Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-10-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Κομβικό σημείο οι εκλογές"
  • [02] "Ψευτοδίλημμα οι εκλογές"
  • [03] ActionAid: Οι 'Ελληνες στηρίζουν το πρόγραμμα Αναδοχής Παιδιού
  • [04] "Από το ¶ουσβιτς στο ..."
  • [05] Επιδημία χολέρας
  • [06] Xωρίς προγνωστικά...

  • [01] "Κομβικό σημείο οι εκλογές"

    Τη βαρύτητα της ψήφου στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές αναλύει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε συνδυασμό με την πορεία της χώρας και της οικονομίας, σε άρθρο του στο «Βήμα της Κυριακής».

    «Η βαρύτητα της ψήφου στις 7 Νοεμβρίου αποκτά πλέον και βαθύτερο πολιτικό περιεχόμενο: οι πολίτες θα δώσουν ξεκάθαρο στίγμα για το πού θέλουν να πάει η χώρα. Μπορεί να έχουμε διανύσει ήδη μεγάλη απόσταση από το χείλος του γκρεμού στο οποίο είχαμε βρεθεί, αλλά η προσπάθεια δεν έχει τελειώσει. Ο συναγερμός δεν έχει λήξει», τονίζει.

    Ο κ. Παπανδρέου σημειώνει πως βρισκόμαστε «στο κομβικό σημείο όπου αποφασίζουμε είτε ότι συνεχίζουμε μπροστά, όχι μόνο για τη σωτηρία αλλά και για την αναμόρφωση της χώρας μας, για να χτυπήσουμε δηλαδή τα αίτια της κρίσης, είτε ότι πάμε πάλι πίσω, στη χρεοκοπία».

    Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, «η ώρα των πολιτών δεν ανάγεται χρονικά μόνο στις επόμενες εθνικές εκλογές του 2013», ενώ υπογραμμίζει ότι στις εκλογές συγκρούονται τελείως διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις.

    Επικρίνοντας την αξιωματική αντιπολίτευση, ο πρωθυπουργός μιλά για «εκείνους που φυγομάχησαν με εμάς που δώσαμε τη μάχη και την κερδίζουμε», για «αυτούς που υπέταξαν το πατριωτικό καθήκον στις μικροκομματικές επιδιώξεις με εμάς που δεν φοβηθήκαμε το πολιτικό κόστος», για «αυτούς που ανακαλύπτουν μαγικές φόρμουλες εξαπάτησης των πολιτών, που ταυτίστηκαν με κατεστημένα συμφέροντα, τον παρασιτισμό και την πελατειακή λογική» και αυτούς «που θέλουν να μας γυρίσουν στο καταστροφικό παρελθόν, που παραλίγο να χρεοκοπήσουν την Ελλάδα, με εμάς που δεν θέλουμε να δούμε να πάνε οι θυσίες μας χαμένες».

    Οι πολίτες, τονίζει ο πρωθυπουργός, «καλούνται να επιβεβαιώσουν την αποφασιστικότητά τους για αλλαγές. Τη βούλησή τους να στηρίξουν και να συμμετάσχουν σε αυτές. Μπορούμε να στείλουμε μαζί ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τα μέσα και προς τα έξω ότι συνεχίζουμε την πορεία μπροστά. Όλοι οι Έλληνες συναισθάνονται τη βαρύτητα της ψήφου στις 7 Νοεμβρίου. Είναι ένα αποφασιστικό βήμα στην πορεία μας για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση, την παρακμή και την υπανάπτυξη. Και δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν να την ανακόψει».

    Ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι χάρη στην αποφασιστικότητα των πολιτών έγιναν οι αλλαγές και τα επιτεύγματα στην οικονομία, «την ώρα που πολλοί είχαν βιαστεί αν μας ξεγράψουν» και προσθέτει:

    «Η χρονική στιγμή της διενέργειας των περιφερειακών εκλογών και η ευθεία αμφισβήτηση από την αξιωματική αντιπολίτευση της πορείας του Έθνους και του λαού για τη σωτηρία και την αναμόρφωση της χώρας προσδίδουν εκ των πραγμάτων στις επικείμενες εκλογές χαρακτήρα αναμέτρησης με πολύ μεγάλη σημασία».

    Τονίζει ότι το 2011 είναι το δεύτερο κρίσιμο ημίχρονο και η τελευταία χρονιά της ύφεσης , διαβεβαιώνει ότι το Μνημόνιο θα τηρηθεί, αλλά υπογραμμίζει ότι δεν θα υπάρξει καμία περαιτέρω επιβάρυνση μισθωτών και συνταξιούχων και καμία αύξηση φορολογικών συντελεστών, πέραν των όσων προβλέπονται. Το 2012 σημειώνει ο κ. Παπανδρέου στόχος είναι να «αποκτήσουμε θετικούς ρυθμούς υγιούς ανάπτυξης» και το 2013 «θα είναι η τελευταία χρονιά εφαρμογής του Μνημονίου»

    Αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης των ανέργων και των χαμηλοσυνταξιούχων που ανακοινώθηκαν, τονίζει: «Αυτό που μπορούμε να κάνουμε για τους ασθενέστερους συμπολίτες μας, αυτό που αντέχουμε οικονομικά, θα το κάνουμε. Και όσο η ελληνική οικονομία πατάει πιο γερά στα πόδια της τόσο το κοινωνικό μέρισμα θα διευρύνεται».

    Ο κ. Παπανδρέου λέει ότι η κατάσταση στην οποία παρέλαβε τη χώρα προκάλεσε σε όλους «σοκ και δέος», συμπληρώνοντας ότι το δυσθεώρητο ύψος του ελλείμματος και του χρέους ήταν τελικά το λιγότερο αφού «το χειρότερο ήταν η θανάσιμα υπονομευμένη αξιοπιστία της χώρας».

    Η τελευταία σταγόνα, πρόσθεσε, ήταν τα ψευδή στοιχεία που επισήμως έστειλε η προηγούμενη κυβέρνηση για να συγκαλύψει το πραγματικό έλλειμμα.

    Ο πρωθυπουργός τονίζει πως καμία θυσία δεν θα πιάσει τόπο και κανένα θετικό αποτέλεσμα δεν θα έχει μόνιμο χαρακτήρα χωρίς τολμηρές, διαρθρωτικές και θεσμικές αλλαγές στη λειτουργία του κράτους.

    «Κάναμε σε ένα χρόνο όσα έγιναν χρόνια ολόκληρα. Η επανάσταση του αυτονόητου έχει ήδη ξεκινήσει και έτσι θα συνεχίσουμε» αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Ομιλία Γ.Παπανδρέου στην Αλεξανδρούπολη

    «Η πορεία για τη σωτηρία και την αναμόρφωση της χώρας δεν ανακόπτεται. Η προσπάθειά μας θα ολοκληρωθεί», διεμήνυσε από την Αλεξανδρούπολη, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, καλώντας τους πολίτες να στείλουν αυτό το μήνυμα «μέσα και έξω απ τη χώρα", επιλέγοντας με την ψήφο τους, υποψηφίους που μπορούν να υπηρετήσουν τη νέα αντίληψη για την αυτοδιοίκηση και τον "Καλλικράτη", στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου.

    Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «κομβικό» το σημείο που βρίσκεται η χώρα μας «για να εξέλθει από την οικονομική, αλλά και ευρύτερη κρίση θεσμών, κοινωνική, ηθική, πολιτική», επισημαίνοντας ότι ο μηχανισμός στήριξης λειτουργεί ως «ασπίδα που σηκώνουν από τη μια πλευρά οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και, από την άλλη πλευρά, είμαστε εμείς».

    Τόνισε ότι ο στόχος είναι "να σηκώνουμε εμείς, μόνοι μας, αυτή την ασπίδα", χωρίς «δάνειες» δυνάμεις και να φύγουμε το γρηγορότερο από την επιτήρηση, επεσήμανε όμως ότι «η ασπίδα» αυτή δεν πρέπει «να πέσει πρόωρα», πριν «να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε εμείς, με τις δικές μας δυνάμεις, την παγκόσμια οικονομία" και αυτό σημαίνει ότι «τώρα είναι η ώρα των μεγάλων αλλαγών και ανατροπών στη χώρα μας» για να μην πάνε χαμένες οι προσπάθειες.

    «Σήμερα, βρισκόμαστε στο σημείο όπου, είτε αποφασίζουμε ότι συνεχίζουμε μπροστά, όχι μόνο για τη σωτηρία, αλλά και για την αναμόρφωση της χώρας μας, για να χτυπήσουμε δηλαδή τα αίτια της κρίσης, ή ότι πάμε πάλι πίσω, στη χρεοκοπία. Ή χτίζουμε πάνω στη μέχρι σήμερα πορεία μας και την ολοκληρώνουμε ή αφήνουμε την προσπάθεια να πάει χαμένη, μαζί με τις θυσίες ενός ολόκληρου λαού», είπε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε:

    «Μας έχει δοθεί χρόνος, λίγος, αλλά πολύτιμος χρόνος, για να την αναμορφώσουμε και να την οχυρώσουμε, για να την κάνουμε ισχυρή, ανταγωνιστική και δυναμική. Και αυτός είναι σήμερα ο νέος πατριωτισμός, αν θέλετε, η νέα πατριωτική πρόκληση που αντιμετωπίζουμε».

    Επενδύσεις συνολικού ύψους 45 δισ. ευρώ σε "πράσινες" υποδομές αναμένονται στη χώρα μας ως το 2015, ανέφερε ο πρωθυπουργός , Γ. Παπανδρέου μιλώντας στο Φόρουμ για τις επενδύσεις στην "πράσινη" ανάπτυξη, χαρακτηρίζοντας την προοπτική αυτή "ελπίδα σε μια εποχή οικονομικής κρίσης, ιδιαίτερα για τη χώρα μας".

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι πριν από ένα χρόνο "βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το φάσμα της χρεοκοπίας και καταφέραμε να γλυτώσουμε την Ελλάδα από το χείλος του γκρεμού".

    "Πέρα από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα λιτότητας που αναγκαστήκαμε να λάβουμε, σημείωσε ο πρωθυπουργός, εφαρμόζουμε ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές ώστε η οικονομία να γίνει βιώσιμη και ανταγωνιστική μακροπρόθεσμα. Δεν θα γίνουμε ανταγωνιστικοί με τις κλασικές μεθόδους μείωσης των μισθών αλλά με την επένδυση σε ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης, δίνοντας αξία στα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας", είπε .

    Ο κ.Παπανδρέου επεσήμανε ότι η οικονομική κρίση δεν πρέπει να θεωρηθεί εμπόδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, αλλά και οι δύο πρέπει να αντιμετωπισθούν με κοινές λύσεις, και αυτό μπορεί να γίνει με την πράσινη ανάπτυξη.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] "Ψευτοδίλημμα οι εκλογές"

    Ως ψευτοδίλημμα που μπορεί να θέσει ο πρωθυπουργός, αντιμετωπίζει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς το ενδεχόμενο να τεθεί θέμα πρόωρων εκλογών, ανάλογα με το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών της 7ης Νοεμβρίου.

    Ο κ. Σαμαράς, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα ββΠρώτο Θέμαββ, απαντώντας στην ερώτηση αν θα τεθεί ζήτημα εθνικών εκλογών ανάλογα με το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, αναφέρει:

    ββΑυτός είναι ένας εκβιασμός, ένα ψευτοδίλημμα που μπορεί να θέσει ή να υπονοήσει ο κ. Γ. Παπανδρέου. Δεν θα πιάσει, όμως, όπως δεν θα πιάσει το άλλο ανόητο ψευτοδίλημμα: σωτηρία ή χρεοκοπία. Γιατί η πολιτική του δεν έχει σωτηρία. Οδηγεί στη χρεοκοπία. Εμείς δεν παίζουμε με τους θεσμούς ούτε μπλοφάρουμε. Σήμερα, το κυρίαρχο είναι να αλλάξουμε πορεία στην οικονομία. Το λέμε εμείς, το λένε όλο και περισσότεροι ειδικοί εδώ και έξω. Καιρός να το πει και ο λαός! Και θα το κάνει τον Νοέμβριο. Αυτή είναι η μόνη σωτηρία να αποφύγουμε τη χρεοκοπία. Όλα τα άλλα είναι ψευτοδιλήμματα και πολιτικοί εκβιασμοί ενός τρομαγμένου ΠΑΣΟΚβ.β

    Περιοδεία Σαμαρά στη Θεσσαλία

    Με την επίσκεψή του στην Καρδίτσα ολοκλήρωσε την τριήμερη περιοδεία στη Θεσσαλία ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε τη στήριξή του στον υποψήφιο περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό και στον υποψήφιο δήμαρχο Καρδίτσας Κώστα Παπαλό, μιλώντας έξω από το εκλογικό κέντρο του δευτέρου.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, στην ομιλία του, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα "Καλλικράτης" και στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

    Είπε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση σήμερα πραγματικά βασανίζεται από την αγωνία τού τι θα γίνει με τον "Καλλικράτη". Οπως ανέφερε, ο "Καλλικράτης", ενώ ξεκίνησε με μεγάλα όνειρα, σήμερα έχουν "πετσοκόψει" τα οικονομικά του τόσο, που δεν μπορεί πλέον να προσφέρει αυτό για το οποίο έγινε.

    Σημείωσε πως ο "Καλλικράτης" έγινε από όνειρο της Νέας Δημοκρατίας, που σήμερα, δυστυχώς, όπως είπε, το ΠΑΣΟΚ έχει διασύρει.

    Οπως είπε, έκαναν χωροταξία κομματικής κοπτοραπτικής, έβαλαν τους δήμους εκεί που τους βόλευε, χωρίς να δώσουν πόρους. Ήδη, εξήγησε ο κ. Σαμαράς, «έχουμε πέσει πάνω από το 40% των θεσμοθετημένων πόρων, όταν γνώριζαν ότι ο "Καλλικράτης" απαιτούσε πέντε δισ. ευρώ, για να "δουλέψει", όπως εμείς είχαμε συλλάβει την εμβέλεια και τη δύναμη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

    Επομένως, συνέχισε, έχουμε μπει σε μια φάση που σε 15 μέρες, ο απλός κόσμος που αγωνιά για το αύριο, έχει να δώσει μια διπλή απάντηση στην κυβέρνηση. Απάντηση, όπως είπε, αυτοδιοικητική για τον "Καλλικράτη", ο οποίος "στην ουσία, δεν υπάρχει, είναι άφαντος". Και υπάρχει, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ και το δεύτερο μήνυμα: Το μήνυμα, όπως ανέφερε, για τη σημερινή πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

    Ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για ασφυξία στην αγορά, για μηδενισμένες προσδοκίες σε όλα τα σημεία της χώρας, για ανύπαρκτα εισοδήματα, διατυπώνοντας παράλληλα το ερώτημα: Με μια τέτοια πολιτική που οδηγεί σε αυτή την ασφυξία πώς περιμένει η κυβέρνηση να εισπράξει φόρους για να κλείσει το έλλειμμα; Εκανε λόγο για λάθος πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, πολιτική που μας βάζει, όπως είπε, σε πολύ μακροπρόθεσμες σχέσεις, με δανειστές, μια πολιτική που μας αναγκάζει αντί να ανοίγουμε καινούργιες επιχειρήσεις, να τις κλείνουμε.

    Τόνισε πως η ΝΔ μπορεί να δώσει στον επιχειρηματία την αναγκαία εμπιστοσύνη για να προχωρήσει την επιχείρησή του, να προσλάβει υπαλλήλους και να μπορέσει να πιστέψει ότι υπάρχει αύριο.

    Ακόμα, μίλησε για μια διαφορετική σχολή σκέψης, για μια άλλη φιλοσοφία της ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα ως ΝΔ, συμπλήρωσε, αναγνωρίζουμε τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν, κάναμε δριμύτατη αυτοκριτική και "τραβήξαμε μια γραμμή" με το παρελθόν.

    Ο κ. Σαμαράς νωρίτερα είχε επισκεφθεί το αεροδρόμιο που κατασκευάζεται στη Μυρίνη του δήμου Κάμπου.

    Για ψευτοδιλήμματα και ψέματα έκανε λόγο σήμερα από τα Τρίκαλα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς.

    "Σε ώρες μεγάλης και βαθιάς οικονομικής κρίσης μια κυβέρνηση σοβαρή πρέπει να επενδύει στην αλήθεια και όχι στο ψέμα. Τα ψευτοδιλήμματα τα οποία όλοι καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται να βάλει τις επόμενες μέρες ο κ. Παπανδρέου, θα πέσουν στο κενό", είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε: "θέλω να είναι ξεκάθαρο ότι εμείς αγωνιζόμαστε με ένα πρόγραμμα κοστολογημένο και αληθινό και δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε παρά μόνο την οικονομική πραγματικότητα, η οποία σήμερα έχει κάνει τον ελληνικό λαό πραγματικά να στενάζει", υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς.

    Ο κ. Σαμαράς προανήγγειλε επιδότηση της τάξεως του 2% για 10 χρόνια του επιτοκίου στα στεγαστικά δάνεια, στο πλαίσιο του προγράμματος που προτείνει η ΝΔ για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] ActionAid: Οι 'Ελληνες στηρίζουν το πρόγραμμα Αναδοχής Παιδιού

    «Ένα παιδί στον κόσμο, πεθαίνει από πείνα κάθε έξι δευτερόλεπτα. Υπάρχουν περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι στον πλανήτη, που ζουν με λιγότερα από ένα δολάριο την ημέρα. Όχι απλά κοιμούνται κάθε βράδυ νηστικοί, αλλά δεν μπορούν να ονειρευτούν τίποτα για το μέλλον των παιδιών τους».

    Αυτή είναι η τραγική πραγματικότητα στον κόσμο, έτσι όπως την περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός διευθυντής της ActionAid, Γεράσιμος Κουβαράς.

    To πρόγραμμα «Αναδοχή Παιδιού» της ActionAid, είναι από τα αποτελεσματικότερα στην καταπολέμηση της φτώχειας, παγκοσμίως. Είναι το σημαντικότερο πρόγραμμα υποστήριξης της οργάνωσης. Αναδοχή Παιδιού δεν σημαίνει υιοθεσία. Είναι υποστήριξη ενός παιδιού, της οικογένειάς του και όλων των ανθρώπων του περιβάλλοντος στο οποίο ζει βιώνοντας την απόλυτη φτώχεια.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της οργάνωσης, 43.000 άνθρωποι, στην Ελλάδα, στηρίζουν το πρόγραμμα Αναδοχής Παιδιού. Η ActionAid Ελλάς στηρίζει 53 κοινότητες σε 16 χώρες στην Αφρική (19 κοινότητες), την Ασία (28 κοινότητες) και τη Λατινική Αμερική (6 κοινότητες). Συνολικά 430.000 φτωχοί άνθρωποι βελτιώνουν τη ζωή τους με τη στήριξή του προγράμματος από την Ελλάδα. Παγκοσμίως, δε, περισσότεροι από 14 εκατομμύρια άνθρωποι υποστηρίζονται από την ActionAid, ενώ αναλογικά με τον πληθυσμό της, η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό Αναδόχων σε σχέσεις με τις υπόλοιπες χώρες.

    Για να στηρίξει κανείς το πρόγραμμα Αναδοχής και να αλλάξει τη ζωή ενός παιδιού, της οικογένειάς του και της κοινότητάς του για πάντα, αλλά και για ενημέρωση σχετικά με άλλα προγράμματα της ActionAid, μπορεί να καλέσει χωρίς χρέωση, το 801 11 900 800 ή να επισκεφθεί την ιστοσελίδα της οργάνωσης www.actionaid.gr. Στην Ελλάδα ιδρύθηκε το 1998, ξεκινώντας με δύο κοινότητες στην Αιθιοπία και την Ινδία.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] "Από το ¶ουσβιτς στο ..."

    Το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας και το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας εγκαινιάζουν τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου την έκθεση του Βίκτορα Κοέν «Σύλβια».

    «Σύλβια» είναι ο τίτλος μιας σειράς φωτογραφιών που τραβήχτηκαν από τον Βίκτωρ Κοέν την άνοιξη του 2004 σε μια επίσκεψή του , στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης ¶ουσβιτς, Μπιρκενάου και Μαϊντάνεκ στην Πολωνία. Σύλβια είναι το όνομα της γιαγιάς του, μέλος εβραϊκής οικογένειας της Θεσσαλονίκης και επιζήσασα του ¶ουσβιτς.

    "Παρβ όλο που, για μένα, αυτή ήταν μια συναισθηματικά φορτισμένη επίσκεψη με προσωπικές διαστάσεις, οι φωτογραφίες μαρτυρούν χώρους και τόπους τελείως απαλλαγμένους από ανθρώπους και ζωή",σχολιάζει στο βιβλίο της έκθεσης ο Βίκτορ Κοέν."'Ηθελα τα συναισθήματα να πηγάζουν από τη διαφορά ανάμεσα στις (τώρα) καθαρές -σχεδόν αποστειρωμένες- εγκαταστάσεις που απεικονίζουν οι φωτογραφίες μου και ό,τι μάθαμε από τα συνταρακτικά ντοκουμέντα και τις μαρτυρίες θυμάτων των στρατοπέδων",συνεχίζει.

    "Αναζήτησα κυρίως τη συμμετρία και τάξη που έκαναν αυτά τα εργοστάσια να λειτουργούν. Έψαξα για τη βιομηχανική λεπτομέρεια που αποκαλύπτει τη σκέψη και φροντίδα που καταβλήθηκε για τον σχεδιασμό αυτών των κλειστών συστημάτων, που κατασκευάστηκαν για ένα συγκεκριμένο είδος αναπόφευκτων θανάτων. Δεν ήταν τόσο έργο ζωής για τους διευθύνοντες, σχεδιαστές και μηχανικούς αυτών των στρατοπέδων, όσο η μοιραία συνέπεια μιας εμμονής."

    Ο Βίκτορ Κοέν γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1967 και αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στις Τέχνες και το Ντιζάιν ξεκίνησε να συνεργάζεται με διεθνή έντυπα («ΝΥΤimes Βook Review», «Τime», «Νewsweek», «Εsquire», «Μoney», «Forbes»). Επίσης, έχει παρουσιάσει πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις εντός και εκτός Ελλάδας.

    "Οι φωτογραφίες από τη σειρά Sylvia, αντίθετα από το υπόλοιπο, συχνά δυσοίωνο, έργο του Κοέν δεν είναι τρομακτικές. Ίσως γιατί οι σύγχρονες εικόνες των στρατοπέδων συγκέντρωσης σπάνια μπορούν να υποκαταστήσουν τη φρίκη των αρχικών ντοκουμέντων",αναφέρει ο μελετητής φωτογραφίας, Ηρακλής Παπαϊωάννου.

    Η έκθεση «Σύλβια» εντάσσεται στο πλαίσιο του ετήσιου σεμιναρίου του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδας για εκπαιδευτικούς, με τίτλο «Διδάσκοντας για το Ολοκαύτωμα στην Ελλάδα». Ο στόχος του Ε.Μ.Ε. είναι η ανάδειξη του ιδιαίτερα σημαντικού ρόλου της προσωπικής μαρτυρίας στη διδασκαλία του θέματος, αλλά και η διερεύνηση των τρόπων αποτύπωσης και μεθερμηνείας του μέσα από την τέχνη, και συγκεκριμένα την φωτογραφία.

    Το Εβραϊκό Μουσείο βρίσκεται στην οδό Νίκης 39, Αθήνα. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 21 Ιανουαρίου 2011 και είναι ανοικτή από Δευτέρα έως Παρασκευή 9-2:30 και Κυριακή 10-2.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Επιδημία χολέρας

    Διακόσια είκοσι άτομα έχασαν μέχρι στιγμής τη ζωή τους στην Αϊτή εξαιτίας της επιδημίας χολέρας που ξέσπασε στη νήσο ενώ πάνω από τρεις χιλιάδες νοσηλεύονται, ανακοινώθηκε το Σάββατο από τις υγειονομικές αρχές.

    Οι περισσότεροι θάνατοι (194) έχουν καταγραφεί στην περιοχή Αρτιμπονιτέ (βόρεια) και οι υπόλοιπο στο κέντρο της χώρας, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποήθηκαν το Σάββατο από τον υπουργό Υγείας, Γκάμπριελ Τιμοτέ.

    Σύμφωνα με γιατρούς των νοσοκομείων της περιοχής Αρτιμπονιτέ "δεν μπορεί να συνεχίσει η θεραπεία των ατόμων που έχουν προσβληθεί με χολέρα στα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονται και ασθενείς με διάφορες άλλες νόσους γιατί η χολέρα θα επεκταθεί ανεξέλεγκτα. Χρειάζονται ειδικά κέντρα νοσηλείας της συγκεκριμένης αυτής νόσου".

    Η οργάνωση Γιατροί χωρίς Σϋνορα της Ισπανίας υποσχέθηκαν να εγκαταστήσουν ένα μεταφερόμενο νοσοκομείο στο Σεν Μαρκ όπου θα μεταφερθούν όλοι οι ασθενείς με χολέρα, διαβεβαίωσαν τοπικοί γιατροί.

    Πέντε κρούσματα χολέρας εντοπίστηκαν στο Πορτ-ο-Πρενς, ανέφεραν χθες Σάββατο Αϊτινοί αξιωματούχοι και στελέχη της αποστολής του ΟΗΕ στη χώρα, γεγονός που εντείνει την ανησυχία για την εξάπλωση της επιδημίας η οποία έχει στοιχίσει ήδη πάνω από 220 ζωές.

    "Έχουμε επιβεβαιώσει πέντε κρούσματα στο Πορτ-ο-Πρενς. . . διαγνώστηκαν και απομονώθηκαν ταχύτατα", δήλωσε η εκπρόσωπος των ανθρωπιστικών οργανώσεων του ΟΗΕ Ίμογκεν Ουόλ, επικαλούμενη πληροφορίες από τις Αϊτινές υγειονομικές αρχές. Είναι τα πρώτα κρούσματα που εντοπίστηκαν στην πρωτεύουσα από το ξέσπασμα της επιδημίας.

    H Ουόλ τόνισε ότι οι πέντε ασθενείς προσβλήθηκαν από την ασθένεια στην περιοχή όπου σημειώθηκε το ξέσπασμα, Αρτιμπονίτ, βόρεια της πρωτεύουσας, και κατόπιν ταξίδεψαν στο Πορτ-ο-Πρενς, όπου εκδηλώθηκαν τα συμπτώματα.

    "Δεν πρόκειται για νέα τοποθεσία μόλυνσης", σημείωσε η Ουόλ, προσθέτοντας ότι η παρακολούθηση και τα μέτρα επιφυλακής έχουν ενταθεί στο Πορτ-ο-Πρενς, όπου 1,3 εκατ. άνθρωποι ζουν σε καταυλισμούς μετά το σεισμό που σάρωσε την πόλη την 12η Ιανουαρίου.

    [Φώτο cholera9236762]


    [01]

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Xωρίς προγνωστικά...

    Το ντέρμπι την Κυριακή, στο Ολυμπιακό στάδιο, μεταξύ της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού ξεχωρίζει από το πρόγραμμα της 7ης ημέρας του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας. Η «Ενωση» θέλει τη νίκη για να ανέβει τα βαθμολογικά σκαλοπάτια, όπως και η ομάδα του Νίκου Νιόπλια, σ' ένα ματς που δεν χωρούν προγνωστικά...

    Σημαντικό θα είναι και το ματς στο «Καραϊσκάκη» με τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό να υποδέχεται τον Αρη. Η ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε είναι σε εξαιρετική κατάσταση και έχει το προβάδισμα κόντρα στην ομάδα της Θεσσαλονίκης, η οποία είναι κουρασμένη από το παιχνίδι με τη Λεβερκούζεν για το Γιουρόπα Λιγκ.

    Τα χθεσινά αποτελέσματα των αγώνων της 7ης ημέρας του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκα:

    Ατρόμητος-Ξάνθη 1-1

    Αστέρας Τρίπολης-Ηρακλής 0-0

    Ολυμπιακός Βόλου-Λάρισα 1-1

    Συνοπτικά τα παιχνίδια για την 7η αγωνιστική του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας:

    Κυριακή 24 Οκτωβρίου

    Καβάλα-Εργοτέλης «ΑΝΘΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ» 16:00 NOVA

    Πανσερραϊκός-Κέρκυρα ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΕΡΡΩΝ 16:00 NOVA

    ΠΑΟΚ-Πανιώνιος ΤΟΥΜΠΑΣ 18:15 NOVA

    Ολυμπιακός-Αρης «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ» 20:30 NET

    AEK-Παναθηναϊκός ΟΑΚΑ 21:00 NOVA

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 24 October 2010 - 6:31:03 UTC