Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-10-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συμβιβαστική λύση στη σύνοδο της ΕΕ
  • [02] "Προσηλωμένοι στο δρόμο της σταθεροποίησης"
  • [03] Επίθεση από τον Αντώνη Σαμαρά

  • [01] Συμβιβαστική λύση στη σύνοδο της ΕΕ

    Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν αργά τη νύχτα να υποστηρίξουν τις θέσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας για περιορισμένες αλλαγές στη βασική συνθήκη που διέπει τη λειτουργία της ένωσης ώστε να δημιουργήσουν αμυντικούς μηχανισμούς έναντι μίας νέας οικονομικής κρίσης.

    Στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν ότι χρειάζονται αλλαγές ώστε να δημιουργηθεί ένα μόνιμο σύστημα διαχείρισης προβλημάτων με τα χρέη των κρατών-μελών και ενέκριναν αυστηρότερους κανόνες για τους προϋπολογισμούς, που περιλαμβάνουν κυρώσεις σε βάρος των κρατών που δεν ελέγχουν τα ελλείμματα και το χρέος τους.

    Ωστόσο το Βερολίνο δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την υποστήριξη που επιδίωκε για την άρση του δικαιώματος ψήφου των κρατών-μελών που παραβιάζουν τους κανόνες.

    Οι ηγέτες ζήτησαν από τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Χέρμαν φαν Ρομπάι να επεξεργασθεί τις αλλαγές στη συνθήκη της Λισαβόνας, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου και εκείνος δεσμεύθηκε ότι θα συνεργασθεί για το θέμα αυτό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    "Σήμερα λάβαμε σημαντικές αποφάσεις για την ενίσχυση της ζώνης του Ευρώ", δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκου Συμβουλίου. "Προτείνουμε έναν ισχυρό και αξιόπιστο μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων για να διασφαλίσουμε την χρηματο-οικονομική σταθερότητα στο σύνολο της Ευρωζώνης", πρόσθεσε.

    Η Γερμανία, που είναι η μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη, υποστηρίζει ότι ένα μόνιμο σύστημα πρέπει να αντικαταστήσει το δίχτυ ασφαλείας των 440 δισεκατομμυρίων Ευρώ, που δημιουργήθηκε το Μάιο για τα κράτη της Ευρωζώνης και το οποίο θα χρηματοδοτείται μερικώς από τον ιδιωτικό τομέα και θα θέτει αυστηρούς όρους.

    Αρχικώς η Γαλλία και η Γερμανία αντιμετωπίσθηκαν με επιφυλακτικότητα από τις υπόλοιπες χώρες, όταν έθεσαν ζήτημα αλλαγής της συνθήκης. Οι περισσότεροι ηγέτες εξέφρασαν αντιρρήσεις για τις αλλαγές που πρότειναν Βερολίνο και Παρίσι, σε μία συνθήκη στην οποία κατέληξαν μετά από οκτώ χρόνια διαπραγματεύσεων και έγινε νόμος μόλις πριν από δέκα μήνες.

    Ωστόσο στη συνέχεια οι ηγέτες αποδέχτηκαν, κάποιες φορές με επιφυλάξεις, τις μικρές αλλαγές που χρειάζονται για να προστατευθεί το Ευρώ. Η Βρετανία πάντως έθεσε ως όρο να περιοριστούν οι δαπάνες της ΕΕ και η Πολωνία συνέδεσε την υποστήριξή της με μία συμφωνία για τη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό, όπως έγινε γνωστό από διπλωμάτες.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] "Προσηλωμένοι στο δρόμο της σταθεροποίησης"

    Η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στο δρόμο της σταθεροποίησης και των μεγάλων μεταρρυθμίσεων, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο ελληνικός λαός πιστεύει και επιθυμεί αυτή την επιλογή και υποστηρίζει μια σταθερή πορεία, ώστε η Ελλάδα και η Ευρώπη να εξέλθουν από την ύφεση και την κρίση. Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι η Ελλάδα επιθυμεί έναν ευρωπαϊκό μόνιμο μηχανισμό στήριξης και σταθερότητας, ο οποίος θα συνδυάζεται με την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

    Νωρίτερα, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι "το μήνυμα μας είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης, του ελληνικού λαού, της πορείας οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας της χώρας μας, αλλά και της βούλησης όλων μας να συνεχίσουμε τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές, για να μπορεί η Ελλάδα να είναι μια ισχυρή χώρα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνώς".

    Σε ό,τι αφορά την αλλαγή της Συνθήκης, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι δεν έχουμε καταρχήν καμία αντίρρηση, θα είναι θετικό να περιβληθεί αυτός ο μηχανισμός μέσα στο θεσμικό πλαίσιο της Συνθήκης, αλλά αυτό όμως δεν πρέπει να προδικάσει τις θέσεις που η κάθε χώρα, το κάθε κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει.

    Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, πρέπει να διαπραγματευτούμε το ποιος θα είναι ο μηχανισμός αυτός με έναν τρόπο που θα σέβεται την κυριαρχία και τις απόψεις, την αυτονομία του κάθε κράτους σε αυτή τη διαδικασία.

    Την πλήρη υποστήριξη του στον Ελληνα πρωθυπουργό στην προσπάθεια την οποία καταβάλλει για τη δημιουργία ενός πραγματικού μηχανισμού στήριξης των χωρών που δέχονται κερδοσκοπικές επιθέσεις, εξέφρασε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Πολ Ρασμούσεν.

    Σήμερα , ο κ.Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Ν. Γκρούεφσκι.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Επίθεση από τον Αντώνη Σαμαρά

    Ευθεία επίθεση κατά του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου εξαπέλυσε από τις Βρυξέλλες, όπου έλαβε μέρος στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

    Σε δηλώσεις του μετά το πέρας των εργασιών της συνόδου ο Α. Σαμαράς ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο Γ.Παπανδρέου "παίζει με τους θεσμούς" και ότι έχει βάλει τη χώρα σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, ενώ παράλληλα του καταλόγισε και τάσεις "βοναπαρτισμού".

    "Εγώ δεν είμαι Παπανδρέου" ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ, τονίζοντας παράλληλα ότι η ΝΔ αντιμετωπίζει τα οικονομικά δεινά της χώρας "με αίσθηση ευθύνης".

    Απάντηση κυβερνητικού εκπροσώπου

    Ανακολουθία και άναρθρο πολιτικό λόγο καταλογίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, στον Αντώνη Σαμαρά, σχολιάζοντας την πολιτική στάση και τις δηλώσεις του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    «Με τη συνέντευξη του στις Βρυξέλλες ο κ. Σαμαράς επιχειρεί, χωρίς αποτέλεσμα βέβαια, να ξεπεράσει την απίστευτη ανακολουθία του και τη δυσχερέστατη θέση στην οποία περιήλθε στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ακολουθεί τη γνωστή τακτική του κόμματός του να προσπαθούν να εξαπατήσουν τους Ευρωπαίους εταίρους σχετικά με τη στάση της ΝΔ απέναντι στην ελληνική πραγματικότητα», αναφέρει σε γραπτή δήλωση του ο κ. Πεταλωτής.

    Ανταπάντηση Ρηγίλλης

    Με ανακοίνωση του το γραφείο τύπου της ΝΔ απάντησε στην δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή.

    «Μόλις χαρακτηρίσαμε τον κ. Πεταλωτή γραφικό, με την αποψινή του ανακοίνωση, έσπευσε αμέσως να το επιβεβαιώσει», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΝΔ.

    Συνάντηση προέδρου ΝΔ με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

    Την θέση του κόμματος του υπέρ της δημοσιονομικής εξυγίανσης αλλά και τις ενστάσεις του στα «αλλεπάλληλα μέτρα περιοριστικής, συσταλτικής οικονομικής πολιτικής, που περισσότερο επιδεινώνουν την ύφεση παρά περικόπτουν το έλλειμμα», παρουσίασε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, σε συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες.

    Σε δήλωση του, μετά τη συνάντηση, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι «σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για την ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση και για τους στόχους της ανασυγκρότησης, που σήμερα συζητούνται, η Νέα Δημοκρατία προτάσσει τέσσερις αρχές: την αξιοπιστία και τη διαφάνεια, την αποτελεσματικότητα, τη δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 29 October 2010 - 17:08:54 UTC