Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-10-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντιπαράθεση για τις δηλώσεις Γιούνκερ
  • [02] Ισόβια για τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου
  • [03] "Το μνημόνιο δεν ήταν μονόδρομος"
  • [04] Κατά 31,1% περιορίστηκε το έλλειμμα
  • [05] «Τα τοξικά ομόλογα επέστρεψαν»
  • [06] Σπιναλόγκα. Το νησί που δεν ήθελε κανείς να θυμάται...
  • [07] Μετ'εμποδίων η διανομή

  • [01] Αντιπαράθεση για τις δηλώσεις Γιούνκερ

    Συνεχίζεται η αντιπαράθεση για τις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δηλώσεις που απβ ό,τι φαίνεται, από την αρχή διαδόθηκαν παρερμηνευμένες. Σύμφωνα μ΄αυτές, ο κ. Γιούνκερ φερόταν να δήλωνε ότι είχε θέσει το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας σε Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος με τη σειρά του του απάντησε ότι « κυβερνά μια διεφθαρμένη χώρα».

    Με τη σημερινή επεξηγηματική δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του κ. Γιούνκερ, Γκι Σιουλέρ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, διευκρινίστηκε ότι ο επικεφαλής του Eurogroup, «για να δείξει τη μεταστροφή των ελληνικών αρχών απέναντι στο πρόβλημα ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, λίγο μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2009, όταν τελικά αναγνωρίστηκε η πλήρης διάσταση του ελληνικού προβλήματος, δήλωσε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τη διαφθορά».

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής παρέπεμψε στις διευκρινίσεις του κ. Σιούλερ και τόνισε ότι «ουδέποτε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου συζήτησε με τον κ. Γιούνκερ για διεφθαρμένη χώρα» και ότι «ουδέποτε είπε ότι κυβερνά μια διεφθαρμένη χώρα».

    Δουλειά ενός πρωθυπουργού δεν είναι να δυσφημεί τη χώρα του, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ. Όλη αυτή η συζήτηση είναι αποπροσανατολισμός, τόνισε η γγ του ΚΚΕ, ενώ την εκτίμηση πως "τα προβλήματα διαφθοράς στη χώρα μας συνεχίζονται", εξέφρασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ. Σε ανακοίνωση του ΣΥΝ επισημαίνεται πως "ο ελληνικός λαός γνωρίζει πλέον καλά ότι οι ευθύνες για τη σημερινή τραγική κατάσταση της οικονομίας βαραίνουν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και τη ΝΔ".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Ισόβια για τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου

    Ποινή ισόβιας κάθειρξης για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσας στον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα και ποινή δεκαετούς κάθειρξης στον συνάδελφο και συγκατηγορούμενό του Βασίλη Σαραλιώτη.

    Στον Επ. Κορκονέα επεβλήθη και επιπλέον φυλάκιση δεκαπέντε μηνών για οπλοχρησία. Η υπεράσπιση του δεύτερου κατηγορούμενου, υπέβαλε αίτημα να δοθεί αναστολή εκτέλεσης της ποινής του Β. Σαραλιώτη, ενόψει της έφεσης που, όπως δήλωσαν, θα καταθέσουν ακόμη και σήμερα, ωστόσο το δικαστήριο αρνήθηκε να δώσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεσή του.

    Οι δικαστές του Κακουργιοδικείου, με πλειοψηφία 6 προς 1, έκριναν ότι στον Βασίλη Σαραλιώτη δεν πρέπει να δοθεί αναστολή και έτσι θα οδηγηθεί και αυτός στη φυλακή.

    Ως προς τις παρεπόμενες ποινές το δικαστήριο διέταξε τη διαρκή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων του Επαμεινώνδα Κορκονέα, ενώ στον Βασίλη Σαραλιώτη επέβαλε διετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων.

    Παράλληλα, το δικαστήριο αποφάσισε τη διαβίβαση πρακτικών της δίκης στην Εισαγγελεία Πρωτοδικών, ώστε να ελεγχθεί το ενδεχόμενο αξιόποινης συμπεριφοράς τεσσάρων μαρτύρων, μεταξύ των οποίων και αστυνομικοί.

    "Για μας, την οικογένειά του, η σημερινή μέρα σηματοδοτεί το κλείσιμο της αυλαίας της άθλιας παράστασης κατασυκοφάντησης και βάρβαρης προσβολής της μνήμης του αθώου παιδιού μας, με πρωταγωνιστές τους δράστες του εγκλήματος και την υπεράσπιση του Ε. Κορκονέα", δήλωσε η μητέρα του Αλ. Γρηγορόπουλου Τζίνα Τσαλικιάν.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] "Το μνημόνιο δεν ήταν μονόδρομος"

    Το μνημόνιο δεν ήταν μονόδρομος, προσφύγαμε στην τρόικα από λάθη και παραλείψεις της σημερινής κυβέρνησης, τόνισε από την Κέρκυρα ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

    «Το Μνημόνιο αποδεικνύεται άδικο, επώδυνο και αναποτελεσματικό», ανέφερε ο κ. Σαμαράς και ζήτησε να μην επιβληθούν άλλοι φόροι αλλά να ληφθούν αναπτυξιακά μέτρα. «Όσο μεγαλώνει η ύφεση, όσο πολλαπλασιάζονται τα λουκέτα και η ανεργία, τόσο μεγαλώνει και το έλλειμμα. Διότι η οικονομία πνίγεται. Και δεν μπορεί να αποδώσει υγιή έσοδα για να μειώσει το έλλειμμα. Το Μνημόνιο ανατροφοδοτεί το έλλειμμα: το μειώνει από τη μια πλευρά και το μεγαλώνει από την άλλη, με την ύφεση που προκαλεί», ανέφερε ο κ. Σαμαράς και ζήτησε να υιοθετηθούν οι προτάσεις του για ένα άλλο μείγμα οικονομικής πολιτικής.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Κατά 31,1% περιορίστηκε το έλλειμμα

    Η μηνιαία πορεία μείωσης του ελλείμματος συνεχίζει να κινείται καλύτερα από τις προβλέψεις του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, σύμφωνα με τα προσωρινά διαθέσιμα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού για το εννιάμηνο Ιανουάριου-Σεπτεμβρίου 2010, σε δημοσιονομική βάση. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, το έλλειμμα περιορίστηκε στα 16.234 εκατ. ευρώ από 23.579 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2009, σημειώνοντας μείωση κατά 31,1% έναντι στόχου μείωσης στο οκτάμηνο κατά 26,9% με βάση το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής (ή κατά 29% με βάση τον επικαιροποιημένο στόχο του Αυγούστου).

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] «Τα τοξικά ομόλογα επέστρεψαν»

    Αίσθηση προκάλεσαν στην Ιταλία οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι, μετά τη λήξη της διάσκεψης του «G7» στην Ουάσιγκτον, ότι «τα τοξικά ομόλογα και η κερδοσκοπία επέστρεψαν».

    «Τα μπόνους τραπεζιτών και χρηματιστών, τα τοξικά ομόλογα και όλα τα υπόλοιπα, είναι στο ίδιο επίπεδο στο οποίο βρίσκονταν πριν τη διεθνή κρίση. Τα μπόνους μπορεί να είναι και ακόμη υψηλότερα», δήλωσε ο Τρεμόντι.

    «Δύο χρόνια, ή έναν χρόνο πριν, οι τράπεζες είχαν υιοθετήσει μία στάση σαφώς χαμηλού προφίλ. Τώρα, επέστρεψαν οι τραπεζίτες. Υπήρξε σύγχυση μεταξύ οικονομικού κύκλου και κρίσης και στη διαχείριση της κρίσης αυτής έγινε η επιλογή να σωθεί η κερδοσκοπία, που βρίσκεται μέσα στις τράπεζες», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Σπιναλόγκα. Το νησί που δεν ήθελε κανείς να θυμάται...

    «Σ' αυτό το μέρος νοιώθεις ότι υπάρχει μία αόρατη δύναμη, που σε ωθεί να πεις την ιστορία», λέει ο σκηνοθέτης Θοδωρής Παπαδουλάκης, που μετέφερε στη μικρή οθόνη το μπεστ σέλερ για το δράμα της Σπιναλόγκας. Κάπως έτσι πρέπει να αισθάνθηκε και η Αγγλίδα συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ, που αναβίωσε μέσα από το μυθιστόρημα της «Το νησί» μια στιγματισμένη εποχή.

    Μετά το 1957, όταν έφυγε και ο τελευταίος ασθενής, ακολούθησαν χρόνια εγκατάλειψης και ερήμωσης στη Σπιναλόγκα, μήπως και σβηστούν από τη συλλογική μνήμη όσα συνέβησαν στις αρχές του 20ου αιώνα στο νησί «των ζωντανών νεκρών», τόπο εξορίας των Χανσενικών (λεπρών). Μέχρι που, καιρό μετά, το ανακάλυψαν ξανά οι τουρίστεςβ¦

    Όμως, η Σπιναλόγκα έχει και ένδοξες σελίδες η ιστορία της. Οχυρωμένη από την αρχαιότητα, αξιοποιήθηκε από τους Ενετούς. Μετά την κατάληψη της Κρήτης από τους Τούρκους (1649), η Σπιναλόγκα έμεινε στα χέρια των Ενετών άλλα 65 χρόνια, γεγονός που οφείλεται στην άρτια οχύρωση της.

    Όλο αυτό το διάστημα έβρισκαν εκεί καταφύγιο οι επαναστάτες Κρητικοί, γνωστοί ως «Χαΐνηδες», που επειδή δεν άντεξαν τις λεηλασίες και τους σκοτωμούς από τους Τούρκους κατακτητές, ανέβηκαν στο βουνό και άρχισε το αντάρτικο.

    O χαρακτήρας της Σπιναλόγκας άλλαξε δραματικά, όταν ο ύπατος αρμοστής της Κρητικής Πολιτείας, πρίγκηπας Γεώργιος, αποφάσισε στις 30 Μαϊου του 1903 την ίδρυση «λεπροκομείου» στο νησί αρχικά για τους λεπρούς της Κρήτης, και στη συνέχεια όλης της χώρας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] Μετ'εμποδίων η διανομή

    Σε αδιέξοδο κατέληξε η συνάντηση της διοίκησης της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών με τον υφυπουργό Οικονομικών Δημήτρη Κουσελά για το πετρέλαιο θέρμανσης.

    Οι βενζινοπώλες επέμειναν στις θέσεις τους να καταργηθεί η προκαταβολή του αυξημένου ειδικού φόρου κατανάλωσης επισημαίνοντας ότι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν τις αγορές πετρελαίου θέρμανσης με αυτό το σύστημα.

    Από την πλευρά του υπουργείου επισημάνθηκε ότι οι επιστροφές του φόρου θα πιστώνονται σε διάστημα δύο ημερών στους λογαριασμούς των βενζινοπωλών και χωρίς να προαπαιτείται ο έλεγχος των παραστατικών για το πετρέλαιο που διέθεσαν προκειμένου να αποδεσμευτούν οι επιστροφές.

    Κατόπιν αυτών η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να ξεκινήσει την Παρασκευή μετ' εμποδίων. Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τους βενζινοπώλες πετρέλαιο διανέμουν οι εταιρείες εμπορίας και οι μεταπωλητές.

    Στο μεταξύ, η τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης θα κυμανθεί περίπου στα 0,67 ευρώ το λίτρο, σύμφωνα με τη δέσμευση των εκπροσώπων των Συνδέσμων Εμπόρων Υγρών Καυσίμων Αττικής και Θεσσαλονίκης όπως προέκυψε από συνάντηση που είχαν με το γενικό γραμματέα Εμπορίου, Στ. Κομνηνό.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 11 October 2010 - 18:31:35 UTC