Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δικαστική έρευνα για το κύκλωμα που λυμαινόταν ακίνητα
  • [02] Επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης
  • [03] Τον Οκτώβριο η εισήγηση για τις τράπεζες
  • [04] Κρίσιμη συνάντηση
  • [05] Ριζικές αλλαγές στην Παιδεία

  • [01] Δικαστική έρευνα για το κύκλωμα που λυμαινόταν ακίνητα

    Σε δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών προσώπων που εμπλέκονται στο μεγάλο κύκλωμα που οικειοποιούνταν υποθηκευμένα υπό πλειστηριαμό ή "ορφανά" ακίνητα, προχωρά η Εισαγγελία Εφετών.

    Ο Εισαγγελέας Εφετών Ισίδωρος Ντογιάκος, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση του κυκλώματος, έδωσε εντολή, βάσει του νόμου περί νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, να δεσμευτούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί συγκεκριμένων προσώπων για τα οποία προκύπτουν ενδείξεις για ενεργό συμμμετοχή τους στην υπό διερεύνηση υπόθεση.

    Για την εκτίμηση των μέχρι στιγμής συλλεχθέντων στοιχείων και τις περαιτέρω ενέργειες της Εισαγγελίας έγινε σύσκεψη του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ι. Τέντε με τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών κ. Ι. Σακελάκο και τον Εισαγγελέα Εφετών κ. Ισ. Ντογιάκο.

    Το μεγάλο κύκλωμα απατεώνων που αποκαλύφθηκε ύστερα από πολύμηνη έρευνα της Δίωξης οργανωμένου εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής και στο οποίο, σύμφωνα με την αστυνομία, εμπλέκονται και δικαστικοί λειτουργοί, φαίνεται ότι δραστηριοποιείται από το 1997.

    Στο κύκλωμα εμπλέκονται δεκάδες άτομα που κατηγορούνται για απάτες σε βάρος του Δημοσίου, τραπεζών και ιδιωτών, εκβιασμούς, λαθρεμπόριο, καθώς και επηρεασμό δικαστικών ερευνών. Τα κέρδη από τις απάτες, που ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ, "ξεπλένονταν" μέσω τουλάχιστον εκατό εικονικών εταιριών (ΕΤΕ) σε όλη την Ελλάδα για τις οποίες είχε γίνει έναρξη στις τοπικές ΔΟΥ και έκαναν μεταξύ τους εικονικές μεταφορές χρημάτων για να φαίνεται ότι υπάρχει δραστηριότητα και οικονομική ευρωστία.

    Ως εγκέφαλος της σπείρας φέρεται πολιτικός μηχανικός, ενώ ο "σκληρός πυρήνας" του κυκλώματος αποτελούνταν επίσης από έναν πρώην δικαστή και τέσσερις δικηγόρους.

    Ως βασικό μέλος της σπείρας φέρεται άτομο που το όνομά του είχε πρωταγωνιστήσει στο πρώτο παραδικαστικό κύκλωμα και το οποίο φέρεται ότι είχε αναλάβει να επηρεάζει δικαστικούς έναντι αμοιβής.

    Γύρω από αυτούς υπάρχουν δεκάδες ακόμα άτομα που φέρονταν ως μέλη Διοικητικών Συμβουλίων ή ιδιοκτήτες εταιριών αλλά και "μπράβοι" που χρησιμοποιούνταν για εκβιασμούς ιδιοκτητών ακινήτων.

    Το κύκλωμα πλούτιζε παρουσιάζοντας πλαστά στοιχεία για δήθεν χρέη που είχαν σε δικηγόρους του κυκλώματος ιδιώτες, των οποίων τα ακίνητα έβγαιναν σε πλειστηριασμό από τις τράπεζες και έτσι έπαιρναν τα ακίνητα ως πρώτοι δικαιούχοι ή έβρισκαν ανθρώπους που έλειπαν στο εξωτερικό ή μεγάλης ηλικίας, ή εγκαταλελειμένα σπίτια τα οποία καταλάμβαναν και τα οικειοποιούνταν πάντα με πλαστά έγγραφα.

    Παράλληλα, έβαζαν περιφράξεις σε οικόπεδα που τα κατοχύρωναν πάλι με πλαστά έγγραφα ή τα χαρακτήριζαν ως έδρες των εταιριών. Με τον τρόπο αυτό είχαν καταφέρει να ιδιοποιηθούν πολύ μεγάλες ακίνητες περιουσίες.

    Η έρευνα της Αστυνομίας ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2009 ύστερα από πληροφορίες για τη δράση του κυκλώματος και στις αρχές Ιουλίου ολοκληρώθηκε η έκθεση, που ξεπερνά τις 500 σελίδες και η οποία δόθηκε μαζί με το προανακριτικό υλικό στην εισαγγελία Εφετών και στον Αρειο Πάγο λόγω εμπλοκής δικαστικών λειτουργών.

    Πριν από λίγες μέρες με εισαγγελική παρουσία έγινε έρευνα σε 16 σπίτια και γραφεία, καθώς και δύο κρύπτες όπου τα μέλη της οργάνωσης έκρυβαν το υλικό που αποδεικνύει τη δραστηριότητά τους.

    Λόγω του τεράστιου όγκου των στοιχείων συνεχίζεται ακόμα η έρευνα σε δύο γραφεία και μία κρύπτη (μεζονέτα) που θα ολοκληρωθεί σε τουλάχιστον δέκα μέρες.

    Σημαντικό ρόλο στην αποκάλυψη της οργάνωσης έπαιξε η ΕΥΠ, η οποία, με τα ειδικά μηχανήματα, έκανε παρακολουθήσεις τηλεφώνων και μελών της σπείρας ύστερα από άρση απορρήτου που είχε εγκρίνει η εισαγγελία, και κατέγραφε τηλεφωνικές συνομιλίες για έξι μήνες .

    Για την υπόθεση έχει ενημερωθεί και η Επιτροπή για το ξέπλυμα χρήματος.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης

    Η καθαρή ροή χρηματοδότησης των πιστωτικών ιδρυμάτων προς τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας τον μήνα αυτό ήταν αρνητική (-1,12 δις.ευρώ) καθώς οι αποπληρωμές των υφιστάμενων δανείων και οι διαγραφές ληξιπρόθεσμων οφειλών υπερέβησαν τις εκταμιεύσεις νέων πιστώσεων. Το συνολικό χρέος επιχειρήσεων και νοικοκυριών στο τέλος Αυγούστου έφθασε στα 262,08 δισ. ευρώ εμφανίζοντας αύξηση κατά 1,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009. Στο επτάμηνο ο ετήσιος ρυθμός ανόδου της συνολικής χρηματοδότησης "έτρεχε" με ρυθμό 2,3%, ενώ το Δεκέμβριο του 2009 ήταν 4,1%.

    Όσον αφορά στις επιχειρήσεις, οι συνολικές τους οφειλές (στις οποίες συμπεριλαμβάνονται τα εταιρικά ομόλογα που έχουν εκδοθεί) έφθασαν στο Οκτάμηνο τα 128,96 δισ. ευρώ καταγράφοντας ετήσιο ρυθμό ανόδου της τάξεως του 2,3% από 3,4% που ήταν στο τέλος Ιουλίου. Τον Αύγουστο η καθαρή ροή προς τις επιχειρήσεις ήταν αρνητική, - 695 εκατ.ευρώ.

    Πιο αναλυτικά τον Αύγουστο, επιταχύνθηκε η πιστωτική επέκταση προς τον κλάδο της γεωργίας (Αύγουστος 2010: 2,3%, Ιούλιος 2010: 0,1%, του τουρισμού (Αύγουστος 2010: 4,6%, Ιούλιος 2010: 3,9%, και των κατασκευών (Αύγουστος 2010: 1,8%, Ιούλιος 2010: 1,2%, Ο ετήσιος ρυθμός χρηματοδότησης προς το εμπόριο αυξήθηκε σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα παραμένοντας όμως σε αρνητικό επίπεδο (Αύγουστος 2010: -0,7%, Ιούλιος 2010: -1,3%,

    Αντιθέτως, επιβράδυνση παρατηρήθηκε στο ρυθμό πιστωτικής επέκτασης προς τους κλάδους της βιομηχανίας (Αύγουστος 2010: -2,9%, Ιούλιος 2010: -1,3%, της ναυτιλίας (Αύγουστος 2010: 4,5%, Ιούλιος 2010: 6,9%, των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (Αύγουστος 2010: 2,9%, Ιούλιος 2010: 8,5%, του ηλεκτρισμού-φωταερίου-ύδρευσης (Αύγουστος 2010: 24,0%, Ιούλιος 2010: 27,8%, των επικοινωνιών και μεταφορών πλην ναυτιλίας (Αύγουστος 2010: 0,2%, Ιούλιος 2010: 14,7%.

    Προς τους ελεύθερους επαγγελματίες η καθαρή ροή ήταν αρνητική κατά 169 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο και ο δωδεκάμηνος ρυθμός ανόδου των δανείων αυτών επιβραδύνθηκε σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα (Αύγουστος 2010: 0,6%, Ιούλιος 2010: 2,8%).

    Ανάλογη εικόνα εμφανίζει και ο τομέας των νοικοκυριών (στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια). Οι συνολικές τους οφειλές προς τις Τράπεζες στο τέλος Αυγούστου έφθασαν τα 119,36 δις.ευρώ εμφανίζοντας αύξηση μόλις κατά 0,6% σε σχέση με πέρυσι. Στο επτάμηνο τα δάνεια προς τα νοικοκυριά έτρεχαν με ρυθμό 1%, ενώ τον Αύγουστο η καθαρή ροή χρηματοδότησης ήταν αρνητική (-258 εκατ.ευρω).

    Η καθαρή ροή των στεγαστικών δανείων ήταν αρνητική κατά 192 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο του 2010 (Αύγουστος 2009: θετική καθαρή ροή 42 εκατ. ευρώ) και o ετήσιος ρυθμός ανόδου τους επιβραδύνθηκε (Αύγουστος 2010: 1,6%, Ιούλιος 2010: 1,9%.

    Στα καταναλωτικά δάνεια η καθαρή ροή ήταν αρνητική κατά 26 εκατ. ευρώ (Αύγουστος 2009: θετική καθαρή ροή 91 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα (Αύγουστος 2010: -1,5%, Ιούλιος 2010: -1,1%.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Τον Οκτώβριο η εισήγηση για τις τράπεζες

    Τον Οκτώβριο θα είναι έτοιμη η εισήγηση των συμβούλων για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, σύμφωνα με δήλωση κυβερνητικού στελέχους, στην οποία αναφέρεται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Μέσα στον Οκτώβριο, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, αναμένεται ότι θα προχωρήσει η Κυβέρνηση και στην πρόσληψη συμβούλων για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

    "Εντός του επόμενου μήνα θα έχουμε τη στρατηγική μελέτη για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα από τους συμβούλους", δήλωσε η πηγή, σημειώνοντας επίσης ότι "είναι πολύ πιθανό μέσα στον Οκτώβριο να προσληφθούν οι σύμβουλοι για τη ΔΕΠΑ, το Αεροδρόμιο Αθηνών και το φάσμα συχνοτήτων".

    Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε στις 26 Αυγούστου την πρόσληψη τριών χρηματοοικονομικών συμβούλων - της Deutsche Bank, της HSBC και της Lazard - για την αξιολόγηση των στρατηγικών επιλογών του Δημοσίου με στόχο τη διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος καθώς και την αποτίμηση των συμμετοχών του στο τραπεζικό σύστημα. Στη ΔΕΠΑ, το Δημόσιο κατέχει το 65% των μετοχών και τα υπόλοιπο 35% η εταιρία "Ελληνικά Πετρέλαια". Στο Αεροδρόμιο Αθηνών, το Δημόσιο κατέχει το 55% και η γερμανική εταιρία Hochtief το 40%.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Κρίσιμη συνάντηση

    Μικρή αλλαγή στις μέχρι τώρα θέσεις των Ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης, καταγράφηκε στη συνάντηση των 9 προέδρων των Ομοσπονδιών από όλη την Ελλάδα, καθώς τη θέση της αδιάλλακτης στάσης πήρε ο έντονος προβληματισμός, μετά και την "κραυγή" αγωνίας που εξέπεμψε ο εμπορικός και επιχειρηματικός κόσμος, που απειλείται με οικονομική κατάρρευση, από τις ελλείψεις στην αγορά και τη μη διακίνηση των προϊόντων, εξαιτίας των κινητοποιήσεων των μεταφορέων.

    Στη σημερινή συνάντηση, σύμφωνα με συνδικαλιστικό στέλεχος των μεταφορέων, επικράτησαν πιο ψύχραιμες απόψεις και εξετάστηκε σοβαρά η πρόταση που έκαναν οι έμποροι και οι επιχειρηματίες στη χθεσινή συνάντηση, για αναστολή των κινητοποιήσεων για μία εβδομάδα, προκειμένου να τροφοδοτηθεί η αγορά.

    Σύμφωνα με τον ίδιο συνδικαλιστή η τάση που επικράτησε στη συνάντηση των προέδρων ήταν μάλλον προς την αναστολή των κινητοποιήσεων, αλλά δεν ελήφθη καμία απόφαση, καθώς από τις 4 το απόγευμα, έχουν στον Πειραιά και νέα συνάντηση με τον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και στην οποία ενδέχεται να παραστούν επίσης ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ και πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος. Μετά τη συνάντηση αυτή, οι μεταφορείς αναμένεται να ανακοινώσουν την απόφασή τους για την περαιτέρω πορεία των κινητοποιήσεων.

    Από την πλευρά της κυβέρνησης πάντως ξεκαθαρίστηκε ότι δεν τίθεται θέμα συνάντησης των μεταφορέων και των εμπόρων με τον πρωθυπουργό και η θέση που διατυπώνεται από επίσημα χείλη είναι ότι το νομοσχέδιο ψηφίστηκε, είναι πλέον νόμος τους κράτους και όσοι τον παραβιάζουν θα υποστούν τις προβλεπόμενες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.

    Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέφυγε σήμερα επισήμως στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ζητώντας του να αναγνωρίσει ότι η Ελλάδα με την επιβολή περιορισμών στην έκδοση των αδειών κυκλοφορίας των οχημάτων δημοσίας χρήσεως και των ιδιωτικών βυτιοφόρων, παραβιάζει το άρθρο 49 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο αφορά την ελευθερία εγκατάστασης των επιχειρήσεων.

    Στο μεταξύ, δεν έλειψαν και σήμερα τα επεισόδια, καθώς ομάδα μεταφορέων εμπόδισε το πρωί 20 και πλέον φορτηγά να επιβιβαστούν σε πλοία, μεταφέροντας εμπορεύματα στα νησιά. Την ίδια ώρα ένταση επικράτησε και στο μπλόκο της Μεταμόρφωσης, όταν ορισμένοι ιδιοκτήτες θέλησαν να πάρουν τα οχήματά τους για να δουλέψουν και άλλοι συνάδελφοί τους, τους παρεμπόδισαν με αποτέλεσμα να χρειαστεί η παρέμβαση της αστυνομίας.

    Στο Αυτόφωρο οδηγείται ο 65χρονος μεταφορέας ο οποίος δάγκωσε στο χέρι Ταξίαρχο της ελληνικής αστυνομίας, το μεσημέρι κατά τη διάρκεια επεισοδίων στο Κέντρο Λυμάτων, στη Μεταμόρφωση.

    Τα επεισόδια σημειώθηκαν όταν ομάδα ιδιοκτητών φορτηγών απέκλεισαν την είσοδο του Κέντρου Λυμάτων και εμπόδιζαν τα βυτιοφόρα να αδειάσουν τα λύματα.

    Στο σημείο μετέβησαν αστυνομικές δυνάμεις με επικεφαλής το διευθυντή αστυνομίας βορειοανατολικής Αττικής, Ταξίαρχο Φώτη Ζουμπούλη και απώθησαν τους μεταφορείς με αποτέλεσμα να γίνει συμπλοκή.

    Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου ένας από τους μεταφορείς δάγκωσε στο χέρι τον ταξίαρχο στην προσπάθειά του να ξεφύγει αλλά δεν τα κατάφερε γι΄αυτό και θα οδηγηθεί στη δικαιοσύνη μαζί με το γιο του ο οποίος επιχείρησε να τον απελευθερώσει.

    Ο ταξίαρχος μετέβη στο νοσοκομείο όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και φαρμακευτική αγωγή.

    Παρέμβαση Σαμαρά

    Παρέμβαση στο θέμα που έχει προκύψει με τις κινητοποιήσεις αυτοκινητιστών και τον ανεφοδιασμό της αγοράς, έκανε σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

    Ο κ. Σαμαράς έκανε έκκληση στους ιδιοκτήτες των φορτηγών να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους, και παράλληλα, έκανε έκκληση στον πρωθυπουργό να δώσει μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο ώστε να εκτονωθεί η κρίση, δηλαδή όπως εξήγησε, να κάνει η κυβέρνηση έστω και με καθυστέρηση αυτό που πρότεινε η ΝΔ από την αρχή.

    Ο κ. Σαμαράς επιτέθηκε και στην κυβέρνηση, λέγοντας: "επισημαίνω τη διαφορά ανάμεσα στη δική μας αντιπολιτευτική στάση, την υπεύθυνη και εκείνη του ΠΑΣΟΚ πριν από ένα χρόνο όταν ο σημερινός πρωθυπουργός κατέβαινε στον Πειραιά και εμφανιζόταν ως θύμα των δακρυγόνων, που σήμερα βέβαια πέφτουν με δική του εντολή".

    Καταλήγοντας, ο κ. Σαμαράς ανέφερε: "κάνω έκκληση να πρυτανεύσει η λογική από όλες τις πλευρές σήμερα όχι αύριο, γιατί το εμπόριο έχει φθάσει στα όριά του και δεν αντέχει άλλο αυτή την κατάσταση".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Ριζικές αλλαγές στην Παιδεία

    Tα ονόματα των επιστημόνων που θα στελεχώσουν τη Διεθνή Συμβουλευτική Επιτροπή για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, υπενθυμίζοντας ότι στη χθεσινή συνάντηση εργασίας για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που πραγματοποιήθηκε στους Δελφούς, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ανακοίνωσε τη συγκρότηση Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής.

    Η επιτροπή, η οποία θα είναι άμισθη, απαρτίζεται από πρυτάνεις και προέδρους μερικών από τα γνωστότερα Πανεπιστήμια του κόσμου στην Ευρώπη, την Αμερική, την Αυστραλία και την Ασία, αλλά και πρώην υπουργούς Παιδείας που υλοποίησαν επιτυχείς μεταρρυθμίσεις στη χώρα τους.

    Η σύνθεση της επιτροπής όπως ανακοινώθηκε στους Δελφούς από τον υφυπουργό, Ι. Πανάρετο, στον οποίο είχε ανατεθεί η ευθύνη της συγκρότησής της, είναι η εξής:

    David Naylor (Καναδάς), πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Toronto.

    Gavin Brown (Αυστραλία), πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ.

    Gudmund Hernes (Νορβηγία), πρώην υπουργός Παιδείας και Έρευνας, πρώην υπουργός Υγείας και πρόεδρος του διεθνούς Συμβουλίου Κοινωνικών Ερευνών.

    James J. Duderstadt (ΗΠΑ), επίτιμος πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Michigan.

    Jo Ritzen (Ολλανδία), πρώην υπουργός Παιδείας και πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ.

    John Sexton (ΗΠΑ), πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

    Λίντα Κατέχη (Linda P.B. Katehi) (ΗΠΑ), πρύτανης του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Davis. (Η κ. Κατέχη θα είναι και συντονίστρια της επιτροπής).

    Patrick Aebischer (Ελβετία), πρόεδρος του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας στη Λωζάννη.

    Lap-Chee Tsui (Hong Kong), πρύτανης και πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Hong Kong.

    Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, περιγράφοντας στους Δελφούς το παρόν και το μέλλον της εκπαίδευσης, προανήγγειλε αλλαγή του τρόπου εισαγωγής σε πανεπιστήμια και όχι σχολές ή τμήματα και αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει «Καλλικράτης» στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με συγχωνεύσεις και συνενώσεις, ακόμα και καταργήσεις.

    Επέμεινε στην ανάγκη εξωστρέφειας των πανεπιστημίων και διεθνοποίησής τους ώστε να μπορούν να δέχονται καθηγητές αλλά και φοιτητές από το εξωτερικό και μίλησε για μεγαλύτερη ελευθερία των ίδιων των ιδρυμάτων που θα φύγουν πλέον από το σημερινό μοντέλο, αφού θεωρείται πολύ σημαντική η όσο γίνεται μεγαλύτερη αυτοδιοίκηση των ιδρυμάτων.

    Η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, από την πλευρά της, μίλησε για τις αλλαγές στην οργάνωση των σπουδών, τον τρόπο εξέτασης των φοιτητών, τον τρόπο διδασκαλίας και διανομή των συγγραμμάτων με την εισαγωγή του ηλεκτρονικού συγγράμματος.

    Ο διάλογος θα διαρκέσει τρεις μήνες και σε αυτό θα συμμετάσχουν τόσο οι πανεπιστημιακοί, ολόκληρη η Ακαδημαϊκή κοινότητα, καθηγητές, φοιτητές σπουδαστές αλλά και οι πολίτες. Επίσης θα συμμετάσχουν και οι εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων.

    Τον Ιανουάριο αναμένεται το νομοσχέδιο με τις αλλαγές που θα εφαρμοστούν έτσι ώστε όλα να είναι έτοιμα το 2013-2014 που θα αλλάξει και το σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

    Οι προτάσεις της κυβέρνησης για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ αποτελούν βάση της τρίμηνης διαβούλευσης για τον εκσυγχρονισμό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, υπογράμμισε η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου.

    Η κα Διαμαντοπούλου, μιλώντας σήμερα στο ραδιοσταθμό "Real fm" ανέφερε ότι παρακάλεσε τους πρυτάνεις και τους προέδρους των ΤΕΙ να υπάρξει το επόμενο τρίμηνο μία διαρκής σύνοδος, όπου θα καταθέτουν και οι ίδιοι προτάσεις και "στο τέλος του τριμήνου θα έχουμε εξειδικευμένα όλα τα δεδομένα, ώστε να προχωρήσουμε στη νομοθετική ρύθμιση".

    Σημείωσε ότι το νέο σύστημα των εισαγωγικών εξετάσεων θα εξειδικευτεί αφού προηγουμένως ολοκληρωθούν οι αλλαγές στο Λύκειο και στα Πανεπιστήμια το Φεβρουάριο, σημειώνοντας ότι η κατεύθυνση θα είναι ότι το λύκειο θα έχει μικρό αριθμό μαθημάτων και διπλάσιο αριθμό ωρών, θα υπάρχουν εξετάσεις μέσα στο λύκειο εθνικής εμβέλειας, ο μαθητής θα έχει και εργασίες και το πανεπιστήμιο θα βάλει το ίδιο στάθμιση στα μαθήματα που επιλέγει.

    Η υπουργός Παιδείας ανέφερε, επίσης, ότι δημιουργείται σε κάθε ίδρυμα συμβούλιο διοίκησης όπου «θα συμμετέχουν και οι εκλεγμένοι καθηγητές του συγκεκριμένου πανεπιστημίου, αλλά και προσωπικότητες της κοινωνίας και της οικονομίας ... [και] ένας εκπρόσωπος των φοιτητών, εκλεγμένος βέβαια από τους φοιτητές», το οποίος «θα έχει την ευθύνη του μακροχρόνιου σχεδιασμού, του προϋπολογισμού, των διοικητικών θεμάτων, των υποδομών αλλά και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη φύλαξη του πανεπιστημίου, θέματα που δεν είναι καθαρά ακαδημαϊκά», ενώ «τα καθαρά ακαδημαϊκά θέματα θα είναι της ακαδημαϊκής κοινότητας, δηλαδή θα είναι του πρύτανη και της συγκλήτου».

    Αντιδράσεις των κομμάτων

    Μιλώντας, επίσης, στο ραδιοσταθμό "Real fm" η τομεάρχης της ΝΔ για θέματα Παιδείας Ελίζα Βόζεμπεργκ ανέφερε πως επικοινωνιακά οι εξαγγελίες της κυβέρνησης ήταν εξαιρετικά εντυπωσιακές και επί της ουσίας, «εξαιρετικά αισιόδοξες», προσθέτοντας πως «η ΝΔ δεν ασκεί ποτέ αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση σε ό,τι αφορά τα θέματα της παιδείας".

    «Εμείς δηλώνουμε ότι θα συμμετάσχουμε στο διάλογο με συγκεκριμένες προτάσεις, θα ασκήσουμε κριτική, αλλά έχουμε και το θάρρος και το έχουμε κάνει μέχρι τώρα, να ψηφίζουμε εκείνες τις διατάξεις που θεωρούμε ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση, διότι η παιδεία είναι το μέλλον του τόπου μας, είναι εθνική πολιτική και όχι κομματικό μετερίζι στο οποίο ο καθένας μπορεί να ασκεί μία μεμονωμένη πολιτική που στερείται προτάσεων συγκεκριμένων», είπε και σημείωσε πως προς το παρόν, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία αναφορικά με την εξειδίκευση των προτάσεων που κατέθεσε η κυβέρνηση, αλλά και τα οικονομικά μεγέθη τα οποία έχουν συρρικνωθεί «με το πρόσχημα», όπως είπε, του μνημονίου. «Σήμερα, τα πανεπιστήμια διαμαρτύρονται - μιλάμε για την τριτοβάθμια, αλλά αυτό συμβαίνει και στις δύο πρώτες βαθμίδες - ότι η έλλειψη κονδυλίων, μειώνει και την ποιότητα στην παιδεία», συμπλήρωσε.

    Η λογική που διακατέχει την κυβερνητική πολιτική είναι να γίνεται ακόμη πιό ταξική η Παιδεία με υποβαθμισμένες σχολές και πτυχία και με πανεπιστήμια που μετατρέπονται σε επιχειρήσεις, δήλωσε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέτευξης Τύπου, η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ενώ προέβλεψε ότι η νέα εκπαιδευτική πολιτική θα μειώσει την πρόσβαση στα πανεπιστήμια των παιδιών που προέρχονται από τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

    Αντίθετα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης θεωρεί ότι ο άξονας των προτάσεων της κυβέρνησης κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Ο ΛΑΟΣ θα συμμετάσχει στο διάλογο και, άλλωστε, ουδέποτε έφυγε από αυτόν, είπε ο κ. Καρατζαφέρης, προσθέτοντας ότι «θα είμαστε παρόντες και θα καταθέσουμε τις δικές μας παρατηρήσεις».

    Για "μετατροπή του δημόσιου ακαδημαϊκού πανεπιστημίου σε αγοραίο μηχανισμό παροχής υπηρεσιών κατάρτισης", κάνει λόγο ο ΣΥΝ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 27 September 2010 - 15:18:30 UTC