Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-10-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση
  • [02] Στόχος η μείωση του ελλείμματος στο 7%
  • [03] Δοκιμαστική ήχηση σειρήνων
  • [04] Πράσινη ενέργεια και ανάπτυξη
  • [05] Οικολογική καταστροφή
  • [06] Εβδομάδα Νομπέλ

  • [01] Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση

    Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας σε βουλευτές και στελέχη του κόμματος, με αφορμή την συμπλήρωση ενός χρόνου διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ.

    Ο Α. Σαμαράς επεχείρησε να αποδομήσει την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης και να πλήξει το προφίλ του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

    Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή ενός βίντεο, με τις κατά καιρούς υποσχέσεις του πρωθυπουργού, όπως το λεφτά υπάρχουν, οι υποσχέσεις του για αυξήσεις μισθών και συντάξεων και η άρνηση της προσφυγής στο ΔΝΤ. Σαφής στόχος του Α. Σαμαρά είναι να εμφανίσει τον πρωθυπουργό "αναξιόπιστο και αδύναμο που σύρεται από τις εξελίξεις". Το βίντεο έκλεινε με το σύνθημα "δώσε ένα καλό μάθημα με τη ψήφο σου στην κυβέρνηση".

    Ο κ. Σαμαράς έκανε αρνητική αποτίμηση του ενός χρόνου της κυβέρνησης, λέγοντας ότι είναι ένα κόμμα που είπε ψέματα για να βγει, μετά έκανε τα αντίθετα από αυτά που υποσχόταν και μετά έστησε εξεταστικές επιτροπές, προκάλεσε πρωτοφανή κρίση δανεισμού και υπέγραψε το μνημόνιο δένοντας χειροπόδαρα την χώρα.

    "Είναι μία κυβέρνηση επικίνδυνη, που εξελίσσεται στην χειρότερη της τελευταίας 30ετίας", είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση άρχισε να διασύρει την χώρα στο εξωτερικό με αποτέλεσμα να εκτοξευθούν τα σπρέντς, δεν πήρε έγκαιρα τα μέτρα που χρειάζονταν και μετέτρεψε το πρόβλημα του ελλείμματος σε κρίση δανεισμού.

    Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι της έχουν ξεφύγει τα έσοδα και οι δαπάνες, εξαγγέλλουν - είπε - προυπολογισμό με πρόσθετους φόρους και περικοπές δαπανών, με ύφεση και με ανεργία στο 15%.

    Επανέλαβε ότι όταν η ΝΔ πάρει την εξουσία θα συγκροτήσει εξεταστική επιτροπή για το πώς φθάσαμε στο μνημόνιο, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Τώρα στήνουν εξεταστική και για την οικονομία και ήδη έχουν επεκτείνει την έρευνα κάτω από τις πιέσεις μας από το 2000 και μετά. Αυτό που δεν σκέπτονται είναι να την επεκτείνουν και στο 2010. Μην σας νοιάζει θα το κάνουμε εμείς, θα κάνουμε εξεταστική για το πώς φθάσαμε στο μνημόνιο, πώς στήθηκαν κερδοσκοπικά παιχνίδια από τις εκλογές και μετά".

    Συνεχίζοντας την επίθεσή του ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες είχαν και έχουν ελλείμματα, αλλά "μόνο η δική μας κυβέρνηση παρέδωσε τα κλειδιά της διακυβέρνησης στην τρόικα και έδεσε χειροπόδαρα τον ελληνικό λαό".

    Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι με το λάθος μίγμα οικονομικής πολιτικής το χρέος θα αυξάνεται συνεχώς και το έλλειμμα δεν θα μηδενισθεί.

    Αναφέρθηκε στις διαρθωτικές αλλαγές, λέγοντας ότι πολλές από αυτές που παλαιότερα τις αρνιόταν το ΠΑΣΟΚ είναι απαραίτητες και γι αυτό εμείς τις στηρίζουμε.

    Πρέπει να βγούμε από το μνημόνιο όσο το δυνατόν νωρίτερα, είπε ο κ. Σαμαράς και ανάφερε τους δικούς του στόχους, λέγοντας:

    "Εμείς δεν είμαστε ΠΑΣΟΚ και δεν πρόκειται να υποσχεθούμε τίποτε που η χώρα δεν αντέχει. Θα αποκαταστήσουμε τις συντάξεις των 700 ευρώ. Θα δημιουργήσουμε μία επιτελική και ευέλικτη κυβέρνηση, που θα φέρει αποτελέσματα στην ανασυγκρότηση της Δημόσιας Διοίκησης, θα δώσουμε προτεραιότητα στις άμεσες επενδύσεις. Θα αποκαταστήσουμε τον εθνικό χαρακτήρα του υπουργείου Παιδείας και θα αναβαθμίσουμε την ποιότητα της εκπαίδευσης. Θα βγούμε από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και θα μπούμε στον ενάρετο κύκλο της ανάκαμψης".

    Στα εξωτερικά θέματα είπε ότι δεν θα κάνει διαπραγματεύσεις από θέση αδυναμίας. Ο χρόνος του ΠΑΣΟΚ συνοψίζεται με πέντε φράσεις: "από το λεφτά υπάρχουν, στο μαζί τα φάγαμε", είπε ο κ. Σαμαράς.

    Κλείνοντας αναφέρθηκε στον κ. Παπανδρέου και στην πρόσφατη βράβευσή του στη Γερμανία: "Πρόσφατα η γερμανική τράπεζα βράβευσε τον πρωθυπουργό για την ειλικρίνειά του, σύντομα θα τον ανταμείψει και ο ελληνικός λαός για την ειλικρίνειά του, κυρίως για το "λεφτά υπάρχουν"".-

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Στόχος η μείωση του ελλείμματος στο 7%

    Τη μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης στο 7% του ΑΕΠ το 2011 από 7,8% φέτος προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού που δόθηκε στη δημοσιότητα και κατατέθηκε στη Βουλή. Το προσχέδιο κινείται με βάση τους στόχους που έχουν τεθεί από το μνημόνιο οικονομικής πολιτικής, ενώ για φέτος προβλέπει μεγαλύτερη μείωση του ελλείμματος από τον αρχικό στόχο που ήταν 8,1% του ΑΕΠ. Μεταξύ άλλων το προσχέδιο προβλέπει ότι το ΑΕΠ το 2011 θα σημειώσει μείωση 2,6% από πτώση 4% φέτος για να αυξηθεί το 2012 κατά 1,1% και το 2013 κατά 2,1%.

    Η ανεργία προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στο 14,5% από 11,6% φέτος και θα αγγίξει το 15% το 2012 για να περιοριστεί στο 14,6% το 2013. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή προβλέπεται να περιοριστεί στο 2,2% το 2011 από 4,6% φέτος και να μειωθεί περαιτέρω στο 0,5% το 2012 και στο 0,7% το 2013.

    Το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού προβλέπει ότι τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού το 2011 θα αυξηθούν κατά 6,9% και θα ανέλθουν στα 56340 εκατ. ευρώ από 52700 εκατ. ευρώ φέτος.

    Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού προβλέπεται να σημειώσουν μικρή αύξηση κατά 2,2% έναντι μείωσης 7,8% φέτος και να ανέλθουν στα 67651 εκατ. ευρώ από 66188 εκατ. ευρώ φέτος.

    Αθλο, χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, τα αποτελέσματα της προσπάθειας για την υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2010, ειδικά όσον αφορά τη μείωση του ελλείμματος πάνω από 12 με 13 δισ. ευρώ.

    Eρωτηθείς για τις μετατάξεις προϊόντων σε ανώτερα κλιμάκια ΦΠΑ τόνισε ότι οι οριστικές αποφάσεις θα αποτυπώνονται στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού το Νοέμβριο και απέκλεισε για μια ακόμη φορά το ενδεχόμενο μαζικών μετατάξεων στους ανώτερους φορολογικούς συντελεστές.

    Αναφερόμενος στην αναδιάρθρωση του ΟΣΕ, ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι ο Οργανισμός δεν μπορεί να συνεχίσει να έχει συσσωρευμένα χρέη πάνω από 10 δισ. ευρώ. Κάποιες ζημιογόνες γραμμές που δεν χρησιμοποιούνται θα κλείσουν. Ενώ, αναφορικά με το προσωπικό, τόνισε ότι θα υπάρξουν μετατάξεις, ώστε να πάμε με τον πιο ανώδυνο τρόπο στην αναδιάρθρωση.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τα κλειστά επαγγέλματα, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι θα έρθει ένα συνολικό νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Βουλή, εντός του τρέχοντος έτους.

    Αντιδράσεις

    "Οικονομικά αναποτελεσματικό και κοινωνικά άδικο", χαρακτηρίζει το προσχέδιο του προϋπολογισμού η ΝΔ και μιλά "νέες περικοπές και πρόσθετους φόρους".

    "Το προσχέδιο προϋπολογισμού αποδεικνύει ότι τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα δεν έχουν τελειωμό", τονίζει το ΚΚΕ.

    «Ο προϋπολογισμός του 2011 είναι ο σοβαρότερος των τελευταίων δεκαετιών.Αν εξυπηρετηθεί σωστά υπάρχει η πιθανότητα να φανεί φως στο βάθος του τούνελ", τονίζει ο ΛΑ.Ο.Σ.

    Για "νέα απόλυτη μείωση μισθών και συντάξεων και απόλυτη μείωση της στήριξης στη δημόσια Υγεία και στα ασφαλιστικά ταμεία, πράγμα που σημαίνει ότι η χώρα βυθίζεται σε πραγματική κοινωνική άβυσσο!", κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ.

    "Με το προσχέδιο του προϋπολογισμού παίρνουμε μια πικρή γεύση της σκληρής πολιτικής, που πρόκειται να ακολουθήσει κατβ εφαρμογή του μνημονίου. Φόροι, περικοπές, μεγαλύτερες επιβαρύνσεις, για τον κόσμο της μισθωτής εργασίας", δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και έκανε λόγο για "εκτίναξη της ανεργίας σε δυσθεώρητα ύψη"

    Προοπτική αναβάθμισης

    Προοπτική αναβάθμισης του αξιόχρεου της Ελλάδας "βλέπει" ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's, εφόσον συνεχίσει την πολιτική των μεταρρυθμίσεων και της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, σύμφωνα με δημοσίευμα του διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο υψηλόβαθμος αναλυτής του Moody's κ. Anthony Thomas δήλωσε σε συνέδριο στη Βαρσοβία ότι "έχουμε εντυπωσιαστεί από τις μεταρρυθμίσεις που έκανε η ελληνική Κυβέρνηση", προσθέτοντας ότι "αν αυτό συνεχισθεί, ενδεχόμενη αλλαγή της αξιολόγησης θα είναι στην κατεύθυνση της αναβάθμισης".

    Το δημοσίευμα αναφέρεται και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο παρουσίασε χθες ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου και προβλέπει τη μείωση του ελλείμματος το 2011 στο 7% του ΑΕΠ, σχεδόν το μισό από αυτό που ήταν το 2009.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Δοκιμαστική ήχηση σειρήνων

    Δοκιμαστική ενεργοποίηση του Συστήματος Αυτόματου Τηλεχειρισμού των Σειρήνων Συναγερμού Πολιτικής Άμυνας, διάρκειας ενός λεπτού, θα πραγματοποιηθεί αύριοΤετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010, στις 11.30 το πρωί, σε όλη την επικράτεια, στο πλαίσιο της άσκησης "Παρμενίων".

    Η ήχηση των σειρήνων έχει καθαρά δοκιμαστικό σκοπό και επομένως δεν υπάρχει λόγος σύγχυσης ή ανησυχίας, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη-Γενική Γραμματεία Δημόσιας Τάξης.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Πράσινη ενέργεια και ανάπτυξη

    Στη σημασία της πράσινης ενέργειας με θέσεις εργασίας και ανάπτυξη, αλλά και στις ελληνοκινεζικές σχέσεις στο πλαίσιο της συνεργασίας Κίνας-Ευρώπης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του στην 8η Σύνοδο Κορυφής Ευρώπης-Ασίας (ASEM), που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

    Αναφερόμενος ειδικότερα στη σημασία των ελληνοκινεζικών σχέσεων, ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι θα συσταθεί ελληνοκινεζικό Ινστιτούτο για την ανάπτυξη και τη ναυτιλία.

    Εξάλλου, ο πρωθυπουργός δέχθηκε συγχαρητήρια από την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ για την πρόοδο της χώρας και την ανάπτυξη των ελληνοκινεζικών σχέσεων, ενώ κατά τη συνεδρίαση διατυπώθηκαν θετικά σχόλια για το ότι ο πρωθυπουργός της Κίνας Γουέν Τζιαμπάο επέλεξε την Ελλάδα ως πρώτο σταθμό της ευρωπαϊκής του περιοδείας.

    Ο κ. Παπανδρέου έκανε, τέλος, ειδική αναφορά στην αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου που θα βασίζεται στην πράσινη ανάπτυξη.

  • ** Στο περιθώριο της συνόδου, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε σήμερα με τον αντιπρόεδρο της Ινδίας, Μοχάμαντ Ανσάρι.

    Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τη συνεργασία Ελλάδας και Ινδίας σε θέματα τουρισμού, υψηλής τεχνολογίας, ναυτιλίας και πολιτιστικών σχέσεων. Επίσης, αντάλλαξαν απόψεις για ζητήματα ασφαλείας, για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, καθώς και για τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία και τις χώρες των Βαλκανίων.

  • ** Μετά το τέλος των εργασιών της συνόδου ο κ. Γ. Παπανδρέου θα μεταβεί στο Βελιγράδι, όπου θα μιλήσει στην Ετήσια Διάσκεψη για την Ευρωπαϊκή Προοπτική της Σερβίας.

    Συνάντηση ΕΕ-Κίνας

    Την ανάγκη ανατίμησης του κινεζικού νομίσματος, επεσήμαναν σήμερα από τις Βρυξέλλες σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και ο Επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν.

    Οι τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν το πρωί με τον πρωθυπουργό της Κίνας, Γουέν Τζιαμπάο με θέμα την ισοτιμία του γουάν με το ευρώ, στο περιθώριο της Ευρω-Ασιατικής Διάσκεψης.

    Εξάλλου, οι τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επεσήμαναν στον πρωθυπουργό της Κίνας ότι η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη κερδίζει έδαφος, αλλά η οικονομική δραστηριότητα παραμένει σε μέτρια επίπεδα. Τόνισαν, ακόμη, ότι το κλίμα στις χρηματοπιστωτικές αγορές παραμένει αβέβαιο και επεσήμαναν τις κερδοσκοπικές πιέσεις που δέχονται σε αυτή τη φάση ορισμένα μέλη της ευρωζώνης, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία.

    Το θέμα της ισοτιμίας του κινεζικού νομίσματος συζητήθηκε και χθες, κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών του ASEM, παρουσία του Κινέζου υπουργού οικονομικών και του προέδρου της τράπεζας της Κίνας.

    Η Ευρώπη ασκεί πιέσεις στην Κίνα και σε άλλες ασιατικές χώρες, να σταματήσουν την τεχνητή υποτίμηση των νομισμάτων τους που έχει στόχο την αύξηση των εξαγωγών τους και να αφήσουν τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να επενδύσουν σε αυτές. Ως αντάλλαγμα, οι ασιατικές χώρες ζητούν από τις ευρωπαϊκές να συναινέσει στην αύξηση της παρουσίας τους στο ΔΝΤ.

  • ** Συνολικά 46 χώρες, μεταξύ των οποίων, η Κίνα, η Ινδία και η Ρωσία, συμμετέχουν στη Σύνοδο ASEM, που πραγματοποιείται ανά διετία από το 1996.

    Οι εργασίες, με κύριο θέμα «την πορεία προς μια αποτελεσματική παγκόσμια χρηματοπιστωτική και οικονομική διακυβέρνηση», άρχισαν χθες και ολοκληρώνονται σήμερα.

    Από την 8η Ευρωασιατική Σύνοδο απουσιάζει ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ενώ τη Ρωσία εκπροσωπεί ο υπουργός εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και την Ινδία ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μοχάμαντ Ανσάρι.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Οικολογική καταστροφή

    Η Ουγγαρία κήρυξε σήμερα κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε τρεις δυτικές επαρχίες της έπειτα από τη διαρροή εκατοντάδων χιλιάδων τόννων τοξικής κόκκινης λάσπης από δεξαμενή εργοστασίου παραγωγής αλουμινίου που κατέκλυσε σπίτια και δρόμους τριών χωριών στο δυτικό τμήμα της χώρας.

    Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους ένα μωρό τριών μηνών, ενώ υπάρχουν πληροφορίες και για τέταρτο νεκρό. Από πηγές των υπηρεσιών άμεσης βοήθειας έγινε γνωστό ότι 116 άνθρωποι έχουν τραυματισθεί και διακομισθεί σε νοσοκομεία της περιοχής με χημικά εγκαύματα. Οκτώ από αυτούς φέρουν σοβαρά τραύματα και ο ένας βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση

    Τα εγκαύματα που προκαλούνται από την τοξική λάσπη είναι πιθανόν κατά τις πρώτες ημέρες να εμφανίζονται με ελαφρά μορφή, αλλά στη συνέχεια εξελίσσονται πλήττοντας τις εσωτερικές στοιβάδες του δέρματος, σύμφωνα με γιατρούς των τοπικών νοσοκομείων της.

    Η διαρροή άρχισε χθες το απόγευμα σε γιγαντιαία δεξαμενή του εργοστασίου Ajkai Timfoldgyar Zrt, ιδιοκτησίας της MAL Zrt., που βρίσκεται σε απόσταση 165 χιλιομέτρων δυτικά της Βουδαπέστης.

    Η Μονάδα Εθνικών Καταστροφών διέψευσε πληροφορία σύμφωνα με την οποία υπάρχει ρήγμα και σε άλλο τμήμα της δεξαμενής και ανακοίνωσε ότι τόννοι κονιάματος έχουν ριφθεί στην κοίτη του ποταμού Μαρτσάλ για να εξουδετερώσουν τη διαρροή.

    Η διαρροή συνιστά "οικολογική καταστροφή", δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας Ζόλταν Ιλές επισκεπτόμενος το Κολοντάρ.

    "Η λάσπη εξακολουθεί να διαρρέει από τις δεξαμενές 9 και 10 του εργοστασίου αλουμινίου του Αζκα, απειλώντας όχι μόνον τους κατοίκους του Ντεβετσέρ, του Κολοντάρ και του Σομλοβασάρχελι, αλλά και την πανίδα και τη χλωρίδα μιας έκτασης 40 τετραγωνικών χιλιομέτρων", δήλωσε ο Ζόλταν Ιλές.

    Η κόκκινη λάσπη είναι ένα τοξικό κατάλοιπο που προέρχεται από την παραγωγή του αλουμινίου, και αποτελείται από εξαιρετικά διαβρωτικές ουσίες, όπως ο μόλυβδος. Η παραγωγή ενός τόννου αλουμινίου προκαλεί την παραγωγή τριών τόννων κόκκινης τοξικής λάσπης.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Εβδομάδα Νομπέλ

    Η τρέχουσα εβδομάδα, από επιστημονική άποψη, μπορεί να χαρακτηριστεί «Εβδομάδα Νομπέλ», αφού απονέμονται από τη Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών και το σουηδικό ιατρικό Ινστιτούτο Καρολίνσκα καταρχάς, τα τρία επίζηλα Νομπέλ Φυσιολογίας/Ιατρικής (χθες), Φυσικής (σήμερα) και Χημείας (αύριο) για το 2010.

    Αμέσως μετά ακολουθεί η απονομή των μη επιστημονικών βραβείων Νομπέλ (Λογοτεχνίας, Ειρήνης, Οικονομικών Επιστημών). Συγκεκριμένα, το Νομπέλ Λογοτεχνίας την Πέμπτη, το Νομπέλ Ειρήνης την Παρασκευή στο Όσλο (απονέμεται από τη Νορβηγική Επιτροπή Νομπέλ) και το Νομπέλ Οικονομίας τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου (από την Τράπεζα της Σουηδίας).

    Το κάθε βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό ποσό ύψους 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (περίπου 1,5 εκατ. ευρώ).

    Νόμπελ Φυσικής για το γραφένιο

    Οι επιστήμονες Αντρέ Γκέιμ και Κονσταντίν Νοβοσέλοφ, ρωσικής καταγωγής και οι δύο, μοιράστηκαν το Βραβείο Νομπέλ Φυσικής 2010, για "τις επαναστατικές εργασίες τους στο γραφένιο", ένα υλικό που μπορεί να φέρει επανάσταση στην ηλεκτρονική.

    "Το γραφένιο είναι μία πολύ λεπτή μορφή άνθρακα -πάχους μόλις ενός ατόμου- που είναι ο καλύτερος γνωστός αγωγός της θερμότητας", διευκρινίζει η ανακοίνωση της Επιτροπής Νομπέλ της Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών η οποία απονέμει το βραβείο, προσθέτοντας ότι "το γραφένιο είναι κατάλληλο για την παραγωγή διάφανων οθονών αφής, ίσως ακόμη και ηλιακών συλλεκτών".

    Το γραφένιο, που αποτελείται από άτομα άνθρακα διατεταγμένα σε πλέγμα, ανακαλύφθηκε μόλις το 2004. Σύμφωνα με τις πρόσφατες έρευνες έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει το πυρίτιο ως ηλεκτρονικό υλικό, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε να αναπτυχθούν νέα είδη transistors βασισμένων στην Κβαντική Φυσική.

    Ο Γκέιμ, 51 ετών, είναι Ολλανδός πολίτης, ενώ ο 36χρονος Νοβοσέλοφ έχει διπλή ρωσο-βρετανική υπηκοότητα. Και οι δύο εργάζονται στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, στη Βρετανία.

    b<Το Νομπέλ Ιατρικής στον "πατέρα" της εξωσωματικής. >/b<

    Ο 85χρονος βρετανός φυσιολόγος Ρόμπερτ Έντουαρντς, το έργο του οποίου οδήγησε στο πρώτο "παιδί του σωλήνα", είναι ο νικητής του Νομπέλ Ιατρικής-Φυσιολογίας για το 2010

    "Τα επιτεύγματά του κατέστησαν δυνατή τη θεραπεία της γονιμότητας, μίας ιατρικής κατάστασης που πλήττει ένα μεγάλο τμήμα της ανθρωπότητας, περιλαμβανομένου του 10% και πλέον όλων των ζευγαριών σε παγκόσμιο επίπεδο", αναφέρει ανακοίνωση του Ινστιτούτου.

    Αντιδράσεις από το Βατικανό

    Στην απονομή του Νόμπελ Ιατρικής στον Ρόμπερτ Εντουαρτς αντέδρασε το Βατικανό. "Χωρίς τον Εντουαρτς δεν θα υπήρχε αγορά όπου κάποιος θα μπορούσε να αγοράσει εκατομμύρια ωοκύτταρα και δεν θα υπήρχε στον κόσμο ένας τόσο μεγάλος αριθμός καταψυκτών εμβρύων", δήλωσε στον Τύπο και στο ιταλικό πρακτορείο ANSA ο ιερωμένος Ιγκνάσιο Καράσκο ντε Πάουλα, πρόεδρος της Παπικής Ακαδημίας για τη ζωή, που ασχολείται με εντολή του Βατικανού με θέματα ηθικής και υπεράσπισης της ζωής.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 5 October 2010 - 12:31:44 UTC