Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-10-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Οι θυσίες δεν πάνε χαμένες"
  • [02] "Αποχωρώ από τον ΟΤΕ"

  • [01] "Οι θυσίες δεν πάνε χαμένες"

    Τη μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης στο 7% του ΑΕΠ το 2011 από 7,8% φέτος προβλέπει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που δόθηκε στη δημοσιότητα και κατατέθηκε στη Βουλή. Το προσχέδιο κινείται με βάση τους στόχους που έχουν τεθεί από το μνημόνιο οικονομικής πολιτικής, ενώ για φέτος προβλέπει μεγαλύτερη μείωση του ελλείμματος από τον αρχικό στόχο που ήταν 8,1% του ΑΕΠ. Μεταξύ άλλων το προσχέδιο προβλέπει ότι το ΑΕΠ το 2011 θα σημειώσει μείωση 2,6% από πτώση 4% φέτος για να αυξηθεί το 2012 κατά 1,1% και το 2013 κατά 2,1%.

    Η ανεργία προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στο 14,5% από 11,6% φέτος και θα αγγίξει το 15% το 2012 για να περιοριστεί στο 14,6% το 2013. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή προβλέπεται να περιοριστεί στο 2,2% το 2011 από 4,6% φέτος και να μειωθεί περαιτέρω στο 0,5% το 2012 και στο 0,7% το 2013.

    Ο προϋπολογισμός κινείται με βάση τους στόχους που έχουν τεθεί από το μνημόνιο με βάση τους οποίους το έλλειμμα θα περιοριστεί κάτω από το 3% το 2014 ενώ το δημόσιο χρέος θα αρχίσει να μειώνεται ως ποσοστό του ΑΕΠ από το 2013.

    Αναλυτικότερα, το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού προβλέπει ότι τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού το 2011 θα αυξηθούν κατά 6,9% και θα ανέλθουν στα 56340 εκατ. ευρώ από 52700 εκατ. ευρώ φέτος.

    Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού προβλέπεται να σημειώσουν μικρή αύξηση κατά 2,2% έναντι μείωσης 7,8% φέτος και να ανέλθουν στα 67651 εκατ. ευρώ από 66188 εκατ. ευρώ φέτος.

    Ιδιαίτερα μεγάλη θα είναι η αύξηση των τόκων από πληρωμές δημόσιου χρέους που θα ανέλθει στα επίπεδα του 19,6%.

    Οι τόκοι που θα καταβληθούν το 2011 θα ανέλθουν σε 15800 εκατ. ευρώ έναντι 13209 εκατ. ευρώ φέτος. Οι πρωτογενείς δαπάνες του προϋπολογισμού προβλέπεται να σημειώσουν μείωση κατά 1,5% και να ανέλθουν σε 51850 εκατ. ευρώ έναντι 52633 εκατ. ευρώ φέτος.

    Τα έσοδα του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων προβλέπεται να αυξηθούν κατά 30,1% και να ανέλθουν στα 3922 εκατ. ευρώ έναντι 3015 εκατ. ευρώ φέτος. Οι δαπάνες του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων προβλέπεται να μειωθούν κατά 3,3% και να ανέλθουν στα 8700 από 9 εκατ. φέτος.

    Αναλυτικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού τα έσοδα από τους άμεσους και τους έμμεσους φόρους (δηλαδή το σύνολο των φορολογικών εσόδων) αναμένεται να αυξηθεί κατά 5% και να διαμορφωθούν στα 55862 εκατ. ευρώ έναντι 53194 εκατ. ευρώ φέτος( αύξηση 2668 εκατ. ευρώ).

    Τα μέτρα οικονομικής πολιτικής τα οποία αναμένεται να στηρίξουν την αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού είναι τα ακόλουθα σύμφωνα με το προσχέδιο:

    Η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ που αναμένεται να επιφέρει έσοδα 1 δισ. ευρώ το 2011. Η διεύρυνση της βάσης του ΦΠΑ παράλληλα με αλλαγές συντελεστών που αναμένεται να αποφέρουν 1 δισ. ευρώ επιπλέον το 2011 και 300 εκατ. ευρώ το 2012.

    Η αύξηση ειδικών φόρων κατανάλωσης καυσίμων που έχει ήδη επιβληθεί από φέτος η οποία αναμένεται να αποφέρει έσοδα 250 εκατ. ευρώ, και για τον ίδιο λόγο η αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης καπνού και αλκοολούχων ποτών 300 εκατ. ευρώ και 50 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

    Η επιβολή φόρου πολυτελείας στα ακριβά προϊόντα που ήδη ισχύει από φέτος αναμένεται να αποφέρει 40 εκατ. ευρώ ενώ τα έσοδα από τα πράσινα τέλη στα ΙΧ αυτοκίνητα θα αποδώσουν 300 εκατ. ευρώ.

    Τα δικαιώματα για τα τυχερά παιχνίδια θα αποδώσουν 200 εκατ. ευρώ το 2011 και 400 εκατ. το 2012 ενώ από τις άδεις τυχερών παιχνιδιών το δημόσιο θα εισπράξει 500 εκατ. ευρώ το 2011 και 225 εκατ. ευρώ το 2012.

    Η έκτακτη εισφορά κρίσης στις πολύ κερδοφόρες επιχειρήσεις αναμένεται να φέρει στα ταμεία του δημοσίου ένα δισ. ευρώ (έναντι 600 εκατ. που ήταν η αρχική πρόβλεψη για το 2011) ενώ η αύξηση των εσόδων από τα νέα τεκμήρια φορολόγησης προβλέπεται να ανέλθει στα 700 εκατ. ευρώ το 2011 και στα 100 εκατ. ευρώ το 2012.

    Από τη φορολόγηση παροχών σε είδος η αύξηση των φορολογικών εσόδων θα είναι 150 εκατ. ευρώ ενώ ο λογιστικός προσδιορισμός εισοδημάτων των επαγγελματιών θα αποφέρει 50 εκατ. ευρώ.

    Από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που θα γίνει σταδιακά τα επόμενα χρόνια και η πρώτη δόση θα ξεκινήσει την 1/1/2011 το δημόσιο αναμένεται να εισπράξει 270 εκατ. ευρώ τον επόμενο χρόνο, 200 εκατ. ευρώ το 2012 και 100 εκατ. ευρώ το 2013.

    Από την είσπραξη προστίμων για τα αυθαίρετα προβλέπονται έσοδα 500 εκατ. ευρώ και άλλα 600 εκατ. ευρώ από τους ημιυπαίθριους.

    Τα μέτρα αυτά θα στηρίξουν τις προβλέψεις για τις εισπράξεις του δημοσίου από τους άμεσους φόρους και τους έμμεσους φόρους που προβλέπει ο προϋπολογισμός.

    Αναλυτικότερα οι άμεσοι φόροι αναμένεται να ανέλθουν στα 21098 εκατ. ευρώ έναντι 21408 φέτος (μείωση 1,4%).

    Εισπράξεις από το φόρο εισοδήματος αναμένεται να μειωθούν κατά 0,9% κυρίως λόγω της μείωσης κατά 18,3% των εσόδων από τη φορολογία νομικών προσώπων ενώ τα έσοδα από τη φορολογία φυσικών προσώπων θα είναι αυξημένα κατά 6,6%.

    Τα έσοδα από τους φόρους στην περιουσία θα είναι αυξημένα κατά 41,9% και θα ανέλθουν στα 965 εκατ. ευρώ από 680 εκατ. ευρώ το 2010.

    Οι έμμεσοι φόροι αναμένεται να αυξηθούν κατά 9,4% και να ανέλθουν στα 34764 εκατ. ευρώ έναντι 31787 εκατ. ευρώ φέτος.

    Οι φόροι στις συναλλαγές θα είναι αυξημένοι κατά 10,2% κυρίως λόγω της αύξησης του ΦΠΑ κατά αντίστοιχο ποσοστό ενώ οι φόροι μεταβίβασης κεφαλαίων θα είναι αυξημένοι κατά 16,2% κυρίως λόγω της αύξησης των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων.

    Τα έσοδα από τους φόρους κατανάλωσης θα είναι αυξημένα κατά 7,6% και θα ανέλθουν στα 13278 εκατ. ευρώ έναντι 12341 εκατ. ευρώ φέτος.

    Σημειώνεται ότι το σύνολο των μη φορολογικών εσόδων αναμένεται να αυξηθεί κατά 17% και να ανέλθει στα 3452 εκατ. ευρώ από 2950 εκατ. ευρώ φέτος.

    Γ. Παπακωνσταντίνου: "Οι θυσίες δεν πάνε χαμένες"

    "Οι θυσίες του λαού δεν πάνε χαμένες", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου για το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή.

    Ο υπουργός χαρακτήρισε το προσχέδιο ως "ένα ακόμη μεγάλο βήμα για το συμμάζεμα των δημοσιονομικών", με το οποίο, επίσης, "ανακτούμε την εμπιστοσύνη και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] "Αποχωρώ από τον ΟΤΕ"

    "Επιθυμώ πάρα πολύ να αποχωρήσω από τον ΟΤΕ", δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού κ. Παναγής Βουρλούμης, στη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους. Πρόσθεσε επίσης ότι οι μεταβατικές καταστάσεις που τραβάνε πολύ είναι βλαβερές για τον Οργανισμό γι΄αυτό γρήγορα πρέπει να δοθεί λύση.

    Σε ερώτηση για το πότε προσδιορίζει τον χρόνο αποχώρησής του ο κ. Βουρλούμης εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία διαδοχής του στην ηγεσία του ΟΤΕ και σημείωσε ότι έχουν γίνει συζητήσεις μεταξύ των βασικών μετόχων του ΟΤΕ, δηλαδή του ελληνικού δημοσίου και της Ντόιτσε Τέλεκομ, σχετικά με το σχήμα που θα τον διαδεχθεί.

    Σε ερώτηση σχετικά με τις διώξεις που έχουν ασκηθεί εναντίον του ο κ. Βουρλούμης είπε ότι δεν υπάρχει ηθικό ζήτημα και ότι το θέμα βρίσκεται στα χέρια της δικαιοσύνης και καλό θα είναι να περιμένουμε τις αποφάσεις της.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων μεταξύ άλλων ο κ.Βουρλούμης:

    -Απέδωσε την πτώση της μετοχής του ΟΤΕ στη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό χρηματιστήριο και σημείωσε πως η μετοχή του ΟΤΕ είναι η μεγαλύτερη και καλύτερη ευκαιρία, αλλά χρειάζεται υπομονή.

    -Δήλωσε ότι δεν γνωρίζει αν θα διανεμηθεί μέρισμα για την οικονομική χρήση του 2010.

    -Άσκησει κριτική στην ΕΕΤΤ σημειώνοντας ότι με την πολιτική που ασκεί ανάγκασε τον ΟΤΕ να χάσει σοβαρό μερίδιο της αγοράς.

    -Ανακοίνωσε την πρόθεση του ΟΤΕ να πουλήσει πακέτο των μετοχών 20% που έχει στη Σέρμπια Τέλεκομ, σε τιμή που θα εγκρίνει το ΔΣ του ΟΤΕ. Ωστόσο πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής η Σερβία δεν έχει δημοσιοποιήσει τους όρους του διαγωνισμού. Υπενθυμίζεται ότι η επένδυση του ΟΤΕ στη Σερβία ήταν της τάξης των 155 εκατ. ευρώ.

    -Η οπτική ίνα μέχρι το Καφάο και το σπίτι θα είναι η βασική επένδυση του ΟΤΕ για την επόμενη τριετία, ενώ στην Κοσμοτέ προτεραιότητα θα δοθεί στην ανάπτυξη του ευρυζωνικού δικτύου.

    -Εκτίμησε ότι για να παραμείνει οικονομικά ανταγωνιστικός ο ΟΤΕ, πρέπει να υπάρξει μείωση προσωπικού, όχι με εθελούσια έξοδο αλλά με λογικές αποζημιώσεις, όπως είπε χαρακτηριστικά, και επισήμανε την ανάγκη να παγώσουν οι αποδοχές συμπεριλαμβανομένων και των ωριμάνσεων.

    -Ανακοίνωσε ότι στόχος του Οργανισμού είναι να υπάρξει μεταξύ ΟΤΕ και Κοσμοτέ ένα ενιαίο δίκτυο και μία ενιαία εμπορική πολιτική, σημείωσε όμως ότι υπάρχουν νομικά προβλήματα.

    Τέλος, για την αναχρηματοδότηση των ομολόγων του ΟΤΕ για την οποία θα χρειαστούν περίπου 2 δισ. ευρώ στους επόμενους δώδεκα μήνες ο κ. Βουρλούμης είπε ότι η Ντόιτσε Τέλεκομ έχει προτείνει να αναλάβει το θέμα αυτό και ήδη υπάρχει σχετική έγκριση από τους μετόχους του Οργανισμού.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 4 October 2010 - 14:31:11 UTC