Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Προχωρούμε σε ριζικές μεταρρυθμίσεις"
  • [02] Τ.Μπιρμπίλη: «Θεσσαλονίκη 2012»
  • [03] Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των οδικών μεταφορών
  • [04] Κλήτευση Καραμανλή
  • [05] ΕΕ: Εποπτεία των αγορών

  • [01] "Προχωρούμε σε ριζικές μεταρρυθμίσεις"

    Η παγκόσμια οικονομική κρίση και ειδικότερα η αντιμετώπιση των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η κατάσταση στα Βαλκάνια, θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος όπως το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο, που διήρκησε μιάμιση ώρα.

    Σε δηλώσεις του κατά την έξοδό του από τη συνάντηση, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι παρουσίασε στον αντιπρόεδρο τις κινήσεις που έχει κάνει ο ίδιος για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και όπως είπε, αυτές αναγνωρίστηκαν από τον κ. Μπάιντεν.

    Συζητήθηκε, επίσης, ο θετικός ρόλος της Ελλάδας στα Βαλκάνια και ο κ. Παπανδρέου τόνισε την πολιτική βούληση της Ελλάδας για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη ανταπόκρισης και της άλλης πλευράς.

    Ο Ελληνας πρωθυπουργός εξήγησε, επίσης, τις δυσκολίες που δημιουργεί η στάση της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στις συνομιλίες για το Κυπριακό που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Λευκωσία και επανέλαβε για άλλη μια φορά την υποστήριξή του στον Κύπριο πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια. Ταυτόχρονα ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στον Αμερικανό αντιπρόεδρο τις προσπάθειες που καταβάλλει για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

    Υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό στον Λευκό Οίκο, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ απέδωσε εύσημα στον κ.Παπανδρέου για τον τρόπο που αντιμετωπίζει την κρίση της ελληνικής οικονομίας.

    "Συγχαίρω τον πρωθυπουργό για την εξαιρετική δουλειά που κάνει στο χειρισμό της οικονομικής κρίσης και Θεού θέλοντος θα βάλει τη χώρα του πάλι στο σωστό δρόμο" τόνισε ο κ. Μπάιντεν για να τον διακόψει ο κ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι "είμαστε ήδη στο σωστό δρόμο".

    Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος συμφώνησε, λέγοντας "είσαστε στο σωστό δρόμο, είσαστε στο σωστό δρόμο και είμαστε εντυπωσιασμένοι από τη σκληρή δουλειά που κάνετε. Συγχαρητήρια".

    Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Τζον Κέρι και τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Γερουσίας Μαξ Μπάουκους.

    Συνάντηση με ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες

    Εποικοδομητική και ενδιαφέρουσα, χαρακτήρισαν Ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες, τη συζήτηση που είχαν σήμερα με τον πρωθυπουργό Γιώργο Α. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια πρωϊνού εργασίας σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης.

    Στη συνάντηση συμμετείχαν επτά στελέχη του Επενδυτικού Συμβουλίου, με οικονομική, αλλά και πολιτική βαρύτητα σε επιχειρηματικούς και χρηματοπιστωτικούς κύκλους των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη "μεγάλη προσπάθεια" που καταβάλλει η κυβέρνηση για να αλλάξει το επενδυτικό τοπίο στη χώρα μας, δημιουργώντας ενθαρρυντικές προοπτικές στον τομέα της ανάπτυξης.

    Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για επενδύσεις Χάρης Παμπούκης, ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης και ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Δημήτρης Δόλλης.

    Στη συνέχεια, ο κ. Παπανδρέου θα μιλήσει σε εκδήλωση του Economic Club, του σημαντικότερου οικονομικού φόρουμ των ΗΠΑ, παρουσία σημαινουσών προσωπικοτήτων του οικονομικού χώρου.

    Ακολούθως θα συναντηθεί πρώτα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, μετά με τον πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, του οποίου η χώρα προεδρεύει αυτόν τον μήνα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τέλος με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα.

    Το βράδυ, θα μιλήσει σε δεξίωση προς τιμήν του στο Ελληνικό Γενικό Προξενείο όπου θα έχει συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και θα παραστεί σε άλλη δεξίωση στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης που θα διοργανώσει το Ίδρυμα Κλίντον προς τιμή αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

    Την Πέμπτη το πρωί, θα παραστεί στην έναρξη των εργασιών της 65ης Γενικής Συνέλευσης και καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας θα έχει αρκετές συναντήσεις με ξένους ηγέτες. Επίσης, θα μιλήσει στο Foreign Policy Association.

    Το βράδυ θα μεταβεί στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας ως προσκεκλημένος του προεδρικού ζεύγους των ΗΠΑ, Μισέλ και Μπαράκ Ομπάμα, στη δεξίωση που θα παραθέσει για τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που λαμβάνουν μέρος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Τ.Μπιρμπίλη: «Θεσσαλονίκη 2012»

    Στο διπλασιασμό του δάσους του Σέιχ Σου, προς τα δυτικά στοχεύει το πρόγραμμα «Θεσσαλονίκη 2012» του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος, το οποίο παρουσίασε σήμερα η υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη, ανέρχεται σε δύο δισεκατομμύρια ευρώ και έχει «ορίζοντα» δεκαπενταετίας.

    Όπως τόνισε η υπουργός, οι περιαστικοί ορεινοί όγκοι στην Θεσσαλονίκη αντιμετωπίζουν ισχυρές οικιστικές και άλλες πιέσεις, με αποτέλεσμα τη συνεχή υποβάθμισή τους. «Για το Σέιχ-Σου, το περιαστικό δάσος της πόλης της Θεσσαλονίκης, έχουν τεθεί σειρά στόχων και θα επιδιωχθεί ο διπλασιασμός του», ανέφερε.

    «Το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο, που βρίσκεται σε διαδικασία επικαιροποίησης και θα προωθηθεί για θεσμοθέτηση στις αρχές του 2011, καθώς και το Πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ, "Θεσσαλονίκη 2012", που δηλώνει τις βασικές μας προθέσεις και προβλέψεις, ελπίζουμε να συμβάλουν με ποικίλους τρόπους στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής και του περιβάλλοντος και στο να αποκτήσει η πόλη σύγχρονη ανταγωνιστική ταυτότητα», πρόσθεσε η κ. Μπιρμπίλη.

    Στην πρώτη δέσμη μέτρων για την υλοποίηση του προγράμματος περιλαμβάνονται αναπλάσεις πλατειών - όπως η Αγία Σοφίας - η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ, με την ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής και τη δημιουργία πολιτιστικού κέντρου και η προετοιμασία για την μετατροπή της οδού Τσιμισκή σε οδό ήπιας κυκλοφορίας.

    Ήδη, σε φάση δημοπράτησης βρίσκονται τρία έργα προϋπολογισμού 70 εκατομμυρίων ευρώ και συγκεκριμένα, ο δεύτερος βραχίονας του κεντρικού αποχετευτικού, η επέκταση της επεξεργασίας νερού από τον Αλιάκμονα και η διευθέτηση της περιφερειακής τάφρου Θεσσαλονίκης.

    Όπως ανακοίνωσε η επεξεργασία του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου θα ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους, θα ακολουθήσει διαβούλευση και θα επιδιωχθεί η θεσμοθέτησή του ως τον Ιούνιο του 2011.

    Ο Θερμαϊκός, η ΔΕΘ και τα στρατόπεδα, προτεραιότητες του ΥΠΕΚΑ

    Το πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ στοχεύει σε 5 πολεοδομικές, αναπτυξιακές και περιβαλλοντικές παρεμβάσεις που είναι:

    ? Ο ανασχεδιασμός του θαλάσσιου μετώπου της πόλης,

    ? Η δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου πολιτισμού και πρασίνου στο χώρο της Δ.Ε.Θ.,

    ? Ο σχεδιασμός της νέας περιοχής υποδοχής της Δ.Ε.Θ. και της ευρύτερης περιοχής,

    ? Η απόδοση στην πόλη ζωτικών χώρων των στρατοπέδων, και

    ? Η χωροθέτηση και σχεδιασμός της Ζώνης Καινοτομίας.

    Ειδικότερα, για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ, η υπουργός τόνισε ότι η νέα θέση, στο δήμο Εχεδώρου, παρουσιάζει πλεονεκτήματα και ικανοποιεί την ισόρροπη ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης.

    Όσον αφορά στην ανάπλαση του χώρου, όπου φιλοξενείται τώρα η ΔΕΘ, η κ. Μπιρμπίλη ανέφερε ότι οι εναλλακτικές προτάσεις διαχείρισης του χώρου, θα ακολουθούν αρχές περιβαλλοντικού σχεδιασμού και θα περιλαμβάνουν τη δημιουργία νέων χώρων πρασίνου, κτηρίων βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, αλλά και σοβαρή αξιολόγηση της βιωσιμότητάς τους με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια.

    «Η ευρεία αυτή ανάπλαση θα πρέπει να γίνει αντιληπτή ως ελεύθερη, ουσιαστικά αδόμητη περιοχή, που θα λειτουργεί ως εκτόνωση των παρακείμενων πανεπιστημιακών και άλλων εγκαταστάσεων και θα συνδέει το εμπορικό κέντρο με τον πυκνό αστικό ιστό ανατολικά», εξήγησε.

    Για τα στρατόπεδα που βρίσκονται στο βορειοδυτικό τμήμα της πόλης, θα γίνει μελετητική προσέγγιση των δυνατοτήτων, των αναγκαίων ρυθμίσεων και των απαιτούμενων ανατροπών για τη δημιουργία «τόξου ελεύθερων χώρων». Για τα στρατόπεδα που βρίσκονται στο κέντρο, προβλέπεται η ένταξή τους στο μητροπολιτικό πάρκο πολιτισμού και πρασίνου της ευρύτερης περιοχής της Δ.Ε.Θ. Τα στρατόπεδα που βρίσκονται νοτιοανατολικά της πόλης θα αντιμετωπισθούν ανά περίπτωση.

    Ιστορικό κέντρο και παραδοσιακός εμπορικός τομέας

    Στο πρόγραμμα του υπουργείου περιλαμβάνεται η ανάδειξη των παραδοσιακών ενοτήτων κατοικίας, των παλαιών πολιτισμικών ομάδων, όπως ο Φραγκομαχαλάς, η μουσουλμανική κοινότητα, η εβραϊκή και αρμενική κοινότητα, καθώς και των παραδοσιακών δραστηριοτήτων με στόχο την αναγνωρισιμότητά τους και την προβολή της ιστορικότητάς τους. «Ο ΟΡ.ΘΕ. - είπε η υπουργός - θα υλοποιήσει τα αποτελέσματα προηγούμενων αρχιτεκτονικών διαγωνισμών και θα προκηρύξει επιπλέον μελέτες και διαγωνισμούς».

    Πρόσθεσε δε πως για την περιοχή της πλατείας Χρηματιστηρίου, η αλλαγή των χρήσεων από βιοτεχνικές και εμπορίου σε αναψυχής, με αντίστοιχη συγκέντρωση κοινού, ιδιαίτερα τις νυκτερινές ώρες, καθιστά, όπως διαπιστώνεται, επείγουσα την ανάγκη υλοποίησης της ανάπλασης της περιοχής με έμφαση στον ιδιαίτερο εμπορικό χαρακτήρα της.

    Άνω Πόλη και λιμάνι

    Η Άνω Πόλη είναι αναπόσπαστο τμήμα του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης και μοναδικό δείγμα της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Οθωμανικής περιόδου. Στόχος είναι να βελτιωθούν η προσβασιμότητα και επισκεψιμότητα της περιοχής, τα κυκλοφοριακά προβλήματα και η έλλειψη χώρων στάθμευσης, ενώ θα ελεγχθεί η συγκέντρωση καταστημάτων ψυχαγωγίας, όπου είναι ασύμβατη με τη λειτουργία της κατοικίας.

    Ο ΟΡΘΕ, στοχεύει στην ενδυνάμωση του ρόλου της Θεσσαλονίκης ως «Πόλης - Λιμάνι» της νοτιοανατολικής Ευρώπης, μέσα από συνεργασία και διαβούλευση με τον Οργανισμό Λιμένα Θεσσαλονίκης και τους φορείς της πόλης. Σύμφωνα με την κ. Μπιρμπίλη, «η 6η προβλήτα, πρέπει να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει, συγκεντρώνοντας τον όγκο των δραστηριοτήτων του λιμένα».

    «Πρόθεσή μας», συμπλήρωσε, «είναι μία φιλο-περιβαλλοντική και ισόρροπη ανάπτυξη της περιοχής του λιμένα, εστιάζοντας τόσο στην οργάνωση και λειτουργία των μεταφορικών δραστηριοτήτων, όσο και στην προβολή της ιστορικής και πολιτισμικής σχέσης των κατοίκων, που είναι συνδεδεμένοι με τη θαλάσσια σχέση».

    Στρατηγική επιδίωξη, θα είναι η συγκρότηση προγράμματος δράσης για τη βιώσιμη ανάπτυξη και διαχείριση της περιοχής του λιμανιού. Η σημερινή ανάπλαση, περιορίζεται στην κεντρική προβλήτα, αλλά η ανεπάρκεια του χώρου της για φιλοξενία των δημοφιλών συνοδών χρήσεων γης, οδηγεί στη διερεύνηση δυνατοτήτων αξιοποίησης και της 2ης προβλήτας του λιμένα.

    Για την παλιά δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης, που είναι η παλιά βιομηχανική περιοχή της, προβλέπεται η συγκρότηση προγράμματος δράσης για την ανάπλαση και βιώσιμη ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής των Λαχανόκηπων και των παλαιών Βυρσοδεψείων, το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση με τα συναρμόδια υπουργεία, τους δήμους και φορείς της πόλης.

    Παράλληλα, σύμφωνα με την υπουργό, οι περιοχές εισόδου στην πόλη, πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο πολεοδομικού και αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, διότι χαρακτηρίζονται από ελλείψεις, αναρχία, αμορφία και περιβαλλοντική υποβάθμιση. «Στον προγραμματισμό μας, περιλαμβάνεται η προώθηση παρεμβάσεων σε 4 οδικούς άξονες-πύλες εισόδου στην πόλη, στις οδούς Λαγκαδά και 26ης Οκτωβρίου, στη λεωφόρο Γεωργικής Σχολής και στην οδό Μοναστηρίου» ανακοίνωσε.

    Απόδοση τμήματος του ιστορικού κέντρου στους πεζούς

    Πρόθεση του Υ.ΠΕ.Κ.Α. και του ΟΡ.ΘΕ., είναι να αποδοθεί μεγάλο τμήμα του ιστορικού κέντρου στους πεζούς, με στόχο τη βιώσιμη κινητικότητα, τη δημιουργία διαδρομών για τον πεζό και τον ποδηλάτη, ένταξη των αξιόλογων αρχιτεκτονικών συνόλων και μνημείων και αναζήτηση οικονομικών και άλλων μέτρων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

    «Πάντως, βασική προϋπόθεση για την ολοκλήρωση κάποιων από τις προβλέψεις μας, είναι η ολοκλήρωση της κατασκευής μεγάλων μεταφορικών έργων, ενώ τμήμα τους θα υλοποιηθεί άμεσα, ώστε να καλλιεργηθεί η ευαισθητοποίηση των πολιτών σε ζητήματα βιώσιμης κινητικότητας», εξήγησε η κ. Μπιρμπίλη.

    Ειδικότερα, για τη «ραχοκοκαλιά» της Θεσσαλονίκης, την οδό Τσιμισκή μελετάται ο μετασχηματισμός της σε κύριο εμπορικό δρόμο ήπιας κυκλοφορίας, με 2 λωρίδες οχημάτων για λεωφορεία και ταξί, χωρίς παρόδια στάθμευση, μεγάλα πεζοδρόμια, μικρά υπαίθρια καθιστικά και ποδηλατόδρομο δύο κατευθύνσεων.

    Όπως εκτίμησε η υπουργός, «το έργο, θα αποτελέσει αφετηρία εφαρμογής νέων καλών πρακτικών και θα αντανακλά νέες συνήθειες, που θα αναβαθμίσουν τον πολιτισμό της καθημερινότητας της Θεσσαλονίκης, ενώ θα επιλεγεί προσεκτικά ο χρόνος έναρξης της ρύθμισης και θα εξεταστεί η πιθανότητα πιλοτικής εφαρμογής του για διάστημα δύο μηνών».

    Για την παραλιακή Λεωφόρο Νίκης η ανάπλαση - όταν θα είναι χρονικά εφικτή - θα στοχεύει στο μετασχηματισμό του γραμμικού άξονα μεταξύ Λευκού Πύργου και Βενιζέλου, σε κύριο πεζόδρομο αναψυχής στο όριο της πόλης με τη θάλασσα, με αύξηση του πρασίνου, των υπαίθριων δημόσιων καθιστικών και με πολύ περιορισμένη κίνηση αυτοκινήτων για άμεση βοήθεια και για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα των μόνιμων κατοίκων, κινούμενα από και προς χώρους στάθμευσης, καθώς και για τα φορτηγά, για την ανανέωση των εμπορευμάτων των τοπικών καταστημάτων με προγραμματισμό.

    «Πράσινοι» τοίχοι

    Στα βασικά στοιχεία αυτού του σχεδιασμού, περιλαμβάνεται η φύτευση των τοίχων και των ταρατσών σε κτήρια, που συμβάλει σημαντικά στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος και τη βελτίωση του μικροκλίματος. Το Υ.ΠΕ.Κ.Α. και ο ΟΡ.ΘΕ., σκοπεύουν να προσφέρουν τεχνογνωσία και να προβούν άμεσα - μέσω πιλοτικών εφαρμογών - σε φυτεύσεις δωμάτων δημοσίων κτηρίων της πόλης. Παράλληλα, θα εφαρμοσθεί και στη Θεσσαλονίκη το πρόγραμμα ζωγραφικής των τυφλών όψεων κτηρίων.

    Το ΥΠΕΚΑ δίνοντας μεγάλη έμφαση στην προστασία του αστικού περιβάλλοντος και στη βιώσιμη κινητικότητα, κρίνει απαραίτητη την εκπόνηση νέας επικαιροποιημένης Γενικής Μελέτης Μεταφορών και Κυκλοφορίας. Θα αξιολογήσει τη λειτουργία των έργων που έχουν ολοκληρωθεί ή εκτελούνται και θα προτείνει πολιτική κυκλοφοριακής αναδιοργάνωσης της πόλης, με δεδομένη τη λειτουργία του μετρό και των λοιπών μεγάλων έργων και βασισμένη στις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης.

    «Όλα», σύμφωνα με την κ. Μπιρμπίλη, «προϋποθέτουν τη βελτίωση της λειτουργικότητας και της ποιότητας των ΜΜΜ». Οι δράσεις του ΥΠΕΚΑ σβ αυτόν τον τομέα περιλαμβάνουν τη μελέτη αναδιάρθρωσης του Ο.Α.Σ.Θ., εν όψει της λειτουργίας της γραμμής του μετρό, την ολοκλήρωση του δικτύου λωρίδων αποκλειστικής κυκλοφορίας λεωφορείων, σε συνεργασία με το δήμο, το Σ.Α.Σ.Θ. και τον Ο.Α.Σ.Θ. και την προώθηση της θαλάσσιας συγκοινωνιακής σύνδεσης της ανατολικής ακτής Θερμαϊκού, με το σταθμό του μετρό στην Καλαμαριά και το κέντρο της πόλης, που έχει εξεταστεί επανειλημμένα τα τελευταία 20 χρόνια.

    «Οι προσπάθειες εγκαταλείφθηκαν, αλλά θα επανεξετάσουμε με σημερινούς όρους τη δυνατότητα εφαρμογής της ελκυστικής αυτής πρότασης. Το έργο πρέπει να συνδυαστεί με χώρους στάθμευσης κοντά στις στάσεις, η δε μείωση του χρόνου μετακίνησης μέσω της θάλασσας και του μετρό, θα κάνει το έργο ελκυστικό και βιώσιμο, επειδή θα χρησιμοποιείται για τις μετακινήσεις των εργαζόμενων», τόνισε η υπουργός.

    Δυτική παράκτια περιοχή Θερμαϊκού κόλπου

    Ο ΟΡ.ΘΕ. θα υποστηριχθεί στο σχεδιασμό και τη χάραξη περιβαλλοντικής πολιτικής για την ευρύτερη περιοχή του Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα, λαμβάνοντας υπόψη τις υφιστάμενες χρήσεις γης και την πρόβλεψη ανύψωσης της στάθμης της θάλασσας.

    Για την ανατολική παράκτια περιοχή, η εκπόνηση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών και η προώθηση της έκδοσης των Προεδρικών Διαταγμάτων του χαρακτηρισμού, των όρων -περιορισμών και διαχείρισης του συστήματος του Δικτύου «NATURA 2000», θα συμβάλει στην ανάσχεση της απώλειας της βιοποικιλότητας και στην προστασία των περιοχών αυτών.

    Τέλος, όσον αφορά στην περιφερειακή Τάφρο πέρα από το αντιπλημμυρικό έργο, προβλέπεται η ένταξή της ως στοιχείου της πόλης, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, σε συνδυασμό με την αισθητική βελτίωση του τοπίου, της προσβασιμότητας και της ελκυστικότητάς του.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των οδικών μεταφορών

    Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των ιδιοκτητών φορτηγών, εξήγγειλε από το Σύνταγμα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας τους, Γιώργος Τζωρτζάτος. «Συνεχίζουμε δυνατά», είπε και πρόσθεσε: «Μετά το σημερινό φιάσκο και την απόφαση καρμανιόλα ενημερώνουμε την πολιτεία με τον ίδιο ρυθμό και δεν σταματάμε. Ό,τι ήταν να χάσουμε, το χάσαμε».

    Οι ιδιοκτήτες των φορτηγών σκοπεύουν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους με αποκλεισμούς δρόμων σε όλη την Ελλάδα.

    Το μεσημέρι, μετά την ψήφιση επί της αρχής του νομοσχεδίου, «άναψαν» τα αίματα στον χώρο μπροστά στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, καθώς οι συγκεντρωμένοι εκδήλωσαν τις αντιρρήσεις τους.

    Κατά την ομιλία του υπουργού Μεταφορών, Δημήτρη Ρέππα, την οποία παρακολουθούσαν από ηχητική εγκατάσταση, κινήθηκαν απειλητικά προς τους αστυνομικούς, που βρίσκονταν παραταγμένοι μπροστά στο μνημείο, πετώντας μπουκάλια, νεράτζια και φωνάζοντας συνθήματα και απωθήθηκαν με περιορισμένη χρήση χημικών. Ακολούθησαν αντεγκλήσεις μεταξύ των ιδιοκτητών φορτηγών και των αστυνομικών.

    Το μεσημέρι ένταση επικράτησε και στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, στο ύψος του Χαϊδαρίου, όπου ο δρόμος έκλεισε στο ρεύμα προς την Αθήνα, καθώς ιδιοκτήτες φορτηγών και γερανοφόρων σε μια αιφνιδιαστική κίνηση μετακίνησαν τα οχήματά τους, σχηματίζοντας κομβόι με πρόθεση να πραγματοποιήσουν πορεία προς το κέντρο της Αθήνας.

    Οι αστυνομικές δυνάμεις, που βρίσκονται επί 24ώρου βάσεως στην περιοχή, έκλεισαν τον δρόμο με κλούβες των ΜΑΤ, με αποτέλεσμα σε λίγα λεπτά να σημειωθεί τεράστια ουρά από εκατοντάδες αυτοκίνητα, οι οδηγοί των οποίων εγκλωβίστηκαν στο συγκεκριμένο σημείο.

    Από το απόγευμα ανοιχτά είναι όλα τα σημεία που βρίσκονται φορτηγά εκτός από δύο: στο 23ο χλμ. της εθνικής οδού Αθηνών - Κορίνθου όπου παραμένουν κλειστά και τα δύο ρεύματα και στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου στη Νέα Πέραμο που είναι κλειστό μόνο το ρεύμα προς Αθήνα.

    Γ.Πεταλωτής: "Η Ελλάδα δεν είναι ανοχύρωτη πολιτεία"

    «Αποδεικνύουμε στην πράξη ότι η Ελλάδα παύει να είναι ανοχύρωτη πολιτεία και περνάει σε μια φάση διαφάνειας και κοινωνικής λογοδοσίας όλων», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής αναφορικά με τη σημερινή ψήφιση του νομοσχεδίου για την ελεύθερη πρόσβαση στο επάγγελμα των οδικών μεταφορών.

    Επεσήμανε δε ότι οι αλλαγές που έρχονται με αυτό, θα καταστήσουν τις ελληνικές μεταφορές βιώσιμες, ανταγωνιστικές και σύγχρονες και πρόσθεσε ότι είναι το πρώτο «άνοιγμα» κλειστού επαγγέλματος στη χώρα μας και ότι θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα, «ώστε επιτέλους να πάψει να υπάρχει αυτή η αναχρονιστική τακτική των ανταλλαγών αδειών και όλες οι παθογένειες που φέρνουν μαζί τους τα κλειστά επαγγέλματα».

    Ο Γ. Πεταλωτής επεσήμανε ότι η κυβέρνηση δείχνει αποφασιστικότητα και ψυχραιμία συγχρόνως και ζυγίζει τα πράγματα και ισορροπεί, ώστε το δημόσιο συμφέρον να υπηρετείται με τον καλύτερο τρόπο, ενώ υπογράμμισε ότι με την διαχείριση που έκανε η πολιτεία αυτές τις μέρες, υπάρχει ανεμπόδιστη κυκλοφορία προσώπων και αγαθών, αλλά και επάρκεια στην αγορά, τα οποία και τα διασφαλίζει.

    Απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων για το τι θα πράξει η κυβέρνηση εάν συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών φορτηγών Δ.Χ., ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι «με την ψήφιση του νομοσχεδίου τελειώνουν όλα τα ζητήματα».

    «Είναι νόμος του κράτους και οφείλουμε όλοι μας να σεβόμαστε τους νόμους και μάλιστα όταν έχει προηγηθεί διάλογος, η απαιτούμενη διαβούλευση και όταν όλοι γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να γινόμαστε όμηροι καμίας επαγγελματικής ομάδας, ανεξάρτητα από το τι άποψη έχει ο καθένας», υπογράμμισε.

    Ακόμη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «υπάρχει κράτος, πολιτεία και εκφρασμένη δήλωση και βούληση της κυβέρνησης ότι κανείς δεν μπορεί να κρατάει όμηρους τους έλληνες πολίτες», κάτι που, όπως είπε, δεν έχει γίνει ακόμα.

    Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο

    Ολοκληρώθηκε στο Γ' Θερινό Τμήμα της Βουλής, η συζήτηση και ψήφιση του ν/σ για την απελευθέρωση των οδικών εμπορευματικών μεταφορών.

    Είχε προηγηθεί έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, με σημείο αιχμής το επίμαχο άρθρο 14 που περιλαμβάνει την μεταβατική περίοδο των τριών ετών και την απομείωση της άυλης αξίας των αδειών, για το οποίο η ΝΔ είχε ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία.

    Η επίμαχη διάταξη υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία με 53 ναι και 46 όχι.

    Υπέρ της διάταξης τάχθηκαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ενώ το καταψήφισαν ΝΔ, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Φώτης Κουβέλης και Σοφία Σακοράφα. Από την ψηφοφορία απουσίαζε η ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη.

    Νωρίτερα, στην ψηφοφορία επί της αρχής, υπέρ του νομοσχεδίου ταχθηκαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, πλην του Πάνου Καμμένου καθώς και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Ντόρα Μπακογιάννη, Φώτης Κουβέλης και Σοφία Σακοράφα.

    Ο βουλευτής της ΝΔ Πάνος Καμμένος διαφοροποιήθηκε από το κόμμα του καταψηφίζοντας επί της αρχής διευκρινίζοντας ότι δεν διαφωνεί με το κόμμα του και το άνοιγμα του επαγγέλματος αλλά έχει ενστάσεις με το να δοθούν άδειες σε μη κοινοτικά φορτηγά.

    Σε διευκρινήσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Καμμένος τόνισε ότι με το νέο καθεστώς υπάρχει κίνδυνος, τουρκικά φορτηγά αυτοκίνητα, με φτηνά καύσιμα και προϊόντα, να τινάξουν στον αέρα τις αγορές στα νησιά που είναι κοντά στις τουρκικές ακτές, όπως η Σάμος, η Χίος, η Ρόδος.

    Ο Υπουργός Μεταφορών Δημήτρης Ρέππας επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες καθυστερήσεις και τόνισε ότι το ν/σ είναι μία από τις πτυχές των διαρθρωτικών αλλαγών για την ανάπτυξη της οικονομίας και την διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος της χώρας.

    Ταυτόχρονα, καυτηρίασε την στάση και τις θέσεις της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα της ΝΔ, κάνοντας λόγο για παλαιοκομματική τακτική και τονίζοντας ότι «η άγρα ψήφων δεν προωθεί τα συμφέροντα αυτών που υποτίθεται ότι ενδιαφέρονται για το συμφέρον τους».

    Από την πλευρά τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν το ΠΑΣΟΚ για αλαζονεία και αυταρχισμό, ο δε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης μίλησε για «κυβέρνηση του πιο ακραίου νεοφιλευθερισμού της Χιλής».

    Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης ζήτησε να προσδιοριστεί η εθνικότητα, έτσι ώστε άδειες εμπορευματικών μεταφορών να μπορούν να έχουν μόνο οι υπήκοοι της ΕΕ και συμπλήρωσε ότι «η Ελλάδα δεν είναι γυμνό τοπίο να ασελγεί ο καθένας πάνω του, όποτε το θέλει».

    «Για μια ακόμα φορά παρακολουθήσαμε τους θεατρινισμούς ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για τους μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς, ενώ η αλήθεια είναι ότι θέλουν να κρύψουν τις αντιλαϊκές πολιτικές του Ευρωμονόδρομου», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. Ο ειδικός αγορητής του κόμματος Απόστολος Νάνος ανέφερε ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι ταυτισμένοι μόνο με το συμφέρον των μονοπωλιακών ομίλων.

    Έντονα επικριτικός τόσο κατά του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ εμφανίστηκε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, κάνοντας λόγο για ίδιες αντιλαϊκές πολιτικές, ενώ επεσήμανε ότι μετά από τόσα χρόνια αδράνειας, προχειρότητας και πελατειακών σχέσεων, η κυβέρνηση έρχεται να νομοθετήσει με τη λογική του Προκρούστη.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Κλήτευση Καραμανλή

    Την κλήτευση του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, αποφάσισε χθες ομόφωνα η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, που διερευνά ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες πέντε υπουργών της Νέας Δημοκρατίας, σε σχέση με το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου και της λίμνης Βισθωνίδας.

    Σήμερα, εστάλη στον κ. Καραμανλή η επιστολή, που τον ενημερώνει πως η Επιτροπή, «έκρινε ομόφωνα πως θα ήταν χρήσιμο να συμβάλλετε και με την δική σας μαρτυρία στην διερεύνηση αυτής της υπόθεσης. Προς τούτο, είμαστε στην διάθεσή σας, να προσδιορίσουμε από κοινού, τον προσφορότερο τρόπο για την συμβολή σας αυτή».

    Προσβλητική χαρακτήρισε την κλήτευση Καραμανλή ο βουλευτής της Ν.Δ. Αρης Σπηλιωτόπουλος αφήνοντας να εννοηθεί ότι η στάση του κυβερνώντος κόμματος κινείται στη λογική του ρεβανσισμού, ενώ εκτιμά ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει πολλά να πει και θα μιλήσει όταν το κρίνει ο ίδιος. Ο πρώην υπουργός, σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ, έκανε επίσης αυτοκριτική για τη στάση της Ν.Δ. στο παρελθόν που είχε παραπέμψει τον Α Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο.

    «Η προανακριτική επιτροπή δεν είναι ειδικό δικαστήριο. Αν δεν κλητεύονται σε αυτές τις επιτροπές όσοι μπορούν να βοηθήσουν στη διερεύνηση της αλήθειας, τότε μιλάμε για συγκάλυψη», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής σχετικά με την κλήτευση του τέως πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στην επιτροπή για την υπόθεση Βατοπεδίου.

    Ο Γ. Πεταλωτής ανέφερε ότι βάσει των παραπάνω αποφάσισε η επιτροπή τη συγκεκριμένη κλήτευση και υποστήριξε ότι «από το να συγκαλύπτουμε, είναι καλύτερο να υπάρχει η τάξη και η εκφρασμένη νομιμότητα μέσα από αυτές τις επιτροπές».

    Παράλληλα, τόνισε ότι η ΝΔ έχει αποδείξει κατά κόρον ότι δεν σέβεται τους θεσμούς και ότι αποδρά από τη Βουλή όταν δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα, συμπληρώνοντας ότι ακόμα και σήμερα αμφισβητεί ότι υπήρχε σκάνδαλο και ζημία του δημοσίου, από το «χάρισμα» της δημόσιας περιουσίας στη Μονή Βατοπεδίου.

    Να προσέλθει στην Επιτροπή της Βουλής και να απαντήσει σε ερωτήσεις ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ζήτησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Κοζάνη.

    «Εμείς τοποθετηθήκαμε στη Βουλή με τον εκπρόσωπο μας, να προσέλθει ο πρώην πρωθυπουργός. Δεν μπορεί να υπάρχουν εξαιρέσεις», είπε.

    Την άποψη ότι πρέπει να έρθουν στη Βουλή και να καταθέσουν ότι γνωρίζουν για το Βατοπέδι και τη Siemens, οι δυο πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης και Κώστας Καραμανλής,εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Μιλώντας στο ραδιόφωνο «Σκάϊ 100,3» υποστήριξε ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου και εκτίμησε πως ο Κ. Καραμανλής «έπρεπε να είχε το θάρρος, την τόλμη και την ευαισθησία να προσέλθει αυτόκλητα να καταθέσει».

    Είπε επίσης ότι ο πρώην πρωθυπουργός οφείλει να παραστεί σαν μάρτυρας για να υποστηρίξει τις θέσεις του και «το ίδιο οφείλει να πράξει και ο κ. Σημίτης, εκτός εάν έχουν συνεννοηθεί διαφορετικά μεταξύ τους τα δύο κόμματα εξουσίας».

    "Οχι" στην κλήτευση Σημίτη

    Κλείνει το θέμα της κλήτευσης του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση Siemens, που ζήτησε το πρωί ο βουλευτής του ΛΑΟΣ και μέλος της επιτροπής, Κώστας Αϊβαλιώτης.

    Μετά και τη γνωστοποίηση της πρόθεσης της ΝΔ να μη ζητήσει την κλήτευση του Κ.Σημίτη δήλωση έκανε κι ο πρόεδρος της Εξεταστικής Σήφης Βαλυράκης:

    "Με βάση την απόφαση που λήφθηκε στη συνεδρίαση της 14ης Σεπτεμβρίου, η Επιτροπή κατά πλειοψηφία συμφώνησε, με εξαίρεση τον εκπρόσωπο του ΛΑΟΣ, να μην κληθούν οι πρώην πρωθυπουργοί, διότι δεν έχουν προκύψει στοιχεία, που να συνηγορούν γι' αυτό από τα μέχρι τώρα δεδομένα".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] ΕΕ: Εποπτεία των αγορών

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με στόχο την πραγματοποίηση μιας ριζικής μεταρρύθμισης του ευρωπαϊκού συστήματος χρηματοπιστωτικής εποπτείας, έδωσε σήμερα την τελική έγκρισή του σε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσει σε θεμελιώδεις αλλαγές, στο τρόπο εποπτείας των τραπεζών, των χρηματαγορών και των ασφαλιστικών εταιριών, από το 2011 και μετά.

    Θα συσταθούν τρεις νέες Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές (ΕΕΑ) οι οποίες θα αντικαταστήσουν τις υπάρχουσες εποπτικές επιτροπές. Η δυναμική του ρόλου τους θα ξεπερνά κατά πολύ τον απλό συμβουλευτικό ρόλο που ισχύει με το παρόν σύστημα, και η δυνατότητα να αποκτήσουν ακόμα περισσότερες αρμοδιότητες εξασφαλίζεται με μία ισχυρή ρήτρα επανεξέτασης. Θα συσταθεί επίσης το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (ΕΣΣΚ) που θα είναι αρμόδιο για τον έλεγχο και την παροχή προειδοποίησης σε περιπτώσεις συσσώρευσης κινδύνων στην οικονομία της ΕΕ.

    Το νέο αυτό σύστημα θα παρέχει καλύτερη προστασία ώστε να μην επαναληφθούν περιπτώσεις όπως η κρίση στην τράπεζα Fortis, η απαγόρευση ανοιχτών πωλήσεων στη Γερμανία και οι απώλειες των κατόχων ασφαλειών ζωής στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω της κατάρρευσης της Equitable Life. Το νέο σύστημα θα ενισχύσει, ακόμη, την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και θα παράσχει μεγαλύτερη προστασία στους επενδυτές.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 22 September 2010 - 16:31:30 UTC