Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέες αντικειμενικές αξίες στο τέλος του έτους
  • [02] Στάσεις εργασίας στον ΟΣΕ
  • [03] Κίνηση μετ΄ εμποδίων στον ΗΣΑΠ
  • [04] Ελεύθερη η είσοδος αύριο στα μουσεία
  • [05] Διαδήλωση κατά της μαφίας στην Ιταλία
  • [06] Έρευνα για τους χειρισμούς
  • [07] Μπλόκα από τους μεταφορείς

  • [01] Νέες αντικειμενικές αξίες στο τέλος του έτους

    Αύξηση των αντικειμενικών αξιών, που θα ανακοινωθούν στο τέλος του έτους, για να ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στο 'ΕΘΝΟΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ", με στόχο την προσέγγιση των αγοραίων τιμών, πράγμα που σημαίνει αυξήσεις τιμών σε αρκετές περιοχές και ζώνης και πιθανόν μειώσεις σε κάποιες άλλες, όπως τονίζει χαρακτηριστικά.

    Σε ότι αφορά στο θέμα της επαναφοράς του μέτρου της απόσυρσης, δηλώνει ότι δεν υπάρχει καμία απόφαση και δεν πρόκειται να παρθεί, αν δεν συνεκτιμηθεί η δημοσιονομική επίπτωση και η θέση των συναρμόδιων υπουργείων.

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι "σε αυτή τη φάση έχουμε απορρίψει τη μαζική μετάταξη προϊόντων από την συντελεστή ΦΠΑ του 11% στο 23%", αυτό όμως σημαίνει, όπως τονίζει, ότι θα πρέπει κάποιο άλλο μέτρο να σημπληρώσει το "δημοσιονομικό κενό" που αφήνει και σε αυτή την κατεύθυνση εξετάζονται σενάρια. Οι αποφάσεις μας θα αποτυπωθούν κοστολογημέντες στο προσχέδιο του προϋπολογισμού 2011, που θα κατατεθεί στις 4 Οκτωβρίου.

    Για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων των ΔΕΚΟ αναφέρει ότι θα ψηφιστεί σύντομα το ν/σ για την αναδιάρθρωση του ΟΣΕ, ενώ το σχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας αναμένεται στο τέλος του έτους.

    "Την άνετη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, μπορεί να εξασφαλίσει μόνο η εκπλήρωση των στόχων μας και η τάξη που θα φανεί ότι μπαίνει στα οικονομικά μας. Εχουμε ακόμη δρόμο, αλλά πιστεύω ότι το 2011 οι συνθήκες θα το επιτρέψουν", εκτιμά ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

    Ανοιχτό το ενδεχόμενο τροποποιήσεων στο ν/σ για την περαίωση

    Αντιμέτωπος με έντονο σκεπτικισμό απβ όλες τις παρατάξεις, βρέθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου, κληθείς να παράσχει διευκρινίσεις για το νομοσχέδιο για την νέα περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, που θα εισαχθεί προς συζήτηση την επόμενη εβδομάδα.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου, απέδωσε την πρωτοβουλία αυτή του Υπουργείου του, όχι τόσο στην ανάγκη αύξησης των εσόδων που παρουσιάζουν υστέρηση έναντι των στόχων για το 2010, όσο στην ανάγκη «απελευθέρωσης των φορολογουμένων από το παρελθόν», ενόψει μιας ριζικής αλλαγής του φορολογικού και φοροεισπρακτικού συστήματος. Ο υπουργός Οικονομικών, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν τροποποιήσεις προς την κατεύθυνση που ζήτησαν οι παραγωγικοί φορείς κατά τη σχετική διαβούλευση (περιορισμός προκαταβολής, αύξηση δόσεων κλπ.), όπως επίσης και να ενταχθούν στην διαδικασία, όσοι έχουν κάνει αυτοπεραίωση τα έτη 2008 και 2009.

    Η περαίωση δεν πρέπει να εντάσσεται στη «μετρολογία», αλλά εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο των μεγάλων αλλαγών και βάζει τέρμα στην ανεξέλεγκτη κατάσταση, που υπήρχε στην είσπραξη των φορολογικών εσόδων και την ατιμωρησία, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

    Έκδηλος υπήρξε ο σκεπτικισμός των μελών της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, σχετικά με την πρωτοβουλία. Ο βουλευτής Κιλκίς του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Φλωρίδης, χαρακτήρισε «εξαιρετικά κακή πρακτική» την περαίωση, παρατηρώντας πως το μέτρο, «περίπου επιβραβεύει αυτούς που στο παρελθόν έκλεψαν το κράτος και την κοινωνία», ενώ «πιστοποιεί δυστυχώς ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά, όσον αφορά την επίτευξη των εισπρακτικών στόχων, εξ αιτίας της αποσύνθεσης των ήδη διαλυμένων φοροεισπρακτικών μηχανισμών»:

    «Για το ό,τι δεν έχουν συγκροτηθεί οι Δ.Ο.Υ., τα τελωνεία, οι μηχανισμοί, δεν φταίει, ούτε η τρόικα, ούτε ο ελληνικός λαός» παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Φλωρίδης.

    «Θα στηρίξουμε την προσπάθεια αυτή, αλλά σαν αναγκαίο κακό» δήλωσε ο βουλευτής Ββ Αθηνών του κυβερνώντος κόμματος Κώστας Γείτονας. «Καλύτερα όμως να πούμε στο λαό ότι το κράτος χρειάζεται έσοδα, παρά να λέμε πως «μπαίνει μια νέα αρχή». Αυτά τα πράγματα τα έχουμε ξανακούσει».

    «Το μήνυμα ως προς την αξιοπιστία της ελληνικής Πολιτείας δεν είναι θετικό» παρατήρησε και ο βουλευτής Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ Γ. Καρτάλης και ζήτησε «να μην προχωρήσουμε και σε περαίωση αυθαίρετων κατασκευών και καταλήψεων δημοσίου χώρου - μην εξαντλήσετε την κοινοβουλευτική μας ευπείθεια». Να μην υπαχθούν στην περαίωση όσοι είχαν προβεί σε αυτοπεραίωση, ζήτησε η βουλευτής Φθιώτιδας του ΠΑΣΟΚ Κατ. Μπατζελή, θεωρώντας «αδικαιολόγητη, άδικη, νομικά επισφαλή και αναποτελεσματική» μια τέτοια εξέλιξη.

    Θετικές κρίσεις επεφύλαξαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Μαγκούφης (Τρικάλων) και Στάθης Κουτμερίδης (Σερρών), με τον τελευταίο να απαντά στους συναδέλφους του, πως «τα περί νέας αρχής, έχουν όντως ειπωθεί και στο παρελθόν - αλλά έχουμε μια διαφορετική κυβέρνηση και υπουργό, που θα τα κάνει πράξη».

    «Ομολογία αποτυχίας στην φορολογική πολιτική» χαρακτήρισε το μέτρο ο Ν. Λέγκας (Τρικάλων, ΝΔ), παρατηρώντας πως «επειδή το υπουργείο δεν μπορεί να πιάσει τους φοροφυγάδες, επιβάλλει ένα γενικό μέτρο και όποιον πάρει ο Χάρος». Ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών, πρότεινε επίσης να υπάρξει συμψηφισμός κατά την διαδικασία, με τις επιστροφές ΦΠΑ, που χρωστά το Δημόσιο στους φορολογούμενους. Μεταφορά της ζημίας στις επόμενες φορολογικές χρήσεις για έκπτωση, πρότεινε ο βουλευτής Ββ Πειραιώς της ΝΔ, Γιάννης Τραγάκης.

    Μέτρο «κομμένο και ραμμένο πάνω στις επιθυμίες αυτών που θέλουν να συνεχίζουν να πλουτίζουν σε βάρος των άλλων» χαρακτήρισε την περαίωση η Βέρα Νικολαΐδου (Ββ Πειραιώς, ΚΚΕ), ενώ ο Κώστας Αϊβαλιώτης (Ββ Αθηνών, ΛΑΟΣ), αναρωτήθηκε «αν υπάρχει μηχανισμός επιβράβευσης των συνεπών φορολογουμένων».

    «Κρατάτε υπό έλεγχο αυτούς που έχουν δώσει εικονικά φορολογικά στοιχεία και αμνηστεύετε αυτούς που έχουν λάβει. Αμνηστεύετε φοροφυγάδες που έχουν καταδικαστεί πρωτόδικα» παρατήρησε ο Δ. Παπαδημούλης (Ββ Αθηνών, ΣΥΡΙΖΑ).

    Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, επέμεινε στην δευτερολογία του, στην ειλικρίνεια των δηλώσεων της κυβέρνησης, τονίζοντας πως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες επιλέγεται η περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, πριν την αλλαγή του φορολογικού συστήματος.

    Απαντώντας στον Γ. Φλωρίδη, ο κ. Παπακωνσταντίνου απέρριψε τις αιτιάσεις περί διάλυσης του εισπρακτικού μηχανισμού. «Μέσα σε επτά μήνες, έχουμε εισπράξει από ληξιπρόθεσμες οφειλές, πάνω απβ όσα εισπράχθηκαν πέρσι ολόκληρο το χρόνο. Αυτό σημαίνει πως κάνουμε τη δουλειά μας, ότι το σύστημα δεν κοιμάται πλέον» ανέφερε.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Στάσεις εργασίας στον ΟΣΕ

    Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ. Τη Δευτέρα 27 και την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιήσουν τρίωρες στάσεις εργασίας. Την Τετάρτη 29 του μηνός, η στάση εργασίας θα είναι πεντάωρη.

    Δεν θα κινηθούν τρένα, δεν θα λειτουργήσει ο προαστιακός και το τμήμα του Μετρό Δουκίσσης Πλακεντίας - Αεροδρόμιο.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Κίνηση μετ΄ εμποδίων στον ΗΣΑΠ

    Κλειστό για περίπου δέκα μέρες θα μείνει από σήμερα Κυριακή, έως και την Τρίτη, 5 Οκτωβρίου το τμήμα του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου ΑΝΩ ΠΑΤΗΣΙΑ Β­- ΕΙΡΗΝΗ, λόγω των έργων ανακαίνισης της σιδηροδρομικής γραμμής.

    Για το ανωτέρω τμήμα το επιβατικό κοινό θα εξυπηρετείται με την λεωφορειακή γραμμή Χ15.

    Από την Τετάρτη, 6 Οκτωβρίου 2010 θα λειτουργούν κανονικά οι αποβάθρες (Ανόδου - Καθόδου) των σταθμών ΠΕΡΙΣΣΟΥ & ΠΕΥΚΑΚΙΩΝ.

    Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τέλος του έτους παραμένει κλειστό το τμήμα: ΑΤΤΙΚΗ - ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ και η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού θα γίνεται με τις γραμμές του ΜΕΤΡΟ 2 & 3.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Ελεύθερη η είσοδος αύριο στα μουσεία

    Ανοικτοί θα παραμείνουν αύριο όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μουσεία και μεμονωμένα μνημεία, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού.

    Η είσοδος του κοινού θα είναι ελεύθερη, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Διαδήλωση κατά της μαφίας στην Ιταλία

    Χιλιάδες άνθρωποι έλαβαν μέρος σε διαδήλωση στην Ιταλική πόλη Ρέτζιο Καλάμπρια εκδηλώνοντας την οργή τους κατά της μαφίας.

    Η μαζική κινητοποίηση έγινε εναντίον της Ντρανγκέτα, της οργάνωσης του οργανωμένου εγκλήματος που θεωρείται η ισχυρότερη της μαφίας στην Καλαβρία.

    Οι διαδηλωτές καταδίκασαν την πανίσχυρη επιρροή του οργανωμένου εγκλήματος στην περιοχή τους, φώναξαν συνθήματα όπως "μαζί για μια νέα Καλαβρία" και "είμαστε ελεύθεροι, είμαστε πολλοί κι έχουμε κουραστεί από την Ντρανγκέτα".

    Κάλεσαν τους πολιτικούς στη Ρώμη να κάνουν περισσότερα ενάντια στο οργανωμένο έγκλημα.

    Η διαδήλωση έγινε μετά από βομβιστική επίθεση στο σπίτι του σημαντικότερου εισαγγελέα στο Ρέτζιο, του Σαλβατόρε Ντι Λάντρο. Η ενέργεια αποδίδεται στην μαφία.

    Στην πορεία έλαβε μέρος και ο ίδιος ο Ντι Λάντρο. "Θέλουμε να απελευθερωθούμε από την καταπίεση της μαφίας", δήλωσε ο εισαγγελέας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Έρευνα για τους χειρισμούς

    O υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης με έγγραφό του ζήτησε από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, σύμφωνα με το άρθρο 31 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, να ερευνήσει εάν τυχόν υπάρχουν ποινικές ευθύνες του τέως εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεώργιου Σανιδά σε σχέση με τη διερεύνηση της υπόθεσης της ανταλλαγής ακινήτων μεταξύ της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου και του Ελληνικού Δημοσίου.

    Αναλυτικότερα, ο κ. Καστανίδης, απέστειλε στον κ. Τέντε τα πρακτικά της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής που ερευνά την υπόθεση του Βατοπεδίου. Στις σελίδες αυτές περιλαμβάνονται οι καταθέσεις ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής των εισαγγελικών λειτουργών που χειρίστηκαν κατά το παρελθόν τη συγκεκριμένη υπόθεση. Στην Επιτροπή, μεταξύ άλλων, κατέθεσαν οι εισαγγελείς Κυριάκος Καρούτσος, Ηλίας Κολιούσης και Ελένη Σωτηροπούλου.

    Της ενέργειας αυτής του κ. Καστανίδη είχε προηγηθεί σχετική επιστολή του προέδρου της Προανακριτικής Επιτροπής Μανώλη Μπετενιώτη προς τον υπουργό Δικαιοσύνης που του ζητούσε να πράξει τα δέοντα.

    Πριν από δύο χρόνια ο κ. Σανιδάς, είχε αρνηθεί να διαβιβάσει τη δικογραφία για την υπόθεση του Βατοπεδίου στη Βουλή, προκειμένου να ερευνηθεί εάν υπάρχουν ευθύνες πολιτικών προσώπων.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] Μπλόκα από τους μεταφορείς

    Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι μεταφορείς, με την κυβέρνηση να εμφανίζεται αποφασισμένη να εφαρμοστεί ο νόμος και οι μεταφορείς να ξεκαθαρίζουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους.

    Οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους παρά τις γραπτές διαβεβαιώσεις που έδωσε ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας, στα τρία βασικά αιτήματά τους, που αφορούν το αναπτυξιακό, το συνταξιοδοτικό και το φορολογικό.

    Με ανακοίνωσή τους οι μεταφορείς κάνουν λόγο για ενταφιασμό του κλάδου και κατηγορούν τον κ.Ρέππα για υπαναχώρηση, επισημαίνοντας ότι η επιστολή που τους έστειλε δεν ανταποκρίνεται στις αρχικές του δεσμεύσεις. Η απελευθέρωση των εμπορευματικών μεταφορών είναι πλέον νόμος του κράτους και όσοι παραβαίνουν του νόμους, έχουν και τις αντίστοιχες συνέπειες, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

    Ελεύθερα θα κινούνται και σήμερα (Κυριακή) τα βυτιοφόρα φορτηγά δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, προκειμένου να μην υπάρξουν ελλείψεις στην αγορά.

    Ένταση προκλήθηκε χθες στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης όταν απεργοί εμπόδισαν φορτηγά μεταφορικών εταιριών να βγουν από το λιμάνι.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 26 September 2010 - 6:31:00 UTC