Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παραμένουν στο Σύνταγμα οι μεταφορείς
  • [02] "Προχωρούμε σε ριζικές μεταρρυθμίσεις"
  • [03] Εκτός ΚΟ της ΝΔ ο Θ.Σκυλακάκης
  • [04] "Οχι" των παραγωγών στις ταμειακές
  • [05] Πτώση στην αγορά του αυτοκινήτου
  • [06] Σύλληψη υπαλλήλου του ΣΔΟΕ
  • [07] "Κερδίζουν" συνεχώς έδαφος τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας
  • [08] Διαβεβαιώσεις για τον ΦΠΑ
  • [09] Κίνητρα για περαίωση
  • [10] Στάσεις εργασίας στον ΟΣΕ
  • [11] "Φρένο" στον παράνομο τζόγο
  • [12] Ζουν σε άθλιες συνθήκες

  • [01] Παραμένουν στο Σύνταγμα οι μεταφορείς

    Έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση σημειώθηκε στη Βουλή κατά τη συζήτηση, στο Γβ Θερινό Τμήμα, του νομοσχεδίου για την απελευθέρωση των εμπορευματικών μεταφορών.

    Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Δημήτρης Ρέππας, επέμεινε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για αλλαγές, τόνισε ότι «είναι ώρα ευθύνης για όλους κόμματα και κοινωνικούς φορείς και όχι ψηφοθηρίας» ενώ ανέφερε ότι, με τις αιτιάσεις για επιμήκυνση της μεταβατικής περιόδου «επιδιώκεται ένας νέος κύκλος σύγκρουσης σε μια άλλη χρονική περίοδο».

    Από την πλευρά της, σύσσωμη η αντιπολίτευση ζήτησε να γίνουν αποδεκτά τα δύο βασικά αιτήματα των μεταφορέων, για 5ετή μεταβατική περίοδο και διατήρηση του 35% της άυλης αξίας των αδειών τους, κατηγορώντας την κυβέρνηση για αλαζονεία και αδιαλλαξία.

    Η ΝΔ μάλιστα ζήτησε να γίνει ονομαστική ψηφοφορία επί του επίμαχου άρθρου 14, που συμπεριλαμβάνει και τα δύο σχετικά αιτήματα των μεταφορέων ενώ ο ΛΑΟΣ ζήτησε να γίνει ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου. Και οι δυο ψηφοφορίες θα διεξαχθούν σήμερα.

    «Με τόλμη και συγκεκριμένη προγραμματική πρόταση αντιμετωπίζει το θέμα της απελευθέρωσης της αγοράς η κυβέρνηση χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος αλλά με γνώμονα το συμφέρον του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας. Αν δεν προχωρήσουμε σε αλλαγές θα παραμείνει στρεβλή η λειτουργία της αγοράς σε βάρος της οικονομίας και της ανάπτυξης της χώρας» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέππας και πρόσθεσε:

    «Οι επιθέσεις και ύβρεις που δεχόμαστε δεν θα θολώσουν την κρίση μας. Έχουμε απόλυτη αίσθηση του χρέους μας απέναντι στη πατρίδα ιδιαίτερα αυτές τις δύσκολες ώρες. Εμείς είμαστε μια θητεία στο Υπουργείο, οι μεταφορείς θα είναι συνέχεια στο επάγγελμα τους. Δεν μπορείς όμως να οδηγείς το αυτοκίνητο κοιτώντας στον καθρέφτη από πίσω».

    Σε αυτό το σημείο επιτέθηκε στη ΝΔ καλώντας την να ξεκαθαρίσει τη θέση της. «Εμείς έχουμε όραμα και συγκεκριμένη πολιτική, Εσείς πάτε στο άγνωστο με βάρκα τη λέξη ελπίδα», τόνισε ο υπουργός Υποδομών.

    Στον κ. Ρέππα απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «υιοθετεί τις πιο ακραίες θέσεις ενός τριτοκοσμικού νεοφιλελευθερισμού της Λατινικής Αμερικής». «Το ΠΑΣΟΚ υιοθετεί έναν άκρατο νεοφιλελευθερισμό και αλαζονικά κοινά το δάχτυλο στην ελληνική κοινωνία. Όμως προσέξτε γιατί η κοινωνία θα σας το επιστρέψει με το χέρι ανοιχτό» συμπλήρωσε ο κ. Κεφαλογιάννης, ζητώντας ταυτόχρονα είτε να κάνει δεκτά τα δύο αιτήματα των μεταφορέων είτε να αποσύρει το νομοσχέδιο.

    «Το μόνο που νοιάζει τη ΝΔ είναι να ψαρεύει στα θολά νερά. Τι νομίζετε ότι οι Ελληνες είναι ιθαγενείς που τους πετάτε γαλάζιες χάντρες;» σχολίασε, μεταξύ άλλων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου. Παράλληλα επανέλαβε τις δεσμεύσεις του υπουργού Υποδομών σε ότι αφορά την ένταξη των μεταφορέων στον αναπτυξιακό νόμο και στο ΕΣΠΑ καθώς και την διασφάλιση των συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση ενώ ταυτόχρονα επιτέθηκε και στη ΝΔ για την κριτική που ασκούν στελέχη της για τη στάση του κόμματος του.

    Για το νομοσχέδιο ο κ. Καρατζαφέρης υποστήριξε ότι «θα φέρει όχι άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων αλλά ξεχείλωμα», τόνισε ότι «δεν βάζει ούτε ένα περιορισμό για την δυνατότητα ίδρυσης εταιριών μόνο από υπηκόους της ΕΕ» και πρόσθεσε ότι έτσι θα εξυπηρετηθούν τα καρτέλ, ενώ θα γίνεται πάρτυ λαθρεμπόρων.

    Απευθυνόμενος δε στη ΝΔ, καθώς όπως είπε, «κάποιοι προκλητικά κραυγάζουν και ανοητίζουν ότι ο ΛΑΟΣ μετακόμισε στην ``πράσινη πολυκατοικία``», ο κ Καρατζαφέρης, δήλωσε χαρακτηριστικά:

    «Ας μας πουν αν θέλουν να αποσύρουμε τη στήριξη μας σε 4 υποψήφιους περιφερειάρχες και 50 υποψήφιους δημάρχους της ΝΔ. Εμείς δεν θέλουμε αλλά η κακοήθεια και όλα αυτά που συμβαίνουν στη ``δεξιά πολυκατοικία`` διώχνουν αντιλήψεις. Ότι όμως και να λέτε εσείς, εγώ παραμένω πιστός και όρθιος. Γιατί εσείς μπορεί να διεκδικείτε διαμερίσματα, εγώ όμως είμαι ο οικοπεδούχος».

    Τόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος όσο και ο ειδικός αγορητής του κόμματος Απόστολος Νάνος έκαναν λόγο για υποκρισία των δύο μεγάλων κομμάτων τα οποία όπως είπαν ξεπούλησαν την κρατική περιουσία. Υποστήριξαν ακόμα ότι το νομοσχέδιο είναι ένα κομμάτι της αντιλαϊκής και μονοπωλιακής πολιτικής που έρχεται να συμπληρώσει τα πρόσφατα αντιλαϊκά φοροεισπρακτικά μέτρα και παραδίδει σε λίγες εταιρίες και καρτέλ τις εμπορευματικές μεταφορές οδηγώντας χιλιάδες οικογένειες στο δρόμο και τη πείνα.

    Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση επιμένει σε ένα νομοσχέδιο που κάνει τη πιο βίαιη προσαρμογή την οποία θα πληρώσουν χιλιάδες οικογένειες. Ακόμα τόνισε ότι το κόμμα του δεν είναι κατά της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων αλλά δεν μπορεί να γίνει με αυτό τον τόσο βίαιο τρόπο και ούτε θα πρέπει τις καθυστερήσεις και την αδυναμία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να σχεδιάσουν έγκαιρα, να την πληρώσουν οι χιλιάδες μεταφορείς.

    Τέλος, ο εισηγητής της ΝΔ Μαργαρίτης Τζίμας, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο μαχαιριά στη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και ταφόπλακα χιλιάδων οικογενειών.

    Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

    Την απόφασή τους να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, ακόμη και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, χωρίς όμως να τις προσδιορίσουν, επανέλαβαν οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης, στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, στην οδό Πειραιώς, στην Ομόνοια.

    Μετά τη Γενική Συνέλευση και πριν την έναρξη της πορείας, τόσο ο πρόεδρος Γιώργος Τζωρτζάτος, όσο και ο πρόεδρος των βυτιοφορέων Γιώργος Τσάμος, επέκριναν δριμύτατα τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρη Ρέππα, ότι αθέτησε τις υποσχέσεις του και τον κάλεσαν να δώσει στους μεταφορείς γραπτώς τα όσα λέει για βελτιώσεις, προς το καλύτερο, του νομοσχεδίου, όπως η ένταξη τους στο ΕΣΠΑ, ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα φορολογικά και ασφαλιστικά τους θέματα και άλλα.

    Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των συνδικαλιστών, τρία είναι τα βασικά ζητήματα στα οποία αντιδρούν έντονα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου.

    Πρώτον είναι η πρόβλεψη για μηδενισμό της άϋλης αξίας της αδείας, μετά την πάροδο της 3ετούς περιόδου προσαρμογής των επαγγελματιών στο νέο καθεστώς. Οι μεταφορείς ζητούν από την κυβέρνηση να παραμείνει στο τέλος αυτής της περιόδου το 35% της αξίας της άδειας, η οποία πριν από λίγο καιρό κόστιζε από 200 έως 300 χιλιάδες ευρώ.

    Δεύτερον ζητούν να παραταθεί από 3 σε 5 χρόνια η περίοδος προσαρμογής, ώστε να έχουν το χρόνο να οργανωθούν καλύτερα στα νέα δεδομένα που προβλέπει ο νόμος. Μάλιστα διατείνονται ότι στην ουσία δεν είναι τρία χρόνια, αλλά 27 μήνες, καθώς η περίοδος προσαρμογής δεν αρχίζει από την ψήφιση του νομοσχεδίου, αλλά από την αρχή του 2010.

    Τρίτον, εκφράζουν φόβους ότι με το άνοιγμα της συγκεκριμένης αγοράς θα μπορούν να έλθουν στην Ελλάδα πολυεθνικές εταιρίες, οι οποίες με μηδενική αξία της αδείας θα δημιουργήσουν μεγάλες εταιρίες, παίρνοντας από αυτούς το μεταφορικό έργο.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] "Προχωρούμε σε ριζικές μεταρρυθμίσεις"

    Η παγκόσμια οικονομική κρίση και ειδικότερα η αντιμετώπιση των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η κατάσταση στα Βαλκάνια, θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος όπως το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο, που διήρκησε μιάμιση ώρα.

    Σε δηλώσεις του κατά την έξοδό του από τη συνάντηση, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι παρουσίασε στον αντιπρόεδρο τις κινήσεις που έχει κάνει ο ίδιος για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και όπως είπε, αυτές αναγνωρίστηκαν από τον κ. Μπάιντεν.

    Συζητήθηκε, επίσης, ο θετικός ρόλος της Ελλάδας στα Βαλκάνια και ο κ. Παπανδρέου τόνισε την πολιτική βούληση της Ελλάδας για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη ανταπόκρισης και της άλλης πλευράς.

    Ο Ελληνας πρωθυπουργός εξήγησε, επίσης, τις δυσκολίες που δημιουργεί η στάση της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στις συνομιλίες για το Κυπριακό που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Λευκωσία και επανέλαβε για άλλη μια φορά την υποστήριξή του στον Κύπριο πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια. Ταυτόχρονα ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στον Αμερικανό αντιπρόεδρο τις προσπάθειες που καταβάλλει για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

    Υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό στον Λευκό Οίκο, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ απέδωσε εύσημα στον κ.Παπανδρέου για τον τρόπο που αντιμετωπίζει την κρίση της ελληνικής οικονομίας.

    "Συγχαίρω τον πρωθυπουργό για την εξαιρετική δουλειά που κάνει στο χειρισμό της οικονομικής κρίσης και Θεού θέλοντος θα βάλει τη χώρα του πάλι στο σωστό δρόμο" τόνισε ο κ. Μπάιντεν για να τον διακόψει ο κ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι "είμαστε ήδη στο σωστό δρόμο".

    Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος συμφώνησε, λέγοντας "είσαστε στο σωστό δρόμο, είσαστε στο σωστό δρόμο και είμαστε εντυπωσιασμένοι από τη σκληρή δουλειά που κάνετε. Συγχαρητήρια".

    Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Τζον Κέρι και τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Γερουσίας Μαξ Μπάουκους.

    Στο βήμα της Συνόδου για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας

    Αισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον της Ελλάδας έστειλε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, προσφωνώντας τη Σύνοδο Κορυφής για τους Στόχους της Χιλιετίας.

    Δίνοντας, σε γενικές γραμμές, το πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που συντελούνται στην χώρα μας, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι "θα εξέλθουμε ενισχυμένοι" από την κρίση, και υπογράμμισε με έμφαση ότι "αποφασίσαμε να αλλάξουμε".

    Στην αρχή της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι όποιο και να είναι το πρόβλημα, αργά ή γρήγορα, "θα μας επηρεάσει όλους", σημειώνοντας ότι "στον αλληλοεξαρτώμενο κόσμο μας, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπιστεί μεμονωμένα. Καμία χώρα δεν εξαιρείται στις απώλειες θέσεων εργασίας, στις περιβαλλοντολογικές καταστροφές, στις πανδημίες ή στις "ιδιοτροπίες" των χρηματοπιστωτικών αγορών".

    Αναφερόμενος στην Ελλάδα, υπογράμμισε ότι "η πρόσφατη εμπειρία μας, μάς έχει δώσει πραγματική εικόνα για το πως τα προβλήματα μιας μικρής χώρας μπορούν να επιδράσουν σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα, έχουμε κάνει πρωτοφανή βήματα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Είναι μια επίπονη διαδικασία, αλλά σημειώνουμε πραγματική πρόοδο, με την υλοποίηση των δεσμεύσεών μας".

    Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι "η Ελλάδα δεν είναι μια φτωχή χώρα", αλλά διερωτήθηκε αν έγινε με σύνεση η διαχείριση των πόρων μας, του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης ικανότητας, με διαφανή, ισότιμο και βιώσιμο τρόπο, για να δώσει την απάντηση: "Όχι, δεν το κάναμε!"

    Στη συνέχεια, μίλησε για την "πρόκληση της αλλαγής", συνδυάζοντας την περίπτωση της Ελλάδας με τη "βασική πρόκληση" των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας για τη διαχείριση των πόρων του πλανήτη μας, του ανθρώπινου δυναμικού, θέτοντας και πάλι το ερώτημα αν γίνεται με υπεύθυνο τρόπο, κατά τρόπο που να σέβεται τους φυσικούς μας πόρους, που θα σέβεται τα δικαιώματα και τις ανάγκες όλων των ανθρώπων και την ευημερία των μελλοντικών γενεών.

    Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι "εμείς στην Ελλάδα -και όλοι μας- αντιμετωπίζουμε θεμελιώδεις προκλήσεις", όπως σημείωσε, "για την αναζωογόνηση των δημοκρατιών μας, για τον επαναπροσδιορισμό τι εννοούμε με τον όρο "ποιότητα ζωής", για την αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών μας, έτσι ώστε να ενισχυθεί η καθαρή, πράσινη ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο".

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "στην Ελλάδα, έχουμε ξεκινήσει ριζικές μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν πιο διαφανή κυβέρνηση, αποτελεσματικότερους θεσμούς και την οικονομία μας πιο ανταγωνιστική".

    Ακολούθως, έδωσε έμφαση στην αναγκαιότητα συνεργασίας σ' αυτό τον "αλληλεξαρτώμενο κόσμο μας", συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, τις ΜΚΟ και τον ιδιωτικό τομέα.

    Ο πρωθυπουργός διακήρυξε ότι ως παγκόσμια κοινότητα έχουμε τους πόρους για να γίνει η φτώχεια παρελθόν, για να εξαλειφθεί ο αναλφαβητισμός, για την πρόληψη πανδημιών και για την προστασία των γυναικών και των παιδιών, επισημαίνοντας πως "οι πολίτες ζητούν από τους πολιτικούς πολιτική βούληση για να προχωρήσουμε και δίκαια αναμένουν να πράξουμε περισσότερα για να διορθωθούν οι ανισορροπίες στο σημερινό σύστημα παγκόσμιας διακυβέρνησης".

    Ο κ. Παπανδρέου μίλησε για την αποτυχία δημιουργίας "παγκόσμιας δημοκρατικής διακυβέρνησης" για την αντιμετώπιση των διεθνών ζητημάτων, επικρίνοντας τη συγκέντρωση εξουσίας, κεφαλαίου και μέσων ενημέρωσης σε "προνομιούχο ελίτ με παγιωμένα συμφέροντα".

    Τέλος, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι χρειαζόμαστε "νέα εργαλεία" που θα "βελτιστοποιήσουν την χρήση" των πόρων μας και θα συντείνουν στην "αλλαγή οικονομικών κινήτρων", προτείνοντας την επιβολή φορολογίας στις οικονομικές συναλλαγές και στη μόλυνση του περιβάλλοντος, με την έκδοση "πράσινων ομολόγων" που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης, της υγειονομικής περίθαλψης, της πράσινης υποδομής και της τεχνολογίας στις αναπτυσσόμενες χώρες.

    "Θα πρέπει να σκεφτόμαστε με όρους της παγκόσμιας ευθύνης", τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι "αν δεν ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος, όλοι θα παραμείνουμε ευάλωτοι σε νέες κρίσεις. Είτε θα παρέχουμε κατεύθυνση, όραμα και δράση για μια βιώσιμη παγκόσμια κοινωνία, ή θα δούμε περισσότερες συγκρούσεις, φτώχεια και δυστυχία".

    Την ανησυχία του για την αύξηση της φτώχειας, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, εξέφρασε ο κ. Παπανδρέου, και στην ομιλία του, χθες το βράδυ, στη συνεδρίαση του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς που πραγματοποιήθηκε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης ότι μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει πραγματική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη συμφωνίας για την αλλαγή του κλίματος.

    Το πρόγραμμα της Τετάρτης

    Σήμερα ο πρωθυπουργός θα έχει σειρά επαφών στη Νέα Υόρκη. Θα ξεκινήσει με Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες και ακολούθως θα μιλήσει σε εκδήλωση του Economic Club, το σημαντικότερο οικονομικό φόρουμ των ΗΠΑ, παρουσία σημαινουσών προσωπικοτήτων του οικονομικού χώρου.

    Το απόγευμα θα συναντηθεί πρώτα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, μετά με τον πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, του οποίου η χώρα του προεδρεύει αυτό το μήνα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τέλος με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα.

    Το βράδυ, θα μιλήσει σε δεξίωση προς τιμή του στο Ελληνικό Γενικό Προξενείο όπου θα έχει συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και θα παραστεί σε άλλη δεξίωση στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης που θα διοργανώσει το Ίδρυμα Κλίντον προς τιμή αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

    Την Πέμπτη το πρωί, θα παραστεί στην έναρξη των εργασιών της 65ης Γενικής Συνέλευσης και καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας θα έχει αρκετές συναντήσεις με ξένους ηγέτες. Επίσης, θα μιλήσει στο Foreign Policy Association.

    Το βράδυ θα μεταβεί στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας ως προσκεκλημένος του προεδρικού ζεύγους των ΗΠΑ, Μισέλ και Μπαράκ Ομπάμα, στη δεξίωση που θα παραθέσει για τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που λαμβάνουν μέρος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Εκτός ΚΟ της ΝΔ ο Θ.Σκυλακάκης

    Διεγράφη από την ευρωκοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ ο ευρωβουλευτής Θεόδωρος Σκυλακάκης. Με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος, έγινε γνωστό ότι κατόπιν αποφάσεως του προέδρου της ΝΔ Α. Σαμαρά, τίθεται εκτός της ΚΟ του κόμματος ο κ. Σκυλακάκης. Παράλληλα ο πρόεδρος της ΝΔ, με έγγραφό του προς τον πρόεδρο της επιτροπής δεοντολογίας του κόμματος κ.Γ. Τραγάκη παρέπεμψε στην επιτροπή τον κ. Σκυλακάκη με το ερώτημα της οριστικής διαγραφής από μέλος της ΝΔ "γιατί με τις δηλώσεις του επέλεξε να θέσει τον εαυτό του εκτός κόμματος".

    Αιτία για τη διαγραφή του ευρωβουλευτή ήταν δηλώσεις που έκανε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη το πρωί της Τρίτης, με τις οποίες εμφανιζόταν αντίθετος στην επίσημη γραμμή της ΝΔ για το μνημόνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες είναι πιθανό να του ζητηθεί να παραιτηθεί και από την ιδιότητα του ευρωβουλευτή παραδίδοντας την έδρα του στο ευρωκοινοβούλιο στον επόμενο επιλαχόντα υποψήφιο ευρωβουλευτή της ΝΔ στις ευρωεκλογές του 2009, Σταύρο Παπασταύρου.

    «Οι Βουλευτές και οι Ευρωβουλευτές έχουν το δικαίωμα να λένε αυτά που πιστεύουν. Ποτέ δεν κρύφτηκα, ούτε πρόκειται να κρυφτώ. Από τον περασμένο Μάιο είχα εκφράσει τις θέσεις μου για το μνημόνιο. Όταν έχουμε τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, το μνημόνιο είναι το σχοινί για να πιαστούμε έστω και χωρίς δίχτυ ασφαλείας. Αυτό που είπε ο κ.Σαμαράς για μείωση του ελλείμματος έως το 2011 είναι ανέφικτο. Δεν πρέπει να δίνουμε ψεύτικες υποσχέσεις στον κόσμο. Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε το ίδιο λάθος με τον Γιώργο Παπανδρέου», ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης, σε δηλώσεις του μετά την διαγραφή του στο ραδιοφωνικό σταθμό ΑΝΤ1. Σε ερώτημα εάν θα προσχωρήσει σε κόμμα υπό την Ντόρα Μπακογιάννη απάντησε: «Δεν με απασχολεί τι θα κάνω στο μέλλον».

    Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Βήμα FM, είπε, μεταξύ άλλων πως κατά την άποψή του «δεν είναι εφικτό να μηδενιστεί το έλλειμμα μέχρι το τέλος του 2011 με λιγότερες θυσίες, όπως ελέχθη στην ΔΕΘ» και σημείωσε:

    «Είμασταν ένα βήμα πριν το γκρεμό, πέσαμε στον γκρεμό, σταμάτησαν οι αγορές να μας δανείζουν, μας πέταξαν ένα σκοινί 110 δισ., δεν υπάρχει δίκτυ ασφαλείας, ο κίνδυνος της χρεοκοπίας παραμένει ζωντανός, πάρα πολύ ζωντανός και αν δεν περπατήσουμε ανηφορικά σε έναν πάρα πολύ δύσκολο δρόμο, ο κίνδυνος να γκρεμοτσακιστούμε είναι τελείως πραγματικός και παραμένει και θα παραμένει για πολλούς μήνες ακόμη».

    Επίσης, ο ευρωβουλευτής είχε προαναγγείλει ότι θα θέσει θέμα στη συνεδρίαση της ΚΟ την Πέμπτη για την θέση του προέδρου της ΝΔ για την μείωση του ελλείμματος, αναφέροντας πως «σε ό,τι αφορά το κομμάτι του μηδενισμού του ελλείμματος μέχρι το τέλος του 2011 με λιγότερες θυσίες, αυτό δεν το θεωρώ εφικτό και το λεω αυτό έχοντας εξετάσει λεπτομερώς και την πρόταση της 7ης Ιουλίου και θα προσπαθήσω στις επόμενες ημέρες και στα συλλογικά όργανα - υπάρχει κοινοβουλευτική ομάδα την Πέμπτη- να εξηγήσω γιατί δεν μπορεί να γίνει αυτό και να προσπαθήσω να ωθήσω τη ΝΔ, αλλά προπαντός - αυτό δεν είναι κομματικό είναι θέμα εθνικό - στο να μη συνεχίσει σε αυτήν την πολιτική γραμμή, δηλαδή να μην ισχυρίζεται κάτι το οποίο δίνει την αίσθηση στο κόσμο ότι υπάρχει ένα δίχτυ ασφαλείας, το οποίο δίχτυ ασφαλείας, κατά την δική μου άποψη, δεν υπάρχει, είναι ένας αντικατοπτρισμός».

    Δηλώσεις Γ.Πεταλωτή

    «Κάθε φωνή που υπάρχει διαφορετική -όπως του κ. Σκυλακάκη που μίλησε για αυτοπυροβολισμό για όποιον ανακόπτει την προσπάθεια που γίνεται με το Μνημόνιο - ανακόπτεται, απβ ό,τι φαίνεται, με τον κατάλληλο τρόπο για τη ΝΔ», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής και κατηγόρησε την ηγεσία της ΝΔ ότι συνεχίζει από εκεί που είχε μείνει και ως κυβέρνηση, «στα εύκολα λόγια, την έλλειψη πολιτικού ρεαλισμού και επαφής με την πραγματικότητα, αλλά και σε μαγικές συνταγές εξαφάνισης των προβλημάτων, από τη μια στιγμή στην άλλη, όπως η εξάλειψη του ελλείμματος μέσα στο 2011».

    Ο κ. Πεταλωτής συμπλήρωσε ότι θα ήταν αξιοσημείωτο και επιθυμητό να ακούσουμε «εάν υπάρχει έστω και ένα στέλεχος ή μέλος της ΝΔ, εκτός από τον κ. Σαμαρά, που πιστεύει ότι το έλλειμμα μπορεί να μηδενιστεί μέσα στο 2011».

    Τόνισε δε ότι δεν τίθεται ζήτημα για συνεργασία με στελέχη όπως ο κ. Σκυλακάκης και η κα Μπακογιάννη, προσθέτοντας ότι σήμερα είναι ημέρες ευθύνης για όλους.

    «Δεν μας ενδιαφέρουν τα εσωτερικά της ΝΔ. Τι θα γίνει με τον κ. Σκυλακάκη είναι δικό τους θέμα», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Σχετικά με αναφορά του υποψήφιου περιφερειάρχη (που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ για την Αττική) Γιάννη Σγουρού ότι και ο ίδιος είναι ενάντια στο μνημόνιο ως πολίτης, ο κ. Πεταλωτής τόνισε δεν υπάρχει ηθικό θέμα με τον κ. Σγουρό, ότι «είπε το αυτονόητο» και «όχι κάτι διαφορετικό από αυτό που λέμε όλοι μας», εξηγώντας πως εννοούσε ότι «μακάρι να μην υπήρχε ανάγκη να υπάρχει μνημόνιο, από τη στιγμή, όμως, που υπάρχουν ανάγκες, είναι ανάγκη να υπάρχει".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] "Οχι" των παραγωγών στις ταμειακές

    Από την 1η Οκτωβρίου ξεκινάει η εφαρμογή της χρήσης των φορητών ταμειακών μηχανών σε παραγωγούς και πωλητές λαϊκών αγορών, αλλά από την πλευρά τους οι παραγωγοί δηλώνουν ανέτοιμοι για κάτι τέτοιο και ζητούν τρίμηνη αναβολή του μέτρου.

    Οι παραγωγοί διαφωνούν με την εφαρμογή του μέτρου και σύμφωνα με πληροφορίες μόνο ορισμένοι έχουν προχωρήσει στην αγορά ταμειακών μηχανών, ενώ οι περισσότεροι δεν έχουν κάνει ούτε την παραγγελία. Οπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς είναι πλέον τόσο οριακός ο χρόνος που και τώρα να παραγγείλουν τις ταμειακές μηχανές θα είναι αδύνατον να τις έχουν μέχρι την 1η Οκτωβρίου.

    Οι παραγωγοί ζητούν νέο γύρο διαβούλευσης και θα προχωρήσουν σε απεργία την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010, ενώ σήμερα στις 10 το πρωί θα πραγματοποιηθεί διαδήλωση μπροστά από το υπουργείο Οικονομικών και συμβολικός αποκλεισμός.

    Αιτήματα του κλάδου δεν είναι μόνο το θέμα των ταμειακών αλλά και φορολογικά ζητήματα, η αύξηση του ΦΠΑ στα αγροτικά προϊόντα και γενικότερα προβλήματα καλής λειτουργίας του θεσμού των λαϊκών αγορών.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Πτώση στην αγορά του αυτοκινήτου

    Σε εκτροχιασμό οδηγείται η εγχώρια αγορά αυτοκινήτου, όπως αυτό συνάγεται από τα στοιχεία που δημοσίευσε ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου 2010. Συγκεκριμένα, όπως διαπιστώνεται από τις συλλεγμένες ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων (περίπου 3.050), η κάμψη των πωλήσεων έφθασε το 64,9%, ως προς την ανάλογη περίοδο της τριετίας 2006-2008 (8.680 ταξινομήσεις) ή το 51%, ως προς την ανάλογη περίοδο του 2009 (6.222 ταξινομήσεις).

    «Η δραματική, συνεχιζόμενη κάμψη στην αγορά αυτοκινήτου προκαλεί το ίδιο αποτέλεσμα στα σχετιζόμενα δημοσιονομικά έσοδα. Συνεπώς, αντίθετα από τις επιδιώξεις, η εκτεταμένη αύξηση της φορολογίας στην αγορά και στη χρήση των αυτοκινήτων, έχει οδηγήσει οριστικά σε σημαντικότατη υστέρηση κρατικών εσόδων, εξαιτίας της «ελαστικότητας» της συγκεκριμένης αγοράς» τονίζεται στην ανακοίνωση του ΣΕΑΑ.

    Σημειώνεται επίσης ότι το κράτος ως πρόσφατα εισέπραττε ετησίως πλέον των 1,5 δισ. ευρώ από τις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων, με το ποσό αυτό να μειώνεται στο 1 δισ. ευρώ περίπου το 2009, λόγω της πτώσης της αγοράς από την κρίση κατά 17,5% ως προς το 2008. Το 2010, με την αγορά να οδηγείται σε κάμψη μεγαλύτερη του 50% σε απόλυτους αριθμούς, αλλά και σε ποιοτική πτώση των πωλήσεων, τα έσοδα του κράτους θα περιοριστούν σε λίγο πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ. Η υστέρηση των εσόδων, ακόμη και ως προς το χαμηλό πήχη των σχετικών εγγραφών στον προϋπολογισμό (980 εκατομμύρια ευρώ), θα είναι της τάξης των 350-400 εκατομμυρίων ευρώ.

    Οι παράγοντες της αγοράς αυτοκινήτου, η οποία σε 30.000 περίπου επιχειρήσεις ανά την επικράτεια απασχολεί περισσότερους από 90.000 εργαζόμενους, ζητούν από την πολιτεία να λάβει επειγόντως κατάλληλες πρωτοβουλίες, ώστε να περιοριστεί έστω μερικώς η κατάρρευση και να ενισχυθούν τα δημόσια έσοδα. Στην κατεύθυνση αυτή, εκτιμούν ότι πρέπει να αξιοποιηθούν επιτυχημένα παραδείγματα που εφαρμόστηκαν σε άλλα κράτη της ΕΕ, δίχως κρατική εκταμίευση, αντίθετα με πολύ σημαντικό δημοσιονομικό όφελος

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Σύλληψη υπαλλήλου του ΣΔΟΕ

    Συνελήφθη υπάλληλος του ΣΔΟΕ-Περιφερειακής Διεύθυνσης Ιονίων Νήσων να λαμβάνει το χρηματικό ποσό των 30 χιλ. ευρώ για τακτοποίηση φορολογικής υπόθεσης, ύστερα από συνδυασμένες ενέργειες των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών και της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας.

    Όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο εν λόγω υπάλληλος τίθεται σε αργία και θα ακολουθήσουν όλες οι προβλεπόμενες πειθαρχικές και ποινικές διαδικασίες.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] "Κερδίζουν" συνεχώς έδαφος τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας

    Εντυπωσιακή είναι η στροφή, που κάνουν οι καταναλωτές, στην αγορά προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας (private label), καθώς αναζητούν τη φθηνότερη λύση για το πορτοφόλι τους. Τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας "κερδίζουν" συνεχώς έδαφος στην αγορά και ανταγωνίζονται πλέον πολλά από τα προϊόντα γνωστών φιρμών.

    Τα αίτια, που έχουν συμβάλει σε αυτή την αλλαγή του "σκηνικού" στον κλάδο του λιανεμπορίου, οφείλονται τόσο στην οικονομική κρίση όσο και στη σημαντική μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων.

    Στροφή στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας

    Την προτίμησή τους στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας εκφράζουν αρκετοί από τους καταναλωτές, γιατί είναι μια οικονομική λύση για την τσέπη τους. Βέβαια, υπάρχει και η αντίθετη άποψη, που θεωρεί ότι αυτά τα προϊόντα δεν είναι ισάξια των επωνύμων.

    "Στις αγορές μου, πολλές φορές βάζω στο καλάθι μου προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, γιατί είναι πιο οικονομικά", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ιωάννα Γιαννακοπούλου, ιδιωτική υπάλληλος. "Συνήθως, στις αγορές μου ξεκινώ από προϊόντα που είναι πιο ασφαλή, όπως τα χαρτικά-κουζίνας, υγείας-χαρτοπετσέτες, απορρυπαντικά. Έχει τύχει να αγοράσω και τρόφιμα ιδιωτικής ετικέτας, αλλά πάντα με επιφύλαξη. Τα δοκιμάζω πρώτα και αν είναι καλά, τα αγοράζω πάλι. Στα τρόφιμα ιδιωτικής ετικέτας είμαι πιο επιφυλακτική, γιατί έχουν επικρατήσει άλλες πιο γνωστές μάρκες. Βέβαια, μέχρι τώρα, δεν είμαι δυσαρεστημένη από τα τρόφιμα ιδιωτικής ετικέτας. Στο μέλλον, προτίθεμαι να αγοράζω περισσότερα, γιατί δεν έχω παρατηρήσει διαφορά από τρόφιμα γνωστής φίρμας", ανέφερε η συγκεκριμένη καταναλώτρια.

    Αντίθετη με την αγορά προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας είναι η Χριστίνα Σολωμού, ιδιωτική υπάλληλος. "Δεν προτιμώ τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, παρόλο που είναι οικονομικά. Σημασία για μένα έχει η ποιότητα σε κάτι που αγοράζω και να είμαι ικανοποιημένη από τη χρήση, για την οποία το θέλω. Σπάνια, αγοράζω κάποιο προϊόν ιδιωτικής ετικέτας και όταν το κάνω, περιορίζομαι στα χαρτικά, ίσως και τα απορρυπαντικά. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν αγοράζω τρόφιμα ιδιωτικής ετικέτας", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Χ. Σολωμού.

    Οικονομική και ποιοτική λύση

    "Τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας είναι πιο φθηνά σε σχέση με τα επώνυμα, γιατί δεν υποστηρίζονται από διαφημίσεις και προωθητικές ενέργειες. Κατά συνέπεια, δεν έχουν έξοδα/κόστη, που θα ανέβαζαν την τιμή του προϊόντος", ανέφερε εκπρόσωπος της ΑΒ Βασιλόπουλος Α.Ε. και τόνισε ότι τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας είναι εφάμιλλα των επωνύμων. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι τα περισσότερα απ΄ αυτά γίνονται σε συνεργασία με μεγάλες εταιρίες, που τα προϊόντα τους είναι στη δεύτερη και πολλές φορές, στην πρώτη θέση των πωλήσεων. "Επίσης, πολλά προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας γίνονται από τοπικούς παραγωγούς, με παραδοσιακούς τρόπους", υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της ΑΒ Βασιλόπουλος.

    Σε αυτή την άποψη συνηγορεί και η κ. Ευαγγελία Κεκελέκη, Γενική Γραμματέας του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) και εκπρόσωπος καταναλωτών Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας δεν πρέπει να θεωρούνται από τους καταναλωτές ανώνυμα. Η κ. Ε. Κεκελέκη διευκρίνισε ότι αυτά τα προϊόντα είναι επώνυμα, αλλά όχι των γνωστών πολυεθνικών. "Πρόκειται για προϊόντα των σούπερ μάρκετ. Πολλές φορές, είναι το ίδιο προϊόν, απλά συσκευάζεται στο όνομα του σούπερ μάρκετ", τόνισε η Γενική Γραμματέας του ΚΕΠΚΑ.

    Όσον αφορά τα τρόφιμα ιδιωτικής ετικέτας, η κ. Ε. Κεκελέκη δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι τηρούνται οι ίδιοι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, που ισχύουν και για τα επώνυμα.

    Αναφορικά με τα υπόλοιπα είδη ιδιωτικής ετικέτας, όπως καθαρισμού, απορρυπαντικά, είδη προσωπικής υγιεινής, επεσήμανε ότι θα πρέπει να ελέγχεται από τους καταναλωτές, αν αυτά περιέχουν τόση ποσότητα ενεργών συστατικών όση έχουν και τα επώνυμα.

    Προτίμηση και στα βιολογικά προϊόντα

    Ψηλά στην προτίμηση των καταναλωτών είναι και τα βιολογικά προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Σημαντική ανάπτυξη παρουσιάζουν τα βιολογικά προϊόντα, καθώς σημείωσαν αύξηση της τάξεως του 4%. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα βιολογικά προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας ΑΒ ΒΙΟ, τα οποία "τρέχουν" με αύξηση περίπου 9%.

    Ο εκπρόσωπος της ΑΒ Βασιλόπουλος επεσήμανε ότι τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας της εταιρίας "τρέχουν" με 13,7% αύξηση και πρόσθεσε ότι εκεί που παρατηρείται μεγαλύτερη αύξηση της πρόθεσης αγοράς είναι στα αρτοπαρασκευάσματα και τα συσκευασμένα τρόφιμα.

    "Κερδίζουν" συνεχώς έδαφος στην αγορά

    Αύξηση 4,7% παρατηρείται στη συνολική αξία πωλήσεων των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, κατά το α΄ εξάμηνο του 2010 (01-01/30-06-2010) σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009 (01-01/30-06-2009), σύμφωνα με έρευνα της Nielsen, που πραγματοποιήθηκε στα καταστήματα τροφίμων, εξαιρουμένου του Σκλαβενίτη, στο σύνολο της Ελλάδας (Ηπειρωτική Ελλάδα, Πελοπόννησος και Κρήτη). Η συνολική αξία πωλήσεων ανήλθε στα 628.512.058 ευρώ, στο α΄ εξάμηνο του 2010 έναντι 600.332.986 ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

    Όπως προέκυψε από τα στοιχεία της Nielsen, πτωτικά κινήθηκε η αξία πωλήσεων του χαρτιού υγείας, στα 44.644.545 ευρώ έναντι 45.860.971 ευρώ (ποσοστό μεταβολής -2,7%). Η μεταβολή στην αξία πωλήσεων των τυριών, στο α΄ εξάμηνο του 2010 έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, είναι της τάξεως του 10,7% και ανήλθε στα 41.325.495 ευρώ από 37.322.524 ευρώ. Στα 28.990.236 ευρώ διαμορφώθηκε η αξία πωλήσεων των αλλαντικών έναντι 26.028.450 ευρώ (ποσοστό μεταβολής 11,4%). Ανοδικά κινήθηκε η αξία πωλήσεων του γάλατος, στα 27.489.220 ευρώ από 24.383.196 ευρώ (ποσοστό μεταβολής 12,7%). Στα 22.575.275 ευρώ ανήλθε η αξία πωλήσεων του ελαιόλαδου έναντι 19.873.917 ευρώ (ποσοστό μεταβολής 13,6%).

    Στο 13,4% διαμορφώθηκε η μεταβολή στην αξία πωλήσεων του ψωμιού, κατά το α΄ εξάμηνο του 2010 σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2009, στα 21.247.293 ευρώ από 18.730.363 ευρώ. Μικρή άνοδο της τάξεως του 3,2% παρουσίασε, στο α΄ εξάμηνο του 2010 σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2009, η αξία πωλήσεων του χαρτιού κουζίνας, στα 19.500.288 ευρώ έναντι 18.902.466 ευρώ. Μείωση της τάξεως του -5,8% εμφάνισε η αξία πωλήσεων των ξηρών καρπών, στα 18.925.468 ευρώ από 20.083.668 ευρώ. Στα 17.232.039 ευρώ ανήλθε η αξία πωλήσεων των κατεψυγμένων ζυμών από 16.163.158 ευρώ (ποσοστό μεταβολής 6,6%). Πτώση σημείωσε η αξία πωλήσεων των χυμών, στα 16.754.765 ευρώ έναντι 17.319.437 ευρώ (ποσοστό μεταβολής -3,3%).

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [08] Διαβεβαιώσεις για τον ΦΠΑ

    Διαβεβαιώσεις πως δεν πρόκειται να υπάρξει μετάταξη στον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ των τροφίμων και των τιμολογίων ΔΕΚΟ, υπόσχεση για κατάθεση νομοσχεδίου αναμόρφωσης του φοροεισπρακτικού συστήματος τον Οκτώβριο, αλλά και αυστηρή κριτική στις επικρίσεις της ΝΔ για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, περιελάμβανε η ενημέρωση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής,από τον υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη των στόχων δημοσιονομικής προσαρμογής που έχουν τεθεί μέχρι το τέλος του έτους και διαβεβαίωσε πως δεν πρόκειται να υπάρξει νέα διαπραγμάτευση του Μνημονίου, αλλά αναπροσαρμογή του ανά τριμηνία.

    Στο ίδιο πλαίσιο διαφάνειας και ελέγχου των δημοσιονομικών, ο νέος Προϋπολογισμός θα περιλαμβάνει για πρώτη φορά παράρτημα για την πορεία των ΔΕΚΟ και όλα τα υπουργεία θα υποχρεούνται να κάνουν μητρώο αναλήψεων υποχρεώσεων, προκειμένου να αποφευχθεί το φαινόμενο της συσσώρευσής τους χωρίς δημοσιονομική κάλυψη.

    Ο υπουργός Οικονομικών επισκόπησε τις βασικές δράσεις των υπουργείων μέχρι το τέλος του έτους, στο βαθμό που αφορούν την δημοσιονομική εξυγίανση:

    Πρόσληψη χρηματοδοτικών συμβούλων, κινήσεις για την αξιοποίηση των λιμένων και των περιφερειακών αεροδρομίων,καθώς και για συμβάσεις παραχώρησης δημόσιας περιουσίας και αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, περαιτέρω προώθηση του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων, άρση των περιορισμών στην υλοποίηση των μεγάλων δημοσίων έργων, εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης», ολοκλήρωση της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής, αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο του τομέα των υπηρεσιών και των προμηθειών των νοσοκομείων, άρση των 30 πλέον σημαντικών εμποδίων στην επιχειρηματικότητα, κ.ά. Στο πλαίσιο δε αυτό, ανακοίνωσε την κατάθεση νομοσχεδίου τον Οκτώβριο, για αναμόρφωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, ο οποίος εμφανίζεται να αδυνατεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες υποχρεώσεις του.

    Απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε από το βουλευτή και πρώην υφυπουργό Οικονομικών της ΝΔ Ν. Λέγκα, ότι η πολιτική που ακολουθείται, οδηγεί την οικονομία στον «κύκλο της ύφεσης», ο κος Παπακωνσταντίνου άδραξε την ευκαιρία, προκειμένου να σχολιάσει την επιχειρηματολογία της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

    «Η ΝΔ υποστηρίζει πως χωρίς μείωση δαπανών και περαιτέρω φόρους, αλλά με αύξηση των δαπανών και μείωση των φόρων, κατά κάποιον μαγικό τρόπο το έλλειμμα θα είχε μηδενιστεί. Αν τα πράγματα δεν ήταν τόσο σοβαρά, θα μπορούσε να κάνει κανείς μια σειρά από σχόλια: Καλώ το οικονομικό επιτελείο της ΝΔ, να το παρουσιάσει αυτό στους έλληνες πολίτες και την επιστημονική κοινότητα - να δούμε πώς γίνεται αυτό το μαγικό»,σχολίασε ο υπουργός.

    «Τα στοιχεία δεν είναι όντως για θριαμβολογίες»,συμφώνησε ο κος Παπακωνσταντίνου.«Είναι ενθαρρυντικά, αλλά και στοιχεία περισυλλογής. Θα διαφωνήσω όμως ότι οδηγούν στην ύφεση.Γίνεται πάρα πολύ συζήτηση για την ανάπτυξη: Για ανάπτυξη χρειάζονται επενδύσεις και για επενδύσεις χρηματοδότηση. Κα με κλειστές τις αγορές κεφαλαίων, χρηματοδότηση δεν υπάρχει. Γι' αυτό χρειάζεται ανάκτηση εμπιστοσύνης. Δεν υπάρχει μείωση ελλείμματος μέσω ανάπτυξης, αν δεν μπορείς να δανειστείς» παρατήρησε ο υπουργός.

    Τέλος, για θέματα που αφορούν την επικαιρότητα, ο κος Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των μεταφορών, «νομοσχέδιο καταπολέμησης του πληθωρισμού - μείζονα διαρθρωτική αλλαγή που θα επηρεάσει το πορτοφόλι της κάθε ελληνικής οικογένειας», όπως επίσης έκρινε ότι η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο, είναι «εξυγιαντικό μέτρο ενάντια στο λαθρεμπόριο καυσίμων και κοινωνικά δίκαιο, υπό την προϋπόθεση πως υπάρχει μηχανισμός αναδιανομής».

    «Εξυγιαντική» χαρακτήρισε επίσης ο κος Παπακωνσταντίνου και την περαίωση των ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων - ζήτημα που θα απασχολήσει την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, την προσεχή Παρασκευή.

    Συναντήσεις στη Γερμανία

    Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, θα βρίσκεται σήμερα στη Γερμανία, όπου θα έχει συνάντηση με τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών, Wolfgang Schauble, στο Βερολίνο.

    Αύριο, Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου θα μιλήσει στο «Economist's Euro Zone Dialogue - "The domino effect: how the euro crisis impacts Europe"».

    Στη συνέχεια, θα μεταβεί στη Φρανκφούρτη, όπου θα συναντήσει τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκης Κεντρικής Τράπεζας, Jean-Claude Trichet.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [09] Κίνητρα για περαίωση

    Τις βασικές αρχές του σχεδίου νόμου για την εκούσια κατάργηση των φορολογικών εκκρεμοτήτων των φορολογούμενων κατέθεσε για διαβούλευση με τους αρμόδιους το υπουργείο Οικονομικών. Το σχέδιο νόμου του υπουργείου που απεστάλη σε όλους τους φορείς της αγοράς περιλαμβάνει τη ρύθμιση για την περαίωση όλων των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων των επιχειρήσεων και επαγγελματιών για τις διαχειριστικές περιόδους που έκλεισαν μέχρι τις 31 - 12 - 2009, στην οποία εντάσσονται και οι φορολογικές υποθέσεις που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια καθώς και ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο.

    Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι προχωρεί σε τέσσερις μεγάλες αλλαγές στη διαδικασία εκδίκασης των φορολογικών υποθέσεων με στόχο την ταχύτερη εκδίκαση τους ενώ προανήγγειλε ότι θα προχωρήσει σύντομα στην αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του όπως και στην διεύρυνση και αυστηροποίηση των ποινών για φοροδιαφυγή.

    "Καλούμε τους φορολογούμενους και τις φορολογικές αρχές να αφήσουν πίσω το παρελθόν και να χτίσουν στο παρόν και στο μέλλον μία σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνέπειας που θα διασφαλίζει την εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων από όλους τους πολίτες. Είναι μία "τελευταία ευκαιρία" για μία "νέα αρχή" σημειώνει στην ανακοίνωση του το υπουργείο. Σημειώνει, επίσης, ότι "το 2011 θα είναι η χρονιά της δραστικής ποινικής καταστολής της φοροδιαφυγής σε όλες τις εκφάνσεις της".

    Σύμφωνα με το πλαίσιο του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομιών - το οποίο είναι ανοικτό κατά τη διαδικασία της διαβούλευσης με τους φορείς - στη ρύθμιση των φορολογικών εκκρεμοτήτων θα συμπεριληφθούν:

    " οι ανέλεγκτες υποθέσεις με εξαίρεση αυτές των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων.

    " οι υποθέσεις που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια α' και β' βαθμού δικαιοδοσίας εφόσον δεν έχουν συζητηθεί στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο και

    " οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.

    Γενναία κίνητρα - μεγάλες εκπτώσεις

    Η όλη διαδικασία θα διενεργηθεί μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για τον μεγαλύτερο όγκο των υποθέσεων, με αποστολή προς τους ενδιαφερομένους εκκαθαριστικού σημειώματος. Η εξόφληση του σημειώματος θα επιφέρει εκ του νόμου οριστική και αμετάκλητη επίλυση της διαφοράς και θα καταργεί τον έλεγχο, τη Δίκη και τα τυχόν ληφθέντα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Για τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις που θα ρυθμίζονται θα προβλέπεται η καταβολή του 25% του οφειλόμενου φόρου έως τη 12 Νοεμβρίου 2010 ενώ η εξόφληση θα μπορεί να γίνει ανάλογα με το ποσό σε έως και 12 μηνιαίες δόσεις. Για τις υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια η ρύθμιση προβλέπει από την πλήρη απαλλαγή του πρόσθετου ή των προσαυξήσεων όταν καταβάλλεται ο κύριος φόρος για τις υποθέσεις που εκκρεμούν στο πρωτοβάθμιο διοικητικό δικαστήριο έως και την καταβολή επιπλέον του κύριου φόρου του 25% του ποσού που καταλογίστηκε για τις υποθέσεις που έχουν γίνει δεκτές από το πρωτοβάθμιο διοικητικό δικαστήριο και έχει ασκηθεί έφεση από το δημόσιο αλλά δεν έχει συζητηθεί σε δευτεροβάθμιο επίπεδο. Γενναίες απαλλαγές από τις προσαυξήσεις που φθάνουν το 100% των προσαυξήσεων προβλέπονται για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών αν ο οφειλέτες καταβάλει εφάπαξ το ποσό τις βεβαιωμένης αρχικά οφειλής. Διαφορετικά και ανάλογα με το ύψος της οφειλής προβλέπεται η εξόφλησή τους σε έως και 45 μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή στην περίπτωση αυτή του 50% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής

    Αναλυτικότερα στο σχέδιο του υπουργείου για την εκούσια κατάργηση των φορολογικών διαφορών προβλέπονται τα ακόλουθα:

    Α. ΥΠΑΓΟΜΕΝΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

    Στις ρυθμίσεις του νόμου που θα κατατεθεί στις αμέσως προσεχείς ημέρες, θα υπαχθούν οι εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος των λοιπών φορολογικών αντικειμένων επιτηδευματιών, οι οποίες αφορούν διαχειριστικές περιόδους που έκλεισαν μέχρι τις 31.12.2009.

    Εκκρεμείς υποθέσεις νοούνται εκείνες στις οποίες, μέχρι την κατάθεση του σχεδίου νόμου:

    α) Δεν έχει αρχίσει ο έλεγχος.

    β) Έχει αρχίσει ο έλεγχος αλλά δεν έχει περαιωθεί.

    γ) Έχει εκδοθεί Φύλλο Ελέγχου ή Πράξη αποτελεσμάτων αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί.

    δ) Εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια και δεν έχουν συζητηθεί σε α΄ συζήτηση στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

    ε) Περαιωμένες υποθέσεις για τις οποίες μέχρι 31.8.2010:

    αα) Έχουν μετά τον έλεγχο, εκδοθεί συμπληρωματικά φύλλα ελέγχου ή πράξεις προσδιορισμού αποτελεσμάτων ή Φ.Π.Α. τα οποία είτε δεν έχουν οριστικοποιηθεί, είτε εκκρεμούν ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων και δεν έχουν συζητηθεί σε α' συζήτηση στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο ή

    ββ) Έχουν εκδοθεί αποφάσεις Επιβολής προστίμου Κ.Β.Σ. για συμπληρωματικά στοιχεία με βάση τα οποία δεν έχει διενεργηθεί ακόμη έλεγχος στις λοιπές φορολογίες.

    Β. ΕΞΑΙΡΟΥΜΕΝΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

    Δεν θα υπαχθούν στις ρυθμίσεις του νόμου ακόμη και αν είναι εκκρεμείς, οι ακόλουθες κατηγορίες υποθέσεων:

    α) Οι υποθέσεις για τις οποίες δεν έχει υποβληθεί μέχρι 31 Αυγούστου 2010 εμπρόθεσμη ή εκπρόθεσμη αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος ή εκκαθαριστική δήλωση Φ.Π.Α. για κάποια από τις ανέλεγκτες χρήσεις καθώς και οι επόμενες αυτής.

    β) Οι υποθέσεις φυσικών προσώπων με εισόδημα από γεωργικές επιχειρήσεις για τις οποίες δεν έχουν τηρηθεί βιβλία και μόνο όσον αφορά τα εισοδήματα αυτά.

    γ) Οι υποθέσεις για τις οποίες έχει υποβληθεί συμπληρωματική δήλωση σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 6 του ν. 2753/1999, με εξαίρεση τις ανέλεγκτες προηγούμενες ή επόμενες χρήσεις αυτών.

    δ) Από κάθε υπόθεση, η ανέλεγκτη χρήση στην οποία τα δηλούμενα ακαθάριστα έσοδα είναι μεγαλύτερα του ποσού των (ενδεικτικά): είκοσι εκατομμυρίων (20.000.000) ευρώ και όλες οι επόμενες αυτής χρήσεις.

    ε) Οι ανέλεγκτες υποθέσεις για τις οποίες υπάρχουν κατασχεμένα ανεπίσημα βιβλία ή στοιχεία, εκτός αν αυτά έχουν τύχει επεξεργασίας και έχουν εκδοθεί πράξεις επιβολής προστίμου Κ.Β.Σ.

    στ) Οι υποθέσεις φορολογίας πλοίων, ακίνητης περιουσίας, μεγάλης ακίνητης περιουσίας, μεταβίβασης ακινήτων και κληρονομιών - δωρεών - προικών - γονικών παροχών.

    ζ) Οι υποθέσεις που αφορούν επιχειρήσεις που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.

    η) Οι υποθέσεις που αφορούν επιχειρήσεις για τον έλεγχο των οποίων έχουν συγκροτηθεί Ειδικά Συνεργεία Ελέγχου του άρθρου 39 του ν. 1914/1990.

    θ) Οι υποθέσεις επιτηδευματιών φυσικών προσώπων τα οποία με βάση τα στοιχεία του περιουσιολογίου έτους 2008 υπάγονται σε Φορολόγηση Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ).

    Γ. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΦΟΡΟΥ

    Το ποσό του επιπλέον φόρου υπολογίζεται ως εξής: τα δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα πολλαπλασιάζονται με συντελεστή (Ενδεικτικά): δύο τοις εκατό (2%) για όλα τα επαγγέλματα, με εξαίρεση τα παρακάτω για τα οποία τα δηλούμενα ακαθάριστα έσοδα πολλαπλασιάζονται ως εξής:

    α) με συντελεστή (ενδεικτικά): επτά τοις χιλίοις (7β°)

    Κ.Α. 4214: έμπορος(πρατήριο) Βενζίνης και πετρελαίου

    Κ.Α. 5402: πρατήριο χονδρικής πωλήσεως προϊόντων καπνοβιομηχανίας.

    Κ.Α. 5402: έμπορος προϊόντων καπνοβιομηχανίας χονδρικώς,

    β) με συντελεστή (ενδεικτικά): δώδεκα τοις χιλίοις (12β°)

    Κ.Α. 4235: έμπορος πετρελαίου θέρμανσης διανομή κατ΄ οίκον.

    Το ποσό που προκύπτει πολλαπλασιάζεται με συντελεστή προοδευτικότητας ανάλογα με τα ακαθάριστα έσοδα, ως εξής:

    " Για ακαθάριστα έσοδα μέχρι 150.000 ευρώ: Σ.Π.= 1

    " Για ακαθάριστα έσοδα πάνω από 150.000 έως και 300.000 ευρώ: Σ.Π.= 1,05

    " Για ακαθάριστα έσοδα πάνω από 300.000 έως και 600.000 ευρώ : Σ.Π.= 1,10

    " Για ακαθάριστα έσοδα πάνω από 600.000 έως και 1.200.00 ευρώ: Σ.Π.= 1,15

    " Για ακαθάριστα έσοδα πάνω από 1.200.000 έως και 3.000.000 ευρώ: Σ.Π. =1,20

    " Για ακαθάριστα έσοδα πάνω από 3.000.000 έως και 6.000.000 ευρώ: Σ.Π.= 1,25

    " Για ακαθάριστα έσοδα πάνω από 6.000.000 έως και 9.000.000 ευρώ: Σ.Π.= 1,30

    " Για ακαθάριστα έσοδα πάνω από 9.000.000 ευρώ: Σ.Π. =1,35

    Στο τελικό ποσό που προκύπτει από τους ως άνω υπολογισμούς επιβάλλεται φόρος με συντελεστή (ενδεικτικά): είκοσι τοις εκατό (20%) εκτός από τις Α.Ε. και Ε.ΠΕ. όπου επιβάλλεται φόρος με συντελεστή (ενδεικτικά): είκοσι πέντε τοις εκατό (25%).

    2. Εάν από τον παραπάνω υπολογισμό δεν προκύπτει φόρος ή προκύπτει:

    α) Ποσό μικρότερο από (ενδεικτικά): τετρακόσια (400) ευρώ για επιτηδευματία που δεν τήρησε βιβλία ή τήρησε βιβλία πρώτης κατηγορίας του Κ.Β.Σ., το ποσό του βεβαιωτέου φόρου ορίζεται στα (ενδεικτικά): τετρακόσια (400) ευρώ.

    β) Ποσό μικρότερο από (ενδεικτικά): επτακόσια (700) ευρώ για κάθε επιτηδευματία που τήρησε βιβλία δεύτερης κατηγορίας του Κ.Β.Σ., το ποσό του βεβαιωτέου φόρου ορίζεται στα (ενδεικτικά): επτακόσια (700) ευρώ.

    γ) Ποσό μικρότερο από (ενδεικτικά): χίλια (1000) ευρώ, προκειμένου για επιτηδευματία που τήρησε βιβλία τρίτης κατηγορίας του Κ.Β.Σ., το ποσό του βεβαιωτέου φόρου ορίζεται στα (ενδεικτικά): χίλια (1000) ευρώ.

    3. Για τον υπολογισμό του ποσού του βεβαιωτέου φόρου, στην περίπτωση που υπάρχει Απόφαση Επιβολής Προστίμου Κ.Β.Σ., το ποσό της τυχόν αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης πολλαπλασιαζόμενο με συντελεστή 15% προστίθεται στο ποσό που προκύπτει, από τον πολλαπλασιασμό των δηλωθέντων ακαθάριστων εσόδων με τους συντελεστές της παρ. 1, και επί του αθροίσματος επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 20 ή 25%, (ενδεικτικός συντελεστής) ανάλογα με την περίπτωση, το προκύπτον δε ποσό προσαυξάνεται ως εξής:

    α) Στην περίπτωση ύπαρξης παραβάσεων της παραγράφου Γ3 (Παραβάσεις του Κ.Β.Σ.), κατά είκοσι τοις εκατό (20%).

    β) Στην περίπτωση ύπαρξης αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης κατά την έννοια των περιπτώσεων α΄και β΄ της παραγράφου Γ3 (Παράλειψη έκδοσης ή λήψης ή ανακριβής έκδοση ή λήψη φορολογικού στοιχείου) κατά σαράντα τοις εκατό (40%).

    γ) Στην περίπτωση ύπαρξης αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης κατά την έννοια της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου Γ2 (Πλαστά ή εικονικά ή νοθευμένα στοιχεία) του άρθρου 2 του παρόντος κατά εξήντα τοις εκατό (60%).

    4. Για την εφαρμογή των προηγούμενων περιπτώσεων λαμβάνονται υπόψη οι παραβάσεις του Κ.Β.Σ. οι οποίες:

    α) έχουν οριστικοποιηθεί,

    β) εκκρεμούν για διοικητική επίλυση της διαφοράς στη Δ.Ο.Υ. ή στα Διοικητικά Δικαστήρια και δεν έχουν συζητηθεί στο ακροατήριο του δευτεροβάθμιου Δικαστηρίου,

    5. Η ζημιά που τυχόν περιλαμβάνεται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του τελευταίου ρυθμιζόμενου οικονομικού έτους δεν μεταφέρεται για συμψηφισμό με τα θετικά εισοδήματα των επόμενων ετών.

    6. Σε περιπτώσεις εκκρεμών προσωρινών φύλλων ελέγχου ή πράξεων προσδιορισμού του φόρου, τα φύλλα ή οι πράξεις αυτές ρυθμίζονται με διαγραφή των πρόσθετων φόρων.

    7. Η ρύθμιση καθεμιάς ανέλεγκτης υπόθεσης φορολογίας εισοδήματος συνεπάγεται αυτοδίκαια και την ρύθμιση ως ειλικρινών των ανέλεγκτων υποθέσεων των λοιπών φορολογικών αντικειμένων με την επιφύλαξη των οριζομένων στις επόμενες παραγράφους:

    α) Εάν σε κάποια από τις ανέλεγκτες χρήσεις υφίσταται αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη ή τα δεδομένα των υποβληθεισών σχετικών δηλώσεων εμφανίζουν διαφορές σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και των εντύπων που τη συνοδεύουν, επί των επί πλέον ακαθάριστων εσόδων υπολογίζεται Φ.Π.Α., με την εφαρμογή ως συντελεστή αυτού που προβλέπεται για την κύρια δηλωθείσα δραστηριότητα προσαυξημένου (ενδεικτικά): κατά τριάντα τοις εκατό (30%).

    β) Για τις ρυθμιζόμενες σύμφωνα με το νόμο υποθέσεις δεν υπάρχει η δυνατότητα επιστροφής τυχόν πιστωτικού υπολοίπου Φ.Π.Α. που αφορά τα ρυθμιζόμενα έτη, ούτε μεταφοράς του τυχόν πιστωτικού υπολοίπου του τελευταίου ρυθμιζόμενου έτους για συμψηφισμό στο επόμενο έτος.

    γ) Σε περιπτώσεις εκκρεμών προσωρινών πράξεων προσδιορισμού του φόρου, οι πράξεις αυτές ρυθμίζονται με διαγραφή των πρόσθετων φόρων.

    δ) Στην περίπτωση που διαπιστώνεται ή μη υποβολή των σχετικών δηλώσεων ή υπάρχουν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. κάθε είδους επιβαρυντικά στοιχεία διενεργείται έλεγχος με βάση τις κείμενες διατάξεις.

    ε) Οι πράξεις επιβολής προστίμου Κ.Β.Σ. που αφορούν τις ρυθμιζόμενες ανέλεγκτες υποθέσεις και εκκρεμούν στη Δ.Ο.Υ. ή ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων και δεν έχουν συζητηθεί στο ακροατήριο του δευτεροβάθμιου Δικαστηρίου, ρυθμίζονται με περιορισμό στο ένα πέμπτο (1/5) του επιβληθέντος σχετικού προστίμου

    Δ. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ

    Ο επιτηδευματίας, εφόσον επιθυμεί να ρυθμίσει τις ανέλεγκτες υποθέσεις του, καταβάλλει το (ενδεικτικά) είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) του ποσού της συνολικής οφειλής που αναγράφεται στο Εκκαθαριστικό Σημείωμα. Η καταβολή από τον επιτηδευματία του αναφερόμενου στο προηγούμενο εδάφιο ποσού, συνεπάγεται την ανεπιφύλακτη και αμετάκλητη αποδοχή του περιεχομένου του Εκκαθαριστικού Σημειώματος, και την ρύθμιση των παραπάνω υποθέσεων του, η οποία και επέρχεται με την εν λόγω καταβολή με την ολοσχερή εξόφληση. Η κατά τα παραπάνω καταβολή δεν μπορεί να γίνει πέραν της 12ης Νοεμβρίου. Μετά την παρέλευση της προαναφερόμενης προθεσμίας δεν θα υπάρχει πλέον δυνατότητα ρύθμισης.

    Αν το ποσό της αρχικής συνολικής οφειλής, είναι μέχρι πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ, σε (ενδεικτικά): τέσσερεις (4), κατ' ανώτατο όριο, ίσες μηνιαίες δόσεις και χωρίς το ποσό της κάθε δόσης να υπολείπεται των πεντακοσίων (500) ευρώ.

    Άν το ποσό της αρχικής συνολικής οφειλής, είναι πάνω από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ και μέχρι είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ, σε (ενδεικτικά): έξι (6) ίσες μηνιαίες δόσεις.

    Άν το ποσό της αρχικής συνολικής οφειλής, είναι πάνω από είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ, σε (ενδεικτικά): δώδεκα (12) ίσες μηνιαίες δόσεις.

    Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από εκείνον εντός του οποίου το Εκκαθαριστικό Σημείωμα έγινε αποδεκτό και το αργότερο μέχρι 12.11.2010 και οι υπόλοιπες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των αντίστοιχων επόμενων μηνών, χωρίς να απαιτείται σχετική ειδοποίηση του υπόχρεου.

    Σε περίπτωση που ολόκληρο το οφειλόμενο κατά τα ανωτέρω ποσό καταβληθεί μέσα στην προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης, παρέχεται έκπτωση ποσοστού δέκα τοις εκατό (10%).

    Ε. ΟΡΟΙ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΟΥ ΕΛΕΓΜΕΝΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΚΚΡΕΜΟΥΝ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ.

    Κάθε εκκρεμής ελεγμένη (με τακτικό έλεγχο) υπόθεση η οποία:

    α) είτε εκκρεμεί στο πρωτοβάθμιο διοικητικό δικαστήριο,

    β) είτε έχει εκδοθεί οριστική απόφαση του πρωτοβάθμιου διοικητικού δικαστηρίου, με την οποία ακυρώθηκε η πράξη της φορολογικής αρχής για τυπικό λόγο, ρυθμίζεται οριστικά με την καταβολή του κυρίου φόρου (χωρίς πρόσθετους φόρους ή προσαυξήσεις) και αν πρόκειται για πρόστιμο, με την καταβολή του 1/5 του προστίμου.

    γ) Αν έχει εκδοθεί οριστική απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου με την οποία απορρίπτεται η προσφυγή εν όλω ή εν μέρει, και έχει ασκηθεί από τον φορολογούμενο εμπρόθεσμη έφεση, η υπόθεση ρυθμίζεται οριστικά με την καταβολή του κυρίου φόρου κατά το μέρος που απορρίφθηκε με την προσφυγή, προσαυξημένου κατά 20%. Αν η υπόθεση αφορά πρόστιμο, ρυθμίζεται με την καταβολή του 1/4 του προστίμου.

    Αν έχει εκδοθεί οριστική απόφαση του πρωτοβάθμιου διοικητικού δικαστηρίου με την οποία γίνεται δεκτή εν όλω ή εν μέρει η προσφυγή για λόγους ουσίας έχει ασκηθεί από το Δημόσιο έφεση και η υπόθεση δεν έχει συζητηθεί σε α' συζήτηση στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο, η υπόθεση περαιώνεται με την καταβολή του 25% του ποσού για το οποίο έγινε δεκτή η προσφυγή.

    Οι υποθέσεις της υποπερίπτωσης ββ΄ της περίπτωσης ε΄ της παραγράφου Α περαιώνονται με τον περιορισμό στο ογδόντα τοις εκατό (80%) του αρχικά επιβληθέντος προστίμου Κ.Β.Σ., εξαντλούμενης κάθε περαιτέρω φορολογικής υποχρέωσης για τις υποθέσεις αυτές ως προς τα συμπληρωματικά στοιχεία που αφορά το εν λόγω πρόστιμο.

    Οι εκκρεμείς ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων υποθέσεις θα ρυθμιστούν με υποβολή σχετικής αιτήσεως με όλα τα σχετικά στοιχεία στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. εντός προθεσμίας ενός μηνός από την ψήφιση του νόμου. Για την προκαταβολή και τις δόσεις θα ισχύουν τα ίδια με τις ανέλεγκτες υποθέσεις. Η καταβολή της προκαταβολής πρέπει να γίνει μέχρι 12 Νοεμβρίου 2010.

    Ζ. ΡΥΘΜΙΣΗ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ

    Χρέη προς το Δημόσιο, που έχουν βεβαιωθεί κατά τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.) μέχρι 30η Σεπτεμβρίου 2010 στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) και τα Τελωνεία, καθώς και χρέη υπέρ τρίτων που εισπράττονται μέσω των Δ.Ο.Υ. ρυθμίζονται μετά από αίτηση του οφειλέτη, που υποβάλλεται μέχρι 31η Οκτωβρίου 2010 στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. ή Τελωνείο που είναι βεβαιωμένα και καταβάλλονται ως ακολούθως:

    1.εφάπαξ με απαλλαγή από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%) και έκπτωση από τυχόν πρόσθετους φόρους ή πρόσθετα τέλη που συμβεβαιώθηκαν με την κύρια οφειλή από το έτος 2007 και μετά, κατά ποσοστό, που διαφοροποιείται, ανάλογα με το έτος βεβαίωσης :

    όσα βεβαιώθηκαν εντός του 2007 κατά ποσοστό δέκα στα εκατό (10%)

    όσα βεβαιώθηκαν εντός του 2008 κατά ποσοστό είκοσι στα εκατό (20%)

    όσα βεβαιώθηκαν εντός του 2009 κατά ποσοστό τριάντα στα εκατό (30%)

    όσα βεβαιώθηκαν εντός του 2010 κατά ποσοστό σαράντα στα εκατό (40%)

    2.σε δύο (2) έως τρεις (3) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής κατά ποσοστό ενενήντα πέντε τοις εκατό (95%) και με ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης τριακόσια (300) ευρώ.

    3 σε τέσσερις (4) έως (12) μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή ποσοστού ενενήντα τοις εκατό (90%) των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής και με ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης πεντακόσια (500) ευρώ.

    4 σε δεκατρείς (13) έως είκοσι τέσσερις (24) μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή ποσοστού ογδόντα τοις εκατό (80%) των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής με ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης πεντακόσια (500) ευρώ.

    5 σε είκοσι πέντε (25) έως τριάντα έξι (36) μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή ποσοστού εβδομήντα τοις εκατό (70%) των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, με ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης χίλια (1.000) ευρώ.

    6 σε τριάντα επτά (37) έως σαράντα σαράντα πέντε (45) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή ποσοστού πενήντα τοις εκατό (50%) των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής και με ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης χίλια πεντακόσια (1.000) ευρώ,

    Η πρώτη δόση καταβάλλεται την ημέρα υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση, η δεύτερη δόση μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Νοεμβρίου 2010 , οι δε επόμενες δόσεις την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών. Εξαιρετικά η εφάπαξ εξόφληση γίνεται είτε την ημέρα υποβολής της αίτησης είτε εντός πέντε εργασίμων ημερών από αυτή και σε κάθε περίπτωση μέχρι την 5η Νοεμβρίου 2010.

    7. Στον οφειλέτη που είναι συνεπής στη ρύθμιση θα χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας των οφειλών του προς το Δημόσιο μηνιαίας διάρκειας ως εξής :

    α. για τις ρυθμίσεις μέχρι 3 μήνες μετά την καταβολή της 2ης δόσης.

    β. για τις ρυθμίσεις μέχρι 6 μήνες μετά την καταβολή της 3ης δόσης

    γ. για τις ρυθμίσεις μέχρι 12 μήνες μετά την καταβολή της 4ης δόσης

    δ. για τις ρυθμίσεις άνω των 12 μηνών εφόσον κατά τον χρόνο χορήγησης του αποδεικτικού έχουν εξοφληθεί οι τρέχουσες δόσεις πλέον των δόσεων των δύο επομένων μηνών από την ρύθμιση και πάντως μετά την καταβολή -6- τουλάχιστον δόσεων.

    Ταχύτερη εκδίκαση των φορολογικών υποθέσεων στα δικαστήρια

    Οι αλλαγές στη διαδικασία εκδίκασης των φορολογικών και τελωνειακών διαφορών από τα Διοικητικά Δικαστήρια που θα ενταχθούν στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Τροποποίηση του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας είναι οι ακόλουθες:

    " Η προσωρινή διαταγή που χορηγείται από το δικαστή στις φορολογικές και τελωνειακές δίκες οριοθετείται χρονικά. Αν ο δικαστής χορηγήσει προσωρινή διαταγή, αυτή θα έχει ισχύ για τριάντα (30) ημέρες. Μέσα σε αυτό το διάστημα θα πρέπει να συζητηθεί η αίτηση αναστολής διαφορετικά η προσωρινή διαταγή παύει να ισχύει. Αν συζητηθεί μέσα στις 30 ημέρες η αίτηση αναστολής, η απόφαση του δικαστηρίου πρέπει να εκδοθεί επίσης μέσα σε τριάντα (30) ημέρες.

    " Οριοθέτηση του βάρους απόδειξης και της εξουσίας του δικαστηρίου όταν δικάζει αναστολή με αντικείμενο φορολογική υπόθεση. Παύει η γενική και αόριστη αναστολή εκτέλεσης ολόκληρης της πράξης της φορολογικής αρχής, με την οποία αδρανοποιούνται με δικαστική απόφαση οι εισπρακτικοί μηχανισμοί, εφ' όλης της περιουσίας του φορολογούμενου. Οι εισπρακτικοί μηχανισμοί, δεν θα έχουν πια δικαιολογία επανάπαυσης και θα επιβάλλεται να δραστηριοποιηθούν προκειμένου να εισπράξουν την οφειλή, επιβάλλοντας αναγκαστικά μέτρα στα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία (με εξαίρεση εκείνο ή εκείνα για τα οποία το δικαστήριο έκρινε ότι θα συνιστούσε ανεπανόρθωτη βλάβη κάτι τέτοιο).

    " Μία δίκη ουσίας στις φορολογικές και τελωνειακές διαφορές. Διαφορές έως 150.000 ευρώ θα δικάζονται από το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο. Θα επιτρέπεται μόνον αναίρεση. Διαφορές από 150.000 ευρώ και άνω θα δικάζονται σε πρώτο και τελευταίο βαθμό από το Διοικητικό Εφετείο. Αναίρεση επιτρέπεται. Με τις ρυθμίσεις αυτές θα συντμηθεί ο απαράδεκτος σήμερα χρόνος εκκρεμοδικίας (8 έως 12 χρόνια) μέχρι την έκδοση τελεσίδικης απόφασης, κατά τα 2/3 του. Η τελεσίδικη απόφαση, δηλαδή, θα εκδίδεται το αργότερο μέσα σε 3 χρόνια από την κατάθεση της προσφυγής. Φορολογική αρχή και φορολογούμενος θα τερματίζουν σε ανεκτό χρόνο τη διαφορά τους, γεγονός που θα συμβάλλει και στην αποτελεσματική είσπραξη των δημοσίων εσόδων και στην δημιουργία σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος για τους φορολογούμενους.

    " Όχι δικαστική ακύρωση των πράξεων των φορολογικών αρχών για τυπικές και ανούσιες πλημμέλειες. Το Δικαστήριο πριν ακυρώσει την πράξη για τυπική πλημμέλεια ή για έλλειψη τύπου της διαδικασίας ή για συγκεκριμένη παράλειψη, θα εξετάζει αν ο φορολογούμενος έπαθε κάποια βλάβη από την παράλειψη, και αν η βλάβη που έπαθε μπορεί να επανορθωθεί, μόνο με την ακύρωσή της και την επανάληψη της έκδοσης της. Αν δεν συντρέχουν αυτές οι προϋποθέσεις η πράξη της φορολογικής αρχής δεν θα ακυρώνεται και το δικαστήριο θα δικάζει στην ουσία της την προσφυγή.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [10] Στάσεις εργασίας στον ΟΣΕ

    Αρχίζει σήμερα ο κύκλος των κινητοποιήσεων, με τη μορφή επαναλαμβανόμενων στάσεων εργασίας, των εργαζομένων στον ΟΣΕ, που διαμαρτύρονται για τις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού, αναδιοργάνωσης και ανάπτυξης του ελληνικού σιδηροδρόμου.

    Για σήμερα έχει εξαγγελθεί 5ωρη στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι και στην οποία θα συμμετάσχουν όλοι οι εργαζόμενοι. Αυτό έχει ως συνέπεια να καταργηθούν δεκάδες δρομολόγια, συμπεριλαμβανομένων και των διεθνών, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του Προαστιακού, ενώ κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας το Μετρό δεν θα εκτελεί το δρομολόγιο από το σταθμό της Δουκίσσης Πλακεντίας έως το αεροδρόμιο, καθώς το δίκτυο ανήκει στον ΟΣΕ και όπως ανακοίνωσε δεν μπορεί να εξασφαλίσει την Υπηρεσία Κυκλοφορίας για τις αμαξοστοιχίες της ΑΜΕΛ.

    Οι στάσεις εργασίας θα συνεχιστούν και την Πέμπτη, αυτή τη φορά από τους μηχανοδηγούς. Θα κάνουν 5ωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί, με το ίδιο αποτέλεσμα, δηλαδή δεκάδες δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του Προαστιακού να μην εκτελεστούν.

    Το επιβατικό κοινό που πρόκειται να ταξιδέψει με τα τρένα του ΟΣΕ, καλό θα είναι να επικοινωνεί πρώτα με τα κατά τόπους γραφεία του Οργανισμού, προκειμένου να αποφύγει πιθανή ταλαιπωρία.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [11] "Φρένο" στον παράνομο τζόγο

    Το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση της αγοράς των παιγνίων στην Ελλάδα ετοιμάζεται με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την απόλυτη διαφάνεια. Θα είναι ένα σύγχρονο ρυθμιστικό πλαίσιο συμβατό με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και θα τηρεί τις ισορροπίες που θα έχουν ως στόχο οφέλη για το ελληνικό δημόσιο,την προστασία ευαίσθητων ομάδων πολιτών (ανήλικοι κλπ) καθώς και τη δυνατότητα ανάπτυξης νέας επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου μιλώντας σε ημερίδα που διοργανώθηκε για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της διαβούλευσης στο σχετικό σχέδιο νόμου.

    Ο παράνομος τζίρος από τυχερά παιχνίδια στην Ελλάδα ανέρχεται σύμφωνα με εκτιμήσεις στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο θα ρυθμίζει το ζήτημα των παιγνίων συνολικά και θα βάζει τάξη και στο διαδικτυακό στοίχημα ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Αναφερόμενος γενικότερα στην ελληνική οικονομία ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα που γίνεται επιτυχημένα στη χώρα μας χάρη στις θυσίες των Ελλήνων πολιτών.

    Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος αναφέρθηκε στην ανάγκη ελέγχου των τυχερών παιγνίων με ένα συγκεκριμένο και σοβαρό ρυθμιστικό πλαίσιο που θα λαμβάνει υπόψη την αλλαγή νοοτροπίας σχετικά με τα τυχερά παιχνίδια όπως το στοίχημα κλπ. Αναφέρθηκε επίσης στο ρόλο της εταιρείας ΟΠΑΠ Α.Ε και στη δυνατότητα που έχει όσον αφορά την αναδιανομή χρημάτων με μια σειρά δράσεων προς όφελος της κοινωνίας.

    Μιλώντας στην εκδήλωση ο ειδικός γραμματέας Γιώργος Χριστοδουλάκης είπε μεταξύ άλλων ότι ο τζίρος από τα παράνομα παίγνια στην Ελλάδα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και συγκρίνεται με τον τζίρο από τη νόμιμη αγορά με αποτέλεσμα να υπάρχει τεράστια φοροδιαφυγή που υπό τις τρέχουσες δημοσιονομικές συνθήκες είναι αδιανόητη. Ο κ. Χριστοδουλάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη δημιουργία ΄μιας ανεξάρτητης εποπτικής αρχής για όλη την αγορά παιγνίων που θα προβλέπεται από το σχετικό ρυθμιστικό πλαίσιο για τη δημιουργία της οποίας συμφωνούν όλοι.

    Στο πλαίσιο της δημιουργίας αυτής της αρχής θα δοθεί μεγάλη έμφαση στην πραγματοποίηση επενδύσεων σε νέες τεχνολογίες προκειμένου να αναπτυχθεί σωστά μια τέτοια αρχή η οποία θα ξεκινήσει τη λειτουργία της πριν ανοίξει οποιαδήποτε αγορά.

    Οπως επισημάνθηκε στη διάρκεια της εκδήλωσης στη διαβούλευση έλαβε μέρος ένας μικρός αριθμός πολιτών αλλά ένας μεγάλος αριθμός φορέων και επαγγελματιών του χώρου των παιγνίων.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [12] Ζουν σε άθλιες συνθήκες

    Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλον τον κόσμο ζουν σε παραγκουπόλεις χωρίς καμία υποδομή, χωρίς υπηρεσίες, και εκτίθενται καθημερινά σε κάθε μορφής κίνδυνο και καταστροφή, κυρίως καταστροφές φυσικές και κλιματικές, ανακοίνωσε η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού .

    "Περίπου ένα δισεκατομμύριο πολίτες ζουν σε τελείως ανθυγιεινά σπίτια σε πολύ επικίνδυνες περιοχές χωρίς να υπάρχει καμία υποδομή ούτε και οι αναγκαίες υπηρεσίες που θα βοηθούσαν να μειωθούν οι καθημερινοί κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν", αναφέρεται στην ετήσια έκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας με θέμα τις καταστροφές στον κόσμο.

    Σύμφωνα με την έκθεση οι κίνδυνοι σε όσους ζουν σε παράγκες εστιάζονται κυρίως στις κλιματικές αλλαγές, στην κακοκαιρία και στην έλλειψη υγειονομικών υπηρεσιών αλλά κίνδυνος υπάρχει και από τη βία που καρποφορεί σε τέτοιες περιοχές.

    Ο αριθμός των ατόμων που εκτίθενται σε τέτοιους κινδύνους μπορεί να φτάσει και το 1,4 δισεκατομμύριο το έτος 2020 εάν η διεθνής κοινότητα δεν κινητοποιηθεί "για να βελτιωθούν οι συνθήκες των ανθρώπων που ζουν σχεδόν στο δρόμο".

    Σημειώνεται ότι σε ορισμένες πόλεις όπως το Ναϊρόμπι (Κένυα) και Μουμπάι (Ινδία) περίπου οι μισοί από τους κατοίκους ζουν σε παραγκόσπιτα.

    "Οι παραγκουπόλεις και οι προσωρινές εγκαταστάσεις ποτέ δεν έγιναν δεκτές σε όλο τον κόσμο με αποτέλεσμα να αυξάνει ο αριθμός των ατόμων που ζουν σε αυτές χωρίς κανείς να ενδιαφέρεται πραγματικά για την τύχη τους, παρά μόνο εντελώς προσωρινά, όταν μια μεγάλη καταστροφή, όπως για παράδειγμα ο σεισμός στην Αϊτή, φέρνει τους ανθρώπους αυτούς στο προσκήνιο", ανέφερε η γενική γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού, Μπέκελ Τζελέτα.

    Σύμφωνα με την έκθεση κάθε χρόνο σε όλον τον κόσμο πάνω από 50 χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν από σεισμούς, κατολισθήσεις, πλημμύρες και άλλες φυσικές καταστροφές. Τα τρία τέταρτα και πλέον από αυτές τις 50 χιλιάδες είναι άνθρωποι των παραγκουπόλεων.

    Από σήμερα έως το 2070, οι 14 στις 20 πόλεις που ο πληθυσμός τους αντιμετωπίζει καθημερινά φυσικούς κινδύνους θα βρίσκονται στην Ασία.

    Σήμερα περίπου 828 εκατομμύρια πολίτες ζουν σε προσωρινά καταλύματα, σκηνές ή παράγκες και σύμφωνα με στοιχεία έως το 2.000 ο αριθμός τους ήταν 776 εκατομμύρια.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 22 September 2010 - 6:31:00 UTC