Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-10-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συζητείται το ν/σ για το "fast track"
  • [02] "Δεν θα ληφθούν νέα μέτρα"
  • [03] Σε κλοιό οι καταθέτες... εξωτερικού
  • [04] «Σιωπηλή νόσος»
  • [05] Ξενάγηση στην Τέχνη
  • [06] Τα βασανιστήρια καλά κρατούν
  • [07] Μονόδρομος η νίκη

  • [01] Συζητείται το ν/σ για το "fast track"

    «Σε μια πολιτεία που λειτουργεί σωστά, χωρίς τα διαρθρωτικά προβλήματα, δεν θα χρειαζόταν ένας νόμος "fast track". Επειδή όμως υπάρχουν, κάνεις ένα νόμο με τον οποίο μπορείς να επισπεύσεις τις διαδικασίες», ανέφερε, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, ο υπουργός Επικρατείας, Χαράλαμπος Παμπούκης, υπερασπιζόμενος το νόμο για την επιτάχυνση των στρατηγικών επενδύσεων, απέναντι στις επιθέσεις της αντιπολίτευσης.

    Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, προέβαλλαν μετβ επιτάσεως, τους κινδύνους από την παράκαμψη των κανονικών διαδικασιών έγκρισης των μεγάλων επενδύσεων, που αφορούν, τόσο το περιβάλλον, όσο και την διαφάνεια - και με την ανισότητα που δημιουργείται, να εγκυμονεί μελλοντικές πιέσεις από τους αδικούμενους για γενίκευση των ρυθμίσεων, σε όλες τις επενδύσεις.

    Στο μεταξύ, ματαιώνεται το έργο της κατασκευής τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου και μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, καθώς η διαφορά μεταξύ των επενδυτών από το Κατάρ και των Ιταλών καταναλωτών αποδείχθηκε αγεφύρωτη, όσον αφορά στην τιμή διάθεσης του προϊόντος.

    Το θέμα έγινε γνωστό στην ελληνική πλευρά ύστερα από επιστολή που εστάλη από την πλευρά του Κατάρ στον υφυπουργό Εξωτερικών Σπύρο Κουβέλη, με την οποία το Εμιράτο απέσυρε το ενδιαφέρον του για συμμετοχή στο κονσόρτσιουμ για την επένδυση στον Αστακό.

    Σε δήλωσή του προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Κουβέλης αναφέρει ότι η καταρινή πλευρά αναγνωρίζει ότι από την πλευρά μας έγιναν οι κατάλληλοι χειρισμοί και ότι το πρόβλημα ανέκυψε μεταξύ των επιχειρηματιών που μετέχουν στην κοινοπραξία. «Η εξέλιξη αυτή έχει να κάνει με το επιχειρηματικό μέρος της επένδυσης. Δεν τα βρήκαν οι επιχειρηματίες», τονίζει ο κ. Κουβέλης, επισημαίνοντας ότι δεν επηρεάζεται κατά κανένα τρόπο η συμφωνία που υπέγραψε ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης στη Νέα Υόρκη, για επενδύσεις ύψους 5 δισ. δολαρίων.

    Ερωτηθείς σχετικά ο κύριος Παμπούκης εκτίμησε πως η επένδυση στον Αστακό δεν προχωρά είτε λόγω διαφωνίας στις εταιρείες της κοινοπραξίας είτε εξαιτίας του κακού επενδυτικού κλίματος που επιδεινώνεται και με τις διαμαρτυρίες σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της επένδυσης.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] "Δεν θα ληφθούν νέα μέτρα"

    "Περιορισμένες θα είναι οι επιπτώσεις της αναθεώρησης των δημοσιονομικών δεδομένων της περιόδου 2006-2009 στο έλλειμμα του 2010", υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, από το Λουξεμβούργο, όπου συμμετείχε στο Συμβούλιο Ecofin. Ως εκ τούτου, συνέχισε ο υπουργός, δεν αναμένεται να οδηγήσουν σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας το 2010 και συνεπώς δεν θα έχουν ως αποτέλεσμα την εκ νέου επιβάρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε, παράλληλα, ότι ως ένα βαθμό η εξέλιξη αυτή είχε συνυπολογιστεί κατά την περίοδο κατάρτισης του μνημονίου και ότι για αυτό το λόγο η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε σημαντική μείωση των ελλειμμάτων των ζημιογόνων κρατικών επιχειρήσεων.

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και οι αγορές αναγνωρίζουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας.

    Στο μεταξύ, ποσό ύψους 1,17 δισ.ευρώ άντλησε την Τρίτη το ελληνικό δημόσιο κατά τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας με επιτόκιο που διαμορφώθηκε σε επίπεδα χαμηλότερα από την προηγούμενη δημοπρασία της 21ης Σεπτεμβρίου 2010.

    Αυτό προκύπτει από την ανακοίνωση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους σύμφωνα με την οποία υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 4,674 δισ.ευρώ που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 5,19 φορές.

    Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,75% έναντι 3,98% που ήταν κατά τη δημοπρασία του Σεπτεμβρίου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Σε κλοιό οι καταθέτες... εξωτερικού

    Σε στενό κλοιό θέτει το υπουργείο Οικονομικών τους καταθέτες εξωτερικού και προαναγγέλλει νέες διασταυρώσεις για την αποκάλυψη φορολογητέας ύλης και από τόκους που λαμβάνουν και δεν τους δηλώνουν.

    Μιλώντας στο ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ ο Γενικός Γραμματέας Πληροφορικών Συστημάτων Δ. Σπινέλλης αποκάλυψε πως το υπουργείο Οικονομικών έχει στην κατοχή του πλούσια στοιχεία για τις καταθέσεις των Ελλήνων στο εξωτερικό τα οποία επεξεργάζεται προκειμένου να εντοπίσει ενδεχόμενη φοροδιαφυγή.

    «Διαθέτουμε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες εγγραφές από καταθέσεις του εξωτερικού. Είμαστε στο στάδιο που ομογενοποιούμε τα στοιχεία. Στην συνέχεια θα τα ταυτίσουμε με το μητρώο της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων και θα τα διασταυρώσουμε με τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων», δήλωσε ο κ. Σπινέλλης.

    Αναφερόμενος στη ρύθμιση για τη περαίωση, είπε πως η αποστολή των ειδικών σημειωμάτων θα ξεκινήσει στα τέλη της εβδομάδας. Τόνισε δε πως καθημερινά θα αποστέλλονται από την ΓΓΠΣ 100.000 εκκαθαριστικά σημειώματα, κάτι που σημαίνει ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί εντός 10 -13 ημερών.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] «Σιωπηλή νόσος»

    «Σιωπηλή νόσος» ονομάζεται η οστεοπόρωση η οποία πλήττει παγκοσμίως μία στις τρεις γυναίκες και έναν στους οκτώ άνδρες, με βέβαια θύματα τα παιδιά εάν δεν υπάρξει αλλαγή στον τρόπο διατροφής τους. Η καθιστική ζωή, η ανεπαρκής λήψη ασβεστίου, η υπερκατανάλωση αναψυκτικών και το πρόχειρο φαγητό δεν συνάδουν με την σωστή δόμηση των οστών.

    Τη σημασία της πρόληψης, επισημαίνει, στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο ορθοπεδικός χειρουργός Σάββας Σεϊταρίδης με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας για την Οστεοπόρωση.

    Σύμφωνα με σχετική πανελλήνια επιδημιολογική έρευνα, αναφέρει ο κ Σεϊταρίδης, ήδη πάσχουν περισσότερες από 900.000 γυναίκες, τις οποίες θα ακολουθήσουν ένα εκατομμύριο, με πολλούς παράγοντες κινδύνου και χαμηλή οστική πυκνότητα. Σημείωσε δε, ότι επειδή η οστική πυκνότητα χτίζεται ως την ηλικία των 27 ετών, η πρόληψη της οστεοπόρωσης πρέπει να ξεκινά από την παιδική ηλικία με τη σωστή διατροφή και την άσκηση».

    Η συνήθεις συστάσεις των ειδικών για την πρόληψη είναι σωστή διατροφή, άσκηση και μικρός περίπατος με ηλιοφάνεια.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Ξενάγηση στην Τέχνη

    Με μια ξενάγηση - πλοήγηση στα ψηφιοποιημένα αρχεία της ελληνικής τέχνης από το 1945 έως τις μέρες μας, εγκαινιάζει αύριο, Πέμπτη, τους χώρους του, το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης, στην οδό Βαλαωρίτου 9, στην πρώην ιστορική αίθουσα τέχνης, ''Νέες Μορφές''.

    Το Ινστιτούτο ιδρύθηκε ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρία, τον Φεβρουάριο 2009 από στελέχη των "Νέων Μορφών", πλαισιώνεται από ιστορικούς τέχνης και καλλιτέχνες, με σκοπό να δημιουργήσει μια βάση δεδομένων , για έγκυρη και διευρυμένη προσέγγιση της σύγχρονης ελληνικής τέχνης, από θεωρητικούς της τέχνης, φοιτητές, καλλιτέχνες και φιλότεχνους.

    Το αρχειακό υλικό που έχει ήδη καταγραφεί και συνεχίζεται η τεκμηρίωσή του, καλύπτει ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνικών γεγονότων που αφορούν την πορεία εκατοντάδων καλλιτεχνών.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Τα βασανιστήρια καλά κρατούν

    Βασανιστήρια εξακολουθούν να γίνονται σε χώρες που υπέγραψαν τη Συνθήκη Κατά των Βασανιστηρίων πριν από 26 χρόνια, δήλωσε χθες ο Κλαούντιο Γκρόσμαν, πρόεδρος της επιτροπής του ΟΗΕ η οποία είναι επιφορτισμένη με την επίβλεψη της εφαρμογής της.

    Ο κόσμος, είπε ο Γκρόσμαν, πολύ απέχει από το να επιτύχει το στόχο της εξάλειψης των βασανιστηρίων και της απάνθρωπης μεταχείρισης, όπως καλούσε το κείμενο της διεθνούς συμφωνίας η οποία υπεγράφη το 1984.

    "Η απόλυτη απαγόρευση των βασανιστηρίων. . . δεν είναι ακόμα πραγματικότητα σε πολλά κράτη που έχουν κυρώσει τη συνθήκη", σημείωσε στο περιθώριο συναντήσεων με ανώτατα στελέχη οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην έδρα των ΗΕ στη Νέα Υόρκη.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] Μονόδρομος η νίκη

    Η σημερινή αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με τη ρωσική Ρουμπίν Καζάν, που γίνεται στο ΟΑΚΑ (21:45), στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής του Τσάμπιονς Λιγκ, είναι κομβικής σημασίας. Οι "πράσινοι" θα διεκδικήσουν με κάθε τρόπο τη νίκη, αφού απώλεια βαθμών θα σημάνει ουσιαστικά τον αποκλεισμό τους από τη διοργάνωση, μετά τις δύο ήττες τους στα δύο προηγούμενα παιχνίδια.

    Εκτός του Νίνη, νοκ άουτ από το παιχνίδι με τη Ρούμπιν Καζάν τέθηκαν τόσο ο Σεμπάστιαν Λέτο όσο και ο Σίντνεϊ Γκοβού.

    Το παιχνίδι με τη Ρούμπιν Καζάν είναι σημαντικό, αλλά δεν μπορούμε να μιλάμε για τελικούς, τόνισε ο Νίκος Νιόπλιας στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

    Ο σημερινός αγώνας είναι η πρώτη συνάντηση στην ιστορία των δυο ομάδων. Η ελληνική ομάδα δεν έχει γενικά προϊστορία με ρώσικες ομάδες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αφού στο παρελθόν έχει μόνο μία φορά αγωνιστεί ενάντια στη Λοκομοτίβ Μόσχας (Παναθηναϊκός-Λοκομοτίβ Μόσχας 2-0, στις 5/12/2007 για το Κύπελλο UEFA).

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 20 October 2010 - 6:31:17 UTC