χοιρινού, που εξάγεται ευρέως στο εξωτερικό. Ευρέως καταναλώνονται και το καπνιστό ζαμπόν, το σαλάμι και το μπέικον.

    Τα φαγητά συνοδεύονται συχνά από μανιτάρια, τα οποία φυτρώνουν σε όλη τη χώρα εξαιτίας του υγρού κλίματος. «Οι Ούγγροι είμαστε υπερήφανοι για τα μανιτάρια μας, κυρίως τα πορτσίνι», υπογραμμίζει η κ. Πίντερ.

    Οι Ούγγροι χαρακτηρίζονται ως παραδοσιακοί στην κουζίνα τους, αλλά και λάτρεις του καλού φαγητού. «Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως σε πρόσφατη έρευνα για τα δέκα δημοφιλέστερα φαγητά και γλυκά, η μόνη μη τοπική γεύση ήταν το τιραμισού», εξηγεί η Κάταλιν Πίντερ. Ωστόσο, η ίδια παρατηρεί ότι τα τελευταία χρόνια οι νέοι εμφανίζουν προτίμηση προς το γρήγορο και το περισσότερο ελαφρύ φαγητό.

    Τα γεύματα ολοκληρώνονται με μοναδικά ουγγρικά γλυκά. Ξεχωρίζουν το «ντόμπος», κέικ με παντεσπάνι και καραμέλα, και το «σόμλο», είδος αφράτου κέικ με σοκολατένια σος, καρύδια και σαντιγί. Ορισμένες φορές χρησιμοποιείται στο «σόμλο» και αλκοόλ, ρούμι ή «παλίνκα». Η παλίνκα είναι ένα είδος φρουτώδους λικέρ, που αποτελεί προστατευόμενο είδος προέλευσης.

    Τα φρούτα που δεσπόζουν στην ουγγρική κουζίνα είναι κυρίως το βερίκοκο, αλλά και το μήλο, το δαμάσκηνο και το κεράσι.

    Από τα τραπέζια των Ούγγρων δεν απουσιάζουν ποτέ τα κρασιά, για τα οποία η χώρα φημίζεται. Το πιο δημοφιλές λευκό κρασί είναι το «Τοκάι», «το κρασί των βασιλιάδων και ο βασιλιάς των κρασιών», όπως χαρακτηρίστηκε από τον Λουδοβίκο τον ΙΔβ. Συναντώνται συχνότερα τέσσερα διαφορετικά είδη «Τοκάι», το φρουτώδες «φούρμιντ», το «μουσκοτάι», που έχει άρωμα μελιού, το «χαρσλεβελού», με άρωμα βερίκοκου και το γλυκό κρασί «εσού».

    Τα πιο γνωστά κόκκινα κρασιά είναι το «Κόνιαρι», από την περιοχή Μπάλατον, και το «Μπίκαβερ» ή αλλιώς «αίμα του ταύρου».

    Φεστιβάλ ουγγρικής γαστρονομίας, διοργανώθηκε στο πλαίσιο της 75ης Διεθνούς Έκθεσης.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 20 September 2010 - 6:30:58 UTC