Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-11-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Σταθερότητα ή περιπέτειες"
  • [02] "Θυσίες χωρίς αποτέλεσμα"
  • [03] Aεροπορικό δυστύχημα στην Κούβα, με 68 νεκρούς
  • [04] Αλλαγές δρομολογίων λόγω εκλογών
  • [05] Ο Χου Ζιντάο ο πιο ισχυρός του κόσμου
  • [06] Πενήντα χρόνια από τον θάνατο του Δ. Μητρόπουλου
  • [07] "Όπλο η ψήφος"
  • [08] "Ανάγκη εθνικής συναίνεσης"
  • [09] "Όχι στο μνημόνιο"
  • [10] Σε συναγερμό η αστυνομία
  • [11] Ταμείο Επιχειρηματικότητας
  • [12] Μόνο ο ΠΑΟΚ τα κατάφερε

  • [01] "Σταθερότητα ή περιπέτειες"

    Σήμερα, ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, θα συζητήσει στο Διαδίκτυο με νέους και θα αναζητήσει μαζί τους λύσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις σπουδές τους, την εργασία τους, την οικογένειά τους, την καθημερινότητά τους, την προσπάθειά τους να ενταχθούν στην παραγωγή. Η συζήτηση θα μεταδοθεί ζωντανά από το , στις 3.00 μ.μ., ενώ οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι τις ερωτήσεις τους, μέσω διαδικτύου στον ειδικό χώρο που έχει δημιουργηθεί στο facebook και μέσω twitter προσθέτοντας στην ερώτηση το hashtag #GreekPmLive.

    Πέρα από τις ερωτήσεις που θα αποστείλουν οι πολίτες, ο πρωθυπουργός θα δεχτεί ερωτήσεις από νέους από διάφορους χώρους της Νεολαίας, από πολλές και διαφορετικές επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες, οι οποίοι είτε είχαν επικοινωνήσει με mail στον προσωπικό κόμβο του πρωθυπουργού είτε έχουν προταθεί από τους αρμόδιους φορείς (άνεργοι, νέες μητέρες κ.α.).

    Αργότερα, στις 6.30 το απόγευμα, ο κ. Παπανδρέου θα μιλήσει σε ανοικτή πολιτική εκδήλωση στην Αθήνα, στο κλειστό γήπεδο Σπόρτινγκ.

    «Μπροστά με σταθερότητα ή πίσω με περιπέτειες;». «Η απόφαση είναι στα χέρια κάθε πολίτη». Αυτό ήταν το σαφές μήνυμα που έστειλε ο κ. Παπανδρέου προς τους πολίτες στη χθεσινή του ομιλία του στην Πάτρα, θέτοντας το διακύβευμα των αυτοδιοικητικών εκλογών της ερχόμενης Κυριακής.

    Χαρακτηριστικά, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «στις 7 Νοεμβρίου οι πολίτες της χώρας μας, όλοι μας, ψηφίζουμε και αποφασίζουμε, για το αν η πατρίδα μας θα ολοκληρώσει τη μεγάλη προσπάθεια που ξεκινήσαμε μαζί πέρυσι, τέτοια εποχή, για τη σωτηρία και αναμόρφωσή της, ή αν θα αφήσουμε αυτή την προσπάθεια στη μέση. Αν θα αφήσουμε τους κόπους και τις θυσίες που κάνουμε εδώ και μήνες να πάνε χαμένες, γυρίζοντας στο παρελθόν, σε όσα μας οδήγησαν εδώ».

    «Μπροστά λοιπόν με σταθερότητα και αυτονόητες αλλαγές ή πίσω με περιπέτειες; Εδραιώνουμε την κοινωνική και πολιτική σταθερότητα, που με κόπο χτίζουμε, ή την αποδυναμώνουμε;», σημείωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε: «Η απόφαση είναι στο χέρι κάθε πολίτη».

    Αναφερόμενος στο θέμα των πρόωρων εκλογών, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι, δεν είχε και δεν έχει καμία πρόθεση να πάμε σε εθνικές εκλογές, διότι, όπως συμπλήρωσε, πρόθεση του ήταν «να συνεχίσουμε αυτό που ξεκινήσαμε με το ίδιο πάθος και την ίδια αφοσίωση». Αλλά όπως σημείωσε «προϋπόθεση, για να πετύχει η τεράστια προσπάθεια της χώρας, του λαού μας σήμερα είναι η ενότητα, είναι η αφοσίωση, είναι η ανάγκη να συνταχθούμε όλοι μαζί μπροστά στο μεγάλο στόχο».

    Επίσης, υπογράμμισε ότι «δεν πρόκειται ούτε μια στιγμή να διστάσω να κάνω αυτό που επιβάλλουν οι συνθήκες, αν συνεχιστεί η αντιπατριωτική απόπειρα υπονόμευσης αυτής της ενότητας, αυτού του αγώνα, που κάνει ο λαός μας».

    Και συμπλήρωσε: «Κριτής όλων μας, ήταν, είναι και θα είναι ο ελληνικός λαός. Αυτός είναι που απαντάει πάντα στα αδιέξοδα. Στη Δημοκρατία, δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Γιβ αυτό και στις 7 του Νοέμβρη απαντάμε μαζικά σε όλους εκείνους που υπονομεύουν την προσπάθεια. Που επιχειρούν να διακόψουν την πορεία σωτηρίας και ανόρθωσης της χώρας. Είναι στο χέρι κάθε Έλληνα, κάθε Ελληνίδας, στο χέρι όλων μας, να στείλουμε στις 7 του Νοέμβρη ένα ισχυρό μήνυμα σταθερότητας και συνέχισης των μεγάλων αλλαγών, που βγάζουν τη χώρα από την κρίση. Να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να τινάξει στον αέρα τις θυσίες που έχει κάνει ο λαός μας για να αποφύγει η χρεοκοπία».

    «Ούτε προειλημμένες αποφάσεις υπάρχουν, ούτε μπλόφες. Υπάρχει μόνο η απόφαση, η ψήφος ευθύνης κάθε πολίτη στις 7 του Νοέμβρη», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] "Θυσίες χωρίς αποτέλεσμα"

    Κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στην εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και πρόβαλε την «κοινωνική οικονομία της αγοράς» ή «κοινωνικό φιλελευθερισμό» ως την ιδεολογική βάση της δικής του οικονομικής πρότασης.

    «Σήμερα, στην Ελλάδα, παραλύουν τα πάντα, το φοροεισπρακτικό κράτος συνθλίβει τα πάντα, χωρίς αποτέλεσμα και η οικονομική δραστηριότητα παραλύει, δεν είναι οικονομία, είναι "ερημοποίηση"», είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε «είμαστε υποχρεωμένοι, λοιπόν, να διαφωνήσουμε και να δείξουμε τον άλλο δρόμο».

    Ο κ. Σαμαράς επιτέθηκε στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι «υποβάλλει τον λαό σε τεράστιες θυσίες, αλλά δεν μηδενίζει το έλλειμμα, εξαγγέλλει πρόγραμμα σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα θα βρεθεί σε μια τετραετία με μιάμιση φορά μεγαλύτερο χρέος ως ποσοστό του ελλείμματος απ' ό, τι πριν μπει στο πρόγραμμα». Κατέληξε λέγοντας ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να απορρίψουμε αυτό το πρόγραμμα, όχι, βέβαια, για να γυρίσουμε στην εποχή που το κράτος αναδιένειμε δανεικά και ψευδαισθήσεις κοινωνικής πολιτικής και ευημερίας. Κάθε άλλο! Αλλά για να εξυγιάνουμε αληθινά τη χώρα. Με Ανάπτυξη, όχι με ασφυξία. Με αλλαγή Οικονομικού μοντέλου, ανταγωνιστικότητα, επενδύσεις και εξωστρέφεια, όχι με καταναλωτικές δαπάνες».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Aεροπορικό δυστύχημα στην Κούβα, με 68 νεκρούς

    Δεν υπάρχουν επιζώντες ανάμεσα στους 68 επιβαίνοντες στο κουβανικό αεροσκάφος που συνετρίβη σήμερα στην κεντρική Κούβα, ανακοίνωσαν τα μέσα ενημέρωσης της χώρας.

    Η επίσημη ιστοσελίδα ενημέρωσης Cubadebate.cu. δημοσίευσε χωρίς άλλα σχόλια "τον κατάλογο με τα ονόματα των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα του ATR-72-212".

    Εξήντα ένας επιβάτες--ανάμεσα τους αρκετοί ξένοι από δέκα χώρες--και επτά μέλη του πληρώματος βρίσκονταν στο αεροσκάφος της κρατικής αεροπορικής εταιρίας AeroCaribbean που εκτελούσε την πτήση Σαντιάγο δε Κούβα-Αβάνα.

    Τα συνεργεία διάσωσης έχουν ήδη αρχίσει να ανασύρουν πτώματα από τα συντρίμμια του αεροσκάφους, το οποίο συνετρίβη στις 05:42 τοπική ώρα, αφού πρώτα είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου. Αμέσως μετά χάθηκε κάθε επαφή με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

    Οι διασώστες αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν εκσκαφείς για να περάσουν μέσα από την πυκνή βλάστηση και να φτάσουν το αεροσκάφος κοντά στην πόλη Γκουασιμάλ της επαρχίας Σάνκτι Σπίριτους.

    Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως το αεροπλάνο έκανε "απότομους ελιγμούς" πριν πέσει στο έδαφος, μετέδωσε η εφημερίδα Escambray στην ηλεκτρονική της έκδοση.

    Σε κατάσταση συναγερμού τέθηκαν νοσοκομεία και ιατρικές υπηρεσίες της περιοχής, περίπου 340 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Αβάνας, αλλά αργότερα ενημερώθηκαν πως δεν αναμένεται να υπάρχουν επιζώντες.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Αλλαγές δρομολογίων λόγω εκλογών

    Από τον ΟΑΣΑ ανακοινώθηκε ότι, λόγω των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα λειτουργήσουν ως εξής:

    - Στα λεωφορεία, την προσεχή Παρασκευή και τη Δευτέρα τα δρομολόγια θα είναι βασισμένα στο πρόγραμμα του Σαββάτου.

    - Στα τρόλεϊ, την Παρασκευή 5.11.2010, τα δρομολόγια θα είναι βασισμένα στο πρόγραμμα του Σαββάτου.

    - Στο Τραμ, το Σάββατο και την Κυριακή το πρόγραμμα δρομολόγησης θα είναι ανά 25' λεπτά ενώ την Δευτέρα 8.11.2010 θα είναι ανά 20' λεπτά.

    Ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και το μετρό θα λειτουργήσουν σύμφωνα με τα ισχύοντα προγράμματα δρομολόγησης.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Ο Χου Ζιντάο ο πιο ισχυρός του κόσμου

    Ο πρόεδρος της Κίνας, Χου Ζιντάο, βρίσκεται στην κορυφή της λίστας του περιοδικού "Φορμπς" (Forbes) με τους πιο ισχυρούς ανθρώπους στον πλανήτη, εκτοπίζοντας τον αμερικανό ομόλογό του, Μπαράκ Ομπάμα.

    Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, ο πρόεδρος Χου εξουσιάζει "σχεδόν δικτατορικά 1,3 δισεκατομμύρια ανθρώπους, το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πληθυσμού".

    "Σε αντίθεση με τους ομόλογούς του από τη Δύση, ο Χου μπορεί να εκτρέπει ποταμούς, να χτίζει πόλεις, να φυλακίζει αντιφρονούντες και να λογοκρίνει το Διαδίκτυο, χωρίς την παρέμβαση των ενοχλητικών γραφειοκρατών ή των δικαστηρίων", σημειώνει το περιοδικό.

    Ο πρόεδρος Ομπάμα απλώς υπέστη "ένα είδος ήττας" μετά από τη νίκη των Ρεπουμπλικάνων στις ενδιάμεσες εκλογές, σύμφωνα με το Forbes.

    Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο βασιλιάς Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας.

    Στις αμέσως επόμενες θέσεις ακολουθούν ο ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Πάπας Βενέδικτος XVI και η γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ.

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, κατέχει την 19η θέση, ενώ ο ηγέτης της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν την 57η.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Πενήντα χρόνια από τον θάνατο του Δ. Μητρόπουλου

    Υπήρξε από τους σημαντικότερους διευθυντές ορχήστρας της γενιάς του. Τιμήθηκε με πολλές ανώτατες διακρίσεις από την ελληνική Πολιτεία, αλλά και από ξένα σημαντικά μουσικά ιδρύματα. Η φήμη του ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας, εδραιώθηκε στη συνείδηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης και κέρδισε την αποδοχή και των πιο δύσκολων κριτών.

    Πενήντα χρόνια μετά τον θάνατό του, ο Δημήτρης Μητρόπουλος συνεχίζει να εμπνέει και να ενδιαφέρει τον φιλόμουσο κόσμο, που διοργανώνει αφιερώματα, συναυλίες, διαλέξεις, δημοσιεύσεις, διαγωνισμούς, καθώς κι ένα επιστημονικό συνέδριο, που επιχειρεί να ρίξει φως σε όλες τις πτυχές της καλλιτεχνικής δραστηριότητας του μεγάλου Έλληνα μουσουργού και συνθέτη.

    Το συνέδριο, που συνδιοργανώνουν στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για το «2010 - Έτος Δημήτρη Μητρόπουλου» το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» και τα περιοδικά Μουσικολογία και Πολυφωνία, θα πραγματοποιηθεί στις 12 και 13 Νοεμβρίου 2010 στην αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Είκοσι οκτώ μουσικολόγοι και μουσικοί θα απασχοληθούν με ζητήματα που αφορούν την τριπλή δραστηριότητα του Δ. Μητρόπουλου ως αρχιμουσικού, συνθέτη και πιανίστα, καθώς και την αμφίδρομη στάση Μητρόπουλου και παγκόσμιας κριτικής.

    Βιογραφικά στοιχεία

    Ο Δημήτρης Μητρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 18 Φεβρουαρίου 1896 (με το παλιό ημερολόγιο). Ήταν γιος του δερματέμπορου Ιωάννη Μητρόπουλου και της Αγγελικής Μητροπούλου, το γένος Αναγνωστοπούλου.

    Μετά την αποφοίτησή του, με 5,5, από το Βαρβάκειο Γυμνάσιο Αθηνών, συνέχισε τις μουσικές σπουδές τους στο Ωδείο Αθηνών. Εκεί σπούδασε πιάνο με τον Γερμανό πιανίστα και παιδαγωγό Λούντβιχ Βάσενχοβεν και φούγκα με τον Βέλγο διευθυντή ορχήστρας και συνθέτη Αρμάν Μαρσίκ.

    Το 1919 πήρε δίπλωμα σολίστ πιάνου με άριστα παμψηφεί και τιμήθηκε με το Βραβείο Ανδρέου και Ιφιγενείας Συγγρού για την εξαιρετική επίδοσή του. Ως υπότροφος του Ωδείου συνέχισε τις σπουδές του στις Βρυξέλλες (1920-21), όπου πήρε ιδιωτικά μαθήματα σύνθεσης από τον Πολ Ζιλσόν και οργάνου από τον Αλφόνς Ντεσμέ.

    Εργάστηκε ως μουσικός εκγυμναστής στην Κρατική Όπερα του Βερολίνου Unter den Linden από το 1922 έως το 1924. Στη γερμανική πρωτεύουσα γνωρίστηκε με τον Ιταλό συνθέτη και πιανίστα Φερούτσιο Μπουζόνι, ο οποίος τον επηρέασε καθοριστικά στη διαμόρφωση της καλλιτεχνικής προσωπικότητάς του.

    Το 1924 ξεκίνησε στην Αθήνα να διευθύνει, ως μόνιμος αρχιμουσικός, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Ελληνικού Ωδείου. Ένα χρόνο αργότερα και μέχρι το 1927 διηύθυνε την Ορχήστρα του Συλλόγου Συναυλιών και από το 1927 έως το 1937 τη Συμφωνική Ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών.

    Στις 27 Φεβρουαρίου 1930 πραγματοποίησε την πρώτη του εμφάνιση στο εξωτερικό ως προσκεκλημένος μαέστρος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Βερολίνου. Συνέχισε τις εμφανίσεις του εκτός Ελλάδας με τη Γαλλική Ορχήστρα του Παρισιού, την Ορχήστρα της Εθνικής Ακαδημίας της Σάντα Τσετσίλια, την Κρατική Φιλαρμονική του Λένιγκραντ, την Ορχήστρα Συναυλιών Λαμουρέ, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βοστόνης, της Μινεάπολης κλπ.

    Από το 1938 έως το 1949 διετέλεσε μόνιμος αρχιμουσικός της Συμφωνικής Ορχήστρας της Μινεάπολης, ενώ παράλληλα (1944-1947) ήταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής και αρχιμουσικός του Μουσικού Οργανισμού Robin Hood Dell της Φιλαρμονικής της Φιλαδέλφειας.

    Το 1949 άρχισε να διευθύνει, μαζί με τον Λέοπολντ Στοκόφσκι, τη Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης, της οποίας υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής και αρχιμουσικός από το 1951 έως το 1957. Το 1951 εμφανίστηκε για πρώτη φορά από την κήρυξη του Ββ Παγκόσμιου Πολέμου στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου. Εκτός από τη Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης, διηύθυνε όλες τις άλλες μεγάλες ορχήστρες των ΗΠΑ, ενώ έδωσε συμφωνικές συναυλίες και με ευρωπαϊκές ορχήστρες, όπως η Ορχήστρα του Θεάτρου της Σκάλας, η Φιλαρμονική της Βιέννης, η Φιλαρμονική του Βερολίνου, η Ορχήστρα Κοντσέρτγκεμπαου του Άμστερνταμ, της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας κλπ.

    Ως μαέστρος όπερας θεατρικής παράστασης πρωτοεμφανίστηκε το 1950, στο πλαίσιο του 13ου Μουσικού Μαΐου της Φλωρεντίας, όπου διηύθυνε την Ηλέκτρα του Σράους. Επίσης, εμφανίστηκε στο Θέατρο της Σκάλας του Μιλάνου (1952), στη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης (1954-55), ενώ με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Νέας Υόρκης συμμετείχε σε διάφορα Φεστιβάλ, όπως του Σάλτσμπουργκ, της Αθήνας, της Σύγχρονης Μουσικής της Βενετίας κλπ.

    Με τη φιλαρμονική πραγματοποίησε, το καλοκαίρι του 1955, περιοδεία σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις, μεταξύ των οποίων και η Αθήνα

    Την περίοδο 1957-58 μοιράστηκε τη θέση του αρχιμουσικού με τον Λέοναρντ Μπερνστάιν, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντα αρχιμουσικού και καλλιτεχνικού διευθυντή από τη σεζόν 1958-59. Έως το 1960, ο Μητρόπουλος θα διευθύνει τη Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης μόνο ως προσκεκλημένος μαέστρος.

    Πέθανε από καρδιακή προσβολή στις 2 Νοεμβρίου 1960 ενώ βρισκόταν πάνω στο πόντιουμ της Σκάλας του Μιλάνου, στη διάρκεια μιας δοκιμής της Τρίτης Συμφωνίας του Γκούσταβ Μάλερ. Η σορός του αποτεφρώθηκε, σύμφωνα με επιθυμία του. Στις 6 Νοεμβρίου η τέφρα του μεταφέρθηκε στην Αθήνα και το απόγευμα της ίδια μέρας πραγματοποιήθηκε πένθιμη τελετή στο θέατρο Ηρώδου του Αττικού. Στις 19 Ιουλίου 1961 η τέφρα του εναποτέθηκε σε τάφο του Α΄ Νεκροταφείου Αθηνών, που παραχώρησε ο δήμος Αθηναίων.

    Καλλιτεχνική προσφορά

    Η προσφορά του Δημήτρη Μητρόπουλου ήταν και παραμένει αξεπέραστη. Η άψογη τεχνική του, η φυσική του ικανότητα απομνημόνευσης, οι εξαιρετικές εκτελέσεις του, η συμβολή του στη μουσική πρωτοπορία και η προσφορά του ως συνθέτης, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά του ανθρώπου-μύθου, που δεν ήταν απλώς ένας ταλαντούχος μουσικός, με καριέρα στην Αμερική, αλλά ένας εμπνευσμένος καλλιτέχνης, που προηγήθηκε της εποχής του.

    Έχοντας κατανοήσει ήδη από τη δεκαετία του β20 τη διαφορά ανάμεσα στις έννοιες των εκφράσεων «εκτέλεση πιστή στο μουσικό κείμενο» και «εκτέλεση πιστή στο έργο», ο Δημήτρης Μητρόπουλος συνέβαλε αποφασιστικά στη διαμόρφωση της σωστής ερμηνευτικής αντίληψης για την εκτέλεση των έργων «παλιάς εποχής».

    Με τον διπλό ρόλο του πιανίστα και του μαέστρου, παραμένει και σήμερα ο μόνος που τόλμησε να παρουσιάσει έργα σύγχρονων συνθετών με προχωρημένο μουσικό ιδίωμα και ιδιαίτερες τεχνικές απαιτήσεις, όπως οι Συμφωνικές παραλλαγές του Σεζάρ Φρανκ, οι Σπουδές του Νταρίς Μιγιό, το Κοντσέρτο αρ. 1 και αρ. 4 του Τζιαν Φραντσέσκο Μαλιπιέρο, το Κοντσέρτο αρ. 3 έργο 107 του Ερνστ Κρένεκ κ.α.

    Επίσης, ήταν εκείνος που έβγαλε από την αφάνεια ξεχασμένα έργα, κάνοντάς τα γνωστά στο ευρύτερο κοινό. Διηύθυνε περισσότερα από 80 έργα σε παγκόσμια πρώτη εκτέλεση, ενώ το όνομά του συνδέθηκε με εκείνο του αυστριακού συνθέτη Γκούσταβ Μάλερ, καθώς συνέβαλε σημαντικά στην προετοιμασία της λεγόμενης και«Αναγέννησης Μάλερ».

    Ο ίδιος συνέθεσε περισσότερα από 40 έργα, αλλά εγκατέλειψε νωρίς τη σύνθεση (1937) για να αφοσιωθεί στη διεύθυνση ορχήστρας. Από τα σημαντικότερα έργα του είναι τα εξής: «Βεατρίκη», σκέρτσο για πιάνο (1915), «Κρητική Γιορτή», κομμάτι για πιάνο (1919), «Αδελφή Βεατρίκη», όπερα, «Πασσκάλια» Ιντερμέντζο και Φούγκα, για πιάνο (1924) κ.α. Ήταν ο πρώτος Έλληνας που προχώρησε στην ατονικότητα και από τους πρώτους διεθνώς που εφάρμοσε τη δωδεκάφθογγο του Σένπεργκ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] "Όπλο η ψήφος"

    «Οι εργαζόμενοι έχουν ένα όπλο. Ή θα το βάλουν στον κρόταφό τους ή θα το στρέψουν εναντίον του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ», τόνισε η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Α. Παπαρήγα, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης σε συγκέντρωση στο Κερατσίνι.

    Η γραμματέας του ΚΚΕ είπε ότι όσοι ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αυτοκτονούν πολιτικά γιατί, όπως είπε, αν δεν αλλάξει ο συσχετισμός των πολιτικών δυνάμεων θα πουν ότι ο λαός αντέχει να σηκώσει και άλλα βάρη. Η κ. Παπαρήγα προέβλεψε ότι μετά τις εκλογές θα έρθουν και άλλα, πιό σκληρά μέτρα και κάλεσε τους εργαζόμενους να εναντιωθούν στα δύο μεγάλα κόμματα και να τα «τσακίσουν με το βόλι που γράφει ΚΚΕ».

    Η κ. Παπαρήγα έκανε ειδική αναφορά στην πρωτοβουλία του ΚΚΕ να διοργανώσει διαδήλωση στις 15 Νοεμβρίου στην πλατεία Συντάγματος, γιατί όπως είπε εκείνη την ημέρα θα βρίσκεται στην Αθήνα η Τρόικα. Απηύθυνε κάλεσμα ώστε «να πλημμυρίσει το Σύνταγμα» και ο λαός να στείλει το μήνυμα ότι δεν τρομοκρατείται.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [08] "Ανάγκη εθνικής συναίνεσης"

    Απαιτείται η δημιουργία μιας κυβέρνησης οικουμενικής αντίληψης, εκτίμησε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρης και κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, να αναλάβει πρωτοβουλίες και να καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς για διαβουλεύσεις, προκειμένου να βρεθεί ο καταλληλότερος τρόπος για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση.

    Στην κεντρική ομιλία του, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο Γ. Καρατζαφέρης σημείωσε ότι αν ο Γιώργος Παπανδρέου αποφάσισε να ακολουθήσει τον δρόμο του Κ. Καραμανλή και να εγκαταλείψει, ο ΛΑ.Ο.Σ. είναι έτοιμος για εκλογές και τόνισε ότι ζητά από τον κ. Παπούλια, με τον προσήκοντα σεβασμό, να καλέσει τους αρχηγούς για διαβουλεύσεις.

    Ο κ. Καρατζαφέρης εξαπέλυσε διμέτωπη επίθεση κατά των δυο μεγάλων κομμάτων, ενώ δεν άφησε έξω από την κριτική του την Αριστερά, για την οποία είπε ότι η χώρα κινδυνεύει από τις ακρότητες της.

    Χαρακτήρισε εκβιαστικά τα διλήμματα των κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαρά και υποστήριξε ότι δεν περίμενε ότι θα έφευγε και το τελευταίο ίχνος σοβαρότητας, που, όπως είπε, διαθέτει ο πρωθυπουργός και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [09] "Όχι στο μνημόνιο"

    Στην οικονομική κρίση και το μνημόνιο εστίασε την ομιλία του στα Γιάννινα ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε συγκέντρωση του κόμματός του, όπου μίλησαν και οι υποψήφιοι για την Περιφέρεια της Ηπείρου, Γιάννης Παπαδημητρίου και για τον Δήμο Ιωαννίνων, Χρήστος Μαντάς.

    «Το Μνημόνιο - είπε ο κ. Τσίπρας - δεν ήλθε για να σωθεί η ελληνική οικονομία από τη χρεοκοπία, αλλά για να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές. Είχαν πειστεί τότε οι περισσότεροι ότι είναι μονόδρομος η επιλογή. Τώρα τα νούμερα λένε άλλα. Με 110% χρέος μπήκαμε στο μνημόνιο, με 150% χρέος θα βγούμε από αυτό. Πού είναι λοιπόν η σωτηρία της ελληνικής οικονομίας; Οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι ο στόχος⦻.

    Καλούμε τους πολίτες στις 7 του Νοέμβρη να πουν «όχι στο μνημόνιο» και να βάλουν τις βάσεις ώστε να απεμπλακούμε από την πολιτική και οικονομική ομηρία, τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στα σημειώματα περαίωσης που λαμβάνουν καθημερινά οι πολίτες, φέρνοντας και παραδείγματα πολιτών από την αγορά των Ιωαννίνων και τις διαμαρτυρίες που του εξέφρασαν οι επαγγελματίες της πόλης, επισημαίνοντας στη συνέχεια: "Είναι ανήθικο να στέλνονται ειδοποιήσεις 5.000 ευρώ σε συνταξιούχους και κάποιοι άλλοι με τζίρο εκατομμυρίων, μέσω της περαίωσης, να καθαρίζουν με δύο-τρία πεντοχίλιαρα".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [10] Σε συναγερμό η αστυνομία

    Ελεγχόμενη έκρηξη έγινε στο ύποπτο δέμα που βρέθηκε στην είσοδο της Ελληνικής Τράπεζας, στη διασταύρωση των οδών Βασιλίσσης Σοφίας και Μέρλιν. Όπως διαπιστώθηκε επρόκειτο για δέμα με βιβλία.

    Νωρίτερα, εξουδετερώθηκε εκρηκτικός μηχανισμός που ήταν σε δέμα, με προορισμό τη γαλλική πρεσβεία και είχε αφεθεί στα γραφεία της ACS, στην Καλλιθέα.

    Ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν μέσα σε βιβλίο με τα "Άπαντα του Σουρή" και ως αποστολέας φέρεται ότι ήταν ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Ιερώνυμος.

    Η αστυνομία ενημερώθηκε για άλλα πέντε ύποπτα δέματα με προορισμό πρεσβείες.

    Στο μεταξύ, προφυλακιστέοι κρίθηκαν από τη δεύτερη ειδική ανακρίτρια, ο 22χρονος Παναγιώτης Αργυρού και ο 24χρονος Γεράσιμος Τσάκαλος που συνελήφθησαν τη Δευτέρα για την αποστολή παγιδευμένων φακέλων.

    Πρόταση για την παράδοση ανοιχτών δεμάτων τα οποία θα σφραγίζονται ενώπιον ταχυδρομικού υπαλλήλου -κατά το πρότυπο των συστημένων-, με ιδιαίτερη μέριμνα όμως στο απόρρητο των επικοινωνιών και την τυχόν καθυστέρηση στη διαβίβαση, διατυπώθηκε στη σημερινή σύσκεψη, υπό τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρη Ρέππα. Η πρόταση θα τεθεί στο πλαίσιο της συζήτησης που εξελίσσεται στην ΕΕ σε επίπεδο Ταχυδρομείων και Πολιτικής Αεροπορίας,

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [11] Ταμείο Επιχειρηματικότητας

    Συστάθηκε το Ταμείο Χαρτοφυλακίου (Κεφαλαίου), με την επωνυμία "ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ", ως χωριστή λογιστικά χρηματοδοτική μονάδα, στο πλαίσιο του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ), για την υλοποίηση των στόχων των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων.

    Με τη σχετική απόφαση που υπογράφουν ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοϊδης καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη συνεισφορά από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα στο Ταμείο.

    Όπως προβλέπεται, το Ταμείο δύναται να επενδύει σε περισσότερα από ένα μέσα χρηματοοικονομικής τεχνικής, όπως ταμεία επιχειρηματικών κεφαλαίων, ταμεία εγγυήσεων και ταμεία δανειοδοτήσεων και για τη σύσταση του θα καταβληθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προς την ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ ως άμεση χρηματοδοτική συνεισφορά μέσω δωρεάς, κατά τα προβλεπόμενα στο όρθρο 44 παρ. 2β του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1083/2006, πόροι ύψους 460.000.000 ευρώ.

    Το ποσό αυτό, που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος, καταβάλλεται με μεταφορά πιστώσεων του Π.Ε από τη ΣΑΕ 027/8 σε έντοκο τραπεζικό λογαριασμό επ` ονόματι της ΤΕΜΠΜΕ.

    Σκοπός της σύστασης του Ταμείου είναι η βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση, καθώς και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, των επενδύσεων και της ανάπτυξης των μικρών, πολύ μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

    Για την εκπλήρωση του σκοπού, το Ταμείο, διαμέσου της ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε., θα σχεδιάσει τα αναγκαία χρηματοοικονομικά προϊόντα μέσω των οποίων θα επενδύσει σε περισσότερα από ένα μέσα χρηματοοικονομικής τεχνικής, όπως ταμεία δανειοδοτήσεων, επιχειρηματικών κεφαλαίων, ή άλλων συστημάτων κινήτρων για τη χορήγηση δανείων.

    Για την αποτελεσματική υλοποίηση των δράσεων, θα καταβληθεί στην ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ κόστος διαχείρισης το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει κατά μέσο όρο για κάθε ημερολογιακό έτος το 1% των κεφαλαίων του Ταμείου Χαρτοφυλακίου μέχρι ποσού 200 εκατ. ευρώ και 0,5% για ποσά άνω των 200 εκατ. ευρώ για τη διάρκεια της συνδρομής.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [12] Μόνο ο ΠΑΟΚ τα κατάφερε

    Εντυπωσιακή νίκη πέτυχε ο ΠΑΟΚ στην 4η αγωνιστική του Γιουρόπα Λίγκ. Η ομάδα του Μάκη Χάβου επικράτησε 1-0 της Βιγιαρέαλ στο γήπεδο της Τούμπας και βρίσκεται στην πρώτη θέση του 4ου ομίλου, μαζί με τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ, με 7 βαθμούς. Το «χρυσό» γκολ για τον «Δικέφαλο του Βορρά» σημείωσε ο Αντελίνο Βιερίνια στο 70ο λεπτό.

    «Ψαλιδίστηκαν» σημαντικά οι ελπίδες του Άρη για πρόκριση στην επόμενη φάση του Γιουρόπα Λιγκ. Και αυτό γιατί η ομάδα του Έκτορ Ραούλ Κούπερ ηττήθηκε 1-0 από τη Λεβερκούζεν στην «Μπάι Αρένα», σε αναμέτρηση για την 4η αγωνιστική του 2ου ομίλου, και βρίσκεται πλέον στην τρίτη θέση της κατάταξης με 4 βαθμούς, την ώρα που η Μπάγερ έφτασε στους 8 και η Ατλέτικο Μαδρίτης στους 7.

    Στο «παιχνίδι» της πρόκρισης για τη φάση των «32» του Γιουρόπα Λιγκ έμεινε η ΑΕΚ. Η Ενωση σε αγώνα για την 4η ημέρα του 7ου ομίλου αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 με την Αντερλεχτ στο ΟΑΚΑ, με τις δύο ομάδες να ισοβαθμούν στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας με τέσσερις βαθμούς. Το τέρμα της ΑΕΚ πέτυχε ο Μπλάνκο στο 48` με πέναλτι, ενώ για τους Βέλγους ισοφάρισε ο Πόλακ στο 54`.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 5 November 2010 - 7:30:35 UTC