Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-10-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διάλογος για το μισθολόγιο
  • [02] Αντιοξειδωτικά για καλή υγεία
  • [03] Κακόγουστα ανέκδοτα

  • [01] Διάλογος για το μισθολόγιο

    Αύριο, η ΑΔΕΔΥ θα παρουσιάσει τις θέσεις της για το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Η ΑΔΕΔΥ έχει εξαγγείλει 24ωρη απεργία για την Πέμπτη, ημέρα που αναμένεται να συζητηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή κατά των μέτρων του μνημονίου.

    Στο μεταξύ συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση και τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου είχε την περασμένη Πέμπτη το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ προκειμένου να διαμορφωθεί το πλαίσιο διαλόγου για το νέο μισθολόγιο των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα.

    Αμέσως μετά τη συνάντηση, εκφράστηκε από πλευράς των κυβερνητικών παραγόντων η πεποίθηση ότι η κυβέρνηση προσβλέπει σε έναν εποικοδομητικό διάλογο για τη διαμόρφωση του ενιαίου μισθολογίου, ενώ η ΑΔΕΔΥ με ανακοίνωσή της ζητά διαπραγμάτευση για την άμεση υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και «δεν αποδέχεται μια διαδικασία διαβούλευσης και "διαλόγου", που δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση για μονομερείς αποφάσεις».

    Ειδικότερα, η ΑΔΕΔΥ επεσημαίνει τα ακόλουθα:

    - Το νέο μισθολόγιο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως "όχημα" παγίωσης και διεύρυνσης της λιτότητας, με δεδομένο ότι οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων έχουν ήδη μειωθεί πάνω από 25%, εξαιτίας των πρόσφατων περικοπών στο πλαίσιο της εφαρμογής του μνημονίου.

    - Η ΑΔΕΔΥ αγωνίζεται για ένα νέο ενιαίο και δίκαιο μισθολόγιο, που θα ενσωματώνει όλα τα επιδόματα στο βασικό μισθό, θα αναβαθμίζει τις αποδοχές των εργαζομένων στο δημόσιο και θα διαμορφώνει μια νέα βάση εκκίνησης στους εισαγωγικούς μισθούς, τέτοια που να εμπεριέχει το πάγιο αίτημα της ενσωμάτωσης των επιδομάτων.

    Από την πλευρά της, η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών επισημαίνει -σε ανακοίνωσή της- ότι μισθολογική δαπάνη αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος (περίπου 32%) των πρωτογενών δαπανών του Κρατικού Προϋπολογισμού και σημειώνει ότι υπάρχει μεγάλη διάσταση στο μέσο ύψος των αμοιβών μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Το 2008, ο μέσος μισθός στο δημόσιο τομέα ήταν σχεδόν 40% υψηλότερος από τον μέσο μισθό στον ιδιωτικό τομέα.

    Επιπλέον, αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, η Ελλάδα παρουσίασε την μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στους ονομαστικούς μισθούς στο δημόσιο τομέα σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ την περίοδο 1999-2009 η αμοιβή ανά εργαζόμενο στο δημόσιο τομέα αυξήθηκε κατά 117%.

    Από όλα τα παραπάνω, προσθέτει η ανακοίνωση, προκύπτει σαφώς ότι πρέπει να υπάρξει ένα δικαιότερο σύστημα μισθοδοσίας των υπαλλήλων του Δημοσίου, μέσα από ένα νέο σύστημα αμοιβών.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Αντιοξειδωτικά για καλή υγεία

    Τα αντιοξειδωτικά προάγουν την καλή υγεία και την ευεξία. Επιστημονικές μελέτες που έγιναν τα τελευταία χρόνια έχουν επιβεβαιώσει τη θεραπευτική επίδραση των αντιοξειδωτικών, αλλά και για τη συμβολή τους στην πρόληψη νοσημάτων. «Αν και η συμβολή των αντιοξειδωτικών στην πρόληψη των νοσημάτων είναι επιστημονικά αποδεδειγμένη, η συσχέτισή τους με τις δίαιτες για την απώλεια βάρους δεν έχει επιστημονική βάση» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κλινική διαιτολόγος -διατροφολόγος μέλος της επιστημονικής ομάδας «Διατροφή», Γιώτα Καρακασίδου.

    «Μία ισορροπημένη και ποιοτικά σωστή διατροφή πιστεύουμε ότι καλύπτει τις ανάγκες του οργανισμού σε αντιοξειδωτικά. Ωστόσο στη σημερινή εποχή είναι κάπως παρακινδυνευμένο να πούμε ότι βασιζόμαστε μόνο σε αυτή, γιατί ούτε τις ανάγκες του κάθε οργανισμού για αντιοξειδωτικά ξέρουμε, ούτε και μπορούμε να πούμε με σιγουριά αν η τροφή μας είναι αυτό που βλέπουμε στο πιάτο μας» εξηγεί η κ. Καρακασίδου.

    Τα τελευταία χρόνια οι μελέτες που πραγματοποιούνται στον τομέα των αντιοξειδωτικών έχουν να επιδείξουν σημαντικά αποτελέσματα στη θεραπευτική αλλά πολύ περισσότερο στην πρόληψη» προσθέτει η κ Καρακασίδου. Οι ουσίες που έχουν αντιοξειδωτική δράση υπάρχουν κατά κύριο λόγο στα φρούτα και τα λαχανικά. Οι πιο γνωστές από τις αντιοξειδωτικές ουσίες είναι οι βιταμίνες Α (και τα καροτενοειδή) , C, E, , το συνένζυμο Q10, το ιχνοστοιχείο σελήνιο, το λυκοπένιο. Στα αντιοξειδωτικά περιλαμβάνονται επίσης το λιπικό οξύ, οι φαινολικές ομάδες, η γλουταθειόνη και η Ν ακετυλοκυστεϊνη. Εκτός από τα φρούτα και τα λαχανικά αντιοξειδωτικά υπάρχουν σε βότανα όπως, το πράσινο τσάι, η τσουκνίδα, το ταραξάκο, ο ίσωπος.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Κακόγουστα ανέκδοτα

    Το Βατικανό αλλά και η εβραϊκή κοινότητα της Ιταλίας καταδίκασαν σήμερα τις δηλώσεις που είχε κάνει ο Ιταλός πρωθυπουργός αφηγούμενος ένα κακόγουστο αντιεβραϊκό "ανέκδοτο" αλλά και ένα αστείο όπου χρησιμοποίησε μια "βλάσφημη" λέξη.

    "Ο Μπερλουσκόνι πρέπει να ζητήσει συγγνώμη απ' όλους τους Ιταλούς και κατ' αρχήν από τους πιστούς", είπε ο αρχιεπίσκοπος Βελάσιο Ντε Πάολις, ο "υπουργός" Οικονομικών του Βατικανού, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ρεπούμπλικα. "Κανείς δεν μπορεί να βλασφημεί, ακόμη και αστειευόμενος, και οι πρώτοι που πρέπει να το ξέρουν είναι οι εκπρόσωποι των θεσμών", πρόσθεσε.

    "Ο επικεφαλής της κυβέρνησης δεν είναι ένα οποιοδήποτε πρόσωπο. Όλες οι χειρονομίες και οι εκφράσεις του, είτε στην ιδιωτική του ζωή είτε δημοσίως, δεν περνούν ποτέ απαρατήρητες. Και η ζημία μπορεί να είναι ανεπανόρθωτη", κατέληξε ο αρχιεπίσκοπος.

    Η εφημερίδα του Βατικανού, Οσερβατόρε Ρομάνο, χαρακτηρίζει από την πλευρά της "λυπηρές" τις εκφράσεις που χρησιμοποίησε ο Μπερλουσκόνι και οι οποίες "προσβάλουν το αίσθημα των πιστών και τη μνήμη των έξι εκατομμύρων θυμάτων του Ολοκαυτώματος".

    Σε βίντεο που παρουσίασε στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα Ρεπούμπλικα εμφανίζεται ο Μπερλουσκόνι μπροστά από την κατοικία του να συνομιλεί με νέους και να αφηγείται την ιστορία μιας οικογένειας εβραίων που κρύβουν έναν άλλο εβραίο αποσπώντας του τεράστια ποσά κάθε μήνα και δεν του αποκαλύπτουν ότι ο πόλεμος έχει τελειώσει.

    Το συγκεκριμένο ανέκδοτο καταδίκασε και ο Άμος Λουτζάτο, πρώην πρόεδρος της εβραϊκής κοινότητας της Ιταλίας. "Αυτοί που έχουν θεσμικούς ρόλους πρέπει να προσέχουν τι λένε, κυρίως όταν πρόκειται για εβραίους, Ρομά ή μετανάστες", ανέφερε.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 3 October 2010 - 8:31:08 UTC