Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-10-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η Ελλάδα έχει κάνει σπουδαίο έργο"
  • [02] Υπ.Υποδομών: Τέσσερα μεγάλα έργα
  • [03] ΟΑΕΔ: Φθινοπωρινές εκδρομές
  • [04] Περιοδεία Σαμαρά
  • [05] Πραγματικότητα το "ψηφιακό σχολείο"

  • [01] "Η Ελλάδα έχει κάνει σπουδαίο έργο"

    Εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση για την προσπάθεια που κάνει στον τομέα της δημοσιονομικής εξυγίανσης απέδωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε το ΒΒC στο πλαίσιο της πραγματοποίησης της Συνόδου της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ.

    Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει σπουδαίο έργο είπε ο Ντομινίκ Στρος Καν τονίζοντας ότι η ελληνική οικονομία θα είναι εντελώς διαφορετική όταν εξέλθει από την κρίση ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του προγράμματος εξυγίανσης.

    Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου συμμετέχοντας στο ίδιο πάνελ έδωσε έμφαση στην προσπάθεια ανάκτησης της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας μας τονίζοντας την πάγια θέση του ότι αυτό θα επιτευχθεί μέσω της επιτυχούς εφαρμογής του προγράμματος που υλοποιείται.

    Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η Ελλάδα απέφυγε την χρεοκοπία και διέψευσε την καταστροφολογία που είχε αναπτυχθεί. Ερωτηθείς σχετικά έδωσε έμφαση στην απόφαση της Κίνας να αγοράσει ελληνικά ομόλογα όταν η χώρα μας βγει ξανά στις διεθνείς αγορές καθώς και στις σχετικές συμφωνίες που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα και αφορούν την απόφαση της Κίνας να καταστήσει το λιμάνι του Πειραιά κέντρο εισόδου στην ευρωπαϊκή αγορά.

    Ψήφο εμπιστοσύνης στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης έδωσαν επίσης με αναφορές τους τόσο ο νομπελίστας οικονομολόγος Ζόζεφ Στίγκλιτς που μίλησε στο πάνελ καθώς και η Κριστίνα Ρόμερ καθηγήτρια οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ.

    "Η κρίση ήταν αναμενόμενη"

    Οι Ευρωπαίοι γνώριζαν "ότι κάποια μέρα η Ελλάδα θα έπρεπε να αντιμετωπίσει" την δημοσιονομική κρίση που την έπληξε στις αρχές του έτους, δήλωσε ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ.

    "Η ελληνική κρίση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αλλά όχι με την αντιμετωπισή της το τελευταίο έτος, έπρεπε να , πρόσθεσε ο

    Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου σημείωσε ότι η κρίση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν είχε αντιμετωπιστεί πριν από δυο ή τρεις δεκαετίες" και παραδέχθηκε πως ήξερε ότι "η Γαλλία και η Γερμανία κέρδιζαν τεράστια ποσά από τις εξαγωγές τους στην Ελλάδα", σημειώνοντας "εγώ δεν θα μπορούσα να πω δημόσια αυτό που γνώριζα".

    Αντιδράσεις από τα κόμματα

    "Η χθεσινή δήλωση του επικεφαλής των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης κ. Γιούνκερ, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ήξερε, εδώ και χρόνια, για το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας και ότι έπρεπε να ληφθούν μέτρα πριν από δύο, τρεις δεκαετίες, αλλά κανείς δεν μιλούσε, γιατί αυτό έβλαπτε τις εξαγωγές της Γαλλίας και της Γερμανίας, δικαιώνει πλήρως τις θέσεις που, εδώ και επτά μήνες, διατυπώνω", τόνισε ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

    Και εξήγησε:

    Ότι (δηλαδή): 1) Εάν θέλουμε να βρούμε ποιος φταίει για την οικονομία πρέπει να πάμε πίσω στο 1981. Αυτό που θέλει να αποφύγει το ΠΑΣΟΚ για ευνόητους λόγους. 2) Η Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως η Γερμανία και η Γαλλία έπρεπε να "βάλουν πλάτη" και όχι το ΔΝΤ.

    Αυτή τη θέση υποστήριξα στη Σύνοδο του ΕΛΚ, αλλά δυστυχώς ήμουν μόνος, είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι "η κυβέρνηση, όχι μόνο ενίσχυσε την επιχειρηματολογία τους, διασύροντας τη Χώρα για κομματικούς λόγους, αλλά ουσιαστικά απεδέχθη άνευ όρων μια επιλογή που σήμερα στραγγαλίζει την Ελλάδα και τους Έλληνες. Ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του".

    ΚΚΕ:Μισή αλήθεια και μεγάλα ψέματα

    Οι επικεφαλής της ΕΕ και του ΔΝΤ λένε μισή αλήθεια και μεγάλα ψέματα, εκτιμά το ΚΚΕ , σχολιάζοντας τις δηλώσεις των κ.κ.Γιούνκερ και Στρός Κάν για την ελληνική οικονομία.

    "Κρύβουν ότι η πολιτική ΠΑΣΟΚ, ΝΔ που οδήγησε σε λεηλασία της χώρας από το μεγάλο κεφάλαιο είχε τη στήριξη και την καθοδήγηση της ΕΕ και ότι η κρίση έπληξε όλες τις χώρες της ΕΕ. Ότι τα βάρβαρα μέτρα του μνημονίου τα είχαν αποφασισμένα και ότι οι χώρες στις οποίες εφαρμόστηκαν χρόνια πριν δεν γλίτωσαν την κρίση ενώ η θέση των εργαζομένων επιδεινώθηκε δραματικά", τονίζει το ΚΚΕ.

    Και προσθέτει ότι "για να έχει νόημα και δύναμη το όχι του λαού στο μνημόνιο, στην αντιλαϊκή πολιτική πρέπει να συνοδεύεται από την αποδυνάμωση των κομμάτων του «ευρωμονόδρομου» στις εκλογές".

    ΛΑΟΣ:αν έχεις τέτοιους φίλους

    "Οι συνυπεύθυνοι για τον εκτροχιασμό της ελληνικής οικονομίας ευρωπαίοι φίλοι μας οι οποίοι μας υπερδάνειζαν, παρ' ότι ήξεραν την οικτρά μας οικονομική κατάσταση, προκειμένου να αγοράζουμε προϊόντα τους, συνήθως οπλικά συστήματα, τώρα δήθεν μας βοηθούν με επιτόκιο 5%. Αν έχεις τέτοιους φίλους, τι τους θέλεις τους εχθρούς".

    Αυτά τονίζει ο ΛΑΟΣ, με αφορμή τις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ.

    ΣΥΝ: όλοι γνώριζαν τα προβλήματα

    "Εκείνο που αποδεικνύεται από τις δηλώσεις Γιούνκερ είναι ότι όλοι γνώριζαν για τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας αλλά ο καθένας για τους δικούς του λόγους τα απέκρυπτε", σημειώνει σε σχετική δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Πάνος Σκουρλέτης.

    Σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη, ο κ. Καραμανλής παρουσίαζε μικρότερο έλλειμμα και "έπαιζε με τα νούμερα", ο κ. Παπανδρέου "έκανε τον ανήξερο για να στηρίξει έτσι την προεκλογική εξαπάτηση του ελληνικού λαού", ενώ η Γερμανία και η Γαλλία "βολεύονταν αφού κέρδιζαν διπλά, τόσο από την προώθηση των εξαγωγών τους όσο και από τα υψηλά επιτόκια δανεισμού προς τη χώρα μας".

    Ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ πρόσθεσε ότι "οι στρεβλώσεις του εγχώριου παραγωγικού μοντέλου είναι γνωστές και βαρύνουν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και τη ΝΔ που το υπηρέτησαν επί δεκαετίες. Αυτό που όμως σκόπιμα αποκρύπτεται, τόσο από τους ευρωπαίους εταίρους μας όσο και από τον νυν και τον πρώην πρωθυπουργό, είναι ότι το ελληνικό πρόβλημα αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού και συνδέεται άμεσα με την κρίση του παγκοσμιοποιημένου νεοφιλελεύθερου οικονομικού μοντέλου που έχει κλείσει τον κύκλο του. Η υπέρβαση της σημερινής κρίσης απαιτεί ριζικές αλλαγές, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και συνολικά στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Υπ.Υποδομών: Τέσσερα μεγάλα έργα

    Τέσσερα μεγάλα έργα προγραμματίζει το Υπουργείο Υποδομών. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για την επέκταση της Αττικής οδού, την ολοκλήρωση των διαδικασιών μέχρι το τέλος του έτους για τη δημοπράτηση του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου, τον οδικό άξονα Λευκάδας - Πρέβεζας αλλά και τον οδικό άξονα Ελευσίνας - Θήβας που θα παρακάμπτει την Αθήνα.

    Επίσης γίνονται μελέτες για το ενδεχόμενο υποθαλάσσιας σύνδεσης Περάματος - Σαλαμίνας.

    Χθες, ο αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Ρέππας κηρύσσοντας την έναρξη του ετήσιου συνεδρίου των Ευρωπαίων Διεθνών Εργολάβων που πραγματοποιείται στην Αθήνα, δήλωσε ότι "το υπουργείο Υποδομών στηρίζει τα έργα παραχώρησης και με κατάλληλες παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες επιδιώκει να αντιμετωπίσει και να λύσει προβλήματα τα οποία οφείλονται στην έναρξη κατασκευής αυτών των έργων χωρίς την απαιτούμενη διοικητική ωριμότητα", σημειώνοντας πως "οι παραχωρήσεις και οι συμπράξεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον αν σκεφτούμε ότι σε μια περίοδο κρίσης μπορεί να αποτελέσουν σημαντικά εργαλεία για την υπέρβασή της"

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] ΟΑΕΔ: Φθινοπωρινές εκδρομές

    Το χρονικό διάστημα από 21 Οκτωβρίου μέχρι 28 Νοεμβρίου ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας θα υλοποιήσει φθινοπωρινό πρόγραμμα τετραήμερων εκδρομών σε επιλεγμένους χερσαίους προορισμούς, για δικαιούχους του νομού Αττικής.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το πρόγραμμα απευθύνεται σε 2.112 άτομα και η συνολική του δαπάνη ανέρχεται σε 271.215 ευρώ.

    Για την παραλαβή των εισιτηρίων οι ενδιαφερόμενοι δικαιούχοι μπορούν να προσέρχονται από την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου, καθημερινά, τις εργάσιμες ημέρες και μέχρις ότου αυτά εξαντληθούν, τις ώρες 8.00π.μ.-14.00μ.μ. στα γραφεία διανομής του Οργανισμού.

    Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσκομίσουν τα κατά περίπτωση απαιτούμενα δικαιολογητικά (αστυνομική ταυτότητα, θεωρημένα βιβλιάρια ασθενείας, ατομικό και οικογενειακό, εφόσον προστατεύονται μέλη, ΑΦΜ, 100 ένσημα έτους 2009 ή βεβαίωση εργοδότη, θεωρημένη από το Ι.Κ.Α., αρχική απόφαση συνταξιοδότησης).

    Στους εκδρομείς προσφέρεται δωρεάν μεταφορά, διανυκτέρευση και πρωινό.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Περιοδεία Σαμαρά

    Τελευταίος σταθμός της περιοδείας του Προέδρου της ΝΔ στην Πελοπόννησο, ήταν η Μεγαλόπολη, όπου περιόδευσε στην αγορά της πόλης, μίλησε με πολίτες και στη συνέχεια κατευθύνθηκε στο εκλογικό κέντρο του υποψηφίου δημάρχου Μεγαλόπολης Γιάννη Φουσέκη, τον οποίο στηρίζει η ΝΔ.

    "Είμαστε συσπειρωμένοι κι ενωμένοι σαν μία γροθιά. Η κυβέρνηση θέλει να μας φοβίσει όλους, αλλά εμείς έχουμε το Δράκο", τόνισε ο Α. Σαμαράς, εννοώντας τον υποψήφιο περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Δράκο, τον οποίο υποστηρίζει.

    Ο Αντώνης Σαμαράς διαβεβαίωσε ότι "δίνουμε μάχη για την ελπίδα του τόπου, μάχη ενάντια την πολιτική του ΠΑΣΟΚ,που θέλει τον κόσμο φοβισμένο, με μια νοοτροπία που θέλει τα μαγαζιά σιγά-σιγά να σβήνουν. Και τις παραγωγικές δυνάμεις να υποκύπτουν. Να μην υπάρχει αισιοδοξία για τους νέους. Κάνουμε αγώνα για να έχουν δικαίωμα στην ελπίδα τα νέα παιδιά".

    Και συμπλήρωσε:

    "Θέλω να σας παρακαλέσω να προχωρήσουμε σε αυτή τη μάχη μαζί. Και δεν ζητάω ψήφο για μένα, ούτε καν για την παράταξη. Ζητάω τη ψήφο σας για εσάς και τις οικογένειές σας. Για να φύγουμε από την απελπισία. Για καθαρό μέλλον, με αγωνιστικότητα και δημιουργικότητα. Για να κτίσουμε ένα καλύτερο αύριο".

    Οι εκλογές, είπε, είναι το πρώτο βήμα και πρέπει να στείλουμε το μήνυμα στην κυβέρνηση. Γιατί αν στείλουμε το μήνυμα ότι όλα πάνε καλά το 2011, να περιμένετε ότι θα είναι έτος φοροκαταιγίδας. Δεν επιτρέπεται, είπε, αποχή. Γιατί η αποχή είναι υπέρ του ΠΑΣΟΚ, τόνισε.

    Κατέληξε δε λέγοντας ότι η αποχή είναι μήνυμα αντισυσπείρωσης. Εμείς ζητάμε την ενότητα, τη συσπείρωση, όπως αρμόζει στους Ελληνες.

    Σε ερώτηση σχετικά με τα όσα ανέφερε ο επικεφαλής της Ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου είπε πως "αν θέλει κανείς να ανατρέξει στα πραγματικά στοιχεία της οικονομίας και να δει πότε συνέβη το κακό, πρέπει να πάει να ανατρέξει τη δεκαετία του ΄80".

    "Η δεκαετία του ΄80, όμως, είναι η δεκαετία του ΠΑΣΟΚ. Είναι η δεκαετία για την οποία εμείς ζητούμε να ξεκινήσει η έρευνα της Εξεταστικής Επιτροπής. Το ΠΑΣΟΚ για λόγους που ο καθένας καταλαβαίνει και αντιλαμβάνεται δεν το θέλει. Ομως, ήρθαν, όχι εμείς, αλλά από το εξωτερικό, να τους επισημάνουν πότε ξεκίνησε το κακό. Εμείς, σήμερα, άλλη μια φορά δικαιωνόμαστε. Αλλά δεν δίνουμε τοσο σημασία στο χθες. Εμείς σημασία περισσότερη δίνουμε στα μέτρα για το αύριο", συμπλήρωσε.-

    Ο Α. Λυκουρέντζος

    Ο Γραμματέας της ΝΔ Α. Λυκουρέντζος μετά την περιοδεία Σαμαρά τόνισε πως το κόμμα "μέρα με τη μέρα κατακτά την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Η Πελοπόννησος παραμένει το παραταξιακό προπύργιο. Παραμένει ο Μοριάς, ο τόπος που στηρίζει τις επιλογές της ΝΔ και της παράταξης. Ο λαός του Μοριά στηρίζει το Δημήτρη Δράκο και είμαστε αισιόδοξοι για τη νίκη του υποψηφίου της ΝΔ, είμαστε αισιόδοξοι για την προοπτική του κόμματός μας".

    Ο Α. Λυκουρέντζος συμπλήρωσε ότι "οι προσεχείς εκλογές είναι ένας σταθμός αισιοδοξίας, ελπίδας για τη μεγάλη πορεία προς τις εθνικές εκλογές, πορεία που ηγείται ο Αντώνης Σαμαράς και απολάβει αυτή τη στιγμή της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Πραγματικότητα το "ψηφιακό σχολείο"

    «Πριν 12 μήνες όταν ξεκινήσαμε είχαμε θέσει στόχο το "ψηφιακό σχολείο" και σήμερα γίνεται, είναι πραγματικότητα, δεν είναι μια θεωρητική εξαγγελία για το αύριο, σήμερα μπορεί και λειτουργεί», τόνισε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στους μαθητές του νεόδμητου 1ου Επαγγελματικού-Γενικού Λυκείου Μούδρου στη Λήμνο.

    Ο πρωθυπουργός, κατά την επίσημη παρουσίαση της ψηφιακής διάστασης του Νέου Σχολείου από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, χαρακτήρισε «ιστορική» και «σημαντική» τη δουλειά που έχει γίνει.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το σχολείο με την εφαρμογή της ψηφιακής του διάστασης δεν θα είναι πλέον παθητική κατανάλωση γνώσης, αλλά οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να παράξουν γνώση και να τη μοιραστούν ηλεκτρονικά με μαθητές άλλων σχολείων ακόμα και με τη μορφή οπτικοακουστικού υλικού.

    Η κ. Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι η ψηφιακή διάσταση αλλάζει τα δεδομένα στην εκπαίδευση και έδωσε στον κ. Παπανδρέου το πρώτο ηλεκτρονικό βιβλίο (e-book), από αυτά που θα διαθέτει κάθε μαθητής στο εγγύς μέλλον.

    Το μήνυμα ότι θα τα καταφέρουμε αν πιστέψουμε όλοι στις δυνάμεις μας και έχουμε αυτοπεποίθηση για την πατρίδα μας, έστειλε ο πρωθυπουργός από τη Μύρινα της Λήμνου, όπου γιόρτασε μαζί με τους κατοίκους, την 98η επέτειο απελευθέρωσης του νησιού.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 9 October 2010 - 12:30:45 UTC