Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-10-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤτΕ: Σημαντικά βήματα προόδου στην οικονομία
  • [02] Διαγωνισμός για το ΕΣΥ
  • [03] Ολοκληρωμένο πλαίσιο για επιχειρήσεις
  • [04] Στον "αέρα" οι μετεγγραφές
  • [05] Κατατέθηκε το ν/σ για τις ίσες ευκαιρίες
  • [06] Εκλογές για τους ΟΤΑ και νέα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
  • [07] "Δεν επιτρέπεται η αποχή"
  • [08] Τριήμερες εκδηλώσεις
  • [09] Επιδοτήσεις στους αγρότες
  • [10] Μνήμες του '40
  • [11] "Εφιάλτης" η χολέρα
  • [12] Γιγάντιο ηλιακό πάρκο

  • [01] ΤτΕ: Σημαντικά βήματα προόδου στην οικονομία

    H ελληνική οικονομία έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου, ωστόσο δεν δικαιολογείται εφησυχασμός καθώς ακόμη βρίσκεται στο μέσον μίας μεγάλης προσπάθειας. Το μήνυμα αυτό θα περιλαμβάνεται σύμφωνα με πληροφορίες στην Ενδιάμεση Εκθεση για τη Νομισματική Πολιτική που θα υποβάλλει στη Βουλή σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ΤτΕ συστήνει να συνεχιστεί η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής χωρίς όμως αυτή να συνοδευτεί με περαιτέρω αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών. Ταυτοχρόνως θα προτείνει συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων προκειμένου να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και η εξωστρέφεια της. Για το 2010 η ΤτΕ εκτιμά ότι το ΑΕΠ της χώρας θα συρρικνωθεί κατά περίπου 4%.

    Οικονομική ανάκαμψη στο τέλος του 2011 προβλέπει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Πρόβοπουλος σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Όσον αφορά τις ελληνικές τράπεζες, δήλωσε ότι έχουν περάσει τα χειρότερα λόγω του γεγονότος ότι αυτό που συνέβη στον κλάδο ήταν αποτέλεσμα της μεγάλης δημοσιονομικής κρίσης, ενώ η πρόοδος στο δημοσιονομικό μέτωπο θα αντανακλάται και στο τραπεζικό σύστημα.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Διαγωνισμός για το ΕΣΥ

    Νέο τρόπο προμηθειών ο οποίος αναμένεται να εφαρμοστεί σε όλο του το εύρος από τις αρχές του 2012 ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος στους προμηθευτές, με τους οποίους είχε συνάντηση στο υπουργείο Υγείας.

    Ο υπουργός Υγείας αποκάλυψε ότι θα προκύψει, μετά από διαγωνισμό, ιδιωτικός φορέας - πιθανότατα από το εξωτερικό καθώς αντίστοιχοι φορείς δεν υπάρχουν στην Ελλάδα - ο οποίος έπειτα από διαγωνισμό θα αναλάβει με σύμβαση με το δημόσιο, τη διαδικασία προμήθειας υλικών και φαρμάκων στα νοσοκομεία.

    Όσον αφορά τα χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές ο κ. Λοβέρδος ήταν σαφής, εξηγώντας ότι τα ομόλογα τα οποία δεν έχουν πάρει τυπωμένα οι προμηθευτές και αφορούν τις οφειλές μέχρι και το Δεκέμβριο του 2009 θα τα πάρουν μέχρι το τέλος του 2010.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Ολοκληρωμένο πλαίσιο για επιχειρήσεις

    Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να έχουν ψηφιστεί τέσσερα νομοσχέδια που θα αποτελέσουν ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την αδειοδότηση και λειτουργία των επιχειρήσεων, θα έχει προωθηθεί ο νέος επενδυτικός νόμος αλλά και ο νόμος για την αναμόρφωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και και το νέο Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης.

    Αυτά ανέφερε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοϊδης στην επίσκεψή του στα γραφεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος όπου συναντήθηκε με το προεδρείο της.

    Ο υπουργός διευκρίνισε ότι στο Ελληνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, το οποίο θα λειτουργεί ως τράπεζα ειδικού τύπου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα εισφερθούν χρήματα από το ΕΣΠΑ και με τη συμμετοχή των τραπεζών αναμένεται να κινητοποιηθούν κεφάλαια της τάξης των 2 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου και των 5 δισ. ευρώ συνολικά, μέχρι το τέλος του 2011.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Στον "αέρα" οι μετεγγραφές

    Δύο χιλιάδες σπουδαστές των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, που έχουν δικαίωμα μετεγγραφής, κινδυνεύουν να το χάσουν, καθώς οι πρόεδροι των δύο μεγαλύτερων Ιδρυμάτων της χώρας αρνούνται να τους εγγράψουν, αν προηγουμένως δεν έχουν τις απαραίτητες πιστώσεις από το υπουργείο Παιδείας.

    Τη δήλωση αυτή έκαναν οι πρόεδροι των ΤΕΙ Αθήνας Δημήτριος Νίνος και Πειραιά Λάζαρος Βριζίδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    Ο κ. Νίνος επισήμανε ότι η κατάσταση, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης στο Ιδρυμα, έχει φτάσει στο απροχώρητο και γι' αυτό δεν μπορούν να απορροφήσουν τους επιπλέον 1.300 σπουδαστές από μετεγγραφή που αναμένονται.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Κατατέθηκε το ν/σ για τις ίσες ευκαιρίες

    Κατατέθηκε στη Βουλή νομοσχέδιο για την "εφαρμογή της αρχής των ίσων ευκαιριών και της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών σε θέματα εργασίας και απασχόλησης"

    Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου ενσωματώνεται μεταξύ άλλων στην εθνική μας νομοθεσία, η σχετική οδηγία 2006/54/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Με το νομοσχέδιο διευρύνεται το δικαίωμα για καταβολής ίσης αμοιβής σε άνδρες και γυναίκες το οποίο παρέχεται εφεξής και για τη διεκπεραίωση όμοιας εργασίας-σήμερα περιορίζεται στην παροχή εργασίας ίσης αξίας.

    Προβλέπεται ακόμη ότι συνιστά διάκριση λόγω φύλου και απαγορεύεται η λιγότερο ευνοϊκή μεταχείριση προσώπου που βασίζεται στην ανοχή ή την απόρριψη παρενόχλησης ή σεξουαλικής παρενόχλησης. Όμοια διάκριση συνιστά επίσης και οποιαδήποτε λιγότερο ευνοϊκή μεταχείριση προσώπου που συνδέεται με αλλαγή φύλου, ο δε παραβάτης τιμωρείται με πρόστιμο 500- 50.000 ευρώ.

    Ορίζεται εξάλλου ως δικαιούχος του επιδόματος γάμου κάθε εργαζόμενος σύζυγος, χήρος ή διαζευγμένος καθώς και ο άγαμος γονέας, ανεξαρτήτως φύλου, ενώ του επιδόματος παιδιού κάθε εργαζόμενος γονέας, φυσικός ή θετός, ή εκείνος στον οποίο έχει ανατεθεί η επιμέλεια του παιδιού με δικαστική απόφαση.

    Ρυθμίζονται επίσης με το ίδιο νομοσχέδιο θέματα ουσιαστικής ισότητας των φύλων.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Εκλογές για τους ΟΤΑ και νέα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

    Η αρχή έγινε από τον Μπαράκ Ομπάμα. Η προεκλογική του εκστρατεία ανέδειξε την επιρροή των νέων μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Με το Facebook, το Twitter, το You Tube, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κατόρθωσε να αυξήσει σημαντικά όχι μόνο τις δωρεές στην καμπάνια του, αλλά και την προσέλευση των Αμερικανών στις κάλπες.

    Έκτοτε, εκλογές χωρίς διαδίκτυο δεν γίνονται - ούτε καν εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα.

    Οι περισσότεροι από τους υποψήφιους Δημάρχους και Περιφερειάρχες, ακόμη και συμβούλους, είτε είναι οι ίδιοι εξοικειωμένοι, είτε όχι με τις υπηρεσίες του Διαδικτύου, φαίνεται να αναγνωρίζουν την χρησιμότητά του, ή έστω, στη μάχη για τον σταυρό, δεν θέλουν να υστερούν, ειδικά στα μάτια των νεαρότερων ψηφοφόρων. Έχουν, λοιπόν, επιστρατεύσει επαγγελματίες ή «βετεράνους» χρήστες του είδους, προκειμένου να προσεγγίσουν το δύσκολο κοινό του laptop, του smart phone και του i-pad.

    Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν, προς το παρόν, έρευνες οι οποίες να αποδεικνύουν την επιρροή των μέσων αυτών στην τελική επιλογή του ψηφοφόρου, αλλά η κοινότητα των μπλόγκερς και των παλιών χρηστών του διαδικτύου δείχνει ότι αναγνωρίζει μάλλον εύκολα ποιοι από τους νέους «φίλους» είναι απλώς ευκαιριακοί και ποιοι ήρθαν για να μείνουν.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] "Δεν επιτρέπεται η αποχή"

    "Σύμπνοια, ενότητα και συσπείρωση'', ζήτησε από τους Μεσσήνιους ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, από την Καλαμάτα.

    Ο κ. Σαμαράς, μιλώντας σε συγκεντρωμένους πολίτες στο εκλογικό κέντρο του υποψηφίου Περιφερειάρχη Πελοποννήσου με το συνδυασμό ''Δυνατή Πελοπόννησος'', στην Καλαμάτα, τόνισε ότι δεν επιτρέπεται η αποχή και εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι ο πρώτος περιφερειάρχης στην Πελοπόννησο θα είναι ο Δήμήτρης Δράκος.

    Ακολούθως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετέβη στο εκλογικό κέντρο του υποψηφίου δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα και σε ομιλία του σε Καλαματιανούς που τον περίμεναν, αφού σημείωσε τις δυσκολίες τόσο του θεσμικού πλαισίου της εφαρμογής του "Καλλικράτη" όσο και τις οικονομικές δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν οι νέοι δήμαρχοι, ζήτησε να στηριχθεί ο Παναγιώτης Νίκας και δήλωσε βέβαιος πως στις 7 Νοεμβρίου θα είναι και πάλι δήμαρχος Καλαμάτας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [08] Τριήμερες εκδηλώσεις

    Αρχίζουν οι τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη για τον πολιούχο ¶γιο Δημήτριο, την απελευθέρωση της πόλης και την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Πέμπτη με την στρατιωτική παρέλαση στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.

    Στη σημερινή δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου θα παραστούν ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Εθνικής ¶μυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, υπουργοί, βουλευτές, εκπρόσωποι των κομμάτων, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και τοπικές αρχές. Αύριο, στις 11 το πρωί θα γίνει η μαθητική παρέλαση στην οδό Τσιμισκή.

    Λόγω ίωσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας δεν θα παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στην Θεσσαλονίκη. Όπως έγινε γνωστό, κατόπιν συμβουλής του ιατρού του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα απέχει από τις δραστηριότητές του ως το τέλος της εβδομάδας, για προληπτικούς λόγους.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [09] Επιδοτήσεις στους αγρότες

    Αρχίζει σήμερα η πληρωμή των κοινοτικών επιδοτήσεων στους αγρότες. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κ. Σκανδαλίδης, παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου το χρονοδιάγραμμα για τις πληρωμές των αγροτών μέχρι τον Ιούλιο του 2011.

    Από σήμερα και μέχρι τέλους Οκτωβρίου θα δοθεί η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης ύψους 1,1 δισ. ευρώ σε 720.000 δικαιούχους αγρότες. Η εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης (δεύτερη δόση) θα καταβληθεί το τελευταίο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.

    Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα εξοφληθούν οι ενισχύσεις για τα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα του 2009 (εξισωτική αποζημίωση, βιολογική γεωργία - κτηνοτροφία, μείωση νιτρορύπανσης), συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ, οι εκκρεμότητες των ετών 2006-09, ύψους 15 εκατ. ευρώ και οι ενισχύσεις στους νέους αγρότες συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ.

    - Η συνδεδεμένη επιδότηση βάμβακος και βιομηχανικής ντομάτας θα καταβληθεί μέχρι τέλους Φεβρουαρίου του 2011.

    - Η πληρωμή της επιστροφής ΦΠΑ (είναι 11% από 7% πέρσι) και του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου συνολικού ποσού 490 εκατ. ευρώ, θα γίνει την άνοιξη του 2011. Οι πληρωμές αυτές θα γίνουν 3-4 μήνες νωρίτερα από πέρσι.

    Στο διάστημα Μάιος - Ιούλιος 2011 θα γίνουν οι παρακάτω πληρωμές:

    - Αγροπεριβαλλοντικά μέτρα 2010 συνολικού ύψους 180 εκατ. ευρώ

    - Στήριξη φυτικής -ζωικής παραγωγής ποσό 77 εκατ. ευρώ

    - Εξισωτική αποζημίωση 2020 ποσού 160 εκατ. ευρώ

    - Μέτρα αγροτικής ανάπτυξης ποσού 70 εκατ. ευρώ.

    Ο κ. Σκανδαλίδης ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκε ήδη ένα πρόγραμμα ύψους 12 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία ψηφιακού συστήματος ενημέρωσης του αγρότη, μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος θα διαθέτει και την κάρτα αγρότη και θα έχει κάθε πληροφορία στη διάθεσή του μέσω του διαδικτύου. Με τις υπηρεσίες αυτές, ο αγρότης δεν θα χρειάζεται να συγκεντρώνει δικαιολογητικά, ενώ θα έχει κάθε απάντηση στα ερωτήματα και τις απορίες του.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [10] Μνήμες του '40

    Η χειροκίνητη αριθμομηχανή ενός Ιταλού επιλοχία που μετά τη συνθηκολόγηση της χώρας του το 1943 φυγαδεύτηκε από τους Έλληνες στο βουνό, το κράνος ενός Γερμανού σαμποτέρ που σκοτώθηκε από συμμαχικά αεροπλάνα στο Αρμένιο, δύο στολές του στρατηγού Στέφανου Σαράφη, όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στον ελληνοϊταλικό πόλεμο και φωτογραφικά τεκμήρια για τη δράση του ελληνικού στρατού στη Θεσσαλία εκτίθενται, μεταξύ άλλων, στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Θεσσαλίας που άνοιξε τις πύλες του στη Λάρισα. Ο κατάλογος των εκθεμάτων περιλαμβάνει ακόμη ξιφολόγχες, παγούρια, κύπελλα, γραφομηχανές, σαμάρια και άλλα αντικείμενα.

    Το μουσείο στεγάζεται στο χώρο της παλιάς πυριτιδαποθήκης, ένα κτήριο με πολλαπλούς συμβολισμούς, καθώς πέρα από την αρχική της χρήση επί Τουρκοκρατίας, μετέπειτα, στα χρόνια της Κατοχής, ήταν φυλακή. Από εκεί πολλοί κρατούμενοι οδηγήθηκαν στο «Λόφο του Μεζούρλου» όπου και εκτελέστηκαν.

    Η προσπάθεια για τη δημιουργία του μουσείου ξεκίνησε πριν από πολύ καιρό με τη συμβολή πολλών ανθρώπων που είχαν έναν κοινό στόχο: να συγκεντρώσουν σε ένα χώρο κειμήλια, όπλα και αντικείμενα που θα εξιστορούν παραστατικά τις μνήμες από τον αγώνα των Θεσσαλών κατά τη διάρκεια της Κατοχής και της Εθνικής Αντίστασης. Τα εκθέματα προέρχονται κυρίως από την Εταιρεία Συλλογής και Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων 1940-1974 Λάρισας, από την Κεντρική Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων 1940-1974, από το αρχείο του Θεσσαλικού Αντιστασιακού Τύπου, αλλά και από ιδιώτες και φορείς, όπως ο επίτιμος πρόεδρος της ισραηλιτικής κοινότητας Λάρισας, Μωυσής Εσδράς, και ο Σύλλογος Φίλων του Σιδηροδρόμου Λάρισας.

    Στο πλαίσιο της λειτουργίας του μουσείου, ξεκίνησε ήδη η παρουσίαση μόνιμης έκθεσης με τον τίτλο «1941-1944: Η Θεσσαλία αντιστέκεται». Η έκθεση πραγματεύεται τον τρόπο με τον οποίο οι Θεσσαλοί οργανώθηκαν για να απελευθερώσουν την πατρίδα από τις δυνάμεις του ¶ξονα. Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για το συντονισμό τους σε μυστικές οργανώσεις, την έκδοση και τη διακίνηση παράνομου Τύπου, τη διενέργεια σαμποτάζ στις σιδηροδρομικές γραμμές και τις μάχες του ιππικού. Στον αγώνα αυτό έλαβαν, άλλωστε, μέρος άνθρωποι με διαφορετικό μορφωτικό υπόβαθρο και καταγωγή, άντρες και γυναίκες, δάσκαλοι, ιερείς, νοικοκυρές, δημοσιογράφοι, φοιτητές, αξιωματικοί του στρατού, πλούσιοι και φτωχοί.

    Όσον αφορά τις προσπάθειες για τη δημιουργία του μουσείου, ο Δήμος Λαρισαίων προχώρησε σε παρεμβάσεις για την αναστήλωση της παλαιάς πυριτιδαποθήκης, ενώ στους επόμενους στόχους του περιλαμβάνονται η ψηφιοποίηση της συλλογής, η καταγραφή ανθρώπινων μαρτυριών, η συνεργασία με αντίστοιχα μουσεία, η δημιουργία διαδικτυακού ιστοχώρου και η ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τα σχολεία.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [11] "Εφιάλτης" η χολέρα

    Η επιδημία χολέρας στην Αϊτή θα διαρκέσει πολλά χρόνια προτού γίνει δυνατό να εκριζωθεί, προειδοποίησε χθες από την Ουάσιγκτον στέλεχος του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας (OPS), περιφερειακό παρακλάδι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

    «Αφβ ής στιγμής η χολέρα εγκαταστάθηκε στην Αϊτή, είναι καταφανές πως δεν πρόκειται να εξαφανισθεί εάν δεν περάσουν πολλά χρόνια», τόνισε ο αναπληρωτής διοικητής του OPS, Τζον ¶ντρους.

    «Η ταχεία εξάπλωση του αριθμού των κρουσμάτων θα μειωθεί μεν, αλλά στο μέλλον θα υπάρξουν και νέα κρούσματα, μιας και το βακτήριο έχει εγκατασταθεί στο περιβάλλον», πρόσθεσε.

    Οι υγειονομικές αρχές και οι οργανώσεις αρωγής οφείλουν «να οργανωθούν ανάλογα, να κινητοποιήσουν τα απαραίτητα μέσα και να αναπτύξουν τις ικανότητες αντίδρασής τους προς αυτήν την κατεύθυνση, προκειμένου να βοηθήσουν μακροπρόθεσμα τους Αϊτινούς», κατέληξε ο ¶ντρους.

    Η επιδημία της χολέρας (που ήδη έχει στοιχίσει τη ζωή σε 259 ανθρώπους, ενώ άλλοι 3.342 νοσηλεύονται) χθες έδειξε να υποχωρεί όσον αφορά τον αριθμό και τον ρυθμό των νέων θανάτων, όμως τα Ηνωμένα Έθνη ανησυχούν πως η κρίση θα απλωθεί σε εθνικό επίπεδο με πολλές δεκάδες χιλιάδες ασθενείς.

    Στα 99 τα κρούσματα χολέρας στο Πακιστάν

    Το Πακιστάν επιβεβαίωσε 99 κρούσματα χολέρας στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές, ενώ σε έξαρση είναι ο δάγγειος και ο αιμορραγικός πυρετός.

    Οι πακιστανικές υγειονομικές αρχές επιβεβαίωσα 99 κρούσματα στις ζώνες που είχαν πληγεί από τις πλημμύρες, τονίζεται σήμερα σε ανακοινωθέν του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

    Τα κρούσματα της χολέρας εντοπίσθηκαν στις βαρύτερα δοκιμασμένες από τις πλημμύρες (Σίντχ, Πουντζάμπ, και Χιμπέρ Παχτούνχουα).

    Το πακιστανικό υπουργείο Υγείας συνεπικουρούμενο από τον ΠΟΥ και άλλες τοπικές και διεθνείς οργανώσεις «συνεργάζονται στενά προκειμένου να αποτρέψουν την εξάπλωση των ασθενειών, μεταξύ τους και τη χολέρα, και να φροντίσουν τους πληγέντες», τονίζεται στο ανακοινωθέν.

    Ο ΠΟΥ τονίζει πως πάνω από 60 κέντρα ελέγχου της διάρροιας έχουν αρχίσει να λειτουργούν στο Πακιστάν, εκεί όπου θεωρείται πως βρίσκονται οι 46 περισσότερο πληττόμενες ζώνες.

    Παράλληλα, τα κρούσματα δάγγειου και αιμορραγικού πυρετού, ασθενειών που ενδημούν στο Πακιστάν, έχουν πολλαπλασιασθεί κατά τις τελευταίες εβδομάδες, τονίζει ο ΠΟΥ. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι πακιστανικές αρχές έχουν καταγράψει 26 κρούσματα αιμορραγικού πυρετού, τρία εκ των οποίων κατέληξαν, και πάνω από 1.500 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις δάγγειου, εκ των οποίων 15 θανατηφόρες.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [12] Γιγάντιο ηλιακό πάρκο

    Η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε την Δευτέρα το "πράσινο φως" για την κατασκευή στην Καλιφόρνια του μεγαλύτερου συγκροτήματος παραγωγής ηλιακής ενέργειας στον κόσμο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Υποθέσεων, Κεν Σαλαζάρ.

    Το συγκρότημα αυτό που αποτελείται από τέσσερις ηλιακές εγκαταστάσεις ισχύος 250 μεγαβάτ έκαστη θα είναι σε θέση να παράγει έως και 1000 μεγαβάτ, δηλαδή αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να τροφοδοτήσει από 300.000 έως 750.000 κατοικίες. Θα είναι έτσι "το μεγαλύτερο συγκρότημα παραγωγής ηλιακής ενέργειας παγκοσμίως", τόνισε ο Σαλαζάρ.

    Το έργο έχει αναλάβει η εταιρεία Solar Millennium LLC. Θα κατασκευαστεί σε έκταση 2.842 εκταρίων κοντά στο Μπλάιθ και θα εργαστούν σε αυτό έως και 1.000 άτομα. Όταν ολοκληρωθεί θα απασχολεί περίπου 300 άτομα ως μόνιμο προσωπικό.

    Η εταιρεία μπορεί να λάβει δάνειο ύψους 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το υπουργείο Ενέργειας για να κατασκευάσει το έργο, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 26 October 2010 - 6:31:43 UTC