Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-11-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στον δεύτερο γύρο οι μεγάλες μάχες
  • [02] "Κρίση του συστήματος"
  • [03] Χωρίς προβλήματα οι εκλογές
  • [04] Εκθεση Γιάννη Σπυρόπουλου
  • [05] Δεν παραιτείται

  • [01] Στον δεύτερο γύρο οι μεγάλες μάχες

    Με το βλέμμα στραμμένο στον δεύτερο γύρο, των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, τα κόμματα έχουν αποδυθεί από το βράδυ της Κυριακής σε έναν μαραθώνιο διαβουλεύσεων και ζυμώσεων αφού οι εκλογικές μάχες σχεδόν στο σύνολό τους θα κριθούν την ερχόμενη Κυριακή.

    Από τα αποτελέσματα προκύπτει ότι το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να παραμένει η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στη χώρα, ενώ η ΝΔ εμφανίζεται να έχει περιορίσει την ποσοστιαία διαφορά της με το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ ενισχύει τις δυνάμεις του.

    "Κερδισμένη" αποδεικνύεται και η αποχή, με πλέον του 40%, η οποία αναδεικνύει την "κρίση όλου του πολιτικού συστήματος", όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας.

    Στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, στην Αττική, προηγείται ο Γιάννης Σγουρός, ο οποίος θα αναμετρηθεί στον δεύτερο γύρο με τον Β. Κικίλια. Από τον πρώτο γύρο φαίνεται να εκλέγεται ο επίσης υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ στην περιφέρεια του Ν. Αιγαίου Γ. Μαχαιρίδης, ενώ υποψήφιοι στηριζόμενοι είτε αμιγώς από το ΠΑΣΟΚ, είτε με συνεργασίες, προηγούνται σε πέντε ακόμη περιφέρειες.

    Στις υπόλοιπες έξι περιφέρειες βρίσκονται στην πρώτη θέση, υποψήφιοι με τη στήριξη της ΝΔ ή και άλλων πολιτικών δυνάμεων.

    Στην Αθήνα, ο Νικ. Κακλαμάνης προηγείται με 35,03% και ακολουθεί ο Γ. Καμίνης με 28,54%.

    Στον Πειραιά, ο Γ. Μίχας έχει σαφές προβάδισμα με 30,46%, έναντι του Β. Μιχαλολιάκου που λαμβάνει 23,02%. Τρίτος είναι ο Π. Μαντούβαλος με 18,77%.

    Στη Θεσσαλονίκη ο Κ. Γκιουλέκας είναι πρώτος με 38,67% και ο Ιω. Μπουτάρης δεύτερος με 32,95%.

    Δηλώσεις

    «Σε ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο μακριά από κουραστικούς και ανούσιους μονολόγους», κάλεσε τον ανθυποψήφιό του, Β. Κικίλια, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Σγουρός.

    "Η μάχη δεν τελείωσε, στον επόμενο γύρο πάμε για τη νίκη", δήλωσε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής της ΝΔ Β. Κικίλιας προσθέτοντας :"η ελπίδα για αλλαγή πολιτικής θα νικήσει την άλλη Κυριακή".

    «Οι Αθηναίες και οι Αθηναίοι παρά τα οικονομικά χτυπήματα, που υφίστανται τον τελευταίο χρόνο και την ψυχολογική πίεση των τελευταίων ημερών, εκφράστηκαν στην κάλπη με ψυχραιμία και ωριμότητα», δήλωσε ο Νικήτας Κακλαμάνης.

    Να «προτάξουν τον στόχο της ανατροπής της αδράνειας στην Αθήνα», κάλεσε τους ψηφοφόρους την επόμενη Κυριακή, κατά την τελική αναμέτρηση για τον δήμο της Αθήνας, ο υποψήφιος δήμαρχος, υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Καμίνης.

    «Μήνυμα νίκης», χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των εκλογών, ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κώστας Γκιουλέκας, και κάλεσε τους πολίτες να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι το δεύτερο γύρο.

    Το πρώτο βήμα για την αλλαγή στο Δήμο Θεσσαλονίκης έγινε, δήλωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης και κάλεσε σε συστράτευση στον β΄γύρο της ερχόμενης Κυριακής.

    "Οι Πειραιώτισσες και οι Πειραιώτες αποφάσισαν. Αγκάλιασαν τις ιδέες και το πρόγραμμά μας. Έβαλαν την πόλη και τα συμφέροντά της πάνω απ΄όλα. Πίστεψαν στις δυνάμεις τους, πίστεψαν στις δυνατότητες αυτών, που τους πρότειναν μία καθαρή συμφωνία", δήλωσε ο Γιάννης Μίχας.

    Ο Βασίλης Μιχαλολιάκος σημείωσε ότι "ο περήφανος λαός του Πειραιά τίμησε τον συνδυασμό του με ποσοστό πολύ περισσότερο από όποιες προβλέψεις υπήρχαν μέχρι σήμερα".

    Ποιοι προηγούνται στις 13 Περιφέρειες

    Στις 00.50 της Δευτέρας η εξέλιξη των αποτελεσμάτων για τις 13 Περιφέρειες έχει ως εξής:

    Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προηγείται ο Γ.Παυλίδης με 41,6% υποστηριζόμενος από τη ΝΔ και ακολουθεί ο Α. Γιαννακίδης με 41,3% υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ.

    Στην Περιφέρεια Αττικής προηγείται ο Γ. Σγουρός υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ με 24% και ακολουθεί ο Β. Κικίλιας με 20,4% υποστηριζόμενος από τη ΝΔ.

    Στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου προηγείται ο Π.Βογιατζής υποστηριζόμενος από τη ΝΔ με 38,3% και ακολουθεί ο Α. Γιακαλής υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ με 36,6%.

    Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προηγείται ο Α. Κατσιφάρας με 43,6% υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ και ακολουθεί ο Γ.Παπαναστασίου με 26,5% υποστηριζόμενος από τη ΝΔ.

    Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας προηγείται ο Γ. Δάκης υποστηριζόμενος από τη ΝΔ με ποσοστό 45,6% και ακολουθεί ο Παπαϊορδανίδης Ι. υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ με 39,1%.

    Στην Περιφέρεια Ηπείρου προηγείται ο Καχριμάνης Α. υποστηριζόμενος από τη ΝΔ με 45,1% και ακολουθεί ο Αργύρης Ευ. υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ με 38,2%.

    Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας προηγείται ο Κ. Αγοραστός υποστηριζόμενος από τη ΝΔ με 38,6% και ακολουθεί ο Α. Παπατόλιας υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ με 34,1%.

    Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων προηγείται ο Σπυρ. Σπύρου υποστηριζόμενος από τη ΝΔ με 29,1% και ακολουθεί ο Η. Μπεριάτος υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ με 26,6%.

    Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προηγείται ο Π. Ψωμιάδης υποστηριζόμενος από τη ΝΔ με 43,5% και ακολουθεί ο Μ. Μπόλαρης υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ με 31%.

    Στην Περιφέρεια Κρήτης προηγείται ο Στ. Αρναουτάκης υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ με 49,3% και ακολουθεί ο Γιαννουλάκης Δ. με 18,7%.

    Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προηγείται ο Ι. Μαχαιρίδης υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ με 50,3% και ακολουθεί ο Χ. Κόκκινος υποστηριζόμενος από τη ΝΔ με 31,7%.

    Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου προηγείται ο Π. Τατούλης υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ με 42,3% και ακολουθεί ο Δ. Δράκος υποστηριζόμενος από τη ΝΔ με 40,5%.

    Τέλος, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας προηγείται ο Περγαντάς Κ. υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ με 39,6% και ακολουθεί ο Χειμάρας Α. υποστηριζόμενος από τη ΝΔ με 35,6%.

    Υψηλά τα ποσοστά της αποχής

    Η αποχή για μία ακόμη φορά είναι η πρωταγωνίστρια σε μία εκλογική αναμέτρηση - έστω και αυτοδιοικητική, καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα, που έχουν ενσωματωθεί (40%), τέσσερις στους δέκα ψηφοφόρους προτίμησαν να καθίσουν στο σπίτι ή να βγουν για βόλτα με δεδομένη και την καλοκαιρία. Επιπλέον, χαρακτηριστική είναι και η εμφάνιση του λευκού και του άκυρου.

    Έτσι, σύμφωνα με το 40% των αποτελεσμάτων για τις περιφέρειες, η αποχή έφτασε το 40,02%, ενώ το λευκό και άκυρο συγκέντρωσαν 9%. Αντιστοίχως το ποσοστό αποχής για τις δημοτικές εκλογές ξεπέρασε για λίγο αυτό των περιφερειακών εκλογών φτάνοντας το 40,5%, ενώ λευκά και άκυρα εδώ συγκέντρωσαν 5,37%.

    Στους πέντε μεγαλύτερους δήμους, η αποχή ήταν: Στην Αθήνα 58%, στη Θεσσαλονίκη 46,9%, στον Πειραιά 56,5%, στην Πάτρα 39,4% και στο Ηράκλειο Κρήτης 36,3%.

    Στο σύνολο της επικράτειας και σύμφωνα με τα έως τώρα αποτελέσματα η μεγαλύτερη αποχή (πάνω από 60 τοις εκατό) σημειώθηκε στις Πρέσπες με ποσοστό 76,15%, ενώ ακολουθεί η Νίσηρος με 75%, ο Άγιος Ευστράτιος με 73%, η Ιθάκη με 68,48%, η Λήμνος με 67,77%, τα Κύθηρα με 65,81%, η Σύμη με 65,56%, Σέρβια-Βελβεντός με 63,75% και η Φλώρινα με 61%.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] "Κρίση του συστήματος"

    Το εκλογικό αποτέλεσμα αποκάλυψε την κρίση του πολιτικού συστήματος, δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας δίνοντας επίσης ιδιαίτερη έμφαση στο μεγάλο ποσοστό αποχής .

    Η αποχή, είπε ο κ. Τσίπρας, πρέπει να απασχολήσει όλους πολύ σοβαρά. Εμάς ήδη μας απασχολεί, αλλά όχι τον κ. Παπανδρέου, ειπε.

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό λέγοντας ότι στην δήλωσή του είπε με έμφαση ότι θα συνεχίσει την ίδια πολιτική χωρίς να έχει την πολιτική νομιμοποίηση και ενώ είναι ήδη μειοψηφία στις κάλπες.

    Για το ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι παρά την πολυδιάσπαση είχε μιά θετική παρουσία σε όλη την Ελλάδα, ενώ σε 15 δήμους θα έχει παρουσία στον δεύτερο γύρο. Ο πρώτος γύρος, είπε ο κ. Τσίπρας , είναι η αρχή ενός νέου κύκλου για να οδηγήσει στην συνάντηση της αριστεράς, με τον σοσιαλιστικό χώρο , είναι μιά παρακαταθήκη για νέους αγώνες, με στόχο μιά ευρεία συμμαχία που θα υπερασπίζεται τα δικαιώματα των πολιτών, την ανεξαρτησία της χώρας και την απεμπλοκή από το Μνημόνιο.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Χωρίς προβλήματα οι εκλογές

    Χωρίς προβλήματα ολοκληρώθηκε η εκλογική διαδικασία, για την ανάδειξη των νέων περιφερειαρχών και δημάρχων.

    Οι συνδυασμοί των υποψηφίων περιφερειαρχών ανέρχονται στους 70. Οι δημοτικοί συνδυασμοί είναι 976 και οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι 49.405.

    Στις δημοτικές εκλογές ψήφισαν 12.583 Ευρωπαίοι πολίτες και 14.961 ομογενείς και μετανάστες.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Εκθεση Γιάννη Σπυρόπουλου

    Ένα περίβλημα σκοτεινό που στον πυρήνα του αναβλύζει φως, αντιπροσωπεύει το έργο του Γιάννη Σπυρόπουλου (1912-1990) και προκαλεί τον θεατή να ακολουθήσει τη διαδρομή της εσωτερικής του συνοχής, να αφεθεί στην αίσθηση της ζωγραφικής ύλης, στον τρόπο που ο έλληνας πρωτοπόρος ζωγράφος της αφαίρεσης, εναρμονίζει τις αντιθέσεις φως-σκοτάδι, ύλη-πνεύμα.

    Το έναυσμα δίνει η αναδρομική έκθεση από την Τρίτη, 9 Νοεμβρίου, που διοργανώνει το Ίδρυμα Γιάννη και Ζωής Σπυροπούλου, στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, με 120 έργα του ζωγράφου, στη μνήμη των 20 χρόνων από τον θάνατό του. Οι πίνακες προέρχονται από το Μουσείο Σπυρόπουλου, που σύντομα θα μεταστεγαστεί από το σπίτι-εργαστήριο του ζωγράφου στην Εκάλη, σε ιδιόκτητο τριώροφο διατηρητέο, στη συμβολή των οδών Τοσίτσα και Ζαΐμη.

    Από τα 2.500 έργα του Σπυρόπουλου που έχουν εντοπιστεί σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, το Ίδρυμα Γιάννη και Ζωής Σπυροπούλου, έχει καταλογογραφήσει τα 1.700, ενώ στην κατοχή του, το Μουσείο Σπυρόπουλου, έχει 300 πίνακες.

    Στα εγκαίνια της έκθεσης στο Μουσείο Μπενάκη, θα παρουσιαστεί η τρίτη μονογραφία για τον ζωγράφο, βασισμένη στη διδακτορική διατριβή που εκπόνησε ο αρχιτέκτονας Γιάννης Παπαϊωάννου, στο ΕΜΠ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Δεν παραιτείται

    Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν έχει καμία πρόθεση να παραιτηθεί προς το παρόν, μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa, επικαλούμενο πηγές που πρόσκεινται στον Ιταλό πρωθυπουργό.

    Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ιταλικής Κάτω Βουλής, Τζαφράνκο Φίνι, είχε καλέσει τον Μπερλουσκόνι να παραιτηθεί και να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό νέας κεντροδεξιάς κυβέρνησης με διαφορετικό πρόγραμμα.

    Ο Φίνι, συνιδρυτής του κόμματος του Λαού της Ελευθερίας (PdL) του Μπερλουσκόνι, ο οποίος έχει πλέον μετατραπεί σε πολέμιο του Ιταλού πρωθυπουργού, κάλεσε τον Μπερλουσκόνι να παραιτηθεί στη διάρκεια ομιλίας του σε συγκέντρωση του νεοιδρυθέντος κόμματός του, "Μέλλον και Ελευθερία".

    Όπως είπε ο Φίνι, μέλη του νεοιδρυθέντος κόμματός του θα στήριζαν μία νέα κυβέρνηση υπό τον Μπερλουσκόνι, μόνο αν ο πρωθυπουργός συμφωνούσε με συγκεκριμένες προτάσεις.

    Ο Φίνι είπε ότι οι προτάσεις αυτές θα περιελάμβαναν ένα νέο πρόγραμμα στήριξης του Νότου και ενίσχυσης της απασχόλησης, καθώς και αλλαγή του εκλογικού νόμου.

    Αν ο Μπερλουσκόνι δεν συμφωνεί, μέλη του κόμματος του Φίνι θα παραιτηθούν από την παρούσα κυβέρνηση, πρόσθεσε.

    Ένας υπουργός, ένας υφυπουργός και αρκετοί γραμματείς ανήκουν στο κόμμα του Φίνι.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 8 November 2010 - 1:30:16 UTC