Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-10-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις
  • [02] Προβλήματα από την κακοκαιρία
  • [03] Εκατοντάδες θύματα

  • [01] Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις

    Με την στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη και τη μαθητική στην Αθήνα ολοκληρώνονται σήμερα οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

    "Έχουμε το ιστορικό καθήκον να διασφαλίσουμε στη νέα γενιά το δικαίωμα σε μια ζωή με αξιοπρέπεια", τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας σε μήνυμά του για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

    Στο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισημαίνει:

    "Το Έπος του '40 είναι ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια στην ιστορία μας. Η ελληνική αντίσταση, στα βουνά της Πίνδου και στις οροσειρές της Αλβανίας, προκάλεσε παγκόσμιο θαυμασμό για τους άνδρες και τις γυναίκες, που ξεπέρασαν φόβους, ανθρώπινες αδυναμίες, όρια. Ο ηρωϊσμός των Ελλήνων έγινε παράδειγμα για τους λαούς της Ευρώπης που βρίσκονταν ήδη κάτω από την καταπίεση της ναζιστικής και φασιστικής θηριωδίας. Αυτοί οι αγώνες μας κάνουν περήφανους και μας δεσμεύουν. Έχουμε το ιστορικό καθήκον να διασφαλίσουμε στη νέα γενιά το δικαίωμα σε μια ζωή με αξιοπρέπεια. Η χώρα μας βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και το πέρασμα απέναντι το οφείλουμε στους σημερινούς 18άρηδες που ξεκινούν το ταξίδι με το βάρος του χρέους στην πλάτη τους. Καλούνται να πληρώσουν έναν λογαριασμό για τον οποίο δεν έχουν καμία ευθύνη. Όσο πιο γρήγορα τους απαλλάξουμε από αυτό το άχθος, τόσο πιο γρήγορα θα ησυχάσει η συλλογική συνείδηση".

    Τις αναπόφευκτες συγκρίσεις του «χθες», του «ηχηρού όχι» της χώρας μας στην υποταγή στις δυνάμεις του ¶ξονα που οδήγησαν στον πόλεμο, με το «σήμερα» που η πατρίδα μας δίνει και πάλι μια «δύσκολη μάχη», επισημαίνει ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου στο μήνυμά του για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Ο πρωθυπουργός τονίζει ότι και αυτή την μάχη έχουμε «ήδη αρχίσει να την κερδίζουμε, με κόπο, θυσίες και μεγάλες δυσκολίες» και εκφράζει την βεβαιότητά του ότι «όπως σε κάθε κρίσιμη στιγμή της ιστορίας μας, έτσι και σήμερα, θα τα καταφέρουμε».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Προβλήματα από την κακοκαιρία

    Σοβαρά προβλήματα στην Αττική και σε άλλες περιοχές της χώρας προκάλεσε η χθεσινοβραδινή νεροποντή.

    Στην Αττική, τα περισσότερα προβλήματα εντοπίστηκαν, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην Ελευσίνα και την Ηλιούπολη από όπου έγιναν δεκάδες κλήσεις για πλημμύρες σε υπόγεια ενώ και μέσα στο νοσοκομείο Σωτηρία πλημμύρισε ένα υπόγειο.

    Η οδός Πειραιώς έκλεισε και στα δύο ρεύματα, από την οδό Χαμοστέρνας έως την Πέτρου Ράλλη, λόγω μεγάλης συγκέντρωσης υδάτων.

    Επίσης στο γήπεδο του Αιγάλεω αναβλήθηκε ο αγώνας Ηλιούπολη-Ολυμπιακός για το κύπελο Ελλάδος, ενώ στην οδό Αθηνάς 49 ξέσπασε πυρκαγιά από βραχυκύκλωμα σε ισόγειο υποκατάστημα του ΟΤΕ.

    Προβλήματα δημιουργήθηκαν και στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή, όπου τα συσσωρευμένα νερά σε αρκετά σημεία του οδοστρώματος, είχαν σαν αποτέλεσμα η κίνηση των οχημάτων να διεξάγεται με δυσκολία.

    Ενώ στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» δεν μπόρεσαν να προσγειωθούν αρκετές πτήσεις, εξαιτίας της χαμηλής ορατότητας, και κατευθύνθηκαν στην Αθήνα.

    Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σημειώνονται και σήμερα στη βόρεια Ελλάδα όπου παρατηρείται και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Εκατοντάδες θύματα

    Ο απολογισμός των θυμάτων από το τσουνάμι που προκάλεσε ο σεισμός 7,7 βαθμών της Δευτέρας κι έπληξε απομακρυσμένα νησιά της Ινδονησίας αυξήθηκε στους 311 νεκρούς, ενώ οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί οι 379 αγνοούμενοι αρχίζουν να σβήνουν, εν μέσω έντονων αμφιβολιών για την αποτελεσματικότητα ενός προηγμένου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για σεισμικά κύματα.

    Σύμφωνα με αξιωματούχους των υπηρεσιών αντιμετώπισης καταστροφών, σοροί ανακαλύπτονται ακόμα σε παραλίες και παράκτιες περιοχές στην Μενταουάις, που υπέστη το πλήγμα από τα σεισμικά κύματα, με αποτέλεσμα ολόκληρα χωριά να καταστραφούν ολοσχερώς.

    Σύμφωνα με επιζώντες, δεν υπήρξε καμιά προειδοποίηση ότι ένα τείχος νερού ύψους τριών μέτρων ερχόταν κατά πάνω τους, παρά την τοποθέτηση ενός προηγμένου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης στα ανοικτά των ακτών της Σουμάτρας.

    Καθώς το μέγεθος της καταστροφής γίνεται σαφές, αρκετοί εκτιμούν ότι το πανάκριβο σύστημα προειδοποίησης, που είχε τοποθετηθεί μετά το Ασιατικό τσουνάμι του 2004, το οποίο στοίχισε 168.000 ζωές μόνο στην Ινδονησία, αποδείχθηκε αναποτελεσματικό.

    Εκδόθηκε επίσημη προειδοποίηση για σεισμικά κύματα μετά το σεισμό των 7,7 βαθμών, αλλά είτε έφθασε πολύ αργά είτε δεν μεταδόθηκε ποτέ στις κοινότητες που κινδύνευαν. Ένας από τους επιζώντες, ο 32χρονος αγρότης Μπορίντε, είπε ότι το κύμα χτύπησε το χωριό του, στο νησί Βόρειο Παγκάι, μόλις 10 λεπτά αφότου οι κάτοικοι ένιωσαν το σεισμό.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 29 October 2010 - 17:00:12 UTC