Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δηλώσεις Νταβούτογλου για Κύπρο και Ελλάδα.
  • [02] Συνάντηση Δ. Δρούτσα με Μάθιου Νίμιτς
  • [03] "Γκολ στη Φτώχεια"

  • [01] Δηλώσεις Νταβούτογλου για Κύπρο και Ελλάδα.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ενώ υποστήριξε ότι οι Ελληνοκύπριοι ευθύνονται για τη μη λύση του Κυπριακού, καλώντας τους να παραδειγματιστούν, όπως τόνισε, από την Ελλάδα.

    Εξερχόμενος χθες το βράδυ του κτιρίου των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Νταβούτογλου συναντήθηκε τυχαία με Έλληνες δημοσιογράφους, στους οποίους ανέφερε ότι θα επισκεφθεί την Αθήνα τον Οκτώβριο.

    Σε ερώτηση για το Κυπριακό επισήμανε ότι "έχουμε ισχυρές κυβερνήσεις σε Ελλάδα και Τουρκία και με καλές προθέσεις μπορούμε να κάνουμε θαύματα", όπως είπε, προσθέτοντας: "Αν λύσουμε το Κυπριακό, θα δημιουργηθεί ένας οικονομικός ορίζοντας, μια οικονομική ζώνη στην ανατολική Μεσόγειο. Το δημοψήφισμα στην Τουρκία ήταν ψήφος σταθερότητας, σημαντικός και για την Ελλάδα, για την ισχυροποίηση της σταθερότητας στην Τουρκία".

    Στην παρατήρηση ότι "πρέπει να κάνετε (η Τουρκία) κάτι στο Κυπριακό", ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε: "Κάναμε βήματα στο παρελθόν, μπορούμε να κάνουμε και άλλα στο μέλλον αν οι φίλοι Ελληνοκύπριοι ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ελλάδας και διδαχτούν από το παρελθόν και αυτή τη φορά πουν "ναι" στην ειρήνη θα προχωρήσει το Κυπριακό".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Συνάντηση Δ. Δρούτσα με Μάθιου Νίμιτς

    Ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, επανέλαβε στον ειδικό αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, τις θέσεις της κυβέρνησης για την επίλυση του προβλήματος.

    Μετά την αποψινή συνάντηση του κ. Δρούτσα με τον κ. Νίμιτς, η οποία πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ελληνικής Μόνιμης Αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ, ο κ. Νίμιτς δήλωσε από την πλευρά του και απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι «ο χρόνος για τελικές προτάσεις δεν είναι τώρα».

    Ο κ. Δρούτσας σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση τόνισε:

    «Μόλις ολοκλήρωσα τη συνάντησή μου με τον κ. Νίμιτς. Πρώτα απβ όλα, εξέφρασα την εκτίμηση της χώρας μας στη διαδικασία του ΟΗΕ και στο ρόλο του ιδίου του κ. Νίμιτς. Και βεβαίως, αυτή η διαδικασία έχει την πλήρη στήριξη της Ελλάδας. Είχα την ευκαιρία να επαναλάβω, για άλλη μια φορά, τη θέση της Ελλάδας στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Είναι μια θέση γνωστή, μια θέση καθαρή, με συνέπεια, αξιόπιστη, μια έντιμη θέση. Πρώτον, η ελληνική κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση για μια λύση. Και δεύτερον, το πλαίσιο αυτής της λύσης, η λύση την οποία η Ελλάδα μπορεί να αποδεχτεί είναι η γνωστή κόκκινη γραμμή, γεωγραφικός προσδιορισμός για κάθε χρήση, έναντι όλων. Είχα την ευκαιρία να επαναλάβω και προς τον κ. Νίμιτς την έκκληση της Ελλάδας και την πρόσκληση προς τα Σκόπια, προς την πολιτική ηγεσία, να προσέλθει με τον ίδιο εποικοδομητικό τρόπο, με το ίδιο εποικοδομητικό πνεύμα, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ».

    Σε ερώτηση αν αναμένονται εξελίξεις αυτές τις μέρες (κατά τη διάρκεια των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης), στο θέμα της ΠΓΔΜ, ο κ. Δρούτσας είπε:

    «Για άλλη μια φορά, η πολιτική βούληση της Ελλάδας είναι γνωστή, είναι ειλικρινής, μακάρι να ήταν το ίδιο ειλικρινής και η βούληση από πλευράς των Σκοπίων. Δυστυχώς, μέχρι αυτή την στιγμή δεν βλέπουμε μία κινητικότητα από πλευράς των Σκοπίων προς αυτή την κατεύθυνση και νομίζω ότι είναι ενδεικτικό ότι μέχρι αυτή την στιγμή που μιλάμε, ο κ. Γκρουέφσκι έχει επιλέξει να μην είναι "παρών" εδώ, κατά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου υπήρχε μια δυνατότητα απευθείας επαφής και κουβέντας με τον Έλληνα Πρωθυπουργό».

    Από την πλευρά του ο κ. Νίμιτς ανέφερε ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών παρουσίασε τις «θέσεις και τις δραστηριότητες» της κυβέρνησής του και αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με το θέμα της ονομασίας.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις είπε ότι είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Ιβάνοφ, ενώ επισήμανε ότι όλα αυτά τα χρόνια έχει κάνει μια «σειρά από προτάσεις», αλλά μέχρι τώρα «δεν είχαμε μια πρόταση που να γίνει αποδεκτή και από τα δυο μέρη», όπως επισήμανε, προσθέτοντας: «Νομίζω ότι πρέπει να είμαι πολύ προσεκτικός στην ετοιμασία μιας νέας πρότασης, γιατί υπάρχουν πολλά πράγματα στο τραπέζι, τα οποία τα δυο μέρη μπορούν να τα λάβουν υπόψη τους και να τα συζητήσουν».

    Τέλος, ο κ. Νίμιτς υπογράμμισε ότι «ο διάλογος ανάμεσα στους δυο πρωθυπουργούς, η σχέση ανάμεσα στις δυο χώρες, είναι σε διαφορετικό επίπεδο τώρα, από ότι ήταν μερικά χρόνια πριν», ενώ υπογράμμισε με έμφαση ότι «ο χρόνος για τελικές προτάσεις δεν είναι τώρα».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] "Γκολ στη Φτώχεια"

    Η ζωή των ποδοσφαιριστών "μοιράζεται", συνήθως, ανάμεσα σε εντατικές προπονήσεις και επίσημους αγώνες γεμάτους πάθος για τη νίκη και σε κλίμα αγάπης και αναγνωρισιμότητας από το φίλαθλο κόσμο. Υπάρχουν, όμως, και κάποιοι ποδοσφαιριστές, που δεν έχουν την ίδια μοίρα: συνήθως κοιμούνται κάτω από τα αστέρια, νιώθουν απέραντη μοναξιά και βιώνουν στο "πετσί" τους τη φτώχεια, την εξάρτηση και τις στερήσεις.

    Πρόκειται για τους παίκτες που απαρτίζουν την Εθνική Ομάδα Αστέγων της χώρας μας, οι οποίοι ταξίδεψαν στο μακρινό Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, όπου φέτος διεξάγεται το 8ο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων, από τις 19 έως τις 26 Σεπτεμβρίου. Για τους παίκτες αυτούς, το ποδόσφαιρο, κάποτε, ήταν ένα όνειρο. Σήμερα, είναι μία μικρή πραγματικότητα. Παιχνίδι και διέξοδος μαζί, ένα βήμα προς τα εμπρός στον αγώνα που δίνουν για να κερδίσουν το "στοίχημα" με την ίδια τη ζωή.

    Το Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων είναι ένα ετήσιο, διεθνές πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. "Γκολ στη φτώχεια" είναι το κεντρικό μήνυμα της κορυφαίας αυτής διοργάνωσης, που έχει- μεταξύ άλλων- την υποστήριξη της UEFA και του ΟΗΕ και στόχο την επανένταξη, στην κοινωνία, ευπαθών ομάδων, όπως άστεγοι, πρόσφυγες κ.α.. Στο παγκόσμιο αυτό κάλεσμα ενάντια στην φτώχεια και στον κοινωνικό αποκλεισμό συμμετέχουν, εκτός από την Ελλάδα, άλλες 63 χώρες από όλα τα σημεία του πλανήτη.

    "Προσπαθώ, τώρα, να απολαμβάνω την κάθε στιγμή. Ξυπνάω το πρωί και είμαι χαρούμενος. Το καλοκαίρι, ο ήλιος που μου καίει το δέρμα και το χειμώνα, το 'πιρούνιασμα' του τσουχτερού κρύου είναι πράγματα που με ευχαριστούν, γιατί ξέρω ότι είμαι ζωντανός. Το ποδόσφαιρο είναι για μένα μία καινούρια αρχή. Τώρα, βλέπω πραγματικά τα πόσα απλά, καθημερινά πράγματα έχω χάσει από τα γυμνασιακά μου χρόνια. Τώρα, είμαι καθαρός», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο 37χρονος Γιώργος Χαραλαμπόπουλος, μέλος της Εθνικής Ομάδας Αστέγων, ο οποίος για 21 ολόκληρα χρόνια έζησε τον "εφιάλτη" των ναρκωτικών.

    Η ιδέα για δημιουργία μιας ποδοσφαιρικής ομάδας, που θα αποτελείται από παίκτες που θέλουν να ξεφύγουν- έστω και για λίγο- από τη δύσκολη πραγματικότητα "έπεσε" στο τραπέζι το 2006. Περίπου έναν χρόνο αργότερα κι έπειτα από συνεννοήσεις με δήμους, φορείς και ΜΚΟ, έγινε η πρώτη προπόνηση στο γήπεδο του Ρουφ, στην Αθήνα.

    Από τότε, πέρασε καιρός ... Οι προπονήσεις πραγματοποιούνται κάθε Κυριακή, στο γήπεδο του Ρουφ και για αρκετούς απ' αυτούς τους ανθρώπους, το ποδόσφαιρο είναι μία διέξοδος στη δύσκολη πραγματικότητα που βιώνουν. "Το στοίχημα δεν είναι να κερδίσουν τα παιχνίδια. Το στοίχημα είναι να κερδίσουν τις ίδιες τους τις ζωές. Όποιος θέλει, μπορεί να παίξει στην ομάδα. Οι πόρτες είναι ανοιχτές. Δεν μας ενδιαφέρουν ποιες είναι οι καταστάσεις που τον οδήγησαν στο δρόμο. Το μόνο που ρωτάμε είναι το όνομά του. Δεν μας νοιάζει το παρελθόν. Κοιτάμε το παρόν και το μέλλον", τόνισε υπεύθυνος της Εθνικής Ομάδας Αστέγων, Χρήστος Αλεφάντης.

    Στην ομάδα έχουν δικαίωμα συμμετοχής τόσο άνδρες όσο και γυναίκες. Αυτή τη στιγμή, προπονούνται περίπου 45 άτομα, ηλικίας 16 έως 55 ετών, ενώ τις πόρτες των αποδυτηρίων έχουν περάσει συνολικά γύρω στα 200 άτομα. Στους στόχους των υπευθύνων είναι να βρεθούν οι οικονομικοί πόροι για να μπορέσει η όλη δραστηριότητα να "απλωθεί" και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

    Στην ομάδα που βρίσκεται στο Ρίο ντε Τζανέιρο, εκτός του Γιώργου, συμμετέχουν, επίσης, οι: Αργύρης Μακρόπουλος, Γιάννης Δασκαλάκης, Ηλίας Παπαδόπουλος, Γιώργος Παπαφιλίππου, Γιώργος Μπουζίκας, Συμεών Παύλου και Στέλιος Γούβας. Προπονητής είναι ο Στέργιος Μήλης.

    Επιδίωξη όλων είναι να κατακτήσουν μία θέση καλύτερη από την 24η, απ' αυτή, δηλαδή, που κατέκτησε η περσινή ομάδα.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 21 September 2010 - 8:30:35 UTC