Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-10-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αυξημένες προσδοκίες στη ΝΔ για τις εκλογές
  • [02] ΟΤΕ. Νέος πρόεδρος ο Μιχάλης Τσαμάζ
  • [03] Αναβρασμός στα Πανεπιστήμια
  • [04] Γεννούν τις... καθημερινές
  • [05] Ψηφίζει η γαλλική Γερουσία

  • [01] Αυξημένες προσδοκίες στη ΝΔ για τις εκλογές

    Αυξημένες προσδοκίες έχει η Ρηγίλλης όσο πλησιάζει ημερομηνία των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.

    Επισήμως η ηγεσία της ΝΔ αποφεύγει να θέσει τον πήχη της επιτυχίας ή να μιλήσει με ποσοτικά στοιχεία. Προτιμά να περιγράφει τους στόχους της πολιτικά: «επιτυχία θα είναι αν το μήνυμα του προέδρου του κόμματος για ψήφο διαμαρτυρίας απέναντι στην κυβέρνηση βρει απήχηση στην κοινωνία, αν οι πολίτες με την ψήφο τους αποδοκιμάσουν την οικονομική πολιτική του μνημονίου και βάλλουν φραγμό στην κυβέρνηση που επεξεργάζεται νέα μέτρα».

    Ανεπισήμως βέβαια κάνουν τους υπολογισμούς τους, ευελπιστώντας ένα σημαντικό μέρος του χάρτη της Ελλάδας να γίνει γαλάζιο τη βραδιά των εκλογών.

    Στελέχη του κόμματος κάνουν λόγο για τουλάχιστον 5 περιφέρειες που μπορούν να κερδίσουν οι γαλάζιοι υποψήφιοι.

    Τη μεγαλύτερη βεβαιότητα εκφράζουν για την περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, με υποψήφιο τον κ. Π. Ψωμιάδη απέναντι στον κ. Μ. Μπόλαρη του ΠΑΣΟΚ.

    Εκτιμούν, επίσης, στη Ρηγίλλης ότι θα κερδίσουν την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με τον νομάρχη Κοζάνης κ. Γ. Δακή, την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με τον κ. Π. Βογιατζή νυν νομάρχη Λέσβου και την περιφέρεια Θεσσαλίας με τον κ. Κ. Αγοραστό.

    Από εκεί και πέρα, η ΝΔ ευελπιστεί ότι θα πάρει μία από τις περιφέρειες Πελοποννήσου, με τον νυν νομάρχη Μεσσηνίας κ. Δ. Δράκο, Κεντρικής Ελλάδας με τον κ. Θ. Χειμάρα και Ηπείρου με τον κ. Αλ. Καχριμάνη.

    Παράλληλα η ΝΔ εντείνει την προεκλογική της προσπάθεια επιδιώκοντας εκπλήξεις και σε άλλες περιοχές που θα αυξήσουν το σκορ.

    Καθοριστική θα είναι η μάχη της Πελοποννήσου όπου ο κομματικός μηχανισμός «παίζει τα ρέστα του», καθώς όπως αναγνωρίζουν θα είναι πλήγμα να χαθεί η περιφέρεια όπου η Δεξιά έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά.

    Σημαντική για τις πολιτικές εντυπώσεις θεωρείται και η αναμέτρηση στην περιφέρεια Αττικής, όπου παραδοσιακά η ΝΔ δεν έχει μεγάλη δύναμη. Στόχος εδώ είναι να περάσει ο κ. Β. Κικίλιας στον δεύτερο γύρο. Η προσπάθεια γίνεται δύσκολη λόγω της υποψηφιότητας του κ. Γ. Δημαρά ο οποίος επίσης κερδίζει «αντιμνημονιακές» ψήφους.

    Ο πήχης στην πολυπληθή περιφέρεια μπαίνει σε σχέση με το 33% που απέσπασε πέρυσι η ΝΔ στις βουλευτικές εκλογές.

    Η Ρηγίλλης εκτιμά ότι η περιφέρεια Αττικής μπορεί να χαθεί και για το ΠΑΣΟΚ λόγω του κ. Δημαρά, οπότε οι εντυπώσεις να μοιραστούν.

    Στο επίπεδο των μεγάλων Δήμων, η Ρηγίλλης θεωρεί ότι είναι βέβαιη η νίκη στην Αθήνα με τον κ. Ν. Κακλαμάνη και ότι οι πιθανότητες είναι μαζί της στην Θεσσαλονίκη με τον κ. Κ. Γκιουλέκα απέναντι στον κ. Γ. Μπουτάρη.

    Αντίθετα θεωρούν ότι είναι πιο δύσκολη η μάχη στον Πειραιά, καθώς ο κ. Β. Μιχαλολιάκος δεν έχει απέναντί του μόνο τον κ Γ. Μίχα αλλά και τον «αντάρτη» προερχόμενο από τη ΝΔ κ. Π. Μαντούβαλο.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] ΟΤΕ. Νέος πρόεδρος ο Μιχάλης Τσαμάζ

    Τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ αναλαμβάνει ο κ. Μιχάλης Τσαμάζ, σύμφωνα με το άρθρο 4.3.4 της συμφωνίας μετόχων μεταξύ της Deutsche Telekom και του Ελληνικού Δημοσίου.

    Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η επιλογή αυτή εκφράζει την κοινή βούληση των βασικών μετόχων του ΟΤΕ. Ο κ. Μιχάλης Τσαμάζ θα αναλάβει τα νέα του καθήκοντα στις 3 Νοεμβρίου.

    Ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σημείωσε: "Ο ΟΤΕ έχει πολύ μεγάλες προοπτικές μπροστά του. Έχει κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας και στην ευρύτερη περιοχή και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας. Είμαι σίγουρος ότι ο κ. Μιχάλης Τσαμάζ, ως κοινή επιλογή των βασικών μετόχων του Οργανισμού, θα ανταποκριθεί με επιτυχία στο δύσκολο έργο που έχει μπροστά του και θα οδηγήσει τον ΟΤΕ στα επόμενα βήματά του".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Αναβρασμός στα Πανεπιστήμια

    Αναβρασμός επικρατεί στα Πανεπιστήμια. Αφορμή, η καθυστέρηση εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας να δώσει τις εξειδικευμένες κατευθύνσεις των αλλαγών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τη στιγμή μάλιστα που αρχίζει στο Ρέθυμνο η Σύνοδος Πρυτάνεων, η οποία θεωρητικά έχει ως αντικείμενο συζήτησης ακριβώς τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

    Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ήδη διαμήνυσε ότι δεν πρόκειται να παραστεί στη Σύνοδο, ενώ η Σύγκλητος, σε απόφασή της, σημειώνει πως το ΕΜΠ "θεωρεί προσχηματικό το διάλογο που εξαγγέλλεται από την κυβέρνηση, επιφυλάσσεται για τη συμμετοχή του σε αυτόν και δεσμεύεται να επαναπροσδιορίσει τη στάση του το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα".

    Αν και όλοι αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων, οι πρυτάνεις είναι αντίθετοι με τις προωθούμενες αλλαγές σε πολλά επίπεδα, από το υπουργείο Παιδείας.

    Συγχρόνως, οι φοιτητές, και μάλιστα με πρώτη αντίδραση από την ΠΑΣΠ που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, προετοιμάζονται για κινητοποιήσεις διαρκείας.

    Ηδη 6 τμήματα του ΕΜΠ και ένα του Πανεπιστημίου Αθηνών, τελούν υπό κατάληψη.

    Στη Θεσααλονίκη, αν και το κλίμα των κινητοποιήσεων φαίνεται να μην έχει ωριμάσει ακόμη, αριστερές παρατάξεις, με κοινό πλαίσιο δράσης, ξεκίνησαν την εβδομάδα αυτή μονοήμερες ή διήμερες καταλήψεις σε τμήματα, όπως το Φιλολογικό, Τοπογράφων, Μουσικών Σπουδών και Φυσικομαθηματικό, ενώ σήμερα το απόγευμα (6.00 μ.μ.) προγραμματίζουν πορεία από το άγαλμα του Βενιζέλου.

    Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ πανεπιστημιακός, "εν όψει και του εορτασμού της 17ης Νοέμβρη, είναι εύκολα αντιληπτό ότι η κατάσταση θα ενταθεί ακόμη περισσότερο".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Γεννούν τις... καθημερινές

    Tις καθημερινές γεννούν οι γυναίκες, που επιλέγουν τα δημόσια νοσοκομεία - μαιευτήρια, με ιδανικές ημέρες, να αναδεικνύονται η Δευτέρα και η Τρίτη. Μόλις 5% των τοκετών, γίνονται Σαββατοκύριακο. Παράλληλα, οκτώ στις δέκα επίτοκες βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη δίνοντας «φακελάκι» από 800 έως 1000 ευρώ.

    Αυτό καταγράφουν τα αποτελέσματα έρευνας του Πανεπιστημίου Aθηνών, που πραγματοποίησε η Xριστίνα Tσιρωνά, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Οικονομικών της υγείας Λυκούργου Λιαρόπουλου, σε δημόσια νοσοκομεία της Αττικής και της Περιφέρειας.

    Στα δημόσια ιδρύματα, οι καισαρικές τομές (56,9%) υπερέχουν έναντι των φυσιολογικών τοκετών (43,1%), με 38,8% των γυναικών να μην τις προτιμούν.

    Η τακτική του προγραμματισμένου τοκετού, ακόμη και του φυσιολογικού, κυριαρχεί πλέον στα μαιευτήρια.

    Στην Αθήνα οι καισαρικές τομές διενεργούνται πολύ συχνότερα (61,1%) σε σχέση με την επαρχία (41,2%). Στους λόγους, που εξηγούν την καισαρική τομή, σε ποσοστό 21,2% αναφέρεται προηγηθείσα καισαρική τομή και σε 21,2% ανωμαλίες του εμβρύου (προβολή, μέγεθος, βραδυκαρδία).

    Αρκετές νέες γυναίκες, λόγω οικονομικής κρίσης, στρέφονται στα δημόσια νοσοκομεία για να γεννήσουν πληρώνοντας κατά μέσο όρο 1.876 ευρώ, εκ των οποίων λιγότερα από τα μισά (878 ευρώ) αφορούν τις νόμιμες δαπάνες, π.χ νοσήλια, και τα υπόλοιπα «φακελάκια» και φιλοδωρήματα.

    Η ίδια έρευνα κατέδειξε ότι πέντε στα δέκα «φακελάκια» δίνονται για καισαρικές τομές και τρία στα δέκα για φυσιολογικό τοκετό, ενώ άτυπες πληρωμές βρέθηκε να λαμβάνει και το παραϊατρικό προσωπικό.

    Eκτός, δε, από τα «φακελάκια», οι γυναίκες έκαναν και δώρα. Ποσοστό 13,1% πρόσφεραν κάποιο δώρο στον γυναικολόγο-μαιευτήρα, 5,6% στους νοσοκόμους και 5,6% στις μαίες, ενώ μόνο 0,6% πρόσφεραν κάποιο δώρο στους τραυματιοφορείς.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Ψηφίζει η γαλλική Γερουσία

    Τα γαλλικά συνδικάτα προετοιμάζονται για νέες κινητοποιήσεις καθώς η Γερουσία αναμένεται να εγκρίνει σήμερα το νόμο για τη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό σύστημα.

    "Η κυβέρνηση φέρει την πλήρη ευθύνη για τις περαιτέρω κινητοποιήσεις δεδομένου ότι δεν μας ακούει και συνεχίζει τις προκλήσεις", ανέφεραν τα συνδικάτα, που χθες αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν ένα νέο διήμερο πανεθνικών κινητοποιήσεων στις 28 Οκτωβρίου και στις 6 Νοεμβρίου.

    Εξάλλου, τουλάχιστον δυο Γάλλοι στους τρεις συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις κινητοποιήσεις κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, παρά την έλλειψη καυσίμων, τις διαδηλώσεις των μαθητών και τις ταραχές, σύμφωνα με δημοσκόπηση της ΒVA που μεταδόθηκε σήμερα από το τηλεοπτικό δίκτυο Canal Plus.

    Με βάση τη δημοσκόπηση, περίπου το 69% των ερωτηθέντων εγκρίνει "τις απεργίες και τις διαδηλώσεις" κατά του νομοσχεδίου, το 29% είναι κατά, ενώ το 2% δεν έχει γνώμη. Η πλειοψηφία (52%) εγκρίνει τις απεργίες στα μέσα μαζικής μεταφοράς παρά το γεγονός ότι πλησιάζουν οι διακοπές της Τουσέν (1η Νοεμβρίου), ωστόσο δε συμφωνεί (το 52%) με τον αποκλεισμό των 12 διυλιστηρίων της χώρας που προκαλεί ελλείψεις στα καύσιμα και επιβράδυνση της δραστηριότητας σε ορισμένους τομείς της οικονομίας.

    Από την πλευρά της, η κυβέρνηση εμμένει στην ανάγκη μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, ενώ ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί χαρακτήρισε "σκανδαλώδεις" τις βιαιότητες που σημειώθηκαν στη Γαλλία, στο περιθώριο των διαδηλώσεων κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος και διαβεβαίωσε πως "οι ταραχοποιοί δεν θα έχουν την τελευταία λέξη".

    Σήμερα τα ξημερώματα επενέβη η αστυνομία και ήρε τον αποκλεισμό ενός διϋλιστηρίου της Total έξω από το Παρίσι, όπως έγινε γνωστό από συνδικαλιστές.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 22 October 2010 - 12:31:30 UTC