Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-10-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κινεζική "ψήφος εμπιστοσύνης" στην Ελλάδα
  • [02] ΗΣΑΠ. Αλλαγές στα δρομολόγια
  • [03] Αυτοδιοικητικές εκλογές - Οδηγίες
  • [04] Δίκτυο για την προστασία του παιδιού
  • [05] Ηλεκτρονικά οι μετεγγραφές φοιτητών
  • [06] Η ατζέντα της Παρασκευής 1/10/2010
  • [07] Εξεταστική για την Οικονομία
  • [08] Διάλογος για το ενιαίο μισθολόγιο
  • [09] Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο
  • [10] Μια γλώσσα υπό εξαφάνιση

  • [01] Κινεζική "ψήφος εμπιστοσύνης" στην Ελλάδα

    Ο πρωθυπουργός της Κίνας Ουέν Τζιαμπάο "θα στείλει σαφές μήνυμα στον κόσμο ότι η Κίνα έχει δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και προχωράει σε αποτελεσματικές ενέργειες για την στήριξη της Ελλάδας" δηλώνει ο κινέζος πρεσβευτής στην Ελλάδα, με αφορμή την επίσημη επίσκεψη, από αύριο Σάββατο 2 Οκτωβρίου έως τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου που θα πραγματοποιήσει ο Ουέν Τζιαμπάο στη χώρα μας, κατόπιν προσκλήσεως του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου.

    Ο πρωθυπουργός της Κίνας Ουέν Τζιαμπάο θα δώσει "ψήφο εμπιστοσύνης" στην ελληνική οικονομία και θα προχωρήσει σε αποτελεσματικές ενέργειες για να στηρίξει την ασταθή οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης, μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα.

    Ο κινέζος πρεσβευτής στην Ελλάδα Λούο Λιντσουάν τόνισε στο πρακτορείο ότι η επίσκεψη του Ουέν "θα στείλει και πάλι ένα σαφές μήνυμα στον κόσμο ότι η Κίνα έχει δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και προχωράει σε αποτελεσματικές ενέργειες για την στήριξη της Ελλάδας, του ευρώ και της ΕΕ, ώστε να ξεπεράσουν το συντομότερο δυνατόν την κρίση και να πετύχουν σταθερή ανάκαμψη".

    Η χρονική στιγμή της επίσκεψης αυτής είναι σημαντική. Πρόκειται μια σπουδαία διπλωματική προσπάθεια για την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα, την Κίνα και την Ευρώπη.

    Ο Κινέζος πρωθυπουργός, φτάνει αύριο Σάββατο στην Ελλάδα, όπου θα μείνει μέχρι τη Δευτέρα και στη συνέχεια θα επισκεφτεί την Ιταλία, το Βέλγιο και την Τουρκία.

    Ο πρωθυπουργός της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας θα συνοδεύεται από τους υπουργούς Εθνικής Ανάπτυξης, Εμπορίου, Πολιτισμού, την υφυπουργό Εξωτερικών και τον Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας.

    Την Κυριακή, στη 1 το μεσημέρι, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρος τη Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο οποίος θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Νωρίτερα, στις 9:45 το πρωί, θα μεταβεί στη Βουλή, όπου θα τον υποδεχθεί ο πρόεδρος του Κοινοβυλίου Φίλιππος Πετσάλνικος και στις 10:30 θα μιλήσει στην αίθουσα της Γερουσίας, με θέμα «Ανάγκη να πείσουμε, κοινές (ενωμένες) προσπάθειες για να υπερκεράσουμε τις δυσκολίες».

    Το απόγευμα (16:00), ο Κινέζος πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] ΗΣΑΠ. Αλλαγές στα δρομολόγια

    Νέες αλλαγές στα δρομολόγια του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου θα ισχύσουν από την Κυριακή, 3 Οκτωβρίου, λόγω εργασιών ανακαίνισης της Σιδηροδρομικής Γραμμής.

    Συγκεκριμένα, την Κυριακή θα παραμείνει κλειστό το τμήμα ΑΝΩ ΠΑΤΗΣΙΑ-ΚΗΦΙΣΙΑ. Για το ανωτέρω τμήμα το επιβατικό κοινό θα εξυπηρετείται με την λεωφορειακή γραμμή Χ21.

    Τη Δευτέρα 4 & την Τρίτη 5 Οκτωβρίου θα παραμείνει κλειστό το τμήμα ΑΝΩ ΠΑΤΗΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΗ, για το οποίο η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού θα γίνεται με τη λεωφορειακή γραμμή Χ15.

    Από την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου θα λειτουργούν κανονικά οι αποβάθρες (ΑΝΟΔΟΥ - ΚΑΘΟΔΟΥ) των σταθμών ΠΕΡΙΣΣΟΥ & ΠΕΥΚΑΚΙΩΝ.

    Τέλος, υπενθυμίζεται ότι συνεχίζει να παραμένει κλειστό το τμήμα ΑΤΤΙΚΗ - ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ και το κοινό εξυπηρετείται με τις γραμμές του ΜΕΤΡΟ 2 & 3.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Αυτοδιοικητικές εκλογές - Οδηγίες

    Τον τρόπο με τον οποίο θα διεξαχθεί η διαδικασία ψηφοφορίας στις διπλές εκλογές, περιφερειακές και δημοτικές, του Νοεμβρίου, αλλά και πώς θα γίνει στη συνέχεια η καταμέτρηση των ψήφων από τις εφορευτικές επιτροπές, καθορίζει με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.

    Όπως αναφέρεται στην απόφαση, για την ψηφοφορία, καθορίζεται ότι κατά την προσέλευση των εκλογέων στο εκλογικό τμήμα για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος προηγείται η ψηφοφορία για την εκλογή δημοτικών αρχών και ακολουθεί η ψηφοφορία για την εκλογή περιφερειακών αρχών.

    Όσον αφορά στη διαδικασία της εξαγωγής των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας από τις εφορευτικές επιτροπές, η απόφαση σημειώνει τα εξής:

    Οι εφορευτικές επιτροπές των μονών (1ο, 3ο, 5ο κ.λ.π.) εκλογικών τμημάτων, όλων των δήμων, θα μεταδίδουν πρώτα τα αποτελέσματα για την ανάδειξη των περιφερειακών αρχών, ενώ αντιθέτως οι εφορευτικές επιτροπές των ζυγών (2ο, 4ο, 6ο κ.λ.π) εκλογικών τμημάτων, θα μεταδίδουν πρώτα τα αποτελέσματα για την ανάδειξη των δημοτικών αρχών. Επομένως, στα μονά εκλογικά τμήματα όλων των δήμων, θα ανοιχτεί πρώτα η κάλπη που περιέχει τα ψηφοδέλτια για την ανάδειξη περιφερειακών αρχών, ενώ η άλλη κάλπη, με τα ψηφοδέλτια για την ανάδειξη των δημοτικών αρχών θα παραμείνει σφραγισμένη, με ευθύνη της εφορευτικής επιτροπής, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία διαλογής, καταμέτρησης και ανακοίνωσης στο νομάρχη των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας υπέρ των συνδυασμών για τις περιφερειακές αρχές. Τα ακριβώς αντίθετα ισχύουν για τα ζυγά εκλογικά τμήματα των Δήμων.

    Οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις θα μεταδίδουν προς το υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης τα αποτελέσματα μόνο υπέρ των συνδυασμών για όλα τα εκλογικά τμήματα της περιφέρειάς τους για τις εκλογές τόσο των περιφερειακών όσο και των δημοτικών αρχών κατά τη σειρά που προαναφέρθηκε.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Δίκτυο για την προστασία του παιδιού

    Με το σύνθημα «Έλα μαζί μας. Όλοι μαζί μπορούμε να προσφέρουμε περισσότερα», το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ξεκινά -σύμφωνα με ανακοίνωσή του- από σήμερα, 1η Οκτωβρίου, την προσπάθειά του να οργανώσει Δίκτυο για την προστασία του παιδιού.

    Πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή έχει το Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Θυματοποίησης και της Εγκληματικότητας των Ανηλίκων (ΚΕΣΑΘΕΑ), αποστολή του οποίου είναι η δημιουργία του Δικτύου για την προστασία των παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο, κυρίως μέσω της συγκρότησης ή της ανασυγκρότησης των Εταιριών Προστασίας Ανηλίκων και της παρακολούθησης του έργου τους.

    Παράλληλα, με τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σποτ, τα οποία θα αρχίσουν να μεταδίδονται από σήμερα, Παρασκευή 1η Οκτωβρίου, θα καλούνται υπηρεσίες του Δημοσίου, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ιδιωτικοί φορείς, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που ασχολούνται με τους ανήλικους παραβάτες και τους ανήλικους σε κίνδυνο, σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων ή ομάδες νέων να συμμετέχουν στις ιδρυτικές συνεδριάσεις του Δικτύου σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας.

    Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να επικοινωνήσουν με τους ανθρώπους του ΚΕΣΑΘΕΑ στα τηλέφωνα 2310-379171, 364,378 ή να στείλουν μήνυμα με μια απλή δήλωση συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση kesathea@justice.gr.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χάρης Καστανίδης, κατά τη διάρκεια της πρώτης σύσκεψης του ΚΕΣΑΘΕΑ που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη υπογράμμισε ότι «οι επιστήμονες οι οποίοι συμμετέχουν στην προσπάθεια για τη διαμόρφωση του Δικτύου προστασίας των παιδιών είναι άξιοι άνθρωποι των γραμμάτων, των τεχνών και της επικοινωνίας και έχουν επιφορτιστεί με το έργο, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, να σχεδιάσουν και να συντονίσουν την κοινή εθνική προσπάθεια».

    Ακόμη, ο Καστανίδης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το ΚΕΣΑΘΕΑ θα εισηγείται μέτρα για την αντιμετώπιση της θυματοποίησης και της εγκληματικότητας των ανηλίκων, θα διαμορφώνει και θα συντονίζει μηχανισμούς ανίχνευσης της κακοποίησης των παιδιών, θα οργανώνει τον εθελοντισμό στη στήριξη των ανηλίκων και θα τηρεί στατιστικά στοιχεία.

    Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα επίσημη καταγραφή και στατιστικά στοιχεία για την παιδική κακοποίηση στην Ελλάδα δεν υπάρχουν, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Όμως, το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού (ΙΥΠ) εκτιμά ότι για κάθε 10.000 γεννήσεις το χρόνο κακοποιείται το 1% με 2% των παιδιών. Δηλαδή, αναμένονται 1.000 με 2.000 νέα περιστατικά κακοποίησης σε παιδιά ηλικίας 0 έως 3 ετών.

    Επίσης, εκτιμάται ότι κάθε χρόνο 5.000 με 10.000 παιδιά προσχολικής ηλικίας πέφτουν θύματα κάποιας μορφής κακοποίησης από την οικογένειά τους ή τους συγγενείς τους.

    Τέλος, η UNICEF το 2006 υπολόγισε ότι κάθε χρόνο 45.000 παιδιά στην Ελλάδα πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Ηλεκτρονικά οι μετεγγραφές φοιτητών

    Την εγκύκλιο για τις μετεγγραφές των φοιτητών και σπουδαστών, έστειλε στα Ιδρύματα η υπουργός Παιδείας. Φέτος, για πρώτη φορά οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων θα γίνουν ηλεκτρονικά και μέσα σε δέκα ημέρες, όλες οι άλλοτε χρονοβόρες διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί.

    Ως γνωστόν δεν υπάρχουν σημαντικές αλλαγές, αφού διατηρούνται οι ευεργετικές διατάξεις για τρίτεκνους ενώ επιτρέπονται οι μετεγγραφές σε περίπτωση αδελφών που φοιτητών σε δύο διαφορετικά ιδρύματα της περιφέρειας, να μετεγγραφούν στο ένα από τα δύο εφόσον υπάρχουν αντίστοιχα με τις σπουδές τους τμήματα.

    Για περισσότερες πληροφορίες πάντως, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μπαίνουν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας, www.minedu.gov.gr

    Παράλληλα τίθεται σε πιλοτική εφαρμογή από σήμερα 30/09/2010 και έως τις 05/10/2010, η Ηλεκτρονική Υπηρεσία Υποβολής Αιτήσεων Εισαγωγής σε Φοιτητικές Εστίες, που λειτουργούν με ευθύνη του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας (ΕΙΝ). Οι πρωτοετείς φοιτητές μπορούν να συμπληρώνουν την αίτηση τους ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας του ΕΙΝ, κάνοντας χρήση του Κωδικού Πανελλαδικών Εξετάσεων.

    Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη μόνο στους πρωτοετείς και όχι σε φοιτητές από το εξωτερικό, ομογενείς ή παλαιοτέρων ετών. Στόχος είναι από την επόμενη ακαδημαϊκή xρονιά η όλη διαδικασία να γίνεται εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά.

    Σκοπός είναι η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και η καλύτερη εξυπηρέτηση των επιτυχόντων, όπως τόνισε και η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, στην πρόσφατη επίσκεψή της στο Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας.

    Η υπηρεσία ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων εισαγωγής στις φοιτητικές εστίες είναι διαθέσιμη στην διεύθυνση: http://esties.ein.gr

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Η ατζέντα της Παρασκευής 1/10/2010

  • Επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Καρόλου Παπούλια στην Κύπρο

  • Διήμερη περιοδεία του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά στους νομούς Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας και Κοζάνης

    11:00: Συνάντηση με το Νομάρχη Γρεβενών στη Νομαρχία Γρεβενών.

    11:30: Συνάντηση με το Δήμαρχο Γρεβενών στο Δημαρχείο Γρεβενών.

    12:00: Σύσκεψη στο Επιμελητήριο των Γρεβενών με Παραγωγικούς Φορείς.

    18:00: Συνάντηση με το Νομάρχη Καστοριάς στη Νομαρχία Καστοριάς.

    18:30: Συνάντηση με το Δήμαρχο της Καστοριάς στο Δημαρχείο Καστοριάς.

    19:30: Ομιλία του Προέδρου της Ν.Δ. στο Ξενοδοχείο "ΔΕΔΗΣ".

  • Συνεδριάζει επί διήμερο το προεδρείο του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ). Τη δεύτερη μέρα θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Δημήτρης Δόλλης. Θεσσαλονίκη/Γραφεία ΣΑΕ

  • Στο πλαίσιο των "Δημητρίων", αρχίζει το 4ο φεστιβάλ ταινιών μηκρού μήκους, "Thess International Short Film Festival". Στο φεστιβάλ θα παρουσιαστούν 150 ταινίες μικρού μήκους απ' όλον τον κόσμο. Θεσσαλονίκη/Κινηματοθέατρο «Αλέξανδρος»

    10:00:00 Παρουσίαση του ψηφοδελτίου του υποψηφίου για την Περιφέρεια Αττικής Γιάννη Δημαρά. Αθήνα/ΕΣΗΕΑ

    10:00:00 Το 13ο Σύστημα Προσκόπων διοργανώνει τριήμερες εκδηλώσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας των Ζώων και τα 100 χρόνια του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων .Θεσσαλονίκη/Χαριλάου - Πάρκο Ν. Ελβετίας

    11:00:00 Συνέντευξη Τύπου ΠΣΕ, ΣΕΒΕ και ΣΕΚ για το θέμα των μεταφορών. Θα μιλήσουν η Χριστίνα Σακελλαρίδη πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), ο Δημ. Λακασάς πρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) και ο Αλ. Καλαμπόκης πρόεδρος του ΣΕΚ. Αθήνα/ξενοδοχείο King George

    11:00:00 Ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, θα παρουσιάσει τους υποψήφιους του συνδυασμού "Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη", για τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου. Θεσσαλονίκη/υνεδριακό κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς (Κατούνη 12-14)

    11:30:00 Ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Σπύρος Κουβέλης θα συναντηθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ουρουγουάης, κ. Roberto Conde (Αθήνα, Ζαλοκώστα 10). Αντικείμενο της συνάντησης θα αποτελέσουν οι διμερείς οικονομικές, εμπορικές και πολιτιστικές σχέσεις. Στη συνέχεια θα υπογραφούν διμερείς συμφωνίες για την οικονομική και τουριστική συνεργασία των δύο χωρών (12:45, Ακαδημίας 1, 7ος όροφος). Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας παρατιθέμενο από τον κ. Κουβέλη προς τιμήν του κ. Conde.

    12:00:00 Διάλεξη του Αμερικανού ακαδημαϊκού του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια των ΗΠΑ W.M. Hanemann, με θέμα "The Climate Change: A U.S. Perspective". Θεσσαλονίκη/συνεδριακό κέντρο του ΕΚΕΤΑ - αίθουσα "Βεργίνα" (6ο χλμ Χαριλάου-Θέρμης)

    12:30:00 Συνάντηση προέδρου ΟΛΠ Γ. Ανωμερίτη με κάπταιν Γουέι Τζιανφού (Cosco). Πειραιάς/ΟΛΠ

    13:00:00 Συνέντευξη Τύπου της περιφερειακής παράταξης "Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα - Μπορούμε να τους σταματήσουμε", που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με επικεφαλής υποψήφιο περιφερειάρχη τον Τάσο Κουράκη. Στη συνέντευξη θα παρουσιαστούν οι υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες της Κεντρικής Μακεδονίας και οι κεντρικοί άξονες της πολιτικής της. Θεσσαλονίκη/γραφεία ΣΥΡΙΖΑ (Σβώλου 15-1ος όροφος)

    14:00:00 Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης, θα βρίσκεται στα Ιωάννινα, όπου θα παραχωρήσει Συνέντευξη Τύπου, στο ξενοδοχείο "Du Lac".

    17:00:00 Συνέδριο για το μεταπολεμικό θέατρο. Το τμήμα θεάτρου του ΑΠΘ, διοργανώνει συνέδριο με θέμα "Συνέχειες και ρήξεις στο μεταπολεμικό θέατρο". Θεσσαλονίκη/νέο αμφιθέατρο του Βυζαντινού Μουσείου.

    18:00:00 Συνάντηση της ΟΤΟΕ με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνη, με αντικείμενο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος στην Επικουρική Ασφάλιση μετά την ίδρυση του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (Ε.Τ.Α.Τ.) από την προηγούμενη κυβέρνηση. Αθήνα/Σταδίου 29

    19:00:00 Εκδήλωση επ' ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Μετάφρασης διοργανώνει η Πανελλήνια Ένωση Μεταφραστών εκδήλωση. Θεσσαλονίκη/αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Goethe (Βασ. Όλγας 66)

    Κοινοβουλευτικό έργο. Αθήνα/Μέγαρο Βουλής

    10:00 (ολομέλεια) Επίκαιρες επερωτήσεις

    -14 βουλευτών του ΛΑΟΣ σχετικά με την πολιτική της Κυβέρνησης στον τομέα της ανάπτυξης.

    -9 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την Οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης στα χαμηλά και μεσαία κοινωνικά στρώματα.

    10:00 (151) ΕΠΙΤΡΟΠΗ "ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΤΕΛΕΣΗ ΑΔΙΚΗΜΑΤΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ": Εξέταση του κ. Ευάγγελου Μπασιάκου, πρώην Υπουργού και του Βουλευτή Αλέξανδρου Κοντού, πρώην Υπουργού.

    ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

  • Μπάσκετ-Ευρωλίγκα (Β΄ Προκριματικός Γύρος, Β΄ Αγώνες)

    10:00:00 Μπάσκετ-Μουντομπάσκετ Γυναικών 2010 (Αγώνες κατάταξης 9-12): Ελλάδα-Ιαπωνία

    19:00:00 Χάντμπολ-Τσάλεντζ Καπ ανδρών (Β΄ γύρος, 3ος όμιλος, 1η ημέρα): Βριλήσσια-Γκρέιτ Ντέιν

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] Εξεταστική για την Οικονομία

    Σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Οικονομία, έως το τέλος του έτους, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με πολιτικούς συντάκτες, στην οποία, όπως είπε, θα αξιολογηθεί και η συμμετοχή των διεθνών οίκων στη δημιουργία του ελληνικού προβλήματος.

    Σε ερώτηση αν η έρευνα θα περιλάβει και την περίοδο του 2001, όταν Γκόλντμαν Σαξ συμμετείχε στη διαμόρφωση των στοιχείων που είχαν υποβληθεί ενόψει της ένταξής μας στην ΟΝΕ, ο Γ. Παπανδρέου, απάντησε ότι η διερεύνηση θα φθάσει και μέχρι εκείνη την περίοδο, αλλά άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να φθάσει μέχρι το 1981. Οπως είπε χαρακτηριστικά δεν θα γράψουμε βιβλίο ιστορίας.

    Ο Αντώνης Σαμαράς, αναφερόμενος στο θέμα της Εξεταστικής, απάντησε πως δεν έχει αντίρρηση, ζήτησε όμως η έρευνα να ξεκινήσει από το 1981.

    Ο Γ. Παπανδρέου, χαρακτήρισε τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης προσωρινά και ανάφερε ότι τώρα είναι η ώρα της ανάπτυξης και των μεγάλων αλλαγών. Επεσήμανε δε ότι έχουμε καλή πορεία, που αναγνωρίζεται διεθνώς και ότι η χώρα ανακτά την αξιοπιστία της.

    Σημείωσε ότι παρά τις διαμαρτυρίες και τον πόνο, αναδύεται μια διαφορετική Ελλάδα και υπογράμμισε ότι ξέρουμε πως τα μέτρα ήταν προσωρινής χρήσης για να αντιμετωπίσουμε την κρίση και τώρα περνάμε στην προώθηση της ανάπτυξης και στις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές.

    Ερωτηθείς αν τίθεται θέμα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι δεν μπαίνει σε τέτοια συζήτηση. Αναφορικά με τη θέση που εξέφρασε ο αρχηγός της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς περί μηδενισμού του ελλείμματος μέσα στο 2011, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε μεταξύ άλλων: "Ας μας έδινε τη φόρμουλά του και ας κατέθετε τις προτάσεις του πριν από έξι μήνες, να λύναμε τα προβλήματά μας".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού θα γίνει μητροπολιτικό πάρκο και διέψευσε κατηγορηματικά ότι το Κατάρ ζήτησε τη δημιουργία καζίνο.

    Αναφορικά με την υπόθεση του Βατοπεδίου, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Επιτροπή της Βουλής έχει αποδείξει την τεράστια ζημία που έχει υποστεί το δημόσιο και υπογράμμισε ότι η ΝΔ και ο τέως πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής φάσκουν και αντιφάσκουν.

    Ερωτηθείς αν θα πάει ο κ. Κ. Σημίτης στην Εξεταστική για τη Siemens, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν θέλει να μπει στη θέση της Εξεταστικής και επεσήμανε ότι "έχουμε πει όλα στο φως".

    Ο πρωθυπουργός έδωσε δίκιο σε όσους αντιδρούν με την περαίωση σημειώνοντας πως "για εμάς είναι η τελευταία φορά, το νέο φορολογικό σύστημα βάζει τέλος", ενώ απέδωσε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων των μεταφορέων σε συντεχνιακά συμφέροντα.

    Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με το ρόλο των συμβούλων του, κ.κ. Λουκά Παπαδήμου και κ. Τομάζο Σκιόπα, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι είναι "άνθρωποι με τις σκέψεις τους" και πρόσθεσε ότι "το ότι είναι σύμβουλοι δεν σημαίνει ότι αποφασίζουν".

  • **Ο Γ. Παπανδρέου έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα προβλήματα του Τύπου και ανέφερε μεταξύ άλλων ότι θα μπορούσε να υπάρξει θεσμικός διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης.

    Απολογισμός έργου

    «Κάναμε σε ένα χρόνο, όσα δεν έγιναν χρόνια ολόκληρα» είναι ο τίτλος του κειμένου που έδωσε στην δημοσιότητα η κυβέρνηση και στο οποίο αποτυπώνεται το κυβερνητικό έργο, ένα χρόνο μετά τις εθνικές εκλογές του 2009, ενώ στην εισαγωγή του κειμένου, υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, η αποστροφή του πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου στην ΔΕΘ στις 12 Σεπτεμβρίου ε.ε. ότι «το μεγάλο έργο της αναμόρφωσης της Ελλάδας έχει ήδη ξεκινήσει. Η επανάσταση του αυτονόητου έχει αρχίσει».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [08] Διάλογος για το ενιαίο μισθολόγιο

    Συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση και τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου είχε χθες το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ προκειμένου να διαμορφωθεί το πλαίσιο διαλόγου για το νέο μισθολόγιο των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα.

    Αμέσως μετά τη συνάντηση, εκφράστηκε από πλευράς των κυβερνητικών παραγόντων η πεποίθηση ότι η κυβέρνηση προσβλέπει σε έναν εποικοδομητικό διάλογο για τη διαμόρφωση του ενιαίου μισθολογίου, ενώ η ΑΔΕΔΥ εκφράζει τις επιφυλάξεις για τα σχέδια της κυβέρνησης διαπιστώνοντας πάγωμα των μισθών στο δημόσιο για την προσεχή τριετία και δραστική περικοπή των επιδομάτων.

    Όπως επισημαίνει η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, η μισθολογική δαπάνη αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος, περίπου 32%, των πρωτογενών δαπανών του Κρατικού Προϋπολογισμού. Από το 2001 οι δαπάνες για μισθούς έχουν αυξηθεί κατά περίπου 80%.

    Χαρακτηριστικά το 2001 το σύνολο των μισθολογικών παροχών μόνο για την Κεντρική Κυβέρνηση - δηλαδή χωρίς τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και τους ΟΤΑ - ήταν 10.077 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το 2009 έφθασε τα 18.001. Η ίδια κατηγορία μισθολογικών δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2001 ήταν 6,9%, ενώ το 2009 έφθασε το 7,6% του ΑΕΠ.

    Θα πρέπει δε να σημειωθεί ότι όσον αφορά τη διαχρονική σύγκριση του μισθολογικού κόστους, υπάρχει μεγάλη διάσταση στο μέσο ύψος των αμοιβών μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Το 2008, ο μέσος μισθός στο δημόσιο τομέα ήταν σχεδόν 40% υψηλότερος από τον μέσο μισθό στον ιδιωτικό τομέα.

    Επιπλέον, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η Ελλάδα παρουσίασε την μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στους ονομαστικούς μισθούς στο δημόσιο τομέα σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ την περίοδο 1999-2009 η αμοιβή ανά εργαζόμενο στο δημόσιο τομέα αυξήθηκε κατά 117%.

    Από όλα τα παραπάνω, όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, προκύπτει σαφώς ότι πρέπει να υπάρξει ένα δικαιότερο σύστημα μισθοδοσίας των υπαλλήλων του Δημοσίου, μέσα από ένα νέο σύστημα αμοιβών.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [09] Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο

    Άνεργοι, χαμηλόμισθοι, ΑΜΕΑ και πολύτεκνοι μπορούν από σήμερα να υποβάλουν αιτήσεις για υπαγωγή στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας που είναι 10 - 20 % φθηνότερο από το ισχύον οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ.

    Εξάλλου, εντός των ημερών αναμένεται να λήξει η εκκρεμότητα που αφορά την αναδιάρθρωση των τιμολογίων της ΔΕΗ, με την υποβολή της σχετικής εισήγησης από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

    Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής υπενθυμίζει με σημερινή ανακοίνωση ότι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο μπορούν να ενταχθούν:

    -Όσοι έχουν οικογενειακό εισόδημα μικρότερο του ατομικού αφορολόγητου ορίου μισθωτών - συνταξιούχων και όσοι είναι γονείς τριών τέκνων και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημά τους είναι μικρότερο από το ατομικό αφορολόγητο όριο της κατηγορίας αυτής. Το κοινωνικό τιμολόγιο που λαμβάνουν αντιστοιχεί σε έκπτωση 10% επί του σημερινού οικιακού τιμολογίου.

    - Άνεργοι (για διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών, την 30η Νοεμβρίου του προηγούμενου έτους) με οικογενειακό εισόδημα μικρότερο του ατομικού αφορολόγητου ορίου μισθωτών - συνταξιούχων που δεν συμπεριλαμβάνει το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες του ανέργου. Η έκπτωση για αυτήν την κατηγορία είναι 20 %.

    -Άτομα με αναπηρία πάνω από 67% ή τους βαρύνουν προστατευόμενα μέλη με αναπηρία πάνω από 67%, με οικογενειακό εισόδημα μικρότερο του ατομικού αφορολόγητου ορίου. Και σε αυτή την περίπτωση η έκπτωση είναι 20% επί του οικιακού τιμολογίου.

    Το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο εφαρμόζεται αποκλειστικά για την κατανάλωση της κύριας κατοικίας. Η ένταξη σε αυτό γίνεται για ένα ημερολογιακό έτος.

    Η υποβολή της αίτησης γίνεται είτε από την ιστοσελίδα της ΔΕΗ (www.dei.gr), είτε τηλεφωνικά στο 210 9298000. Από 18/10/2010 η αίτηση μπορεί να υποβληθεί και στα ΚΕΠ.

    Τα απαραίτητα δικαιολογητικά είναι:

    Για υποβολή στην ιστοσελίδα ή τηλεφωνικά

    - Λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος (απαιτείται η δεύτερη σελίδα που αφορά τα δημοτικά τέλη κλπ) με ημερομηνία έκδοσης οπωσδήποτε μεταγενέστερη της 27/9/2010.

    - ΑΦΜ του αιτούντος και του/της συζύγου.

    - Αριθμός αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου.

    Για υποβολή στα ΚΕΠ

    Τα παραπάνω και επιπλέον:

    - Ταυτότητα δικαιούχου ή, αν υποβληθεί η αίτηση από τρίτο πρόσωπο, ταυτότητα του τρίτου και εξουσιοδότηση ή υπεύθυνη δήλωση ότι εκπροσωπεί τον δικαιούχο.

    Περισσότερες πληροφορίες για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο μπορείτε να λάβετε:

    - Στο τηλεφωνικό κέντρο 210 - 9797400 του ΥΠΕΚΑ

    - Στο τηλεφωνικό κέντρο 210 - 9298000 της ΔΕΗ.

    - Στα καταστήματα των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας

    - Στα ΚΕΠ μετά τις 18/10/2010

    - Στην ιστοσελίδα http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=575 του ΥΠΕΚΑ

    - Στην ιστοσελίδα www.dei.gr της ΔΕΗ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [10] Μια γλώσσα υπό εξαφάνιση

    Στο χωριό Νέα Τραπεζούντα Πιερίας, οι μόλις 700 κάτοικοι έχουν έναν πολύ ιδιαίτερο κώδικα επικοινωνίας, για να εκφράσουν τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις χαρές και τις λύπες τους.

    Κι αυτό, επειδή στην πλειοψηφία τους οι κάτοικοι του συγκεκριμένου χωριού, πρόσφυγες ή απόγονοι προσφύγων, από την περιοχή του Όφεως της ανατολικής Τουρκίας, μιλούν την οφίτικη ποντιακή διάλεκτο, την οποία μεταφέρουν και από γενιά σε γενιά.

    Το 1926, μια ομάδα Οφιτών προσφύγων εγκαταστάθηκε στην Πιερία και αγόρασε έκταση επτά χιλιάδων στρεμμάτων, με στόχο να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερους συμπατριώτες.

    Δύο χρόνια αργότερα, οι κάτοικοι ίδρυσαν το χωριό Κάτω Άι Γιάννης Όφις, μετονομάζοντάς το στη συνέχεια σε Νέα Τραπεζούντα.

    Οι πρόσφυγες αυτοί κρατούσαν στις «αποσκευές» τους τις παραδόσεις τους, αλλά και τη γλώσσα τους, την οφίτικη διάλεκτο. Πρόκειται για υποδιάλεκτο της ποντιακής γλώσσας, που αποτέλεσε τον κοινό κώδικα επικοινωνίας των κατοίκων της περιοχής του Όφεως (Οφίτες), ανεξάρτητα από το θρήσκευμά τους (στην πλειοψηφία τους ήταν μουσουλμάνοι και μόνο 1.200 χριστιανοί).

    Σήμερα, η διάλεκτος αυτή συναντάται ακόμα σε περίπου 30 χωριά των επαρχιών Οφ και Τσαϊκαρά της Τουρκίας (ρωμαίικα οφίτικα), ενώ στην Ελλάδα απαντάται στο χωριό Νέα Τραπεζούντα και σποραδικά σε άλλες περιοχές, όπου εγκαταστάθηκαν οι Πόντιοι πρόσφυγες (Παρανέστι Δράμας, Παντοκερασιά Κιλκίς και Φιλώτα Κοζάνης). Επίσης, μιλιέται από Έλληνες μετανάστες, στην Κύπρο και τη Γερμανία.

    Σε γλωσσική καταγραφή της οφίτικης ποντιακής διαλέκτου προχώρησαν δύο γλωσσολόγοι, η επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ, Ανθή Ρεβυθιάδου, και ο λέκτορας του Τμήματος Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Βασίλειος Σπυρόπουλος.

    Οι δύο ερευνητές παρατήρησαν ότι, η οφίτικη ποντιακή διατηρεί αρχαϊκά στοιχεία, τα οποία πιθανότατα παραπέμπουν σε δομές, που χαρακτήριζαν τη μικρασιατική κοινή, προγενέστερη γλωσσική ομάδα της μικρασιατικής ελληνικής. Επίσης, έχει επιρροές από την τουρκική γλώσσα, από το 15ο αιώνα, οπότε έρχονται σε άμεση επαφή.

    Από τυπολογικής πλευράς, η διάλεκτος πλησιάζει στο ιδίωμα των Σουρμένων, ενώ διαφοροποιείται αρκετά από τα υπόλοιπα ποντιακά ιδιώματα ως προς το σύνολο των φωνητικών, μορφοσυντακτικών και λεξιλογικών χαρακτηριστικών της. Η κυριότερη διαφορά της με την κοινή νεοελληνική και την κοινή ποντιακή είναι ότι, η οφίτικη έχει διατηρήσει έναν τύπο απαρεμφάτου (που σήμερα σχεδόν έχει εκλείψει).

    Ωστόσο, οι ερευνητές κατέγραψαν ότι, σήμερα, η οφίτικη διάλεκτος χάνει κάποια από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, εξαιτίας της στενής επαφής της με την κοινή νεοελληνική και με την κοινή ποντιακή.

    Επίσης, διαπίστωσαν ότι, πλέον, μόνο οι κάτοικοι ηλικίας 75 ετών και άνω έχουν την οφίτικη ποντιακή ως κυρίαρχη γλώσσα τους. Οι κάτοικοι ηλικίας 50-75 ετών χρησιμοποιούν την κοινή νεοελληνική γλώσσα ως βασική γλώσσα επικοινωνίας, ενώ την οφίτικη και την κοινή ποντιακή διάλεκτο μόνο σε συγκεκριμένες συνθήκες. Αντίθετα, η ηλικιακή ομάδα 35-50 ετών χρησιμοποιεί μόνο περιστασιακά μια μορφή κοινής ποντιακής, με πολλές προσμίξεις με την κοινή νεοελληνική. Τέλος, τα άτομα ηλικίας 20-35 ετών έχουν μόνο παθητική γνώση της οφίτικης και της κοινής ποντιακής και χρησιμοποιούν την οφίτικη μόνο στα τραγούδια.

    Η οφίτικη διάλεκτος διασώζεται, ωστόσο, στα οφίτικα τραγούδια, που αγαπούν να τραγουδούν οι κάτοικοι της Νέας Τραπεζούντας. Μάλιστα, ο κ. Μεγαλόπουλος περιγράφει γλαφυρά τα χαρακτηριστικά γλέντια των κατοίκων, στα οποία παρευρίσκονται όλες οι γενιές της οικογένειας, από τον γεροντότερο μέχρι το νεότερο.

    «Μαζευόμαστε γύρω από ένα τραπέζι και με τη βοήθεια μόνο της λύρας, χωρίς μικρόφωνα και μεγάφωνα, τραγουδάμε για πολλές ώρες πρώτα τη λύπη και τον πόνο, στη συνέχεια τον έρωτα και την αγάπη και τέλος, αφού εκτονώσουμε όλο το πάθος, τα εύθυμα και χορευτικά τραγούδια», εξηγεί.

    Καθοριστικό ρόλο στη διάσωση των παραδόσεων διαδραματίζουν, εξάλλου, οι παροιμίες τους, αλλά και οι ιδιαίτεροι χοροί τους, Σαμψών και Τολμέ Ιντολμέ.

    Στη διατήρηση των παραδόσεων πρωτοστατεί ο Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος «Αλέξανδρος Υψηλάντης», που το 1984 βραβεύτηκε και από την Ακαδημία Αθηνών για την προσφορά του.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 1 October 2010 - 10:30:42 UTC