Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΕ: Αυστηρές κυρώσεις στους παραβάτες του Συμφώνου Σταθερότητας
  • [02] "Επικίνδυνη η ψήφος σε ΠΑΣΟΚ - ΝΔ"
  • [03] Απάντηση Κ.Καραμανλή
  • [04] ΙΟΒΕ: "Ενταση της ύφεσης"
  • [05] Θηλασμός κατά μολύνσεων

  • [01] ΕΕ: Αυστηρές κυρώσεις στους παραβάτες του Συμφώνου Σταθερότητας

    Την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στα κράτη μέλη που παραβιάζουν συστηματικά τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης πρότεινε μεταξύ άλλων σήμερα στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της ενίσχυσης της οικονομικής διακυβέρνησης.

    Ειδικότερα στις προτάσεις της Επιτροπής για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και συγκεκριμένα σε ότι αφορά την ενίσχυση του προληπτικού και διορθωτικού σκέλους του Συμφώνου, περιλαμβάνεται μια νέα διαδικασία, με την επιβολή ημι-αυτόματων κυρώσεων, όχι μόνο για τις χώρες οι οποίες παρουσιάζουν υπερβολικό δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά και για αυτές που το χρέος τους ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ. Με τον τρόπο αυτό αναβαθμίζεται σημαντικά η σημασία που αποδίδεται πλέον στην υπέρβαση του ορίου του δημοσίου χρέους που θέτει η Συνθήκη.

    Αναλυτικότερα, για τις χώρες με υπερβολικό δημόσιο χρέος πάνω από την τιμή αναφοράς του 60% του ΑΕΠ, η Επιτροπή προτείνει να λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε κάθε χρόνο να μειώνεται σημαντικά το χρέος τους. Ο ετήσιος ρυθμός μείωσης θα συναρτάται με το πόσο μεγαλύτερο από το 60% είναι το όριο. Δηλαδή όσο μεγαλύτερο είναι το χρέος τόσο μεγαλύτερος θα πρέπει να είναι ο ρυθμός μείωσής του.

    Προβλέπεται πως σε περίπτωση που τα κράτη μέλη δεν πετυχαίνουν το στόχο θα τους ζητείται, σε πρώτη φάση, να καταθέτουν, υπό τη μορφή ιδιότυπης εγγύησης, ένα ποσό που θα αντιστοιχεί με το 0,2% του ΑΕΠ τους. Στη συνέχεια, εάν τα κράτη μέλη δεν έχουν συμμορφωθεί με τις συστάσεις για τη διόρθωση της κατάστασης, το ποσό αυτό θα μετατρέπεται σε πρόστιμο. Οι τόκοι που θα προκύπτουν από τις εγγυήσεις και τα πρόστιμα θα αναδιανέμονται στα κράτη μέλη της ευρωζώνης που δεν βρίσκονται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Την απόφαση για την επιβολή προστίμου θα μπορεί να λαμβάνει μονομερώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η απόφαση αυτή θα μπορεί να ανατραπεί μόνο με ειδική πλειοψηφία του Συμβουλίου υπουργών.

    Η Επιτροπή προτείνει ακόμη την επιβολή ετήσιου προστίμου που θα αντιστοιχεί στο 0,1% του ΑΕΠ στις χώρες που επανειλημμένα δεν συμμορφώνονται με τις συστάσεις του Συμβουλίου για τη διόρθωση «υπερβολικών μακροοικονομικών ανισσοροπιών» σε ζητήματα ανταγωνιστικότητας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] "Επικίνδυνη η ψήφος σε ΠΑΣΟΚ - ΝΔ"

    «Η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ είναι άκρως επικίνδυνη», δήλωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα σε σημερινή συνέντευξη Τύπου και πρόσθεσε ότι χαμένη ψήφος για το λαό είναι και αυτή που πάει σε αναχώματα, εννοώντας διάφορους υποψήφιους που κατέρχονται στις εκλογές ως ανεξάρτητοι.

    Αντίθετα, είπε η κα Παπαρήγα, η ενίσχυση του ΚΚΕ με την υπερψήφιση των συνδυασμών της «Λαϊκής Συσπείρωσης» είναι «το κλειδί στις 7 Νοέμβρη για να δυναμώσει η ελπίδα και η αποτελεσματικότητα της λαϊκής πίεσης και αντεπίθεσης».

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την τακτική που θα ακολουθήσει το ΚΚΕ στον δεύτερο γύρο των εκλογών για τους ΟΤΑ, η κα Παπαρήγα είπε ότι το κόμμα της θα πάει να ψηφίσει, γιατί αποχή σημαίνει ότι κάποιος δεν έχει γνώμη, ωστόσο δήλωσε ότι η θέση του κόμματος είναι «λευκό ή άκυρο».

    Η κα Παπαρήγα αναφέρθηκε, κατά κύριο λόγο, στις εκλογές στην Περιφέρεια Αττικής και στα ιδιαίτερα προβλήματα του λεκανοπεδίου. Ειδικότερα αναφέρθηκε στο «Ελληνικό» και το «Πάρκο Τρίτση», η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ λέγοντας ότι μπορούν να αποτελέσουν έναν από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου της Αττικής, αλλά, όπως τόνισε, κινδυνεύουν να θυσιαστούν στο βωμό της εμπορευματοποίησης της γης.

    Για την ΝΔ είπε ότι εμφανίζεται ως νέο κόμμα, που τελείωσε με το πρόσφατο και απώτερο παρελθόν, ωστόσο, πρόσθεσε , σε τίποτα δεν έχει αλλάξει τη στρατηγική της.

    Η Γραμματέας του ΚΚΕ ανέφερε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ δίνει τη μάχη με τρία ψηφοδέλτια, εννοώντας τους κ.κ. Σγουρό, Δημαρά και Μητρόπουλο, και σημείωσε - αναφερόμενη στους δύο τελευταίους - ότι είναι «δίχτυα για τον εγκλωβισμό της λαϊκής δυσαρέσκειας».

    Η κα Παπαρήγα εξέφρασε τις αμφιβολίες της για την ποιότητα των δημοσκοπήσεων που έχουν δημοσιευθεί.

    Αναφορικά με την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ για την κάλυψη των αναγκών ενόψει των εκλογών, η κα Παπαρήγα κατβ αρχήν διερωτήθηκε που θα βρουν τα χρήματα οι κ.κ. Κικίλιας και Σγουρός - που στηρίζονται από τα δύο μεγάλα κόμματα και πρόσθεσε ότι το κόμμα της θα καταθέσει στη Βουλή, με κάθε λεπτομέρεια, όλα όσα προβλέπονται, με πλήρη διαφάνεια, αλλά, σημείωσε, ότι «το κουπόνι δεν θα το καταργήσουμε».

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι το κόμμα της δεν πρόκειται να δώσει στη δημοσιότητα ονόματα, εκτός και αν το θέλουν οι ίδιοι, όσοι ενισχύουν το ΚΚΕ.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την πολιτική συμμαχιών του ΚΚΕ, η κα Παπαρήγα δήλωσε ότι είναι πολύ εύκολο να συμμαχήσεις με πρόσωπα, το δύσκολο, όμως, είναι να οικοδομηθεί μία πολιτική συμμαχία.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Απάντηση Κ.Καραμανλή

    Απεστάλη από τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, το υπόμνημα που του είχε ζητηθεί από την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, που διερευνά την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου και τις ενδεχόμενες ευθύνες πέντε υπουργών της Νέας Δημοκρατίας.

    Ο πρώην πρωθυπουργός, στο υπόμνημά του, εκτιμά πως «ουδέν το επιλήψιμο προέκυψε» από τις δύο Εξεταστικές Επιτροπές που συγκροτήθηκαν για την υπόθεση, «ούτε καν σκιά υποψίας περί ποινικών ευθυνών για τα πολιτικά πρόσωπα - και αυτό, παρά την εμφανή εμπάθεια και προκατάληψη που επιδείχθηκε από διάφορες πλευρές». Και, αν και δηλώνει πως δεν είναι σε θέση να αξιολογήσει τις αποτιμήσεις της αξίας των ακινήτων, σημειώνει πως «τέσσερις εκθέσεις εκτιμήσεων που διενεργήθηκαν, δύο από το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών και δύο από ξένους ανεξάρτητους οίκους, δεν εντόπισαν οτιδήποτε μεμπτό, επιλήψιμο, ούτε ζημία του Δημοσίου. Και είναι επιεικώς περίεργο, ότι η ύπαρξη των εκθέσεων αυτών, αποσιωπήθηκε στην δεύτερη Εξεταστική Επιτροπή, όπως επίσης και το γεγονός, ότι μόλις τώρα ζητείται η διενέργεια επιπρόσθετων εκτιμήσεων».

    Κατά τον κ. Καραμανλή, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρέλαβε «οριστικοποιημένο» το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης Βισθωνίδας, οπότε, «δεσμευόμενοι» από τις υπουργικές αποφάσεις του ΠΑΣΟΚ «και λόγω του κοινωνικού προβλήματος που είχε δημιουργηθεί στους κατοίκους των γειτονικών περιοχών και της αξίωσής τους να αντιμετωπισθεί το πρόβλημά τους, αλλά και λόγω της έλλειψης των απαιτούμενων πόρων για τυχόν απαλλοτριώσεις, οι υπουργοί της ΝΔ, ο καθένας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, υιοθέτησαν την καθ' όλα νόμιμη διαδικασία των ανταλλαγών».

  • ** Για "άρνηση της πραγματικότητας" και "υποτίμηση της νοημοσύνης των πολιτών" κατηγόρησε τον Κ. Καραμανλή και τη ΝΔ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, σε δήλωσή του σχετικά με την επιστολή του τέως πρωθυπουργού προς την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για το Βατοπέδι.

    Υπόμνημα Θ. Ρουσόπουλου

    Mε γραπτό υπόμνημα προς την προανακριτική επιτροπή που ερευνά την υπόθεση του Βατοπεδίου ο πρώην υπουργός Θ. Ρουσόπουλος υποστηρίζει ότι ουδείς έχει καταθέσει συγκεκριμμένα στοιχεία εναντίον του και σημειώνει ότι ούτε από τις εκθέσεις των ορκωτών εκτιμητών προκύπτει ζημία για το Δημόσιο.

    Ο κ. Ρουσόπουλος κάνει λόγο για "πολιτική δίωξη" και σημειώνει πως «όταν η όλη υπόθεση περιέλθει, όπως αναμένω, στην αρμοδιότητα μη κομματικών οργάνων, ήτοι των αμερόληπτων και ανεξάρτητων δικαστών, θα αποκαλυφθεί πλήρως η αλήθεια και θα αποδοθεί δικαιοσύνη».

    Ο πρώην υπουργός μεταξύ άλλων σημειώνει ακόμη ότι «σε συνδυασμό, άλλωστε και με την μη επέλευση - συνδρομή σχετικής περιουσιακής ζημίας εις βάρος του Δημοσίου, όπως προκύπτει από εκθέσεις του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών και άλλες εκθέσεις ενός γνωστού διεθνούς οίκου εκτιμητών, οι οποίες προϋπήρχαν της απόφασης για την διενέργεια της παρούσας εξέτασης αλλά, όπως, επίσης, αποκαλύπτεται από έγκυρα μέσα ενημέρωσης, απεκρύβησαν σκοπίμως με προφανείς, τουλάχιστον επιλήψιμους, σκοπούς, αντικείμενους στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] ΙΟΒΕ: "Ενταση της ύφεσης"

    Την εκτίμηση ότι η ύφεση στην Ελλάδα αναμένεται να ενταθεί στο β' εξάμηνο με αποτέλεσμα ο αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης να διαμορφωθεί στο 3,5% το 2010, διατυπώνει το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών στην τριμηνιαία έκθεση για την ελληνική οικονομία. Την εκτίμηση αυτή βασίζει το ΙΟΒΕ στο δυσμενές οικονομικό κλίμα καθώς και στο γεγονός ότι δεν έχουν γίνει ακόμα αισθητά τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων που απαιτούν χρόνο ωρίμανσης και σημειώνει πως απαιτείται η υιοθέτηση ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου για την ελληνική οικονομία.

    Στην έκθεση το ΙΟΒΕ τονίζει επίσης ότι παρότι η ανεργία αυξήθηκε οριακά το β' τρίμηνο φέτος σε σχέση με το πρώτο, από το 11,7%, στο 11,8%, εντούτοις η διαφορά της με το ίδιο τρίμηνο του 2009 διευρύνθηκε, φθάνοντας τις 2,9 εκατοστιαίες μονάδες. Η ενίσχυση της ανεργίας οφείλεται πρωτίστως στην επιταχυνόμενη μείωση της απασχόλησης (-2,3% στο β΄τρίμηνο σε σύγκριση με πέρυσι), αλλά και στη συνεχή διεύρυνση του εργατικού δυναμικού, που από τις αρχές του 2010 έχει ξεπεράσει τα πέντε εκατομμύρια άτομα, αυξάνοντας την πιθανότητα δημιουργίας "νέων" ανέργων. Αυτές οι επιβαρυντικές για την αγορά εργασίας τάσεις αναμένεται να διατηρηθούν και στη συνέχεια του 2010, αίροντας ακόμα και εποχικές επιδράσεις που διαχρονικά ευνοούσαν την απασχόληση και οδηγώντας την ανεργία ελαφρά υψηλότερα από το 12% στο σύνολο του έτους, αλλά πάνω από 13,5% το 2011.

    Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα το τελευταίο τρίμηνο (Ιούνιος - Αύγουστος) παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, στις 66 μονάδες, όπως άλλωστε καθ' όλη τη διάρκεια του α' πενταμήνου του 2010. Η επίδοση αυτή είναι σημαντικά κατώτερη του μακροχρόνιου μέσου όρου της περιόδου 2001-2009 (99 μονάδες), αλλά και της αντίστοιχης περυσινής (72 μονάδες).

    Ο Δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης στην Ελλάδα περιορίζεται περαιτέ-ρω το τρίμηνο Ιουνίου - Αυγούστου σε σύγκριση με το διάστημα Μαρτίου - Μαΐ-ου, σημειώνοντας νέο ιστορικά χαμηλό ρεκόρ και διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στις -65 μονάδες (από -62 μονάδες το προηγούμενο τρίμηνο), επίδοση που υ-στερεί κατά 20 σχεδόν μονάδες σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή. Οι μέσοι ευ-ρωπαϊκοί δείκτες για την ίδια περίοδο βρίσκονται και πάλι σημαντικά υψηλότερα, στις -13 και -14 μονάδες αντίστοιχα σε ΕΕ και Ευρωζώνη ενώ οι Έλληνες καταναλωτές παραμένουν και αυτό το τρίμηνο σταθερά οι πιο απαισιόδοξοι στην Ευρώπη.

    Όπως αναφέρεται στην έκθεση, με τα μέτρα που έχουν ληφθεί και τις παρεμβάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα για την αποφυγή της στάσης πληρωμών, που θα είχε ολέθριες επιπτώσεις στην ευημερία των πολιτών της. Παρά τη συνεχιζόμενη δυσπιστία των διεθνών αγορών, ο μηχανισμός στήριξης προσφέρει "παράθυρο ευκαιρίας" προκειμένου: (α) να αποκατασταθούν πλήρως η δημοσιονομική ισορροπία, η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος και οι ομαλές πιστωτικές συνθήκες του ιδιωτικού τομέα, και (β) να τεθεί η οικονομία εκ νέου σε αναπτυξιακή τροχιά και στη διαδικασία πραγματικής σύγκλισης με την υπόλοιπη Ευρωζώνη. Ωστόσο υπάρχουν προβλήματα, κίνδυνοι αλλά και ευκαιρίες, σε βραχυπρόθεσμο όσο και μεσοπρόθεσμο / μακροπρόθεσμο ορίζοντα που πρέπει να συνεκτιμηθούν.

    Oι σημαντικοί κίνδυνοι βραχυπρόθεσμα συνδέονται με τη δημοσιονομική υστέρηση, την έλλειψη ρευστότητας στον ιδιωτικό τομέα και μεσοπρόθεσμα / μακροπρόθεσμα με το γεγονός ότι η Ελλάδα πορεύεται ακόμα με παλαιό αναπτυξιακό πρότυπο, που διέπεται από «φιλοσοφία κρατισμού».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Θηλασμός κατά μολύνσεων

    Ο κατ' αποκλειστικότητα θηλασμός του νηπίου από τη μητέρα του για χρονικό διάστημα ενός εξαμήνου, προφυλάσσει το παιδί από μολύνσεις, σύμφωνα με νέα έρευνα Ελλήνων επιστημόνων, που προβλήθηκε διεθνώς.

    Πέρα από άλλους παράγοντες, όπως η γενικότερη υγεία του νηπίου και ο τακτικός εμβολιασμός του, ο θηλασμός έχει τη δική του προστατευτική λειτουργία, όπως διαπίστωσε η μελέτη, η οποία επισημαίνει ότι είναι η σύσταση του μητρικού γάλακτος που βοηθά τα μικρά παιδιά να αποφεύγουν τις μολύνσεις.

    Η έρευνα, υπό τον καθηγητή Εμμανουήλ Γαλανάκη του Τμήματος Παιδιατρικής του πανεπιστημίου της Κρήτης, που δημοσιεύτηκε στο παιδιατρικό περιοδικό "Archives of Diseases in Childhood", σύμφωνα με το BBC, μελέτησε επί 12 μήνες τις περιπτώσεις σχεδόν 1.000 εμβολιασμένων νηπίων και τις κοινές μολύνσεις που έπαθαν σε αυτό το διάστημα. Περίπου τα δύο τρίτα των μητέρων θήλαζαν τον πρώτο μήνα, αλλά μέσα σε ένα εξάμηνο το ποσοστό αυτό είχε μειωθεί στο 20% περίπου (μία στις πέντε).

    Συνολικά, μόνο 91 νήπια (λιγότερο από το 10%) θηλάστηκαν αποκλειστικά καθ' όλο το πρώτο εξάμηνο. Τα παιδιά αυτά παρουσίασαν σημαντικά λιγότερες μολύνσεις (αναπνευστικές, αυτιών, στόματος κ.α.) κατά το πρώτο έτος της ζωής τους σε σχέση με τα υπόλοιπα, που είτε δεν είχαν γνωρίσει καθόλου θηλασμό, είτε έπιναν ταυτόχρονα γάλα και από μπουκάλι. Επίσης, οι μολύνσεις των νηπίων που είχαν μόνο θηλαστεί, ήταν γενικά λιγότερο σοβαρές.

    Οι ερευνητές βρήκαν ότι η ευεργετική δράση του μητρικού γάλακτος υπάρχει κυρίως όταν υπάρχει αποκλειστικός θηλασμός, ενώ ο συνδυασμός θηλασμού και γάλακτος από μπουκάλι δεν έχει ίδιο προστατευτικό αποτέλεσμα. Οι ειδικοί διεθνώς συστήνουν τα νήπια να θηλάζονται αποκλειστικά κατά το πρώτο εξάμηνο της ζωής τους. Το μητρικό γάλα περιέχει αντισώματα της μητέρας, τα οποία περνάνε στο παιδί, καθώς και άλλους ανοσοποιητικούς και θρεπτικούς παράγοντες.

    Στην ελληνική έρευνα συμμετείχαν επίσης οι ερευνητές Φανή Λαδωμένου, Ιωάννα Μοσχανδρέα, Αντώνης Καφάτος και Γιάννης Τσελέντης από τα τμήματα Παιδιατρικής, Κοινωνικής Ιατρικής και Κλινικής Βακτηριολογίας & Παρασιτολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο.

    Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση: http://adc.bmj.com/content/early/2010/08/24/adc.2009.169912

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 29 September 2010 - 12:30:55 UTC